Suka Chatting Dengan Member Blogger Tak?

Salam.
Ada rakan blogger minta pandangan saya untuk lihat widget yang dibuat olehnya. Erkkk buat sendiri ...tabek lapan belas kali ahhh cam ni (nampak tak saya buat tabek nih?). Memang bagus idea ni, terutama buat mereka yang aktif chatting, bolehlah mencuba widget yang disediakan.

Aha .. dah cuba baru tahu best ke idak .... kan kan ... 

Ini preview widget yang dibuat:


Nak tahu lebih lanjut dan mencuba widget yang disediakan oleh blogger Zamri ini, anda boleh klik sini: Widget Chatbox Untuk Group Blogger Anda.

Terima kasih buat blogger ini kerana berusaha menghasilkan sesuatu yang boleh dimanfaatkan oleh blogger lain.

*p.s: Saya tak suka chatting sejak dah kawin ni .... nanti ada yang jeling2 ..heheheh
Selalu Terkena Dengan Soalan Gini ...

Selalu Terkena Dengan Soalan Gini ...

Salam.
Bukan tak pernah menjawab soalan teka teki ni, tetapi entahlah .... tiap kali jawab mesti akan terkena. Anda bagaimana? Saya fikir ramai dah reti dah menjawab soalan teka teki ni. Jawab ngan jujur ehhh .. tak mo ngelat ..... huhuhuhuhu...

Ok, soalan pertama:
Anda meyertai satu pertandingan lumba lari.Anda berjaya memintas orang yg dalam kedudukan tempat kedua. Sekarang anda berada dalam posisi tempat ke berapa?

Dah ada jawapan? Simpan dulu ehh ... jawab soalan kedua ni pula, ia dikira sambungan dengan soalan pasal pertandingan lumba lari tadi, sila jawab ehhh:

Jika anda memotong orang terakhir, anda akan berada pada tempat keberapa?

Dah ada jawapan buat kedua2 soalan tadi? Ok, sekarang mari bandingkan dan lihat jawapan sebenar.

"Baguslah Sangat Kau Tu !!" ....

"Baguslah Sangat Kau Tu !!" ....

As-Salam. Sekali lagi kata-kata Ustaz Zamri (Akademi Al Quran) mengingatkan saya, "Sampaikan apa yang anda tahu, nasihati mereka seperti mana anda menasihati diri sendiri, soal mereka menerima atau tidak, bukanlah soal kita lagi, itu adalah kerja Allah untuk memberikan hidayahNya. Yang penting ..... sampaikan walaupun sebaris ayat!"

Dek kerana itulah, dalam kekhilafan yang ada pada diri saya sebagai seorang manusia, saya tak mampu nak mendabik dada dengan apa yang saya ada. Menyampaikan itu adalah perkara penting dalam ilmu. Saya menyanjungi ilmu kerana ilmu itu yang boleh menyinari hidup kita di kala kegelapan.

Kata seseorang pada saya, "Buat apa belajar tinggi2, tapi tak dimanfaatkan".

Dan seorang rakan juga pernah berkata; "Hang dok belajar masuk U, tapi hang dok perap dan peram buat apa, share la apa yang hang tau tu ... hang ni, buat ilmu hang tu macam pokok kering ..."

Saya tak boleh menjadi seorang guru, kerana saya tidak pandai untuk mengajar. Tetapi saya boleh menyampaikan, kerana saya ada blog dan saya tahu untuk menulis. Saya fikir saya ada kebolehan mengolah cerita untuk dijadikan entri dalam blog. Kerana itu, blog menjadi panduan buat saya untuk sebarkan, mekarkan pengetahuan yang saya ada (dulu dan kini).

Ya, saya taklah sebagus mana. Ilmu pun pinjam je. Esok lusa ditakdirkan Tuhan .... boleh hilang ingatan .. apa lagi yang saya ada? Harap apa yang telah disampaikan dipraktikkan je oleh mereka yang telah mengetahuinya.

Ilmu takkan subur jika kita tidak menyuburkannya. Pohon pun andai tak disiram dan dibaja, akan layu. Dan lihat ..... pohon akan terus hidup walaupun air itu tetap sama - bukan air berwarna-warni, bukan air jampi atau bagai ..... cuma air hujan yang ditadah setiap hari.


Terima Kasih Kerana Membaca Blog Ini

Terima Kasih Kerana Membaca Blog Ini

Salam.
Semakin hari, semakin ramai yang singgah dan baca isi kandungan blog ini. Dan bukan sahaja membaca entri2 baru yang saya siarkan, tetapi juga entri2 lama terutama mengenai petua dan tips mengenai blog.

Ada juga yang meminati sains manusia, yang kerap saya siarkan sebagai salah satu panduan dan pedoman untuk mengenali diri dan juga orang di sekeliling kita terutama pasangan kita.

Ada juga yang menyukai kisah2 yang saya siarkan buat ingatan dan muhasabah diri. Ya, kita manusia tak mungkin lari dari melakukan kesilapan, jadi entri2 sebegini perlu agar kita sentiasa mengingati bahawa terdapat peraturan dalam hidup yang perlu kita ikuti. Bukan nak kongkong tetapi perlu agar kita dapat menjadi insan yang lebih baik. Menjadi lebih baik bukan sahaja untuk kebaikan semua, tetapi paling penting untuk kebaikan diri sendiri.

Pengisian Ramadhan

More »

Pilihan Menarik

More »

Kemeriahan Hari Raya

More »

Panduan Blogger

More »