Keterlaluan La Sampai Bagi Kek Replika Najis

As-Salam.
Marah dan tak puas hati sekalipun, janganlah sampai nak berikan hadiah berbentuk replika najis. Apatah lagi ia dikatakan kek ..makanan disamakan dengan najis? Ish ish ish .. saya bukan nak menyebelahi sesiapa, tapi tindakan begini amat tidak patut. Makanan tu ... alahai orang kita .. erkk orang kita?


Bercanggah benar dengan adat resam budaya Melayu. Nak cakap soal agama ... hmm fikir sendirilah tindakan yang membuat rupa bentuk makanan seperti najis ni ... adeh.

Marah. Ambik wudhuk dan solat sunat .. itu lebih baik dari marah, susah payah buat kek berbentuk najis dan hadiah pada yang berkenaan. Tak ubah sama je perangai ... kan kan  ...nak disama taraf diri dengan orang yang buat onar buat apa? Jadi fikirkan ... 

Esok Lusa, Apa Yang Saya Harapkan Buat Blog Ini?

Esok Lusa, Apa Yang Saya Harapkan Buat Blog Ini?

As-Salam.
Cemburu tengok ada rakan blogger seusia dah capai beberapa kejayaan. Cemburu melihat mereka yang dok merangkak semasa saya kenal kini dah boleh berlari ... malah dah leh berlari berhalangan lagi. Blog saya? Saya sebagai blogger? Masih lagi nak belajar untuk berjalan .... tak pandai dan tak bijak, tapi ada sedikit ilmu yang saya peroleh dari mereka yang sudi memberi.

Apa yang diharapkan untuk blog ini esok...lusa...tahun hadapan? 

Tentu sekali kejayaan yang boleh saya beritahu pada rakan, isteri ..keluarga ..dan sanak saudara. Jika hanya kejayaan di kalangan blogger ... hanya bloggerlah yang tahu. Hajat memang tinggi, impian memang tak jatuh gah, tapi itulah, harapan perlu tinggi agar usaha juga perlu dengan gear 5 .... 

Sesiapa pun yang ada blog leh berjaya sebagai blogger. Tak percaya? Banyak bukti .. anda boleh cari sendiri. 

Hati Emas ..

Hati Emas ..


As-Salam.
Wujudkah Hati Emas?

Kembara
Puas sudah ku mengembara
Ke mana perginya oh! cahaya
Mencari hati emas bukannya mudah
Mungkin selamanya takkan aku temui

Kenapa Hati Emas yang dicari?
Mungkinkah dikau miliki
Hati emas murni suci
Inginku menjadi sahabatmu
Hingga akhir hayat nanti

Dengan Mekap, Lelaki Pun Leh Jadi Perempuan

As-Salam.
Kalau pasal mekap, perempuanlah yang dikatakan paling bijak. Yelah, ia pasal kecantikan, kena tahu apa itu tona warna, kena tahu mana nak disental dan mana yang nak ditempek. Tetapi, aha .... saya berani kata, yang paling pakar tentang alat solek, tentang mekap adalah lelaki ... kerana lelaki boleh menjadi cantik hanya dengan solekan mekap .. perempuan? Heh ... :)


Mekap, umpama menopengkan diri dengan wajah sebenar. Ia mungkin memperdaya, mungkin mempersona dan mungkin menambat hati. Mekap, jika baik diguna .. baiklah hasilnya .. ye tak?

Sumber: Facebook

Fakta Menarik | Gambar Sebuah Kehidupan di Negara Antara Termiskin Dunia


As-Salam.
Dengan GDP per kapita sebanyak USD900, Afghanistan merupakan antara 10 negara paling miskin di dunia. Negara ini juga merupakan negara pengeluar opium terbesar di dunia, salah satu bahan untuk membuat heroin. Jumlah kematian juga tinggi di negara ini. Kehidupan di negara ini amatlah menyukarkan dan keadaan masih lagi tidak jauh bezanya sejak 2-3 tahun lepas.

Gambar Kehidupan di Afghanistan 2011



Kredit Foto: Lane Turner (The Big Picture)

Fakta Menarik | Anjing Gergasi Newfoundland

As-Salam.
Perghh anjing ni memang besar. Ia anjing berbaka besar yang dinamakan anjing gergasi Newfoundland. Anjing jenis ini asalnya dari Dominion of Newfoundland, yang merupakan sebahagian dari Kanada. Ia boleh didapati dengan warna hitam, kelabu, perang, hitam atau putih. Ia merupakan anjing yang dibiakkan untuk tugas-tugas berat khasnya membantu nelayan di jeti.

Anjing Newfoundland. Foto: KOSMO

Anjing Gergasi Newfoundland Tarik Kereta Kayu

DALBY, Britain - Seekor anjing gergasi menarik kereta kayu yang membawa sebatang pokok Krismas dari sebuah hutan di sini dekat Pickering, utara England kelmarin.

Pemilik anjing itu, merupakan anggota pertubuhan kebajikan Aqua Nova Bears. Anjing itu akan menarik kereta yang membawa pokok Krismas ke kereta para pelanggan. Khidmat haiwan itu digunakan bagi memperoleh sumbangan wang untuk dana perkhidmatan ambulans Yorkshire.

Anjing itu adalah spesies Newfoundland yang beratnya boleh meningkat kepada 76 kilogram. - Agensi

[Gambar] Pertunjukkan Udara LIMA 2011 - Penampilan Jet-Jet Pejuang Hebat

As-Salam.
LIMA 2011 - Kini tampil dengan lebih banyak pempamer, dengan lebih banyak jet pejuang, kapal perang, helikopter, dan pelbagai peralatan pertahanan samada udara, darat mahupun laut. Di entri ini saya kongsikan beberapa gambar pertunjukkan udara yang perghhh memang awesome dilensakan oleh Arifuddin Rahmad (klik).



Dunia Blogger Malaysia kini LIVE di Google+

As-Salam.
Sukacita nak maklumkan, sebuah Google+ Page untuk blogger Malaysia telah disediakan. Konsepnya sama sahaja dengan fanpage, group page yang ada di dalam Facebook. Ia sebagai satu platform buat blogger secara umumnya lepak dan santai sambil berkongsi info, ilmu dan juga apa sahaja yang dapat memberikan manfaat kepada dunia blogger. 

Mari sama-sama memeriahkan Dunia Blogger Malaysia di Google+ ini. Untuk menyokong dan promo Google+ Page ini, anda boleh salin kod berikut dan letakkan di sidebar. 

<!-- Place this tag where you want the badge to render -->
<g:plus href="https://plus.google.com/103024673121917105702" size="smallbadge"></g:plus>


Anda klik sini untuk ke Google+ Dunia Blogger Malaysia ...

Perghh ... Memang Power Ayat Cinta dari Tentang Dhia (Nora Danish)

Perghh ... Memang Power Ayat Cinta dari Tentang Dhia (Nora Danish)

As-Salam.
Cer layan kejap ayat-ayat jiwa penuh makna ini, yang diambil dari Tentang Dhia.
Azmi : Sukalah mak awak ni, baik sangat.
Dhia : Awak nak bodek mak saya ke saya?
Azmi : Dua-dua?
Dhia : ^_^
Azmi : Dhia, saya rasa macam lelaki yang paling bertuah sekali di dunia. Saya dapat kahwin dengan awak. Saya dapat mak dan ayah yang baru, yang baik sangat-sangat.
Dhia : Awak, saya pun bertuah jugak.
Azmi : Yeke? Tapi saya tak lengkap. Saya tak ada mak, saya tak ada ayah, kerja pun kerani je.
Dhia : Awak, awak memang bukan jutawan, tapi bila awak beri hati awak pada saya, saya manusia yang paling kaya dalam dunia ni. Lebih kaya daripada raja. Awak, bukan kekayaan yang saya cari tahu? Bukan kesempurnaan, sebab saya tahu semua orang dalam dunia ni tak sempurna. Tapi satu je yg Dhia mintak, Dhia nak Azmi temankan Dhia sehingga ke akhir hidup Dhia. Hmm?..

Nak tengok dan baca ayat-ayat power Tentang Dhia? Anda boleh singgah di blog ini: What Say Me? 

Pengisian Ramadhan

More »

Pilihan Menarik

More »

Kemeriahan Hari Raya

More »

Panduan Blogger

More »