Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Ogos, 2011

Time Raya Pun Nak Berblog Ke?

Salam.Pedas telinga. Orang lain sibuk beraya .... tetapi ada insan cam saya dok sibuk nulis entri dalam blog. Apa daaa ... tak ada sedara ke nak beraya? Uhhh ishhh ... ada la .... cuma sedara datang sini. Rumah ni rumah tumpuan, tiap kali raya pun camtu. Yelah, dulu tapak umah ni, adalah sebahagian dari rumah opah. Bila sebut kampung je, semua sanak sedara akan cap rumah mak saya ni sebagai rumah kampung halaman derang.
Sepupu sepapat, pak sedara, mak mendakan ... jauh dekat mesti wajib kena datang rumah ni. Sebab tu, kadangkala bila tiba raya, kami kat sini sebagai tuan rumah tak leh nak ke mana-mana sebab mesti ada tetamu yang datang beraya.
Jadi, antara waktu tu .... sempatla jugak gunakan YES untuk berblog. :) Jangan marahhh ...
*p.s: Rendang dah pun habis .. kena masak baru ni ...

Almari Baru - Sebuah Filem Pendek Aidil Fitri 2011 Dari CST Production

Salam.Semakin hampir dengan 1 Syawal, semakin banyak iklan dan kisah dipaparkan mengenai Syawal dan juga tidak kurang berkaitan Ramadhan. Antaranya ialah terbitan CST Production ini - Almari Baru. Sekali lagi satu kisah yang menyentuh rasa antara seorang ibu dan seorang anak. Saya pasti anda juga akan rasa hiba dan sayu dengan video pendek ini.
Selamat menikmati video ini dengan penuh rasa insaf. Ingatilah segala pengorbanan ibu kita ....

CST Production adalah sebuah penerbitan daripada anak2 muda yang sangat kreatif, dan saya telah beberapa kali buat posting mengenai hasil kerja mereka menggunakan kamera DSLR dalam pembikinan video2 HD. Hebat.

Tiba Syawal, Rumah Pun Berseri

Salam.Wahh sakan kak borong perabut ehh? Hmmm time rayalah nak tukar benda2 yang dah lama ye tak? Langsir, erkk apa lagi ehh .... TV mesti skrin leper 42 inci ... dan banyak lagi. Cik abang lak, keter mesti nak shinning punya, mana ada garis, time ni la nak nutup, kalau boleh tak nak nampak cela. Gitulah kita, time raya, semuanya baru, semuanya cantik. Bukan apa, sunnah tu ... hehehe ..
Bagaimana dengan Ramadhan yang semakin berlalu? Dah cukup ke diserikan dengan amalan kita ehh? Hmm mana tak terdaya, diniatkan di hati pun dapat pahala .... insyaAllah andai diberikan kekuatan dan panjang umur, tahun hadapan pertingkatkan amalan. Moga Allah mengizinkan kerana semuanya atas kehendakNya.
Berseri rumah pasti akan bertambah jika Ramadhan kita telah lalui dengan penuh kebaikan. Dan bagi kanak-kanak, Syawal pasti dinanti kerana ingin merayakan 'kemenangan' mereka dalam mengharungi bulan puasa. Leh dapat pelbagai benda yang kadangkala susah nak dapat di hari biasa - tanpa perlu meminta.

Laku Betul Makanan Ni ...

Salam.Sedar tak sedar dah nak penghujung Ramadhan. Saya dan keluarga dah pun berada di kampung halaman. Semalam, sempat berbuka di kampung isteri, dan juga bersahur pagi tadi. Sekarang, saya kat kampung emak saya kat Batu Gajah ... leh ulang-alik hari-hari ... dekat je, tak sampai 30 minit. Tapi, jalan kampung biasalah .... kalau hujan ke, perghhh memang goyah kaki saya.
Semalam, masa on the way balik, singgah la jap kat Kuala Kangsar, wife saya drive .... hehehe... saya dok belakang ngan 2 anak - tido ... adehhh leh gitu? Hehehehe ... singgah sebab nak beli juadah buka puasa. Hmmm ... ramaiiiinyaaaaa orang.

Harap maaf kualiti gambar agak kurang memuaskan. Ramai kan ... dan ramai gak yang terbuka sana-sini, kalau saya ambik gambar kang, tak pasal2 nanti kena label mat seks .... adehh mat seks di Ramadhan .... oh tidak!

[Senda Gusi] Bertanya Pada Yang Tahu ...

Salam.Nak kongsikan satu cerita ini. Mungkin boleh dijadikan panduan dan pengajaran. 
Seorang pelajar baru pulang dari Mesir tetapi di sana dia hanya bersuka-sukaan. Bila dia pulang, dia disambut oleh orang kampung dan digelar 'syiekh'. Dia berasa bangga. Pada suatu malam selepas Maghrib, penduduk kampung menyuruhnya menyampaikan sedikit tazkirah. 
Dia mula menggelabah kerana dia tidak tahu apa-apa. Dia memberanikan diri naik ke mimbar masjid bagi cover malu. Dia memulakan ucapan dengan kata alu-aluan yang amat menarik dan menyebabkan penduduk kampung terasa hormat kepadanya. 
Kemudian dia bertanya, "Adakah muslimim sekelian tahu apa yang akan disampaikan oleh saya sebentar lagi?". Hadirin menjawab, "Tidak" dengan penuh minat. 'Syiekh' menjawab balik, "Kalau begitu, tiada gunalah saya berucap sedangkan kalian semua tidak tahu apa yang akan saya sampaikan, wassalam". 
Penduduk kampung mengatakan dalam hati bahawa tentu beliau mempunyai ilmu yan…

Zakat Fitrah - Penyucian Diri Di Hari Lebaran

As-Salam.Menjelang sahaja Syawal, selain memperbanyakkan ibadah untuk mencari Lailatul Qadr, menjadi kewajipan bagi umat Islam untuk menunaikan zakat fitrah. Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadhan, dan zakat Fitri kerana masa untuk menyempurnakannya adalah pada akhir Ramadhan dan menjelang Hari Raya Aidilfitri.
Untuk pengetahuan, kadar fitrah ialah satu gantang Baghdad bersamaan dengan 2.3kg beras atau senilai dengannya (ijtihad).
Siapa yang perlu bayar zakat ni? Bukan semua orang Islam itu perlu atau wajib membayar zakat, ada syarat yang perlu dipenuhi, seandainya lengkap syarat tersebut, barulah seseorang muslim itu wajib dikenakan zakat fitrah.
IslamMempunyai sesuatu (makanan, harta, atau wang) yang lebih daripada keperluan diri sendiri dan keperluan orang yang ditanggung nafkahnya untuk satu hari siang dan malam hari raya itu.Dapat menemui dua masa – akhir Ramadhan dan awal Syawal. Orang yang meninggal dunia sebelum terbenam matahari atau anak …

Jaga Kelakuan Dan Tutur Kata Di Atas Jalan ..

Salam.Apabila tiba hari perayaan seperti Aidilfitri, tajuk berita mengenai kemalangan maut pasti akan memenuhi dada akhbar. Agak malang sebenarnya, kerana ramai sedara kita, kenalan kita, teman-teman kita yang menjadi mangsa di jalanraya. Tak kiralah samada ia kemalangan kecil atau besar, sedikit sebanyak ia akan memberikan impaknya tersendiri buat mereka yang mengalami.
Petang tadi, saya sekali lagi menjadi saksi akan satu kemalangan ... antar sebuah kereta, motorsikal dan sebuah lori membawa muatan. Berdentum bunyinya. Sekilas saya nampak melalui cermin pandang belakang, motorsikal sedang berpusing di tengah jalan. Lori dan kereta yang terlibat memberhentikan kenderaan ...mangsanya, tidak pula nampak. Ingin nak tahu lebih, tetapi disebabkan saya membawa ketiga-tiga anak saya, saya lupakan hasrat tersebut.
Ini bukan pertama kali, saya pernah melihat 3 kemalangan sebelum ini, 1 kemalangan maut yang melibatkan seorang pemandu mini van - yang bertindak sebagai pembuli jalan, yang akhirnya…

Peristiwa Besar Ramadhan: Peperangan Pertama Umat Islam

Salam.Dalam banyak-banyak peperangan yang melibatkan muslimim, perang inilah yang sering disebut, dirujuk antara perang yang menjadikan tentera Islam itu digeruni. Bukan bermaksud Islam itu dengan sewenangnya menghalalkan peperangan, tetapi inilah bukti bahawa Islam itu bukan bersandar pada ketajaman pedang .... bukan disebabkan besarnya bala tentera, tetapi kekuatan iman yang ada dalam diri setiap pejuang.
Perang Badar - Peperangan Pertama Umat Islam
Telah tercatit dalam sejarah, bahawasanya peperangan ini telah berlaku pada hari Jumaat 2 Ramadhan tahun ke-2 Hijrah. Perang pertama umat Islam ini dinamakan Perang Badar kerana mengambil nama sebuah tempat. Badar adalah nama tempat di sebuah lembah yang terletak di antara Madinah dan Mekah. Ia merupakan lokasi strategik kerana terdapatnya sumber air di situ.
Perang ini melibatkan tentera Islam seramai 313 anggota berhadapan dengan 1,000 anggota tentera musyrikin Mekah yang lengkap bersenjata. Dalam peperangan ini, tentera Islam memenangi p…

Anak, Jangan Kau Lupa Akan Insan Ini

Salam.Ayah kita adalah hero kita dalam hidup. Dari saat kita dilahirkan, dialah yang sentiasa bersedia untuk melakukan hampir apa sahaja untuk diri kita. Ayah kita bukanlah superman, bukan spiderman, bukan captain malaysia atau amerika .... ayah adalah ayah, bapa, papa, aki, dan segala macam panggilan. Mereka merupakan ketua dalam keluarga yang harus kita tunduk patuh.
Ya, adakala hasrat ayah tak sama dengan kehendak kita. Ada yang tak sehaluan, namun dia tetap ayah kita yang sanggup dan sentiasa bersedia melakukan hampir apa sahaja. 
Dia tak minta untuk disanjung, apatah lagi untuk dibalas segala pengorbanan dan segala titik peluh dan tangisan. Dia berada di hadapan di saat orang lain menghentikan langkah, dan di saat tiada orang lain yang berani berada di depan.
Ayah, bukan sahaja tempat untuk bermanja, tetapi sebagai idola tempat kita bergantung harap, tempat meminta bantuan untuk alihkan sofa atau kerusi, tempat kita minta untuk membeli kasut baru, tempat untuk kita mengharapkan ayah…

Baru Ku Tahu Kenapa Emak Ku Garang

Salam.Bila anda dah jadi mak pak, baru anda tahu betapa sukarnya mendidik anak-anak untuk menjadi seorang manusia yang terbaik. Ya, anda boleh kata, "Ala .. bukan susah pun nak jaga derang" .... itu kalau anda hanya bagi mereka makan, pakai, tido ... hal2 lain, soal didikan anda biarkan, atau berikan pada orang lain.
Kalau anda tak kesah anak anda asyik dapat no pertama (dari belakang) dalam kelas, tak mengapa ... saya, secara peribadinya, nak nak kan anak-anak saya jadi terbaik dalam pendidikan dan pelajaran.Anda tengok anak anda pukul anak orang lain, anda rileksss je ... sebab anda fikir derang kanak-kanak yang sedang bermain, tetapi bagi saya ... ia menerapkan unsur keganasan.
Anak saya ambik makanan dan lempar-lempar atas lantai ... jika saya, memang marah sebab rezeki diperlakukan begitu, orang lain .... tak tahu, mungkin mereka fikir alahai budak ... biarkan je.
Ntah. Lain orang, lain cara didikannya. Cara saya, tegas, rotan di rumah ada 2 .... kalau salah, saya rotan ..…

Berhati-hati Dengan Apa Yang Anda Minta

Salam.Kadangkala kerana dilanda masalah, kerana ditimpa kekecewaan, tanpa sedar, hati kita telah mendoakan sesuatu yang tidak sepatutnya. Kita mohon perkara-perkara yang tidak sepatutnya sedangkan apa yang kita buat itu adalah melanggar ketentuan takdir.
Apabila kita dalam keadaan marah, kita mendoakan perkara-perkara yang tidak baik samada untuk anak kita, suami, isteri mahupun mak pak kita. Malah ada masa kita mendoakan sesuatu yang tidak baik untuk jiran tetangga kita.
Berdoa, bukanlah untuk memberikan masalah pada orang lain, tetapi berdoa dan meminta perkara yang boleh memberikan kebaikan kepada diri.
Jadi, hati2 dengan apa yang anda minta. Seandainya Tuhan dengan ehsanNya memakbulkan doa anda itu, dah tiada lagi kata yang boleh menarik balik permintaan anda.
*p.s: Terbuat entri ini lepas menonton Lailatul Qadr di TV9

Wordless Wednesday #WW - Trem Elektrik Pertama Di Malaysia

[Senda Gusi] Puteri Yang Mencairkan Segala Benda

Salam.Saya nak kongsikan satu cerita pendek ini. Mungkin dah ramai mengetahui dan baca kisah ini. Sukacita nak diingatkan bahawa anda perlu berfikiran terbuka dan jangan buat kesimpulan awal, sila baca sampai habis ... tentu nanti anda akan tersenyum sendiri ...
Kisah ini telah dikongsikan kepada saya lapan tahun dahulu, seperti mana cerita-cerita lain yang pernah saya bawakan dalam blog ini. Jika anda suka, anda boleh share, atau boleh saja copy paste untuk entri dalam blog anda ...:)
Kisah Seorang Puteri Yang Boleh Mencairkan Segalanya
Pada zaman dahulu, tinggallah seorang puteri raja yang sangat cun bersama ayahandanya di sebuah negeri berdekatan dengan Istanbul dalam suasana aman dan damai. Kecantikan puteri tersebut amat perghhh ..... sukar dibayangkan dan sering diperkatakan sehingga ke negeri Arab.
Keindahan paras rupa dan budi pekerti puteri tersebut amat terkenal dan sering menjadi igauan para putera raja dan rakyat jelata. Kerana itu, tiada seorang pun gadis di negeri tersebut y…

Wordless Wednesday #WW - Berapa Nilai Diri Anda?

Wordless Wednesday #WW - Dinosour Di Laman Rumah !

Nak Bantu Blog Baru Pun Ada Isu Ke?

Salam.Kenapa la nak dijadikan isu? Dengki ke blogger tu dapat trafik canak-canak nih (erkk bukan blog ini ehh) .... saya pun tak faham la. Nak saya katakan, blog saya ni naik pun sebab saya pada awalnya memang rajin join segmen, giveaway dan contest yang dianjurkan oleh blogger lain.
Dari segmen-segmen yang dianjurkan, blog saya ini dikenali. Dari situ, banyak blogger baru dan lama mengenali blog saya ini secara tak langsung. Dari 10 kunjungan dapat 100 kunjungan, dari trafik ke blog ini hanya 10-20 UV sehari menjadi kepada 500 UV sehari ... 
Dan kerana itulah, saya ikut terpanggil untuk buat cara yang sama bagi bantu blogger-blogger lain terutama blog-blog baru. Kerana apa? Sebabnya saya dah dapat manfaat dari segmen-segmen ini, dan saya mahukan mereka juga dapat manfaat dari apa yang telah saya buat - join segmen blogger.

'Blog' Terbuka Sempena Syawal 2011

Salam.Masih ada peluang, masih ada masa, masih lagi berkesempatan untuk anda semua, terutama blog-blog baru untuk join segmen saya yang bakal tutup dalam masa beberapa jam ni lagi. Segmen 'Ziarah Raya Blog' setakat ini berjaya mengumpulkan lebih kurang 50 blog. Jika nak tahu blog-blog mana yang dah siap tersenarai, anda boleh singgah di blog ini: Azwan's Princess.
Apa tujuan saya buat segmen Ziarah Raya Blog? Pertama sekali, adalah untuk sediakan platform perkenalan sesama blogger, keduanya adalah untuk memeriahkan suasana blogwalking di minggu raya memandangkan nanti kemungkinan banyak blog akan kurang update. Nak update pun .... sure akan sibuk dok makan ketupat cicah rendang ...hehhehehe...

Dan yang saya tak beritahu ialah (dalam segmen tu), saya akan rombak bloglist saya yang ada kat bawah tu. Jadi senarai ini akan saya ambil untuk ditempatkan dalam blog saya. Maaf tak beritahu awal-awal, sbb saya nak tahu siapa yang benar-benar sudi join segmen ni, ialah ada isu la pula…

Lobak, Telur Dan Kopi - Sebuah Kisah Untuk Redha Kehidupan

Salam.Hidup ini memang perit nak dilalui. Masing-masing ada kesukaran sendiri, semuanya adalah kerana segala kesulitan dan kesukaran itu merupakan satu ujian Tuhan untuk makhluknya yang benafas di muka bumi ini.
Kita sering mengeluh mengenai hidup kita yang kadangkala tidak keruan. Di tambah pula dengan masalah yang bertimpa sehingga ada satu ketika merasakan hidup ini amat rapuh dan tidak lagi berbaloi.
Hairan. Kita lupa bahawa kita sebelum ini pernah bertungkus-lumus untuk keluar ke dunia ini, tetapi apabila dah menerima nikmat melihat dan merasai kehidupan, kita dengan secara mudahnya telah berputus asa.
Jadi, di sini saya kongsikan sebuah kisah untuk sama-sama kita renungkan. Sebuah kisah yang tercipta antara seorang ayah dan seorang anak.
Kisah Lobak, Telur Dan Kopi
Seorang anak mengeluh pada ayahnya mengenai kehidupannya dan menanyakan mengapa hidup ini terasa begitu sukar dan menyakitkan baginya. Ia tidak tahu bagaimana menghadapinya dan hampir menyerah kalah dalam kehidupan. Ia sud…

Lepak di BANGKU KOSONG Dalam Carian Google

Salam.Tadi ada sahabat blogger posting mengenai site link blognya dalam enjin carian Google, dan saya jadi kagum jap. Lalu saya pun try la saya punya pulak ..untuk blog ini, dan ini adalah hasilnya:


Seandainya anda mencubanya juga, dan dah ada macam kat atas ni, ini bermakna usaha anda untuk menempatkan blog anda dalam enjin carian dah berjaya. InsyaAllah, dapatlah sedikit sebanyak trafik dari enjin carian, jika tidak berlaku hari ini, esok lusa, minggu depan mahupun tahun depan. Ia akan terus berada dalam alam maya selagi ada orang yang akan Google ...
Tak tahu macam mana nak tempatkan blog anda dalam enjin carian? Cuba semak dalam Panduan Blogging yang telah saya sediakan.



Peristiwa Besar Ramadhan - Tewasnya Israel, Tertawannya Garis Bar Lev, Israel

Ini mungkin merupakan sejarah moden yang mencatitkan peristiwa besar yang telah berlaku dalam bulan Ramadhan. Boleh dikatakan ia satu kemenangan besar apabila keegoan tentera Israel tercalar dalam peristiwa ini. Peristiwa kekalahan Israel ini berlaku dalam Perang Yom Kippur. Tertawannya Garis Bar Lev, Israel Peperangan ini melibatkan tentera Islam pakatan Mesir dan Syria dengan tentera Yahudi Israel pada 10 Ramadhan 1390 Hijrah bersamaan 6 Oktober hingga 22 atau 24 Oktober 1973 Masihi. Perang Yom Kippur, juga dikenali dengan beberapa nama lain, termasuklah Peperangan Arab-Israel 1973, Perang Oktober, dan juga Perang Ramadhan.
Bagi mereka yang sering meneliti sejarah Palestin, dan dunia Arab, peristiwa ini dianggap sangat besar kerana ianya merupakan satu peperangan yang mencorakkan dunia politik moden dunia Arab dengan negara Israel. Peperangan ini adalah sebahagian daripada konflik Arab-Israel sejak dari tahun 1948. Pada bulan Jun 1967, berlaku Perang Enam Hari antara Israel dengan …

[Senda Gusi] Doa Anak Yang Dimakbulkan

Salam.Agak lama juga ehhh saya tak selitkan entry lawak jenaka dalam blog ini. Aha.... kali ini satu entri yang perlukan anda fikirkan apakah perkara tersirat di sebalik yang tersurat. Kena hayati cerita ni betul2... dan barulah anda akan tahu apa yang cuba disampaikan dalam cerita ni.
Sekali baca mungkin tak ada apa2 yang menariknya tetapi dua kali baca, dah leh agak dah kot ... baca dengan perasaan sejujur mungkin, tak ada lencong2...hehehe... dah tahu, beritahu apa yang anda dapat simpulkan ehh ...
Doa Anak Yang DimakbulkanSeorang ayah terkejut mendengar doa anak perempuannya yang masih kecil ketika hendak tidur...
"Tuhan.. lindungilah ibuku.. lindungilah ayahku..lindungilah nenekku... dan ambillah atokku"
"Kenapa doamu untuk atok bunyinya seperti itu?" tanya ayahnya.
Si kecil menjawab... "Entahlah.. saya spontan berkata seperti itu."
Entah apa yang terjadi, keesokan harinya atoknya benar-benar meninggal dunia. Suatu kebetulan yang sangat aneh... fikir si ay…

Malu ... Jika Baju Raya Mahal, Tengok-Tengok Sama Kaler Dengan Langsir!

As-Salam.Aha ...kejadian ini pernah berlaku tak kepada diri anda? Datang2 beraya rumah orang, tengok2 baju raya anda sama dengan langsir tuan punya rumah! Uhh malu doh ...kan kan? Tapi biasalah ... mesti akan cepat2 cover.
Ini semua bukan mustahil berlaku nanti. Ia mungkin berlaku. Dalam kita nak berhari raya dengan baju baru, pastikan diri kita tidaklah jadi berlebihan, nak bangga dengan baju baru boleh ...tak salah, tapi awas ... mulut tu biar katup, tak yah nak cerita kat mana beli, rega berapa semua. Kalau jadi cam kat atas tu ... aha .. mana nak sorok double malu?
Jadi, di hari lebaran kelak, ingat-ingat pada mereka yang tak berkemampuan. Ingat pada mereka yang tak berupaya nak pakai baju mahal2 cam kita ni. Bukan semua orang dapat bonus kerajaan kasik tu. Ada yang terpaksa beraya dengan perit dan serba kekurangan.
Mana yang ada kemampuan, berayalah dengan serba sederhana. Konsep sederhana ini perlu agar nanti tak ada hati yang berkecil hati. Seeloknya keriangan dikongsi bersama, ke…

Penat Dah Berblog, Nak Berikan Pada Awek Ini Handle Lak

Salam.Akhirnya .... dah terasa penat dengan berblog ini. Tulis entri macam2, dah ping merata suruh orang baca, buat segmen itu ini, semata nak suruh orang datang baca ... usaha tak pernah putus.
Tapi, buah yang ranum pun akhirnya jadi busuk juga. Lampu yang dok sinar akhirnya tiba masa meletup gak dia sebab dah panas sangat. Gitulah adanya dengan saya ....  penat, memang penat rasanya berblog.
Berbaloi ke selama usaha yang saya buat selama ini untuk Bangku Kosong? Alhamdulillah, saya syukur blog ini dah ada followers dan pembaca sendiri. Dan saya seronok, mereka telah mendapat pelbagai info dan semoga hendaknya memberi manfaat. 
Buat mereka yang terasa kecewa dengan saya, dengan blog ini, saya pohon maaf banyak-banyak .... ada perkara saya mampu buat, ada perkara adalah terbatas. 
Sebab dah rasa penat berblog, saya nak berikan blog ini pada sorang awek ni, nampak bersungguh benar dia nak wat posting, beria nampaknya dia nak jadi blogger .... adehh.
Maaf wajah sebenar awek ini telah dipalin…

Mengapa Melayu Tiada Dalam Senarai Terkaya Asia Tenggara?

Salam.Jika dulu, antara negara terkaya di dunia adalah berada di Nusantara. Dan kebanyakkan negara di Nusantara pula diketuai oleh rumpun melayu, tetapi ... itu dulu. Jika ada listing dikeluarkan dulu, mungkin kot senarai terkaya akan jadi milik rumpun melayu. Tetapi mengapa kini tidak lagi?
Kita dah kehilangan banyak kuasa ekonomi sejak negara kita dijajah ratusan tahun dahulu. Kita hanya kuat dalam politik, dalam pentadbiran ... tetapi lemah dari sudut ekonomi. Kita gah menjadi negara yang bijak pentadbiran, tetapi ekonomi .... bukan kita yang menjadi jaguh.
Ntahlah, bila ada yang nak naik je, pasti kena cantas ... lansung yang rugi siapa? 
Meh tengok senarai terkaya di Asia Tenggara ini (KLIK SINI) .... nampaknya kita ni miskin di tanah tumpah darah sendiri, tak mampu nak dabik diri .... sering jadi mangsa (mungkin) oleh kawan-kawan, sanak sedara, jiran tetangga sendiri, bangsa sendiri.
Sayang sekali, kita tak dapat tandingi kehebatan bangsa lain, belajar .... mungkin .. tetapi yang se…

Peristiwa Besar Ramadhan: Peperangan Dengan Kerajaan Monggol

Salam.Mari singkap lagi sejarah yang berlaku dalam bulan Ramadhan ini. Selain kisah turunnya kitab-kitab, dan juga kisah pembukaan Mekah, satu lagi kisah yang menarik yang ingin saya kongsikan dengan anda semua ialah mengenai peperangan muslimin dengan kaum Monggol. Ia agak berbeza dengan peperangan lain yang pernah berlaku kerana peperangan ini menumpahkan banyak darah dan nyawa.
Saya pernah ceritakan betapa hebatnya kerajaan Monggol ini dalam siri Kisah Kerajaan Agung Dunia, anda boleh baca di sini: KLIK.
Menurut catatan sejarah, kaum Monggol melebarkan penaklukan kekuasaannya pada tahun 126 hingga 1405 masihi. Ia hampir meliputi keseluruhan benua Asia. Menurut rekod, empayar penaklukan mereka meliputi seluas 33 juta kilometer persegi. 
Genghis Khan merupakan ketua kaum Monggol yang merealisasikan penaklukan ini. Dalam misi penaklukan itu, mereka membunuh melebihi sejuta rakyat negara yang ditakluki. Penaklukan mereka menjangkau hingga ke Moscow dan Kiev. Pada tahun 1258, tentera pimpi…

Hilangnya Kad Raya di Ramadhan

Salam.Aha.... tetiba singgah di kepala otak saya ni. Muncul tanda tanya ... kenapa lepas kawin ni tak ada pun kad raya ...kalau ada pun, sikit sangat. Beza betul time bujang, beza betul time dok bercinta.
Masa bercinta, kad raya bukan main beso lagi. Ada siap lagu dengan lampu lip lap. Ditambah pula semburan minyak wangi dan debu2 bedak .... adehhhh .... tu dulu, zaman saya ... zaman korang, saya tak tahu.
Tapi itulah, budaya kad raya ni dah kurang diminati. Takkan kerana rega setem yang dah naik kot? Maybe sebab harga kad tu sendiri yang mahal sampai tak tergamak nak beli. Kalau yang beli pun sebab terpaksa nak kena balas kad raya orang lain kasik.
Saya serius rindu nak terima kad raya ni. Dulu, time bulan puasa ni, posmen memang antara 'tetamu' yang dinantikan. Sure nak tunggu siapa kasik kad raya tahun tu, tapi nampaknya rasa ghairah tu dah tak ada lagi sekrang ni.
Masa dok bercinta dulu, tiap2 tahun ada kad raya .... kad sambut puasa pun ada weihh .. tapi ... lepas tu, dah kaw…

[Gambar] Antara Lukisan Dan Gambar Oleh Ben Heine

Salam.Sebelum ini saya pernah paparkan posting hampir serupa, kali ini saya bawakan pula hasil seni kreatif oleh Ben Heine. Ben Heine merupakan pelukis, jurugambar, karikatur yang hebat dari Belgium. Meh lihat hasil beliau - antara realiti dan nyata, antara lukisan dan gambar.

[Gambar] Makanan Pelik Untuk Berbuka Puasa?

Salam.Bila sebut berbuka puasa, tentu yang muncul di kotak fikiran ialah makanan yang menyelerakan dan sedap2 belaka. Dan saya tengok ramai buat posting makanan yang memang perghh tak tahannnn anak saya melihatnya ..... tapi bagaimana dengan makanan-makanan ini pula ...
Awas ehh ..paparan yang selanjutnya mungkin tak kena dengan tekak anda. Jangan tengok jika takut nanti terbatal puasa sebab muntah tak pasal2 ...
Apapun, makanan-makanan pelik ini mungkin tak ada di negara kita, namun seandainya anda tiada pilihan lain untuk berbuka puasa (yang tak mungkin berlaku), adakah anda sanggup makan makanan-makanan ini?


Ciri-Ciri Blog Seorang Blogger Baru

As-Salam.Apabila sebut je blogger newbie, saya pun tak pasti apa cirian yang boleh dikatakan blogger baru. Adakah dia baru membuat blog sehari dua lepas - dalam platform blogspot, sedangkan sebelum ini dia selalu berblog dalam MySpace dan Friendster? Adakah dia dikatakan blogger baru apabila baru saja update blognya hari ini setelah 2 tahun tidak menulis entri? Atau adakah dia dikatakan blogger baru kerana hari ini baru tahu macam mana nak mereka cipta dan menulis entri dalam blog?
Siapa yang berikan status ini? Dan dari sudut manakah dia dikatakan blogger baru? Jumlah posting? Jumlah followers? Jumlah komen? Tahun buat blog? Jumlah pageviews blog?
Orang asyik nak tahu siapa dia blogger otai, dan saya pernah terangkan dahulu apa itu blogger otai, malah buat beberapa entri mengenainya. Tapi, apa pula definasi bagi blogger baru? Newbie?
Mungkin cirian ini boleh membantu kenal-pasti:Blog menggunakan sangat banyak widget.Tajuk atau nama blog agak panjang, contoh: Ini Blog Budak Batu Gajah Be…

Peristiwa Besar Ramadhan: Berakhirnya Penyembahan Berhala Al'Uzza

Salam.Kepada mereka yang menjadi pembaca setia blog ini (terima kasih banyak-banyak), tentu dah baca bagaimana Mekah dibuka dengan aman oleh Nabi Muhammad s.a.w.  Semuanya berlaku dalam bulan penuh mulia ini - bulan Ramadhan. Susulan dengan pembukaan tersebut, satu lagi sejarah tercipta ...
Selepas umat Islam membebaskan kota Mekah, Nabi Muhammad s.a.w menyucikannya dengan memusnahkan 360 patung di sekeliling Kaabah. Lima hari sebelum berakhirnya Ramadhan tahun ke-9 hijrah, beliau menghantar Khalid al Walid bagi memusnahkan patung al ‘Uzza di Nakhla.

Tinggal Puasa - Apa Perlu Buat?

Salam.Kadangkala ada di antara kita terpaksa meninggalkan puasa. Apabila meninggalkan puasa, maka WAJIB diganti, dan kalau tidak dilakukan, fidyah akan dikenakan. Fidyah merupakan denda yang harus dibayar oleh seseorang muslim yang meninggalkan puasa dan tidak mengantikannya dalam masa dikehendaki.

Fidyah ialah memberi makan orang miskin sebanyak satu mudd (cupak) beras atau apa-apa jua bijirin yang menjadi makanan asasi sesebuah negeri itu. Satu mudd itu adalah sebagai gantian bagi satu hari puasa yang ditinggalkan dan satu mudd itu bersamaan 15 tahil (566.85 gram). Nilai ini boleh diganti dengan nilai beras itu dalam pasaran.
Berikut adalah mereka yang akan dikenakan Fidyah

Peristiwa Besar Ramadhan: Pembukaan Mekah

Salam.Salah satu peristiwa besar yang berlaku dalam bulan Ramadhan ialah pembukaan Mekah oleh Nabi Muhammad s.a.w. Peristiwa ini telah berlaku pada 10 Ramadhan tahun ke-6 Hijrah. Peristiwa kemuncak ini berlaku apabila musyrikin Mekah melanggar perjanjian Hudaibiah yang termeterai dengan orang Islam sebelum itu.
Dalam perjanjian itu, antara kandungannya ada menyebut, setiap suku Arab boleh memilih sama ada menjadi sekutu Muhammad ataupun sekutu Quraisy. Kedua-dua pihak tidak boleh berperang dalam tempoh 10 tahun dan tidak boleh membantu pihak lain berperang.
Malangnya, dalam suku-suku Arab yang bersekutu itu, ada golongan yang bertelagah iaitu Bani Bakar dan Khuza’ah. Bani Bakar bersekutu dengan Quraisy Mekah manakala Khuza’ah memilih bersekutu dengan Nabi Muhammad.
Pada satu malam, Bani Bakar dengan pertolongan Quraisy Mekah menyerang perkampungan suku Khuza’ah di Lembah Watir. Apabila berita itu sampai ke pengetahuan Nabi Muhammad, beliau mengerahkan ratusan ribu umat Islam mara ke Meka…

Membina Komuniti Blogger Anda Sendiri

As-Salam. Berkenaan dengan entri sebelum ini, ada yang bertanya pada saya, bagaimana caranya? Bagaimana caranya untuk menarik pengunjung dan pembaca dari komuniti blogger? Sebenarnya mudah je ....
Seperti yang telah saya beritahu sebelum2 ini, itupun jika anda ada baca dalam Panduan Blogging yang saya telah sediakan, anda perlu babitkan diri dalam blog-blog yang anda suka baca ... selalunya bila anda sukakan blog itu, ia juga mencerminkan kandungan blog anda - walaupun tidak keseluruhan.
Membina Komuniti Blogger Anda Sendiri Saya berikan contoh ini, blog A memberi posting tentang cara nak pasang widget-widget dalam blog, kira macam blog tutorial bagaimana nak pasang widget. Dan blog A mendapat widget2 ini pula daripada blog B yang lebih suka mengutarakan tentang tutorial SEO, jadi anda perlulah sering komunikasi antara blog B, dan jika ada blog C, begitu jugalah. Dalam catatan anda dan catatan blog B dan blog C, anda saling berkait dan anda berikan backlink.
Antara cara lain, adalah …

Peristiwa Besar Ramadhan: Rom Tunduk Pada Kepimpinan Nabi Muhammad s.a.w

Salam.Mungkin ramai antara anda dah tahu, dan mungkin ada segelintir yang tak tahu seperti saya. Sebenarnya banyak peristiwa besar berlaku dalam bulan Ramadhan. Antaranya ialah turunnya kitab-kitab tauhid iaitu Zabur, Taurat, Injil dan Al Quran. Dan dalam bulan Ramadhan juga berlaku banyak peperangan yang akhirnya dimenangi oleh kaum muslimin - di sebalik keadaan mereka sedang berpuasa.
Antara peristiwa besar yang mengangumkan ialah peristiwa perjalanan Rasulullah s.a.w ke Tabuk.
Apabila pengaruh Nabi Muhammad s.a.w tersebar ke pelosok Semenanjung Tanah Arab, ia memberikan tamparan hebat kepada Rom yang menjadi kuasa besar pada masa itu. Lantas Herkules, Maharaja Rom Timur (Bizantin) memutuskan bagi menyekat pengaruh umat Islam dengan utara Tanah Arab.
Apabila berita itu samapai ke pengetahuan Nabi Muhammad SAW, beliau mengarahkan umat Islam berkumpul bagi menghadapi Rom dan mengutip zakat. Pada masa itu tanah Arab dilanda panas dan kesusahan. Iman umat islam ketika itu benar-benar teru…

Suasana Ramadhan di Indonesia

Suasasan Ramadhan seluruh dunia, sekali lagi saya bawakan jiwa Ramadhan kepada anda, dan sekali lagi juga saya kumpulkan suasana Ramadhan di Indonesia, negara yang paling ramai umat Islam di dunia! Lihat sahaja kemeriahan yang wujud, meriah dari segi amal, meriah dari segi pembabitan, meriah dari segi kegembiraan yang dipaparkan.
Moga Ramadhan ini memberikan segala kebaikan buat kita.
Gambar Suasana Ramadhan di Indonesia

Kredit Foto: Bins Corner, The Sacramento Bee dan Boston.com

Mulut Henti Bicara, Tetapi Hati Tetap Mengata

Salam.Nak disalahkan? Tak perlulah. Masing-masing dah tahu. Saya bukanlah baik sangat, entri ini pun untuk peringat diri bahawa manusia itu sering terdedah dengan kesilapan dan kesalahan. Bukan semua perkara kita mampu buat, almaklumlah, iman kita tidak sekuat yang disangka.
Puasa mendidik banyak perkara, cumanya kita, hendak dengan tidak untuk mempraktikkannya. Ada manusia dah memang perangainya begitu, perghhh mulut memang belacan .... tapi bak kata orang tua, mulut tempayan boleh ditutup, mulut manusia ni ...ishh ... sumbat la tauhu sumbat, kalau dah tebiat begitu, biar tersembur pun tak apa.
Namun, ramai antara kita yang memang tahu cara untuk mengekang diri. Mulut yang selama ini becok dok mengata, mengumpat dan mengeji ... dah stop. Dah plaster siap2 dah. Bagus begitu, tetapi ada pula persoalan .... mulut henti bicara, tetapi hati tetap mengata. Erkk betul ke? Dalam hati sapa yang tahu? Mungkin benar, mungkin tidak ... lainlah kalau anda ada power tertentu yang leh dengar kata hat…

Syaitan Dirantai Tetapi Nafsu?

Salam.Awas dengan nafsu anda. Tak kira sapa pun anda, pak imam, bilal, anak pak imam, artis, ketua kerajaan, menteri, ustaz, cikgu, polis, tukang sapu, atendan pam minyak, kelindan lori, saya .. anda ... perlu berhati-hati dengan nafsu. Tak kira lelaki atau perempuan. Dah tak perlu dinyatakan 9 akal 1 nafsu atau 1 nafsu 9 akal itu, yang nyata dalam kebanyakkan perkara dan dalam banyak hal, nafsu menjadi penentu kepada keputusan yang anda buat.
Anda mungkin tak sedar, dan mungkin tak mahu mengaku, tetapi jangan main-main dengan penangan nafsu ini. Kadangkala nafsu manusia lebih hebat gilanya daripada bisikan syaitan dan iblis.
Kerana nafsu, bulan penuh mulia - Ramadhan pun dinoda. Syaitan mana ada ambik share pun, tetapi nafsu yang dikawal oleh kita! Bukan orang lain, tak ada kuasa lain yang power up nafsu ini melainkan diri kita. Andai kita tunduk dengan nafsu sendiri tanpa dibenteng akal, lantak la banyak mana akal yang manusia ada .. tetap kalah punya dengan 1 nafsu ni.
Jadi, jadikan R…

Kad Raya Maya Dari EqbalZack, Terima Kasih !

As-Salam. Buka Facebook, oh nama saya ditag oleh EqbalZack untuk menerima kad raya Eqbalzack yang suci murni .. hehehe.. terima kasih saya ucapkan. Kepada sesiapa yang menjadi follower blog EqbalZack - ! Kurasakan Something, bolehlah terima kad raya maya tu untuk anda kongsikan dengan yang lain, samada dalam Facebook, ataupun dalam blog.

Sekali lagi, terima kasih. Saya sangat berbesar hati dengan penerimaan ini.
Dan, oh ya, kepada follower blog ini, saya ada juga kad raya maya untuk anda ambil, anda boleh pilih dari 4 design yang telah saya sediakan di sini: 4 Design Kad Raya Maya. Dan jika anda dah ambil kad raya tersebut, sila maklumkan kat saya di entri ini: Kad Raya Maya Untuk Followers Bangku Kosong.
Sekali lagi terima kasih buat EQ, dan juga follower blog ini.
Oh ya, menang tunai RM50 melalui Punch Tab.... hanya tekan riben merah yang ada di atas tu yer.

India Punyai Perkhidmatan Keretapi Tersesak di Dunia

Salam.Tidak disangkal lagi, perkhidmatan keretapi di India merupakan antara perkhidmatan antara negeri yang paling laris sekali digunakan oleh para penduduknya. Kesesakkan yang ada melampaui batas pemikiran manusia.

Bukan setakat gerabak sedia ada sentiasa penuh, malah celah gerabak, atas gerabak pun ada penumpang. Dari keadaan sebegini, tidak hairanlah seandainya berlaku kemalangan melibatkan koc keretapi penumpang, jumlah korban antara yang paling ramai di dunia.
Landasan pertama di India telah wujud sejak 1853 iaitu dari kota Bombay ke Thane. Rangkaian jalan keretapi di India meliputi 64,015 kilometer panjangnya. Dan dikatakan merupakan ke empat di dunia yang mempunyai jaringan atau rangkaian keretapi terbesar.



Wordless Wednesday #WW - Persoalan Pemakaian Seluar Dalam Buat Wanita Dan Lelaki

Sumber: AttuWorld

[Gambar] Perkhidmatan Teksi di China

Salam.China merupakan antara negara yang paling ramai penduduknya. Dianggarkan penduduk China melebihi 1.5 billion orang. Dan kerana itulah, boleh dikatakan perkhidmatan teksi di sana antara yang terbesar di dunia.
Dan meh lihat bagaimana teksi di China menunggu penumpang setiap hari.


Perghh memang banyakkkk .. berderet tu nak menunggu penumpang. Di China, perkhidmatan teksi menggunakan meter dan dikeluarkan resit. Seandainya anda ingin melaporkan sesuatu, atau kehilangan sesuatu dari teksi yang anda naiki, anda boleh menghubungi pusat perkhidmatan teksi untuk sebarang info. Nombor teksi akan tertera pada resit yang dikeluarkan.

Kad Raya Buat Followers Bangku Kosong

Salam.Sebagai tanda penghargaan kepada followers Bangku Kosong, saya jemput andainya sudi untuk menerima kad-kad raya maya (seperti diatas) yang telah saya sediakan di sini [KLIK]. Anda boleh pilih mana satu pilihan hati untuk anda letakkan di blog anda ... itupun sekali lagi saya nyatakan, jika anda sudi ... :)
Tak leh dapat kat mana-mana ni, ia hanya dari blog ini sahaja. Jika anda dah ambil dan letakkan di blog anda, tolong beritahu saya dengan meninggalkan url entri/blog anda di ruangan komen entri ini.
Terima kasih.

Sekotak Senyuman Buat Ayah

Salam.Ini ada sebuah kisah yang ingin saya kongsikan kepada anda semua. Sebuah kisah mengenai seorang anak perempuan yang sayang pada bapanya. Namun, kerana .. erkk ... ishh .. anda bacalah ehh .. huhuhu...
Sekotak Senyuman Buat Ayah
Pada suatu masa ada seorang anak perempuan yang tinggal bersama dengan bapanya. Pada suatu hari, dia teringin utk membeli hadiah untuk menyambut hari lahir bapanya tapi dia tiada duit yang cukup. Lalu dia pun memberanikan diri untuk meminta bapanya duit, dia berterus terang mengatakan yang dia ingin membeli hadiah hari lahir bapanya, dengan senang hati bapanya pun memberikan dia duit.
Oleh sebab terlalu sayang pada bapanya, dia ingin membeli yang terbaik lalu duit tadi habis digunakan hanya untuk membeli kertas pembalut hadiah, kotak dan segala barang yang diperlukan. Oleh itu dia tiada duit utk membeli sebarang hadiah utk bapanya.

Apabila tiba pada hari lahir bapanya membuka kotak hadiah yg telah dibalut kemas oleh anak kesayangannya, tetapi hati…

Aisey, Tak Dapat Makan Nasi Arab Dengan Kambing Panggang !

Salam.Alahai, nampaknya tak dapat lagi la merasa berbuka puasa bufet kali ini. Kalau ikutkan hari ni nak berbuka kat luar, cadang2 nak berbuka puasa kat hotel mana-mana (buzzz .... duit bonussss!!), tapi tak ada yang menarik. Lagipun yang ada jauh sangat nak kena pergi.
Tiba2 tadi, saya ternampak dalam Facebook, hmm menarik ni ... pastu usyar la pulak menu dia, hmm leh tahan .. makanan arab .. sesuatu yang berlainan. Rega kira oklah, tak lah mahal sangat. Leh lagi la makan dan berbelanja untuk berbuka puasa .. di sebalik menunya yang sukar dan jarang-jarang dapat makan...

Punyalah payah nak dapat menembusi line tempahan, akhirnya bila dah dapat, dia kata dah full .. aduhhh .... frust nak makan kambing .. hahahaa...  
Takperlah, maybe esok dengan menu arab yang lain pula.

"Maaf, Saya Tak Perlukan Blogger Baru Untuk Promot Blog Ni!"

As-Salam. HH tak perlukan blogger baru untuk promosi blog ini. Wah wah wahh ... bongkak betul. Jangan gitu, panas hati sekalipun, tak perlu la nak menyalahkan semuanya. Setiap blog ada kekuatannya, dan salah satu kekuatan blog adalah penerimaan blogger baru. Kerana apa? Sebab mereka ini adalah ibarat kapal yang tercari arah angin, jika angin tu kuat, pasti kapal ini akan beralun ikut angin tu. Takkan ke mana dah .. hanya ikut je angin tu.
Jadi, blogger baru adalah blogger yang sangat penting dalam tujuan promosi blog. Merekalah yang paling mudah nak klik2 jadi follower blog anda, merekalah yang paling mudah untuk diberikan tunjuk ajar, merekalah yang mudah untuk menerima pedoman yang diberikan. Mereka tak banyak helah, tak banyak komplen sebab mereka tahu mereka dok belajar. Dan paling utama sekali adalah blogger baru tahu erti terima kasih dan menghargai.
Ada sesetengah tu, baru naik sikit je .... dah mula menyombong dengan blogger baru, tak layan blog2 baru ni .... jenguk pun tak, …

4 Ibu Untuk DiDekati Dan 4 Ibu Yang Patut Dijauhi

Salam.Pendek je kot entri saya kali ini. Namun, saya fikir ia cukup dah untuk perkongsian jiwa di tengahari ini.
Mari dekati 4 ibu kebaikan. Apatah lagi di bulan mulia, penuh barakah ini. Empat ibu tersebut:Ibu KandungIbu MertuaIbu SusuanIbu Al Quran - Al FatihahDan jauhkan dari 4 ibu kerosakan ini, Jangan sampai anda menjadi 'belaan' ibu-ibu ini. Bukan apa, ia akan memudaratkan diri anda, jika tidak sekarang .. pasti suatu hari nanti.
Ibu Kehancuran - SyirikIbu Kemaksiatan - ZinaIBu AyamIbu Keladi
Kepada followers blog ini, jangan lupa dapatkan kad raya maya anda .. hanya klik sini ntuk lihat kad maya tu.

Suasana Ramadhan di Palestin PT 2

Gambar suasana Ramadhan di Palestin tahun 2011. Penghujung Ramadhan kian tiba. Masing-masing dah ada persiapan sendiri. Tapi bagaimana dengan penduduk Muslim di tempat lain? Mari layan gambar Ramadhan di Palestin Part 2 ini. Jangan lupa lihat juga posting lepas, gambar2 menarik dari Jordan, Mesir, Pakistan, China dan juga Amerika Syarikat.
Gambar Suasana Ramadhan di Palestin Kredit Foto: Al Iraqi

Entri Berkualiti Menjana Pendapatan

As-Salam. Tentu syokkan, apabila satu entri anda boleh memberikan pendapatan yang hebat. Ianya bukan satu perkara mustahil. Ia boleh berlaku, seandainya entri anda itu benar-benar berkualiti.
Apa Maksud Entri Berkualiti? Pertama sekali, ia mestilah original, bukan dicedok dari mana-mana penulisan. Ia mungkin berdasarkan pengalaman anda tentang sesuatu perkara, samada produk, samada ulasan tentang tempat dan sebagainya.
Ia merupakan entri yang menarik minat untuk orang membaca. Ia juga menjadi rujukan, dan paling penting, ia dikongsi ramai. Ia mungkin punyai hits yang tinggi.
Bentuk Entri Berkualiti Selalunya, satu entri yang dianggap berkualiti ialah entri yang tertumpu, ini bermakna ia menceritakan tentang satu topik tertentu secara detail. Ia memberikan gambaran yang cukup jelas dengan apa yang cuba disampaikan.
Entri yang berkualiti selalunya berada dalam siri tertentu. Mungkin jatuh dalam kata kunci yang sama - contohnya Percutian Di Bali. Dalam entri-entri mengenai percutian ini, …

Anda Boleh Ambil Apa Sahaja Dari Blog Ini !!

Salam.Jika blog orang lain, saya tak tahu, tetapi jika anda sukakan entri, gambar atau apapun dalam blog ini, saya dengan sukacitanya memberikan keizinan untuk anda ambil. Anda tak perlu minta izin sebenarnya, sebab saya telah pun memberikan izin dengan membenarkan anda membaca entri2 di blog ini. Jika tidak, tentu saya dah buat ia sebagai private, dan anda perlu mempunyai kebenaran dari saya untuk baca blog Bangku Kosong.
Tetapi, alangkah baiknya jika sedikit kredit diberikan. Tak banyak .. hujung2 pun tak apa... hehehe... :)
Saya tidak mahu dilabel lokek atau kedekut. Hasil usaha saya apabila dimasukkan ke dalam entri, ini bermakna ia telah tersedia untuk dikongsi oleh anda. Anda tentu tahu, blog ini merupakan blog menggunakan Punch Tab, selain menggunakan Tyntuntuk 'membenarkan' pengunjung dan pembaca menyebarkan dan mendapatkan manfaat darinya.
Bangku Kosong adalah sebuah blog penceritaan dari pengalaman. Jika anda membaca, saya kira anda telah mendengar apa yang cuba saya sa…

Betulkan Budaya Puasa Nak Dapat Duit !

Salam.Teringat zaman kanak-kanak, macam mana boleh mula puasa. Time tu, kalau puasa penuh, leh dapat duit raya .... dan memang menjadi target ... biarla muka dah pucat lesi, badan dah layu, target nak dapat duit raya mesti dicapai. 30 hari puasa - bukan mudah untuk kanak-kanak seawal usia 6 - 7 tahun!
Kalau time tu dah sunat ... perghh memang cabara besar la. Takkan tak puasa lak kan...sedangkan kawan2 yang tak sunat pun leh puasa. Kalau ngelat pun, ngelat style sorok baik punya .. bukan buat apa pun, cuma teguk air paip time nak ambik wudhuk je.
Gitulah. Rasanya dah jadi macam adat pula, apabila kita sering sogokkan anak-anak kita dengan perkara begini - "Adik puasa penuh, nanti abah bagi RM50 duit raya!" .... perghhh kecik2 dah diajar begini, so mana datangnya ikhlas?
Kalau dulu kanak-kanak mungkin memalu, tetapi kini, dek kerana kita juga, ia telah dibudayakan sehinggakan anak-anak sekarang, tak perlu lagi menunggu kata dari kita sebagai ibu bapa. Mereka - anak2 ini yang dah…

Blog Adalah Tempat Sementara?

Salam.Saya terpanggil nak komen lebih mengenai pendapat ini: "walaubagaimanapun,blog bukan segala-galanya..sementara je blog ni" ..... 
Mungkin pemahaman saya singkat, tapi saya ingin nyatakan bahawa apabila anda buat blog, anda ping, dan entri anda tersebar luas di alam maya ini, sesiapa pun boleh baca asalkan ia ada capaian internet dan menggunakan enjin carian. Sementara pada anda, tetapi tidak pada yang lain ..
Cuba anda tekan Google perkataan ini: RUANG RAMADHAN .... (link)
Apa yang anda akan jumpa? Ya .. ianya merupakan blog terawal saya ... yang saya buat lama dah ... apa isi dalamnya? Semuanya berkaitan Ramadhan - walaupun tak lengkap sebab saya dah lama tinggalkan, banyak entri pun repost je. Dan kebanyakkannya adalah perkongsian saya dari beberapa artikel. 
Bayangkan, walaupun anda dah tak aktif dengan blog. Dan anda andaikan blog ini adalah sementara ... apabila ada carian seperti tadi dilakukan, orang akan baca, tak kiralah orang mana sekalipun, walau bahasa berlaina…

Suasana Ramadhan di Palestin PT 1

Gambar suasana Ramadhan di Palestin ketika keadaan aman. Sungguh bermakna bagi penduduk Palestin dapat beribadat tanpa gangguan daripada rejim Zionis Israel. Kehebatan Ramadhan penuh dengan barakah, memberikan peluang seluruh umat berbuat kebaikan. In Sha Allah.

Suasana gembira penduduk Palestin amat ceria dan tidak lepaskan peluang untuk dapatkan kelebihan Ramadhan, kerana tanah Palestin tanah anbiya yang merupakan kawasan suci buat tiga agama di dunia.

Buat umat Islam lainnya, mari kita rembat segala kebaikan, kelebihan dan keutamaan yang diberikan oleh Allah S.W.T dalam bulan penuh mulia ini. Jika mereka yang hidup dalam kesempitan lebih menilai hebatnya Ramadhan mengapa kita tidak?

Nabi bersabda maksudnya: "Apabila tiba ramadhan; telah dibuka pintu-pintu syurga, telah ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan" [HR Al-Bukhari dan Muslim] Dan Allah telah berfirman, maksudnya: "Bulan ramadhan, bulan yang diturunkan padanya (permulaan) Al-Quran sebagai p…