25 April 2012

Teknik Fonetik | 5 Perkara Jangan Apabila Ajar Anak Kecil MembacaAs-Salam.
Tentu seronok melihat anak-anak kecil seawal usia 4-5 tahun dah boleh membaca, atau melihat gelagat mereka sedang membaca. HH sendiri seada boleh mahu melihat anak-anak boleh membaca dengan baik. 

Tetapi, tidak boleh sangat memaksa mereka untuk mengenal huruf dan membaca di usia yang terlalu awal, kerana daya otak mereka belum cukup kuat nak menerima segala input, apatah lagi bila melibatkan huruf yang berbentuk-bentuk gitu.

Sepanjang pengetahuan HH, antara teknik yang terbaik diperkenalkan untuk membolehkan anak-anak dapat membaca dengan cepat adalah teknik fonetik. Kalau anda, sebagai ibu bapa pergi ke kedai buku, pasti akan jumpa buku2 yang perkenalkan teknik ini.

Malah, di sesetengah tadika, taman asuhan kanak-kanak atau tabika, akan ada buku begini dan banyak yang menerapkan teknik fonetik dalam memperkenalkan anak-anak kepada huruf dan bunyi.

Jika anda mahu mengajar anak-anak menggunakan teknik ini, ada beberapa perkara jangan yang perlu ibu bapa tahu supaya tidak menyusahkan anak-anak apabila mengajar membaca.

5 Perkara Jangan Apabila Mengajar Anak Membaca Kaedah Fonetik
  1. JANGAN ajar nama-nama huruf contohnya ‘ei’ untuk huruf ‘a’, ‘bi’ untuk huruf ‘b’ dan seterusnya kerana anak-anak yang tahu nama-nama huruf tidak semestinya dapat membaca. Bahkan mengajar mengenal nama huruf a, b, c adalah halangan pertama membaca.
  2. JANGAN ajar anak mengeja-eja huruf pada perkataan-perkataan yang dilihat kerana mengeja melibatkan dua proses iaitu menyebut nama huruf dan membatang pola-pola ejaan.
  3. JANGAN ajar anak mengenal bunyi huruf sambil mengenalkan nama huruf sekaligus, contohnya seperti menyebut ‘ei’ (huruf ‘a’) bunyinya ‘a’ kerana anak tidak perlu tahu nama huruf untuk membaca.
  4. JANGAN ajar anak menghafal mana-mana suku kata atau perkataan apabila mula mengenal perkataan kerana kanak-kanak akan terbeban dengan ratusan pola-pola ejaan yang menyukarkan.
  5. JANGAN ajar huruf-huruf besar dahulu kepada kanak-kanak kerana huruf besar tidak penting kepada kanak-kanak pada peringkat awal.

Dan apabila mengajar, banyakkan bersabar, sebab ia bukan mudah, tetapi andai berjaya, ia memang satu usaha yang sangat-sangat berbaloi.

Sumber: ReadNetwork

Blogger berusia 40an dari Penang. Sudah berumahtangga dan mempunyai 4 cahayamata. Menulis sejak tahun 2007.

3 Komen

ish.. susah jugak.. banyak sangat bnda yg tak boleh...

dalam kurikulum biasa persekolahan, mengenal huruf adalah kemahiran yang paling penting.. Kaedah fonetik membolehkan anak boleh membaca tetapi malangnya, mereka tidak kenal huruf dan kurang mahir menulis sebab tiada kaedah membatang ,kaedah membatang membantu murid menulis semua apa yang dieja, Malahan untuk saringan LINUS.. bagi melepasi Konstruk 1, kemahiran mengenal huruf harus dikuasai.. Apa- apa semua benda ada pro n kontra... Pendapat saya yang berada dalam bidang persekolahan..

patut la susah guna buku2 grolier tu, esp bila bukak pages yg perlu kenal2 huruf dan kene baca.. just dpt buat yg kenal2 bentuk jer.. thanx 4 good tips..


EmoticonEmoticon