hasrulhassan.com
Cabaran Duit Raya 2014

20 October 2011

Inilah Blog Mereka ... Blog Anda? (2)

As-Salam.
Perghh serius, anda perlu baca apa yang mereka katakan dalam entri ini, mengenai blog mereka dan siapa yang telah memberikan mereka semangat, idea untuk berblog ...dan terus berblog. Bukan semua blogger menjadikan blogger sebagai pembakar semangat mereka ... jom baca ...

Inilah Blog Mereka:


  1. http://bla-bla-blub-blub.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  2. http://dunealyana.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  3. http://salwaismail.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  4. http://azumylini.blogspot.com/2011/10/segmen-inilah-blog-saya.html
  5. http://khairunnisaazrie.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  6. http://syuk6692.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  7. http://daxmanje94.blogspot.com/2011/10/segmen-inilah-blog-saya.html
  8. http://www.mohdkhairi.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  9. http://de5sdiarys.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  10. http://dalika-acalily.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  11. http://qasehsaifudin.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  12. http://www.hafizrahim.com/2011/10/segmen-hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  13. http://gurlgemini.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  14. http://littlequeenstory.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html

Terima kasih pada yang sudi, dan berkongsi sesuatu yang menarik untuk orang lain terutama blogger tahu mengenai blog anda ... kepada yang lain, yang merasakan anda ingin mengatakan sesuatu tentang dunia blog anda .. sila KLIK SINI untuk info lanjut ...

Nak Kempen BMI, Tetapi Tukang Jaga Booth Tak Pulak BMI Ideal .. Apa Kes?

As-Salam.
Erkkk .. Kempen Kenali BMI anda ... hmmm kempen bagus ni ... itulah detik hati saya. BMI buat yang tak tahu adalah satu kiraan untuk mencari berat badan ideal buat tubuh badan. BMI merupakan singkatan kepada Body Mass Index. Dengan BMI, kita akan mengetahui samada tinggi dan berat kita adalah bersesuaian atau tidak berdasarkan umur dan jantina.

Tapi itulah, dok pergi tengok kempen tu ...ni anjuran Kementerian Kesihatan, kecewa sikit. Bukan apa, kalau nak promote dan kempen pun, kasiklah nurse2 .... tak pun atendan yang kacak dan cun yang ada body cantik yang sesuai dengan BMI ... hehehe...ini tidak, yang tertonggok tu, yang dah nak pencen dah.

So, bila orang nak check BMI derang, tentu sekali dok tertanya, BMI si nurse yang dok check tu ideal ke? Erkkkk .... gulp ..maaf ehh makcik2 nurse yang baik hati .... bukan apa, nak bagi pendapat bagi kempen macam ni dapat sambutan ramai. 

Cer ambik yang tengah wat praktikal tu jaga booth ... sure ramai yang akan pergi check BMI derang. Bukan nak memanipulasi, tetapi kempen dan promosi begini kenalah sejajar dengan apa yang dipromosikan. Takkan nak kempen anti merokok sedangkan si jaga booth tu dok merokok berkepul2 kat belakang booth ... ye tak?

19 October 2011

Fakta Menarik | Hutan Royal Belum | Hutan Paling Tua Di Dunia


As-Salam.
Mungkin ramai yang ingat bahawa Hutan Amazon merupakan hutan yang paling tua di dunia memandangkan keluasan Hutan Amazon berkali ganda lebih luas dari Hutan Belum di Perak, dan sering dipropagandakan oleh media asing sebagai yang paling hebat di dunia.

Namun, bukti saintifik dan sejarah sukar untuk ditidakkan. Ternyata usia Hutan Belum lebih tua dari Hutan Amazon iaitu 130 juta tahun, malah kebanyakkan hutan hujan di negara kita mempunyai usia yang lebih lama dari usia Hutan Amazon. Negara kita sebenarnya menyimpan khazanah yang lebih berusia dan lebih bernilai.


Hutan ini diberikan nama The Royal Belum kerana biodiversiti yang ada di dalamnya, dan beberapa penemuan-penemuan alam yang tak terdapat di tempat lain menjadikan ia istimewa. Hutan ini diletakkan di bawah pengawasan tentera dan orang awam tidak dibenarkan memasukinya tanpa permit.

Keluasan Hutan Royal Belum adalah 290,000 hektar dan dibahagikan kepada bahagian atas dan bahagian bawah. Bahagian atas hutan belum ini ditutupi oleh 117, 500 hektar kawasan hutan yang tebal dan memasuki sempadan Thailand-Malaysia. Manakala, bahagian bawah merupakan hutan sekunder.


Beberapa Fakta dan Info Menarik Mengenai Hutan Royal Belum
  • Diisytiharkan sebagai Royal Belum oleh Sultan Perak, Sultan Azlan Shah pada 2003.
  • Royal Belum diwartakan di bawah Enakmen Perbadanan Taman Negeri Perak 2001 oleh Kerajaan Perak pada 17 April 2007. Kawasan diwartakan seluas 117,500 hektar.
  • Dianggarkan, Royal Belum memiliki lebih 3,000 spesies flora selain 64 spesies paku-pakis, 62 spesies tumbuhan berlumut dan 23 jenis ikan sungai yang menjadikan kawasan hutan termasuk sungai serta tasik sebagai habitat.
  • Dikenal pasti sebagai Kawasan Alam Sekitar Sensitif di bawah Pelan Fizikal Malaysia 2005 kerana menjadi tempat perlindungan gajah, harimau belang, badak sumbu dan tapir.
  • Belum, belum, beluuuummm! ini merupakan bunyi yang dihasilkan oleh belalang besar yang menghuni hutan ini. Oleh itu, hutan ini telah diberi nama Belum.
  • Royal Belum mempunyai tiga dari 20 spesies bunga terbesar dunia itu di mana salah satu daripadanya dinamakan Azlanii sempena nama Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. 

Sumber: Majlis Daerah Gerik, Perak

    Follower di HASRULHASSAN.COM: Jejak Blogger #14

    As-Salam.
    Terima kasih kerana sudi menjadi follower di blog www.hasrulhassan.com ini; mereka antara yang sering memberikan daya semangat untuk terus saya berblog - followers iaitu anda semua ... terima kasih.

    http://ynadiary.blogspot.com/

    http://aimieamalinaazman.blogspot.com/

    http://salwaismail.blogspot.com/

    [Gambar] Trak Masa Kini Yang Direka Masa Dahulu


    As-Salam.
    Trak ini merupakan hasil kerja Luigi Colani. Reka bentuk yang futuristik ini mulanya telah direka bentuk pada era tahun 1980an lagi, dan kini dengan sedikit ubahsuai, ia telah menjadi kenyataan. 

    Enjoy !! Gambar trak masa kini yang begitu futuristik ....


    Wordless Wednesday #WW - Serunding Pasar Payang, Kuala Terengganu


    Untuk koleksi gambar kisah berikut: KLIK SINI.

    [Gambar] Baju Besi Kuda Perang


    As-Salam.
    Saya dan anda mungkin tidak berada di zaman di mana kuda menjadi tunggangan. Malah, untuk melihat kuda pun, kini menjadi satu yang sangat sukar, melainkan di zoo atau di kaca tv.. ataupun kalau anda seorang kaki judi kuda .. muhahahahaa....

    Menurut beberapa catatan, baju besi kuda telah mula digunakan pada sekitar tahun 1450. Di satu tempat, Historisches Museum der Stadt Wien, banyak menempatkan baju-baju besi kuda. Menariknya, ia bukan baju besi biasa, tetapi penuh dengan nilai estetik dan kesenian.

    [Senda Gusi] Pantun Ultraman

    As-Salam.
    Ini ada satu pantun yang ingin saya kongsikan. Hasil nukilan seorang sahabat, beberapa tahun dahulu. Adehh .... memang tak bleh blah punya pantun ...sib baik bukan dalam bahasa Jepun, kalau tak jenuh nak kena translate ni...

    Pantun Ultraman

    Pulau Hokkaido jauh ketengah
    Gunung Fuji bercabang tiga
    Hancur Raksaser di'fire' Ultraman
    Ultraman yg baik dikenang jua

    Dua tiga Raksaser berlari
    Maner nak samer Raksaser Kero
    Dua tiga Ultraman boleh kucari
    Maner nak samer Ultraman Taro

    Kalau roboh Kota Narita
    Papan di Tokyo Ultraman dirikan
    Kalau sungguh itu keje Raksaser
    Badan dan kepaler dier Ultraman 'fire'kan

    Kajang Pak Malau kajang berlipat
    Kajang hamba mengkuang layu
    Kalau Ultraman Ace tak cukup
    kuat Ultraman Taro datang membantu

    Wordless Wednesday #WW - Cantik Tetapi Berduri


    Untuk seleksi gambar ini: KLIK SINI.

    Wordless Wednesday #WW - Aksi Bogel Seorang Berjantina Lelaki Dengan Zirafah


    Untuk gambar-gambar lain dalam koleksi ini: SILA KLIK SINI.

    HASRULHASSAN.COM - 3 Entri Pilihan Kata Hati Kata Jiwa

    As-Salam.
    Kadangkala saya ambik masa yang agak lama bila blogwalking ni, seperti yang telah saya ceritakan dalam entri2 khas mengenai Panduan Blogging, blogwalking adalah cara untuk promo blog kita, dan melihat apa yang diceritakan oleh blog-blog lain.

    Di sini saya nak kongsikan satu perenggan ayat dari blog-blog ini; yang lain anda kena jenguk sendiri ehh ... mungkin anda ada pendapat sendiri yang ingin dikongsikan:


    Blogger yang nengok muka mamat ensem atau awek cun kat kolum follower blog orang lain; pastu jadi follower mamat ensem atau awek cun tadi dengan harapan diorang follow dia balik (hehe serius aku dulu buat camni - buat happa malu nak ngaku) KLIK SINI UNTUK ENTRI PENUH.

    “Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah sebagai pelindung dan bukan sebagai pemusnah. WANITA diciptakan oleh ALLAH swt dari tulang rusuk kiri dan untuk dipeluk dan dimanja, bukan untuk dikasari. Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN WANITA”  KLIK SINI UNTUK ENTRI PENUH


    Sebak hati aku bila tengok budak budak tu. Berkali kali rasa nak menitiskan air mata tetapi disebabkan aku sedar tugas aku untuk menggembirakan mereka, aku tahan air mata aku daripada mengalir. huu. Alhamdulillah, aku masih lagi mampu menikmati hidup dengan sempurna .... KLIK SINI UNTUK ENTRI PENUH

    Setiap dari diri kita punyai rasa, pendapat dan fikir yang berbeza ....

    Follower di HASRULHASSAN.COM: Jejak Blogger #13

    As-Salam.
    Kembali menerusi siri JEJAK BLOGGER, untuk siri ke #13 ini, saya telah menjejaki blogger-blogger berikut yang sudi menjadi follower di blog ini. Terima kasih saya ucapkan.

    Untuk berkenalan dan terjah blog-blog ini, sila klik imej yang disediakan.


    Header Blog Baru Pilihan (1)

    As-Salam.
    Memang saya kalau ada kesempatan, akan blogwalking ke blog-blog orang lain. Mungkin tak nampak kesan sangat sebab saya ni kan ke berkulit gelap, dan suka blogwalk memalam ... tak ada orang nampak. Erkkk bukan kaki skodeng ehhhh ... tapi kaki terjah ..muhahahaa...

    Siri pertama Header Blog Baru Pilihan memilih header dua blog ini ...

    http://putributterflypunyablog.blogspot.com

    http://waniewonek.blogspot.com

    18 October 2011

    "Cakapku Lebih Baik Dari Diammu"

    As-Salam.
    Pepatah mengatakan bahawa diam itu emas dan cakap itu perak, maksudnya masih lebih baik diam daripada bercakap. Tapi seorang sufi yg bernama Asy-Syibli punya berhujah lain dlm mematahkan teguran seseorg yg menegurnya supaya diam, tidak bercakap. 

    Diceritakan bahawa pada suatu hari, Abu Bakar Asy-Syibli sedang berjalan-jalan di negeri Iraq, dan mendengar seorang penipu berkata: "Diam lebih baik drpd bercakap." 

    Sedang Asy-Syibli sering bercakap kerana untuk mengajar, memberi nasihat dan menjawab pertanyaan2 dari org ramai. "Kalau diammu sudah tentu lebih baik drpd cakapmu. Akan tetapi, cakapku adalah lebih baik dari diamku." kata Asy-Syibli. 

    "Mengapa pula?" tanya si penipu. Kerana cakapmu adalah sia2 dan menipu, sedang diammu adalah lawak yang tak betul. Sedang diamku adalah suatu kesopanan dan cakapku pula adalah mengandungi ilmu pengetahuan." jawab Asy-Syibli. 

    Al-Hujwari mengatakan: "Jika org bercakap benar, maka cakapnya adalah lebih baik dari diamnya, tapi jika org bercakap palsu, maka diamnya adalah lebih baik drpd cakapnya.

    Sekadar satu perkongsian buat semua. Renung2kan ... hehehe...

    "Sorry Bro, Gua Bukan Mat Jiwang" ....Salahke Jadi Jiwang?

    As-Salam.
    Ada seorang lelaki ni, dia boleh kira macam wildhogs la .... ada motorsikal besar, lengkap segala gear. Baju kulit gajah, kasut boot rega main ratus punya, key nak cekup kepala, sarung tangan yang tak celus api dan macam-macam lagi. Sekali pandang, memang nampak brutal la, lebih2 lagi kalau baru lepas ronda-ronda dengan motor besau Harley bin Davidson.

    Lalu jumpa kawan lama .... kawan lama ajak minum2. Sekali telefon pun berbunyi .. ring ring ring ... opsss bukan ringring....tetapi lagu Memburu Rindu ... perghhh tangkap lentok dulu baru tekan butang hijau untuk jawab panggilan. Memang ayat i love u ...i love u sepanjang masa semasa dok bersembang kat telefon. Pastu ada kiss2 telefon bimbit tu .... 

    Lelaki motor besau pandang slack je .... sambil hembus asap rokok berkepul2. 

    Habis cakap .... lalu lelaki motor besau ni berkata; "Sorry Bro, Gua Bukan Mat Jiwang".

    Bodoh Punya Blogger !!

    As-Salam.
    Perghh ... adehh ...keras nadanya. Begitulah, bila ada hati panas yang tak berapa berkenan dengan sesuatu luahan pendapat menerusi entri di blog. Ada juga yang terus hentam dan hentam tanpa tahu pun apa perkara yang sedang dibincangkan pada awalnya.

    Banyak dah benda ni terjadi dan berlaku. Segalanya kerana salah faham. Salah faham yang bleh dielakkan jika terlebih dahulu tengok pangkal dan hujung. Ini masuk tengah2 ... ishhh ..

    Ya, saya sendiri akui, saya bukannya tahu segala hal. Saya pun manusia biasa gak. Saya pun blogger yang baru nak belajar perihal dunia blogger gak, saya bukan guru blogger, saya bukan pandai bebenor. Saya cuma kongsikan apa yang saya tahu dan apa yang saya telah belajar. Maaflah kalau ada yang terkurang, maaflah kalau ia tidak kena dengan selera anda.

    Mungkin ada pendapat itu kurang bahan buktinya, jadinya ia tidak kukuh, dan boleh diperdebatkan. Tetapi janganlah sampai memperlekehkan pengetahuan orang lain ... sedih guru dan cikgu yang memberikan tunjuk ajar. 

    Maaf kalau ada yang terasa dan merasa. Jika anda tak puas hati dan rasa geram, tolonglah ingat bahawa setiap kata anda itu adalah doa .... kalau dah tahu ada orang bodoh ... didoakan bodoh juga ... makin bodohlah orang bodoh tu .... ishh ... nanti anda jugak yang hangin satu badan sebab di bodoh tu tak keluar2 dari kebodohannya .... cubalah doakan yang baik-baik. Susah sangat ke??

    *p.s: Pantang betul makcik jiran sebelah rumah jiran sebelah kampung makcik saya bila ada orang suka2 hati cakap orang itu bodoh, orang ini bodoh.

    5 Petunjuk Yang Membuktikan Anda Menghabiskan Banyak Masa Secara Online

    As-Salam.
    Teknologi telah mengubah gaya hidup masakini. Lebih banyak masa dihabiskan di laman web sosial daripada bersosial itu sendiri. Kebanyakkan dari kita lebih suka dan selesa berada di hadapan laptop dan juga komputer dari bertemu rakan atau berjumpa kawan di kedai-kedai kopi ataupun di perpustakaan.

    Semakin lama, tanpa sedar kita makin kurang bertemu dan bercakap dengan manusia secara fizikal. Apa yang kita buat ialah bercakap dengan menggunakan papan kekunci dan komputer kita, paling tidak pun menggunakan twitter di telefon bimbit - tanpa menelefon rakan tersebut walaupun ada nombor telefon pada speed dial.

    Berikut dikongsikan apa yang boleh saya katakan apabila seorang itu benar-benar ketagih dengan dunia online ini.

    5 Petunjuk atau Tanda Anda Habiskan Banyak Masa Secara Online
    1. Apabila kita ingin berbicara dan memberikan pandangan, nak gaduh ke apa ke, kita akan menggunakan Twitter sebagai tempat luahan. Bukan lagi cakap secara direct atau paling tidak pun menelefon. Twitter jadi tempat nak komen pasal orang lain, tempat mengumpat, tempat tabur fitnah, tempat caci maki dan sebagainya.
    2. Anda akan melakukan banyak perkara ketika online. Jika dulu, internet digunakan untuk mencari maklumat, tetapi kini anda akan buat blog, tulis blog, online YM, online SKYPE, buka twitter, download video di YouTube dan segalanya pada masa yang sama.
    3. Anda dah kurang menonton televisyen (percuma). Anda lebih suka tonton secara online kerana lebih update, lebih pantas, tanpa iklan! Set TV di rumah anda walaupun skrin leper 42 inci, ia hanyalah sekadar hiasan di dalam rumah.
    4. Apabila anda bercakap soal kawan, anda lebih suka bercerita mengenai kawan online anda daripada kawan dunia realiti. Anda menjadikan kawan online anda sebagai teman paling akrab dalam hidup anda sedangkan anda belum pernah berjumpa dengannya.
    5. Anda dah menjadi sangat informatis, anda mengetahui sesuatu perkara sebelum perkara itu berlaku lagi. Ini mungkin kerana anda banyak menghabiskan masa membaca blog2 ... yang mungkin terdapat puluhan, dan ratusan blog yang ada baca dalam satu hari!


    Adakah anda salah seorang darinya? Hehehehe....

      Phorusrhacids - Burung Paling Ditakuti Suatu Masa Dahulu

      Phorusrhacids
      As-Salam.
      Phorusrhacids, sejenis burung dengan ketinggian sehingga 10 kaki ataupun lebih kurang 3 meter, berat yang boleh mencapai sehingga lebih 500 kilogram, dan mempunyai keupayaan untuk menelan seekor anjing dengan hanya satu suapan .... erkkk biar betul. Burung ini dikatakan mempunyai hubung kait dengan burung zaman moden - seriemas.

      Blogger Yang Telah Berikan 'Hikmat' Kepada HASRULHASSAN.COM

      As-Salam.
      Ya, pencapaian yang dicapai mesti ada jurupandunya. Begitulah dengan blog ini. Saya macam anda juga bermula dari bawah, dari tak ada followers kepada dah capai lebih dari 2,000. Bangga? Saya fikir kebanggaan itu milik anda semua, sebagai pengunjung setia dan juga pembaca budiman. Kalau tanpa sokongan anda, tak tentu lagi blog www.hasrulhassan.com ini boleh berada seperti sekarang.

      Saya mengampu anda. Tentulah. Buat apa saya nak berikan pujian kepada mereka yang tak suka pada blog ini? Ye tak? Tapi saya tak salahkan mereka pun. Mereka punyai alasan sendiri untuk merasa tak selesa. Saya faham. Saya pun pernah rasa geram macam mereka ni juga.

      Tapi itulah, seperti awalnya saya katakan tadi, setiap usaha untuk mendapatkan kejayaan itu tentu ada pemangkinnya. Saya nak sebut semuanya tetapi saya nak highlight nama-nama ini, mungkin ada di antaranya nama besar dalam dunia blog, dan ada pula seperti saya, cuba melakukan yang terbaik untuk blog dan untuk anda.

      Mereka ini antara yang telah membawa kejayaan buat blog ini:

      Ben Ashaari - Beberapa kali blog saya menjadi blog pilihan, header pilihan, bermula dari akhir tahun 2010, blog ini telah banyak membantu www.hasrulhassan.com menerima kunjungan dan pertambahan followers.

      Redmummy - Saya terharu kepada RM sudah singgah dan berikan backlink kepada blog saya. Dan entri2 berkaitan dirinya, blognya secara rasminya 'direstui' untuk penerbitan di blog ini, terutama berkaitan Nuffnang dan income dari blog.

      Mas Saari - Yang sedikit sebanyak telah memberikan aura positif kepada blog ini. Beliau juga bertanggungjawab calonkan blog ini untuk Digi Awards. Mula berkenalan sebagai blogger apabila saya menang salah satu giveaway/contest yang dianjurkan.

      Puan Stoberi - Antara pemangkin untuk saya bersikap positif dengan blog saya. 

      Tengkorak Emas - Banyak berikan saya dorongan dalam dunia blog.

      Mazidul Akmal - Seorang wartawan dan blogger yang agak keras dan kritis, tetapi banyak followers dan trafik saya dapat dari blog beliau satu ketika dahulu.

      Prof. Wan Hashim - Antara yang pertama menjadi follower blog saya, seorang bekas boss yang awesome, dan yang menjadi antara sebab saya teruskan dunia blog saya.

      Puan Sue - Seorang blogger yang memberikan saya idea tentang bentuk blog, susun atur dan tentang bagaimana nak pikat pengunjung membaca entri mengenai famili.

      Blade Edge - Antara pembaca paling setia pernah saya ada dalam blog ini. Sehingga sekarang, terdapat beratus komen daripada blogger ini.

      Fatin Liyana dan Cik Epal - Pengunjung yang prihatin.

      Wirda Azurainie - Antara blogger yang saya suka dan antara yang pertama yang menjadi 'kawan' dalam dunia blog.

      Ayuni - Antara blogger yang mengajar saya untuk sentiasa menghargai pengunjung, pemberi komen, dan followers blog ini.

      Puan Weiyda - Yang satu dulu memang antara paling banyak menghiasi ruangan komen blog ini.
      Azman Roslan - Yang telah memberikan blog ini lebih pendedahan menerusi beberapa segmen yang popular pada tahun 2010.

      Moon - Juga antara pemangkin untuk saya terus setia dengan blog saya sendiri.

      Dan ramai lagi termasuklah anda semua ... 

      Kebanyakkan 8000 komen pada blog ini saya masih simpan dalam inbox email saya sebagai rujukan untuk masa hadapan. Dan setiap kali saya buka kotak inbox untuk mencari komen2 yang bermakna, banyak nama blogger yang muncul .... 

      Terima kasih semua.

      17 October 2011

      Mencari Followers Yang Ke 3000

      As-Salam.
      Masih jauh dari jangkauan. Bukan mudah untuk mendapatkan followers seramai itu. Angka followers 3000 merupakan target saya untuk blog ini sebelum berakhir tahun 2011 ini. Satu lagi target, misi dan visi saya adalah mencapai 500,000 pageviews tahun ini. Sebelum ini, saya letakkan target yang agak melampau ... 1 juta pageviews .... tetapi bila dah melakukan beberapa taktik, saya fikir, ia agak sukar dicapai.

      Ya, kita mesti ada target tertentu buat blog. Bila ada target, kita tahu bagaimana nak merancang, membuat sesuatu untuk promosikan blog kita. Mengapa perlu ini semua? Bukankah blog itu hobi?

      Setiap hobi pun ada targetnya. Macam dulu, saya kumpul setem, setiap hari ada je target nak dapatkan setem yang macam mana, setiap bulan ...mesti kena dapatkan setem2 yang orang lain jarang ada .... kenapa? sebab boleh tukar dengan setem orang lain.

      [Gambar] Kereta-Kereta Zaman Retro Dari Russia


      As-Salam.
      Dulu, jika nak order kereta ... memang makan tahun. Pada waktu itu, Malaysia memang jauh ketinggalan, malah tak terfikir pun bahawa Malaysia akan mempunyai kereta buatan sendiri. Sejarah dunia permotoran memang mengangumkan. Dari sekecil kereta menjadi sebesar-besar trak. Dulu, kereta lebih petak, kurang aerodinamik dan mungkin tidak begitu menarik pada pandangan mata moden sekarang.

      Namun, tanpa wujudnya kereta-kereta yang dah dikategorikan sebagai kereta retro (zaman disko menjadi kegilaan). Kereta2 dari jenis Volga, Zaz, dan Lada merupakan antara kereta2 yang polular di Russia, yang antara berkembang pesat dari segi dunia permotorannya ketika itu.

      Meh layan gambar-gambar kereta retro ini.

      Hutan Hujan Amazon


      As-Salam.
      Hutan Hujan Amazon merupakan penyumbang oksigen terbesar bumi. Ia merupakan hutan hujan yang paling kaya dengan biodiversiti alam. Ia terletak di benua Amerika Selatan dan keluasannya meliputi 9 negara.

      Hutan Hujan Amazon mempunyai keluasan 1.7 juta ekar, dan jajarannya meliputi Brazil (60%), Peru (13%), dan yang lain meliputi Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname dan juga French Guiana.

      Itu Adalah Catatan Mereka

      As-Salam.
      Bukan mudah untuk menarik pengunjung dan pembaca ke blog jika kita tiada cerita menarik untuk dikongsikan. Namun, saya tetap percaya, dalam setiap blog pasti ada cerita yang unik yang kat blog lain tak ada. Ini menjadikannya ia eksklusif.

      Jika bijak bermain dengan tajuk, anda boleh dapatkan ramai pengunjung dengan tajuk anda sahaja, ini mungkin salah satu tips SEO (Search Engine Optimization) tetapi ia memang benar pun dari sudut realiti sebuah penerbitan. Tajuk penting kerana ia merupakan tatapan pertama yang akan dilihat pengunjung (salah satunya).

      Mari lihat apa entri menarik yang diberikan oleh blog-blog ini:

      16 October 2011

      HASRULHASSAN.COM Ambil Masa Lama Untuk Dapatkan Pageviews 50K Sebulan

      As-Salam.
      Sapa kata saya ikut jalan mudah? Saya merangkak juga seperti yang lain untuk menempatkan blog ini seperti yang telah ada kini. Alhamdulillah, blog ini telah melepasi jumlah pageviews 50K sebulan.

      Dari permulaan blog ini diwujudkan dalam dunia blog lebih kurang 2 tahun dahulu, ia bermula dengan kosong, dan naik dan naik ... dan alhamdulillah terus naik sehingga mencapai apa yang perlu dicapai.


      Bermula November 2010, saya giatkan usaha untuk promosi blog ini dengan join banyak segmen, banyak giveaway, dan banyak contest.... yang akhirnya berjaya menempatkan blog saya dalam majalah In-Trend keluaran bulan Februari 2011.


      Kentut Senyap VS Kentut Berbunyi

      As-Salam.
      Nak letak gambar kentut, tapi tak tahu rupa kentut bagaimana. Jadi biarlah entri ini kelam tanpa gambar kentut yang dimaksudkan.

      Apa bezanya kedua-dua jenis kentut ini? Beza ketara adalah tentulah ada bunyi dengan tidak ada bunyi. Dari segi bau .... dua2 jenis boleh memberikan bau yang tidak menyenangkan. Namun, banyak yang kata kentut yang senyap ini, lebih dasyat baunya.

      Dan dari segi lain, kentut berbunyi selalunya berlaku pada lelaki dan kentut senyap berlaku pada perempuan. Kenapa? Kerana sifat malu yang ada pada perempuan yang menyebabkan angin kentut ini semacam segan2 nak keluar. Fungsi sama, keluar dari tempat yang sama.

      6 Tips Penjagaaan Kuku

      Wanita Kuku Terpanjang. Foto: BlogSerius
      As-Salam.
      Mungkin terdetik untuk menulis entri ini disebabkan terbaca mengenai wanita kuku terpanjang di dunia Harian Metro hari ini. Kuku, antara organ penting bagi tubuh, malah keadaan kuku boleh menunjukkan tahap kesihatan seseorang itu. Jika nak tahu, anda boleh baca di sini: 10 Tanda Pada Kuku Kenalpasti Masalah Kesihatan.

      Enam Tips Penjagaan Kuku

      15 October 2011

      Blog LENSAHASRUL Diganti Dengan HASRULPHOTO

      As-Salam.
      Blog LENSAHasrul dah ditamatkan riwayatnya, memandangkan ia banyak menggunakan space picasaweb untuk hosting gambar-gambar dalam blog dengan id yang sama. Maka, saya telah buat satu akaun lain bagi membolehkan hasil 'kreativiti' dengan menggunakan kamera saya dimuatkan.

      Kini, saya dah adakan satu blog baru - HASRULPhoto.blogspot.com


      Blog hasrulphoto khas untuk saya memuatkan gambar-gambar yang saya tangkap di waktu lapang saya, waktu saya dan keluarga bercuti, waktu saya buat photoshoot, waktu saya sengal dengan kamera DSLR saya. Saya cuba berikan satu kelainan kali ini dengan cuba memberi sedikit ulasan ttg fotografi dari sudut pengalaman saya sendiri. Ohhh ... saya bukan fotog pro, ia sekadar hobi, jadi anda boleh expect something less. 

      Berzina? Tinggalkan Sholat? Tahajjud Cinta? Muhasabah Cinta?

      As-Salam.
      Ada entri menarik di blog-blog ini yang anda mesti baca. Terima kasih kerana kesudian mereka untuk berkongsi pengetahuan buat mereka yang ingin tahu dan yang memang tak tahu. Terima kasih kerana sudi kongsi pendapat. Terima kasih kerana tidak lokek untuk membahagi apa yang telah anda pungut dari pengalaman lampau.

      Tentang zina dan tinggalkan sholat:

      Tahajjud Cinta, sebuah telefilem yang berakhir dengan tanda tanya:

      Tentang apa itu muhasabah cinta?

       

      Mereka Follow Sebab Banyak Gambar Gediks?

      As-Salam.
      Follower oh follower, makin ramai makin memberi kesan tak? Saya fikir .... sedikit sebanyak, pengunjung yang singgah pasti akan cakap "Wow .... ramainya follower ...mesti best". Kalau tak terucap, dalam hati mesti ada tanda tanya punya.

      Yelah, takkan la ramai yang follow kalau tak best. Mesti ada sesuatu dalam blog tu yang membuatkan ramai suka klik follow this blog kan?

      Dan saya nampak memang ramai follower suka follow blog perempuan, anak gadis comel lote, yang banyak gambar. Tapi bila blog yang ada gambar-gambar posing gediks macam dalam blog ni: http://bit.ly/pXbZR5  teringin ke nak follow? Hmm .... apatah lagi kalau blog lelaki.

      Tapi itulah, gambar memang boleh letak, tapi harus hati2 sebab nanti ada yang salahguna gambar tu nanti. Bukan tak leh letak ... boleh tu boleh tapi nak kena ingatkan je .... pernah jadi isu ..... pernah digunakan gambar dalam blog tu untuk kutuk, dan macam2 lagi ... time tu ... hmmm ..... sedih ooooo......



      Senarai Penuh Blog Ramaikan Follower Dapatkan Pembaca

      As-Salam.
      Berikut adalah senarai penuh blog yang menyertai Segmen: Ramaikan Follower Dapatkan Pembaca.

      Cuba bandingkan jumlah follower blog-blog ini, lihat jumlah follower semasa join segmen, dan jumlah terkini follower yang ada sekarang. Adakah ianya berbaloi buat mereka? Walaupun, saya akui, bukan semua trafik didorong dari blog ini atau menerusi segmen yang saya anjurkan namun, setidaknya ada usaha ke arah itu. Ada sapa2 nak buat? Leh buat .... bukan mudah nak handle satu2 segmen ni. Leh pening dibuatnya... apapun, saya nak ucapkan terima kasih kepada semua yang dah menyertai segmen saya tersebut.

      Senarai 186 Blog - Ramaikan Follower Dapatkan Pembaca

      14 October 2011

      Berapakah Harga Blog Anda? Nak Beli Blog Ini Tak?

      As-Salam.
      Jika ada yang bertanya, berapa saya nak jual blog saya ni? Secara amnya saya tak tahu nak nilai macam mana, dan mungkin sukar pun untuk dinilai, tetapi saya ada jumpa satu laman web yang memudahkan untuk kita sebagai tuan punya blog untuk meletak nilai bagi blog sendiri.

      Tengok hasil nilaian laman web itu terhadap blog saya ini (hasrulhassan.com):






      Ia juga meletakkan ranking blog ini di tangga berikut: www.Hasrulhassan.com is ranked #2,792 in Malaysia.

      Anda nak mencuba? Leh cuba di sini: KLIK.

      HASRULHASSAN.COM - 5 Entri Pilihan Penguat Jiwa

      As-Salam.
      Melihatkan betapa rakan-rakan blogger lain telah membuat perkara serupa dan telah memberikan impak yang baik, maka saya terdetik hati untuk melakukan perkara yang sama juga. Mungkin sebab saya sendiri dah kering idea untuk menulis entri sendiri.

      5 Entri Pilihan Penguat Jiwa HASRULHASSAN.COM:

      1. http://bit.ly/oBuaBl
      2. http://bit.ly/oUSETz
      3. http://bit.ly/nY16Pc
      4. http://bit.ly/qKC5CT
      5. http://bit.ly/mXrE0e

      Terima kasih kerana anda telah singgah, kongsikan apa yang baik kepada semua orang, moga kebaikan dapat dicambah dan kita semua beroleh manfaat.

      Mencari Identiti Blogger Yang Hilang

      As-Salam.
      Jika anda seorang blogger yang dah lama dalam dunia blog, mungkin entri ini tak asing bagi anda, tetapi buat mereka yang baru ... mungkin inilah masa yang sesuai untuk buat entri mengenai diri sendiri, mungkin sebagai ingatan tentang siapa diri, dan membolehkan blogger lain juga turut mengenali.

      Jika anda mahu, buatlah satu entri dengan tajuk di atas "Mencari Identiti Blogger Yang Hilang". Tak perlu link ke blog ini atau entri ni, ia merupakan satu entri bagi promosi diri anda dalam enjin carian. Ini bukan segmen, bukan juga satu contest atau seumpamanya.

      Berikut adalah note yang perlu anda tambah di akhir entri:

      "Once you have been tag, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, or goal about you. In the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tags you. If I tag you, it’s because I want to know you more."

      Saya dah pernah buat entri ini, dan anda boleh rujuk macam mana nak buat: Mencari Identiti Blogger Yang Hilang - HasrulHassan

      Anda boleh tag seberapa ramai yang anda mahu dan boleh kurang, asalkan mereka tahu ditag untuk entri Mencari Identiti Blogger Yang Hilang.

      Sebarkan, kongsikan dan jadikan entri dalam blog agar identiti blogger (anda) tidak hilang lagi ....

      *p.s: Ini bukan contest, bukan segmen, tak perlu tinggalkan link apa2 ... cuma lakukan apa yang  telah saya buat di sini: KLIK.

      Majlis Ilmu | Tempat Perdalamkan Pengetahuan dan Tingkatkan Pemahaman


      As-Salam.
      Sejak dah berumur ni (berumur la sangat), dah jarang hadiri majlis ilmu. Dulu, memuda, time masa belum kahwin, time belajar, memang rajin ke majlis ilmu .... sebab ramai kawan, ramai sahabat yang juga seronok ke majlis ilmu.

      Majlis ilmu ini majlis yang diberkati. Majlis yang disinggahi juga oleh para Malaikat. Oh ya, majlis ilmu yang saya maksudkan ni adalah majlis ilmu yang baik ehhh ...bukan majlis ilmu untuk buat perkara2 tak manfaat, ada jugakkk ... macam majlis tetingkap tu ... hehehehe...

      Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda (yang maksudnya):
      “Barangsiapa yang menempuh suatu jalan untuk mencari ilmu pengetahuan, maka Allah akan mempermudahkan baginya jalan menuju ke syurga.” (Muslim, Abu Daud, Turmizi dll)
       
      Dalam majlis ilmu, selain dapat menimba dan memperdalamkan pemahaman, ia juga dapat mengeratkan silaturrahim sesama muslimin. Ia majlis diberkati, dan suasana dalam majlis juga terasa indah dan ceria.

      Rasulullah s.a.w juga pernah bersabda (yang maksudnya):
      “Selamat datang wahai orang yang menuntut ilmu, sesungguhnya para penuntut ilmu itu akan dinaungi oleh sayap-sayap para malaikat yang saling bertindihan satu sama lainnya sampailah ke langit dunia, ini kerana kecintaan mereka kepada orang yang menuntut ilmu.” (Ibnu Majah, Ahmad, Thabrani & Ibnu Hibban)

      Ada peluang untuk hadir ke majlis2 seperti ini, maka hadirlah. Jika tak dapat .. hmmm anda boleh ke blog ini: Majlis Ilmu Online

      Saya .... hmmm .... hanya mengharapkan majlis ilmu bersama isteri saya je. Isteri saya kalau ada benda2 baru nak dikongsikan mesti dia akan beritahu saya. Sapa kata ilmu untuk mengajar itu perlu datang dari si suami sahaja?

      Tambahkan Follower, Dapatkan Pembaca - Bahagian Kelapan

      As-Salam.
      Pembaca setia boleh hadir dari pelbagai sumber. Apa yang penting adalah kita sebagai pemilik blog mesti sentiasa promo blog kita untuk orang lain tahu akan kewujudannya. Cara paling mudah untuk mendapatkan pembaca buat blog kita adalah dengan menjadikan rakan dan teman sebagai pembaca utama blog kita. Merekalah yang patut anda approach dahulu apabila anda dah ada blog.

      Rakan-rakan terdekat ini lebih excited dari orang lain apabila mengetahui anda punyai blog, lebih2 lagi jika blog anda memang best .... :) Dan mereka secara automatik akan menjadi agen penyebaran info dan promosi percuma blog anda.

      Dari rakan-rakan, boleh juga berkongsi rasa dan info dengan keluarga. Lebih2 lagi jika anda seorang blogger yang jauh dari tanahair, jauh dari mata, jauh dari keluarga dan rakan-rakan. Blog boleh menjadi satu jambatan untuk sentiasa mengetahui perkembangan diri masing2. 

      Ok? Dah dapat dan faham apa yang cuba disampaikan? Apa kata kita terjah blog-blog ini untuk tahu apa kelebihan mereka .... mana tahu, anda mungkin terpikat dengan penulisan mereka ini ...
      1. http://smilepurple.blogspot.com/2011/10/segmen-ramaikan-follower-dapatkan.html
      2. http://bellamizam.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      3. http://koreanpoplovers-amalina.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      4. http://www.azrijohan.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      5. http://anisaida97-hidupkuduniaku.blogspot.com/2011/10/segmen-hasrul-hassan-ramaikan-follower.html
      6. http://kisahhatiaku.blogspot.com/2011/10/segmen-ramaikan-follower-dapatkan.html
      7. http://kyraveronica.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      8. http://baker-niq.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      9. http://heartstorylife.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      10. http://viltadolce13.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      11. http://masrinasidek.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html 
      12. http://cadbury-lurve.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      13. http://sajejer.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      14. http://ynadiary.blogspot.com/2011/10/yna-hermosa-join-segmen-ramaikan.html
      15. http://nurulhanif.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      16. http://filalane.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      17. http://sun3tpini.blogspot.com/2011/10/segmen-ramaikan-follower-dapatkan.html
      18. http://imazara.com/blog/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca/
      19. http://nurulhidayatulmarjan.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      20. http://bybycadfillah22.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      21. http://iniblogecha.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      22. http://yanaandfabolousity.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-ramaikan-follower.html
      23. http://www.hafizrahim.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      24. http://areda91.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      25. http://bintuzainal14.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html

      Ada yang dua kali ke ehh? Sebelum ni (dalam senarai2 lepas) memang ada saya terbuat kesilapan .... maklumlah ..dah tua, mata pun dah rabun .... terlepas pandang mungkin. Harap maafkan saya kalau saya ada terbuat silap dan salah.
      Senarai lengkap akan dikeluarkan nanti. Saya sudah keluarkan lapan senarai dalam segmen ini .... anda boleh rujuk di bawah ini untuk senarai2 lain yang telah saya keluarkan.

      Terima kasih kepada mereka yang sudi support dan layan segmen saya ini. InsyaAllah, nantikan lewat petang nanti untuk segmen baru. :)

      [Senda Gusi] Sepucuk Surat Putus Cinta

      As-Salam.
      Saya nak kongsikan satu surat ni .... ditulis selepas empunya diri baru putus cinta dengan beberapa gadis idamannya. Tapi sebelum tu, peringatan ehh .... nama-nama yang tertera dalam surat ini tidak ada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah mati. Ia hanyalah untuk meriangkan hati duka buat mereka yang baru sahaja putus cinta .... hehehehee....

      Sepucuk Surat Putus Cinta


      Assalamualaikum..
      Seperti yang kau tau nama aku Isnin bin Selasa... .adapun aku dilahirkan pada hari Khamis, sampai ke hari nie aku tak tau apesal tok aku bagi aku nama tue... maybe hari isnin nie hari dier berkenal dgn bakal bini dier merangkap mak aku kot... mana lah aku tau kisah cintan cintun diorang nie... takde kuasa aku nak tau... baik aku cerita pasal aku..tak gitu...

      Dan untuk pengetahuan kau, seperti yg kau lihat dan sememangnya tidak dinafikan lagi, aku dilahirkan sehensem-hensem umat. Kerana itulah jugak, berebut awek merayu-rayu nak aku jadik pakwe diorang.... siap ada listing lagik...

      Tapi ada satu bende yang sedih, setiap kali awak yg kuar dgn aku mesti break selepas aku ajak diorang naik keta aku, aku pun tak tau apsal.

      Angry Bird Keychain Giveaway By Lulu Caldina


      As-Salam.
      Saya nak menambah koleksi Angry Bird kat umah ni. Anak-anak saya memang suka Angry Bird, sampaikan anak sulong saya dah khatam main game tu kat Google Crome. Bila saya main, dia lak yang ajar saya macam mana nak menembak ...uhhh anak2 zaman sekarang.

      Beg, pensil case, bantal ketuk, pembaris, pelekat Angry Bird semua dah ada, hari tu ada keychain, ada 3 ... tapi semua dah jahanam.... kali ni nak cuba la pulak Giveaway ni lak, mana tahu leh menang.

      Sapa nak join? KLIK SINI.

      13 October 2011

      Tambahkan Follower, Dapatkan Pembaca - Bahagian Ketujuh

      As-Salam.
      Untuk menggalakkan ramai pengunjung ke blog kita, antara perkara paling penting ialah memastikan blog kita itu mesra kepada pengunjung. Macam orang datang rumah kita ... rumah kita perlulah bersih, kemas, tersusun ... tak semak mata memandang ... pastu tetamu yang hadir akan dilayan sepatutnya, diberikan minuman yang terbaik dan hidangan yang lazat dan sedap mengikut kemampuan.

      Begitulah halnya dengan blog kita. Apabila pengunjung sekali berkunjung ke blog dalam keadaan rasa seronok, mereka pasti akan datang lagi (terutama apabila dijemput). Mudah bukan? 

      Kalau nak tahu blog yang macam mana orang suka, anda boleh lihat blog mana yang ada pembaca yang ramai - tetapi agak sukar nak tahu betapa ramai yang baca, jadi lihat ruangan komen, di situ dah leh lihat. Dan oh ya, bilangan followers juga mampu untuk menjadi petunjuk kasar tentang blog tu.

      Bila dah nampak, dan dah tengok, bandingkan pula dengan blog kita sendiri. :)

      Meh usyar blog2 ini ... dan singgah, berikan pendapat .... atau mungkin anda jenguk dan lihat pertambahan followers yang ada .. (jika ada)
      1. http://ratuzuleyqha.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      2. http://adilaidayu.blogspot.com/2011/10/segmen-ramaikan-follower-dapatkan.html
      3. http://sitinurazwanizalife.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      4. http://ahmedsyahmi.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      5. http://myezatulakmar.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      6. http://anisnatrah-ourstory.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      7. http://wardahalisya.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      8. http://dayahpunyerbelog.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      9. http://ilusi-fantasidunia.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      10. http://akuadalahaku20.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      11. http://eruneeazmn.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      12. http://seventh-july95.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      13. http://lovepurple-kasmadiana.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      14. http://sicantiksiezuka.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      15. http://chentahati19.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      16. http://babat87.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      17. http://stardustinwonderland.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      18. http://farhanhanif.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      19. http://bileakustartmembebel.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      20. http://pemudattbc.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html

      Terima kasih kepada yang sudi singgah blog2 di atas. Jika anda ingin mereka terus menulis apa yang mereka suka, jadilah follower .... sekadar berikan 'tepukan' untuk mereka terus berblog. Boleh kan?

      Tambahkan Follower, Dapatkan Pembaca - Bahagian Keenam

      As-Salam.
      Seronok kan bila blog ada ramai followers ni? Saya pun salah seorang dari mereka yang setiasa rasa teruja bila bilangan followers bertambah. Dulu, masa mula-mula berblog, saya tak ambik kisah pun ... malah tak ada pun widget followers diletakkan ...itu dlu .. pada tahun 2007 (masa tu widget ni pun tak dak lagi).

      Sebenarnya tarikan followers ini merupakan satu tarikan psikologi agar yang datang singgah akan tertanya-tanya mengapakah blog tersebut punyai ramai followers, lansung dari situ, mereka akan melihat entri2 yang ada di dalam blog.

      Dan saya nak buka rahsia, ramai juga di antara mereka yang unfollow setelah singgah kali kedua atau ketiga .. sebabnya .. hanya mereka yang klik unfollow tu je leh menjawabnya. Mungkin, pada pendapat saya, ada perkara yang tidak begitu disenangi oleh mereka yang unfollow ini di dalam blog tersebut. Jadi, pastikan blog anda juga tidak menjadi seperti ini. Cubalah pikat pengunjung yang sudi menjadi follower untuk terus tetap baca blog - walaupun mereka singgah seminggu sekali membaca entri2 anda!

      Jom singgah dan terjah blog-blog ini pula, dan rapatkan silaturrahim sesama blogger. Hanya blogger yang akan menaikkan blog bloggers lain. :)
      1. http://anisempoi.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      2. http://najihahfara.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      3. http://roseskalerful.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      4. http://sipelukiswarkah.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      5. http://mohdnaser.blogspot.com/2011/10/segmen-hasrul-hassan-ramaikan-follower.html
      6. http://kbsm42.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      7. http://aisy-nasiha.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-tambahkan-pembaca.html
      8. http://umminabilaradzi.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      9. http://justmemoriesinme.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      10. http://insideaja.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      11. http://selendanqpelangi.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html 
      12. http://kederatmuda.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      13. http://aidacyunxdye.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html 
      14. http://ouhhmiera8.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      15. http://sukadukahidop.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html 
      16. http://ahmongurlz.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      17. http://pari-parikuyu.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      18. http://msredcheesecake.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      19. http://saranghaesolehah.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      20. http://miramarcello.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      21. http://pimpintangan.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html

      Terima kasih kepada mereka yang sudi dan bermurah jari untuk klik follow pada blog2 di atas ... :)

      Senarai lain: Bahagian Pertama, Kedua, Ketiga, Keempat dan Kelima

      [Gambar] Mesin Gergaji Terbesar di Dunia


      As-Salam.
      Ada cerita di sebalik mesin gergasi terbesar di dunia ini, namun biarlah saya kongsikan dulu gambar-gambar mengenainya dahulu. Mesin pemecah batu atau pengorek ini merupakan yang terbesar di dunia dengan keupayaan memotong bukit dan gunung serta batu besar sehingga 4500 tan sejam! 

      Ia boleh didapati di satu-satu lombong arang batu terbuka yang terbesar di dunia iaitu di Ekibastuz, Kazakhstan. Nantikan kisah menarik mengenai bandar ini yang akan saya paparkan kelak.


      Jumbohostel - Pengalaman Tidur Di Dalam Kapal Terbang Tanpa Perlu Terbang

      Jumbo Hostel

      As-Salam.
      Menarik ni. Jika anda seorang yang gayat dengan kapal terbang ataupun jet, tetapi kepingin untuk merasai bagaimana seronok untuk tidur dalam sebuah kapal terbang, mungkin anda perlu ke Stockholm, Sweden. Tetapi tentu sesuatu yang pelik bukan .... sebab anda perlu menaiki kapal terbang ke sana ...hehehehe...



      12 October 2011

      Wordless Wednesday #WW - The Three Siblings



      Wordless Wednesday #WW - Di Kementerian Kerja Raya

      Wordless Wednesday #WW Pilihan

      As-Salam.
      Seperti hari rabu yang kebiasaan, saya pasti akan blog walking untuk mencari blog-blog yang ada entri mengenai Wordless Wednesday, dan mana yang menarik perhatian, saya akan pilih dan jadikan WW pilihan di blog ini. 

      Untuk info, seluruh dunia blogging menggunakan hari rabu sebagai satu hari untuk posting gambar tanpa info. Kerana percaya, dari gambar boleh menterjemahkan segala macam cerita yang tersurat dan tersirat. Dan saya, sebagai seorang yang meminati fotografi memang teruja dengan mereka yang kreatif dengan gambar.

      Pilihan Wordless Wednesday #WW hari ini:


      Wordless Wednesday #WW - The Clown, Jom Heboh Penang 2011

      Wordless Wednesday #WW - Dinosour's Egg, Petrosains, Penang

      Wordless Wednesday #WW - Restoran Sup Hameed, Pulau Pinang


      Wordless Wednesday #WW - The Residence of Ku Din Ku Meh II

      Tambahkan Follower, Dapatkan Pembaca - Bahagian Kelima

      As-Salam.
      Bagaimana nak sentiasa update blog jika masa pun kurang? Ada caranya, dan boleh dipraktikkan baik semua blogger, baik yang baru mahupun lama. Dan tips ini dah diberikan oleh ramai blogger yang dah lama berblog, iaitu ... membuat entri di waktu lapang dengan sekaligus buat banyak, jika boleh ianya dibuat dalam bentuk draft, dan bila tiba masanya untuk publish, maka publish ... dan mungkin ketika itu, ada idea untuk menambah kandungan entri tersebut.

      Jom kita singgah di blog-blog ini, adakah benar dengan punyai follower ramai, akan mendapatkan pembaca setia ke blog?
      1. http://kpopfa93.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      2. http://kisahkuorangbiasa.blogspot.com/2011/10/ramaikan-followerdapatkan-pembaca.html
      3. http://no92a.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      4. http://gambar-cool.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html 
      5. http://kancil8349.blogspot.com/2011/10/segmen-hh-ramaikan-follower-dapatkan.html
      6. http://sitizahrah2009bunga.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      7. http://luahanurani.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      8. http://ezaiza.blogspot.com/2011/10/ramaikan-folower-dapatkan-pembaca-amin.html
      9. http://aindzaya.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      10. http://suara-maya.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      11. http://hnyycha.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      12. http://honeyzhasdi.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      13. http://citeraalline.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      14. http://watieawang.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      15. http://kokikokimis-storymory.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      16. http://soliciousstorynory.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html 
      17. http://syiqahshahar.blogspot.com/2011/10/ramaikan-folowwer-dapatkan-pembaca.html
      18. http://lalaisabelle.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      19. http://sueperbs.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html
      20. http://mohamadisamuddin.blogspot.com/2011/10/ramaikan-follower-dapatkan-pembaca.html

      Kepada yang sudi klik dan singgah ke blog-blog ini, saya ucapkan terima kasih. Jika ada yang menjadi follower, satu peransang buat mereka ..... pasti mereka sangat berterima kasih kepada anda ...
      Copyright 2010-2014 HASRULHASSAN.COM™. Originally by Templateism | Memberi Untuk Bermanfaat | Read Disclaimer