Saturday, January 7, 2012

Panduan Menulis Blog | Hasilkan Entri Untuk Dibaca Orang Lain

As-Salam.
Apabila kita menulis sesuatu entri, apa yang perlu kita fikirkan ialah menulis untuk orang lain membacanya. Seandainya anda tidak mahu blog anda dibaca oleh orang lain, sila abaikan entri ini.

Jika kita mahu blog kita dibaca oleh orang lain, pastikan anda menulis untuk mereka faham dan bukannya membuatkan mereka keliru. Ada sesetengah dari blogger yang menulis hanya untuk dirinya, lalu di akhirnya bersungut yang blognya tiada pembaca. Jadi, pastikan blog anda ini boleh dibaca. Bahasa penting untuk membolehkan ramai faham apa yang anda cuba sampaikan.

Untuk uji blog anda boleh dibaca oleh orang lain, mintalah pandangan orang yang anda kenal untuk baca entri anda. Contohnya apa yang dilakukan oleh Redmummy, beliau selalunya meminta suaminya untuk baca dan edit entrinya jika penyampaian kurang sempurna.

Tulisan perlu jelas, perlu kemas. Apabila ia mudah dibaca, ianya mudah difahami. Bila mudah faham, orang akan ingat, dan jika entri itu berkaitan sesuatu yang boleh memberi manfaat, secara mudahnya anda telah berikan manfaat dan anda sendiri telah membeli saham manfaat.

Bukankah matlamat manusia itu untuk menjadi seorang manusia bermanfaat kepada orang lain?
Kita Sendiri Yang Undang Kehadiran Warga Asing

Kita Sendiri Yang Undang Kehadiran Warga Asing

As-Salam.
Nak senang, nak mudah dapat duit, beginilah jadinya. Dapat lesen, diberikan pada warga asing .... bila ada warga kita nak kerja ... tak diberi, kata mereka tak layak, tak mampu nak bayar sewa. Aduhai orang kita, rakyat kita. Sering dok menyalak, kerajaan tak bantu ... tapi bila dibantu, dijaja pula bantuan tu pada orang lain, kalau rakyat sendiri, boleh diterima lagi .... ini diberi pada warga asing.

Bila negara kita dikerumuni oleh warga asing, kita juga yang rasa tak selesa. Bila warga asing memenuhi tempat kita cari rezeki, memenuhi tempat kita beriadah dengan keluarga ....kita bising, kita rasa terancam.

Hakikatnya, kita sendiri yang undang mereka datang ke negara ini, baik secara sah mahupun secara haram. Peluang bagi mereka dibuka luas oleh kita sendiri. Mereka datang cari rezeki, bila di sini tempat mewah dan mudah buat mereka mendapatkan secupak beras dan sepinggan mee, takkan mereka nak tolak dan menidakkan.

Kita sendiri yang cipta masalah, dan tak sedar-sedar. Aduhai.

Gambar | Ben Ashaari Zaman Remaja !

As-Salam.
Aha ... cuba cari mana Ben Ashaari. Erkkk kalau yang tak kenal, Ben Ashaari tu rakan blogger HH. Uhhhh .... la ni, tak sama macam dulu, badan ketui2. Tahun 2012, satu tahun anjakan paradigma untuk mamat ni, sebab dia dah declare untuk menjadi blogger sepenuh masa. Haaa ... anda ada berani buat macam tu tak?

Petua mudah je, kalau nak jadi blogger sepenuh masa, pastikan blog anda dah cukup mantap, dah ada pembaca setia ... pembaca setia di sini, bila anda sebagai blogger buat je entri, hatta hanya tulis - aku makan nasi lemak sekalipun, orang akan jenguk dan terjah.

Ya, bukan mudah. Kalau nak resepi, anda kena menelaah la blog Ben Ashaari tu.

Okeh. Cuba cari mana Ben Ashaari dalam dua gambar di bawah.




Jawapannya mungkin ada di sini: 

nialidia.blogspot.com | Blog Pilihan 2012


As-Salam.
Blogger yang tak kenal diri lagi ni, tapi bukan lupa diri ehh. Suka dipanggil NL. Blogger yang masih misteri sebenarnya ni. Kepada yang nak kenal dengan blogger ini, dan jenguk blognya.

Virus Ramni | Serang 45,000 Akaun Pengguna Facebook

Virus Ramni | Serang 45,000 Akaun Pengguna Facebook

As-Salam.
Jangan main-main dik .... jangan ingat dah ada antivirus terkini, anda boleh selamat dari bahaya. Awas rakan-rakan, sahabat-sahabat dan teman-teman pembaca, jika anda ada akaun Facebook, pastikan anda sentiasa tukar kata laluan dan jangan sesekali menggunakan kata laluan yang mudah dan sama untuk akaun-akaun dalam talian yang lain.

Memetik Sinar Harian:

MENLO PARK - Sebanyak 45,000 akaun pengguna laman sosial, Facebook di Eropah telah diserang virus ramni sehingga menyebabkan mereka terpaksa menukar kata laluan secara serta-merta.

Sementara itu, agensi keselamatan siber, vendorSeculert melaporkan puluhan ribu akaun pengguna Facebook di Perancis dan Britain telah digodam pihak tidak bertanggungjawab untuk mendapatkan nama dan kata laluan mereka.

Ini kerana hasil siasatan mereka mendapati kebanyakan pengguna menggunakan kata laluan yang sama untuk perkhidmatan dalam talian lain dan ia telah menjadi antara sebab penjenayah mahu mendapatkan maklumat dengan mudah melalui serangan virus itu.

Jurucakap Facebook menyatakan pengguna boleh melindungi akaun dengan tidak menekan mana-mana pautan asing dan mencurigakan yang muncul secara tiba-tiba pada halaman mereka.

Friday, January 6, 2012

Perlunya Anak Diberi Nama Yang Baik

Perlunya Anak Diberi Nama Yang Baik

As-Salam.
Penting. Ini bukan main-main. Kita tak mahu nanti anak kita merana kerana kita tersalah dan tersilap memberikan nama kepada anak. Kita, perlu tahu, sebagai ibu bapa ... anak-anak ini dicorakkan masa depannya oleh kita. Jika di awal-awal lagi dah silap percaturan .... hidupnya mungkin akan alami kesusahan.

“Sesungguhnya kamu sekelian akan diseru (dipanggil) pada hari Kiamat dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu. Oleh demikian, elokkanlah nama-nama kamu”. H.R Imam Abu Daud dari Abu Dardak r.a.)

Apabila disebut nama seseorang, kita sebenarnya mendoakannya dengan maksud nama tersebut. Maka, dengan memberikan nama yang baik, yang elok maksud, yang indah erti .. tentu sekali setiap kali kita panggil namanya, kita akan terus berdoa akan kebaikan buat diri pemilik nama itu.

Katakan dah silap, nasi yang dah jadi bubur ... boleh diperbetulkan untuk menjadi bubur yang sedap.

“Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah menukar nama (seorang perempuan bernama) ‘Ashiyah (yang bermaksud; perempuan yang engkar) di mana baginda berkata kepada (perempuan itu); ‘Kamu adalah Jamilah (bermaksud; yang indah)’”. (H.R Imam Muslim)

Sebagai ibu bapa, malah sebagai anak pun, anda perlu tahu maksud nama anda (atau nama-nama anda) dan nama anak anda. Cuba cari dan berikan nama yang baik ... difahami maksudnya, dan baik ertinya. InsyaAllah.

Bersosial di Laman Sosial


As-Salam.
Sapa ada akaun Twitter? Sapa ada akaun Facebook? Sapa ada Google+? ... Jom kenal-kenal, lepak2 dan sembang-sembang .... jika anda online dan HH pun online. Nak jumpa .... erkk susah ... sebab HH dok kat Parit Buntar - Nibong Tebal ...... andai dok area sini, leh la mesej HH kat laman sosial ... minum2 teh tarik sambil lepak tepi sungai ... nak ajak buat photoshoot ke, nak ajak mancing udang galah ke ... atau saja nak sembang2 citer pasal dunia blogger Malaysia pun ok gak.

Tambah (add) kalau sudi:
Akaun twitter hasrulhassan: http://www.twitter.com/hasrulhassan
Akaun facebook hasrulhassan: https://www.facebook.com/blogger.hasrulhassan

Fanpage Facebook, klik LIKE jika sudi:



Fanpage Google+ DUNIA BLOGGER MALAYSIA

Video | Timothy Tiah, Founder Nuffnang Buat Proposal Kahwin Kepada Audrey Ooi

As-Salam.
Aha... sapa nak tengok video Founder Nuffnang buat proposal pada kekasih hatinya? Hmm nampak sweet je. Video ini telah dikongsikan ramai termasuklah pengacara E! (American Idol) Ryan Seacrest dan telah dikongsi oleh banyak laman web termasuklah Huffington Post dan Mashable.

Meh saksikan Timothy Tiah, founder Nuffnang ini buat proposal kawin kat teman wanitanya bernama Audrey Ooi.

Al Quran 2012 | Kajian Terhadap Al Quran oleh Ali Adams Berdasarkan Matematik | Apa Bakal Berlaku Pada 2012?


As-Salam.
Siapa Ali Adams nih? Ali Adams, sedikit info mengenai latar pendidikannya; Ali Adams mempunyai kelayakan yang agak hebat iaitu, Ph.D. Intelligent Data, Bournemouth University, UK; M.Sc. Software Engineering, Bournemouth University, UK;M.Sc. Electromagnetic Engineering, Cardiff University, Wales, UK.; B.Sc. Electrical Engineering University of Technology, Baghdad, Iraq.

Menerusi buku yang ditulis olehnya, Al Quran 2012, dia membuat penemuan-penemuan peristiwa yang bakal berlaku pada tahun 2012 berdasarkan kajian menggunakan teori nombor perdana. Nombor perdana adalah nombor asli yang lebih besar daripada 1, yang faktor pembahaginya cuma 1 dan bilangan itu sendiri. Sebagai contoh, 2 dan 3 adalah nombor perdana. 4 bukan nombor perdana kerana 4 boleh dibahagi 2. Sepuluh nombor perdana yang pertama ialah 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23 dan 29.

Tahun 2012 di dalam al-Quran yang dibentangkan oleh Ali adalah berdasarkan tahun hijrah iaitu tahun 1433 yang diolah dari surah Ar-Rahmaan. Dalam surah Ar-Rahmaan Allah menegaskan ayat (فَبِأَىِّ ءَالَآءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ) sebanyak 31 kali iaitu pada ayat bilangan berikut;

13, 16, 18, 21, 23, 25, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 45, 47, 49, 51, 53, 55, 57, 59, 61, 63, 65, 67, 69, 71, 73, 75, 77 dan jumlahnya ialah (13 + 16 + 18 + 21 + 23 + 25 + 28 + 30 + 32 + 34 + 36 + 38 + 40 + 42 + 45 + 47 + 49 + 51 + 53 + 55 + 57 + 59 + 61 + 63 + 65 + 67 + 69 + 71 + 73 + 75 + 77) = 1433

1433 merupakan nombor perdana dan jumlahnya (1+4+3+3=11), juga merupakan nombor perdana. 

Seterusnya,

Dengan kajian tersebut, teori 31 kejadian besar 2012 diungkapkan, berdasarkan penemuan serta pengiraan yang dilakukan olehnya dengan merujuk Al Quran, Surah Ar-Rahman sebagai subjek.

Selanjutnya, dia mencadangkan bahawa akan berlaku 4 peristiwa yang akan berulang sebanyak 31 kali pada tahun 2012 sebelum berlakunya satu peristiwa besar.

Untuk pembacaan lanjut: Quran and Science

Anda boleh melihat huraian lain di sini:

Atau anda boleh lihat dan baca sendiri Al Adams menjawab persoalan2 mengenai Apa Bakal Berlaku Pada 2012 di sini: http://islamfactor.org/index.php?showtopic=5687

Entri ini sebagai ingatan, bahawa Allah Taala tidak akan membiarkan umat manusia berada di dalam kegelapan. Selagi Al Quran itu dijadikan panduan dan rujukan, insyaAllah ... kita sebagai hambaNya boleh beringat sebelum kena. 

Gambar Lakaran Jantung Manusia 1812

As-Salam.
Manusia memang punyai akal bijak. Otak yang diletakkan dalam tempurung kepala bukanlah sebagai hiasan ... tapi sebagai organ untuk berfikir. Jika digunakan, ia pasti akan memberikan hasil. Mungkin idea atau cetusan akal itu tidak diterima sepenuhnya sekarang, tetapi insyaAllah, suatu hari nanti .. apa jua fikiran, pendapat, idea, inovasi .... akan diterima jua. Ini kerana ilham itu datangnya dari Tuhan, dan akal kita yang difikir menggunakan otak adalah merupakan anugerah Tuhan yang penuh misteri, yang sememangnya dikurniakan Tuhan untuk membantu manusia sejagat.

Gambar Lakaran Jantung Manusia Bertarikh 1 April 1812
LONDON - Satu lakaran dalam jurnal New England Journal of Medicine yang bertarikh 1 April 1812 menunjukkan gambar rajah jantung manusia.

Gambar rajah itu disiarkan menerusi artikel berjudul Cases of Organic Diseases of the Heart and Lungs yang dihasilkan oleh John C. Warren.

Jurnal itu diasaskan dua abad lalu oleh dua doktor dari Boston dengan idea bahawa sains akan dapat memberi panduan dalam rawatan perubatan. - Agensi 

Thursday, January 5, 2012

Gaji Pemerintah Dunia | Presiden Singapura Tertinggi di Dunia

As-Salam.
Lihat dan kaji (mungkin). Inilah senarai gaji pemimpin tertinggi dunia (pilihan). Menurut sumber berita dari KOSMO (klik), gaji menteri pemerintah di negara tersebut akan dikurangkan sebanyak 37 peratus setahun kepada SG$1.1 juta (RM2.68 juta). Namun, walaupun setelah ia dipotong, gaji para menteri Singapura masih antara paling tinggi di dunia.

Gaji Presiden Singapura pula akan dipotong sehingga 51 peratus kepada Sg$1.54 juta (RM3.76 juta) setahun manakala menteri Kabinet yang baharu dilantik akan menerima separuh gaji Perdana Menteri.

Ketua Eksekutif Hong Kong, Donald Tsang menerima gaji AS$543,500 (RM1.7 juta), Perdana Menteri Jepun, Yoshihiko Noda sebanyak AS$513,000 (RM1.6 juta) dan Perdana Menteri Australia, Julia Gillard memperoleh gaji AS$379,000 (RM1.19 juta).

Gaji Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy ialah AS$302,000 (RM949,185), Canselor Jerman, Angela Merkel mendapat gaji AS$296,000 (RM930,327) dan Perdana Menteri Britain, David Cameron yang memperoleh gaji AS$222,000 (RM697,745). 

Ini merupakan carta gaji yang dikeluarkan oleh The Economist pada 2010:



Dan ini pula adalah data daripada Majalah Forbes (2007):


Salaries of World Leaders
Country Title Name Approximate Salary
Bolivia President Evo Morales $21,600
Great Britain Prime Minister Gordon Brown $375,222
France President Nicolas Sarkozy $346,000
Germany Chancellor Angela Merkel $318,000
Ireland Prime Minister Bertie Ahern $434,000
Japan Prime Minister Shinzo Abe $248,500
Russia President Vladimir Putin $81,000
Singapore Premier Lee Hsien Loong $2.05 million
United States President George W. Bush $400,000
United States Vice President Dick Cheney $208,575

Kontroversi Memang Mengundang Perhatian

As-Salam.
Perasan. HH bukan tak perasan, sedar sebenarnya akan isu yang dibangkitkan. Bukan perkara baru pun. Sebelum ini dah banyak kali dah, dan ianya memang realiti sebenar masyarakat kita yang serba majmuk ini. Majmuk dalam segala hal ... isu Pelajar Genius Hanyut bukan satu isu yang baru ni je kluar ... mereka ni dah jadi idola dan ikon, semua orang nak ambik tahu.

Bila berkata soal kontroversi, ia sebenarnya hanya akan berlaku seandainya you are somebody in the society. Yelah, apabila anda sebelum ini diberikan ... perghh bukan sedikit paparan, malah dicanang sana sini baik akan kejayaan anda, pasti akan ada hati yang tak berapa senang. Itulah lumrah manusia ...tak boleh nak melihat sesuatu kejayaan yang dimiliki oleh orang lain itu kekal lama.

Kontroversi ada yang dicari dan ada yang tidak .... yang timbulkan sebenarnya adalah mereka yang sengaja nak cari publisiti murahan buat dirinya (tidak semestinya empunya diri).

Bila ada orang dengki, uhh cerita 25 tahun lepas pun orang akan cari. Bila ada orang yang idolakan anda, kisah anda keluar dari perut ibu anda pun orang nak tahu ....  detail pulak tu. Alahai manusia ... 

Buat yang dah jadi someone and somebody .... cepat-cepat cover diri .... jangan biarkan diri anda dilanda fitnah. Buat yang buat kerja berkontroversi ini, alahai .... sudah2lah jatuhkan orang lain. Nak tegur ... biar selidik, nak tegur biar betul ... nak tegur biarlah diterima.

gen2merah.blogspot.com | Blog Pilihan 2012


Blogger dari Tawau, Sabah. "Sorang chegu yang masih belajar nak jadi cikgu (",)" itu menurut tuan punya blog. Kalau nak lihat dan baca kisah2 cikgu, kisah anak murid, kisah sekolah, kisah dunia pendidikan di Sabah, bolehlah jenguk blog ini.

Kenali dan jenguk blog cikgu hensem ni: Somewhere Anywhere

Panduan Menulis Blog | 7 Sebab Blog Anda Bukan Menjadi Blog Pilihan Ramai

As-Salam.
Anda tentu mahu blog anda mendapat perhatian dengan entri-entrinya. Dan apabila HH kata tentang perhatian, ini bermakna bahawa pengunjung ke blog anda akan berada lama di dalam blog, dan seterusnya meninggalkan komen-komen yang berkesan, yang seronok dibaca; baik dibaca oleh anda mahupun pengunjung yang lain. Anda mungkin terfikir mengapa blog anda bukan menjadi blog pilihan ramai.

Jadi apakah sebab blog anda tidak menerima perhatian sepatutnya? Mengapa kurang pengunjung yang memberikan komen kepada entri-entri anda - walhal anda dah tulis panjang lebar, tinggi rendah, luas dan lapang dalam entri yang ditulis sepanjang malam?

Berikut ini MUNGKIN antara sebab-sebab tersebut .....

7 Sebab Blog Bukan Menjadi Blog Pilihan Ramai
  1. Blog Tidak Berfokus - Katakan hari ini anda menulis mengenai ayam .... tapi esok lusa pula mengenai kereta. Tentu sekali mereka yang terpikat dengan kisah dan tips mengenai ayam tidak akan lagi membaca mengenai tips dan kisah mengenai kereta. Jadi, pastikan blog anda berfokus, jadikan blog anda dirujuk kepada sesuatu yang spesifik.
  2. Blog Tidak Ditulis Untuk 'Mengajar' - Anda lihat sahaja blog-blog yang berkisar mengenai tutorial .... pasti akan ramai pengunjung setia, dan pasti anda akan nampak komen yang banyak serta berjela. Jadikan blog anda tempat mencari ilmu dan mengajarkan sesuatu.
  3. Blog Anda Hanya Tulis Tentang Diri Anda Sahaja - Apabila ini berlaku, apa yang anda bakal jangkakan ialah tiada komen dari pengunjung, jika ada hanyalah mereka yang rapat dengan anda. Tidak semua orang minat mahu mengetahui mengenai kisah peribadi anda dalam dunia blog yang tidak relevan dengan kehidupan mereka.
  4. Rekabentuk Blog Yang Tidak Kemas dan Bercelaru - Apabila blog anda banyak sangat iklan, banyak sangat widget, pengunjung akan cepat rimas. Lepas tu, ada pula hiasan-hiasan yang pada pandangan mereka menyusahkan mereka. Jangan letakkan widget yang tiada kaitan dengan blog anda.
  5. Blog Anda Tiada Tema - Apabila seseorang klik ke blog anda, mereka ingin tahu apakah kandungan utama blog anda. Jika boleh buatkan satu tema khusus dengan menyatakannya menerusi deskripsi tertentu - seperti meletakkan motto atau tagline yang menarik yang menceritakan mengenai blog anda.
  6. Unikan Blog Dengan Personaliti Sebenar Anda - Jadikan blog anda unik dengan menampilkan kelainan yang blog lain tidak ada. Atau mungkin jadikan blog anda itu personaliti anda. Bila anda terapkan personaliti anda dalam blog, pengunjung akan tertarik untuk terus membaca kisah anda yang unik itu. Banyak blog-blog personal yang berjaya menarik pembaca dan pengunjung kerana keunikan personaliti ini.
  7. Jadikan Setiap Pengunjung, Pembaca dan Pemberi Komen Itu Istimewa - Jika anda tidak menghargai mereka ini, mereka akan cepat dan dengan mudah meninggalkan blog anda, jika tidak hari ini, mungkin esok lusa. Kerana mereka merasakan mereka tidak dihargai di blog anda walaupun mereka sering datang dan komen. Cuba lakukan sesuatu untuk menghargai mereka.

Mari sama-sama kita tingkatkan penampilan blog dan juga menjadikan blog kita pilihan ramai.

Blog Lucah Idaman Ramai

Blog Lucah Idaman Ramai. Try la buat satu, mesti dalam masa kurang dari sejam akan ada ratus-ratus dah pengunjung yang tidak menampakkan muka. Blog lucah, memang dicari oleh mereka yang nak mencari. Cubalah Google .... pasti akan jumpa punya, walaupun dah kena tapis dek sekuriti pelayar web mahupun sistem kawalan internet di komputer anda sendiri, mesti ada dua tiga yang terlepas.

Mengapa ramai yang cari? Hmm ... kerana ia adalah modal antarabangsa, kerana ia bersifat internasional ... tak perlu bahasa ... ada gambar kangkang sana sini, ada dedah2 sikit .. hmm mesti ada langau yang singgah ...samada kejap atau lama...itu bergantung.

Blog Lucah Idaman Ramai

Blog Lucah Idaman Ramai
Banyak dah yang disekat, tapi yang tumbuh baru pun banyak. Dicantas berulang ... ada je putik baru yang tumbuh.

Bila dipadam, tak ada isi ...boleh la pulak yang tinggalkan komen minta diadakan balik ... erkkk .... inilah dikatakan bila ada permintaan ... yang serius jenis bersungguh2 ... mesti akan diberi apa yang diminta.

Jadi fikirlah ye. Makin diberi ...makin bersungguh mereka cari bahan ... dan makin disuap-suap mereka ini untuk terus melakukan kerja yang tak ada faedah tu.

Dan paling takut ia boleh terdedah pada anak-anak yang zaman sekarang dah berkepit dengan tablet, telefon pintar serta laptop. Walaupun kita fikir kita pantau kelakuan mereka bila guna internet, pasti ada iklan yang promosi blog-blog dan laman lucah ini. Saranan saya, boleh gunakan pelayar internet mesra Muslim ini - Cadangan Elak Kanak-Kanak Lihat Iklan Tak Senonoh di Internet

Google 's attention , this blogpost is for educational purposes concerning search porn sites and blogs that can attract and search on Google Search . Please do not think this blog post has violated Google AdSense terms and conditions. Thank you.


Wednesday, January 4, 2012

anisempoi.blogspot.com | Blog Pilihan 2012


"Orang kata aku howt, tapi aku tetap kool!" Anis Athia, orang Kelantan kot, duduk Kota Bharu. Masih menuntut ilmu gigi di UKM. Muda lagi ni sebab lahir tahun 1991. Nak kenal lagi dengan blogger ini dan baca apa yang terisi dalam blognya ... sila jenguk:


Panduan Menulis Blog | Kedudukan 'Social Sharing' Yang Berkesan

As-Salam.
Antara kaedah dan petua mudah untuk meningkatkan jumlah pengunjung unik atau baru adalah dengan adanya perkongsian sosial pada entri-entri dalam blog anda. Ada banyak widget dan gajet blog yang boleh digunakan untuk memudahkan perkongsian ini.

Malah, dalam blogspot sendiri sudah disediakan platform sendiri untuk memudahkan perkongsian ini. Ada 'link to this post', ada butang perkongsian sosial (social sharing) seperti blogger, facebook, twitter, orkut, linkedin dan macam-macam lagi.

Namun, ada juga blogger yang lebih suka meletakkan widget perkongsian sosial ini dengan sedikit pengubahsuaian atau customization. Contohnya, terapung di dalam blog, perletakkan di sisi dan sebagainya.

Persoalannya, di manakah kedudukan butang-butang social sharing yang berkesan? Bagaimana mahukan pengunjung serta pembaca sedia klik butang-butang perkongsian itu?


Antara kedudukan yang sesuai dan dikatakan berkesan adalah meletakkannya di atas setiap entri dan/atau selepas entri. Di atas entri kerana merasakan tajuk entri tersebut sudah cukup untuk pikat pembaca berkongsi akan isi kandungannya. Di bawah setiap entri, kerana selepas membaca .... dan dirasakan menarik, ia akan dikongsi. Paling bagus, ianya berada selepas tajuk entri atau sesudah tamat entri itu.

Kedudukannya perlulah mudah untuk pengunjung dan pembaca klik butang-butang tersebut. Ia perlu kelihatan pada setiap post dan entri anda.
Anda boleh mencuba menggunakan aplikasi AddThis sebagai satu cara untuk memberikan kelainan pada tatacara atau rekabentuk social sharing anda dalam blog.

Tuesday, January 3, 2012

Keajaiban Dunia | Teluk Hualong, Vietnam

7 Keajaiban Dunia Baru | Teluk Ha Long, Vietnam
As-Salam.
Bumi kita memang kaya, memang penuh dengan keajaiban yang mengagumkan. Kalau nak disenaraikan memang tak akan habis ... dan HH fikir 7 senarai belum cukup untuk menggambarkan secara total akan kejaiban yang dimiliki oleh bumi kita kurniaan Tuhan ini.

Antara yang terkini yang telah dimasukkan dalam senarai 7 Keajaiban Dunia Baru yang dikeluarkan oleh Yayasan New 7 Wonders of Nature yang berpusat di Switzerland adalah Teluk Ha Long yang terketak di Vietnam.


Keajaiban Dunia - Teluk Hualong
Dikenali dunia sebagai Ha Long Bay. Ia turut disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO dan menajdi destinasi pelancongan terkenal di Vietnam. Teluk ini dikeliling gunung batu kapur berusia beribu-ribu tahun yang boleh ditemui dalam pelbagai saiz dan bentuk. Ha Long Bay adalah pusat zon yang meliputi Teluk Bai long ke timur laut, dan Pulau Cat Ba di barat dayanya.


Teluk ini meliputi kawasan seluas 1.553 kilometer persegi termasuk 1,960 hingga 2,000 pulau kecil, yang kebanyakannya adalah batu kapur. Daratan teluk adalah 334 kilometer persegi dengan kepadatan 775 pulau kecil. Di percayai usia batu kapur di teluk ini menjangkaui 500 juta tahun. Evolusi batu kapur di teluk ini mengambil masa 20 juta tahun kesan perubahan iklim tropika. Terdapat 14 spesies bunga dan 60 spesies fauna yang unik di sini.


Begitulah indahnya, uniknya dan hebatnya Teluk Hua Long ini ..... syukur kepada Tuhan kerana kita diberi kelebihan untuk melihat segala keindahan dan kehebatan Tuhan ini.
Sumber: Bharian

Panduan Menulis Blog | Hormati Entri Orang Lain


As-Salam.
Mengapa perlunya kita sebagai seorang blogger (yang punyai blog) hormati entri blogger lain? Sebelum jawab, cuba tanya diri kita pula ... adakah kita mahu orang mencaci, cerca dan pertikaikan apa yang kita tulis di dalam entri kita?

Tentu kita akan tersentap andai apa yang kita tulis di dalam blog, ada pengunjung dan pengomen yang berikan komen yang agak kasar, agak mempertikaikan apa yang kita tulis dan sebagainya. Untuk itu, sesama blogger mesti ada saling hormat .... asalkan entri itu bukan bersifat yang melanggar norma sebagai seorang manusia yang beragama dan budaya masyarakat murni.

Hormati entri orang lain ini bermakna bukan mengiyakan apa yang ditulis, jika pendapat anda ada yang menyangkal apa yang ditulis, maka berikan komen yang bersifat membina. Kata orang ... nampak berbudi bahasa, bukan dengan perkataan kasar yang menyakit jiwa.

Tanpa kita tahu, mungkin entri blogger itu adalah lebih benar dari pendapat kita. Andai ada yang meragukan, bertanyalah cara baik, dan andai ada rujukan anda, berikan rujukan anda itu untuk dibuat bandingan. Ia juga sebagai satu sumber dan asas bagi menyokong pendapat anda.

Saling hormat bukannya susah mana pun ... tak perlu nak puji-puji lebih-lebih, cukup bermula dengan sebuah salam, dan diakhiri dengan kata-kata terima kasih, di sebalik isi komentar yang jitu dan bernas.

Monday, January 2, 2012

Peliknya Kita | Tanpa Sedar Kita Adakala Lebih Pelik

Makanan Pelik | Foto: KLIK SINI
As-Salam.
Hmm pelik, ya kadangkala kita melihat orang lain, kita nampak dia pelik, ada sesuatu yang membezakan orang itu dengan orang lain - lebih-lebih lagi dengan orang-orang yang pernah anda kenal. Tapi, kita lupa, adakala kita pun pelik tanpa kita sedar.

Peliknya kita;
  • Bersungut harga ikan mahal di pasar tetapi tak pula beli ikan yang harganya murah, katanya ikan tu dah tak elok.
  • Tercengang kena bayar nasi + lauk ayam + sayur + sambal dengan harga RM5.00 tetapi senang hati makan kat restoren makanan segera dengan burger berharga RM10!
  • Marah tauke ayam sebab jual ayam sekilo RM8 .... tapi rileks je bayar RM15 untuk ayam goreng yang tak sampai pun berat sekilo kat restoren kentaki.
  • Tak rasa bersalah makan tak habis time kenduri, dah tu dok ngata yang tuan rumah kenduri tak cukup lauk, dikata jemput orang terlalu ramai...tak cukup bajet dan sebagainya.
  • Dok jelik-jelik tengok orang perempuan pakai seksi seksi, tapi jadi yang pertama dok beli majalah yang ada gambar perempuan seksi.
  • Dok pandang serong pada mereka yang baru keluar penjara sedangkan mereka tu dah hadapi balasan di dunia ...sedangkan kita masih tak dapat apa-apa lagi, kena ingat ... lebih baik terima balasan di dunia dari nun di sana (sekurangnya orang keluar penjara tu dah insaf!).
  • Suka pandang jijik pada mereka yang kerja di tempat kotor, sedangkan merekalah yang paling pandai sekali menjaga kebersihan.

Ada banyak lagi jika HH nak listkan, hanya ini yang HH tersedar yang selama ini HH ni memang pelik. Anda? Berani mengaku tak?

Sunday, January 1, 2012

Seronoknya Jadi Orang Kaya | Fikir Balik !!

Seronoknya Jadi Orang Kaya | Fikir Balik !!

As-Salam.
Bila tanya orang marhein macam kita, macam HH .. macam anda ... nak jadi kaya tak? Sure akan angguk, dan kata .. "Tentulah ndak". Siapa ehh tak nak kaya? Hmmm memang best andai impian untuk menjadi orang kaya ni tercapai tapi ... best sangat ke jadi orang kaya?

Kalau bila sengkek nak beli barang yang diinginkan nafsu .. memanglah, time tu fikir .. oh alangkah seronoknya jika aku ni kaya raya .. nak beli apa pun mudah dan senang. Nak itu dan ini tak perlu lagi berkira-kira .... kuar je kad ...huhuhu ...

Tapi itulah, bila dah kaya ni ... sebenarnya banyak benda lain yang akan turut kaya. Kaya hutang, kaya musuh, kaya sanak sedara yang ntah dari mana, kaya orang dengki .. dan macam-macam lagi ... nak tidur malam pun risau .... dah kunci ke kereta BMW 7 series, dah kunci balik ke pintu peti besi ... dah itu dah ini .. asyik dok fikirkan kaya je ....

Jadi, fikir balik .... akan keseronokkan menjadi orang kaya!

Panduan Menulis Blog | Tambah Trafik Dengan Berkongsi Artikel

As-Salam.
Mungkin ada yang macam tak percaya cara ini boleh meningkatkan trafik. Tak pernah mencuba, macam mana nak tahu. Ada orang skeptikal sikit bila HH buat segmen, pada pandangan mereka, ia akan meningkatkan trafik ke blog ini. Ya, memang trafik naik tapi kejap je .... ia lebih kepada promosi, jika blog tanpa promosi macam mana nak dapat trafik yang berterusan .... yang pasti, sebelum nak buat segmen, pastikan blog anda dah ada isi kandungan yang boleh memikat pengunjung pertama kali ni.

Tambah trafik blog dengan kongsi artikel, bagaimana ehh? Hmmm ... cara begini HH buat dengan blog-blog yang memang dah ramai pembaca dan memang dah ramai pengunjung. Contoh senang, blog beautifulnara .... bila ada artikel yang ada sangkut paut dengan entri di blog tersebut, tanpa segan silu, HH akan postkan entri yang ada kaitan.

Ingat, kena ada kaitan, baru akan dorong pengunjung untuk singgah dan baca. 

Begitu juga cara HH buat dengan blog Rina - pemenang gadis melayu ... HH ada buat entri tentang petua dan tips pemakaian ... so dikongsikan dengan Rina, dan tanpa perlu diminta, Rina buat satu entri berdasarkan entri HH tu .. puhh meletup .. trafik naik.

Kalau ada kaitan soal jenayah, HH akan kongsikan pula cerita di blog Mazidul ... bila ada topik bersangkutan dan ingin tahu pendapat kita, ia tentu akan dibaca, insyaAllah.

Apa perlu dibuat? Hanya tinggalkan komen dengan format berikut:

Artikel berkaitan: Bla Bla Bla ... (klik) ....

Mudah je .. formatnya macam ni: <a href="http://link entri anda">Bla Bla Bla </a>

Selamat mencuba ehh....

2011 ke 2012 | Sebelum dan Selepas

As-Salam.
Tak banyak yang berlaku ... cumanya, HH memang duduk ngadap depan PC, sedang menulis entri untuk buat satu segmen (klik) .... dan bila sahaja masuk tahun 2012 .. dengan NTV7 tunjukkan kemeriahan seluruh dunia menyambut ketibaan 2012 ... HH menerima satu .. err dua penyertaan awal untuk segmen tu .. terima kasih.

Kat sini, dum tam dum tam ... tapi kejap je bunga api dan mercun ... adalah dalam 5 minit, pastu senyap....

Anda ada cerita menarik? Nak kongsi? Join segmen ini .... 2011-2012 Sebelum dan Selepas (klik)

Selamat Tahun Baru 2012 !

Jom follow dua blog ini:

http://de5sdiarys.blogspot.com

Terima kasih ....
 

Friday, December 30, 2011

Tak Pernah Nak Belajar Dari Pengalaman dan Sejarah Lampau

Tak Pernah Nak Belajar Dari Pengalaman dan Sejarah Lampau

As-Salam.
Ginilah manusia, time seronok ...kinja-kinja .. memang tak ingat benda sakit. Masa tu, hanya keseronokan dan kesedapan diri je diambil kira. Kalau boleh nak terus-terusan begitu.

HH pun sama. Bila waktu senang, tak pandang kiri dan kanan, atas dan bawah. Fikirkan diri sendiri je. Tapi bila ditimpa musibah ... mulalah mengadu, mulalah mencari siapa yang boleh bantu. Time senang lupa .... time dah ada masalah, baru nak ingat.

Manusia, selalunya begitu. Diulang tayang beberapa kali kisah dalam sejarah pun, pasti buat lagi. Agaknya pengalaman lalu hanya satu titipan dalam memori je, tak lebih dari itu. Alahai kita, andai kita mampu belajar dari sejarah dan pengalaman, banyak perkara yang buruk boleh dielakkan. Tak perlu nak kena sakit, tak perlu nak ditimpa tangga, tak perlu nak terasa perit ... itu semua boleh elak, jika kita ingat dan belajar dari kesilapan lalu.

2011 bakal hilang, 2012 pula menjelma ... banyak dah berlaku dalam tahun 2011 ni ...

Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011 | Tahniah Bloggers !


As-Salam.
Tahniah kepada blogger-blogger yang telah berjaya. Tak dilupa kepada blogger-blogger yang telah dicalonkan dalam Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards (NAPBAS).

Best Photography Blog – Photoblog.hk
Best Geek Blog – Geekout.ph
Best Food Blog – LadyIronChef.com
Best Fashion Blog – Cheeserland.com
Most Original Blog Design – EatShowandTell.com
Best Parenting Blog – Childhood101.com
Best Travel Blog – JustWandering.org
Best Entertainment Blog – Beautifulnara.com
Best Lifestyle Blog – Jenniepperson.com
Hidden Gem – Googlygooeys.com
Best Micro Blog – KennySia.com
Most Influential blog – XiaXue.sg
Region’s Best blog – XiaXue.sg

Thursday, December 29, 2011

Terima Kasih Kerana Respon ...

Panduan Menulis Blog | Lakukan Kerjasama Strategik Sesama Blogger

Panduan Menulis Blog | Lakukan Kerjasama Strategik Sesama Blogger

As-Salam.
Apabila kita sudah punyai blog yang dah ada pengikut tersendiri, inilah masanya untuk anda mencari peluang membuat kerjasama strategik sesama rakan blogger yang lain. Cara yang terbaik adalah dengan saling tukar badge atau banner. Dengan cara ini, anda saling memberi peluang untuk pembaca mencari alternatif untuk mendapatkan sumber lain selain blog anda, ia menjadikan blog anda lebih berinformasi.

Untuk mengelakkan berlakunya kehilangan pembaca setia, pastikan blog anda dan blog rakan blogger anda itu berada dalam tema yang berbeza. Contohnya, blogger A lebih kepada informasi berkaitan gajet, maka anda jika boleh cuba elakkan entri sedemikian. Dan begitulah sebaliknya.

Cara lain untuk melakukan kerjasama strategik ialah dengan perkongsian RSS. Anda boleh saling meletakkan RSS antara blogger dengan persetujuaan mereka untuk sama-sama menambah trafik dan juga pembaca. Strategi dan kaedah yang sama juga digunapakai seperti mana tukaran banner dan badge tadi.

Bloglist juga boleh menjadi antara kerjasama strategik yang baik. Dan anda juga boleh juga buat segmen yang saling kait mengait sesama blogger, atau anjurkan kontest dan giveaway bersama.

Dengan cara-cara tadi, anda bakal menerima pengunjung baru, dan pembaca baru.

Gambar | Pertandingan Gajah Tercantik di Nepal

As-Salam.
Festival 3 hari yang bertemakan gajah telah dilansungkan di Nepal yang berakhir pada 28 Disember 2011. Festival yang mengenengahkan gajah sebagai salah satu haiwan yang perlu dilindungi adalah merupakan satu tarikan terbaru di Nepal.

Antara yang menarik dalam festival itu ialah pertandingan gajah tercantik ..
Gambar Pertandingan Gajah Tercantik di Nepal


Wednesday, December 28, 2011

Dicekup Cuba Berasmara Dalam Bilik Air Masjid

As-Salam.
Remaja oh remaja .... kerana ikutkan nafsu, tempat mandi masjid pun jadi tempat melampiaskan kemahuan. Aduhai anak-anak remaja zaman sekarang. Di mana letaknya iman, akal dan rasa malu? Sanggup tu buat perbuatan keji dalam kawasan yang suci ... sebuah masjid - tempat umat Islam menunaikan kewajipan.

Tentu malu keluarga, tentu malu ayah dan ibu apabila kegiatan telah dihidu oleh orang setempat. Mana nak letak muka? Mana nak letak maruah diri? Dah tercalar begini, susah untuk dihilangkan. Perkara buruk akan selamanya orang ingat ... walaupun di saat kematian kelak. Tolonglah remaja ..jangan buat kerja begini!


Berasmara Di Bilik Mandi Masjid

KOTA BHARU - Hasrat sepasang kekasih untuk melampiaskan gelora nafsu serakah mereka di dalam bilik mandi sebuah masjid di sini kelmarin tidak kesampaian apabila dicekup oleh penduduk kampung.

Perbuatan terkutuk pasangan belasan tahun tersebut untuk memadu asmara berjaya dikesan oleh jemaah sebuah masjid di Kampung Pasir Tumboh, dekat sini setelah menyedari terdapat motosikal diletakkan di pekarangan kawasan tersebut.

Seorang penduduk yang dikenali dengan panggilan Pok Cik Ya berusia 60-an memberi­tahu, kira-kira jam 4.20 petang dia melihat terdapat seorang remaja perempuan yang ber­baju kurung memasuki bilik mandi bersebelahan dengan tandas wanita.

Menurutnya, sejurus itu terdapat seorang lelaki memasuki bilik sama dan dia terus memaklumkan kepada jemaah masjid yang bersiap sedia untuk mengerjakan solat Asar berhubung kelakuan mencurigakan itu.

Untuk kisah lengkap: BACA SINI.

Harimau Lapar Kerumun Kereta


As-Salam.
Hmm macam-macam, ini mungkin hiburan masa kini di mana kita jadi gemar melihat kehidupan haiwan dalam 'habitat asalnya'. Kita terhibur melihat gelagat ganas mereka, dan ironinya ... kita manusia juga tidak kurang yang punyai sifat ganas seperti harimau.

HARBIN, China - Sejumlah harimau mendekati sebuah kereta pacuan empat roda di Taman Hutan Harimau Siberia di sini, China semalam.

Kereta itu dinaiki oleh kakitangan yang menjaga harimau itu untuk melemparkan ayam mati kepada haiwan tersebut. Sejumlah pelancong yang menaiki sebuah bas turut menyaksikan beberapa ekor harimau berebut untuk mendapatkan ayam yang dicampakkan ke arah haiwan tersebut.

Menurut laporan media, lebih 800 ekor harimau Siberia tinggal di taman tersebut yang menjadi pusat pembiakan haiwan yang terancam. - Reuters
Kita Rasa Terancam Dengan Kebanjiran Mereka

Kita Rasa Terancam Dengan Kebanjiran Mereka

As-Salam.
Memang takut, begitulah luahan ramai apabila mereka berada di tengah ibukota semasa cuti umum atau hujung minggu. Mana tidaknya, pandang kiri dan kanan, malah pandang atas dan bawah .. akan nampak wajah Bangladesh, Nepal, Afrika, Indonesia dan macam-macam, bersepah sana sini.

Mereka, melepak dari pagi sampai ke tengah malam, tanpa lakukan apa-apa. Mereka bersembang, berborak, dan adakala bertengkar dan bergaduh sesama sendiri.

Setiap kali cuti umum dan hujung minggu, ibukota Kuala Lumpur sudah diibaratkan sebuah kota asing. Warga tempatan dah tak berani untuk berada di ibukota. Hampir setiap pelusok ada sahaja kehadiran mereka ini.

Yang jadi masalah, apabila mereka ini melakukan perkara-perkara yang tidak manis, seperti menggangu anak-anak gadis, wanita-wanita tempatan yang punyai urusan di ibukota. Ia bukan lagi sebuah tempat selamat. Walhal, ibukota merupakan bandaraya buat warga tempatan, yang sepatutnya dirasakan selamat.

HH fikir, pihak berwajib perlu lakukan sesuatu. Mereka macam lautan manusia .... malah ada ketika ganggu ketenteraman pengguna jalanraya dan yang lain. Jangan sampai nanti, ibukota menjadi 'milik' mereka dan kita terpaksa menjadi datuk bandar dari kalangan mereka pula.

Berbuat sesuatu sebelum apa yang dimiliki menjadi milik orang lain.

Socioblogger | Rangkaian Sosial Untuk Blogger

As-Salam.
Jom meriahkan Socioblogger - sebuah rangkaian sosial terbaru untuk para blogger. Ianya merupakan satu inisiatif yang telah dilakukan oleh team syoknyerblogging untuk para blogger khasnya untuk blogger-blogger Malaysia.

Ianya percuma, dan pendaftaran hanya dilakukan sekali sahaja. Jika anda seorang blogger dan ingin mencari platform baru untuk bersosial sesama blogger, menambah pengetahuan, berkongsi info dan maklumat .... Socioblogger tempat yang sesuai buat anda.




Tuesday, December 27, 2011

Anonymous Menyerang | Kali Ini Membuat Derma Kebajikan Cara Yang Salah

As-Salam.
Uhh macam citer Robin Hood la .... tapi niat tidak menghalalkan cara yer. Hmm ... sekali lagi penggodam Anonymous telah bertindak ke dalam ruangan siber. Dan seperti biasa, mereka melakukannya untuk mempertingkatkan sistem keselamatan laman web yang digodam oleh mereka.

WASHINGTON - Kumpulan penggodam antarabangsa, Anonymous memberi sumbangan kepada beberapa pertubuhan amal menggunakan maklumat kad kredit yang dicuri daripada syarikat keselamatan Stratfor yang berpusat di Amerika Syarikat (AS).

Menurut laporan akhbar Telegraph, seorang daripada penggodam berkata sumbangan itu adalah permulaan bagi serangan serupa yang akan dilakukan sepanjang minggu ini.

“Kami akan menggunakan maklumat kad kredit yang berjaya dikumpul untuk membuat lebih banyak sumbangan sehingga mencecah AS$1 juta (RM3 juta),” menurut penggodam itu melalui akaun Twitter kumpulan tersebut.

Sumbangan itu dibuat selepas Anonymous berjaya mendapat maklumat sulit daripada Stratfor, syarikat yang turut menyimpan data bagi tentera AS dan Jabatan Polis Miami AS. Anonymous mendakwa Stratfor gagal mengunci maklumat kad kredit yang disimpan, sesuatu yang memalukan bagi sebuah syarikat keselamatan.

Sumber: Sinar Harian

Gambar | Rekabentuk Jam Dinding Yang Pelik

As-Salam.
Bagaimana manusia menghargai masa, itu terpulang pada diri masing-masing. Begitulah juga dengan orang yang punyai jiwa seni yang kadangkala sukar untuk dimengertikan. Lihat sahaja koleksi jam dinding ini. Seni telah merevolusikan reka bentuk jam dinding ini, selain nampak agak janggal namun ia juga menarik dan unik.

Mana satu pilihan anda?


Sumber: Dhyra