hasrulhassan.com
Cabaran Duit Raya 2014

13 September 2011

Ingat Nama Yoshida Bila Buka Tutup Zip Anda

As-Salam.
Alamak ... zip tersangkut kat anu ... erkk ngeriii siot ... takkan berlaku pada wanita tetapi pasti akan berlaku pada lelaki, sebabnya ialah kebanyakan seluar lelaki ada zip! Uhhh geli geleman je kan bila baca ayat pertama tu .... syssss ......

Kecik2 dulu, kejadian yang saya katakan di awal entri macam selalu je berlaku. Biasalah, kanak-kanak, mana nak reti sangat berhati-hati ni. Bila dah terkena, menjerit dohhhhh ... huwarghhhhh ....

Itulah bahana zip kalau tidak digunakan secara berhati-hati. Dan perasan tak anda wahai pengguna zip, bahawa ada tanda YKK pada zip tersebut. YKK itu ada maksud dan ia membawa tanda nama perniagaan tersohor dunia!


YKK - Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, bukanlah syarikat pencipta asal zip. Namun, hampir semua zip di dunia ini mempunyai tanda YKK ini, secara faktanya lebih dari 90 peratus. Masakan tidak, mesin pembuat zip pun dicipta oleh orang/syarikat yang sama - Yoshida Manufacturing Corporation!

[Gambar] Panggung Wayang di Kabul, Afghanistan

Panggung Wayang di Kabul, Afghanistan.
As-Salam.
Saya fikirkan di negara yang sedang bergolak ini tiada hiburan seperti ini. Tetapi, anggapan saya ni meleset. Meh tengok gambar-gambar yang dikongsikan ini .... melihatkan keadaan suasana menonton wayang di Afghanistan.

Yang bestnya .. leh bawak selimut tu ... hehehe... cer buat kat sini .... ada brani ka? Gambar-gambar ini diberikan kepada saya melalui satu email.


4 Cara Mencari Aib Diri

As-Salam.
Uhh... ada sesetengah dari kalangan masyarakat kita, kalau bab mengata dan mengutuk orang lain ... memang the very best lah ... pandai dan bijak. Namun, apabila nak soal pasal aib diri sendiri, cela diri sendiri ... uhhh macam malaikat dijawabnya. Seboleh mungkin nak ditampal, dan buat2 tak tahu dan tak mengerti.

Tetapi dia lupa, mungkin dia tak nampak, tetapi orang lain nampak.

4 Cara Mencari Aib Diri
  1. Hampirkan diri pada guru atau orang berilmu yang dapat menyingkapkan sifat-sifat buruk yang bersarang dalam hati manusia. Guru akan memberitahu keaiban diri seseorang dan cara-cara mengubatinya.
  2. Hendaklah mencari rakan karib yang boleh dipercayai, bijaksana dan lebih pengetahuan agamanya.Teman sebegini akan memerhatikan tingkah laku temannya dan jika terdapat perbuatan yang tidak elok, dia segera mengingatkannya.
  3. Hendaklah berlapang dada apabila menerima teguran atau nasihat orang lain yang bersangkutan dengan perlakuan atau sifat aib yang terdapat dalam diri seseorang.
  4. Hendaklah sentiasa bergaul dengan orang ramai. Lantaran sebarang perkara tercela yang dilihat pada orang lain akan menimbulkan pertanyaan kepada dirinya - adakah perkara tersebut ada pada diri aku? Sebab orang Mukmin adalah cermin kepada Mukmin yang lain.

Sesungguhnya tabiat dan sifat manusia di alam ini sama sahaja dalam menurut hawa nafsu. Setiap sifat yang ada pada orang lain, tidak mustahil terdapat juga pada diri sendiri. Malah mungkin lebih dahsyat daripada itu. Sebaik-baiknya telitilah diri sendiri dan bersihkan diri daripada mencela orang lain. Ingatlah, tiada cara yang lebih utama untuk mendidik diri selain mengenal keaiban diri terlebih dahulu.


[Blog Baru] Spices of Heart dan Intan Nabilah Zaini

As-Salam.
Sekali lagi, memperkenalkan blog baru .... kali ini menampilkan blog-blog berikut:

Spices of Heart
Untuk sedikit latar belakang atau info mengenai blog ini: BACA SINI


Intan Nabilah Zaini

Untuk sedikit latar belakang atau info mengenai blog ini: BACA SINI

Ya, Memang Ramai Blogger Perempuan Yang Cun ...

As-Salam. Kalau nak disenaraikan ... perghhh leh buat mata juling - khasnya buat sayalah, lelaki lain tak tahu, saya tak pandai menelek 'taste' mereka. Tapi, jika ada yang bertanya .. lebih-lebih lagi yang baru je berblog .... pasti akan timbul soalan; "Bang.... ramai ehh blogger cun2, nak buat blog gak la bang ...leh kenal ngan blogger cun ...!"

Adeh ... dik nonnnn ...nak berblog sebab nak kenal blogger cun melecun ... saya pun tak sempat nak kenal .... hehehe... ya, memang ramai blogger perempuan yang cun melecun. Nak saya senaraikan memang tak mampu, saya fikir pembaca blog ini mungkin dapat bantu di ruangan komen.

Mungkin ramai blogger cun yang nampak di mata kerana diberikan pendedahan. Cun tu bonus je buat mereka, tetapi memandangkan ramai yang dah terpaut dengan kata2 pujangga .... dari mata turun ke hati ..gitulah adanya dengan alkisah blogger cun. Sekali nampak cun, terus terpaut ..terus masuk bloglist .. terus ... terus buat entri pasal blogger tu.

Blogger Cun Bukan Blogger Cakap Kosong

 
Namun, cun cun pun ... mereka bukan blogger cakap kosong ... ada banyak perkara yang boleh belajar dan info menarik yang mereka kongsikan. Dan ramai blogger2 yang ada wajah cantik, lirik mata menggoda ... punyai latar belakang pendidikan yang sikit punya hebat apa ... uhh bukan blogger dok nyembang tak tentu pasal ...

Sekali masuk blog mereka ... sedappp je mata memandang. Blog ini?


12 September 2011

Bertanya Soalan Yang Betul Barulah Dapat Jawapan Yang Betul

As-Salam.
Bagus kalau ada keinginan untuk bertanya. Bertanya ini dapat merungkaikan persoalan. Lebih banyak soalan lebih baik, tetapi biarlah bertanya soalan yang betul. Selagi soalan anda itu salah, selama itulah anda akan mendapat jawapan yang tak memuaskan hati.

Dalam mendapatkan jawapan yang sepatutnya, soalan adalah penting diberikan secara tepat. Ibarat seorang anak murid bertanyakan nombor apakah yang paling awal .... sapa boleh jawab? kosong atau satu? Buat pengetahuan, nombor bermula dengan 0 dan angka pula bermula dengan 1 dan berakhir dengan 0 .... :P. Itu sebab anda takkan bertanya, apa angka telefon anda ... sebaliknya akan bertanya berapakan nombor telefon anda ... huhuhuhu ...

Pernah tak anda fikirkan jawapan anda itu betul untuk soalan yang diberikan tetapi diberikan markah kosong! Itu adalah kerana soalan tidak mendapat jawapan yang betul, jadi begitulah halnya apabila anda menjadi si penanya soalan, soalan anda perlu tepat maka barulah mendapat jawapan yang tepat. Jawapan juga takkan diberikan tepat seandainya soalan yang diberikan tidak difahami dengan betul.

4 Perkara Mengenai Sihir Yang Anda Patut Ketahui

As-Salam.
Sebagai memetik dari laman web Ustaz Zahiruddin, 4 perkara mengenai sihir ini harus anda ambil tahu.

  1. Kewujudan sihir telah diiktiraf oleh Allah SWT di dalam al-Quran dan boleh datang dalam pelbagai bentuk.
  2. Sihir boleh termasuk dalam perkara yang membawa sesuatu manfaat atau kejahatan . Ia berdasar firman Allah : " ... Mereka mengamalkan apa yang diajarkan oleh syaitan pada masa kerajaan Sulayman. Padahal Sulayman itu bukanlah dari golongan orang yang ingkar. Mereka mengajarkan manusia ilmu sihir, yang diturunkan kepada kedua malaikat di negeri Babel, iaitu Harut dan Marut. Sedang keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang pun sebelum mengatakan "sesungguhnya kami hanya cubaan dan janganlah kamu kufur dan menyalah gunakan ". Tetapi manusia mempelajari dari keduanya dan digunakan (mengikut ajaran syaitan) untuk mencerai beraikan suami isteri.... Bahkan mereka yang ingkar akan merasakan yang amalannya itu semata mata menyakitkan dan tidak memanfaatkan mereka pun" (Al-Baqarah : 102)
  3. Sihir tidak boleh berfungsi dan memberi sebarang kesan kecuali dengan izin Allah SWT , ia dari firman Allah SWT : "..Sesungguhnya mereka tidak dapat membinasakan sesiapa pun tanpa keizinan Allah. " (Al-Baqarah : 102 )
  4. Amaran Allah dan RasulNya bagi pengamal ilmu sihir
    • Ertinya firman Allah : " Oleh itu mereka akan ketahui dengan sepenuhnya sesiapa yang mengamalkan ilmu sihir, tidak akan mendapatkan bahagian yang baik di hari Akhirat kelak. (Al-Baqarah : 102)

Sabda Nabi SAW tentang dosa besar sihir :
Ia berdasarkan hadith nabi SAW: Ertinya:

"Jauhilah tujuh dosa besar, Syirik, Sihir, membunuh tanpa hak, makan harta anak yatim, makan riba, lari dari medan peperangan (kerana takut) dan menuduh perempuan yang suci dengan zina (tanpa saksi adil) " (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Nuffnang Tak Sukalah ...

As-Salam.
Dah berapa dah wang tabungan Nuffnang anda? Buat mereka - bloggers yang menggunakan Nuffnang sebagai platform pengiklanan, mereka harus tahu apa yang pihak Nuffnang tak suka di dalam blog anda. Seandainya ada perkara-perkara yang mereka tidak suka, anda pasti akan kehilangan peluang untuk menikmati Buffered Earnings (BE) yang lumayan.

Anda juga tidak ada peluang untuk mendapatkan advertorial seandainya beberapa peraturan asas yang disediakan anda tak ikut.

Jadi, buat blogger yang teringin menjana wang dari blog  menerusi Nuffnang, pastikan:

  • Entri blog anda tidak berbaur perkauman dan menghasut.
  • Anda tidak letakkan platform pengiklanan yang lain melainkan Nuffnang.
  • Posisi iklan Nuffnang di tempat yang strategik yang telah dinyatakan.
  • Blog anda mempunyai trafik yang stabil - tidak turun naik. Sehari dalam 200-500 pun dah ok.
  • Untuk mendapatkan Advertorial, pastikan trafik sebulan lebih dari 20K dan anda punyai peralatan untuk satu iklan Advertorial (kamera, pengetahuan, lokasi)
  • Jangan hilangkan status Gliterati anda.

Hmm ok, dah tengok apa yang Nuffnang tetapkan, banyak lagi yang anda boleh ketahui menerusi laman web Nuffnang. Apa yang perlu anda lakukan ialah bereksperimen mengenainya.

*p.s: Blog saya ini belum lagi dapat cash out sebarang nilai dari Nuffnang - asyik bereksperimen je .. huaaaa ...

[Gambar] Beginilah Sukarnya Membina Laluan Di Tebing Tinggi

As-Salam.
Antara perkara yang pernah singgah di dalam kepala otak saya satu ketika dulu, tentang bagaimana manusia membina struktur di tepian tebing. Dan ini mungkin satu gambaran kasar bagaimana struktur - macam rumah, jalanraya dibina.


Laluan pejalan kaki ini dibuat menggunakan tetulang konkrit, antara seumpamanya di dunia. Ia dibina di Pergunungan Shifo di China. Dikatakan bakal menjadi laluan pejalan kaki konkrit terpanjang di dunia.

Mari lihat bagaimana laluan konkrit di tepian tebing ini dibina .... perghhh memang sayupppp je ... 

Senarai 10 Top Blog Melayu Bulan Ogos 2011

As-Salam.
Tahniah kepada blogger-blogger empunya blog-blog ini ... nampaknya ada blog2 baru (baru masuk senarai) ....
Berikut adalah senarai 10 Top Blog Melayu Bulan Ogos 2011
  1. beautifulnara.com
  2. blogserius.blogspot.com
  3. denaihati.com
  4. ohbulan.com
  5. myresipi.com
  6. amanz.my
  7. itsmesaiful.blogspot.com
  8. 2dayblogger.com
  9. benashaari.com
  10. mummynemo.com
Saya ambik 10 je ... untuk senarai top blog sehingga 50 lebih .. anda boleh tengok di blog ini: Faizal Fredley

Apa pentingnya senarai ini? Hmm ini adalah untuk blog2 baru menempelkan blog anda di sana, kerana pasti tempiasnya akan terkena pada anda .... :)

[Blog Baru] Singgahmatamu Dan Meniti Titian Seindah Pelangi

As-Salam.
Kali ini saya tampilkan lagi 2 blog baru ini pula:

Singgahmatamu


Untuk info lanjut mengenai blog ini: BACA SINI


Meniti Titian Seindah Pelangi


Untuk sedikit info mengenai blog ini: BACA SINI

Perak Adalah Yang Pertama ...

As-Salam.
Petang tadi pergi Taiping. Pergi berjalan raya kat rumah kawan-kawan wife saya ... dah terlanjur pergi Taiping, ambik kesempatan la untuk jenjalan. Ingat nak naik Bukit Larut, tetapi sebab hujan, tak jadi naik .... 

Sebelum tu, sempat pergi ke First Galeria, sebuah muzium persendirian di bandar Taiping yang menampilkan segala yang pertama di negeri Perak. Banyak juga pengetahuan dan info baru yang saya tahu, antaranya:

  • Perak merupakan negeri pertama ada lagu sendiri - yang akhirnya diterapkan jadi lagu Negaraku.
  • Perak negeri pertama di Tanah Melayu yang mempunyai bendera.
  • Perak juga adalah negeri pertama yang ada kapal korek.
  • Perak juga adalah yang pertama mempunyai kenderaan bermotor di atas jalan - digunakan oleh residen Inggeris. Itu sebab plet Perak bermula dengan A !!
  • Perak merupakan negeri pertama menerima kemasukan buruh dari China.
  • Perak juga merupakan negeri pertama ada landasan keretapi.

Kemudian, dari muzium .... anak-anak saya bermandi manda di Coronation Swimming Pool. Dan saya pulak ... layan laksa Bukit Larut ...

Coronation Swimming Pool
Laksa Bukit Larut yang telah dimasukkan ke dalam perut ..hahaha

Tiada Lagi Bangku Kosong ...

As-Salam.
Dukacitanya saya tidak lagi menggunakan nama BANGKU KOSONG sebagai tag nama blog saya ini ....  mungkin kerana ia tidak lagi kosong ... so, saya hanya kekalkan hasrulhassan.com sahaja ....

Oleh itu, buat mereka yang membaca blog ini, harap maklum akan makluman terkini ini. Jadi, biarlah hasrulhassan.com ini dikenali sebagai hasrulhassan.com sahaja ... :) supaya tak ada banyak sangat alias dalam dunia blog.

Bukan apanya, ada yang panggil saya sebagai hh... ada tu bangku kosong ... ada juga yang panggil hasrulhassan terus ... jadi, saya fikir biar satu nama saja digunakan ... iaitu nama address atau url blog ini - hasrulhassan. Jadi, tak perlu pusing2 dan pening2 ....

Sekali lagi saya berterima kasih buat semua yang memberikan sokongan kepada blog ini.


11 September 2011

Awas Dengan Riben Merah Dalam Blog Tertentu !!

As-Salam. Jika anda ke blog-blog t ertentu, awas dengan riben merah yang ada dalam blog tersebut. Ini adalah kerana apabila anda klik pada riben merah itu, anda akan dapat points yang membolehkan anda redeem pelbagai benda menarik yang disedikan oleh pemilik blog termasuklah baucer2 khas .... jadi JANGAN klik kalau anda tak teringin mendapatkannya ... hehehe...

Riben merah itu merupakan tanda bahawa blog itu akan memberikan mata ganjaran buat pengunjung dan pembaca (perlu login Facebook). Setiap points bernilai 100/sekali klik/sehari; pada berlainan tempat.

Jadi, andai terdapat riben merah di satu2 tempat termasuklah ruang LIKE FB, Google+ mahupun LIKE pada entri, jangan teragak2 untuk klik ..kerana ia akan memberikan 100 points buat anda.

Satu makluman akan keluar apabila anda sah mendapat 100 points yang disediakan.

Khidmat ini disediakan oleh PUNCH TAB. Jika anda mahukan blog anda disediakan program loyalty ini .... jangan teragak untuk meletakkannya dalam blog.


Tak Mahu Lagi Tulis Salam ...

As Salam.
Sebelum ini saya ada tertanya-tanya, tetapi saya fikir ia mungkin hanyalah perkataan yang boleh diterjemahkan ikut definasi masing-masing. Lalu, saya biarkan saja. Tambahan lagi, ada yang mengatakan apabila menulis satu perkataan arab dalam tulisan rumi, kemungkinan nanti akan terlari pula maksud dan maknanya.

Jadinya, saya menggunakan perkataan Salam ... sebagai satu cara saya mengungkapkan perkataan "Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu" .... 

Namun, apabila saya membaca tulisan seorang blogger ini: Baca Sini Saya fikir elok saya betulkan mana yang tak betul.

Jadi mulai hari ini, insyaAllah (semoga diizinkan), saya akan gunakan As-Salam sebagai pembuka kata dalam entri2 di blog ini.

*p.s: Sebelum ini banyak juga blogger yang buat entri mengenai penggunaan betul mengenai ucapan salam ...


Kitalah Pengkhianat Negara Sebenar

Salam.
Tajuk yang agak berani untuk sebuah blog carca merba. Apatah lagi bila diterbitkan di waktu hujung minggu di waktu ramai sedang seronok dan bersantai bersama keluarga.

Kitalah Pengkhianat Negara Sebenar ....

  • Ya, jika kita menjual maruah negara kita
  • Ya, jika kita menidakkan perlembagaan dan kedaulatan negara kita
  • Ya, jika kita mengadu domba sesama kita untuk melihat kehancuran negara
  • Ya, jika kita tidak taat pada pemimpin tertinggi negara
  • Ya, jika kita tidak mahu melihat negara kita aman dan sentosa
  • Ya, seandainya hati kita tidak rasa tenteram untuk melihat ramai rakyat negara ini hidup bahagia dan gembira
  • Ya, jika kita merasa jijik mendengar lagu Negaraku ....
  • Ya, jika kita tidak mengikuti Rukun Negara
  • Ya, jika kita tidak mahu menabur bakti untuk negara
  • Ya, jika kita suka melanggar undang-undang yang telah ditetapkan dalam negara ini ...

Pengkhianatan bukan setakat melihat di zaman negara kita dok huru-hara, bukan setakat melihat negara kita di waktu cuba meraih kemerdekaan, dan bukan setakat di zaman kita melawan kezaliman komunis.

Lihat sahaja bagaimana kita telah khianat terhadap banyak perkara, terhadap agama, terhadap bangsa dan budaya, terhadap adat serta resam ... cuma kita tak berapa nak sedar.

*p.s: Ada saya salah seorang pengkhianat?


[Blog Baru] My Rainbow dan Auto Dunia Blog & Permotoran

Salam.
Slot memperkenalkan blog baru kali ini saya perkenalkan dua blog ini:

The Rainbow Journey


Sedikit info mengenai blog ini: Baca Sini


Dari: Dunia Blog Dan Permotoran


Sedikit info mengenai blog ini: Baca Sini

09 September 2011

"Saya Nak Jadi Spongebob"

Spongebob Squarepants. Foto: Laman Web Rasmi
Salam.
Adehh ... dalam lawak2 tu, romantik juga kawan aku sorang tu ehhh ... lalalalala...

Kalau saya jadi squidward..
Saya akan buli awak selalu.

Jika saya jadi mr. crab..
Saya akan kikis semua harta awak..

Dan bila saya jadi patrick..
Saya selalu buat awak tension..

Tapi..
Saya tak nak jadi squidward..
Saya tak nak jadi mr. crab..
Dan..
Saya tak nak jadi patrick..

Kerana..
Saya nak jadi spongebob..
Yang selalu setia..
Dan sayang pada awak..


Pelajar Sekolah Menengah Zaman Sekarang - Lawak Atau Kurang Ajar?

Salam.
Tadi anak jiran sebelah umah saya kongsikan sesuatu dalam Facebook. Dia merupakan seorang guru di salah sebuah sekolah di Pulau Pinang.

Saya tak tahu nak kata apa, samada ia satu jenaka pelajar sekolah menengah yang nakal atau satu tindakan kurang ajar dari mereka. Sekali lihat bagi kita ini, ia mungkin lawak menarik yang boleh kita gelak2 di depan komputer, tapi bila fikirkan seandainya anda merupakan guru kelas yang mengajar pelajar2 ini, saya fikir tindakan begini boleh dianggap sebagai satu tindakan kurang ajar.

Kenapa? Sebab ... errrr tengok dulu gambar ini:



TED - Bangunan Berbentuk Kiub Yang Berlubang

TED
Salam.
Kalau nak lihat banyak bangunan yang hebat-hebat, anda boleh ke Taipei, Taiwan. Bangunan Technology, Entertainment & Design Center Taipei atau TED merupakan antara bangunan yang bakal lahir dengan kecanggihan tertentu.


Bangunan kiub yang menarik ini mempunyai akses kepada public dengan mempunyai satu lorong bertangga yang 'melalui' kiub bangunan ini yang boleh menembusi terus ke bahagian bumbung TED.

08 September 2011

Suka Chatting Dengan Member Blogger Tak?

Salam.
Ada rakan blogger minta pandangan saya untuk lihat widget yang dibuat olehnya. Erkkk buat sendiri ...tabek lapan belas kali ahhh cam ni (nampak tak saya buat tabek nih?). Memang bagus idea ni, terutama buat mereka yang aktif chatting, bolehlah mencuba widget yang disediakan.

Aha .. dah cuba baru tahu best ke idak .... kan kan ... 

Ini preview widget yang dibuat:


Nak tahu lebih lanjut dan mencuba widget yang disediakan oleh blogger Zamri ini, anda boleh klik sini: Widget Chatbox Untuk Group Blogger Anda.

Terima kasih buat blogger ini kerana berusaha menghasilkan sesuatu yang boleh dimanfaatkan oleh blogger lain.

*p.s: Saya tak suka chatting sejak dah kawin ni .... nanti ada yang jeling2 ..heheheh

Selalu Terkena Dengan Soalan Gini ...

Salam.
Bukan tak pernah menjawab soalan teka teki ni, tetapi entahlah .... tiap kali jawab mesti akan terkena. Anda bagaimana? Saya fikir ramai dah reti dah menjawab soalan teka teki ni. Jawab ngan jujur ehhh .. tak mo ngelat ..... huhuhuhuhu...

Ok, soalan pertama:
Anda meyertai satu pertandingan lumba lari.Anda berjaya memintas orang yg dalam kedudukan tempat kedua. Sekarang anda berada dalam posisi tempat ke berapa?

Dah ada jawapan? Simpan dulu ehh ... jawab soalan kedua ni pula, ia dikira sambungan dengan soalan pasal pertandingan lumba lari tadi, sila jawab ehhh:

Jika anda memotong orang terakhir, anda akan berada pada tempat keberapa?

Dah ada jawapan buat kedua2 soalan tadi? Ok, sekarang mari bandingkan dan lihat jawapan sebenar.

"Baguslah Sangat Kau Tu !!" ....

As-Salam. Sekali lagi kata-kata Ustaz Zamri (Akademi Al Quran) mengingatkan saya, "Sampaikan apa yang anda tahu, nasihati mereka seperti mana anda menasihati diri sendiri, soal mereka menerima atau tidak, bukanlah soal kita lagi, itu adalah kerja Allah untuk memberikan hidayahNya. Yang penting ..... sampaikan walaupun sebaris ayat!"

Dek kerana itulah, dalam kekhilafan yang ada pada diri saya sebagai seorang manusia, saya tak mampu nak mendabik dada dengan apa yang saya ada. Menyampaikan itu adalah perkara penting dalam ilmu. Saya menyanjungi ilmu kerana ilmu itu yang boleh menyinari hidup kita di kala kegelapan.

Kata seseorang pada saya, "Buat apa belajar tinggi2, tapi tak dimanfaatkan".

Dan seorang rakan juga pernah berkata; "Hang dok belajar masuk U, tapi hang dok perap dan peram buat apa, share la apa yang hang tau tu ... hang ni, buat ilmu hang tu macam pokok kering ..."

Saya tak boleh menjadi seorang guru, kerana saya tidak pandai untuk mengajar. Tetapi saya boleh menyampaikan, kerana saya ada blog dan saya tahu untuk menulis. Saya fikir saya ada kebolehan mengolah cerita untuk dijadikan entri dalam blog. Kerana itu, blog menjadi panduan buat saya untuk sebarkan, mekarkan pengetahuan yang saya ada (dulu dan kini).

Ya, saya taklah sebagus mana. Ilmu pun pinjam je. Esok lusa ditakdirkan Tuhan .... boleh hilang ingatan .. apa lagi yang saya ada? Harap apa yang telah disampaikan dipraktikkan je oleh mereka yang telah mengetahuinya.

Ilmu takkan subur jika kita tidak menyuburkannya. Pohon pun andai tak disiram dan dibaja, akan layu. Dan lihat ..... pohon akan terus hidup walaupun air itu tetap sama - bukan air berwarna-warni, bukan air jampi atau bagai ..... cuma air hujan yang ditadah setiap hari.


Terima Kasih Kerana Membaca Blog Ini

Salam.
Semakin hari, semakin ramai yang singgah dan baca isi kandungan blog ini. Dan bukan sahaja membaca entri2 baru yang saya siarkan, tetapi juga entri2 lama terutama mengenai petua dan tips mengenai blog.

Ada juga yang meminati sains manusia, yang kerap saya siarkan sebagai salah satu panduan dan pedoman untuk mengenali diri dan juga orang di sekeliling kita terutama pasangan kita.

Ada juga yang menyukai kisah2 yang saya siarkan buat ingatan dan muhasabah diri. Ya, kita manusia tak mungkin lari dari melakukan kesilapan, jadi entri2 sebegini perlu agar kita sentiasa mengingati bahawa terdapat peraturan dalam hidup yang perlu kita ikuti. Bukan nak kongkong tetapi perlu agar kita dapat menjadi insan yang lebih baik. Menjadi lebih baik bukan sahaja untuk kebaikan semua, tetapi paling penting untuk kebaikan diri sendiri.

07 September 2011

Tanda-Tanda Mati

As-Salam.
Sesekali diri kita perlu diingatkan tentang perkara yang belum berlaku tetapi telah diberitahu dan diperingatkan kepada kita. Mati - bukan soal luarbiasa .... ia sebenarnya soal yang biasa jika kita sentiasa cuba mengingatinya.

Di sini saya kongsikan tentang tanda-tanda mati. Pasti dah ramai yang buat entri yang sama, namun anggaplah ini sebagai satu ingatan buat saya dan diri kita. Yelah, banyak sangat tertelan semut dan makan kepala ikan - leh lupa dibuatnya.

Tanda-Tanda Mati

  • 100 hari : Seluruh badan rasa bergegar/bergetar.
  • 60 hari : Pusat rasa bergerak-gerak.
  • 40 hari : Daun dengan nama orang yang akan mati di arash akan jatuh dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu akan mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut tersebut dan akan sering kelihatan seperti sedang rungsing.
  • 7 hari : Mengidam makanan.
  • 5 hari : Anak lidah bergerak-gerak.
  • 3 hari : Bahagian tengah di dahi bergerak-gerak.
  • 2 hari : Seluruh dahi rasa bergerak-gerak.
  • 1 hari : Terasa bahagian ubun bergerak-gerak di antara waktu subuh dan asar.
  • Saat akhir : Terasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang solbi (di bahagian belakang badan.).

Seelok-eloknya bila sudah merasa tanda yang akhir sekali, mengucap dalam keadaan qiam and jangan lagi bercakap-cakap. Untuk pengetahuan semua, pada hari ke-44 air mani lelaki dan telur wanita bercantum, Allah S.W.T. telah mencampurkan sekali tanah yang akan menjadi kubur kita nanti.

Semoga bermanfaat.

Wordless Wednesday #WW - Gelang Warna Warni

[Gambar] Aksi Cucuk Mencucuk Di Thailand Yang Ngeri Nak Lihat

Salam.
Pada setiap tahun antara hujung bulan September dan awal Oktober di Thailand, terdapat satu perayaan yang diadakan oleh penganut fahaman yang tidak memakan daging (vegetarian). Perayaan ini sangat unik kerana menampilkan aksi dasyat tindik (piercing) atau mencucuk sesuatu yang tajam ke muka - termasuklah sebuah basikal!


Gambar yang akan saya kongsikan ini mungkin tak sesuai untuk anda lihat seandainya .... erkk anda tak berapa kuat semangat. Awas, aksi yang bakal anda lihat mungkin mengganggu emosi anda.


[Gambar] Suatu Ketika Dahulu, Era Sebelum Abad 21 - Bahagian Kedua

Salam.
Antara gambar ini memang nostalgia la. Tentu anda yang lahir di zaman 'moden' pun pasti akan erkkk .... bagai tak percaya bahawa dunia ini pernah gila dengan perkara2 yang apabila dilihat sekarang ... boleh pecah perut gelak dibuatnya.


Pemikiran kita dah berubah. Dah tak sama, taste pun berbeza, cara kita berfikir dan merealisasikan sesuatu juga dah berbeza. Mari enjoy gambar-gambar ini .... mungkin leh kongsi tengok dengan mak pak atau atuk nenek korang .... sure ada cerita yang ingin mereka kongsikan ... :)


Wordless Wednesday #WW - Love Me, I'm Special

Wordless Wednesday #WW - The Golden Dragon

Wordless Wednesday #WW - The Residence of Ku Din Ku Meh

7 Cara Untuk Hilangkan Sifat Hasad Dalam Dengki

Hiasan. Foto: LensaHasrul
As-Salam. Sifat dengki memang ada dalam diri manusia. Cumanya adalah bagaimana nak salurkan ia ke arah satu kebaikan. Ya .... saya kata sifat dengki itu baik jika pandai diri seseorang manusia itu memanfaatkannya. Anda boleh dengki dengan kejayaan seseorang tetapi jalannya janganlah disimpulkan dengan hasad yang memusnahkan.

Anda lihat kejayaan seseorang, maka dengkilah dengan berusaha lebih kuat untuk sama mencapai kejayaan seperti mereka itu. Ada dengki akan kebahagiaan orang lain, maka dengkilah dengan cara dia melakukannya, carilah petua untuk memperoleh yang sama.

Mendapat manfaat dari sifat dengan dengan tatacara berikut:

7 Cara Mendapat Manfaat Dari Sifat Dengki


  1. Ucapkan tahniah kepada orang yang didengki itu ketika dia mendapat tuah
  2. Sanjung dan puji kebaikannya terutama dibelakangnya.
  3. Tutup kelemahannya dan kesalahannya.
  4. Ziarahi die dengan membawakan hadiah.
  5. Hormatilah dan sayangilah orang-orang disekelilingnya seperti ibubapanya, ahli keluarganya, suaminya dan anak-anaknya.
  6. Bela dia kalau ada yang memburuk-burukkannya.
  7. Berdoalah kepada Allah agar dihilangkan rasa dengki itu.

Semoga ia beri manfaat pada diri saya dan anda .... :)

06 September 2011

"Mereka Pandang Serong Pada Saya Bang"

Salam.
"Saya bekas penagih bang ... tak ada sapa suka saya" gitulah luahan seorang lelaki. Tambahnya lagi ...
"Sampai bila-bila takkan orang akan suka saya bang ... lebih baik saya cari benda tu balik bang"

Ini bukan cerita dalam drama, tetapi realiti kehidupan seorang bekas penagih. Menurut PEMADAM, statistik menunjukkan jumlah penagih saban tahun makin bertambah, sejak dari 1988 sehingga 2005, sebanyak 32808 penagih dadah telah direkodkan dan seramai 17419 adalah penagih yang berulang!

Peratusan yang melebihi 50 peratus penagih berulang ini menunjukkan bahawa ramai bekas-bekas penagih tidak mendapat simpati masyarakat yang nyatanya telah terang-terang menolak mereka walaupun mereka ini telahpun 'bersih' dari penagihan.

Cinta Berkualiti Adalah Cinta Yang Serba Kekurangan

Hiasan. Foto: Lensa Hasrul
Salam.
Ohh saya bukan doktor cinta ... tapi pernah la juga memberikan sedikit kata nasihat buat mereka tentang cinta. Pakar? Ohh tidak ... saya bukan pakar cinta, walaupun beberapa kali bercinta sebelum berkahwin, ia tidak bermakna saya pandai ... tapi pengalaman itu yang telah mengajar saya tentang cinta manusia.

Ada yang bisik pada saya, dedulu la ... lalu bertanya, cinta si minah tu ada kualiti tak? Hmmm bagi saya, cinta dari seorang perempuan selalunya tulus mulus dan ikhlas, tetapi jika dari lelaki ...hmm kena fikir panjang. :) 

[Gambar] Suatu Ketika Dahulu, Era Sebelum Abad 21 - Bahagian Pertama

Salam.
Suatu ketika dahulu, pernah dunia dikejutkan dengan pelbagai kisah menarik ketika itu, hampir sama menariknya dengan sekarang. Dan ya, dunia ini berputar ... apa yang pernah berlaku dahulu akan berlaku lagi samada secara kita semua sedar atau tidak.

Mohammad Ali - Lagenda dan Juara Tinju Dengan Rekod Hebat

Sejarah telah menunjukkan dan membuktikan segalanya .... manusia pelik .... catatan rekod ... isu perkauman .... keajaiban manusia ... teknologi .... segalanya telah lama bermula.

Jom layan koleksi gambar era sebelum hadirnya abad ke 21 ini ...


Superkomputer yang Super Besar

Mendapatkan Pembaca Setia Untuk Blog

As-Salam. Bagaimana nak mendapatkan pembaca setia bagi blog anda? Sebenarnya tak mudah buat mereka yang dah ramai followers ...  hmmm erkkk gitu lak ehhh ... ye, makin ramai followers makin susah sebenarnya .... susah nak jadikan diri pembaca setia, dan susah untuk mencari pembaca setia ... :)

Tips Untuk Mendapatkan Pembaca Setia Untuk Blog


Ok, cuba fikirkan .... saya berikan 2 situasi ini:

Situasi 1:
Anda ada blog dengan 10 orang followers - dan kesemuanya adalah dari rakan-rakan dan teman-teman anda. Mereka pula duk berjauhan dari anda, mungkin juga dari luar negara. Salah satu sumber untuk mengetahui mengenai diri anda dan membaca luahan anda adalah menerusi blog anda .. sah2 mereka ini akan hari2 singgah dan baca setiap keluhan, cerita mahupun apa sahaja yang dikongsi di blog anda. Mereka pasti akan datang ... kerana mereka nak tahu perkembangan diri anda.

Dari 10 ini, mereka sebenarnya adalah pembaca setia blog anda. Dan anda juga sangat mudah untuk menjadi pembaca setia blog mereka - jika mereka ada blog. Tentu sekali mereka akan masukkan blog anda dalam bloglist mereka. Pasti! 

Situasi 2:
Anda ada blog dengan ribuan followers, selalunya dan kebanyakkannya mungkin adalah pembaca kasual, yang sesekali akan jenguk blog anda seandainya ada entri menarik ...  yang tak menarik ...mereka tak singgah. Malah tak tahu pun ada entri baru - kalau tak berada dalam bloglist mereka.

Hanya dengan tajuk entri yang best je akan membuatkan mereka singgah dan baca. Mereka pembaca kasual ...bukan setia ...huhuhuhu .... 

Dan kadangkala, yang menjadi followers pula bukan sebab mereka suka pun dengan blog anda, tetapi kerana terpaksa sebb nak masuk contest atau giveaway .... erkkk tercekik jap .. hehehe

Jadi, ini bukti walaupun blog anda ada hanya 10 orang followers, tetapi jika mereka itu pembaca setia anda ...sah2 akan ada trafik hari2 .... dan jangan bimbang ..mereka tidak akan unfollow anda .... dan mereka ini terdiri dari rakan terdekat anda.

Maka, tak perlu susah hati kalau followers kurang ...ohh yeahhhh ....

04 September 2011

Selamat Hari Lahir Sulongku Amri

Salam.
Entri ini mungkin tak dibaca oleh anak saya, Hasif Amri .... tetapi mungkin (sekadar satu kemungkinan), 10 tahun akan datang, apabila anak sulong saya Google nama dia ... akan keluarlah entri ini, dan moga dia tahu, saya pernah lahirkan ucapan ini khas buat dirinya.


Selamat Hari Lahir buat Hasif Amri - anak sulong saya .... 

Hari lahir ke 7 ... unik sekali sebab ia juga merupakan hari lahir ke 70 buat atoknya, yang lahir pada tarikh yang sama - 4 September ...


Berblog Sampai Bila?

Salam.
Ada gak yang bertanya sambil sinis-sinis, nak berblog ni sampai bila? ... Hmmm saya pun tak pasti sampai bila saya akan berblog. Yelah, tak dapat nak fikir lagi sebenarnya sebab kepala otak tengah tepu dengan rendang dan kuih raya, semuanya berlemak berkrim dan manis .... erkkk 

Apa yang boleh saya katakan ialah, selagi ada perkara manfaat yang boleh dikongsikan dan ada perkara atau kisah yang ingin saya ceritakan, saya akan menulis dalam blog ini.

Idea boleh datang dan pergi. Ada masa idea untuk menulis entri itu macam tak terkeluar, tersumbat ibarat tersumbatnya sinki yang dah penuh dengan sisa makanan yang tersekat. Banyak sangat input sampai ia jem .... 

Berblog boleh sampai bila-bila sebenarnya selagi ada kemudahan, akses internet dan idea. Sekali terposting dalam dunia internet, ia akan terus kekal di situ sehinggalah jaringan www ini akhirnya runtuh. Yang dimanfaat ialah mereka yang mencari apa yang ingin dicari, dan mendapat manfaat adalah mereka yang menyebarkan pengetahuan.

Namun, ia masih lagi bergantung pada tangan manusia samada mahu kekalkan atau tidak. Mahu terus berblog atau tidak ... bukan komputer atau internet yang membuat keputusan.... ia masih lagi di tangan manusia .. dan apabila kata manusia ..... semuanya adalah tidak boleh dijangka sama sekali.


01 September 2011

Bila Rumah Ada Yang Menjadi 'Penunggu'

Salam.
Apabila rumah kita dibiarkan kosong selama lebih dari 3 hari, ketahuilah bahawa akan ada yang menjadi penunggu. Itu memang sifat makhluk2 lain yang tak bisa nampak dengan mata kasar kita ni. Itu sebab kita takkan tahu kehadiran mereka di sekeliling kita kecuali kita ada mengamalkan beberapa perkara yang telah diselitkan dalam rahsia Al-Quran.

Rumah yang biasanya kosong dengan masa yang agak lama, memang akan menjadi tumpuan makhluk lain untuk 'berteduh' dan 'berumah', seandainya rumah kita yang kita dok pun, kalau terbiar lama kosong pun begitu juga, apatah lagi kalau rumah tu tidak 'dipagar'.

Bagaimana Nak Pagar Rumah?
Ada banyak cara sebenarnya - yang dalam pengetahuan saya. Ada menggunakan ayat Rukyah yang biasanya kita boleh dapat dari kitab-kitab yang boleh didapati di kedai-kedai buku. Dan memang ada banyak kaedah yang disertakan. Ada tu guna air yassin dan dispray ke setiap bahagian rumah. Ada pula yang memagar menggunakan garam, lada hitam ataupun air limau purut.... dengan disertakan bacaan ayah Rukyah tertentu atau paling mudah ialah ayat Qursi. 

Ada kata kena panggil orang alim, atau yang tinggi ilmu untuk buat 'pagar rumah' ni. Sebenarnya proses ini kena buat secara berkadaran atau istiqamah, bukan sekali buat terus ok. Jadi adalah perlu anda turut belajar cara yang terbaik untuk melakukan ikut kesesuaian anda.

30 August 2011

Time Raya Pun Nak Berblog Ke?

Salam.
Pedas telinga. Orang lain sibuk beraya .... tetapi ada insan cam saya dok sibuk nulis entri dalam blog. Apa daaa ... tak ada sedara ke nak beraya? Uhhh ishhh ... ada la .... cuma sedara datang sini. Rumah ni rumah tumpuan, tiap kali raya pun camtu. Yelah, dulu tapak umah ni, adalah sebahagian dari rumah opah. Bila sebut kampung je, semua sanak sedara akan cap rumah mak saya ni sebagai rumah kampung halaman derang.

Sepupu sepapat, pak sedara, mak mendakan ... jauh dekat mesti wajib kena datang rumah ni. Sebab tu, kadangkala bila tiba raya, kami kat sini sebagai tuan rumah tak leh nak ke mana-mana sebab mesti ada tetamu yang datang beraya.

Jadi, antara waktu tu .... sempatla jugak gunakan YES untuk berblog. :) Jangan marahhh ...

*p.s: Rendang dah pun habis .. kena masak baru ni ...


28 August 2011

Almari Baru - Sebuah Filem Pendek Aidil Fitri 2011 Dari CST Production

Salam.
Semakin hampir dengan 1 Syawal, semakin banyak iklan dan kisah dipaparkan mengenai Syawal dan juga tidak kurang berkaitan Ramadhan. Antaranya ialah terbitan CST Production ini - Almari Baru. Sekali lagi satu kisah yang menyentuh rasa antara seorang ibu dan seorang anak. Saya pasti anda juga akan rasa hiba dan sayu dengan video pendek ini.

Selamat menikmati video ini dengan penuh rasa insaf. Ingatilah segala pengorbanan ibu kita ....


CST Production adalah sebuah penerbitan daripada anak2 muda yang sangat kreatif, dan saya telah beberapa kali buat posting mengenai hasil kerja mereka menggunakan kamera DSLR dalam pembikinan video2 HD. Hebat.

Tiba Syawal, Rumah Pun Berseri

Salam.
Wahh sakan kak borong perabut ehh? Hmmm time rayalah nak tukar benda2 yang dah lama ye tak? Langsir, erkk apa lagi ehh .... TV mesti skrin leper 42 inci ... dan banyak lagi. Cik abang lak, keter mesti nak shinning punya, mana ada garis, time ni la nak nutup, kalau boleh tak nak nampak cela. Gitulah kita, time raya, semuanya baru, semuanya cantik. Bukan apa, sunnah tu ... hehehe ..

Bagaimana dengan Ramadhan yang semakin berlalu? Dah cukup ke diserikan dengan amalan kita ehh? Hmm mana tak terdaya, diniatkan di hati pun dapat pahala .... insyaAllah andai diberikan kekuatan dan panjang umur, tahun hadapan pertingkatkan amalan. Moga Allah mengizinkan kerana semuanya atas kehendakNya.

Berseri rumah pasti akan bertambah jika Ramadhan kita telah lalui dengan penuh kebaikan. Dan bagi kanak-kanak, Syawal pasti dinanti kerana ingin merayakan 'kemenangan' mereka dalam mengharungi bulan puasa. Leh dapat pelbagai benda yang kadangkala susah nak dapat di hari biasa - tanpa perlu meminta.

Laku Betul Makanan Ni ...

Salam.
Sedar tak sedar dah nak penghujung Ramadhan. Saya dan keluarga dah pun berada di kampung halaman. Semalam, sempat berbuka di kampung isteri, dan juga bersahur pagi tadi. Sekarang, saya kat kampung emak saya kat Batu Gajah ... leh ulang-alik hari-hari ... dekat je, tak sampai 30 minit. Tapi, jalan kampung biasalah .... kalau hujan ke, perghhh memang goyah kaki saya.

Semalam, masa on the way balik, singgah la jap kat Kuala Kangsar, wife saya drive .... hehehe... saya dok belakang ngan 2 anak - tido ... adehhh leh gitu? Hehehehe ... singgah sebab nak beli juadah buka puasa. Hmmm ... ramaiiiinyaaaaa orang.

Pasar Ramadhan Kuala Kangsar

Harap maaf kualiti gambar agak kurang memuaskan. Ramai kan ... dan ramai gak yang terbuka sana-sini, kalau saya ambik gambar kang, tak pasal2 nanti kena label mat seks .... adehh mat seks di Ramadhan .... oh tidak!

27 August 2011

[Senda Gusi] Bertanya Pada Yang Tahu ...

Salam.
Nak kongsikan satu cerita ini. Mungkin boleh dijadikan panduan dan pengajaran. 

Seorang pelajar baru pulang dari Mesir tetapi di sana dia hanya bersuka-sukaan. Bila dia pulang, dia disambut oleh orang kampung dan digelar 'syiekh'. Dia berasa bangga. Pada suatu malam selepas Maghrib, penduduk kampung menyuruhnya menyampaikan sedikit tazkirah. 

Dia mula menggelabah kerana dia tidak tahu apa-apa. Dia memberanikan diri naik ke mimbar masjid bagi cover malu. Dia memulakan ucapan dengan kata alu-aluan yang amat menarik dan menyebabkan penduduk kampung terasa hormat kepadanya. 

Kemudian dia bertanya, "Adakah muslimim sekelian tahu apa yang akan disampaikan oleh saya sebentar lagi?". Hadirin menjawab, "Tidak" dengan penuh minat. 'Syiekh' menjawab balik, "Kalau begitu, tiada gunalah saya berucap sedangkan kalian semua tidak tahu apa yang akan saya sampaikan, wassalam". 

Penduduk kampung mengatakan dalam hati bahawa tentu beliau mempunyai ilmu yang sangat tinggi sehinggakan begitu susah hendak mendengar tazkirahnya.

Zakat Fitrah - Penyucian Diri Di Hari Lebaran

As-Salam.
Menjelang sahaja Syawal, selain memperbanyakkan ibadah untuk mencari Lailatul Qadr, menjadi kewajipan bagi umat Islam untuk menunaikan zakat fitrah. Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadhan, dan zakat Fitri kerana masa untuk menyempurnakannya adalah pada akhir Ramadhan dan menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Untuk pengetahuan, kadar fitrah ialah satu gantang Baghdad bersamaan dengan 2.3kg beras atau senilai dengannya (ijtihad).

Siapa yang perlu bayar zakat ni? Bukan semua orang Islam itu perlu atau wajib membayar zakat, ada syarat yang perlu dipenuhi, seandainya lengkap syarat tersebut, barulah seseorang muslim itu wajib dikenakan zakat fitrah.

  1. Islam
  2. Mempunyai sesuatu (makanan, harta, atau wang) yang lebih daripada keperluan diri sendiri dan keperluan orang yang ditanggung nafkahnya untuk satu hari siang dan malam hari raya itu.
  3. Dapat menemui dua masa – akhir Ramadhan dan awal Syawal. Orang yang meninggal dunia sebelum terbenam matahari atau anak yang dilahirkan selepas matahari terbenam malam satu Syawal itu tidak wajib fitrah ke atasnya.

Ok, dah penuhi 3 perkara di atas itu, maka wajiblah membayar zakat. Dan waktu untuk mengeluarkan atau membayar fitrah ini terbahagi kepada 5:
  • Wajib: Apabila terbenam matahari akhir 30 ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
  • Afdhal: Sebelum Solat Sunat Hari Raya.
  • Sunat: Sepanjang bulan Ramadhan.
  • Makruh: Selepas solat sunat hari raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal.
  • Haram: Selepas terbenam matahari satu Syawal.

Banyak fadhilat diberikan mengenai zakat dan salah satunya ialah memperoleh keberkatan dan dibukakan pintu rezeki. Rezeki di sini bukan hanya bersandarkan kepada kemewahan dan wang ringgit atau harta benda, tetapi ia mencakupi segala perkara yang dikehendakkan oleh kita sebagai seorang muslim.

Ia juga adalah sebagai satu cara bagi umat Islam berkongsi keseronokkan, kebahagiaan, kemewahan, kesenangan dengan mereka yang kurang berkemampuan. Ia juga sebagai sau cara untuk insafi diri bahawa setiap yang ada pada kita adalah juga hak kepada orang lain, ia sebenarnya satu pinjaman dan anugerah Tuhan agar diperlakukan di jalan kebaikan.


Jaga Kelakuan Dan Tutur Kata Di Atas Jalan ..

Salam.
Apabila tiba hari perayaan seperti Aidilfitri, tajuk berita mengenai kemalangan maut pasti akan memenuhi dada akhbar. Agak malang sebenarnya, kerana ramai sedara kita, kenalan kita, teman-teman kita yang menjadi mangsa di jalanraya. Tak kiralah samada ia kemalangan kecil atau besar, sedikit sebanyak ia akan memberikan impaknya tersendiri buat mereka yang mengalami.

Petang tadi, saya sekali lagi menjadi saksi akan satu kemalangan ... antar sebuah kereta, motorsikal dan sebuah lori membawa muatan. Berdentum bunyinya. Sekilas saya nampak melalui cermin pandang belakang, motorsikal sedang berpusing di tengah jalan. Lori dan kereta yang terlibat memberhentikan kenderaan ...mangsanya, tidak pula nampak. Ingin nak tahu lebih, tetapi disebabkan saya membawa ketiga-tiga anak saya, saya lupakan hasrat tersebut.

Ini bukan pertama kali, saya pernah melihat 3 kemalangan sebelum ini, 1 kemalangan maut yang melibatkan seorang pemandu mini van - yang bertindak sebagai pembuli jalan, yang akhirnya membawa ia tertiarap di atas jalan berlumuran darah.

Kemudian, saya pernah menyaksikan di depan saya sebuah motorsikal di rempuh oleh sebuah kereta yang sedang asyik berlumba di jalanraya. Nyaris saya dan keluarga ketika itu tidak terlibat sama. Hanya selang beberapa saat sahaja jarak antara kereta saya dengan kemalangan tersebut. Nyaris juga, penunggang dan pembonceng selamat walaupun tercampak ke depan akibat dirempuh dari belakang.

Saya juga pernah melihat 2 kenderaan tergelinciri melanggar tiang, mungkin akibat jalanraya basah. Satu di persimpangan masuk ke tol, di mana seorang lelaki gagal mengawal keretanya lalu merempuh penghadang jalan. Satu lagi adalah berlaku di musim perayaan seperti ini juga, seorang wanita melanggar tiang lampu setelah keretanya berpusing dua kali di atas jalan, juga mungkin disebabkan jalan yang basah.

26 August 2011

Ramadhan di India | Photos of Ramadan al Mubarak

As.Salam. Negara India antara negara yang punyai ramai penduduknya beragama Islam. Dan suasana di sana semasa Ramadhan adalah hampir sama juga di tempat lain, dimeriahkan dengan sholat sunat Terawikh dan juga Tadarus Al Quran.

Meh HH kongsikan gambar-gambar menarik Ramadhan di India ...







Sumber: The Sacramento Bee



Peristiwa Besar Ramadhan: Peperangan Pertama Umat Islam

Salam.
Dalam banyak-banyak peperangan yang melibatkan muslimim, perang inilah yang sering disebut, dirujuk antara perang yang menjadikan tentera Islam itu digeruni. Bukan bermaksud Islam itu dengan sewenangnya menghalalkan peperangan, tetapi inilah bukti bahawa Islam itu bukan bersandar pada ketajaman pedang .... bukan disebabkan besarnya bala tentera, tetapi kekuatan iman yang ada dalam diri setiap pejuang.

Perang Badar - Peperangan Pertama Umat Islam

Telah tercatit dalam sejarah, bahawasanya peperangan ini telah berlaku pada hari Jumaat 2 Ramadhan tahun ke-2 Hijrah. Perang pertama umat Islam ini dinamakan Perang Badar kerana mengambil nama sebuah tempat. Badar adalah nama tempat di sebuah lembah yang terletak di antara Madinah dan Mekah. Ia merupakan lokasi strategik kerana terdapatnya sumber air di situ.

Perang ini melibatkan tentera Islam seramai 313 anggota berhadapan dengan 1,000 anggota tentera musyrikin Mekah yang lengkap bersenjata. Dalam peperangan ini, tentera Islam memenangi pertempuran dengan 70 tentera musyrikin terbunuh, 70 lagi ditawan manakala bakinya melarikan diri.

Allah menegaskan dalam Surah Aali ‘Imran ayat 123 hingga 125, yang bermaksud:
Sesungguhnya Allah menolong kamu dalam Perang Badar, sedangkan pada masa itu kamu orang yang lemah. Sebab itu bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mensyukurinya.

25 August 2011

Anak, Jangan Kau Lupa Akan Insan Ini

Salam.
Ayah kita adalah hero kita dalam hidup. Dari saat kita dilahirkan, dialah yang sentiasa bersedia untuk melakukan hampir apa sahaja untuk diri kita. Ayah kita bukanlah superman, bukan spiderman, bukan captain malaysia atau amerika .... ayah adalah ayah, bapa, papa, aki, dan segala macam panggilan. Mereka merupakan ketua dalam keluarga yang harus kita tunduk patuh.

Ya, adakala hasrat ayah tak sama dengan kehendak kita. Ada yang tak sehaluan, namun dia tetap ayah kita yang sanggup dan sentiasa bersedia melakukan hampir apa sahaja. 

Dia tak minta untuk disanjung, apatah lagi untuk dibalas segala pengorbanan dan segala titik peluh dan tangisan. Dia berada di hadapan di saat orang lain menghentikan langkah, dan di saat tiada orang lain yang berani berada di depan.

Ayah, bukan sahaja tempat untuk bermanja, tetapi sebagai idola tempat kita bergantung harap, tempat meminta bantuan untuk alihkan sofa atau kerusi, tempat kita minta untuk membeli kasut baru, tempat untuk kita mengharapkan ayah membawa kita bersiar dengan motor cabuk atau kereta usang. Ayah banyak lebihnya dari mana-mana lelaki yang pernah anda kenal dalam hidup anda.

Wahai kita sebagai anak, janganlah lupa akan ayah. Mungkin ayah tidaklah menjadi seorang manusia terbaik, tetapi dia tetap ayah kita. Tanpa ayah, mungkinkah kita melihat dunia ini? Dalam kekurangan dia sebagai insan, dia tetap cuba menjadi ayah yang terbaik untuk kita, dalam apa juga keadaan, cara dan umur kita.

Ayah tetap ingat akan kita .. tetapi kita?

Baru Ku Tahu Kenapa Emak Ku Garang

Anak-anak. Foto: Lensahasrul
Salam.
Bila anda dah jadi mak pak, baru anda tahu betapa sukarnya mendidik anak-anak untuk menjadi seorang manusia yang terbaik. Ya, anda boleh kata, "Ala .. bukan susah pun nak jaga derang" .... itu kalau anda hanya bagi mereka makan, pakai, tido ... hal2 lain, soal didikan anda biarkan, atau berikan pada orang lain.

Kalau anda tak kesah anak anda asyik dapat no pertama (dari belakang) dalam kelas, tak mengapa ... saya, secara peribadinya, nak nak kan anak-anak saya jadi terbaik dalam pendidikan dan pelajaran.
Anda tengok anak anda pukul anak orang lain, anda rileksss je ... sebab anda fikir derang kanak-kanak yang sedang bermain, tetapi bagi saya ... ia menerapkan unsur keganasan.

Anak saya ambik makanan dan lempar-lempar atas lantai ... jika saya, memang marah sebab rezeki diperlakukan begitu, orang lain .... tak tahu, mungkin mereka fikir alahai budak ... biarkan je.

Ntah. Lain orang, lain cara didikannya. Cara saya, tegas, rotan di rumah ada 2 .... kalau salah, saya rotan .... saya garang ... memang, tapi untuk anak-anak saya. Orang mungkin tak suka, orang mungkin pandang serong. Walaupun gitu, saya tak sanggup tengok anak saya nangis teresak-esak .....

Berhati-hati Dengan Apa Yang Anda Minta

Salam.
Kadangkala kerana dilanda masalah, kerana ditimpa kekecewaan, tanpa sedar, hati kita telah mendoakan sesuatu yang tidak sepatutnya. Kita mohon perkara-perkara yang tidak sepatutnya sedangkan apa yang kita buat itu adalah melanggar ketentuan takdir.

Apabila kita dalam keadaan marah, kita mendoakan perkara-perkara yang tidak baik samada untuk anak kita, suami, isteri mahupun mak pak kita. Malah ada masa kita mendoakan sesuatu yang tidak baik untuk jiran tetangga kita.

Berdoa, bukanlah untuk memberikan masalah pada orang lain, tetapi berdoa dan meminta perkara yang boleh memberikan kebaikan kepada diri.

Jadi, hati2 dengan apa yang anda minta. Seandainya Tuhan dengan ehsanNya memakbulkan doa anda itu, dah tiada lagi kata yang boleh menarik balik permintaan anda.

*p.s: Terbuat entri ini lepas menonton Lailatul Qadr di TV9

24 August 2011

Wordless Wednesday #WW - Trem Elektrik Pertama Di Malaysia


[Senda Gusi] Puteri Yang Mencairkan Segala Benda

Salam.
Saya nak kongsikan satu cerita pendek ini. Mungkin dah ramai mengetahui dan baca kisah ini. Sukacita nak diingatkan bahawa anda perlu berfikiran terbuka dan jangan buat kesimpulan awal, sila baca sampai habis ... tentu nanti anda akan tersenyum sendiri ...

Kisah ini telah dikongsikan kepada saya lapan tahun dahulu, seperti mana cerita-cerita lain yang pernah saya bawakan dalam blog ini. Jika anda suka, anda boleh share, atau boleh saja copy paste untuk entri dalam blog anda ...:)

Kisah Seorang Puteri Yang Boleh Mencairkan Segalanya

Pada zaman dahulu, tinggallah seorang puteri raja yang sangat cun bersama ayahandanya di sebuah negeri berdekatan dengan Istanbul dalam suasana aman dan damai. Kecantikan puteri tersebut amat perghhh ..... sukar dibayangkan dan sering diperkatakan sehingga ke negeri Arab.

Keindahan paras rupa dan budi pekerti puteri tersebut amat terkenal dan sering menjadi igauan para putera raja dan rakyat jelata. Kerana itu, tiada seorang pun gadis di negeri tersebut yang dapat menandingi kecantikan, kelembutan budi bahasa dan kesopanan yang dimiliki oleh puteri tersebut. Kiranya puteri ini memang perfect la untuk dijadikan isteri pertama ... atau kedua .. atau ketiga buat mereka yang mampu ... hehehee

Dikisahkan, bonda puteri tersebut mangkat ketika puteri masih lagi bayi. Puteri tersebut membesar bersama ayahanda, dayang-dayang serta penjaga penjaga istananya dengan penuh kasih sayang.

Wordless Wednesday #WW - Berapa Nilai Diri Anda?


Wordless Wednesday #WW - Dinosour Di Laman Rumah !


Nak Bantu Blog Baru Pun Ada Isu Ke?

Salam.
Kenapa la nak dijadikan isu? Dengki ke blogger tu dapat trafik canak-canak nih (erkk bukan blog ini ehh) .... saya pun tak faham la. Nak saya katakan, blog saya ni naik pun sebab saya pada awalnya memang rajin join segmen, giveaway dan contest yang dianjurkan oleh blogger lain.

Dari segmen-segmen yang dianjurkan, blog saya ini dikenali. Dari situ, banyak blogger baru dan lama mengenali blog saya ini secara tak langsung. Dari 10 kunjungan dapat 100 kunjungan, dari trafik ke blog ini hanya 10-20 UV sehari menjadi kepada 500 UV sehari ... 

Dan kerana itulah, saya ikut terpanggil untuk buat cara yang sama bagi bantu blogger-blogger lain terutama blog-blog baru. Kerana apa? Sebabnya saya dah dapat manfaat dari segmen-segmen ini, dan saya mahukan mereka juga dapat manfaat dari apa yang telah saya buat - join segmen blogger.

'Blog' Terbuka Sempena Syawal 2011

Salam.
Masih ada peluang, masih ada masa, masih lagi berkesempatan untuk anda semua, terutama blog-blog baru untuk join segmen saya yang bakal tutup dalam masa beberapa jam ni lagi. Segmen 'Ziarah Raya Blog' setakat ini berjaya mengumpulkan lebih kurang 50 blog. Jika nak tahu blog-blog mana yang dah siap tersenarai, anda boleh singgah di blog ini: Azwan's Princess.

Apa tujuan saya buat segmen Ziarah Raya Blog? Pertama sekali, adalah untuk sediakan platform perkenalan sesama blogger, keduanya adalah untuk memeriahkan suasana blogwalking di minggu raya memandangkan nanti kemungkinan banyak blog akan kurang update. Nak update pun .... sure akan sibuk dok makan ketupat cicah rendang ...hehhehehe...

Dan yang saya tak beritahu ialah (dalam segmen tu), saya akan rombak bloglist saya yang ada kat bawah tu. Jadi senarai ini akan saya ambil untuk ditempatkan dalam blog saya. Maaf tak beritahu awal-awal, sbb saya nak tahu siapa yang benar-benar sudi join segmen ni, ialah ada isu la pulak sekarang ni mengenai blog yang buat segmen.

Lobak, Telur Dan Kopi - Sebuah Kisah Untuk Redha Kehidupan

Salam.
Hidup ini memang perit nak dilalui. Masing-masing ada kesukaran sendiri, semuanya adalah kerana segala kesulitan dan kesukaran itu merupakan satu ujian Tuhan untuk makhluknya yang benafas di muka bumi ini.

Kita sering mengeluh mengenai hidup kita yang kadangkala tidak keruan. Di tambah pula dengan masalah yang bertimpa sehingga ada satu ketika merasakan hidup ini amat rapuh dan tidak lagi berbaloi.

Hairan. Kita lupa bahawa kita sebelum ini pernah bertungkus-lumus untuk keluar ke dunia ini, tetapi apabila dah menerima nikmat melihat dan merasai kehidupan, kita dengan secara mudahnya telah berputus asa.

Jadi, di sini saya kongsikan sebuah kisah untuk sama-sama kita renungkan. Sebuah kisah yang tercipta antara seorang ayah dan seorang anak.

Kisah Lobak, Telur Dan Kopi

Seorang anak mengeluh pada ayahnya mengenai kehidupannya dan menanyakan mengapa hidup ini terasa begitu sukar dan menyakitkan baginya. Ia tidak tahu bagaimana menghadapinya dan hampir menyerah kalah dalam kehidupan. Ia sudah letih untuk berjuang. Sepertinya setiap kali satu masalah selesai, timbul masalah baru.

Ayahnya, seorang tukang masak, membawanya ke dapur. Ia mengisi 3 periuk dengan air dan menaruhnya di atas api. Setelah air di ketiga-tiga periuk2 tersebut mendidih. Ia menaruh lobak merah di dalam periuk pertama, telur di periuk kedua dan ia menaruh serbuk kopi di periuk terakhir. Ia membiarkannya mendidih tanpa berkata-kata. Si anak tertanya-tanya dan menunggu dengan tidak sabar, memikirkan apa yang sedang dikerjakan oleh ayahnya.

23 August 2011

Lepak di BANGKU KOSONG Dalam Carian Google

Salam.
Tadi ada sahabat blogger posting mengenai site link blognya dalam enjin carian Google, dan saya jadi kagum jap. Lalu saya pun try la saya punya pulak ..untuk blog ini, dan ini adalah hasilnya:


Klik Untuk Paparan Lebih Jelas.

Seandainya anda mencubanya juga, dan dah ada macam kat atas ni, ini bermakna usaha anda untuk menempatkan blog anda dalam enjin carian dah berjaya. InsyaAllah, dapatlah sedikit sebanyak trafik dari enjin carian, jika tidak berlaku hari ini, esok lusa, minggu depan mahupun tahun depan. Ia akan terus berada dalam alam maya selagi ada orang yang akan Google ...

Tak tahu macam mana nak tempatkan blog anda dalam enjin carian? Cuba semak dalam Panduan Blogging yang telah saya sediakan.




Peristiwa Besar Ramadhan - Tewasnya Israel, Tertawannya Garis Bar Lev, Israel

Ini mungkin merupakan sejarah moden yang mencatitkan peristiwa besar yang telah berlaku dalam bulan Ramadhan. Boleh dikatakan ia satu kemenangan besar apabila keegoan tentera Israel tercalar dalam peristiwa ini. Peristiwa kekalahan Israel ini berlaku dalam Perang Yom Kippur.

Tertawannya Garis Bar Lev, Israel

Peperangan ini melibatkan tentera Islam pakatan Mesir dan Syria dengan tentera Yahudi Israel pada 10 Ramadhan 1390 Hijrah bersamaan 6 Oktober hingga 22 atau 24 Oktober 1973 Masihi. Perang Yom Kippur, juga dikenali dengan beberapa nama lain, termasuklah Peperangan Arab-Israel 1973, Perang Oktober, dan juga Perang Ramadhan.

Bagi mereka yang sering meneliti sejarah Palestin, dan dunia Arab, peristiwa ini dianggap sangat besar kerana ianya merupakan satu peperangan yang mencorakkan dunia politik moden dunia Arab dengan negara Israel.
Tewasnya Israel, Tertawannya Garis Bar Lev, Israel
Peperangan ini adalah sebahagian daripada konflik Arab-Israel sejak dari tahun 1948. Pada bulan Jun 1967, berlaku Perang Enam Hari antara Israel dengan Mesir, Syria dan Jordan. Dalam pertempuran itu, Israel berjaya menduduki Bukit Golan, Syria di utara serta Semenanjung Sinai, Mesir di selatan sehingga ke Terusan Suez. Selepas itu, Israel membina barisan pertahanan di Sinai dan Bukit Golan.

Pada tahun 1971, 500 juta dolar Amerika diperuntukkan oleh Israel bagi membina kubu yang dinamai Garis Bar Lev. Kubu ini dinamakan sempena nama Jeneral Israel, Haim Ber Lev.

Hebatnya kubu ini sehinggakan Israel bermegah dengan kubu Bar Lev yang didakwa ‘tidak dapat ditawan’ kerana mempunyai kekebalan dan teknologi peralatan yang canggih. Namun, tentera Islam berjaya menawan kubu itu sekaligus mengalahkan Israel.

Dalam peperangan ini, salah satu fakta menarik yang tak ramai tahu ialah peranan seorang sarjana Islam - Syeikh Hafiz Salamah yang mengambilalih pimpinan operasi peperangan. Beliau juga merangkap sebagai Imam Masjid Bandar Suez.

Kehebatannya dalam mengetuai tentera mujahidin gabungan tentera Mesir, Syria dan penduduk bandar Suez berjaya megasak tentera Israel yang terpaksa berundur sehingga terpaksa menyerahkan Semenanjung Sinai dan Bukit Golan.


[Senda Gusi] Doa Anak Yang Dimakbulkan

Salam.
Agak lama juga ehhh saya tak selitkan entry lawak jenaka dalam blog ini. Aha.... kali ini satu entri yang perlukan anda fikirkan apakah perkara tersirat di sebalik yang tersurat. Kena hayati cerita ni betul2... dan barulah anda akan tahu apa yang cuba disampaikan dalam cerita ni.

Sekali baca mungkin tak ada apa2 yang menariknya tetapi dua kali baca, dah leh agak dah kot ... baca dengan perasaan sejujur mungkin, tak ada lencong2...hehehe... dah tahu, beritahu apa yang anda dapat simpulkan ehh ...

Doa Anak Yang Dimakbulkan
Seorang ayah terkejut mendengar doa anak perempuannya yang masih kecil ketika hendak tidur...

"Tuhan.. lindungilah ibuku.. lindungilah ayahku..lindungilah nenekku... dan ambillah atokku"

"Kenapa doamu untuk atok bunyinya seperti itu?" tanya ayahnya.

Si kecil menjawab... "Entahlah.. saya spontan berkata seperti itu."

Entah apa yang terjadi, keesokan harinya atoknya benar-benar meninggal dunia. Suatu kebetulan yang sangat aneh... fikir si ayah.

Beberapa hari kemudian ketika ayahnya hendak menidurkan anaknya dia mendengar lagi si anak berdoa..

"Tuhan... lindungilah ibuku, lindungilah ayahku, dan ambillah nenekku"

Dan keesokan hari, neneknya pula meninggal dunia. Ayahnya benar2 hairan.. kenapa doa anaknya begitu makbul..

Seminggu kemudian si ayah kembali mendengar anaknya berdoa...

"Tuhan, lindungilah ibuku dan ambillah ayahku"

Copyright 2010-2014 HASRULHASSAN.COM™. Originally by Templateism | Memberi Untuk Bermanfaat | Read Disclaimer