Thursday, August 11, 2011

Kecewa Dengan Blog Sendiri, Ambik Keputusan Tutup Blog

Kecewa Dengan Blog Sendiri, Ambik Keputusan Tutup Blog

As-Salam. Pernah juga beberapa kali saya cuba singgah di beberapa blog menerusi widget follower, tetapi apa yang saya dapat adalah blog not found. Aiseh, sedih gak la rasa di hati sebab tak dapat nak jenguk blog follower. Tak pasti kenapa berlaku sedemikian, mungkin frust kot dengan dunia blogging ni.

Namun, apa yang mungkin adalah dek kerana kita sendiri sebagai blogger agak kurang nak memberikan support terhadap blog-blog yang baru nak naik ni. Mereka sebenarnya ada minat nak berblogging tetapi minat mereka dimatikan oleh beberapa sebab.

Antaranya;
 1. Blog kurang follower, menyebabkan mereka menganggap bahawa dunia blogging bukan tempat mereka. Mereka kecewa sebab mereka merasakan mereka tak ada support dari kalangan blogger sendiri untuk meneruskan minat mereka.
 2. Blog tak ada pengunjung yang ramai - pageviews tak naik2. Oleh sebab itu mereka merasakan bahawa blog yang mereka buat tidak menarik minat orang untuk singgah dan baca apa yang mereka tulis.
 3. Blog kurang komentar. Bila mereka menulis entri, tiada sambutan dari kalangan pengunjung untuk melontarkan idea dan juga respon. 

Itu adalah 3 perkara yang saya nampak, dan banyak dikeluhkan oleh kebanyakkan blogger, tak kiralah lama atau baru. Ada juga menutup blog sebab mereka merasakan kehadiran mereka dalam dunia blog sudah sampai ke penghujungnya.
Di sebalik tumbuhnya blog bagai cendawan, ada juga blog yang dah mati. Bersawang tak apa lagi sebab masih boleh dibersihkan ... tetapi bila berlaku blog not found .... tak dapat la den nak nulongnya dah .....

Pastinya, perlukan minat yang sangat mendalam, dan ketekunan serta iltizam dalam dunia blog. Ianya tak mudah, perlukan masa. Cuma, letakkan minat yang tinggi untuk melakukan yang terbaik, insyaAllah pasti akan ada kejayaan manis yang menyusul. Banyak tu tidak, tapi pasti akan ada.

Buat blogger yang dah lama bertapak, cubalah bantu apa yang terdaya buat memperkenalkan  blog-blog baru ini. Tak jadi follower tak apalah ... tapi berikan pendedahan agar yang berminat leh mengetahui, leh follow, leh komen, leh baca apa yang blogger baru ini cuba kongsikan dalam dunia blog.

[Gambar] Ramadhan di Jerusalem

Salam.
Kemeriahan Ramadhan di mana-mana, walau perit dan dalam serba kekurangan, semangat dan barkah Ramadhan tidak pernah luntur. Roh Ramadhan hidup walaupun di dalam negara yang menghadapi pergolakkan. Roh Ramadhan tetap mekar.

Mari saksikan wajah-wajah Palestin di Jerusalem, menghadapi Ramadhan setiap tahun. Syukurlah kita semua, kerana berada dalam keadaan aman dan sejahtera, masih lagi dapat merasa juadah yang pelbagai, dapat bersama keluarga berbuka dan bersahur dalam serba keriangan.[Gambar] Ramadhan di Jordan

Salam.
Ramadhan oh Ramadhan. Seluruh dunia yang mempunyai penduduk Islam pasti akan menyambutnya dengan cara yang tersendiri. Di balik tuntutan agama, ibadah ini turut tersulam dalam budaya masyarakat tempatan.


Uniknya Ramadhan di negara-negara Islam lainnya menunjukkan bahawa Islam tidak pernah melarang perlakuan budaya dalam menyambut suasana Ramadhan.

Mari kita lihat suasana Ramadhan di Jordan pula kali ini.


Kompleks Cambell - Pencakar Langit Kuala Lumpur Pertama Terbakar

Salam.
Anda mungkin tak tahu, dan saya pasti ramai antara pembaca blog ini tidak pernah mengetahui akan kejadian ini.

Kompleks Campbell mula dibuka pada bulan Mei 1973 dan ia terletak di Jalan Campbell (kini Jalan Dang Wangi). Bangunan yang dipunyai oleh mendiang Tan Sri Lim Thean Leong, pengerusi serta pengasas Bolton Berhad. Bangunan yang dianggap pencakar langit pertama di Kuala Lumpur ini mengandungi podium setinggi empat tingkat menempatkan gedung pakaian, kedai kamera, kedai jahit, restoran, bar, sebuah kelab malam serta bangunan pejabat setinggi 20 tingkat. Kebakaran besar Kompleks Campbell adalah kes kebakaran yang terburuk pernah berlaku di Kuala Lumpur, Malaysia. Ianya telah berlaku pada 8 April 1976 iaitu hanya tiga tahun setelah Kompleks Campbell mula dibina, kebakaran tersebut mengakibatkan kerugian sejumlah RM50 juta serta mengorbankan satu nyawa. Kebakaran ini mengambil masa lebih daripada 30 jam untuk dipadamkan oleh anggota bomba pada ketika itu.

Jom Heboh Blog Sambil Kibar Jalur Gemilang !!

Jom Heboh Blog Sambil Kibar Jalur Gemilang !!

Salam.
Telah selesai segmen saya untuk memperkenalkan blog baru yang kurang 500 followers, segmen tersebut berjaya mengumpulkan lebih dari 60 buah blog. Terima kasih saya ucapkan.

Dan buat anda sebagai antara pengunjung blog Bangku Kosong, mari kita jengok dan kasik heboh blog-blog baru ini ...psss .. ada blog2 tu buat saya seganlah, bukan sebab apa, sebabnya adalah kerana isi-isi entrinya yang padat ... dan ada tu tampak lebih profesional. 

Selain tu, segmen ini juga telah paling kurang membolehkan mereka yang sertai mengibarkan Jalur Gemilang di blog mereka, sempena sambutan hari kebangsaan .... terima kasih sekali lagi.

 1. deardiary5ruziskandar
 2. sayakongsicerita
 3. norafidahrosli
 4. laman-ayahsi
 5. orangpear
 6. puterieima
 7. posto2all
 8. marinafazli
 9. anahwan1008
 10. aisyahsapian
 11. dakmikezloveselemun
 12. newbie-stalks
 13. indahhiasan
 14. fifirainbrowse7en
 15. duniasaya2001
 16. greatzulfiqar
 17. ibusumaiyah
 18. dearked
 19. therainbowjourney
 20. darisudutpandanganpaksiz
 21. noorniey
 22. aqalili
 23. acapsuur
 24. pinkaholicx
 25. ikatakiyudin
 26. mylightsaber2803
 27. stereokomono
 28. ytazzispeaks
 29. purplepoci
 30. deelicious97
Anda juga boleh lihat senarai-senarai ini di sidebar blog ini. Di situ ada senarai lengkap ... sekali lagi terima kasih.

Wednesday, August 10, 2011

Jimmy Chua - Penjenayah Yang Melakar Sejarah Penjara Pudu

Jimmy Chua - Penjenayah Yang Melakar Sejarah Penjara Pudu

Salam.
Saya fikir mungkin tak ramai yang tahu siapakah Jimmy Chua. Jimmy Chua, satu-satunya banduan yang hampir2 melarikan diri dari penjara Pudu satu ketika dahulu, iaitu lebih kurang 25 tahun lalu.

Jimmy Chua bersama 5 banduan lain telah menahan seorang doktor dan pembantunya di Penjara Pudu, Kuala Lumpur. Ia merupakan satu lakaran sejarah kerana ianya tidak pernah berlaku sebelum ini, namuan kejadian pagi 17 Oktober 1986 itu telah menjadi satu titik hitam dalam sejarah Perkhidmatan Penjara Malaysia.

Berlaku penawanan dua orang awam, iaitu Dr. Radzi Jaafar dan Dr. Abdul Aziz Abdul Majid oleh enam orang banduan reman yang diketuai oleh Jimmy Chuah. Penawanan berakhir selepas enam hari setelah banduan menyerah diri

Peristiwa Jimmy Chua Ditahan
Jimmy Chua, penjenayah yang dikehendaki satu ketika dahulu, telah berjaya ditewaskan dan diberkas tanpa menggunakan sebarang peluru dari senjata api. Pegawai dan anggota polis yang terlibat dengan penahanan Jimmy Chua adalah anggota Unit Risikan (D4) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur diketuai Inspektor Bakri Ghazali dan empat anggota termasuk Detektif Konstabel Rosdi Shafie.

Tiga lagi ialah Koperal How Seng Beng, Detektif Konstabel Rahman, Detektif Konstabel Anuar dan Detektif Konstabel Azizan. Pasukan itu memberkas Jimmy Chua, beberapa hari selepas penjenayah paling dikehendaki terbabit menembak mati Konstabel Mohd Yasin Ismail pada 8 Februari 1984.

Sebelum kes pembunuhan itu, penjenayah itu kurang dikenali walaupun turut terbabit dalam kesalahan lain termasuk memiliki senjata api dan menjadi ketua kongsi gelap. Selepas pembunuhan Mohd Yassin, semua unit polis Kuala Lumpur diarahkan berjaga-jaga dan memburu Jimmy Chua.

Polis menerima maklumat penjenayah paling dikehendaki itu berada di sekitar Bukit Bintang, Kuala Lumpur dan menaiki kenderaan curi jenis Datsun Sunny merah dengan nombor plet palsu CU 125.

Kapal Selam Buatan Tangan

Salam.
Usaha tangga kejayaan. Tak belajar tinggi tapi mampu cipta sesuatu yang hebat dan luarbiasa. Tao Xiangli telah mencipta sebuah kapal selam seberat 1.6 tan, hanya menggunakan tong kosong dan bahan-bahan sendiri.


Menurut Tao, kos untuk membina kapal selam ini sekitar £2,200, menyamai gajinya selama setahun. Walaupun nampak macam dah siap, Tao masih lagi menguji kapal selam ini, dan dia berkata ia boleh menyelam sehingga 10 meter dalam.


Ini bukti bahawa siapa pun kita, jika ada iltizam, kesungguhan ... kita mampu mencipta satu sejarah sendiri. Mungkin agak sukar, tetapi apabila kejayaan itu dapat dicapai, pastinya akan memberikan kenangan paling indah dalam hidup. Dan pastinya nanti, akan dijadikan sumber inspirasi buat yang lain!

Tuesday, August 9, 2011

Elia: Jejari Runcing - "Sudah Tersurat, Aku Redha"

As-Salam.
Terima kasih kepada ibu saudara kepada blogger Jejari Runcing kerana membawakan berita ini kepada saya iaitu pemilik blog Bicara Mak Dara

Dan ini adalah penjelasan, keterangan, luahan isi hati pemilik blog JejariRuncing:


Skrin Shot Blog Jejari Runcing - Harap Mohon Dihalalkan Paparan Ini Buat Memberikan Kebaikan Buat Semua.

Semua orang yang pernah bercinta, pernah terluka. Saya pun pernah, beberapa kali. Sedih tentulah. Dikata orang, biasalah. Menyesal - tidak. Pengalaman lalu mengajar banyak erti sabar, redha, insaf dan syukur.

Meh baca sepenuhnya luahan bekas tunangan penjaga gol kebangsaan ini - KLIK SINI.

Mana yang baik dijadikan pedoman, yang tidak baik dijadikan pengajaran. Tuhan menentukan di sebalik kita merancang. 

Kuala Lumpur Dan Sutan Puasa

Kuala Lumpur Dan Sutan Puasa - Buat mereka yang dah baca mengenai Haji Abdullah Hukum dalam blog ini, saya ucapkan terima kasih. Setidaknya anda dah tahu, siapa dia, dan mengetahui jasanya yang telah membina Kuala Lumpur. Ya, Yap Ah Loy memang yang membuka Kuala Lumpur (walaupun sebenarnya dia merupakan kapitan Cina Ketiga Kuala Lumpur) tetapi yang membangunkannya ...jangan dilupa akan nama dua individu ini - Abdullah Hukum dan Sutan Puasa.

Kuala Lumpur Dan Sutan Puasa


Sutan Puasa

Kuala Lumpur suatu waktu dahulu hanyalah pekan dengan kebanyakkan rumah kedai berbumbungkan atap bertam dan berdinding buluh, manakala peniaga di situ kebanyakannya menjual kain dan makanan, semuanya orang Melayu berketurunan Rawa dan Mendahiling. Sutan Puasa dan Raja Bilah adalah di antara ketua masyarakat berpengaruh ketika itu. Kedua-dua ketua ini mengutip hasil dagangan daripada peniaga yang melalui Sungai Klang dan Sungai Gombak. Cukai timah pada masa itu ialah seringgit sebahara (tiga pikul).

Setapak (dulu Hulu Sungai Tapak) dan Air Panas (dulunya Hulu Gombak) adalah kawasan sawah padi milik Sutan Puasa. Ketika itu, Sutan Puasa adalah ketua yang disenangi penduduk tempatan kerana semua orang boleh mengerjakan sawahnya dengan kadar upahan sepuluh gantang padi daripada setiap seratus gantang.

Hubungan Sutan Puasa Dengan Kapitan Cina

Ketika Sutan Puasa di Ampang, anak raja Mandailing itu berurusan dengan pedagang Tionghua Hiu Siew dan rakannya Ah Sze Keledek dari Lukut. Kedua-dua pedagang Tionghua suku Haka itu kemudian pindah ke Ampang setelah diberitahu oleh Sutan Puasa bahawa mereka boleh cepat mengaut untung di Ampang.


Setibanya di Ampang, mereka memilih tempat sebatu jauhnya dari pertemuan Sungai Gombak dan Sungai Kelang sebagai tapak kedai mereka. Ini berlaku kira-kira pada 1859. Muara kedua-dua sungai itulah kemudiannya dipanggil Kuala Lumpur - berlumpur barangkali kerana kerja-kerja berkelian bijih timah di ulu sungai-sungai tersebut.

Jelaslah bahawa Sutan Puasa, Hiu Siew dan Ah Sze Keledek memainkan peranan dalam pembukaan Kuala Lumpur. Hiu Siew kemudiannya menjadi Kapitan Cina Kuala Lumpur yang pertama dengan sokongan Sutan Puasa.

Sebagai "the leading Sumatran trader of Kuala Lumpur" (pedagang utama anak-anak Sumatra di Kuala Lumpur Sutan Puasalah yang memperkenalkan Hiu Siew dan Ah Sze Keledek kepada pengusaha-pengusaha timah Sumatra di Kuala Lumpur.

Kubu Sutan Puasa di Bukit Nenas

Menurut Wan Muhammad Amin bin Wan Muhammad Sa'id, pengarang Pesaka Selangor, di penghujung Perang Kelang, "Orang2 Mandahiling serta ketua2 mereka seperti Raja Asal dan lain2 yang di Kuala Lumpur itu sudah undor masok ka-negeri Perak, tetapi setengahnya ada juga tinggal di Kuala Lumpur dalam kubu Bukit Nanas."

Seorang ahli sejarah Inggeris berkata, "the traditional seat of Malay authority in Kuala Lumpur was a stockade, originally built in the 1860's on Bukit Nenas, and known after the cicil war as 'Sutan Puasa's stockade' from the Malay headman who had once occupied it."

"Tampuk tradisional kekuasaan Melayu di Kuala Lumpur adalah sebuah kubu, mulanya dibina pada 1860an di atas Bukit Nenas, dan dikenali sesudah perang saudara (di Selangor) sebagai 'kubu Sutan Puasa' sempena (nama) ketua orang Melayu yang pernah mendudukinya."

Nama asal Bukit Nenas ialah Bukit Gombak. Menurut riwayat lisan orang-orang Mandahiling, semasa Perang Kelang, nenas ditanam di atas bukit itu semacam dawai berduri bagi menghadapi kemaraan musuh.

Pedagang Timah Yang Disegani

Sutan Puasa turut melarikan diri sesudah Raja Mahdi kalah dan cuma kembali ke Kuala Lumpur sesudah Inggeris berkuasa. Dia terus menjadi pedagang timah di Kuala Lumpur.

Menurut Pasqual, seorang pegawai British yang bertemu dengan Sutan Puasa, pedagang-pedagan Mandailing dianggap amanah dan tidak mengurangkan timbangan dacing-dacing mereka, dan kerana itu pelombong-pelombong Tionghua lebih suka timah mereka disukat oleh Sutan Puasa daripada bangsa mereka sendiri.

Di akhir hayatnya, Sutan Puasa menetap di Kampung Rawa (Jalan Melayu sekarang) sebelum berpindah ke sebuah perkampungan Mandailing di Jalan Chow Kit.

Sutan Puasa yang dahulunya orang Mandahiling yang terkaya sekali di Kuala Lumpur, menjadi miskin sesudah perang. Sementara bekas sahabat karib dan rakan perkongsiannya, Yap Ah Loy menjadi pelombong yang paling kaya dan berkuasa sekali di Kuala Lumpur.

Sutan Puasa menghembus nafasnya yang terakhir pada tahun 1909 di rumah sahabatnya, seorang lagi Kapitan Cina, dan dikebumikan di tanah perkuburan Islam di Jalan Ampang.

Sutan Puasa adalah merupakan antara pemimpin masyarakat Melayu pertama yang memajukan Kuala Lumpur dengan aktiviti perrdagangan dan pertanian. 

Sumber: Mandailing, Forum Cari

[Gambar] Ramadhan di Kaherah, Mesir

Salam.
Sekali lagi saya bawakan suasana Ramadhan di seluruh dunia untuk tatapan anda. Mari lihat bagaimana uniknya adat dan budaya mereka ini.

Ramadhan di Kaherah (Cairo), antara yang unik ialah persembahan lampu seperti tanglong yang akan menghiasi rumah-rumah di Kaherah. Ia lebih kurang seperti di Malaysia yang meletakkan panjut untuk hiasi sekeliling laman.Makanan memang mewah, dan perhiasan untuk menerangi bulan Ramadhan ada macam-macam. Ibarat satu pesta mungkin.[Gambar] Ramadhan di Bangladesh

Salam.
Bangladesh, antara negara Islam yang miskin. Rata-rata rakyat negara ini berada dalam hidup yang serba kekurangan. Apa sahaja yang boleh memberikan mereka satu rasa dalam kemeriahan Ramadhan, mereka akan cuba capai dan dapat.

Mari saksikan gambar-gambar suasana Ramadhan di Bangladesh .... kemiskinan dan kadar yatim piatu adalah antara tertinggi di dunia.

 


Monday, August 8, 2011

Kisah Malaikat Jibril a.s, Kerbau, Kelawar dan Cacing

As-Salam.
Mungkin setengah dari anda pernah dengar cerita ini. Boleh dikatakan ia satu kisah yang agak popular jugakla kat kuliah2 agama. Buat mereka yang mungkin tak pernah dengar, meh la baca kisah ini.

Kerbau (Gambar Hiasan). Foto: Lensahasrul

Kisah Malaikat Jibril a.s, Kerbau, Kelawar dan Cacing

Suatu hari Allah SWT memerintahkan malaikat Jibri a.s untuk pergi menemui salah satu makhluk-Nya yaitu kerbau dan menanyakan pada si kerbau apakah dia senang telah diciptakan Allah SWT sebagai seekor kerbau. Malaikat Jibril a.s segera pergi menemui si Kerbau.

Di siang yang panas itu si kerbau sedang berendam di sungai. Malaikat Jibril a.s mendatanginya kemudian mulai bertanya kepada si kerbau, 

"hai kerbau apakah kamu senang telah dijadikan oleh Allah SWT sebagai seekor kerbau". 

Si kerbau menjawab, "Masya Allah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah SWT yang telah menjadikan aku sebagai seekor kerbau, dari pada aku dijadikan-Nya sebagai seekor kelawar yang ia mandi dengan kencingnya sendiri". Mendengar jawaban itu Malaikat Jibril a.s segera pergi menemui seekor kelelawar.

Malaikat Jibril a.s mendatanginya seekor kelawar yang siang itu sedang tidur bergantungan di dalam sebuah gua. Kemudian mulai bertanya kepada si kelawar,

"hai kelawar apakah kamu senang telah dijadikan oleh Allah SWT sebagai seekor kelawar". 

"Masya Allah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah SWT yang telah menjadikan aku sebagai seekor kelawar dari pada aku dijadikanNya seekor cacing. Tubuhnya kecil, tinggal di dalam tanah, berjalannya saja menggunakan perutnya", jawab si kelawar. 

Mendengar jawaban itu pun Malaikat Jibril a.s segera pergi menemui seekor cacing yang sedang merayap di atas tanah.

Malaikat Jibril a.s bertanya kepada si cacing, 

"Wahai cacing kecil apakah kamu senang telah dijadikan Allah SWT sebagai seekor cacing". 

Si cacing menjawab, "Masya Allah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah SWT yang telah menjadikan aku sebagai seekor cacing, dari pada dijadikaan-Nya aku sebagai seorang manusia. Apabila mereka tidak memiliki iman yang sempurna dan tidak beramal sholih ketika mereka mati mereka akan disiksa selama-lamanya".

Saya bermohon perlindungan dari Allah Taala dari menjadi seperti manusia yang dikatakan oleh cacing. Amin.

Wajah Hajjah Sitt Al-Wuzara Terbongkar !!

Salam.
Siapa tak kenal ... kalau pengguna Facebook yang beragama Islam pasti tahu siapa si nama di atas tu. Kenal di sini maksudnya mengetahui isu yang telah dibangkitkan oleh wanita ini. Saya tidaklah terlalu mengikuti, tetapi saya pernah juga menjenguk dan membaca entri mengenai wanita ini yang pada dasarnya menghina sensitiviti umat Islam di Malaysia khususnya.

Maklumat ini telah disampaikan dan didedahkan oleh GaySec - sebuah entiti yang berada di laman maya untuk mempertingkatkan keselamatan laman web di Malaysia.

Siapakah Hajjah Sitt Al-Wazura ini?

Wajah Wanita Dipercayai 'Hajjah Sitt Al-Wazura' (Dalam Bulatan). Gambar: AndyHowt

Ok, saya dah tunjukkan muka, nak tahu benda lain, anda boleh merujuk kepada Blog AdyHowt di sini: Akhirnya Terbongkar Rahsia Hajjah Sitt Al-Wazura.

Segalanya dibongkarkan menerusi #OpsRamadhan yang telah dijalankan oleh GaySec. Blog wanita ini juga dah tak boleh diakses - kerana mungkin ingin menutup jejaknya. Dan terima kasih kepada Kujie2.com kerana membawakan berita ini kepada saya.

Jadi sekarang dengan pendedahan ini, harap ada pihak dapat melakukan sesuatu, agar segala pencabulan dapat dibawa ke pengadilan.

#update: Ada perkembangan terkini di sini: Mungkin Itu Bukan Orang Yang Dicari
#update: Arlene Tan BUKAN Hajjah Sitt Al-Wazura - Permintaan Maaf Dari Gaysec
Antara Kuantiti Dan Kualiti Entri Blog

Antara Kuantiti Dan Kualiti Entri Blog

As-Salam. Apa yang paling penting? Kuantiti atau kualiti entri blog? Pernah gak la yang bertanya, mana yang paling bagus, buat entri sekali banyak satu hari, atau sikit je entri tapi entri gempak. Hmm ... dua-dua sebenarnya ada impak tersendiri, dan ada kekuatan dan kekurangannya.

Kuantiti
Untuk tampil dalam dunia blog dan blog dikenali, kuantiti entri adalah perlu. Apabila banyak entri dihasilkan, maka lebih banyak kalilah enjin carian akan menjumpai blog kita. Pendekatan hasilkan banyak entri sehari ini perlu bagi blogger yang baru nak menapak dan mencari tapak sendiri dalam dunia blog.

Itupun sebenarnya bergantung dengan apa yang ingin diperoleh dari dunia blog. Sekiranya anda mahukan pengunjung blog yang ramai, dan tingkatkan pageviews blog anda, lakukan cara ini, banyakkan entri di blog anda.

Anda boleh buat sehingga 4-5 entri sehari. Dan insyaAllah, entri yang banyak paling minima pun pasti akan berikan lebih kurang 50-200 pageviews sehari - khas buat blog baru. Dari kuantiti entri blog, anda sebenarnya akan meningkatkan kualiti blog anda dari satu peringkat ke satu peringkat yang lain.

Kualiti
Jika anda mahukan pembaca, maka entri anda perlulah berkualiti. Gaya penyampaian anda perlu menitik beratkan apa yang pembaca anda suka. Selalunya, kualiti ini akan terhasil apabila dah semakin banyak kali kita buat entri (kuantiti). Dari kuantiti entri di blog, kita menjana pembaca dari pengunjung.

Semakin baik tulisan kita dalam blog. Semakin baik kualiti entri di blog, maka akan lebih ramai akan masukkan blog kita dalam bloglist mereka tanpa kita minta, ianya berlaku secara automatis.

Selalunya, kita akan menitik beratkan kualiti entri apabila kita sudah ada pengunjung tetap. Pada masa ini, kuantiti dah berkurangan .... namun pada satu aspek lain, kualiti entri kita dah semakin mantap.

Semakin banyak kita buat entri (kuantiti), kita akan belajar cara bagaimana untuk memikat pembaca, kita akan dapat melihat mana posting paling disukai, yang ramai orang klik dan baca, maka dari situ, kita bina identiti penulisan kita daripada segala percubaan yang telah dilakukan - dengan membuat banyak entri pada satu2 masa.

Namun, harus ingat .. apabila anda menjadi seorang blogger yang memberatkan soal kualiti, reputasi anda sebagai seorang blogger juga dah ada dan dikenali, jangan sesekali buat silap, kerana mungkin kerana kesilapan yang satu, akan menyebabkan sejumlah kuantiti entri anda tidak lagi bermakna, apatah lagi jika ianya tidak berkualiti.

Maka, sama penting je antara kuantiti dan kualiti. Dari kuantiti memantapkan kualiti. Dari kualiti, mencerminkan kuantiti.

Lebih banyak tips dan panduan saya telah berikan - hanya klik PANDUAN BLOGGING.

Sunday, August 7, 2011

Sepinggan RM2, Kalau Beli Pasar Sekilo RM2 Gak !!

Bukan nak mengeluh apa, cuma saja la nak highlight. Memang bulan Ramadhan ini pintu rezeki terbuka luas. Sesapa yang berniaga pasti akan setuju dengan kata-kata saya. Juallah apa sahaja, dalam apa jua harga, pasti akan untung.

Saya pernah berniaga ala2 pasar malam, time saya dok belajar dulu kat satu kampus ni. Jual apa? Jual kerang rebus .... aha ..untung ... memang untung gila baban .. siyes.

Dan Ramadhan tahun ini seperti mana tahun2 sebelumnya, kerang rebus memang perniagaan yang menguntungkan kat Parit Buntar ni, meh tengok rega sepinggan kerang rebus yang saya dan famili makan kejap tadi:

Sepinggan RM2, Kalau Beli Pasar Sekilo RM2 Gak !!

Special adalah kuahnya yang sedap.

Erkk sorilah ambik gambar lepas dah habis makan .. hehehe.. tak mampu nak tunggu, memang dah terliur .. so santap dulu then baru ambik gambar, jangan marah aaa .. hehehee. Inilah dia kerang rebus Pak Mat yang memang femes tiap kali bulan puasa, biar berpindah banyak kali, dan dah banyak tempat, still ramai yang cari dan nak makan kerang rebus Pak Mat ni.

Kerang Rebus Pak Mat, Parit Buntar.
Malah, bukan orang tempatan je yang makan sini, ada tu datang dari Taiping, dan kawasan berhampiran. Macam2 orang datang, dari student IPT, hinggalah kepada bekas wakil rakyat. Ada cina, india ..... ada bangsa asing, malah pak arab pun ada.

Saya dulu beli kerang seguni RM50 gitu, lau nasib baik leh dapat RM20 seguni - tu banyak kilo tu, beli kat tempat derang dok ternak kerang, memang murah giler. Jadi bila jual sekilo RM2 pun dah kira untung, apalagi kalau jual kerang rebus yang kadangkala separa masak dengan RM2 sepinggan!

Orang tak kisah nak membayar jika sedap, dan kerana itulah orang tak kesah mana pun, walaupun ada masa mulut ni macam tak leh nak halang dari dok bercakap. Biasalah, makan tak puas, mulalah bebel tak tentu hala. 

Tapi itulah, orang tak kesah sebab kuah sedap, dan yang buat ianya jadi tarikan, sebab hanya pada bulan Ramadhan je dok jual, so tak ada hal la ...bukan jual tetiap hari, lau camtu ..perghh lemak berkrim la kaya raya Pak Mat ni ..hehehe....

Rezeki masing2, sendiri tahu kekuatan, walaupun hampir sebelas bulan orang tak lihat Pak Mat Kerang Rebus, orang pasti akan cari bila tiba masa. Walaupun rega kadangkala hangin badan, orang tetap akan cari sebab ia dah jadi cam eksklusif yang hadir setahun sekali. 

Itulah penangan si kerang rebus, walaupun sebenarnya leh je buat sendiri dengan beli sekilo RM2 .... :P

5 Sebab Seorang Blogger Punyai Banyak Blog

5 Sebab Seorang Blogger Punyai Banyak Blog

As-Salam.
Setiap persoalan ada jawapan, setiap benda yang dilakukan ada sebab, kalau tak ada sebab, maka kerja dan perbuatan tu jadi sia-sialah.

Ada beberapa sebab mengapa seorang blogger tu ada lebih dari satu blog:

5 Sebab Seorang Blogger Punya Banyak Blog

Minat Berbeza, Niche Berbeza
Ada blogger dia tidak suka campur adukkan hal bisnes dengan hal peribadi, jadi dia ada dua blog, satu untuk bisnes dan satu untuk hal peribadi. Ia juga dapat asingkan pembaca, dan dapat kumpulkan kumpulan tertentu terutama pembeli - ini merupakan salah satu contoh.

Ada blogger buat blog satu untuk berbahasa melayu, dan satu lagi untuk berbahasa inggeris. Banyak blogger dari kalangan rakan cina saya, buat dua blog macam ni. Ada juga dok cerita pasal makanan, dalam satu blog tu, dan satu blog lagi mengenai kisahnya sebagai seorang pelukis.

Identiti Alam Maya
Ada sesetengah blogger, dia mahu dirinya dikenali, ada pula tidak mahu dikenali. Begitu juga dalam blog, identiti ada cuma bukan identiti sebenar, lalu dia ada dua akaun untuk blog-blognya, menjadikan dia ada banyak blog dengan dua identiti berbeza. Satu blog dengan identiti sebenar, dan mungkin dalam satu blog yang agak pedas dan kasar penyampaian, dia menggunakan id yang lain.

Ingin Dikenali Lebih Meluas
Jika anda amati, ramai blogger profesional punyai lebih dari sebuah blog, samada ia menjadi penulis jemputan di blog seseorang atau memang memiliki dua blog yang berbeza platform. Jangan terkejut jika anda akan membaca dua buah blog yang isi hampir sama tetapi dalam platform berbeza - satu wordpress dan satu lagi blogspot. Mereka ini membina reputasi, reputasi sebagai seorang blogger.

Malah buat blogger yang punyai profession tertentu, contohnya sebagai seorang jurugambar, dia akan memiliki lebih dari satu blog, satu blog kumpulan photographer, dan satu adalah blog personal yang mengenengahkan hasil kerja individu. Dan dalam beberapa kes tertentu, ada photographer yang buat dua blog - satu gallery (hanya gambar dengan porftfolio) dan satu lagi lebih teknikal (gambar dan butiran mengenai cara shot dilakukan).

Menjana Pendapatan
Lagi banyak blog, lagi banyak iklan anda boleh muatkan, maka ia takkan semakkan blog anda secara individu, dok semua taruh iklan kat satu blog tu, nanti semak la pulak hanya penuh dengan iklan.

Terlalu Banyak Ingin Dikongsikan
Saya ada seorang sahabat ini, dia ada lebih dari 14 blog! Banyak bukan? Saya sendiri tak tahu mana satu blog dia yang betul2 blog dia, tapi semua blog dia punyai cerita berbeza, niche berbeza, follower berbeza, pageviews berbeza dan sumber pendapatan berbeza.

Dan dia pernah bekerja dalam banyak sektor industri. Dia pernah melancong banyak negara. Dan dia juga pernah punyai hubungan cinta dengan ramai orang ... semua ini diceritakan dalam blog-blog yang berlainan, dengan gaya bahasa berlainan, dan cara berlainan.

Harap andai ada yang tertanya-tanya, entri ini sedapat mungkin leraikan apa yang bermain di fikiran, mengapa dan kenapa seorang blogger ada banyak blog. Apa yang pasti, apabila anda menjadi blogger, anda adalah seorang penulis. Bila penulis ... satu buku tak cukup nak cerita .. mesti nak ada banyak buku ..melainkan anda menulis sebuah kamus!
Latar Belakang Artikel Hitam Atau Putih Paling Best ?? | Segmen

Latar Belakang Artikel Hitam Atau Putih Paling Best ?? | Segmen

As-Salam. Mulanya persoalan ini telah pun saya beri pandangan di kotak komentar wancikgumuzik di Facebook. Tak sangka pula ia merupakan satu segmen anjuran blogger popular ni (popular di Alexa). Atas menghormati dirinya sebagai seorang blogger lantang dan seorang blogger yang punyai pendapat tegas tentang sesuatu perkara, saya langsungkan pendapat ini dalam entri ini.

Sejak saya bermula dengan dunia internet, buat laman web peribadi dan kemudiannya blog, apa yang saya boleh katakan ialah .... 

Putih
Sesuai untuk laman web atau blog yang memberikan banyak input dan info. Penyampaian lebih kepada berbentuk teks. Ia boleh dapat keadaan dalam paling ringkas ataupun penuh bermaklumat.

Latar belakang putih sesuai untuk menyerlahkan isi kandungan, sesuai untuk entri yang menyampaikan dengan cara memberikan fakta, ulasan, dan penyampaian teks yang jitu. Lagipun, putih lebih ekonomikal, ia lebih laju loading, ia tak menyakitkan mata dan sangat mesra dengan kebanyakkan pelayar internet. Namun, dalam kebaikan yang diberikan, ia menjana lebih banyak kuasa atau memakan tenaga dari segi pencahayaan yang diperlukan pada skrin komputer kita.

Hitam
Lihat contoh blog ini: Lensahasrul dan juga Blog Serius. Kedua-dua blog mengenengahkan gambar dalam paparan blog. Ia menjadi wacana utama blog tersebut. Gambar menceritakan segalanya.

Gambar akan lebih menyerlah jika berlatar hitam atau gelap. Ia menaikkan seri gambar tersebut, dan menjadikan ia paling menonjol. Lupakan benda lain, perkara paling penting ialah gambar. Jika blog banyak gambar, disyorkan menggunakan latar gelap atau hitam.

Ia menjimatkan tenaga, dan membuatkan loading untuk hanya diberatkan pada gambar dan bukan kepada layout warna blog atau laman web. 

Yeah ..itu saja dari saya. Ohh untuk blog banyak warna, ia sebenarnya hanya menarik pembaca kerana perawatakan dan bukan isi yang terkandung. Mungkin pemilik blog atau laman web berkenaan lebih suka suasana yang ada dari isi, maka pemilihan warna-warna menjadikan blog itu lebih sedap dikunjungi.

Terima kasih kepada blog WanCikguMuzik kerana buat segmen ini. Anda ada pendapat lain, sila nyatakan menerusi segmen ini: Klik Sini.

*p.s: Blog Bangku Kosong sentiasa berubah warna .... kejap hitam macam tuannya, kejap putih ... kejap merah ..kejap hijau ikut PAS...kejap biru ikut BN ... apapun, ianya warna disebabkan oleh mood .. hehehe.. tak lebih dari itu .. :P

Apa Berlaku Dalam 60 Saat Di Internet?

Salam.
Dunia maya, dunia internet, dunia skrin dan papan kekunci memang satu dunia yang menakjubkan. Ia satu dunia yang sangat pantas, hampir sama pantas dengan masa yang berlalu. Setiap saat ada banyak perkara yang berlaku.

Namun, bukan semua orang tahu apa yang sebenarnya berlaku dalam setiap minit anda menatap skrin komputer anda sambil menaip www ..... 

Di sini saya kongsikan fakta ini untuk anda, buat anda tahu dan lebih memahami apa yang sedang anda hadapi, apa yang sedang anda lakukan setiap masa apabila anda melayari internet dalam masa 60 saat!


Apakah yang berlaku dalam masa 60 saat di alam siber ini? Berikut adalah fakta yang perlu anda ketahui mengenainya:


[Senda Gusi] Semut Yang Rajin Dan Belalang Yang Malas

[Senda Gusi] Semut Yang Rajin Dan Belalang Yang Malas

Salam.
Ini ada satu cerita, yang mungkin boleh membuatkan kita berfikir sejenak tentang perkara-perkara yang kita telah, sedang dan akan buat dalam hidup. Bukan apa, jangan berbuat sesuatu perkara dengan sia-sia sebab apa benda yang kita buat dalam hidup adalah perkara yang akan mencuri masa kita, penat lelah kita, dan segala macam bahagian dalam hidup yang penting.

Jadi, jangan sampai apa yang kita lakukan itu menjadi sia-sia dek hanya kerana bodoh sombong kita tentang apa yang perlu dan tidak perlu. Kita perlu peka, kita perlu sedar, walaupun kita mahu hidup tak kacau orang, tetapi ada masa kita perlu dengar cakap orang lain, yang mungkin lebih dahulu makan petai dari kita.

Ini adalah satu kisah yang berlaku di antara semut dan juga belalang. Moga dengan cerita ini, sama-sama kita tahu apa yang perlu dilakukan dalam menjalani kehidupan kita sebagai seorang manusia yang punyai akal, punyai kemampuan dan punyai kelebihan.

Pada suatu hari, bertemulah semut dan belalang di satu padang rumput yang menghijau. Sebelum tu, si belalang ni kerjanya lompat sana, lompat sini manakal si semut pula dok sibuk angkut makanan masuk ke sarangnya.

Si belalang yang seperti pelik melihat ketekunan si semut pun bertanyalah;

"Eh semut !!, aku tengok dari semalam, dari dua hari lepas, dari minggu lepas asyik dok angkut makanan dalam sarang kau. Meh la main dengan aku, kita nikmati hidup di atas padang rumput hijau ni"

Maka jawab si semut;

"Mana boleh belalang, aku kena kumpul semua makanan aku ni, aku tak boleh berhenti"
"Yek elehhhhhhhhh... rileklah...kenapa sibuk-sibuk nak simpan? Time kau lapar nanti, kau pergi cariklah .... bukan susah pun, banyak makanan ada la" kata si belalang.
"Eh aku mesti standby, nanti kalao musim salji tiba, aku tak la pening nak cari makanan. Tak adalah kalut nanti. Kau pun, kenalah bersedia, kena standby takut apa-apa berlaku nanti, susah kau nak cari makanan, apalagi time salji nanti ... susah ooo nak cari makanan" balas si semut.
"Ahhh ... buat apa aku buat kerja tak pekdah ni. Dari aku nak penat-penatkan diri pi simpan simpan makanan ni, lebih baik aku main main dulu. Kalau kau nak simpan kau simpanlah ye semut, aku nak main lompat-lompat ni. Babai" lalu lompatlah si sang belalang.

Si semut meneruskan kerjanya, dan belalang dah pun berlalu pergi dan bermain lompat sana sini.

Memang perlakuan semut ini perlu dicontohi, kerana bersedia untuk segala kemungkinan, seperti kata pepatah lama, Sediakan Payung Sebelum Hujan. Dan yang bagusnya, ia tak pernah merungut dengan kerjanya, dia lakukan dengan tekun dan rajin.

Saturday, August 6, 2011

Luaskan Pembaca Blog Dengan Aktif Dalam Komuniti Blogger

Aktiflah dalam komuniti blogger Malaysia. Jaringan sesama blogger amat penting untuk memastikan apa yang anda kongsikan dapat dikongsikan oleh blogger lain, lantas meluaskan pembaca blog anda.

Menerusi komuniti, anda bukan sahaja membina jaringan rakan dan kenalan, tetapi anda sedang merapatkan ukhwah atas minat yang sama. Bukankah bagus dapat melakukan sesuatu atas minat yang sama? Pastinya nanti manfaat yang dapat - samada diberi dan memberi itu lebih banyak?

Luaskan Pembaca Blog Dengan Aktif Dalam Komuniti Blogger

Luaskan Pembaca Blog Dengan Aktif Dalam Komuniti Blogger
Ada banyak cara untuk menjalinkan jaringan blogger ini, ada dua kaedah utama;

Sertai Jaringan Komuniti Yang Telah Sedia Ada

Ada banyak komuniti dan kumpulan blogger yang telah wujud, ianya samada diwujudkan menerusi laman-laman komuniti blogger tertentu atau menerusi laman Facebook. Antara laman komuniti blogger yang banyak mengumpulkan blogger adalah BlogMalaysia, BloggedMY dan beberapa lagi. Komuniti Facebook yang mengumpulkan blogger juga banyak. Anda boleh memilih mana yang sesuai, supaya nanti tidak terkeluar dari niche persembahan blog anda.

Bina Sendiri Komuniti Anda

Ini mungkin satu usaha yang agak letih sikit sebab anda terpaksa membina daripada kosong. Anda bermula dengan menjemput rakan-rakan blogger serta pembaca blog anda untuk menyertai komuniti anda, yang mempunyai pendapat yang sama, citarasa yang sama dan niche yang lebih kurang sama.

Komuniti dengan rasa dan pemikiran yang sama dapat mengeratkan kerjasama sesama blogger, misalnya anda menggunakan entri asal rakan blogger anda untuk menulis entri sendiri, ia satu perkongsian trafik dan pendapat yang boleh dipraktikkan untuk mencambahkan satu perkongsian yang bermanfaat.

Namun, komuniti dengan pelbagai genre dan pendapat juga boleh memperkembangkan cara anda menulis entri. Kerana ianya membuka ruang buat diri anda dan blogger lain supaya berfikiran terbuka dan lebih luas mengenai sesuatu isu, namun di akhirnya mereka sependapat atas satu pendapat dasar yang sama.

Apapun, terpulang pada diri anda sebagai blogger untuk memanfaat perkongsian dengan komuniti ini, anda boleh menjadi hero, dan anda boleh menjadi duri dalam daging. Sebaiknya, berikan yang terbaik dengan entri anda yang bermanfaat. Ada kala kita terpaksa memberikan ubat pahit hanya untuk merasa betapa manisnya nikmat sihat!

Tajuk Entri - Sebelum Atau Selepas Selesai Menulis Entri?

Tajuk Entri - Sebelum Atau Selepas Selesai Menulis Entri?

As-Salam. Sekali lagi, saya kedapatan idea untuk menulis satu lagi panduan blogging, atau mungkin tips untuk menulis entri. Antara yang sering menjadi masalah bila dah dapat idea untuk menulis entri di dalam blog adalah tajuknya.

Anda dah ada idea nak tulis apa, dah ada cerita dah, tetapi terbantut apabila tak tahu nak buat tajuk yang sesuai bagi entri anda.

Bagi mereka yang utamakan Search Engine Optimization (SEO) dalam blog mereka, pastilah tajuk yang ada ciri2 SEO menjadi pilihan. Jadi, ia mungkin agak berat kot dan kompleks nak mikirkannya.

Anda blogger berpendapat, tulis tajuk dulu, lepas tu barulah kembangkan idea berdasarkan tajuk. Dan seringkali ia dikaitkan tajuk entri merupakan intipati yang hendak disampaikan. Jika dah ada tajuk - jadikan ia sebagai target penyampaian entri anda tu. Ini bermakna, isi entri adalah bagaimana nak capai apa yang dikatakan pada tajuk entri.

Ada pula blogger lain berpendapat, tulis dulu entri, dan kemudian cari keyword yang paling kuat dalam entri tersebut. Selalunya ia akan merujuk kepada tajuk entri berupa pertanyaan atau persoalan, dan juga tajuk entri yang bersifat sebuah penceritaan.

Tapi bagi saya, saya lakukan kedua-duanya. :)

 • Buat tajuk dulu sebagai satu panduan am, so kita tahu apa yang kita nak cerita dan tak tersasar daripada apa yang nak diceritakan.
 • Bila dah siap entri anda, cuba baca balik penulisan anda agar apa yang nak disampaikan tu ada kena mengena dengan tajuk.
 • Jika tidak, ubah penulisan entri anda.
 • Jika rasa dah cukup kuat dah entri anda, maka ubahlah tajuk anda. Tajuk ibarat kesimpulan penuh entri anda dalam satu ayat yang simple tetapi padat dan bermakna.
 • Dan jangan lupa, sering lakukan semakan ... semak dan semak penulisan anda.

Dengan cara begini, anda boleh optimumkan tajuk entri yang memikat supaya pengunjung tertarik dan membaca entri anda - walaupun entri tu dah ditulis lapan tahun yang lepas .. hehehehe...

[Gambar] Ramadhan di Amerika Syarikat


Salam.
Sebelum ini kebanyakkan paparan dalam edisi gambar ... Ramadhan di ....... banyaknya dari negara-negara Islam. Kali ini saya persembahkan pula gambar-gambar Ramadhan di Amerika Syarikat (Ramadhan in United States).

Kebanyakkan muslimin di Amerika terdiri dari mereka yang berhijrah dari negara asalan mereka, dan kebanyakkannya dari negara Timur Tengah, dan Asia, seperti Pakistan dan India. Apapun, meh kita tengok gambar-gambar suasana Ramadhan di negara orang ... huhuhu nak merasa berada di negara orang ..idak le dapat, jadi saya kongsikan kepada anda hasil pencarian saya ...Penciptaan Telefon Bimbit Telah Diramal 100 Tahun Dahulu Dalam Daily Mail!

Salam.
Suka nak berkongsi berita ini yang saya fikir sangat menarik. Inilah dinamakan satu kejaiban pemikiran manusia dalam merancang dan meramal apa yang bakal berlaku. Segalanya dari satu impian yang dulunya mungkin dianggap tidak logik namun ramalan tersebut nampaknya ada yang direalisasikan.


Akhbar Daily Mail dalam keluaran terakhir dalam abad ke 19, diterbitkan dengan cetakan emas, pada 31 Disember 1900 telah meramalkan beberapa perkara; dan antara yang nampaknya menjadi kenyataan adalah:

 • Penciptaan telefon bimbit
 • Perkembangan pelancongan melalui udara (penerbangan komersil)
 • Pembukaan Terowong Channel (klik sini)

Follower Pada Blog Ramai | Tak Semestinya Mereka Benar-Benar Ikut

Follower Pada Blog Ramai | Tak Semestinya Mereka Benar-Benar Ikut

As-Salam.
Bang...bang....boommm .... heh ... alahai, follower oh follower. Saya suka anda follow blog saya, serius saya suka ... sapa yang tak suka kalau dari sehari ke sehari blog anda meningkat jumlah followernya.

Saya suka tengok cerita Grey's Anatomy, saya tengok cerita ni di NTV7, dan jika ada keperluan, saya akan tonton kat Astro milik pak mertua saya .... sebab kat umah saya memang tak ada Astro. Saya boleh kata, saya follow cerita ini, saya tahu karektor dalam cerita ini, saya tahu apa jadi pada sesuatu situasi yang berlaku, malah saya boleh bercerita pada babak2 tertentu. Namun, tak dinafikan, ada masa saya tak sempat nak tonton cerita ini, miss gak la beberapa episod.

Saya fikir isu follow-memfollow ni adalah isu bagi blogger baru, biasalah tu, saya pun blogger baru gak yang mencari follower. Maaf saya kata, ada masa saya tak suka orang paksa saya follow, sebab saya sendiri tak suka buat. Apa yang saya selalu lakukan adalah beritahu yang saya follow blog tu - itupun sebab saya join segmen yang menyediakan platform follow menfollow ni.

Apa kriteria saya menjadi follower - walaupun tak penting sangat buat sesetengah orang/blogger .... saya akan follow blog yang menunjukkan minat pada blog saya, contohnya, jika mereka sering komen entri saya, jika mereka join segmen saya, jika mereka meninggalkan link url mereka di blog saya - tanpa sebut suruh saya follow .. :P

Tapi, oleh kerana memang sifat saya yang ringan jari, saya akan klik mana2 je blog yang saya fikir berbaloi untuk saya follow. Orang lain punya terma, maaf sekali lagi, saya tak tahu. 

2 Perkara Paling Penting Buat Blog Untuk Dikenali

Macam inilah yer, follower ni tak berapa penting sangat pun sebenarnya, apa yang paling penting ialah dua perkara ini:
 1. Blog berada dalam bloglist
 2. Blog berada dalam bookmark pelayar internet

Sebabnya, hanya dua benda ini sahaja yang akan mengesahkan mereka ini menghargai, dan paling penting baca blog anda ... walaupun sekali sebulan! Ini menunjukkan mereka benar-benar ikut blog anda dan bukannya hanya terlekat pada ruang follower yang ada di blog anda!

*p.s: Saya join je mana2 segmen nak menambah follower jika kesempatan, dan dengan daya yang ada saya cuba support mereka yang sediakan platform itu. Maaf kalau ada yang terasa jika saya tak follow blog mereka walaupun mereka follow blog saya ...

Friday, August 5, 2011

Petua Mencari Mukasurat Juzuk Dalam Al Quran

Petua Mencari Mukasurat Juzuk Dalam Al Quran

As-Salam.
Saya buka email, ada sahabat berkongsikan sesuatu yang sangat menarik dan pada saya boleh dipraktikkan dalam bulan Ramadhan ini di mana tadarus Al-Quran menjadi antara amalan yang dilakukan oleh kebanyakkan orang.

Tips yang nak saya kongsikan ini adalah cara untuk menghafal muka surat setiap juzuk Al-Quran. Baca sekali lagi .... menghafal muka surat yer ..bukan menghafal surah dalam Al Quran. Aha ... ini merupakan cara mudah agar anda lebih cepat ke surah yang ingin anda cari.

Sebenarnya, ia sesuatu yang menakjubkan juga kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat mengetahui muka surat setiap juzuk dalam Al-Quran.

Bagaimana?

Mari lihat contoh yang diberikan ini:
Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82, sila rujuk Al Quran untuk kepastian.

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442

Harap dengan perkongsian ini dapat memudahkan para sahabat dan rakan mencari muka surat dengan mudah dalam Al Quran berlandaskan juzuk.

Tajikistan - Negara Ini Haramkan Bersembahyang !!

Salam.
Uhh, biar betul .... tapi itulah yang saya dapat apabila saya baca di blog ini: Presiden Tajikistan Haramkan Sembahyang.


Tajikistan, sebuah negara republik pecahan Soviet Union, terletak di antara negara China di timur, Afganistan di selatan, Uzbekistan dan Kyrgyzstan di barat dan utara. Presiden negara ini ialah Imomali Rakhmonov (1992) dan Perdana Menterinya ialah Akil Akilov (1999). Sebuah negara yang penuh dengan gunung ganang ini mempunyai kepadatan penduduk yang agak rendah dengan jumlah yang direkodkan adalah 7 juta orang pada 2010 (anggaran).


Bahasa rasmi negara ini adalah bahasa Tajik yang seiras dengan bahasa Persia. Hampir 90 peratus penduduk di Tajikistan menganut agama Islam. Negara ini merupakan sebuah negara yang bergolak dengan banyak berlaku peperangan saudara - namun ia tidaklah terlalu serius.

Untuk lebih bacaan mengenai negara ini:

Read more: Tajikistan: History, Geography, Government, and Culture — Infoplease.com http://www.infoplease.com/ipa/A0108024.html#ixzz1U8cqGuwR

[Gambar] Ramadhan di Republik China

Salam.
Kali ini saya bawakan paparan suasana ramadhan di negara China pula. China antara negara di dunia yang mempunyai paling ramai penduduk, setara dengan India. Dan untuk pengetahuan, jumlah penganut agama Islam di China semakin hari semakin meningkat, dan dengan India yang juga semakin berkembang, dan Indonesia yang memang mempunyai penduduk Islam terbanyak di dunia, saya berasakan tidak lama lagi, dunia akan terus meningkat dengan penduduk beragama Islam.[Senda Gusi] Oh Malaysiaku, Ini Macam Papan Tanda Pun Ada Ka?

Salam.
Semalam adalah hari lahir sahabat saya, Mohd Fariduddin, "Selamat Hari Lahir Dude" .... dan saya pun jenguk2 la dalam Facebook kawan saya ni, dah lama tak jenguk, cadangnya nak tahu perkembangan terkini ... tapi ... lain dicari, lain saya jumpa ... dan ini adalah untuk perkongsian anda semua.

Terima kasih kepada sahabat saya ini kerana berkongsi gambar-gambar yang memang kelakar tetapi, hmmm sendiri mau hingat ehh ....

Emas & Handphone Boleh Meminjam WangJalan Post Oficce StreetKapak KeretaGiveaway: The Colors of Ramadhan by EqbalZack

Salam.
Wahh ... EqbalZack (EQ) buat giveaway lagi ..uhh ... masyukkk tu .. hehehe... terima kasih kepada pemilik blog ! Kurasakan Something ni ... selalu je pun buat giveaway. Kepada sesapa tak tahu, EQ antara blogger yang mendapat paparan di majalah dan akhbar .... aha ..jangan memain ..leh digelar blogger retis ni ...hehee.... tapi bukan sebarang blogger ..ini blogger penuh ilmu di dada ....

Dan kali ini EQ buat Giveaway ini:


Hadiah-hadiah pun best ... jadi sesapa nak join, boleh klik sini: Giveaway - The Colors of Ramadhan

Dan untuk giveaway ini, saya sertakan penyertaan saya - Kisah Ibu Dan Anak (Warga Asing) Meminta Sedekah di Pasar Ramadhan.


46 Ribu Pageviews Pada Bulan Julai dan 14 Ribu Pengunjung Unik

Salam.
Alhamdulillah. Seronok, mestilah sebab blog Bangku Kosong dan semakin ramai pembaca. Erkk baca ke? Hmmm .. bacalah kot ... dan saya memang berharap begitu. Sekadar nak berkongsi kejayaan .... dan mungkin sebagai pembakar semangat buat blogger lain, saya sediakan entri ini untuk tatapan semua.

Apa yang best, blog ini juga dah ada Page Rank (PR), dulunya kosong, kini dah dapat PR2 ... berbulan-bulan gak saya dok tunggu perubahan dan peningkatan ni.... sampai naik mata lebam la dibuatnya.

Dan kepada mereka yang nak meniru kejayaan yang saya capai ini, anda boleh cari semua artikel/penulisan/tips dan petua yang saya gunakan di sini: Panduan Blogging Bangku Kosong.

Klik untuk lebih jelas.

Uniknya Suasana Ramadhan - Kerang Rebus Parit Buntar

Kerang rebus Parit Buntar, daerah Kerian, Perak. Ia menjadi satu hidangan fenomena sebaik sahaja selepas sholat sunat Terawih. Tak terdapat di hari biasa, penangan Kerang Rebus memang luar biasa. Semua kedai makan di Parit Buntar akan ada Kerang ...

Yeah, kerang rebus, memang setiap tahun, apabila tiba bulan Ramadhan, gerai-gerai dan restauran banyak menyediakan menu ni. Ntah kenapa, ia menjadi antara kegilaan menu menyelerakan selepas sahaja menunaikan sholat sunat Terawih. Bukan setakat Kerang Rebus, ada Kerang Bakar, Kerang Kukus ... malah ada berbagai jenis kerang ... Kerang Gergasi pun ada!

Uniknya Suasana Ramadhan - Kerang Rebus Parit Buntar

Banyak gerai yang tetiba tumbuh menjual hanya kerang rebus, dan ada juga mempelbagaikannya dengan menjual kerang bakar, siput bakar, siput rebus, dan terbaru cendawan goreng. Ianya dianggap sebagai makanan snek selepas jam 10 malam, kiralah macam supper la tu.
Kerang Rebus Parit Buntar
Walaupun banyak gerai, ia tak menjadi satu masalah apa pun, tiap gerai pasti akan ada pengunjung, yang bezanya ramai atau tidak je. Dan dalam persaingan ini, mestilah cirian yang paling penting untuk menambat hati pengunjung adalah kuahnya. Yelah, menu dah sama - kerang ... jadi yang nak jadi best adalah kuah pencicah kerang tu la, dan mungkin menu lain yang agak berlainan seperti siput duri rebus.


Thursday, August 4, 2011

Susah Betul Bila Dah Jadi Orang Popular

Susah Betul Bila Dah Jadi Orang Popular

Salam.
Saya kadangkala rasa kasihan juga pada mereka yang dianggap popular ni, tak kiralah artis ke, selebriti ke, penjaga gol ke, tunang kepada penjaga gol ke, bekas pakwe kepada bekas tunang penjaga gol ke .... mahupun menjadi seorang blogger yang femes amous.

Kita ni, memang pantang .... hal orang lain memang sibuk nak tahu, sampaikan cerita dalam kain, bawah kain semua nak tahu. Kasihan pada mereka yang jadi mangsa. Benda baik tak pula nak dihebahkan, tapi bila kisah yang bercacat cela, perghhh ...laju je semua nak menaip, laju je semua nak jadi pencanang berita.

Nak disalahkan orang yang mengkhabarkan pun, tak boleh juga. Sebabnya sendiri mau ingatla, bila dah jadi popular ni ... inilah akibat dan bahana yang kena tanggung. Jadi, kena pandai-pandai bawa diri. Boleh lagi diperbaiki diri.

Bukan sorang dua yang popular yang dah bersihkan diri, dan menjadi insan yang pada saya boleh dijadikan ikutan terbaik. Tengok sahaja, bila diri dah lain dari dulu, pasti fitnah2 yang tak nampak takkan timbul. Tuhan Maha Kaya, pasti akan tutupkan keaiban hamba-hambanya yang tersedar dari kesilapan. 

Bagi kita pula, janganlah nak mengaibkan mereka yang dah sedia aib. Cuba tutup2kan sikit jangan sampai terselak abis, bukan apa, takut nanti di akhir garisan, empunya tu minta pada kita akan apa haknya. Bila dah kena minta ... apa yang ada pada diri? Hmm .. walaupun kita dok beriya beramal tapi akhirnya amalan kita yang baik jadi kepunyaan orang, dek kerana kita pernah terlupa bahawa sewaktu waktu dulu kita sendiri 'menyedekahkan' amalan kita pada orang lain.

Semoga saya dan kita semua tidak menjadi manusia yang lupa akan kenikmatan yang diberikan.

Suasana Ramadhan di Republik Indonesia

Suasana Ramadhan di Republik Indonesia. Jom saksikan kemeriahan suasana bulan penuh barakah bagi umat Islam di Republik Indonesia pula, bulan Ramadhan, antara bulan yang memberikan banyak kelebihan baik bagi yang miskin mahupun yang kaya.

Dalam bulan Ramadhan, masing-masing berlumba untuk membuat kebajikan dan kebaikan. Jurang antara penduduk miskin dan kaya bertaut semakin rapat, kerana hubungan sesama Muslim di waktu ini lebih bersih, lebih bermakna, dan yang paling indahnya, masing2 akan berada di tempat yang sama dan di waktu yang sama dalam keadaan fizikal dan emosi yang sama - yang tiada bezanya, lapar dan dahaga.

Suasana Ramadhan di Republik Indonesia

Gambar dan foto Suasana Ramadhan di Republik IndonesiaFoto Suasana Ramadhan di Republik IndonesiaGambar Suasana Ramadhan di Republik IndonesiaSuasana Ramadhan di Republik Indonesia
Di waktu ini, ramai warga indonesia mendapatkan pelbagai barangan subsidi yang disediakan oleh kerajaan Republik Indonesia, termasuklah keperluan makanan. Upacara membasuh kaki ibu adalah merupakan upacara simbolik yang sangat unik di Indonesia, di mana anak-anak merapatkan kemesraan dan memohon kemaafan dari ibu mereka sambil membasuh kaki ibu, sehari sebelum datangnya Ramadhan.
Suasana Ramadhan di Republik Indonesia
Suasana Ramadhan di Republik Indonesia
Suasana Ramadhan di Republik Indonesia
Suasana Ramadhan di Republik Indonesia
Suasana Ramadhan di Republik Indonesia

Sumber: Forum Al Iraqi

Blog Archive