Thursday, October 20, 2011

Inilah Blog Mereka ... Blog Anda? (3)

Inilah Blog Mereka ... Blog Anda? (2)

As-Salam.
Perghh serius, anda perlu baca apa yang mereka katakan dalam entri ini, mengenai blog mereka dan siapa yang telah memberikan mereka semangat, idea untuk berblog ...dan terus berblog. Bukan semua blogger menjadikan blogger sebagai pembakar semangat mereka ... jom baca ...

Inilah Blog Mereka:


  1. http://bla-bla-blub-blub.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  2. http://dunealyana.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  3. http://salwaismail.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  4. http://azumylini.blogspot.com/2011/10/segmen-inilah-blog-saya.html
  5. http://khairunnisaazrie.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  6. http://syuk6692.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  7. http://daxmanje94.blogspot.com/2011/10/segmen-inilah-blog-saya.html
  8. http://www.mohdkhairi.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  9. http://de5sdiarys.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  10. http://dalika-acalily.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  11. http://qasehsaifudin.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  12. http://www.hafizrahim.com/2011/10/segmen-hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  13. http://gurlgemini.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html
  14. http://littlequeenstory.blogspot.com/2011/10/hasrulhassancom-inilah-blog-saya.html

Terima kasih pada yang sudi, dan berkongsi sesuatu yang menarik untuk orang lain terutama blogger tahu mengenai blog anda ... kepada yang lain, yang merasakan anda ingin mengatakan sesuatu tentang dunia blog anda .. sila KLIK SINI untuk info lanjut ...
Nak Kempen BMI, Tetapi Tukang Jaga Booth Tak Pulak BMI Ideal .. Apa Kes?

Nak Kempen BMI, Tetapi Tukang Jaga Booth Tak Pulak BMI Ideal .. Apa Kes?

As-Salam.
Erkkk .. Kempen Kenali BMI anda ... hmmm kempen bagus ni ... itulah detik hati saya. BMI buat yang tak tahu adalah satu kiraan untuk mencari berat badan ideal buat tubuh badan. BMI merupakan singkatan kepada Body Mass Index. Dengan BMI, kita akan mengetahui samada tinggi dan berat kita adalah bersesuaian atau tidak berdasarkan umur dan jantina.

Tapi itulah, dok pergi tengok kempen tu ...ni anjuran Kementerian Kesihatan, kecewa sikit. Bukan apa, kalau nak promote dan kempen pun, kasiklah nurse2 .... tak pun atendan yang kacak dan cun yang ada body cantik yang sesuai dengan BMI ... hehehe...ini tidak, yang tertonggok tu, yang dah nak pencen dah.

So, bila orang nak check BMI derang, tentu sekali dok tertanya, BMI si nurse yang dok check tu ideal ke? Erkkkk .... gulp ..maaf ehh makcik2 nurse yang baik hati .... bukan apa, nak bagi pendapat bagi kempen macam ni dapat sambutan ramai. 

Cer ambik yang tengah wat praktikal tu jaga booth ... sure ramai yang akan pergi check BMI derang. Bukan nak memanipulasi, tetapi kempen dan promosi begini kenalah sejajar dengan apa yang dipromosikan. Takkan nak kempen anti merokok sedangkan si jaga booth tu dok merokok berkepul2 kat belakang booth ... ye tak?

Wednesday, October 19, 2011

Fakta Menarik | Hutan Royal Belum | Hutan Paling Tua Di Dunia


As-Salam.
Mungkin ramai yang ingat bahawa Hutan Amazon merupakan hutan yang paling tua di dunia memandangkan keluasan Hutan Amazon berkali ganda lebih luas dari Hutan Belum di Perak, dan sering dipropagandakan oleh media asing sebagai yang paling hebat di dunia.

Namun, bukti saintifik dan sejarah sukar untuk ditidakkan. Ternyata usia Hutan Belum lebih tua dari Hutan Amazon iaitu 130 juta tahun, malah kebanyakkan hutan hujan di negara kita mempunyai usia yang lebih lama dari usia Hutan Amazon. Negara kita sebenarnya menyimpan khazanah yang lebih berusia dan lebih bernilai.


Hutan ini diberikan nama The Royal Belum kerana biodiversiti yang ada di dalamnya, dan beberapa penemuan-penemuan alam yang tak terdapat di tempat lain menjadikan ia istimewa. Hutan ini diletakkan di bawah pengawasan tentera dan orang awam tidak dibenarkan memasukinya tanpa permit.

Keluasan Hutan Royal Belum adalah 290,000 hektar dan dibahagikan kepada bahagian atas dan bahagian bawah. Bahagian atas hutan belum ini ditutupi oleh 117, 500 hektar kawasan hutan yang tebal dan memasuki sempadan Thailand-Malaysia. Manakala, bahagian bawah merupakan hutan sekunder.


Beberapa Fakta dan Info Menarik Mengenai Hutan Royal Belum
  • Diisytiharkan sebagai Royal Belum oleh Sultan Perak, Sultan Azlan Shah pada 2003.
  • Royal Belum diwartakan di bawah Enakmen Perbadanan Taman Negeri Perak 2001 oleh Kerajaan Perak pada 17 April 2007. Kawasan diwartakan seluas 117,500 hektar.
  • Dianggarkan, Royal Belum memiliki lebih 3,000 spesies flora selain 64 spesies paku-pakis, 62 spesies tumbuhan berlumut dan 23 jenis ikan sungai yang menjadikan kawasan hutan termasuk sungai serta tasik sebagai habitat.
  • Dikenal pasti sebagai Kawasan Alam Sekitar Sensitif di bawah Pelan Fizikal Malaysia 2005 kerana menjadi tempat perlindungan gajah, harimau belang, badak sumbu dan tapir.
  • Belum, belum, beluuuummm! ini merupakan bunyi yang dihasilkan oleh belalang besar yang menghuni hutan ini. Oleh itu, hutan ini telah diberi nama Belum.
  • Royal Belum mempunyai tiga dari 20 spesies bunga terbesar dunia itu di mana salah satu daripadanya dinamakan Azlanii sempena nama Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. 

Sumber: Majlis Daerah Gerik, Perak

    [Gambar] Trak Masa Kini Yang Direka Masa Dahulu


    As-Salam.
    Trak ini merupakan hasil kerja Luigi Colani. Reka bentuk yang futuristik ini mulanya telah direka bentuk pada era tahun 1980an lagi, dan kini dengan sedikit ubahsuai, ia telah menjadi kenyataan. 

    Enjoy !! Gambar trak masa kini yang begitu futuristik ....


    [Gambar] Baju Besi Kuda Perang


    As-Salam.
    Saya dan anda mungkin tidak berada di zaman di mana kuda menjadi tunggangan. Malah, untuk melihat kuda pun, kini menjadi satu yang sangat sukar, melainkan di zoo atau di kaca tv.. ataupun kalau anda seorang kaki judi kuda .. muhahahahaa....

    Menurut beberapa catatan, baju besi kuda telah mula digunakan pada sekitar tahun 1450. Di satu tempat, Historisches Museum der Stadt Wien, banyak menempatkan baju-baju besi kuda. Menariknya, ia bukan baju besi biasa, tetapi penuh dengan nilai estetik dan kesenian.

    [Senda Gusi] Pantun Ultraman

    [Senda Gusi] Pantun Ultraman

    As-Salam.
    Ini ada satu pantun yang ingin saya kongsikan. Hasil nukilan seorang sahabat, beberapa tahun dahulu. Adehh .... memang tak bleh blah punya pantun ...sib baik bukan dalam bahasa Jepun, kalau tak jenuh nak kena translate ni...

    Pantun Ultraman

    Pulau Hokkaido jauh ketengah
    Gunung Fuji bercabang tiga
    Hancur Raksaser di'fire' Ultraman
    Ultraman yg baik dikenang jua

    Dua tiga Raksaser berlari
    Maner nak samer Raksaser Kero
    Dua tiga Ultraman boleh kucari
    Maner nak samer Ultraman Taro

    Kalau roboh Kota Narita
    Papan di Tokyo Ultraman dirikan
    Kalau sungguh itu keje Raksaser
    Badan dan kepaler dier Ultraman 'fire'kan

    Kajang Pak Malau kajang berlipat
    Kajang hamba mengkuang layu
    Kalau Ultraman Ace tak cukup
    kuat Ultraman Taro datang membantu

    Tuesday, October 18, 2011

    "Cakapku Lebih Baik Dari Diammu"

    "Cakapku Lebih Baik Dari Diammu"

    As-Salam.
    Pepatah mengatakan bahawa diam itu emas dan cakap itu perak, maksudnya masih lebih baik diam daripada bercakap. Tapi seorang sufi yg bernama Asy-Syibli punya berhujah lain dlm mematahkan teguran seseorg yg menegurnya supaya diam, tidak bercakap. 

    Diceritakan bahawa pada suatu hari, Abu Bakar Asy-Syibli sedang berjalan-jalan di negeri Iraq, dan mendengar seorang penipu berkata: "Diam lebih baik drpd bercakap." 

    Sedang Asy-Syibli sering bercakap kerana untuk mengajar, memberi nasihat dan menjawab pertanyaan2 dari org ramai. "Kalau diammu sudah tentu lebih baik drpd cakapmu. Akan tetapi, cakapku adalah lebih baik dari diamku." kata Asy-Syibli. 

    "Mengapa pula?" tanya si penipu. Kerana cakapmu adalah sia2 dan menipu, sedang diammu adalah lawak yang tak betul. Sedang diamku adalah suatu kesopanan dan cakapku pula adalah mengandungi ilmu pengetahuan." jawab Asy-Syibli. 

    Al-Hujwari mengatakan: "Jika org bercakap benar, maka cakapnya adalah lebih baik dari diamnya, tapi jika org bercakap palsu, maka diamnya adalah lebih baik drpd cakapnya.

    Sekadar satu perkongsian buat semua. Renung2kan ... hehehe...
    Bodoh Punya Blogger !!

    Bodoh Punya Blogger !!

    As-Salam.
    Perghh ... adehh ...keras nadanya. Begitulah, bila ada hati panas yang tak berapa berkenan dengan sesuatu luahan pendapat menerusi entri di blog. Ada juga yang terus hentam dan hentam tanpa tahu pun apa perkara yang sedang dibincangkan pada awalnya.

    Banyak dah benda ni terjadi dan berlaku. Segalanya kerana salah faham. Salah faham yang bleh dielakkan jika terlebih dahulu tengok pangkal dan hujung. Ini masuk tengah2 ... ishhh ..

    Ya, saya sendiri akui, saya bukannya tahu segala hal. Saya pun manusia biasa gak. Saya pun blogger yang baru nak belajar perihal dunia blogger gak, saya bukan guru blogger, saya bukan pandai bebenor. Saya cuma kongsikan apa yang saya tahu dan apa yang saya telah belajar. Maaflah kalau ada yang terkurang, maaflah kalau ia tidak kena dengan selera anda.

    Mungkin ada pendapat itu kurang bahan buktinya, jadinya ia tidak kukuh, dan boleh diperdebatkan. Tetapi janganlah sampai memperlekehkan pengetahuan orang lain ... sedih guru dan cikgu yang memberikan tunjuk ajar. 

    Maaf kalau ada yang terasa dan merasa. Jika anda tak puas hati dan rasa geram, tolonglah ingat bahawa setiap kata anda itu adalah doa .... kalau dah tahu ada orang bodoh ... didoakan bodoh juga ... makin bodohlah orang bodoh tu .... ishh ... nanti anda jugak yang hangin satu badan sebab di bodoh tu tak keluar2 dari kebodohannya .... cubalah doakan yang baik-baik. Susah sangat ke??

    *p.s: Pantang betul makcik jiran sebelah rumah jiran sebelah kampung makcik saya bila ada orang suka2 hati cakap orang itu bodoh, orang ini bodoh.
    5 Petunjuk Yang Membuktikan Anda Menghabiskan Banyak Masa Secara Online

    5 Petunjuk Yang Membuktikan Anda Menghabiskan Banyak Masa Secara Online

    As-Salam.
    Teknologi telah mengubah gaya hidup masakini. Lebih banyak masa dihabiskan di laman web sosial daripada bersosial itu sendiri. Kebanyakkan dari kita lebih suka dan selesa berada di hadapan laptop dan juga komputer dari bertemu rakan atau berjumpa kawan di kedai-kedai kopi ataupun di perpustakaan.

    Semakin lama, tanpa sedar kita makin kurang bertemu dan bercakap dengan manusia secara fizikal. Apa yang kita buat ialah bercakap dengan menggunakan papan kekunci dan komputer kita, paling tidak pun menggunakan twitter di telefon bimbit - tanpa menelefon rakan tersebut walaupun ada nombor telefon pada speed dial.

    Berikut dikongsikan apa yang boleh saya katakan apabila seorang itu benar-benar ketagih dengan dunia online ini.

    5 Petunjuk atau Tanda Anda Habiskan Banyak Masa Secara Online
    1. Apabila kita ingin berbicara dan memberikan pandangan, nak gaduh ke apa ke, kita akan menggunakan Twitter sebagai tempat luahan. Bukan lagi cakap secara direct atau paling tidak pun menelefon. Twitter jadi tempat nak komen pasal orang lain, tempat mengumpat, tempat tabur fitnah, tempat caci maki dan sebagainya.
    2. Anda akan melakukan banyak perkara ketika online. Jika dulu, internet digunakan untuk mencari maklumat, tetapi kini anda akan buat blog, tulis blog, online YM, online SKYPE, buka twitter, download video di YouTube dan segalanya pada masa yang sama.
    3. Anda dah kurang menonton televisyen (percuma). Anda lebih suka tonton secara online kerana lebih update, lebih pantas, tanpa iklan! Set TV di rumah anda walaupun skrin leper 42 inci, ia hanyalah sekadar hiasan di dalam rumah.
    4. Apabila anda bercakap soal kawan, anda lebih suka bercerita mengenai kawan online anda daripada kawan dunia realiti. Anda menjadikan kawan online anda sebagai teman paling akrab dalam hidup anda sedangkan anda belum pernah berjumpa dengannya.
    5. Anda dah menjadi sangat informatis, anda mengetahui sesuatu perkara sebelum perkara itu berlaku lagi. Ini mungkin kerana anda banyak menghabiskan masa membaca blog2 ... yang mungkin terdapat puluhan, dan ratusan blog yang ada baca dalam satu hari!


    Adakah anda salah seorang darinya? Hehehehe....

      Phorusrhacids - Burung Paling Ditakuti Suatu Masa Dahulu

      Phorusrhacids
      As-Salam.
      Phorusrhacids, sejenis burung dengan ketinggian sehingga 10 kaki ataupun lebih kurang 3 meter, berat yang boleh mencapai sehingga lebih 500 kilogram, dan mempunyai keupayaan untuk menelan seekor anjing dengan hanya satu suapan .... erkkk biar betul. Burung ini dikatakan mempunyai hubung kait dengan burung zaman moden - seriemas.

      Blogger Yang Telah Berikan 'Hikmat' Kepada HASRULHASSAN.COM

      Blogger Yang Telah Berikan 'Hikmat' Kepada HASRULHASSAN.COM

      As-Salam.
      Ya, pencapaian yang dicapai mesti ada jurupandunya. Begitulah dengan blog ini. Saya macam anda juga bermula dari bawah, dari tak ada followers kepada dah capai lebih dari 2,000. Bangga? Saya fikir kebanggaan itu milik anda semua, sebagai pengunjung setia dan juga pembaca budiman. Kalau tanpa sokongan anda, tak tentu lagi blog www.hasrulhassan.com ini boleh berada seperti sekarang.

      Saya mengampu anda. Tentulah. Buat apa saya nak berikan pujian kepada mereka yang tak suka pada blog ini? Ye tak? Tapi saya tak salahkan mereka pun. Mereka punyai alasan sendiri untuk merasa tak selesa. Saya faham. Saya pun pernah rasa geram macam mereka ni juga.

      Tapi itulah, seperti awalnya saya katakan tadi, setiap usaha untuk mendapatkan kejayaan itu tentu ada pemangkinnya. Saya nak sebut semuanya tetapi saya nak highlight nama-nama ini, mungkin ada di antaranya nama besar dalam dunia blog, dan ada pula seperti saya, cuba melakukan yang terbaik untuk blog dan untuk anda.

      Mereka ini antara yang telah membawa kejayaan buat blog ini:

      Ben Ashaari - Beberapa kali blog saya menjadi blog pilihan, header pilihan, bermula dari akhir tahun 2010, blog ini telah banyak membantu www.hasrulhassan.com menerima kunjungan dan pertambahan followers.

      Redmummy - Saya terharu kepada RM sudah singgah dan berikan backlink kepada blog saya. Dan entri2 berkaitan dirinya, blognya secara rasminya 'direstui' untuk penerbitan di blog ini, terutama berkaitan Nuffnang dan income dari blog.

      Mas Saari - Yang sedikit sebanyak telah memberikan aura positif kepada blog ini. Beliau juga bertanggungjawab calonkan blog ini untuk Digi Awards. Mula berkenalan sebagai blogger apabila saya menang salah satu giveaway/contest yang dianjurkan.

      Puan Stoberi - Antara pemangkin untuk saya bersikap positif dengan blog saya. 

      Tengkorak Emas - Banyak berikan saya dorongan dalam dunia blog.

      Mazidul Akmal - Seorang wartawan dan blogger yang agak keras dan kritis, tetapi banyak followers dan trafik saya dapat dari blog beliau satu ketika dahulu.

      Prof. Wan Hashim - Antara yang pertama menjadi follower blog saya, seorang bekas boss yang awesome, dan yang menjadi antara sebab saya teruskan dunia blog saya.

      Puan Sue - Seorang blogger yang memberikan saya idea tentang bentuk blog, susun atur dan tentang bagaimana nak pikat pengunjung membaca entri mengenai famili.

      Blade Edge - Antara pembaca paling setia pernah saya ada dalam blog ini. Sehingga sekarang, terdapat beratus komen daripada blogger ini.

      Fatin Liyana dan Cik Epal - Pengunjung yang prihatin.

      Wirda Azurainie - Antara blogger yang saya suka dan antara yang pertama yang menjadi 'kawan' dalam dunia blog.

      Ayuni - Antara blogger yang mengajar saya untuk sentiasa menghargai pengunjung, pemberi komen, dan followers blog ini.

      Puan Weiyda - Yang satu dulu memang antara paling banyak menghiasi ruangan komen blog ini.
      Azman Roslan - Yang telah memberikan blog ini lebih pendedahan menerusi beberapa segmen yang popular pada tahun 2010.

      Moon - Juga antara pemangkin untuk saya terus setia dengan blog saya sendiri.

      Dan ramai lagi termasuklah anda semua ... 

      Kebanyakkan 8000 komen pada blog ini saya masih simpan dalam inbox email saya sebagai rujukan untuk masa hadapan. Dan setiap kali saya buka kotak inbox untuk mencari komen2 yang bermakna, banyak nama blogger yang muncul .... 

      Terima kasih semua.

      Monday, October 17, 2011

      Mencari Followers Yang Ke 3000

      Mencari Followers Yang Ke 3000

      As-Salam.
      Masih jauh dari jangkauan. Bukan mudah untuk mendapatkan followers seramai itu. Angka followers 3000 merupakan target saya untuk blog ini sebelum berakhir tahun 2011 ini. Satu lagi target, misi dan visi saya adalah mencapai 500,000 pageviews tahun ini. Sebelum ini, saya letakkan target yang agak melampau ... 1 juta pageviews .... tetapi bila dah melakukan beberapa taktik, saya fikir, ia agak sukar dicapai.

      Ya, kita mesti ada target tertentu buat blog. Bila ada target, kita tahu bagaimana nak merancang, membuat sesuatu untuk promosikan blog kita. Mengapa perlu ini semua? Bukankah blog itu hobi?

      Setiap hobi pun ada targetnya. Macam dulu, saya kumpul setem, setiap hari ada je target nak dapatkan setem yang macam mana, setiap bulan ...mesti kena dapatkan setem2 yang orang lain jarang ada .... kenapa? sebab boleh tukar dengan setem orang lain.

      [Gambar] Kereta-Kereta Zaman Retro Dari Russia


      As-Salam.
      Dulu, jika nak order kereta ... memang makan tahun. Pada waktu itu, Malaysia memang jauh ketinggalan, malah tak terfikir pun bahawa Malaysia akan mempunyai kereta buatan sendiri. Sejarah dunia permotoran memang mengangumkan. Dari sekecil kereta menjadi sebesar-besar trak. Dulu, kereta lebih petak, kurang aerodinamik dan mungkin tidak begitu menarik pada pandangan mata moden sekarang.

      Namun, tanpa wujudnya kereta-kereta yang dah dikategorikan sebagai kereta retro (zaman disko menjadi kegilaan). Kereta2 dari jenis Volga, Zaz, dan Lada merupakan antara kereta2 yang polular di Russia, yang antara berkembang pesat dari segi dunia permotorannya ketika itu.

      Meh layan gambar-gambar kereta retro ini.

      Hutan Hujan Amazon


      As-Salam.
      Hutan Hujan Amazon merupakan penyumbang oksigen terbesar bumi. Ia merupakan hutan hujan yang paling kaya dengan biodiversiti alam. Ia terletak di benua Amerika Selatan dan keluasannya meliputi 9 negara.

      Hutan Hujan Amazon mempunyai keluasan 1.7 juta ekar, dan jajarannya meliputi Brazil (60%), Peru (13%), dan yang lain meliputi Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname dan juga French Guiana.

      Sunday, October 16, 2011

      Kentut Senyap VS Kentut Berbunyi

      Nak letak gambar kentut, tapi tak tahu rupa kentut bagaimana. Jadi biarlah entri ini kelam tanpa gambar kentut yang dimaksudkan.

      Apa bezanya kedua-dua jenis kentut ini? Beza ketara adalah tentulah ada bunyi dengan tidak ada bunyi. Dari segi bau .... dua2 jenis boleh memberikan bau yang tidak menyenangkan. Namun, banyak yang kata kentut yang senyap ini, lebih dasyat baunya.

      Dan dari segi lain, kentut berbunyi selalunya berlaku pada lelaki dan kentut senyap berlaku pada perempuan. Kenapa? Kerana sifat malu yang ada pada perempuan yang menyebabkan angin kentut ini semacam segan2 nak keluar. Fungsi sama, keluar dari tempat yang sama.
      Kentut Senyap VS Kentut Berbunyi
      Antara persamaannya pula ialah kedua-dua kentut boleh jadi isu perbalahan dan juga fitnah. Tak kiralah kentut tu berbau atau tidak, tidak kiralah ia berbunyi atau tidak, ia boleh undang perkara yang tak baik berlaku.

      Contoh: Jika dalam satu majlis makan-makan, anda kentut senyap2 .... tapi keluar bau yang perghhh ... sampai leh layu la pokok bunga. Pasti akan ada hati yang memfitnah akan siapa gerangan yang kentut. 

      Jadi, jangan nak suka2 kentut merata, melainkan diredhai oleh orang2 sekeliling. Kalau orang2 sekeliling anda tak kisah anda kentut - anda tentu beritahu - maka terserahlah. Jangan sampai nikmat yang dikurniakan Tuhan ini menjadi satu penyebab dosa kering. :)

      #update: Kisah Kentut dari rakan blogger:
      http://mylightsaber2803.blogspot.com/2011/03/sekadar-luahan-bau-busuk-gas-beracun.html
      http://www.cayob.com/2011/09/tip-menyamar-ketika-kentut.html

      6 Tips Penjagaaan Kuku

      Wanita Kuku Terpanjang. Foto: BlogSerius
      As-Salam.
      Mungkin terdetik untuk menulis entri ini disebabkan terbaca mengenai wanita kuku terpanjang di dunia Harian Metro hari ini. Kuku, antara organ penting bagi tubuh, malah keadaan kuku boleh menunjukkan tahap kesihatan seseorang itu. Jika nak tahu, anda boleh baca di sini: 10 Tanda Pada Kuku Kenalpasti Masalah Kesihatan.

      Enam Tips Penjagaan Kuku

      Saturday, October 15, 2011

      Blog LENSAHASRUL Diganti Dengan HASRULPHOTO

      As-Salam.
      Blog LENSAHasrul dah ditamatkan riwayatnya, memandangkan ia banyak menggunakan space picasaweb untuk hosting gambar-gambar dalam blog dengan id yang sama. Maka, saya telah buat satu akaun lain bagi membolehkan hasil 'kreativiti' dengan menggunakan kamera saya dimuatkan.

      Kini, saya dah adakan satu blog baru - HASRULPhoto.blogspot.com


      Blog hasrulphoto khas untuk saya memuatkan gambar-gambar yang saya tangkap di waktu lapang saya, waktu saya dan keluarga bercuti, waktu saya buat photoshoot, waktu saya sengal dengan kamera DSLR saya. Saya cuba berikan satu kelainan kali ini dengan cuba memberi sedikit ulasan ttg fotografi dari sudut pengalaman saya sendiri. Ohhh ... saya bukan fotog pro, ia sekadar hobi, jadi anda boleh expect something less. 

      Mereka Follow Sebab Banyak Gambar Gediks?

      Mereka Follow Sebab Banyak Gambar Gediks?

      As-Salam.
      Follower oh follower, makin ramai makin memberi kesan tak? Saya fikir .... sedikit sebanyak, pengunjung yang singgah pasti akan cakap "Wow .... ramainya follower ...mesti best". Kalau tak terucap, dalam hati mesti ada tanda tanya punya.

      Yelah, takkan la ramai yang follow kalau tak best. Mesti ada sesuatu dalam blog tu yang membuatkan ramai suka klik follow this blog kan?

      Dan saya nampak memang ramai follower suka follow blog perempuan, anak gadis comel lote, yang banyak gambar. Tapi bila blog yang ada gambar-gambar posing gediks macam dalam blog ni: http://bit.ly/pXbZR5  teringin ke nak follow? Hmm .... apatah lagi kalau blog lelaki.

      Tapi itulah, gambar memang boleh letak, tapi harus hati2 sebab nanti ada yang salahguna gambar tu nanti. Bukan tak leh letak ... boleh tu boleh tapi nak kena ingatkan je .... pernah jadi isu ..... pernah digunakan gambar dalam blog tu untuk kutuk, dan macam2 lagi ... time tu ... hmmm ..... sedih ooooo......



      Friday, October 14, 2011

      Berapakah Harga Blog Anda? Nak Beli Blog Ini Tak?

      Berapakah Harga Blog Anda? Nak Beli Blog Ini Tak?

      As-Salam.
      Jika ada yang bertanya, berapa saya nak jual blog saya ni? Secara amnya saya tak tahu nak nilai macam mana, dan mungkin sukar pun untuk dinilai, tetapi saya ada jumpa satu laman web yang memudahkan untuk kita sebagai tuan punya blog untuk meletak nilai bagi blog sendiri.

      Tengok hasil nilaian laman web itu terhadap blog saya ini (hasrulhassan.com):






      Ia juga meletakkan ranking blog ini di tangga berikut: www.Hasrulhassan.com is ranked #2,792 in Malaysia.

      Anda nak mencuba? Leh cuba di sini: KLIK.
      Mencari Identiti Blogger Yang Hilang

      Mencari Identiti Blogger Yang Hilang

      As-Salam.
      Jika anda seorang blogger yang dah lama dalam dunia blog, mungkin entri ini tak asing bagi anda, tetapi buat mereka yang baru ... mungkin inilah masa yang sesuai untuk buat entri mengenai diri sendiri, mungkin sebagai ingatan tentang siapa diri, dan membolehkan blogger lain juga turut mengenali.

      Jika anda mahu, buatlah satu entri dengan tajuk di atas "Mencari Identiti Blogger Yang Hilang". Tak perlu link ke blog ini atau entri ni, ia merupakan satu entri bagi promosi diri anda dalam enjin carian. Ini bukan segmen, bukan juga satu contest atau seumpamanya.

      Berikut adalah note yang perlu anda tambah di akhir entri:

      "Once you have been tag, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, or goal about you. In the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tags you. If I tag you, it’s because I want to know you more."

      Saya dah pernah buat entri ini, dan anda boleh rujuk macam mana nak buat: Mencari Identiti Blogger Yang Hilang - HasrulHassan

      Anda boleh tag seberapa ramai yang anda mahu dan boleh kurang, asalkan mereka tahu ditag untuk entri Mencari Identiti Blogger Yang Hilang.

      Sebarkan, kongsikan dan jadikan entri dalam blog agar identiti blogger (anda) tidak hilang lagi ....

      *p.s: Ini bukan contest, bukan segmen, tak perlu tinggalkan link apa2 ... cuma lakukan apa yang  telah saya buat di sini: KLIK.

      Majlis Ilmu | Tempat Perdalamkan Pengetahuan dan Tingkatkan Pemahaman


      As-Salam.
      Sejak dah berumur ni (berumur la sangat), dah jarang hadiri majlis ilmu. Dulu, memuda, time masa belum kahwin, time belajar, memang rajin ke majlis ilmu .... sebab ramai kawan, ramai sahabat yang juga seronok ke majlis ilmu.

      Majlis ilmu ini majlis yang diberkati. Majlis yang disinggahi juga oleh para Malaikat. Oh ya, majlis ilmu yang saya maksudkan ni adalah majlis ilmu yang baik ehhh ...bukan majlis ilmu untuk buat perkara2 tak manfaat, ada jugakkk ... macam majlis tetingkap tu ... hehehehe...

      Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda (yang maksudnya):
      “Barangsiapa yang menempuh suatu jalan untuk mencari ilmu pengetahuan, maka Allah akan mempermudahkan baginya jalan menuju ke syurga.” (Muslim, Abu Daud, Turmizi dll)
       
      Dalam majlis ilmu, selain dapat menimba dan memperdalamkan pemahaman, ia juga dapat mengeratkan silaturrahim sesama muslimin. Ia majlis diberkati, dan suasana dalam majlis juga terasa indah dan ceria.

      Rasulullah s.a.w juga pernah bersabda (yang maksudnya):
      “Selamat datang wahai orang yang menuntut ilmu, sesungguhnya para penuntut ilmu itu akan dinaungi oleh sayap-sayap para malaikat yang saling bertindihan satu sama lainnya sampailah ke langit dunia, ini kerana kecintaan mereka kepada orang yang menuntut ilmu.” (Ibnu Majah, Ahmad, Thabrani & Ibnu Hibban)

      Ada peluang untuk hadir ke majlis2 seperti ini, maka hadirlah. Jika tak dapat .. hmmm anda boleh ke blog ini: Majlis Ilmu Online

      Saya .... hmmm .... hanya mengharapkan majlis ilmu bersama isteri saya je. Isteri saya kalau ada benda2 baru nak dikongsikan mesti dia akan beritahu saya. Sapa kata ilmu untuk mengajar itu perlu datang dari si suami sahaja?

      [Senda Gusi] Sepucuk Surat Putus Cinta

      [Senda Gusi] Sepucuk Surat Putus Cinta

      As-Salam.
      Saya nak kongsikan satu surat ni .... ditulis selepas empunya diri baru putus cinta dengan beberapa gadis idamannya. Tapi sebelum tu, peringatan ehh .... nama-nama yang tertera dalam surat ini tidak ada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah mati. Ia hanyalah untuk meriangkan hati duka buat mereka yang baru sahaja putus cinta .... hehehehee....

      Sepucuk Surat Putus Cinta


      Assalamualaikum..
      Seperti yang kau tau nama aku Isnin bin Selasa... .adapun aku dilahirkan pada hari Khamis, sampai ke hari nie aku tak tau apesal tok aku bagi aku nama tue... maybe hari isnin nie hari dier berkenal dgn bakal bini dier merangkap mak aku kot... mana lah aku tau kisah cintan cintun diorang nie... takde kuasa aku nak tau... baik aku cerita pasal aku..tak gitu...

      Dan untuk pengetahuan kau, seperti yg kau lihat dan sememangnya tidak dinafikan lagi, aku dilahirkan sehensem-hensem umat. Kerana itulah jugak, berebut awek merayu-rayu nak aku jadik pakwe diorang.... siap ada listing lagik...

      Tapi ada satu bende yang sedih, setiap kali awak yg kuar dgn aku mesti break selepas aku ajak diorang naik keta aku, aku pun tak tau apsal.

      Thursday, October 13, 2011

      Jumbohostel - Pengalaman Tidur Di Dalam Kapal Terbang Tanpa Perlu Terbang

      Jumbo Hostel

      As-Salam.
      Menarik ni. Jika anda seorang yang gayat dengan kapal terbang ataupun jet, tetapi kepingin untuk merasai bagaimana seronok untuk tidur dalam sebuah kapal terbang, mungkin anda perlu ke Stockholm, Sweden. Tetapi tentu sesuatu yang pelik bukan .... sebab anda perlu menaiki kapal terbang ke sana ...hehehehe...



      Wednesday, October 12, 2011

      Wordless Wednesday #WW Pilihan

      Wordless Wednesday #WW Pilihan

      As-Salam.
      Seperti hari rabu yang kebiasaan, saya pasti akan blog walking untuk mencari blog-blog yang ada entri mengenai Wordless Wednesday, dan mana yang menarik perhatian, saya akan pilih dan jadikan WW pilihan di blog ini. 

      Untuk info, seluruh dunia blogging menggunakan hari rabu sebagai satu hari untuk posting gambar tanpa info. Kerana percaya, dari gambar boleh menterjemahkan segala macam cerita yang tersurat dan tersirat. Dan saya, sebagai seorang yang meminati fotografi memang teruja dengan mereka yang kreatif dengan gambar.

      Pilihan Wordless Wednesday #WW hari ini:


      13 Petua Untuk Hindarkan Sifat Pelupa

      (Sekadar Hiasan) Bila Pak Pelupa, Anaklah Tolong Ingatkan.
      As-Salam.
      Orang tua-tua sering kaya dengan segala petua, dan petua-petua ini kadangkala tanpa kita sedar merupakan sunnah Nabi yang diterjemahkan menjadi satu budaya dalam masyarakat kita, terutama masyarakat Melayu.

      Mungkin ada di antara kita seperti macam skeptikal dan prejudis dengan petua2 lama ini. Namun, tak salah pun kalau mengikut sebab ia tidaklah memudaratkan tubuh atau kesihatan.

      Ya, walaupun tiada kajian saintifik mengenainya, namun mungkin kerana pengalaman bertahun pak mak tok nek kita dalam hal ini, mungkin boleh dijadikan sandaran akan kebenarannya.

      Buat mereka yang sering lupa, petua berikut mungkin membantu.

      13 Petua Untuk Hindar Sifat Pelupa

      13 Teknik Ulangkaji Yang Betul

      (Sekadar Hiasan) Pelajar Boleh Study Secara Berkumpulan.
      As-Salam.
      Bila musim exam tiba, para pelajarlah yang paling kalut. Tatkala ini, ruang masa yang ada digunakan untuk mengulangkaji pelajaran. Ulangkaji perlu agar apa yang telah dipelajari boleh refresh balik dalam ingatan. Setiap pelajar tentu sedia maklum bahawa tanpa ulangkaji, agak mustahil untuk mengingati segala apa yang dipelajari.

      Jadi, apabila tiba masa untuk ulangkaji, adakah anda sebagai seorang pelajar menggunakan petua dan teknik yang betul dalam mengulangkaji? Ulangkaji perlu berlaku dalam keadaan tenang, tanpa ada gangguan. Cubalah 13 teknik ulangkaji ini ...

      13 Teknik dan Petua Mengulangkaji

      Jom Kahwin Kat Siam... Nak Tak?

      Jom Kahwin Kat Siam... Nak Tak?

      As-Salam.
      Tengok apa dah jadi? Bila semua dah jadi susah kat negara sendiri, negara orang lain jadi pilihan .... bukan sebab mereka ni langgar apa syarat pun....cuma satu je, mak pak tak berapa nak restu, atau mungkin si lelaki kecut perut dengan bini nombor satu, atau dua mahupun tiga. Tengok dan baca pula kisah di sini: KLIK SINI - Kan dah nak kawin lari ....

      Susah kadangkala benda yang baik ini menjadi satu halangan untuk dilakukan. Ada kata, nak cegah maksiat dan zina berlaku, maka kahwinlah. Bila nak kahwin, susah pula ... itu ini, begitu begini. Benda yang ada syarat sah dan rukun, buatlah apa yang mesti. Bukan tak ada panduan, ikut panduan semua akan ok ..... 

      Nak kahwin pun nak sembunyi2 ...sedangkan benda dibuat bukan benda haram. Nak kahwin pun nak lari-lari, sedangkan ia dah jadi wajib hukumnya bila takut terjebak dalam kancah maksiat dan mudarat.

      Mungkin tak semua sependapat dengan saya, tetapi sebagai bapa, ada perkara yang rasionalnya terletak pada agama. Jika kita inginkan kebahagiaan untuk anak, diri dan orang lain, carilah agama sebagai panduan.

      Nak kahwin kat siam ... boleh ... tapi kahwinlah dengan orang siam .... :)

      Tuesday, October 11, 2011

      Gamaknya Beginilah Keadaan Bila Pencen Umur 60 Tahun

      As-Salam.
      Bukan nak kritik memandai sangat, cuma nak berkongsi pendapat sesetengah orang yang kadangkala kritis terhadap sesuatu. Perlu juga difikirkan ... bukan nak menidakkan sumbangan, tetapi adakah ini yang bakal berlaku kelak?


      Seorang rakan berkongsikan gambar ini di Facebook, mungkin ada yang dah tengok .. :)

      Durian Belanda Yang Banyak Khasiat

      Durian Belanda Banyak Khasiat. Foto: Aku, Dunia dan Seluruh Isinya
      As-Salam.
      Ramai yang tidak tahu batang, akar, biji dan buah durian belanda (annona muricata, keluarga annona) mempunyai banyak khasiat untuk kegunaan perubatan tradisional dan moden.

      Di kampung, satu ketika dahulu, saya antara yang sukakan buah ini. Ada sebatang pohon je pun, dan ia tak henti2 berbuah, tidak macam durian biasa. Pokoknya pun rendang dan rendah je. Walaupun rasanya tidaklah semanis buah durian yang sering kita makan, tetapi memang diakui pokok durian belanda memang banyak khasiat.

      Menurut satu kajian daripada Universiti Hawaii dan Universiti Purdue mendapati durian belanda yang buahnya berkulit lembut, durinya agak jarang yang tidak tajam, mampu merawat dan mengelakkan seseorang daripada mendapat kanser dan menyuburkan pasangan yang inginkan zuriat.

      [Senda Gusi] Bila Si Curang Takut Pada Yang Curang

      As-Salam.
      Perkara yang paling buruk dalam sebuah perkahwinan adalah kecurangan. Malah, dalam ikatan sebuah perhubungan yang ditaut dengan cinta juga, kecurangan adala sesuatu yang ditakuti, baik bagi pasangan baru mahupun pasangan lama.

      Kisah kecurangan ini banyak boleh dibaca yang mengakibatkan berlakunya penceraian. Penceraian dan putusnya ikatan kasih sayang disebabkan oleh pihak ketiga. Namun, siapa yang perlu dipersalahkan dalam soal curang ini? Adakah si dia yang tak pandai memikat dan mengekalkan ikatan? Atau si dia yang memang berhidung belang yang tidak pernah cukup dengan apa yang ada?

      Jangan sampai menjadi kisah yang akan saya kongsikan ini; apabila kecurangan membelenggu ... masing-masing rupanya memang salah laku.

      Bila Si Curang Takut Pada Yang Curang

      Monday, October 10, 2011

      Restoran Terbesar di Asia Terletak di China



      As-Salam.
      Mungkin ramai yang tak tahu, Restoran West Lake merupakan restoran paling besar di dunia. Restoran yang terletak di Changsa, Daerah Hunan di China ini boleh menempatkan sehingga 5000 tetamu pada satu-satu masa.

      Ia memegang rekod sebagai restoran masakan cina terbesar di dunia dan antara restoran paling besar menerusi Guinness World Record.

      Restoran ini telah dibuka pada Oktober 2004, setelah mengambil masa selama setahun untuk dibina dan disiapkan. Ia mempunyai keluasan sehingga 5.8 hektar, dengan bahagian restoran ini terbahagi kepada 4 bahagian utama.



      Restoran West Lake ini mempunyai lebih dari 300 chef dalam 5 buah dapur yang berbeza. Dan setiap minggu hampir 700 ayam dan 2,600 pound daging babi dihidangkan di restoran ini.


      Sumber: Wikipedia 
      Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

      Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

      As-Salam.
      Salah satu perkara yang baru dan menjadi bualan hangat di kalangan mereka yang bekerja dalam sektor kerajaan adalah Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

      Apa dia SBPA ini? Dan apa bezanya dengan skim lama iaitu SSM? Anda boleh baca mengenainya di sini: SSM VS SBPA. Dan ketahui pendapat daripada seorang penjawat awam sendiri.

      Memetik dari beberapa sumber, SBPA ini akan membawa banyak perubahan dalam pengambilan dan pengisian jawatan serta pembangunan kerjaya penjawat awam dengan teras pengekalan atau penamatan perkhidmatan berasaskan prestasi kerja. 

      Merujuk kepada pembentangan Bajet 2012 yang telah diumumkan oleh Y.A.B Perdana Menteri; antara lain yang terkandung dalam Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) termasuk mewujudkan dasar pemisah bagi penjawat awam berprestasi rendah dan mereka yang memilih untuk meninggalkan jawatan, ini bermakna ada option dan pilihan bagi mereka yang mahukan bersara awal atau meneruskan kerja sebagai penjawat awam sehingga umur 60 tahun.

      Dalam Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), pembentukan gaji sebaris digunakan dengan diwujudkan lebih banyak mata gaji supaya penjawat awam mendapat kenaikan tahunan bagi tempoh yang lama selain gaji maksimum bagi gred yang lebih tinggi.

      Dengan sistem baru ini, penjawat awam yang menerima opsyen SBPA akan menerima kenaikan gaji tahunan antara RM 80 hingga RM 320 dan faedah kenaikan gaji antara tujuh hingga 13 peratus.

      Paling mendapat perhatian ialah keuntungan atau kelebihan yang diberikan kepada para guru dalam sistem baru ini. Melaui SBPA, golongan dalam kumpulan guru atau gred gaji DG yang mana tempoh bagi kenaikan gred antara DG 41 ke DG 44 dan DG 44 ke DG 48 telah dikurangkan kepada 8 tahun sahaja. 

      Beruntung mereka yang jadi guru .... :)

      Tangga dan Pelarasan Gaji Baru Kakitangan Awam Tertakluk Pada Syarat Tertentu

      Tangga dan Pelarasan Gaji Baru Kakitangan Awam Tertakluk Pada Syarat Tertentu

      As-Salam.
      UHh heboh betul, itu yang saya dengar di sesetengah pejabat kerajaan di Putrajaya, walaupun saya duduk di ceruk rantau ini. Kesahihan mungkin boleh ditanda-tanya. Namun, sukacita saya nak membangkitkan isu ini kerana dalam manis itu ada kelatnya.

      Ya, syukur kepada Allah Taala, kerana dengan izinNya, ramai kakitangan kerajaan gembira dengan Bajet 2012 yang telah dibentangkan oleh Y.A.B Perdana Menteri Malaysia pada 7 Oktober 2011 yang lalu.

      Antara yang paling menarik adalah kenaikan gaji 7-13 peratus dalam struktur kenaikan yang baru. Dan dianggarkan kenaikan gaji tahunan antara RM80-RM320 mengikut gred bagi mereka yang menepati syarat yang telah ditetapkan. Kenaikan gaji ini, difahamkan diselaraskan dengan kenaikan had persaraan kepada 60 tahun. Jadi, jika mahukan tangga kenaikan baru, anda sebagai kakitangan awam kerajaan mesti sanggup menandatangani kontrak kerja sehingga 60 tahun seperti yang telah dicadangkan.

      Ya, bagus had persaraan ini dinaikan seandainya masih kuat bekerja dan banyak pengalaman dan idea yang boleh disumbangkan, namun menjadi persoalannya ... sejauh mana ia terbukti benar? 

      UK Pavilion (The Seed Cathedral) - Bangunan Unik Untuk Benih Masa Hadapan

      As-Salam.
      Hebat. Menakjubkan. Ia dibina sedemikian rupa untuk anda berasa kagum. Bangunan UK Pavilion ataupun The Seed Cathedral ini setinggi 20 meter, dan dibina dari 60,000 jejari optikal sepanjang 7.5 meter. Setiap satu pula ada ditempatkan benih tumbuhan yang terbina dalam untuk digunakan atau rujukan pada masa hadapan.


      Perpustakaan Kansas City Yang Berbentuk Buku


      As-Salam.
      Menarik sekali binaan Perpustakaan Kansas City ini. Dan sekali pandang, memang akan terpaut rasa untuk mengetahui isi dalam perpustakaan ini. Ia terletak di Kansas City, Missouri, Amerika Syarikat.


      Dinding sisi perpustakaan ini berbentuk jilid-jilid buku, dan semuanya adalah merupakan koleksi yang boleh dijumpai di rak-rak perpustakaan ini. Kansas City's Public Library ini merupakan yang tertua di bandar Kansas City, dan merupakan perpustakaan ketiga terbesar di daerah tersebut. Ianya telah dibina pada tahun 1973.

      Izara Aishah - Lagi Selebriti Mangsa Pengguna Facebook

      Izara Aishah
      As-Salam.
      Kalau dah terkenal, maka semua orang nak tumpang semangkuk. Macam saya gak la ..hahaha.. nak numpang semangkuk gak ni menggunakan nama Izara Aishah sebagai entri di blog ini.

      Saya bukan apa, sebelum ini saya pernah buat entri yang serupa, mengenai akaun Facebook Farid Kamil yang juga banyak yang tipu. Bahaya buat begini.

      Yang akan jadi mangsa adalah siapa? Bukan mereka yang buat page atau akaun tu, tetapi merupakan pemilik nama tersebut ... sebagai contoh adalah Izara Aishah ni.


      Orangnya memang cantik, alahai Dewi Remaja 2010 la katakan. Tambah-tambah lagi bila dah bergelar pelakon ni, fuh ..makin ramai la kenal, dan makin ramai la yang jatuh hati (kot). Yelah, sampaikan tolong buatkan akaun Facebook untuk tuan punya diri. Fan page tu leh dimaafkan lagi. Tapi sampai nak buat akaun olok-olok untuk selebriti tu ... pasal apa ehh?

      Berikut adalah contoh-contoh akaun Facebook Izara Aishah yang palsu:

      Internet Bukan Dunia Tanpa Sempadan


      As-Salam.
      Bila berkata pasal internet, ramai akan kata, oh dunia internet adalah dunia tanpa sempadan! Ya, secara naratifnya memang satu dunia tanpa sempadan di mana kita boleh mengakses pelbagai perkara tanpa perlu risau, tanpa ada hadnya. Tetapi dunia internet bukanlah dunia bebas yang sebebasnya kita boleh lakukan sesuka hati kita.

      Saya, sebagai seorang bapa memang agak cuak juga apabila si anak menggunakan komputer. Yelah, dari internet macam-macam dia boleh nampak, lihat, baca dan dengar. Bukan semua benda dalam dunia internet ni betul, dan boleh dipercayai. Bukan semua benda di dalam dunia maya ini baik untuk semua.

      Saya, bukanlah orang yang nak menyekat kebebasan kita untuk mencari maklumat, info dan ilmu menerusi internet ni. Tapi ibarat buku juga, nak belajar dari buku ... memang boleh, tetapi perlulah ada guru, jika tidak nanti akan tersesat dibuatnya.

      Maka, begitulah juga dengan dunia maya ini, nak mencari sesuatu boleh, nak menggeledah dunia serba tak ada sempadan tu boleh, tetapi perlulah ada pengawasannya, perlulah ada pagarnya, perlulah ada cara dan kaedah yang betul.

      Sunday, October 9, 2011

      Nasib Baik Ada Rehat dan Rawat PLUS

      As-Salam.
      Semasa saya on the way ke Port Dickson, saya berhenti di satu Rehat dan Rawat ni, rasanya sebelum masuk ke exit Lukut. Di situ, ada deretan kedai dan sebuah Pusat Penerangan Pelancongan. Tempat RnR tu pada pendapat marhein saya ni nampak cam strategik, tetapi mungkin dari segi komersil tak berapa sangat kot, sebabnya lebuhraya tu tidak dilalui setiap hari, hanya mungkin sibuk ketika ada cuti perayaan.

      Rehat dan Rawat Sungai Buloh (Restoren Jejantas)

      Sayang sekali tempat berhenti rehat terbiar begitu sahaja. Nasib baiklah tak jadi sarang jenayah. Ada juga Pusat Penerangan Pelancongan tu, dan bagi diri saya dan keluarga yang memang mahukan info mengenai Port Dickson dan sekitarnya, ia sangat membantu.

      Dan tadi, on the way balik ke Nibong Tebal, sebelum bergerak keluar dari Selangor, sempat juga kami sekeluarga singgah di RnR Sungai Buloh, di hentian Jejantas Sungai Buloh. Lain bebenor suasana, kereta banyak bersusun, ramai orang ... kedai-kedai yang ada pun ada je pengunjung. 

      Friday, October 7, 2011

      Kentut Pun Bau Wangi Ehh?

      Kentut Pun Bau Wangi Ehh?

      As-Salam.
      Kalau dah suka, kentut pun berbau wangi ..... hahahaha... adeh. Gitulah penangan rasa cinta sayang. Kalau pasangan itu buat salah, dan ada orang lain menegur, uhhh pantang .... kena defend ni, barulah nampak macho ... barulah nampak caring.

      Cit poooodaaaahhh .... apa hal, sampai nak tegakkan benang yang basah. Kalau dah salah, buat apa nak ditegakkan? Jika salah, sekali sama tegurlah. Kalau masa ini, dibiarkan macam ni, kalau kahwin nanti ... macam mana pula? Nak dibiarkan pasangan tu terus buat salah dan dosa?

      Sebagai pasangan yang baik, paling penting adalah kenal-pasti kesilapan, dan jika ada, tegurlah. Itu sebabnya diminta berpasangan, supaya boleh saling tegur menegur. Jangan lak masing-masing buat donno je pulak ... 

      Uhhhh ... dan apabila pasangan dah buat tak kesah apa yang anda buat, walaupun salah, nampak gayanya ada something wrong. Nak memimpin keluarga macam ni? Nak mendidik zuriat macam ni? Baik lupakan .... carila yang lain, nak hidup berpasangan bukan takat time bercinta masyuk ... bukan takat time kentut pun wangi ... tetapi bila kentut pun dah jadi busuk ..... weeeeee....hehehe...


      Thursday, October 6, 2011

      Imbau Sejarah Di Muzium Lukut, Negeri Sembilan

      Muzium Lukut.
      As-Salam.
      Biasa dengan Port Dickson? Kalau biasa, tak perlu la nak cerita pasal Kota Lukut kan ... hehhehe.... Actually, saya tadi pergi ke Muzium Lukut, tak ada orang pergi, almaklumlah bukan di hari cuti. Saya dan keluarga ke Port Dickson untuk satu seminar.

      Kota Lukut memang banyak sejarahnya, malah ia ada kaitan langsung dengan sejarah negeri-negeri lain termasuklah Selangor dan Perak. Hubungannya cuma satu - bijih timah. Al maklumlah, dulu bijih memang keluaran nombor satu semenanjung emas. Ia menjadi komoditi utama kerana dijadikan matawang serba pelbagai peralatan lain, termasuklah persenjataan.

      Meriam Raja Jumaat
      Saya dan keluarga memang sukakan sejarah, malah saya sendiri suruh anak2 saya belajar dan kenal mengenai sejarah. Sejarah perlu tahu, tidak banyak, sedikit memang perlu, terutama yang penting agar mereka tidak buta akan asal usul, tahu mana langit dijungjung .... mana tanah yang dijijak.

      Kaya Raya Pun Hidup Serba Sukar

      Kaya Raya Pun Hidup Serba Sukar

      As-Salam.
      Anda dah tengok Wordless Wednesday (WW) yang pasal gaji CEO TNB tu tak? Hmmm tentu sapa yang dah tengok pasti akan terkedu. Yelah, tak payah gaji .... kira dia punya elaun pun dah boleh buat anda sekluarga goyang kaki selama setahun .... dalam kehidupan serba mewah!

      Kalau tak tengok lagi, leh tengok kat sini .... WW - Gaji 'Orang Besar' TNB

      Hairan kan .... tapi itulah, bila periuknya besar, keraknya juga besar. Bila dah banyak duit, banyak masalah lain yang akan timbul.

      Kuil Khajuraho Sangat Seksual

      As-Salam.
      Seni seksual, seperti Kamasutra memang sangat terkenal di negara-negara yang peradaban Hindu. Dipercayai seni seksual ini dihasilkan adalah untuk memuaskan pasangan masing-masing dengan menggunakan teknik dan kaedah yang betul.

      Kuil Khajuraho memterjemahkan menerusi binaan arca pada dinding. Kuil yang diperbuat dari pasir ini dikagumi kerana aspek binaannya yang agak sukar untuk ditiru, memandangkan ia tidak menggunakan bahan biasa untuk mencantumkan dua batuan (seperti simen). Kuil ini telah menerima pengiktirafan oleh UNESCO sebagai salah satu tapak warisan dunia dek kerana binaan yang lain dari yang lain ini.

      Selain sandstone (batuan pasir), ia juga dibina menggunakan megalith iaitu batuan sisa larva yang telah keras. 

      Ada 3 Lorong, Semua Mereka Punya, Mentang-mentanglah Besar

      Ada 3 Lorong, Semua Mereka Punya, Mentang-mentanglah Besar

      As-Salam.
      Adeh, pantang saya la ... jalanraya ... erkkk lebuhraya dah ada 3 lorong, semua mereka rembat. Mereka yang saya maksudkan kat sini ialah pemandu2 dan pengguna lebuhraya yang memandu kenderaan berat. Bahaya sungguh. Masing-masing potong memotong, tak sedar ke yang mereka tu undang padah pada yang lain?

      Insiden ini saya saksikan beberapa kali semasa saya menggunakan highway PLUS sebentar tadi, sedang menuju ke KL. Trelar saling potong memotong, dengan gunakan ketiga-tiga lorong yang ada sedangkan semua maklum tahu, bahawa lorong paling kiri adalah untuk kenderaan berat, manakala yang paling kanan untuk laluan kenderaan yang laju.

      Apa yang mendorong mereka melakukan perkara bahaya begitu?

      Wednesday, October 5, 2011

      Jauhi Dua Makanan Ini Jika Ada Asma

      Jauhi Dua Makanan Ini Jika Ada Asma

      As-Salam.
      Baru membaca satu artikel ni dalam sebuah majalah.... mengenai asma. Asma, sejenis penyakit respitori atau saluran pernafasan. Sekiranya anda ada anak, langkah-langkah pencegahan awal perlu agar anak anda tidak terkena penyakit ini.

      Burger dan kentang goreng ..... memang sedap, tetapi ia sebenarnya tidak sesuai untuk mereka yang ada asma. Makanan ini melemahkan pernafasan. Dan ironinya, makanan ini sangat digemari oleh kanak-kanak.

      Untuk info, mereka yang ada asma, jika mengambil makanan banyak lemak, tinggi kalori boleh mengalami keradangan saluran pernafasan dalam tempoh satu jam. Ia juga akan kurangkan efek albuterol, iaitu sejenis ubat untuk asma. Ini merupakan satu penemuan oleh penyelidik perubatan dari Australia.

      Nak makan boleh, tetapi dengan pengambilan kerap akan menyebabkan bahaya. Cuba makan makanan rendah lemak seperti kekacang dan juga minyak zaitun. Kandungan lemak tak tepu yang dipunyai oleh dua bahan ini dapat elak dari berlaku keradangan.

      Sumber: Majalah iSihat