Andai Dah Susahkan Pengunjung, Macam Mana Nak Baca Blog?

Andai Dah Susahkan Pengunjung, Macam Mana Nak Baca Blog?

As-Salam.
Saya sejak akhir2 ni, rajin lak singgah-singgah blog-blog baru, blog kawan2 yang ada dalam bloglist tu pun saya jenguk2 gak, tapi biasalah, sifat ingin tahu bagaimana rupa dan wajah blog-blog baru meluap lak. Bukan apa, ada sesetengah tu cam lost je bila berblog.

Dan yang tak bestnya ialah, bila saya nak klik2 tak boleh. Oppss ... bukan klik iklan ehhh, tapi nak klik entri di blog tu. Anak panah udah bertukar .... jadi gambo cute yang menari-nari sana sini. Cantik tu memang cantik. Tapi kalau cantik camtu, sampai saya nak gunakan mouse pun susah, macam mana? Haaa .. kalau orang lain ... lagi2 yang baru2 nak jinak2 dalam dunia blog, yang nak lihat entri2 dalam blog tu ... tak ke konpius dibuatnya.

Bukan semua orang tahu macam mana nak navigasi dalam blog. Jika anda seorang blogger baru yang baru nak tatih ke blog orang lain, bila berhadapan situasi begini, tampak macam benda leceh lak.

Saya ok lagi, ada trick2 yang saya leh guna untuk tengok entri2 yang ada. Tapi kalau dah 10 minit dok main2 mouse dalam blog je tanpa dapat baca isi2 lain .. hmm apa guna ehh, melainkan memang itu tujuannya, nak bagi pengunjung berada lama melepak di blog anda. Klik2 tak jadi apa .. klik2 tak jadi apa ... adehhh ....

Jangan terasa hati ehh dengan tulisan saya ni. Bukan apa, ada yang minta saya singgah blog derang, mintak komen, minta nasihat .. tapi kalau pintu pun saya tak nampak, macam mana saya nak masuk??


Tahniah Buat Datuk Lee Chong Wei - Kejohanan Dunia Badminton 2011

Tahniah Buat Datuk Lee Chong Wei - Kejohanan Dunia Badminton 2011

Salam.
Hujan. Lebat lak tu, anak saya yang sulong, tidur sejak tghari, dekat buka puasa baru bangun. Memang penat la tu kot, penat berpuasa. Uhhh jarang anak saya ni tidur siang - pengsan nih. Adehhh...

Hmm baru lepas tgk badminton, Kejohanan Badminton Dunia di Stadium Arena Wembley. Perghh memang sengit perlawanan Datuk Lee Chong Wei dengan Lin Dan. Ada satu masa tu, saya memang debar-debar, apatah lagi di set terakhir penentuan Juara Dunia.
Tapi, nampaknya bukan rezeki Datuk Lee Chong Wei, kalah tapi tak bermakna mengalah mudah. Perjuangan pemain nombor satu negara ini patut dicontohi, dia berjuang sampai ke ahirnya yang menampakkan dia kalah dengan tipis.

Set pertama berjaya menang dengan 22-20, kemudian tak bernasib baik dengan kalah 14-21 dan akhirnya tewas dengan perghhh ... saya tak senang duduk bai .... tewas dengan mata 21-23. Tapi ini bukan tewas biasa, tewas dengan penuh bangga sebab bermain mantap.

Set penentuan memang sengit, mata jarak antaranya sikit-sikit je ..kejap Lin Dan, kejap Datuk Lee Chong Wei. Apapun, anak kelahiran Pulau Pinang ini memang terbaik. Tak sia-sia la dapat gelaran Datuk ... 

Terima kasih Datuk Lee Chong Wei.
Komen - Petunjuk Blog Ada Pembaca

Komen - Petunjuk Blog Ada Pembaca

As-Salam.
Ada yang bertanya, bagaimana nak tahu blog kita diterima pengunjung dan akhirnya punyai pembaca sendiri? Jawapan saya mudah je, lihat komen.

Komen pada entri membezakan jenis-jenis pengunjung, adakah mereka pembaca atau hanya sebagai pengujung sesekali. Ada yang membaca blog anda teliti sehinggakan setiap kesilapan (andai ada) akan ditegur. Ada tu, dia boleh kaitkan dengan entri lain yang dah dibuat. Yang ini memang pembaca tegar, mereka tahu perjalanan sesuatu blog.

Komen pada entri memang berbeza, mengikut tajuk dan isi entri tertentu. Mereka yang meninggalkan komen adalah mereka yang punyai tanggapan, punyai luahan, punyai pendapat yang ingin mereka kongsikan. Apapun, ia semua bergantung pada jenis entri. Kalau dah entri tu isinya satu penulisan berbentuk ucapan, maka dibalas pun adalah dengan ucapan ... ye tak?

Komen pada entri tertentu juga menunjukkan berlaku tindak balas antara pembaca dengan blog, erkk bukan dengan anda sebagai pemilik blog. Interaksi antara anda dengan pengomen di blog hanya berlaku bila anda berada dalam komentar ataupun anda buat kunjungan balas.

Oh ya, bukan orang yang suka pada blog sahaja boleh dilihat dalam ruangan komen, malah anda boleh juga tahu berapa banyak yang tak suka dengan blog anda ... :) ....tak percaya? cubalah jangan aktifkan tapisan .. ada berani? Saya .. erkk blum berani lagi .. hahaha....(tak beri anynomous komen).

Lupa satu lagi ... ada silent reader, tetapi lama-kelamaan silent reader pasti akan bersuara. Dan bagaimana nak tahu ada pembaca senyap nih? Hmm kena guna analitik la sikit ... nanti2 saya cerita ehh ... 

Okeh.

*p.s: Ada yang minta pendapat mengenai blog mereka, hmm saya mohon maaf awal2 kalau saya tak dapat berbuat demikian ...

Pengisian Ramadhan

More »

Kemeriahan Hari Raya

More »

Pilihan Menarik

More »

Panduan Blogger

More »