Giveaway Best Malaysian Food

05 October 2011

Jauhi Dua Makanan Ini Jika Ada Asma

As-Salam.
Baru membaca satu artikel ni dalam sebuah majalah.... mengenai asma. Asma, sejenis penyakit respitori atau saluran pernafasan. Sekiranya anda ada anak, langkah-langkah pencegahan awal perlu agar anak anda tidak terkena penyakit ini.

Burger dan kentang goreng ..... memang sedap, tetapi ia sebenarnya tidak sesuai untuk mereka yang ada asma. Makanan ini melemahkan pernafasan. Dan ironinya, makanan ini sangat digemari oleh kanak-kanak.

Untuk info, mereka yang ada asma, jika mengambil makanan banyak lemak, tinggi kalori boleh mengalami keradangan saluran pernafasan dalam tempoh satu jam. Ia juga akan kurangkan efek albuterol, iaitu sejenis ubat untuk asma. Ini merupakan satu penemuan oleh penyelidik perubatan dari Australia.

Nak makan boleh, tetapi dengan pengambilan kerap akan menyebabkan bahaya. Cuba makan makanan rendah lemak seperti kekacang dan juga minyak zaitun. Kandungan lemak tak tepu yang dipunyai oleh dua bahan ini dapat elak dari berlaku keradangan.

Sumber: Majalah iSihat

Wordless Wednesday #WW - Gua Tempurung, Ipoh BEST !!

Wordless Wednesday #WW - Bintang Motorcross Cilik


Ada Duit Ke Nak Bercinta?


As-Salam.
Bercinta memang cukup best. Siyes .. saya pernah beberapa kali bercinta sebelum bernikah dengan isteri saya sekarang. Tak percaya? Anda boleh lihat blog-blog remaja yang dok asyik masyuk bercinta ... perghhhh ... layan jiwang memang tak boleh blah punya .. hehehehe ... mesti ada entri pasal pakwe dan makwe, awek dan balak ... erkkk ...

Jika kata nikah kawin kena guna duit banyak .... nak bercinta lagilah banyak .. cuba buat pengiraan .... mesti nak dekat sama bajet dengan belanja kawin ..hehhehe.....

Bila bercinta, nak belanja makan itu dan ini. Bila raya, nak beli gak kueh raya ke, baju raya ke .... yang hebatnya tu lak, ada pakat2 nak kaler baju sama. Bila time birthday, nak kasik adiah pulak, tak kasik nanti merajuk si kekasih hati. Apa pula time gi holiday ke apa ke .. nak juga ikut ... belanja lagi ... tak leh nak duk bersama, hotel kena sewa dua bilik .... kalau ada famili dan adik beradik lain? Hmmm ....

Wordless Wednesday #WW - Between iPhone, Android and Blackberry

[Blog Baru] Parent Trip dan Big Girl Dont Cry

As-Salam.
Kembali lagi untuk perkenalkan blog baru. Lagi dua blog untuk diterjah dan disinggah.

Parent Trip
 
Untuk kenali blog ini: BACA SINI.


Big Girl Dont Cry

Untuk kenali blog ini: BACA SINI.

Wordless Wednesday #WW - Gaji 'Orang Besar' Tenaga Nasional Berhad

10 Tanda-Tanda Pada Kuku Kenalpasti Masalah Kesihatan


As-Salam.
Cuba lihat kuku anda, apa yang anda nampak? Ketahuilah bahawa masalah kesihatan anda boleh diketahui dengan melihat kuku. So, jangan terkejut apabila anda berjumpa dengan doktor, ada masanya mereka akan suruh anda hulurkan jari untuk tengok kuku anda.

Kuku terbentuk daripada satu lapisan protein keras yang dinamakan keratin. Ia merupakan protein yang sama yang membentuk rambut dan kulit. Kerana keratin, kuku juga antara anggota badan yang paling lambat diuraikan sekiranya ditanam.

Kuku boleh menjadi petunjuk kepada kesihatan pemiliknya. Perubahan rupa bentuk serta warna boleh memberi gambaran tentang jenis penyakit yang ada pada tuan punya kuku. Di sini, saya akan kongsikan 10 tanda-tanda pada kuku yang boleh menunjukkan masalah kesihatan yang serius.

10 Tanda Pada Kuku Kenalpasti Masalah Kesihatan

  1. Kuku putih - Penyakit hati seperti hepatitis.
  2. Kuku kekuningan, tebal dan tumbuh perlahan - Penyakit peparu seperti emfisema.
  3. Kuku kekuningan dengan dasar sedikit merah - Diabetes.
  4. Kuku separuh warna putih dan separuh merah jambu - Penyakit buah pinggang.
  5. Dasar kuku warna merah - Penyakit jantung.
  6. Dasar kuku pucat atau berwarna putih - Penyakit anemia.
  7. Permukaan kuku berlekuk - Psoriasis atau radang arthritis.
  8. Clubbing, iaitu penebalan tisu pada dasar kuku - Penyakit paru-paru.
  9. Garisan merah tidak sekata pada dasar lipatan kuku - Lupus atau penyakit pada tisu penyambung.
  10. Garisan hitam bawah kuku - Melanoma.

Moga dengan sedikit info ini, anda akan sentiasa memberi perhatian kepada keadaan kuku-kuku anda, baik yang ada di tangan mahupun kaki. Jangan abaikan kebersihan kuku anda.

Sumber: Majalah Kesihatan

Gambar | Nur Fathia Mesra Bersama Neelofa

Nur Fathia Abdul Latif. Foto: Facebook FanPage

As-Salam.
Nur Fathia dan Neelofa - Sama cantik, sama bijak, sama berbakat. Namun, mereka berada di persada seni dari permulaan tapak yang berbeza. Saya mula mengenali wajah Nur Fathia ini melalui satu iklan syampu, dan saya pernah buat entri mengenai gadis syampu tu di sini: KLIK SINI.

Dan bila selidik-selidik dalam pencarian tu, saya dapat tahu, Nur Fathia merupakan bekas pelajar sekolah menengah kat tempat saya belajar dulu..... walaupun takat tingkatan dua. So, kiranya Nur Fathia ni bijak gak orangnya.

Lahir pada 1 September 1987 di Ayer Hitam, Pulau Pinang; Fatiya mempunyai empat adik beradik. Selain drama Nur Kasih, dia dikenali menerusi drama berepisod Hani, dan terbaru yang baru saja tamat - Stanza Cinta. Kesemua drama-drama ini meletakkan dia dalam senarai pelakon yang sesuai membawa watak gadis bertudung.

Gambar Nur Fathia Bersama Neelofa Berkebaya






Terbaru, Fatiya yang mempunyai Ijazah Sarjana Undang-Undang dari UiTM ini akan muncul dengan sebuah filem seram Al-Hijab yang akan ditayangkan tidak lama lagi. 

Pihak pengurusan Nur Fathia sedang mencari beberapa peminat untuk bersama dalam satu majlis harijadi Nur Fathia di GTower Hotel, KLCC pada 6 Oktober ini. Untuk maklumat lanjut, anda boleh KLIK SINI.

Sumber: Facebook Fatiya Latif

04 October 2011

4 Tuntutan Cuepacs Terhadap Kerajaan Dalam Bajet 2012 Malaysia

As-Salam.
Mungkin ada yang nak tahu apa yang diminta oleh pihak Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) kepada kerajaan, khasnya kepada Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak baru-baru ini.

Tuntutan itu dibuat berikutan Pembentangan Bajet 2012 yang akan dilakukan oleh YAB Perdana Menteri pada Jumaat ini.

Berikut adalah tuntutan-tuntutan yang dikemukakan oleh Cuepacs:

  1. Semakan semula Sistem Saraan Malaysia (SSM)
  2. Menaikkan umur persaraan daripada 58 tahun kepada 60 tahun
  3. Pemberian bonus dua bulan kepada penjawat awam 
  4. Pelaksanaan Program Bersepadu Pembangunan Kompetensi (PROSPEK) bagi menggantikan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK)

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Cuepacs, anda boleh singgah di blog Cuepacs di sini: http://cuepacs.blogspot.com/

Hmmm ... dari 4 perkara yang diminta oleh Cuepacs, mana satu menjadi perhatian anda? 


Sifat Blogger Terpuji #6: Jangan Minta Maaf .....

As-Salam.
Jangan minta maaf jika anda tiada entri baru atau tidak kerap membuat posting ke dalam blog. Ini adalah kerana, blog itu adalah suatu hobi .... dan apabila anda menjadikan ia satu beban, maka keseronokkan untuk berblog itu akan hilang.

Berblogging kena ada minat, dan minat selalunya datang dari hobi. Apabila hobi, ia bukan dilakukan hampir setiap masa dan ketika, tetapi di waktu terluang, di waktu di mana ia tidak mengganggu perjalanan hidup seharian anda.

Dan hmmm kadangkala, pembaca pun tidak akan perasan yang anda tiada posting baru melainkan anda membuat entri meminta maaf kerana tidak membuat sebarang entri ...hehehe.... kan kan.
Sumber: Blogger Buzz

[Blog Baru] AnakDunia.com dan Saya Bukan Kartun

As-Salam.
Saya memang mudah lupa, tetapi apabila saya teringat saya akan buat. Saya hargai mereka yang telah menghargai apa yang telah saya usahakan. Nak diucapkan terima kasih seribu kali pun tak tentu memadai. Apa yang boleh saya buat, ialah melakukan perkara yang sama mereka lakukan terhadap ramai blogger lain, iaitu memperkenalkan blog-blog baru ....

Meh singgah dan terjah blog baru ini:

AnakDunia.com

Secara ringkas mengenai blog ini: BACA SINI.


Saya Bukan Kartun
Serba ringkas mengenai blog ini: BACA SINI.

Akal Ada, Fikirlah ....

Anak Kecil Pun Tahu Menggunakan Akal. Foto: Lensahasrul
As-Salam.
Kita manusia sangat bertuah kerana Tuhan telah mengurniakan segala kelebihan di samping makhluk-makhlukNya yang lain. Dan antara terhebat ialah akal. Akal bukan semua makhluk ada .... tetapi manusia, telah disifatkan diberikan akal supaya dapat berfikir dan menggunakannya ke arah jalan kebaikan.

Sayang sekali, ramai juga antara kita yang menyalahgunakan akal ini. Bijak ..memang dah bijak, tetapi sayang kebijaksanaan itu digunakan untuk perkara-perkara yang dilarang agama, undang-undang serta adat dan budaya.

Bukan tak tahu menilai mana yang betul atau salah, tetapi .... tewas gamaknya dengan pelawaan syaitan dan nafsu.

Hargai Pengalaman Itu Dengan Sebaiknya

Muzium, Tempat Belajar Mengenai Sejarah. Foto: Lensahasrul
As-Salam.
Jauh perjalanan luas pandangan, maka banyaklah pengalaman. Banyak berusaha, banyak berdikari maka makin tahu susah payah, itu juga adalah asam masin pengalaman.

Hargai pengalaman dengan sebaiknya dengan kongsikan pengalaman itu kepada orang lain. Apa jua, tak kiralah kisah bercinta ke, kisah beranak ke, kisah kena tipu ke, kisah dapat naik pangkat ke ...kerana setiap satu itu dijadikan bertujuan, bukan setakat untuk empunya diri tetapi juga untuk mereka yang lain supaya dijadikan panduan dan iktibar.

Blogger Tertua di Dunia

As-Salam.
Olive Riley (20 Oktober 1899 – 12 Julai 2008) pernah dikatakan sebagai blogger paling tua di dunia. Dia dikatakan membuat entri terakhir pada usia 108 tahun sebelum meninggal dunia pada tahun 2008. Walaupun, tiada rekod mengesahkan siapakah blogger paling tua di dunia tetapi banyak laporan menyatakan bahawa Olive Riley dipercayai sebagai seorang wanita yang telah berjaya membuat posting terakhir sebelum dia meninggal.

Blognya The Life of Riley telah dihasilkan pada Februari 2007 di usia 107 dan telah membuat posting terakhir pada 26 Jun 2008, dari rumah orang-orang tua di New South Wales. Dia juga telah memuat naikkan beberapa video ke laman YouTube. 

Ruth Hamilton
Ada dakwaan mengatakan bahawa Ruth Hamilton (April 21, 1898 – Januari 18, 2008), seorang penulis yang juga seorang travelogue (satu jenis blog) adalah merupakan blogger yang tertua. Namun, tiada rekod tentang posting terakhir yang dibuat olehnya yang boleh dijadikan bukti sebagai menyokong dakwaan tersebut.

Ruth Hamilton banyak menghasilkan video blog, dan dia dikatakan mempunyai hampir 50 blog sepanjang hidupnya.  

Persoalannya, siapa sebenar blogger tertua?

Sumber: wickedlocal, FoxNews dan Wikipedia

03 October 2011

Nak Undi Yang Mana Satu?

As-Salam.
Sebelum nak kata pasal undi-undi ni, terlebih dahulu jawab soalan saya ini; "Udah daftar ke yeop?" Aha ..daftar dulu jadi pengundi, baru leh cakap soal nak undi sapa, tak nak undi sapa . ye tak? Sebabnya bukan apa, ada la kisah mamat sorang ni, beriya-iya cakap itu ini, suruh undi yang ini yang itu ... padahal ... dia sebenarnya belum lagi pernah daftar sebagai pemilih ... cuma jadi pak pacak pegang payung je usung pengundi pangkah undi ...cet .... apa daaa ...

Itu kisah bertahun dulu, sewaktu saya mula2 jejak kaki kat dalam dewan undi. Tempat saya ngundi dulu, memang ramai orang cina sebab perkampungan baru orang cina, dulunya merupakan kem ... kem apa .. itu sendiri mau tahulah. So fahamlah kot, mungkin si mamat cina tu lom sempat lagi daftar .... erkkk oppsss ... ini bukan kes perkauman ok...

Saya undi apa? Undi adalah rahisa, tetapi tidak rahsia pada mereka yang pegang amanah yang jaga peti undi. Tahu ke mereka? Hmmm menurut empunya cerita yang pernah jaga peti undi ni, dia kata leh tahu berdasarkan nombor siri .... hmm ntah ler .... itu kata dia berdasarkan pengalaman dia.

Tapi bagaimana nak memilih, nak memangkah yang mana? nak pangkah kat mana? ...

02 October 2011

10 Blog Top Referrer September HASRULHASSAN.COM

As-Salam.
Sukacitanya saya memaklumkan 10 blog yang telah memberikan trafik terbanyak bagi bulan September 2011 bagi blog HASRULHASSAN.COM berdasarkan statistik yang diberikan oleh Google Analytics.

  1. BenAshaari.com
  2. Sentuhan-Maya.blogspot.com
  3. TaoTauAjer.blogspot.com
  4. Prince91.com
  5. Lulu-Pages.blogspot.com
  6. Bicaramakdara.blogspot.com
  7. PenulisSenja.com
  8. Macamnilahkita.com
  9. Storyalipapai.blogspot.com
  10. Cayob.blogspot.com

Terima kasih kepada blog-blog ini, dan terima kasih kepada anda yang lain kerana sudi singgah dan komen. Semoga apa jua kebaikan yang anda dapat dapat dikongsikan bersama, dan mana-mana entri yang tak berapa nak baik tu, harap dijadikan sempadan untuk sama-sama mengimarahkan dunia blog dengan ilmu yang baik, cerita yang bermotivasi dan kisah yang baik.

Tips: Jika anda seorang blogger baru, dekati blog2 di atas, supaya beroleh trafik yang baik ke blog anda. :) 


Takwim Hijrah 1433/1434 Bagi Tahun 2012 Miladiah Malaysia

As-Salam.
Berikut ini saya kongsikan mengenai Takwim Hijrah bagi tahun Miladiah 2012 buat Malaysia, yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Sila klik gambar untuk paparan lebih jelas.


Anda juga boleh download dalam bentuk PDF menerusi capaian ini: KLIK SINI. Selain dari Takwim Hijrah 1433/1434 bagi tahun 2012 yang telah dikeluarkan, jadual peristiwa penting dalam Islam bagi tahun 2012 di Malaysia juga telah disediakan.


Berbaloi Ke Nak Meragut?

As-Salam.
Hairan. Suka bebenor derang ni meragut. Bukan satu kerja mudah nak meragut ni. Kalau tak kena cara. cepatla masuk lokap, tak pun masuk lubang kubor. Adehhh ...

Apa hasil sangat meragut nih? Tak lepas pun nak makan KFC Family Bucket.... lagi2 kalau nak dikongsi dengan kawan-kawan yang lain tu. Nak buat kerja sorang ... eiii mana berani, kecut telor .. nak buat jahat kena buat sama-sama, baru ada kawan bila masuk lokap. 

Strategi nak meragut bukan main, usyar sana sini, ada tu berhari2, ingat nanti leh la dapat habuan besar. Yelah, mesti ada yang bawak duit ribu ribu dalam purse, dalam beg tangan .... emas mesti banyak, handphone lagi ... semua tu leh jual kat tepi highway nanti. Tapi ..... kalau itulah yang dapat.

Kalau tak .. dapatnya kad pengenalan yang dah lusoh, handphone yang kalau dijual secondhand tak laku, gelang emas zhulian, pad wanita, kunci kereta yang dah 4 bulan tak bayar dan benda2 lain yang pastinya tak banyak bawa untung. So? Apa yang bestnya meragut nih?

Itu dah kira baikla, kalau time nak lari dari buat kerja tak bermoral ni ... kena langgor ke, jatuh longkang ke ... haaa macam mana? bukan ada SOCSO nak claim ... kalau mati? Mati dalam buat dosa ... uhhh ....

Berbaloi ke nak meragut?

Cinta IRC

As-Salam.
Cinta siber. Cinta buta.

Meh layan kisah ini. Sebuah kisah cinta mungkin.

Shahirah menunggu seperti biasa. Lazimnya, dia akan bertemu dengan Hazlan tepat jam 12 malam. Itulah kawan baiknya sejak dia mengenali dunia chatting di IRC. Pada mulanya dia memang kurang mempercayai pengunjung-pengunjung IRC kerana mereka boleh menyamar bila-bila masa tetapi Hazlan lain pula. Dia memang jujur dan berterus-terang dalam banyak hal. Lagipun, mereka belum pernah bertemu cuma kerap bercakap melalui telefon sekiranya tidak berpeluang bertemu di IRC.

Namun, malam ini berbeza, Hazlan tidak muncul. Dia sering menggunakan nama 'hensemboy' manakala Shahirah pula menggunakan nama 'nurheart'. Namun, malam ini nama tersebut tidak muncul. Shahirah kecewa kerana Hazlan mungkir janji mahu bertemu dengannya di IRC.

Shahirah meninggalkan kafe siber itu dengan hati yang sedih. Selang beberapa malam, Shahirah kembali mengunjungi IRC. Hajat utamanya ialah mahu mencari Hazlan kerana sudah beberapa hari Hazlan tidak pernah menghubunginya jauh sekali memohon maaf kerana gagal memenuhi janjinya beberapa malam lepas. Hampir sejam Shahirah berbual dengan rakan-rakannya yang lain, pada mereka juga Shahirah bertanya mengenai Hazlan namun mereka mengatakan sudah lama Hazlan tidak masuk IRC.

Apabila hampir jam 12.30 tengah malam, nama samaran 'hensemboy' muncul. Shahirah tanpa membuang masa terus menegur Hazlan.

01 October 2011

[Senda Gusi] Dapo Ghumah Jighan Den Molotop !!

As-Salam.
Jumpa ni dalam Facebook. Menarik tetapi ... sapa leh tolong saya? Tolong saya translate .. hehehe... erkk nak paparan lebih jelas, sila klik gambar ehhh ....

30 September 2011

[Gambar] 10 Bandar Tertua di Dunia

As-Salam.
Bumi kita memang dah tua, maka yang duduk di dalamnya juga dah tua. Dan banyak tempat dah dimakan usia termasuklah bandar-bandar besar. Bandar-bandar besar ini telah berkembang pesat di sebalik usianya yang kalau nak dibandingkan dengan manusia dah berbongkok tiga dah.

Meh layan 10 Bandar Tertua Dunia dalam bentuk gambar ini:

Asyut, Mesir.

Buah Berry Ajaib - Tukarkan Rasa Masam Kepada Manis

As-Salam.
Buah ini dikatakan buah ajaib, kerana ia membolehkan rasa masam atau pahit menjadi manis. Buah yang dihasilkan oleh pokok Synsepalum dulcificum, merupakan sejenis beri berwarna merah apabila telah masak ranum. 

Pokok Synsepalum dulcificum
Ia merupakan buah yang membuatkan deria rasa di lidah kita keliru dengan rasa masam lalu memadankannya dengan rasa manis. Ada kajian mendapati, ia sebenarnya membuatkan deria rasa masam menjadi numb atau tidak berfungsi.

Jadi, apabila kita makan benda-benda lain yang masam selepas mengunyah buah ini, ia akan berasa manis, termasuklah buah oren mahupun tomato.

Kenan - Adakah Kerana Salah Ibu Bapa?

(Sekadar Hiasan) Anak-anak Adalah Anugerah Allah Taala Yang Dilahirkan Suci.
As-Salam.
Sebagai bapa, saya memang sedia maklum akan KENAN. Dan saya pernah melihat dalam persekitaran saya sendiri, di samping keluarga dan teman-teman, saya melihat kesan dan akibat Kenan ini.

Ramai mempercayai bahawa Kenan ini ada kaitan dengan perbuatan yang dilakukan oleh ibu bapa semasa si ibu mengandungkan anak. Apatah lagi ketika itu, kandungan baru sahaja terbentuk. Ramai yang percaya bahawa seandainya berbuat sesuatu yang tidak elok seperti melanggar haiwan, memotong kaki ayam, memancing dan sebagainya akan membawa gejala Kenan kepada anak yang akan dilahirkan.

Tetapi, ini semua merupakan satu kepercayaan yang dibawakan oleh masyarakat terdahulu. Ia mungkin satu budaya yang telah lama wujud. Untuk merungkaikan masalah Kenan ini, saya memetik satu artikel dalam majalah Pa&Ma.

[Blog Baru] Blog Fendy dan Story About Me n My Sweet Chocolate

As-Salam.
Lagi blog baru untuk dikenali. Lagi blog baru untuk diterjah. Semoga lebih ramai blogger baru muncul memeriahkan dunia blog. Namun seperti yang saya pernah katakan dalam entri2 sebelum ini, biar ada ilmu bila berblog ..... supaya berblog akan lebih seronok.

Cuba bayangkan anda naik basikal, kalau anda tak pandai kayuh, macam mana nak merasa seronok berbasikal? Nak tolak je ke? ..... hehehehe.....

Meh kenal dengan dua blog baru ini:

Blog Fendy

Untuk kenal serba sedikit mengenai blog ini: KLIK SINI



Story About Me and My Sweet Chocolate
Untuk kenali serba sedikit mengenai blog ini: KLIK SINI.

Sifat Blogger Terpuji #5: Penjadualan Entri

As-Salam.
Antara perkara yang harus seorang blogger lihat ialah bagaimana untuk membolehkan blog sentiasa hidup walaupun di saat ketiadaannya di hadapan sebuah komputer yang ada akses internet.

Dan ia juga penting untuk bagaimana mendapatkan pengunjung global, berdasarkan masa sesuatu entri itu disiarkan.

#5- Penjadualan Entri

Ini merupakan sifat yang harus ada agar blog sentiasa 'fresh' dengan entri. Pastikan anda tentukan masa yang sesuai untuk anda siarkan entri anda. Seorang blogger mesti menetapkan jarak masa tertentu entri-entrinya agak tidak nampak terlalu padat, dan lagi ia bagi membolehkan robot-robot enjin carian gelintar blog anda dengan lebih baik.

Ada waktu, bila masa siar entri yang terlalu hampir jangka waktunya, akan mengakibatkan ia tidak disenaraikan dalam RSS yang menjadi sumber rujukan bagi banyak robot gelintar dan enjin carian termasuklah Google.

Bagi blogger yang kurang masa atau yang bukan sepenuh masa, waktu senggang dan hujung minggu adalah masa paling sesuai untuk menyediakan entri-entri sepanjang minggu. Jadualkan masa penyiarannya. Jika tidakpun, simpan ia dalam bentuk draft, dan bila tiba masanya, publish ia mengikut masa semasa.

29 September 2011

Bila Anonymous Minta Tolong Kepada Saya ....

As-Salam.
Ahh sudah. Nih sapa la anonymous minta tolong saya ni. Tinggalkan komen gitu je. Tak tahu nak tolong macam mana; tetapi jika benarlah si pengomen ni nak dapatkan bantuan dan pertolongan, saya syorkan terus je hantar email ke bantuan blogger.com. 

Erkkk baca ke pun si pengomen ni ehhh?

Berikut adalah komen mohon minta tolong yang telah saya copy paste kan.

Saya perlu tolong!!! Harap harap kamu orang boleh bantu saya...
Problem saya adalah ni...
Saya ada satu blog dan blog itu adalah khas blog bagi dance crew saya dan saya telah mengguna theonecrew@hotmail.com sebagai email blog itu....selepas beberapa bulan saya mahu buat satu youtube channel dan saya telah register account dan pada bila saya register account tu saya letakkan email yang saya sama guna denagn blog sya tu...dan saya telah letak birth date saya 2007 kerana itu lah bila kita start dance crew kita tu~ lepas tekan register dia tulis pada saya umur aku terlalu kecil~belum mencukupi untuk mendapatkan account~ bila saya check pada blog saya ~Blog saya kenak removed dan youtube account saya yang register pun di Disable...dia ckap email kamu hanya akan di aktif jika kamu tekan salah...tapi dia perlu gOVERMENT-ISSUED ID Saya.....saya baru 16 tahun apa tu saya pun tak tahu....harap boleh tolong saya lah...blog itu sangat penting bagi saya! tinggal 20 hari akan di delete tolonglah! X..(

Komen diambil dari entri ini: http://www.hasrulhassan.com/2011/07/mengapa-blog-anda-kena-delete-oleh.html

#update: Untuk persoalan di atas, boleh lihat komen yang ditinggalkan. Mungkin ada penyelesaiannya.

[Blog Baru] Story of Bella Dean dan Budak Tiut Punya Story

As-Salam.
Sekali lagi saya tampilkan dua blog baru, yang memang followers ciput je. Mereka ini mengharapkan rakan blogger lain untuk terus aktif berblog. Jika bukan antara blogger saling bantu, siapa lagi? Nak harapkan majalah? Nak harapkan media massa?

Meh terjah dua blog ini:

Story of Bella Dean
Untuk kenali blogger ini serta apa yang ada dalam blognya: KLIK SINI.


BudakTiutPunyaStory
Untuk kenali blogger ini serta blognya: KLIK SINI.

Pilihan Blogger: Selebriti Remaja Perempuan Paling Cun

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world's leading questionnaire tool.


Semua pilihan diletakkan berdasarkan umur mereka yang kurang dari 25 tahun. Kalau nak letak yang lain tu, tak dapat la. Ada je yang lain. Tapi buat masa ini, hanya nama-nama ini dalam pengetahuan saya yang umurnya kurang dari 25 tahun.

So, buat mereka yang mahukan yang lain, tak dapatla saya nak senaraikan. Jika tak kenal, anda boleh guna butang search yang disediakan dalam blog ni.

Ok. Ini hanya seronok2 .. tak mendatangkan apa2 implikasi pun. :)

UPDATE: Keputusan sehingga 4:00 petang 29 September 2011 - Neelofa dan Nur Fathia mendahului undian.

[Senda Gusi] Rakyat Malaysia Memang Kreatif

As-Salam.
Pagi-pagi ni, tak mahu la tension-tension sangat kan. Leks dan tenangkan fikiran. Meh layan beberapa gambar ini untuk ringankan beban fikiran.

Ringan Sama Dijinjing, Motor Kau Sorang La Yang Pikul ....

Tips Untuk Memulakan Satu Persahabatan Baru di Kolej/IPT

As-Salam.
Saya pasti ramai yang dah ketemu suasana baru, terutama mereka yang pertama kali menjejakkan kaki ke kolej ataupun IPT tempatan. Suasana pastinya asing dan baru, tambah-tambah pula, anda berasa keseorangan kerana tiada wajah-wajah yang anda kenali. Segalanya asing bagi diri anda.

Namun, di sinilah anda nak memulakan satu persahabatan yang baru. Satu dimensi hidup dan satu anjakan paradigma dari menjadi seorang pelajar sekolah ke seorang pelajar kolej atau IPT. 

Jadi, bagaimana nak sesuaikan keadaan yang baru ini? Perkara paling penting ialah mencari kawan. Berikut dikongsikan tips bagi memulakan satu perhubungan yang baru, sesuai buat mereka yang kini baru jejakkan kaki ke kolej ataupun IPT.

Tips Untuk Memulakan Satu Persahabatan Semasa di Kolej

Sifat Blogger Terpuji #4: Gunakan Gambar Sendiri Dalam Menyediakan Entri

As-Salam.
Aspek gambar amat penting dalam menarik minat orang lain untuk singgah dan membaca isi kandungan blog anda. Dari gambar juga, ia akan menguatkan lagi penceritaan yang dilakukan menerusi entri yang dihasilkan. Namun, penggunaan gambar yang lebih unik, hasil kreatif anda sendiri adalah lebih baik berbanding diambil dan diceduk dari tempat lain.

#4 - Gunakan Gambar Sendiri Dalam Penyediaan Entri

Apabila menggunakan gambar sendiri, anda tampil unik dengan entri anda. Ia menjadikan entri anda lebih beridentiti. Dapatkan gambar yang baik menerusi kamera mudah alih anda, dan saya fikir kamera dari handphone pun sudah cukup baik bagi menggambarkan sesuatu.

Dengan sedikit touch-up menggunakan beberapa perisian percuma dalam mengedit gambar, pasti akan membuatkan gambar anda lebih mengancam dan menambat pembaca.

Penggunaan gambar sendiri juga dapat mengelakkan dari berlaku sebarang kontroversi, mahupun kebolehpercayaan.

Sifat Blogger Terpuji #3: Berikan Kualiti Dari Kuantiti

As-Salam.
Dalam Siri Sifat Blogger Terpuji kali ini, saya tampilkan pula sifat ini:

#3- Berikan Kualiti Dari Kuantiti

Ini bermaksud memberikan entri yang boleh memberikan impak secara maksimum kepada blog anda, tidak kiralah samada ia akan menarik lebih banyak trafik serta pengunjung, menambah followers mahupun menaikkan ranking blog anda di enjin carian.

Banyak entri tak semestinya ada kualiti. Dengan kualiti anda akan tampil lebih profesional dalam menyampaikan mesej anda. Anda bukan seorang yang terburu-buru dalam mengemaskinikan entri di blog anda. Anda berfikir dan berusaha untuk menyampaikan sesuatu yang lebih baik dari sekadar sebuah entri.

Entri yang berkualiti akan terus segar dan menjadi rujukan setiap masa ... walaupun tatkala itu anda tidak lagi berada di dalam dunia blogging.

28 September 2011

[Gambar] Sekolah Belajar Memandu di Kabul, Afghanistan


As-Salam.
Dalam keadaan serba kekurangan, mereka tetap cuba mendapatkan lesen memandu, mereka patuh akan undang-undang. Mereka tahu, mereka perlu belajar cara yang betul untuk membawa kereta. Apatah lagi di sebuah negara yang memungkinkan mereka terkorban dek kerana dibom atau terkena periuk api.

Meh layan gambar-gambar oleh Jonathan Saruk yang melensakan keadaan sekolah memandu di Kabul, Afghanistan ini. Tentu ada yang mencuit hati anda ... :)


Wordless Wednesday #WW - Aneka Jeruk Pulau Pinang

Wordless Wednesday #WW - Bunga Telur

Wordless Wednesday #WW - Telurnya Pecah Di Atas Jalan

Hiasilah Diri Dengan Sifat Terpuji

As-Salam.
Nak menjadi baik bukan susah, antara mahu dengan tidak mahu sahaja. Namun, harus saya akui bahawa bukan semua sifat terpuji itu dapat dilaksanakan serentak. Ini adalah kerana kita sebagai manusia sering berhadapan dengan musuh - nafsu dan hasutan syaitan.

Jadi, janganlah kita terlalu mendesak pula untuk orang lain menjadi baik, kerana kita tahu dan maklum, khilaf manusia itu tetap ada. Kerana itulah, kita perlu saling ingat-mengingati demi masa.

Dan ada masanya, kebaikan yang cuba kita tonjolkan disalah-ertikan sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati yang lain, lalu timbul pula fitnah. Dari situ, dari perkara baik yang ingin dilakukan, jadi terbantut. Kita memperlekehkan kebaikan yang cuba dilakukan oleh orang lain, sedangkan kita sendiri tak pernah cuba untuk memperbaiki diri kita.

Kita skeptikal bila orang lain mula berubah, kita suka mengatakan; "Eh kau ni dah buang tebiat ke?" dan kita juga sering mengejek; dengan berkata; "Ala, sekejap je tu ..esok lusa jadi macam dulu balik" .... 

Wordless Wednesday #WW - Helang Lebuhraya PDRM

Wordless Wednesday #WW Pilihan

As-Salam.
Tadi dah blogwalking ke blog-blog dalam dunia blog ni ... dan saya dah nampak beberapa Wordless Wednesday yang menarik perhatian saya. Meh skodeng sama .... 

  • Melanggar Pantang - apa yang dipantang pun saya tak pasti, tapi benda yang dah terbentang depan mata .. apa lagi ...ngap je la kan ... :)
  • Apabila Pencari Kerja Merasa Kecewa - Hmm gamaknya ginilah kot bila dah gagal temuduga. Penat datang dengan resume ... naik bas turun bas .... naik komuter ...naik LRT ... pastu kena temuduga kejap ... dah kena reject.
  • Kita Semua Punyai Rahsia - Rahsia tetap rahsia ... ada perkara yang tak patut diketahui oleh orang lain.
  • Gambar Hantu Di Taman Hijau Murni, Karak - Erkkk tengok betul2 apa yang anda nampak ... mula2 tu saya tengok tajuk ... pastu tengok gambar ..
  • Jam Unik - Sekali pandang nampak cam roda beskal la pulak ..

Nak Wordless Wednesday ada menjadi pilihan? Sila ping entri anda di sini: Kelab Blogger HasrulHassan.com

Wordless Wednesday #WW - Mewahnya Makanan Malaysia

Wordless Wednesday #WW - Orang Utan: "Nak Sikit..."

[Blog Baru] Heart ... Liana Asif dan Storymory

As-Salam.
Jom dan mari berkenalan dengan blog-blog baru ini. Mereka bloggers yang baru nak menapak di dunia blogging. Apa kata anda memberikan kunjungan mesra. Oh ya, mana tahu nanti anda dan si blogger boleh buat kerjasama meningkatkan trafik bersama ...

Blog Heart ..Liana Asif

Untuk baca sedikit sebanyak menggenai diri blogger ini serta blognya: KLIK SINI.


Blog Story Mory

Untuk kenali blogger ini serta blognya: KLIK SINI

Sifat Blogger Terpuji #2: Tinggalkan Komen Yang Lebih Bermakna

As-Salam.
Menerusi Siri Sifat Blogger Terpuji kali ini, saya tampilkan faktor kedua (#2) sebagai salah satu panduan buat kita semua.

#2 - Memberikan Komen Yang Bermakna

Tinggalkan komen yang lebih bermakna, yang lebih berisi daripada meninggalkan komen yang tidak ada kaitan dengan entri yang disediakan. Komen anda perlulah pernyataan tentang apa yang anda ingin kongsikan, tentang pendapat anda, tentang pengalaman anda yang membincangkan isu yang sama di dalam entri.

Komentar seperti; "Saya dah follow awak, awak follow saya balik" adalah sesuatu yang agak kurang disenangi. Ia menunjukkan bahawa entri itu hanya disinggahi tanpa dibaca oleh anda.

Jika anda meminati sesuatu blog itu, pasti akan banyak perkara anda nak luahkan dan kongsikan. Pengalaman si blogger tak sama dengan anda.

Anda boleh sahaja memberikan sedikit kesimpulan anda terhadap entri, atau mungkin anda boleh kongsikan link entri anda yang serupa isunya dengan entri yang anda baca. Tentu, akan ada orang lain yang ingin mengetahui pendapat anda. Pastikan anda memberikan apa serba sedikit apa yang bakal mereka baca jika anda tinggalkan link anda.

Inilah dikatakan sifat terpuji seorang blogger. Blogger memberikan komen yang lebih bermakna dan bukan komen kosong .... :)

10 Blog Top Referrer HASRULHASSAN.COM

As-Salam.
Berikut diumumkan 10 Blog Top Referrer untuk blog ini (www.hasrulhassan.com) berdasarkan Histats untuk bulan Ogos 2011.

  1. www.benashaari.com
  2. sentuhan-maya.blogspot.com
  3. bicaramakdara.blogspot.com
  4. www.prince91.com
  5. taotauajer.blogspot.com
  6. denaihati.com
  7. lulu-pages.blogspot.com
  8. redmummy.com
  9. yulsahaja.com
  10. depalma-sp.blogspot.com

Terima kasih kepada blog-blog ini yang telah banyak menyumbangkan trafik ke blog www.hasrulhassan.com ini.

Blog-blog ini telah menyumbangkan sebahagian daripada 22,693/40,899 hits dengan hampir 6 ribu merupakan pengunjung baru - pertama kali datang singgah ke blog ini. Jumlah keseluruhan pengunjung daripada blog-blog ini ialah 9,763.


27 September 2011

Sifat Blogger Terpuji #1: Singgah Ke Blog Yang Komen Blog Anda

As-Salam.
Tetiba saya dapat satu idea untuk siri entri saya, kali ini saya akan tampilkan siri Sifat Blogger Terpuji dalam entri2 di blog saya ni. Sebelum ini saya pernah buat beberapa entri bersiri, termasuklah entri Seloka, entri Sejarah, entri Dunia Haiwan dan beberapa lagi yang memang satu ciri istimewa yang saya bawakan untuk blog ini.

Ok. Untuk yang pertama ini dalam siri Sifat Blogger Terpuji.

#1- Singgah Ke Blog Yang Komen Blog Anda

Untuk tampil mesra dan lebih dekat dengan pembaca blog anda, amalkan sifat ini. Ianya akan membuatkan mereka yang mengunjung blog anda terasa dihargai dan terasa bahawa mereka tidak komen dengan sia-sia (kebanyakkan pengunjung blog adalah blogger).

Daripada situ, anda sebenarnya mewujudkan satu bentuk jaringan komuniti anda sendiri, lebih-lebih lagi buat blog-blog yang mempunyai tema yang sama dengan blog anda.

Saya sering dapati kebanyakkan blog-blog yang tampil istimewa, yang sering keluar majalah, yang sering menjadi paparan blogger lain adalah blog2 yang mempunyai komuniti sendiri. Seperti contoh; blog mereka mengutarakan pasal fesyen, jadi kebanyakkan yang ikuti blog mereka juga sukakan fesyen. Tiada entri lain (kalau ada pun sangat sedikit) melainkan soal fesyen. 

Contohnya blog yang menceritakan soal keluarga. Banyak tips mengenai kehidupan bekeluarga dikongsi secara tidak langsung, jadi masing-masing saling komen, saling singgah untuk membaca entri masing-masing yang bergenre sama.

Singgah ... dan komen. InsyaAllah, followers akan bertambah, dan anda akan disenangi sebagai seorang blogger. Dan pasti, akan ada ramai lagi yang suka ... dan menjadikan anda blogger yang peramah kerana suka membalas kunjungan dan memberikan komen.


Perumahan Rumah Murah - Ada Yang Tak Telus Ehh?

As-Salam.
Politik? Hmmm, nak buat entri politik ni, saya risau sikit tetapi adakala nak juga disuarakan rasa hati - yelah, saya pun ada hak sebagai salah seorang pengundi, salah seorang pembayar cukai.

(Sekadar Hiasan) Rumah Flat = Rumah Murah.
Dengar ke telinga saya, bahawa skim perumahan rumah murah ada yang tak berapa telus. Ada yang berkata kepada saya, bahawa terdapat kuota tertentu kepada pak-pak menteri, kepada mereka yang berpengaruh. Kuota ini diberikan kepada golongan ini sebelum ia diwarkan dan dibuka kepada umum yang kita tahu lebih memerlukan rumah murah daripada golongan ini.

Saya pada mulanya agak tersentap juga dengan berita ini. Adakah benar ianya berlaku? Jika benar, malang sungguhla mereka yang berpendapatan rendah. Malang kerana terpaksa bersaing dan menjadi pilihan nombor dua sedangkan skim itu dibuat untuk mereka.

Hairan ajaib. Buat apa diberikan dulu kepada golongan yang dah memang mewah dan banyak duit ni? 

Sejauh Mana Kita Mampu Mengakui Kesilapan Kita?

As-Salam.
Berani? Kalau berani, mengakulah salah jika anda salah. Tak perlu nak tegakkan benang yang basah. Selalunya, ramai anggapan keberanian itu melibatkan kemenangan, melibatkan fizikal, tetapi saya fikir, keberanian yang benar-benar leh dikatakan berani adalah mengaku akan kesalahan.

Terutama lelaki. Ego yang ada pada lelaki menjadikan mereka merasakan mereka di puncak hirarki masyarakat. Malah mereka menganggap mereka semuanya betul, mereka menganggap segala keputusan adalah tertakluk di tangan mereka. Jarang nak melihat mereka akui akan kesilapan, dan jika ada berlaku pun, mereka takkan berani berkata; "Oh saya silap, maafkan saya" .... yang akan jadi mangsa adalah mereka yang akan dikambinghitamkan.

Lelaki memang dikaitkan dengan keberanian. Kerana itulah saya menjadikan entri ini ditujukan kepada mereka. Dan saya juga berpendapat, lelakilah yang paling susah nak mengakui kesilapan, dan berkata maaf.

26 September 2011

Kolam Buatan Paling Dalam Di Dunia

As-Salam.
Perghhh .. memang dalam. Kalau jatuh dalam kolam ni ... tak reti berenang dan menyelam ... ishh ... Kolam ini terletak di Brussels, Belgium dan mempunyai kedalaman sehingga 108 kaki. Ia merupakan kolam untuk para penyelam berlatih .... dikatakan selamat kerana tidak terdedah kepada bahaya laut lepas.




|Pakar SEO Blogspot|

Copyright @ 2014 HASRULHASSAN™. Originally by Templateism | for Terkini MH370 | Read Disclaimer

Ping your blog, website, or RSS feed for Free