31 Oktober 2011

Bila Blogger Masuk Majalah (8) - DausPozi

As-Salam.
Ini DausPozi. Blog hijau belaka, kiri kanan depan belakang atas bawah semuanya hijau. Tapi dia je kot yang hijau, adik beradik gengPozi yang lain mungkin tak hijau cam dia.... hehehe... 

Blog DausPozi memang sempoi, tu sebab dapat masuk dalam Majalah Remaja keluaran 15 Februari 2011. Sebenarnya, ada beberapa blog lain yang beriringan dengan blog DausPozi dalam keluaran Remaja yang sama, nanti saya akan kongsikan kepada anda.




Blog-Blog Baru - Blog Yang Cuba Mencari Tempat Dalam Dunia Blog

As-Salam.
Apabila kita bermula dengan sesuatu harapan yang tinggi, kita mestilah menyertainya dengan segala usaha yang padu untuk merealisasikan impian dan harapan itu.

Nak buat blog, dalam masa kurang sejam, anda dah boleh ada blog sendiri. Dah boleh 'seri'kan blog dengan pelbagai widget yang menyeronokkan diri. Agak-agak blur, leh search dan cari mana-mana blog tutorial yang memang sedia membantu, tetapi sebagai blogger, usaha anda bukan setakat itu sahaja .....masih ada banyak jalan yang perlu anda lakukan jika mahu blog anda dibaca oleh ramai. Jika tak mahu pembaca tak mengapalah ... :) anda boleh privatekan blog anda untuk tatapan mereka yang anda kehendaki sahaja.

Jom Singgah Blog-Blog Baru Ini ....

  1. http://youismysoul.blogspot.com/2011/10/segmen-hasrulhassancom-mencari-blog.html
  2. http://melaluidetik2kehidupan.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  3. http://qesahqasehqmaridh.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  4. http://kisah-dan-kasih.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  5. http://ayielefthanded.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  6. http://bebyiena93.blogspot.com/2011/10/segmen-hasrulhassancom-mencari-blog.html
  7. http://areda91.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  8. http://fadhfar.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  9. http://miss-aisya.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  10. http://pinknlavender.blogspot.com/2011/10/segmen-hasrulhassancom-mencari-blog.html

Anda boleh juga lihat di sini: LINK1 LINK2


*p.s: Saya sudah sediakan bloglist blog-blog baru ... blog yang dah disenaraikan dalam entri sudah tersedia dimasukkan .... 

Masihkah Kau Ingat?


As-Salam.
Hujan lebat di luar. Sejak seminggu yang lalu, petang-petang akan hujan. Anak-anak pasti akan tidur siang sebab dah tiada aktiviti yang dijalankan. Kalau guruh dan petir, lagi cepatlah anak-anak masuk tidur. Tapi bukan kisah tidur yang nak saya bawakan kepada anda. Ini tentang kisah diri saya, diri anda dan diri kita. Tentang segala pengajaran yang telah diberikan dalam hidup selama ini.


Panduan Menulis Blog: Kata Kunci Pada Awal, Tengah Dan Akhir Entri


As-Salam.
Enjin carian kadangkala agak cerewet sikit apabila mahu mengindex laman web dan blog, walaupun isi kandungan kaya dengan maklumat dan info, bukan semua akan diambil untuk menjadi kata kunci apabila digelintar oleh robot enjin carian.

Untuk mendapat trafik organik menerusi enjin carian, apa yang perlu dilakukan adalah memastikan kata kunci entri kita berada di tempat yang sepatutnya. Apa dia kata kunci?

Kata kunci adalah ayat atau perkataan yang akan diindeks oleh enjin carian, dan mengumpulkannya dalam satu pengkalan data carian. Ia akan mengumpulkan mana-mana laman web yang punyai kata kunci ini dalam satu kategori yang sama.

4 Bahaya Ketika Banjir Melanda

As-Salam.
Keadaan cuaca sekarang yang tidak menentu memang agak merisaukan. Bukan sahaja penyakit mudah hadir tetapi juga bahaya-bahaya lain. Menurut pihak Jabatan Kaji Cuaca, amaran telah diberikan kepada negeri-negeri sebelah utara dan juga pantai timur untuk bersedia menerima hujan yang agak banyak pada hujung tahun ini.

Hujan yang berterusan itu dikhuatiri akan menyebabkan banjir di kawasan-kawasan terbabit. Jadi, jika anda berada di kawasan2 terbabit, hendaklah bersedia untuk sebarang kemungkinan, apatah lagi tatkala hujan sedang turun mencurah-curah tanpa reda.

Jika banjir, pastikan anda terhindar dari bahaya yang bakal ada ini.

4 Bahaya Ketika Banjir Melanda

Lagu Rakyat Semakin Dilupakan

As-Salam.
Ya, ya ... anda semua jiwa muda ... anda semua jiwa rock, jiwa metal ... dah tak layan lagu rakyat. Mana nak layan lagu rakyat kan kan ... hehehe....

Lagu rakyat semakin dilupakan. Bukan kerana iramanya tidak bagus atau liriknya ntah apa-apa, tetapi mungkin lunaknya suara, manisnya bait liriknya tidak sinonim dengan tahap pendengaran anda. Citarasa sah dah lain ....

Saya, memang tak selalu, dan memang dah jarang-jarang dengar lagu rakyat. Yelah, nak mendengarnya pun tak tahu kat mana, kat radio ... giler susah. Kalau nak dengar pun, kenalah cari CD ..... itupun versi nyanyian semula yang erkkk dah hilang ummphnya. Tak sama dengan penyanyi asal, irama asal.

Lagu rakyat ini bukan lagu sebarangan, ia lagu penuh dengan nasihat. Ia lagu diciptakan untuk menyelitkan kisah masyarakat, kisah sekeliling, kisah benar, kisah yang boleh memberikan pengajaran.

Ayam Den Lapeh ....

Bila Blogger Masuk Majalah (8) - Suhaida Supalio

As-Salam.
Siri Blogger Masuk Majalah menjenguk dengan entri kelapan. Kali ini menampilkan sebuah blog yang telah banyak membantu menaikkan blog ini sedikit masa dahulu, semasa blog ini masih lagi merangkak cuba mencari tempat dalam dunia blog.

Tuan punya blog sekarang sedang menunggu masa untuk menjadi ibu ... 

Blog Asam Garam Gula .. dari namanya dah boleh agak akan isi kandungan blog ini. Ia merupakan sebuah blog catatan harian. Yang menariknya, gambar2 yang ada dalam blog ini takkan mengecewakan anda kerana si empunya blog merupakan peminat fotografi.

Blog ini tampil dalam Majalah Remaja edisi Aidiladha 2010.


10 Blog Top Referrer Oktober HASRULHASSAN.COM

Statistik Oktober 2011



As-Salam.
Berikut adalam 10 Blog Penyumbang Trafik buat blog ini bagi bulan Oktober 2011.

  1. penembak-tepat.blogspot.com
  2. tiffinbiru.com
  3. taotauajer.blogspot.com
  4. benashaari.com
  5. sentuhan-maya.blogspot.com
  6. salwaismail.blogspot.com
  7. prince91.com
  8. lulu-pages.blogspot.com
  9. lyssasecret.com
  10. azrijohan.blogspot.com

Blog-blog ini telah disenaraikan berdasarkan Google Analytics.

Ada Ke Manusia Dilahirkan Bodoh?


As-Salam.
Kalau cikgu saya dengar ni, mesti kena ketuk kepala punya ... cukup marah kalau ada anak muridnya merasakan diri mereka bodoh. Ya, kita manusia bukan dilahirkan bodoh. Sebodoh2 manusia, ia takkan jatuh taraf sama dengan kebodohan haiwan.

Manusia diberikan segala kelebihan yang tidak terdapat pada makhluk lain di muka bumi ini. Jadi, saya berfikiran .... manusia tidak bodoh, ia tidak bodoh semasa lahir.

Dan memang pantang bagi sesetengah orang menggelarkan orang bodoh. Jangan memadai nak cop orang lain bodoh. Tidak pandai mungkin, tidak cerdik mungkin ...tetapi bodoh ... uhh tak sesuai ... ini kata saya ...kata anda?

Jadi mana-mana bangsa pun, mana-mana kaum pun, bagi saya ...istilah bodoh tu tak patutlah digunakan, gunakan tidak cerdik, tidak pandai ... 

*p.s: Adakala dalam keadaan marah, kita akan terucap juga perkataan bodoh tu - itu sebenarnya bisikan syaitan yang mahu kita berkata demikian ...

30 Oktober 2011

Follower di HASRULHASSAN.COM: Jejak Blogger #16

As-Salam.
Sekali lagi saya menjejaki follower blog ini. Kali ini saya tampilkan lagi 3 blog untuk Siri Jejak Blogger ....


Blog Mizs Azney

Blog Dunia Edy

Blog My Life My Story

Bila Blogger Masuk Majalah (7) - Lord Zara

As-Salam.
Kali ini saya tampilkan sebuah blog yang mana penulisan menjadi senjata untuk tampil hebat. Blog Dunia Sebelah Zara, bagi yang dah lama berblog bukanlah satu blog yang asing. Blog kepunyaan seorang guru, yang banyak berceloteh dengan nada puisi menerusi blognya.

Anda akan kagum dengan cara penyampaian, dan pasti akan tertarik dengan gambar-gambar comel yang disertakan dalam setiap entrinya. Anda takkan kecewa. 

Kerana itulah, blog ini menjadi paparan dalam Majalah Remaja keluaran 15 Disember 2010 ... nak baca kisah blog masuk majalah dari Dunia Sebelah Zara - KLIK SINI.


Keturunan Je Jawa, Nak Berbahasa Jawa Tak Pandai

As-Salam.
Salasilah sulur galur keturunan saya memang ada berdarah jawa, tak perlu jauh2 pun ... arwah atok saya memang orang jawa - dan atok saya tu dah meninggal sebelum sempat dia perturunkan apa2 ilmu kepada saya termasuklah berbahasa jawa.

Opah saya pun dah tak ada. Arwah opah pernah saya tanya tahu ke dia nak bercakap Jawa, arwah cakap ... dia faham tapi tak boleh cakap, hmmm sama la macam saya faham bahasa Peranchis, Afrika, mahupun bahasa Cina .. faham tapi tak reti nak bertutur... hehehehe....

Erkk ... terkedu lak saya bila Facebook kuarkan ini:


Maaf ehhh .. saya tak dapat nak bantu ..... hehehehe .. ada sapa2 dapat mesej yang serupa dengan saya tak?

Zaman sekarang ramai dah yang tak berapa tahu akan bahasa asal keturunan masing-masing. Ia dah makin terhakis dah. Dan harapnya nanti bahasa melayu pun tidak mendapat nasib yang sama. Yelah, bahasa melayu telah wujud sejak sekian lama dan pernah menjadi bahasa utama dunia satu masa dahulu.

Bagaimana Membuat 'Landing Page' Untuk Facebook Fan Page

As-Salam.
Hari tu, ada seorang sahabat blogger bertanya pada saya, bagaimana nak buat landing page untuk page-page terutama Fan Page di Facebook. Apa itu landing page? Dalam dunia internet marketing, memang landing page adalah sesuatu yang biasa. Landing Page ini merupakan paparan utama atau singgahan untuk menarik pengunjung/pembaca mahupun prospek pembeli. Ia boleh saya katakan sebagai teaser untuk ke paparan utama.

Contoh Landing Page adalah seperti berikut (Klik imej untuk melihat bagaimana ia berfungsi):

Annas Easkey Photography


Oh ya, paparan landing page ini hanya akan diperlihatkan buat mereka yang pertama kali singgah (sebelum di LIKE), atau di paparan pemuka utama Facebook sebelum anda login ke Facebook.

Ini pula merupakan Landing Page untuk HASRULHASSAN.COM di Facebook:



Ada beberapa cara untuk membuat landing page, ada yang simple, dan ada yang lebih sedikit dari simple.

Ia sebenarnya menggunakan Static HTML iFrame, nak belajar caranya anda boleh baca dan ikut panduan di sini: All Facebook

Anda juga boleh menonton video cara-cara untuk melakukannya di sini: WN

Selamat mencuba buat pengendali2 page di Facebook ... :)

Blog-Blog Baru - Blog Yang Perlu Anda Berikan Kata-Kata Semangat !!

As-Salam.
Untuk mendapatkan trafik sebenarnya ada banyak cara, ada cara lurus, ada cara senget sikit, ada pula yang memang cara bengkang bengkok. Terpulang untuk melakukan mana-mana cara. Tetapi, fikirkan .... anda nak sentiasa ada trafik atau nak macam biskut. Jadi, dalam mendapatkan trafik tu, buat cara yang paling baik - menghasilkan entri yang bermutu dan seronok dibaca oleh orang lain. Buat orang lain appreciate hasil penulisan anda.

Oklah .... mari terjah blog-blog baru ini, seperti yang pernah saya katakan sebelum-sebelum ini .... untuk menerima, kita mesti belajar untuk memberi.

  1. http://shuhaidablog.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  2. http://zareenaz.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  3. http://sweetlikecuppycake.blogspot.com/2011/10/hasrulhasaancom-mencari-blog-baru.html
  4. http://pingkyviolet.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  5. http://tahikbintang.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  6. http://pejuangcinta93.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  7. http://masrinasidek.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  8. http://iedasayangkamu.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  9. http://nurinsstaless.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  10. http://mohdshahzuddin.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html

Ada lagi penyenaraian akan dilakukan .... masih lagi menunggu blog2 baru yang kurang 300 followers ... masih ada masa sehingga tengahari ini .... :) 

29 Oktober 2011

Dulu Memang Saya Gila Blogwalking

As-Salam.
Ya, satu masa dan ketika dulu, memang saya rajin blogwalking dan bloghopping. Dari blogwalking tu, saya join macam2 segmen, macam2 giveaway dan contest. Ada la beberapa hadiah saya menang dari join segmen, giveaway dan contest yang dianjurkan. Dapat nombor satu ada, nombor dua ... tak ada nombor ... pernah la merasa semua tu.

Kemudian, saya kerap komen blog orang sana-sini, antaranya blog Ben Ashaari, blog Redmummy dan blog Beautifulnara serta blog Mazidul. Sebab selalu terjah dan komen blog-blog derang ni, saya sering dapat trafik dan backlink percuma. Blog Rina, juara Gadis Melayu pun saya dapat trafik beratus-ratus sebab dia kongsikan artikel yang saya buat, tu pun sebab saya bagi komen kepada bisnes online dia yang berkenaan pakaian Kardigan.

Dari blog Ben Ashaari, ada dalam 3-4 kali juga saya dapat trafik mencanak dari blog santai tu .... dari situ, blog mula dikenali blogger-blogger yang sama naik dengan saya. Dua tiga kali blog saya ni jadi header pilihan, blog pilihan .... hhuhuhuhu..terharu dan terima kasih kepada Ben Ashaari.

Masa saya rajin blogwalking tu, saya sering blogwalk blog2 follower, yelah, time tu ada beberapa puluh, beberapa ratus je, saya masih lagi mampu nak jenguk .... dan saya letak semuanya dalam bloglist. Tapi lama kelamaan dah makin ramai, tambah pula yang beri komen. Itupun saya singgah blog mereka, dulu leh la 2-3 komen je ..sekarang ni ... sekali saya online dah ada lebih dari 4-5 komen dah bagi satu-satu entri.

Jadi, apa pilihan saya nak buat? Maka, saya pun buat segmen demi segmen, dari situ ada jalan mudah untuk saya blogwalking sebab dah ada senarai, dan ia juga beri peluang untuk orang lain yang singgah sini untuk sama-sama blogwalk.

Mungkin cara ini tak berapa digemari bagi sesetengah blogger tapi gitulah, kalau 24 jam duduk depan PC, tak pedulikan entri sendiri ... bolehlah nak singgah blog2 lain.

Namun, saya seboleh-bolehnya akan cuba menghargai blogger-blogger yang pernah singgah dan komen. Cuba lakukan selagi ada daya.... kerana saya tahu, tanpa anda semua, blog ini takkan ke mana .... 

Dan, oh ya .... saya masih lagi blogwalking di waktu saya kekeringan idea.

Blog-Blog Baru - Blog Yang Perlu Anda Berikan Trafik !!

As-Salam.
Macam kita semua dapat kemudahan lebuhraya yang barulah ... masuk tol tak perlu bayar, kita guna sampai jem .... sebelum nanti kena tol. Gitulah nak diberikan trafik pada blog-blog baru ni, biar sesekali mereka merasa gembira dengan trafik di blog mereka, setelah mula berblog. Anda juga pernah merasa ...bukan? Bukan selalu .. sekali sekala ... jika pertama melawat rasa best .. lepas ni leh melawat lagi .... macam saya kata tadi, dah try guna highway baru, kalau kemudahan semua ok, jalan pun lancar ... pasti nanti kita akan guna lagi .. ye tak?

Jom terjah blog-blog baru ini ... blog yang kurang 300 followers ..... ehem kalau ada yang lebih tu ... siap ehhh ... nanti saya ikat kat tiang!! Kepada anda yang terjah .. sila kasik report ... hehehee...

  1. http://www.azrijohan.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html 
  2. http://sajejer.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html  
  3. http://dzulagil.blogspot.com/2011/10/segmen-hasrulhassancom-mencari-blog.html
  4. http://www.terdesaknetwork.co.cc/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html  
  5. http://ilusi-fantasidunia.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html 
  6. http://seventh-july95.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html  
  7. http://nurulauni123.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html 
  8. http://citrananizam.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html  
  9. http://sicantiksiezuka.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-mencari-blog-baru.html
  10. http://husnamn.blogspot.com/2011/10/segmen-hasrulhassancom-mencari-blog.html

Kepada blog2 baru ini, anda digalakkan untuk meningkatkan trafik di Kelab Blogger Ben Ashaari (klik). Anda boleh ping entri2 anda di sana .....

*p.s: Terima kasih Ben sbb lantik jadi admin di group berkenaan ... weeeee ... :P


Kenali Selebriti Blogger | Siti Fathiyah

Siti Fathiyah - Foto: Blog Siti Fathiyah
As-Salam.
Jika anda peminat drama TV3, Hani sedikit masa dahulu mungkin mengenali wajah Siti Fathiyah yang berlakon menjadi kawan baik Hani. Siti Fathiyah juga pernah berlakon dalam sebuah telefilem yang dicalonkan untuk anugerah skrin  iaitu Kemaafan Yang Tertangguh (TV3). Kemaafan Yang Tertangguh baru sahaja ditayangkan sempena Hari Raya Aidilfitri.

Untuk pengetahuan, Siti Fathiyah juga seorang blogger, telah mula berblog sejak 2008 lagi (berdasarkan tarikh awal posting). Dari blogger, tampil pula dalam majalah beberapa kali sebagai model, antaranya Dara.com, Intrend, Perempuan dan juga Muslimah. Antara idola Siti Fathiyah dalam dunia blog - Cik Epal, Hanis Zalikha, Irene Nadia Marcello dan juga Cik Nadia Bayu. Erkk sorilah .. lelaki tak ada dalam senarai .... hehehee....

Untuk ke blog Siti Fathiyah .... sila KLIK SINI.


Sedikit info mengenai Siti Fathiyah:

Nama sebenar - Siti Fathiyah (Tia Ibrahim), tarikh lahir 14 Disember 1985 dan dilahirkan di Kuala Lumpur. Seorang gadis yang agak tinggi dengan 160 cm serta berat sekitar 48 kg. Gadis ini yang kini telahpun bertunang mempunyai Diploma dalam Fine Art Metal.

Fakta Menarik | Col de Turini | Jalanraya Pergunungan Yang Cantik Pemandangannya

 

As-Salam.
Col de Turini merupakan jalan gunung (mountain pass) yang merentasi pergunungan Alps dalam gugusan Alpes-Maritimes di Peranchis. Ia merupakan satu siri jalan yang panjang dengan mempunyai beberapa selekoh yang tajam; yang sudah tentunya bahaya. 


Jalan ini boleh dikatakan sunyi dan hanya beberapa hentian atau rumah yang terdapat sepanjang jalan ini. Walaupun begitu, suasana dan pemandangan dari atas sangat indah dan mendamaikan. Ia juga dikatakan antara jalanraya di dunia yang mempunyai suasana paling indah, terutama di musim panas.
Jalanraya di Col de Turini telah beberapa kali menjadi lokasi kejuaraan berbasikal Tour de France. Jalan ini juga terkenal di kalangan pelumba-pelumba kereta Rally seluruh dunia, apabila beberapa kali menjadi lokasi Monte Carlo Rally.



Sumber: Wikipedia dan Lilomag

28 Oktober 2011

Harga Barang Naik, Bonus Sebulan Gaji Pun Tiada Makna

As-Salam.
Bagaikan tersepit. Yang menjual, nak untung untuk perniagaan, kalau tak naik, terpaksa tampung kos yang dah makin meningkat. Yang membeli pula, terbeban dengan segala kenaikan. Itu naik, ini naik. Dari sekecil2 benda hingga ke benda yang membina bangunan dan jambatan.
 
Nak boikot? anjurlah macamana pun, suara pengguna di negara kita masih tak kuat. Bukan maksud nak kena jerit dan pekik, tetapi kekuatannya tiada. Kalau ada pun, setakat didengar masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Pasti, yang jadi mangsa, adalah mereka yang sudahpun perit akan kehidupannya.

Bak kata seorang menteri ni, nak boikot atau tidak, terpulang pada individu, kerana mereka yang akan membeli. Ianya bukan dilakukan secara kumulatif. Pada pandangan saya, jika nak boikot, minta kerjasama dengan pasaraya besar, dengan peniaga, pujuk mereka, minta mereka jangan ambil barang yang harganya terlalu mahal untuk dijual. Jika permintaan jadi kurang, mahu tidak mahu barangan yang dah berlambak kat gudang terpaksa juga dijual dengan harga yang lebih munasabah.

Hargai Penulisan Dan Idea Orang Lain

As-Salam.
Setiap dari kita terutama blogger ada berbagai cara untuk menulis blog, samada menulis dari kisah pengalaman sendiri, kisah seharian, mengambil artikel dari majalah atau sumber lain mahupun sekadar mengulas apa yang berlaku di sekeliling kita.

Ada yang menulis dengan besertakan gambar dan beberapa fakta, ada pula yang menulis dengan cara sangat santai, dengan bahasa yang dirasakan selesa untuk dirinya meluahkan apa yang difikirkan perlu.

Panduan Menulis Blog - Hargai Penulisan Dan Idea Orang Lain

Tetapi apa yang ingin saya tekankan ialah apabila menulis berdasarkan sumber, tidak kiralah ianya merupakan sumber bergambar, sumber fakta, mahupun sumber sesebuah pendapat. Perkara penting dalam menulis entri di blog dengan sumber-sumber begini ialah pastikan anda memberikan kredit atau backlink yang sewajarnya. Hatta, anda 'menghiasi' entri anda dengan gambar yang bukan milik anda - berikan link sumber atau paling baik meminta kebenaran terus dari pemilik.


Konsepnya sama apabila anda menulis artikel di majalah, atau menulis sebuah thesis atau membuat buku skrap sekalipun, ia menunjukkan bahawa anda menghargai hasil kerja orang lain. Saya pasti, hasil kerja yang 'dikongsi' kan itu akan mendapat manfaat buat kedua belah pihak.

Dan buat mereka yang sentiasa kreatif dengan idea, jangan lokek untuk sama-sama berkongsi, sama-sama mendapat kebaikan dan manfaat. Lagipun, ia merupakan ilham dari Tuhan, yang kita pinjam untuk disebarkan.

Contest HASRULHASSAN.COM: Penajaan Masih Dibuka ....


As-Salam.
Saya merancang untuk membuat satu contest sebelum hujung tahun ini, dan saya kini dalam pencarian penaja yang berminat untuk menaja hadiah bagi contest tersebut. Setakat ini saya telahpun menerima 3 penajaan daripada rakan-rakan blogger serta usahawan online.

Hadiah yang kini telahpun dijanjikan oleh pihak penaja:
  • Sebuah kereta Myvi ekslusif daripada Perodua <--- bayar sendiri ... hehehe

Masih lagi mencari sesiapa jua yang berminat untuk menjadi penaja. Saya akan memikirkan cara yang sesuai untuk para penaja mendapat manfaat daripada perkongsian ini.

Kepada yang berminat, anda boleh terus email kepada saya di hasrulhiteg@gmail.com

Info lanjut mengenai penajaan contest akan dilakukan di laman FANPAGE FACEBOOK HASRULHASSAN.COM

Terima kasih.

[Video] Lampu Gergasi Lilla Torg, Lampu Yang Boleh Berkata-kata

As-Salam.
Lampu Gergasi Lilla Torg bukan satu lampu jalan biasa. Ia merupakan lampu yang telah menarik ramai pelancong asing ke sebuah pekan kecil Malmö yang terletak di Sweden.

Lampu gergasi ini yang mula dipasang pada tahun 2006, memiliki ketinggian 5.8 meter. Ia merupakan lampu yang menyediakan tempat untuk duduk berehat dan bersantai. Dan paling menarik ialah ... lampu gergasi ini boleh berkata-kata .... anda boleh lihat paparan video di akhir entri ini.

Fakta Menarik | Puncak Syaitan (The Tower of Devil) Unik Kerana Dinding Batuannya


As-Salam.
Puncak ini dikenali sebagai The Tower of Devil. Ia terletak di daerah Wyoming, Amerika Syarikat. Ketinggiannya mencapai sehingga 1,266 kaki. Keunikkan puncak ini, adalah ia terbentuk hasil daripada letusan gunung berapi 65 juta tahun dahulu. 


Struktur dindingnya sangat unik, seolah-olah ia telah disusun teratur mengikut bongkah2 melurus ke atas. Pembetukkan dinding unik pada puncak ini dipercayai akibat proses luluhawa yang berlaku, mengakis batuan yang lembut dan mengekalkan batuan yang lebih keras di antaranya.


Sumber: Visboo

27 Oktober 2011

Kita Semua Memang Ada Kepelikan Tersendiri

As-Salam.
Pelik. Kita sememangnya ada kepelikan sendiri yang kita sendiri tak mengetahuinya. Kita boleh nampak kepelikan pada orang lain tetapi tidak diri kita. Ia mungkin tak terlalu ketara, tetapi ia ada.

Jika anda bertanya pada diri sendiri, apakah kepelikan yang ada pada diri, anda mungkin tak akan tahu, melainkan anda ada masa untuk mencatatkan segala sesuatu yang anda lakukan yang tidak dilakukan oleh orang lain. Misalnya, anda akan membasahkan muka setiap kali anda ingin keluar rumah, atau mungkin anda suka mengigit kuku sebelum menunggu giliran anda dipanggil. Itu semua bukan sesuatu yang semua orang lakukan.

Jadi, apakah kepelikan ini satu kekurangan atau kelebihan? Ia sebenarnya merupakan sifat unik diri anda. Ia membezakan perlakuan biasa anda dengan orang lain. Ia diistilahkan sebagai tabiat.

Tabiat ini jika tidak dibendung, ia mungkin tidak begitu baik untuk diri anda, meskipun ia tidak merbahaya.

Buat ibu bapa, perhatikan anak-anak anda akan kepelikan sesuatu yang berlaku pada perangai mereka. Jangan sampai tabiat itu menjadi satu amalan biasa dalam hidupnya yang mungkin nanti akan mengganggu perkembangan kehidupannya, contohnya kerjaya.

Memerhatikan kepelikan orang lain, memang kita suka, ada kala ia menjadi bahan jenaka kita setiap hari. Tetapi tanpa kita tahu, orang di sebelah sana juga memerhatikan kita dengan kepelikan kita yang ada. Jadi, tak perlu rasa pelik sangat sebab kita sendiri pun sebenarnya pelik.....

Bila Blogger Masuk Majalah (6) - Adnan Ibrahim

As-Salam.
Sapa kata blogger perlu cantik, cun, tampan dan bergaya untuk ditampilkan dalam majalah. Saya ingin menidakkan pendapat dan pandangan sesetengah blogger yang merasakan bahawa hanya blogger2 yang punyai wajah cantik dan kacak sahaja akan diberi kesempatan untuk tampil dalam sesebuah majalah.

Tak perlu cantik, tak perlu tampan, apa yang anda perlu ialah penampilan blog anda di dalam dunia maya. Bukan susah sebenarnya, seperti yang saya katakan sebelum ini, blog anda perlu unik - dan cara paling mudah dan berkesan adalah dengan memiliki niche sendiri - bercerita tentang apa yang anda paling tahu.

Bila Blogger Masuk Majalah - Adnan Ibrahim





Negara-Negara Yang Tak Sempat Wujud Di Benua Amerika Utara Pada Kurun ke 21

As-Salam.
Mungkin tak ramai yang tahu melainkan anda belajar mengenai sejarah Benua Amerika Utara, bahawa sedikit masa dalam sejarah, beberapa negara dari benua tersebut pernah cuba untuk membentuk negara sendiri tetapi tidak kesampaian.


  • New Connecticut/Vermont (1777-1791)
  • Republic of West Florida (90 hari dalam tahun 1810)
  • Federal Republic of Central America (1823–1838)
  • Republic of Texas (1836-1846)
  • Republic of the Rio Grande (1840)
  • Republic of Yucatán (1841–1848)
  • California Republic (26 hari dalam 1846)
  • Dominion of Newfoundland (1907–1949)

Untuk lebih pembacaan, anda boleh rujuk pada wikipedia .... nak cerita satu2 jenuh bai .. hehehe....

Bila Blogger Masuk Majalah (5) - Nur Hidayah aka Cik Yaya

As-Salam.
Banyak dan ramai. Tak tahu mana satu yang mahu dipaparkan dahulu, dah jadi satu misi la pulak ehh. Kenapa yer nak tampilkan blog-blog atau blogger yang pernah keluar majalah? Sebab untuk memberikan inspirasi buat semua bahawa dengan blog, suara kita, hobi kita, pendapat kita, kesukaan kita ada yang melihat, membaca dan menyukainya ... ia juga sebagai satu tanda pengiktirafan.

Bila Blogger Masuk Majalah - Cik Yaya



Panduan Menulis Blog | Sila 'Private' kan Blog

As-Salam.
Ada rakan blogger meninggalkan komen di dalam entri; katanya begini:

"sy ade terjumpa satu blog ni. die cakap buat ape nak tegur blogger lain. biar la tu blog dorang. memang la tu blog dorang. suka hati la tapi kalo org x masok jangan marah pulak..kalo memang nak buat blog utk diri sendiri tak pe la kan..sape nak kisah.. tak semua org rela ditegur.."

Baca dan faham yer. Sila baca dalam intonasi santai lagi rela. HH bukan nak menyebelah mana-mana pihak. Ini kata HH: Ya, ada benar juga, blog sendiri, sendiri punya hal la nak buat apa .. betui tak?

Yang jadi soal ialah, jika tak mahu ditegur dan jika blog itu adalah bukan untuk tatapan umum, sila privatekan blog anda, nak ada pembaca pun, jemput orang-orang tertentu je baca, itukan perkara asas dalam setting yang ada dalam blog ...gunakan dengan bijak, gunakan apabila ia sesuai dengan keadaan blog anda.

Tatkala itu, apabila blog anda khas buat orang dan pembaca tertentu, takkan timbul masalah orang akan tegur akan blog anda, takkan timbul masalah soal trafik kurang - sbb memang boleh jangka trafik dari mana.

Blog boleh dibuat dalam beberapa kategori; satu - untuk bacaan umum (harus terima hakikat bahawa blog dibuat berdasarkan pengunjung dan pembaca), kedua - untuk bacaan diri anda sahaja, dan ketiga - untuk bacaan mereka yang dijemput (invited readers only) .... 

Pilihan dah ada, jadi buatlah. Yang menegur itu adalah untuk kebaikan blog anda secara umum - jika blog anda adalah dalam kategori satu. Bukan nak buat anda gagal dalam dunia blog ... ehemmm .. kalau trafik blog anda naik ... anda suka tak? kalau follower blog anda meningkat anda seronok tak? Kalau rasa tak suka dan tak seronok, maka pejamkan mata dan tidor .... hehehee

*p.s: Jangan marah jika terasa .... bukan niat nak menghukum, tapi menerima teguran itu adalah ubat untuk hati. Itu sebab hempedu letaknya dekat dekat hati. Hempedu tu pahit ... :)

26 Oktober 2011

Menyamakan Menerbitkan Entri di Blog Dengan Menerbitkan Sebuah Buku

As-Salam. Tadi pergi Pesta Buku, kat Parit Buntar .... banyak juga buku yang dijual, dan ada diskaun. Apa yang saya nampak ialah .... kebanyakkan buku masa kini telah meningkat naik dari segi kualitinya. Kulit buku dah tak macam dulu, lebih appealing ... lebih menarik.


Saya nampak ramai yang hadir, tua muda, kecik dan besar. Dan kat Pesta Buku tu memang ada macam2 buku. Dari buku masakan, sampailah ke buku komik. 

Banyak juga buku untuk bacaan santai, dan yang paling menarik ialah adanya kepelbagaian dalam sesuatu topik tu. Dulu, kita selalu nampak ... tajuk buku ... 'Buku Masakan Chef Ali' tapi kini dah lebih spesifik, contohnya 'Buku Masakan - Kuih Muih Untuk Berbuka Puasa'. Ini menunjukkan bahawa dalam industri buku ...telahpun nampak pengecilan niche ini.



Gitulah halnya dalam dunia blog, kalau anda nak tampil hebat, tampil pro dalam dunia blog, jadikan blog ada mempunyai niche tersendiri. Pasti akan ramai yang akan mencari dan merujuk.

Dan oh ye, nak menambah sikit.... ada di antara penulis2 buku2 ni ada blog sendiri ... hmmm dari blog ke menerbitkan buku ... :) memang terbaekkk ....

Ya, Saya Blogger Penang, Perak dan Kedah ....

As-Salam.
Hmmm ... saja nak bagitahu, kot2 ada yang tak tahu lagi ... yang saya dok menetap di Nibong Tebal, rumah saya pula ada bersempadan dengan 3 negeri, Penang-Perak-Kedah ... jadi boleh dikatakan saya ni kategori blogger utara la yer.

Seronok dok kat sempadan gini, ofis sini tutup, leh pergi ofis sebelah sana. Bank kat Perak tutup, leh pergi bank kat Kedah. Tiga bandar utama kat tempat saya ni ialah Nibong Tebal, Parit Buntar dan Bandar Baharu (Serdang/Kulim) .... dan yang bestnya .... makanan kat sini memang boleh dikatakan murah dan pelbagai. Pasar malam .... hmmm tiada hari tanpa pasar malam .... hari2 ada, cuma lain lokasi je.

Dan kalau dekat Pilihanraya, boleh lihat macam-macam ragam, boleh dengar macam2 cerita, kisah sini dan kisah sana.

Wordless Wednesday #WW - Jom Main Sumpit


Want to see more photos? Visit HASRULPhoto (klik)

Seorang Gadis Bermalam di Katil Seorang Lelaki Misteri

Lonely Bed. Foto: Disaster Strikes
As-Salam.
Sebuah cerita untuk dikongsikan bersama, sebuah cerita buat kita lihat akan segala kebaikan yang boleh kita lakukan. Tak susah dan tak sukar, kebaikan boleh dibuat, dengan niat ikhlas.

Bermalam di Katil Seorang Lelaki

Kisah berlaku waktu satu rombongan guru pelatih membuat rombongan ke tempat bersejarah. Bila sampai ke tempat yang dituju para guru pelatih mendapati tempat tersebut merupakan tempat yang tidak dikunjung sesiapa... lengang, sepi!

Maka guru pelatih bermula turun untuk melihat kesan sejarah yang ada di tempat tersebut. Pada permulaan, mereka berkumpul bersama melihat kesan sejarah yang ada. Lebih kurang sejam selepas itu mereka berpecah menuju ke tempat sejarah yang mereka sukai.

Nak jadi ceritaaaaa, seorang guru pelatih perempuan yang begitu tekun mencatit dan mengarang maklumat yang ada pada kesan sejarah tersebut, tanpa disedar, dah tertinggal.
Trainer yang lak ingat semua cikgu cikgi dah ada dalam bas, so mereka balik.

Cikgu pelatih yg tertinggal tu mula risau menjerit sekuat hati, cemas giler panggil kawan-kawan dia dan pelatih yang lain. Tapi hampa. So dia tekad berjalan nak keluar dari tempat berkenaan menuju ke kampung berdekatan. Sejam berjalan tetapi masih tidak menjumpai sesiapa. Start lah letih dan menangis panggil mak ayah.

Pusing pusing nampak satu pondok kecik berdekatan dengan tempat tu. Lalu, dia pergi ketuk pintu. Keluar seorang pemuda anggaran umur linkungan lewat 20an dan bertanya;

"Siapa kamu?" 
 "Saya tertinggal bas dan tidak tahu arah ke mana saya harus pergi..." kata gadis itu. Lalu memberitahu tempat yang ingin dia pergi.

Berkata lah lelaki tadi bahawa tempat yang ingin ditujunya berletak di selatan dan tempat mereka berada adalah di utara, dan tempat tu memang takda didiami sesiapa. Maka menangis lah cikgu tadi bagai org hilang akal.

Disebabkan kesian, lelaki tadi suruh cikgu tadi bermalam di pondok dia je sementara tunggu subuh utk dihantar pulang.

Cikgu tu disuruh tidur atas katil lelaki tersebut manakala lelaki itu tidur atas lantai berhamparkan kain je dan ambil sehelai kain lain digantung sebagai pengadang tempat tidur antara dia dan cikgu tu.

Lelaki tadi duduk di penjuru pondok dan membaca buku. Yang cikgu tu tutup seluruh badan dia ngan kain gebar menahan menangis dek takut dan tak renti matanya mengawasi lelaki misteri tu.

Tiba-tiba lelaki tu tutup buku dan pergi kat lilin yang menyala terus bakar jarinya satu persatu.

Bersambung .... (klik sini)

*p.s: Jangan lupa untuk ikuti sambungan cerita ini, apa berlaku pada gadis malang ini?

25 Oktober 2011

Bila Blogger Masuk Majalah (4) - Neyra Shazeyra

As-Salam.
Untuk Siri Bila Blogger Masuk Majalah diteruskan dengan menampilkan blogger manis bernama Syahirah Sabri atau Neyra Shazeyra. Siapakah Syahirah Sabri? Blogger ni bukan calang-calang ni, pernah keluar 8TV Quickie bersama seorang lagi blogger yang terkenal dengan blognya LimauAis.com. Blogger bernama Syahirah Sabri ini pernah muncul dalam majalah Remaja keluaran Julai 2011.


Nak kenal dengan blogger ini? Anda boleh LIKE di Facebook atau terus ke blognya: Ieyra.com.


Sumber Foto: Facebook Neyra Shazeyra

Answers and Questions for My Fellow Bloggers

As-Salam.
Dapat tahu saya kena tagged untuk menjawab beberapa soalan dari rakan blogger. Actually, saya agak keberatan, tetapi gagahkan juga sebab mesti ada sebab orang nak tahu pasal anda .. ye tak? Nanti ada yang cop saya sombong lagi ... ohh tidak ... saya peramah apa .. tanyalah mereka yang pernah sembang kat telefon ngan saya .. hehehe...

Peraturan yang diberikan:
  • You must post these rules.
  • Each person must post 11 things about themselves in their journal.
  • Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.
  • You have to choose 11 people to tag and link them to the post.
  • Go to their page and tell them you have tagged him/her.
  • No tag backs.
  • No stuff in the tagging section about 'You are tagged if you are reading this' you legitimately (a.k.a really, trust, with all honesty) have to tag 11 people.

    20 Sebab Kenapa Ramai Lelaki Masih Membujang (2)


    As-Salam.
    Sebagai sambungan pada entri bahagian pertama, anda boleh baca di sini: 20 Sebab Kenapa Ramai Lelaki Masih Membujang ..

    Mari lihat 10 lagi alasan dan sebab kenapa masih ramai lelaki bujang tak kawin-kawin ...

    20 Punca Lelaki Bujang Tak Kawin

    11."Jodoh tak sampai lagi kot". 
    Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Tah apa yang pompuan dok cari tu !!

    12."Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat" .
    Pompuan ini sikit-sikit majuk. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah , bawa jejalan, makan-makan?.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin!
    13. "Dah bagitau dah, nie kita suka dan nie kita tak suka, tapi masih dia buat juga yang kita tak suka".
    Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!!

    14."Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la".
    Sebenarnya dah memang terluka. Cuma pompuan jer buat tak tau!!

    15."Dia nie suka pasang ramai org sangat".
    Haah? dia banyak kekawan lelaki. Kita ni duk lam waiting list dia jer.

    16. "Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak".
    Pompuan memang camtu..

    17. "Nak carik yang solehah lah".
    Dah jumpa tapi dah berpunya?.Takkan nak rampas orang punya kot.

    18. "Masalah la".
    Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar.

    19. "Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la".
    Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject.

    20. "Saya suka sangat kat dia, tapi dia tak suka kat saya".
    Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia.


    .... amacam? Setuju tak dengan alasan-alasan yang diberikan tu?

    20 Sebab Kenapa Ramai Lelaki Masih Membujang (1)

    As-Salam.
    Hmmm .. patutlah ramai anak gadis kini suka kahwin dengan duda dan dengan suami orang ... rupa-rupanya si lelaki bujang ni banyak sangat alasan ... hmmm ada 20 alasan lak tu .. ish ish ish ....

    Jadi, bagi gadis-gadis yang masih menunggu lamaran, yang masih lagi belum berpunya, yang masih lagi mencari pasangan hidup ... anda boleh baca artikel ini, kononnya mengapa lelaki ramai yang masih membujang ... adakah alasan-alasan ini boleh diterima oleh anda?
    Buat lelaki yang masih bujang, adakah ini alasan anda untuk tidak berkahwin lagi? Adakah ini merupakan dalih anda apabila ditanya oleh pasangan anda ... bila nak kawin? Anda punya cerita, anda tentu tahu ... sebabnya saya dah kahwin ... weeeee..... hehehee..

    20 Sebab Ramai Lelaki Membujang

    1."Duit lum cukup lagi".
    Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. Cam nak jual anak jer. Kita makan meggi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau. Meggi pun dah nak naik harga!

    2. "Nak beli kereta dulu baru nak kahwin".
    Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer. Pompuan karang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu.

    3. "Susah la nak cari yang berkenan dihati".
    Memang susah pun. Pompuan sekarang ini ada duit abangku sayang, takde pitis sayangpun abis!

    4."Tak datang seru lagi kot".
    Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin.

    5."Banyak sangat halangan".
    Banyak sangatla procedure sekarang ni. Nak kena masuk kursus le. Ujian HIV le. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak!

    6."Belum bersedia la".
    Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana.

    7. "Ilmu tak cukup la".
    Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat 'mimpi basah' yang pertama tu kita dah expert. Tapi ilmu rumahtangga? soal-soal pompuan belum khatam lagi. Kang rumahtangga huru-hara.. orang salahkan kita gak!

    8."Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi, Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je.Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri, dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri". Berat tanggungjawab ni. Bukan senang yang pikul dosa orang. Dosa sendiri pun tak terpikul. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak.

    9."Dah mencubalah tapi telah dikecewakan".
    Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Pantang nampak laki kaya jer, tak kira ler laki orang ker, duda orang ker.... terus tinggalkan kita.

    10."Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la".
    Memang banyak .. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. Pompuan semua laki yang tanggung. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. Dah kawin, suami lak tanggung.

    .... bersambung


    Sumber: Forum Ehoza

    *p.s: Fikir 10 sebab yang ada ini dulu ... betul ke tidak ... ??

    Bila Blogger Masuk Majalah (3) - Lyssa Faizureen

    As-Salam.
    Bukan susah sangat sebenarnya untuk mencari blogger-blogger yang pernah masuk majalah (terkecuali blogshop) ... dah ramai dah ... dah makin ramai yang dapat pengiktirafan. Bukan sebab mereka cantik, cun, handsome atau kacak, tetapi kerana kandungan blog yang memikat ramai .... 

    Untuk siri ketiga Bila Blogger Masuk Majalah .....

    Bila Blogger Masuk Majalah - Lyssa Faizureen


    Apa sangat yang menarik tentang blog ini? Anda boleh selidiki sendiri. Jika tidak menarik, tentu tak diterbitkan dalam majalah Remaja .. ye tak? KLIK SINI.

    Rekod Baru Untuk HASRULHASSAN.COM - 107 Online Users

    As-Salam.
    Rekod baru ... sebelum ni saya  tak pernah perasan dan tak pernah sedar, semalam (24 Oktober 2011) saya tersedar ... dan saya perasan, satu rekod buat blog ini apabila lebih 100 online pada satu-satu masa ..... 


    Terima kasih kepada semua yang menyumbang trafik ke blog ini. Kepada mereka yang berminat nak beriklan, sila rujuk bahagian pengiklanan ehh ... wink wink .... :P

    *p.s: ada blog baru yang lebih hebat dari ini, sampai 1K lebih online satu-satu masa ....

    24 Oktober 2011

    [Gambar] Kilang Al Quran

    As-Salam.
    Sebelum ini pun, saya pernah juga terfikir, bagaimana la rupanya kilang Al-Quran. Hmmm, dalam pemikiran saya, ia tentulah satu tempat yang sangat kemas, bersih, cantik dan terjamin daripada segala pencemaran.

    Saya tak pernah melawat ke kilang mencetak Al Quran, malah saya tak tahu pun di mana ia terletak, namun saya telah menerima satu perkongsian ini untuk paparan anda semua. Gambar keadaan kilang Al-Quran yang sebenar ...di mana .. tidak pula dinyatakan dalam sumber yang saya dapat ini.