30 Jun 2011

Ahh Sudah Anak Saya Ni ...

Salam.
Sedang anak saya minum susu botol yang saya buat tadi, dan saya mula nak tukar cenel TV lepas habis sahaja cerita Anissa, anak saya - Zikri pun berkata; "Abah...jangan la tukar ... nak tengok citer lawan-lawan tuuu....."

Alamak, siyes ... abis la lepas ni. Anda mungkin tak tahu, saya telah sedaya upaya sejak dari anak sulong saya lagi, cuba nak kontrol cara bagaimana anak-anak saya menonton TV. Saya dan isteri memang sepakat tak mahu mereka ni terdedah dengan cerita yang ada unsur-unsur ganas, lebih-lebih lagi wrestling .... aha ... lawan-lawan, ini kata anak saya ... citer lawan-lawan.

Aksi pukul memukul dengan ada sorakan gitu tak sesuai untuk anak-anak saya tengok. Mereka ni suka meniru, jadi sangat bahaya jika pendedahan macam ni diberikan. Kami, walaupun ia hanya iklan, saya dan isteri akan sedapatnya cuba tukar cenel lain, alihkan agar anak-anak tak tengok dan menaruh minat.

Bukan apa, citer ini mungkin menyeronokkan buat mereka yang dah dewasa ni, tetapi buat kanak-kanak seumur 3 tahun macam Zikri, ini satu bentuk pembelajaran. Apa yang dia nampak akan diterjemahkan dalam kepala otak dia. 

Dari berbaring, Zikri dah tegak duduk ... aduhhh ..... nak tukar cenel, pasti nanti terjerit tengah malam. Karang ada pulak yang sangka saya mendera anak saya. Aduh.

Hmm, buat pengetahuan, Zikri memang agak brutal skit dengan yang lain-lain. Sepak terajang memang permainan dia. Hatinya keras tapi dia penyanyang dan rajin. Dia juga pak lawak dalam keluarga.

Erkkk macam mana ni ehh? Dia dah start tengok World Wrestling Entertainment nih...

Elak Menyalahkan Tetapi Belajar Memaafkan ...

Elak menyalahkan, tetapi belajar untuk memaafkan. Bila berlaku sesuatu, pasti kita akan mencari si kambing hitam untuk dipersalahkan. Memang sifat diri manusia yang tak mahu mengaku kesalahan. Tapi jangan kata tiada manusia bersifat rendah diri begini.... ada tapi sukar dan jarang nak diketemui, lebih-lebih lagi jika anda seorang lelaki seperti saya.

Ego lelaki, jangan cakap la, kalau boleh diukur dengan gunung, boleh kalah ketinggian gunung tu. Tapi tak semua lelaki akan menggalas dan hidung tinggi dengan ego mereka. Ramai juga yang bersifat rendah diri dan tahu mana bumi dipijak. Mereka ini sangat kecil jumlahnya, dan jika anda seorang perempuan, tentu sangat beruntung anda mendapatkannya sebagai teman hidup sepanjang masa.

Elak Menyalahkan Tetapi Belajar Memaafkan ...


Kita mesti belajar untuk memaafkan kesalahan orang. Biasa dah dengar pepatah lama, 'Sedangkan Nabi ampunkan umat', maka gitulah kita sebagai umat, bukan nak dibuat perbandungan, tetapi bukankah sunnah jika ikuti saranan dan ikutan, takkan bab kawin dan poligami je jadi master dan hafal, benda lain juga perlu tahu dan ambil hal.

Sebenarnya, apabila kita bersedia memaafkan orang lain, kita sebenarnya belajar untuk mengingati diri kita sebenarnya, bagaimana kita umat yang ada khilaf dan salah, ada sasul dan sedak semasa mengharungi jalan kehidupan. Jika tidak, masakan Al-Quran dan Sunnah perlu dijadikan panduan.

Jari dicipta bukan untuk menuding salah pada orang. Banyak lagi fungsi jari yang lebih mulia dan lebih berkat. Ia bukan senjata halus untuk mengatakan dia bersalah, sedangkan saham-saham kesalahannya itu, anda juga yang laburkan. Jadi, mari sama saya dan anda belajar untuk memaafkan orang lain. Meskipun kadangkala pahit dan ada kesal, tetapi percayalah, Tuhan lebih tahu apa erti kemaafan, sebab Allah Lagi Maha Pengampun, Lagi Maha Penyanyang.

Hadapi Masalah Dengan Akaun Google

Salam.
Secara tiba-tiba saya hadapi masalah dengan akaun Google saya ni. Apatah lagi nak posting post atau entri terbaru, dan apabila nak load balik, keluar error 400 - Bad Request. Aduhai ... pening kejap sampai tension la jugak saya dibuatnya.

Lalu saya godek2 dua tiga kali update browser Firefox saya, dan clear cookies dalam pelayar internet saya. Tengok ... mula-mula tu ok ... pastu tetiba tak boleh balik. Saya guna Chrome .. perkara yang sama juga berlaku - keluar error 400 - Bad Request.

Ishh pasal apa ehh ... saya pun kurang pasti, bukan akaun blogger.com je saya masalah, saya nak masuk akaun-akaun yang ada kaitan dengan Google pun ada masalah. NIh nak buat saya tutup akaun ni .. dan buka akaun baru ... ini bermakna tutup la hasrulhassan.com ni ... setakat pada nama je .. nama domain tapi paparan - Bad Request.

Jadi, mungkin hari ini hari yang agak slow, dimana anda akan nampak posting kurang dari biasa ...

p.s: Harap ada yang sudi bantu saya untuk capai impian sempena hari lahir saya nanti. Baca Sini.

Bertunang Jangan Lama

Salam.

Tentu seronok si jejaka apabila pinangan buat si gadis jelita diterima sebulat suara. Terus ada taman berbunga di hati. Kenapa tidak? Jika yang diidamkan, gadis jelita menjadi tunangan, kiranya sudah terikat satu janji, yang tinggal cuma untuk memperkemaskan, diikat mati de depan tok khadi.

Namun, harus berjaga, bila tunangan cantik jelita, fitnah yang tersembunyi sering nak terjah. Berhati-hati wahai jejaka, jangan sampai terleka dan terjebak, banyakkan istifar jika tersalah rentak. Jangan sampai ikatan yang sepatutnya suci dinodai oleh syak wasangka yang tidak berasas. Jangan jadi mangsa mainan jiwa keliru dan cemburu. Jangan terhasut oleh hasad mereka yang tak senang melihat anda berdamping dengan si jelita rupawan.

Jadi, andai bertunang, janganlah lama-lama. Lebih baik mengelak dari memperbetulkan sesuatu kekusutan. Blia anda sudah melamarnya, jangan tunggu lama-lama. Nikahlah dengan segera kerana gadis jelita ramai yang ingin menggodanya. Elakkan dari membawanya ke sana-sini kerana ini akan menerbitkan cemburu dihati lelaki yang jahat serta membahayakan keselamatan si gadis.

Petua orang tua-tua, kalau boleh, semasa bertunang perlulah berahsia, semasa bernikah perlulah dihebahkan agar semua orang tahu. Kerana tiada siapa yang tahu apa yang akan diterima semasa waktu bertunang. Tatkala ini, ujian bakal menjelma tanpa disangka.

Dan buat lelaki, jagalah dengan segala kehormatan, segala kebaikan, agar tunangan anda yang cantik tidak difitnah orang. Jika anda tak dapat menjaganya sekarang, bagaimana anda kelak ingin menjaganya setelah ia menjadi isteri anda?

Katakan kepada wanita bahawa dia jelita, dan syaitan akan mengulangi kata itu kepadanya sepuluh kali. - Bidalan Itali

Menanti Kelahiran Si Puteri Kesayangan - Episod 1

Salam.
Buat sesapa yang belum ada pengalaman melahirkan anak khas buat wanita, maka anda perlu baca ini ... dan buat bakal ayah, anda juga harus baca kisah ini.

Pengalaman saya, sebagai bapa memang antara yang paling menarik, mencabar dan paling meninggalkan kesan dalam diri saya. Masakan tidak, tatkala setiap kali isteri saya masuk ke ruang kelahiran (labour room), saat itulah saat paling mendebarkan, kerana ada dua nyawa sedang berada di hujung tanduk.


Kelahiran Hasif Amri - anak sulong saya adalah kelahiran yang sangat dinantikan. Kelahiran yang telah merubah diri saya dari menjadi seorang lelaki punyai isteri kepada lelaki yang berstatus bapa. Bukan saja dinantikan oleh saya tetapi ahli-ahli keluarga yang lain. Kelahiran sulong memang begitu, semua orang nak tahu bagaimana rupa, bagaimana adunan yang telah siap dari dua acuan berbeza. Alhamdulillah, kelahiran sulong berjalan sangat baik, malah isteri saya langsung tiada masalah dengan kelahiran ini.


Kelahiran kedua - Hasif Aqwa Zikri, selepas 3 tahun kelahiran anak sulong saya. Walaupun semuanya berjalan baik namun ada cerita yang tak sedap didengar telah diberitakan kepada saya oleh isteri, namun oleh kerana ia menyentuh aspek kredibiliti, saya tak boleh bercerita mengenainya di sini.


Kelahiran ketiga - Haseena Humaira .... adalah merupakan 9 bulan yang menguji kesabaran saya dan isteri. Pada waktu ini, isteri saya dalam keadaan sarat mengandung terpaksa berulang-alik dari rumah ke tempat kerja yang jauhnya 45 minit perjalanan. Namun, akhirnya kerana keadaan isteri saya yang semakin sarat, kami terpaksa 'pindah' sementara.

29 Jun 2011

#3 Wordless Wednesday

Luahan Penyesalan Dalam Perhubungan

Salam.
Adakah anda menyesal dengan pilihan yang ada sekarang? Hmm ... simpan luahan hati anda itu kerana apa yang perlu anda baca sekarang, adalah mungkin satu kontradik kepada apa perasan anda sedang berkecamuk kini. Simpan, jangan luahkan. Bukan semua luahan itu perlu dan baik untuk diri.

Buat teman, rakan, boipren, pakwe, makde dan gepren. Seandainya anda putus di tengah jalan hanya kerana satu ketidak serasian, jangan sesekali mengatakan anda menyesal berkawan dengannya, apatah lagi mengatakan ia satu kesilapan, kerana mungkin hadirnya itu adalah sebenarnya untuk menyedarkan anda akan pilihan yang mungkin anda hadapi di masa akan datang. Jika anda tersalah sekarang, dan anda telah belajar untuk memilih mana yang terbaik, maka anda pasti dan sudah ada pengalaman untuk terus mandiri dalam kehidupan, dalam menjalinkan perhubungan di masa akan datang.

Jika anda sudah berkahwin, jangan katakan penyesalan mengahwininya. Apabila anda menyatakan penyesalan mengahwini suami, pada masa yang sama di hati suami anda akan timbul perasaan menyesal pula mengahwini anda, walaupun dia tidak menyatakannya. Menyatakan penyesalan berkahwin menunjukkan pendeknya akal anda dan lemahnya anda dalam menghadapi dugaan hidup. Sepatutnya anda berusaha untuk merasa gembira mengahwini suami anda.

#2 Wordless Wednesday

At World Largest Toy Museum, Penang, Malaysia.

Bahaya Budaya PHD

Salam.
PHD - kalau di kalangan para ahli akademik, lain maksudnya, tapi dalam masyarakat kita .... terutama masyarakat melayu, ia merupakan singkatan kepada Perasaan Hasad Dengki. Memang sejak berzaman dah ada ni, dan bukan sahaja satu penyakit jiwa dalam masyarakat kita sahaja, malah dalam setiap masyarakat mesti ada.

Ia merupakan penyakit jiwa yang parah dan membawa padah. Ia sangat bahaya dan merupakan ancaman dalam pembentukan masyarakat ideal, penyanyang dan harmoni. Kalau ada PHD ni dalam hati sanubari masyarakat, maka akan porak perandalah keadaan masyarakat itu.

Ada banyak faktor yang menyebabkan timbulnya PHD ni, dan antara yang sering dikaitkan ialah faktor pencapaian ataupun kejayaan. Di mana ada kejayaan, pasti akan ada PHD yang cuba dicucuk-cucuk ke dalam masyarakat.

Tak boleh nak tengok yang itu senang dan beroleh kejayaan sikit, mulalah ditabur benih2 kebencian yang kadangkala tak berasas - dan kebanyakkannya memang begitu. Ia boleh terjadi dalam serangan individu, boleh juga berlaku dalam satu komuniti ... malah ia boleh menjadi lebih besar, contohnya negara.

Kadangkala, PHD ini taklah begitu ketara, tetapi dek kerana ada jiwa-jiwa sakit yang sentiasa meracau, lalu menjadi batu api yang tanpa diundang, memperbesarkan perkara yang nampak remeh, hanya semata ingin melihat kejayaan diperoleh tidak lagi dipandang mulia.

Jangan kita jadi jiwa yang sakit ini.

Bella Sky Hotel - Terbesar Di Negara Scandinavia


Salam.
Bella Sky Hotel And Conference Centre ini terletak di daerah ├śrestad, Copenhagen, Denmark. Ia merupakan hotel terbesar yang ada di negara Scandinavia. Ciri utama hotel ini adalah bangunan berkembar yang kelihatan seperti bongkah permainan LEGO yang terpacak di bumi.



Hotel Bella Sky ini mempunyai 814 bilik dan 30 bilik persidangan. Selain itu ia mempunyai 3 buah restoren, 2 bar dan juga kolam renang yang berada di dalam bangunan hotel. Cirian utama hotel ini ialah panel luar hotel yang bercorak bersegi tiga, yang direka khas untuk mengawal suhu agar tidak terlalu panas, selain meningkatkan kadar efisien penggunaan tenaga di dalam bangunan.

#1 Wordless Wednesday

[Video] Kemunculan UFO Di Tengah Kota London Pada 26 Jun 2011 (3 in 1 Video)


Salam.
Heboh .. heboh kat London, kat sini mungkin tak, sebab ada benda lain yang dok dihebohkan, tak perlu cerita, saya dah cerita dah sebelum ni. Tapi yang ini, uikss ini bukan rakaman video seks pemimpin itu .. nope ..bukan bukan. Saya baru dapat ni, bila dok geledah laman YouTube.

Heboh pasal kemunculan beberapa UFO di angkasaraya kota London. Bukan satu video tetapi terdapat 3 video (yang disahkan) telah merakam penemuan ini. Ianya berlaku pada 26 June 2011 yang lalu. Dan rakaman yang akan saya berikan adalah dari rakaman ketiga-tiga video amatur tersebut yang dilakukan dari 3 lokasi berlainan.

Dalam video terakhir (segmen last tu), anda akan dapat lihat lebih dari 4 UFO kecil berterbangan dan diikuti satu UFO besar yang dikatakan kapal induk UFO ini. Kelihatan jelas di balik awan, yang kemudiannya hilang secepat kilat. Uhh .. hmmm buat mereka yang ada teori, boleh la dikongsikan pendapat tu.

Apapun, tuanpunya yang upload video ini cuba merungkaikan sesuatu yang meragukan pada paparan ketiga-tiga video yang memungkinkan ia adalah satu pembohongan!

So enjoy video yang disediakan ini:


Telefon Bimbit (iPhone 3) Paling Mahal Di Dunia

Salam.
Sebelum ini anda dah tengok laptop termahal, yang boleh tukar casing ikut suka ati jiran sebelah nenek saya .. kali ini saya paparkan handphone termahal di dunia, malah ia kekal sebagai yang termahal selama 3 tahun berturut2 .... uhh memang mahal siut .. nanti saya dedahkan berapa harganya .. cuma perlu bagi anda baca sampai habis entri yang kuran dari 217 perkataan ni.

Ok. Secara ringkasnya telefon bimbit ini disadur dengan 271 gram emas tulen 22 karot. Selain itu, di sekeliling casing telefon ini ada 200 berlian, 53 biji batu permata yang membentuk logo Apple.

Goldstriker iPhone 3GS Supreme
Telefon bimbit yang dimaksudkan ialah telefon bimbit Goldstriker iPhone 3GS Supreme. Selain keistimewaan yang telah dinyatakan, butan home pada iPhone ini pula diperbuat dari sebijik berlian besar. Memang berkilau-kilau la. Bukan takat handpone ni je yang bertatah berlian dan diperbuat dari emas. Tempat simpan iPhone ini juga ... lain dari yang lain kerana diperbuat  dari granit dan disadur dengan emas Kashmir serta dilapik dengan lapisan kulit Nubuck.

Harganya?

28 Jun 2011

Antara Harga Ikan, Diesel Subsidi Dan Proton Savvy

Salam.
Jarang sebenarnya saya nak godek2 blog-blog yang ada elemen politik ni, tapi ada masa kena tahu juga. Bukan apa, nanti orang bercerita, kita ternganga, kena ambik tahu gak sikit-sikit sebab kita berada di dalam negara yang mengalami isu dan masalah yang dikata. Kalau kat Amerika tu, mungkinla boleh dimaafkan lagi kalau tak tahu.

Jadi, saya tak mahulah bijak berbicara dalam blog sahaja, di luar pun nak juga sembang-sembang dengan rakan yang pelbagai budaya, fahaman, latar dan taraf sosial. Kena tahu apa yang berlaku, kalau tidak nanti jadi macam sorang tu, rumah jiran terbakar, hanya sedar setelah dia terbakar ... bermakna selagi tak kena batang hidung sendiri, selagi itu malas nak ambik tahu.

Bukan nak jadi kepochi dan penjaga tepi seluar dalam orang lain, tapi ... kena gak peka. Bahaya bila senang sangat kita berkata .. "ah lantaklah..."

Tadi pergi pasar malam, mak aih .. nak beli ikan ... takut saya dibuatnya, harga ikan naik berkali ganda, sebelum ni saya bangga gila siap kembang idung suruh orang pindah sini nak makan ikan dengan harga murah .. tengok2 dah kena tempias di muka. Aha .. ini yang dikatakan bila dah kena tang diri sendiri ... barulah nak pekik .. hoi hoi kenapa jual mahal sangat. Hmm merujuk kepada: BACA SINI ...

Soalnya, harga ikan naik disebabkan cuaca buruk atau kerana nelayan pantai kini tak leh beli diesel subsidi? Nelayan pantai .. hmm berapa sangatlah yang mereka perolehi setiap hari. Saya tahu .. sebab sepupu2 saya kerja nelayan pantai .. nuh kat Bagan tu ... nak kerja kat tempat lain, dicemuh masyarakat sebab pernah keluar pusat serenti - satu lagi ketidak adilan yang berlaku yang saya dah lenguh nak cerita.

Orang yang dah berduit makin kepok2 duit mereka .... aduhai aduhai ....

Dan erkk akhirnya Savvy diberhentikan pengeluaran. Saya cari jawapan dari akhbar tempatan .. tapi tak adalah pula, yang saya jumpa yang ini: BACA SINI. Saya dapat tahu pun sebab ada kawan saya yang sedang beriya memBERSIHkan almari di rumah memberitahu. Ohh.. rupanya selama ini Savvy ini tidak berkualiti ... patutlah abang ipar saya tak suruh beli kereta proton Savvy ni walaupun pakai enjin hebat berkuasa. Yes ... kereta ini ada enjin power sebab itu ia jimat, enjin Renault tapi malang sekali hanya enjin saja tip top yang lain ada pelbagai masalah ... anda boleh baca keluhan pengguna Savvy ni... DI SINI.

Bila Blog Page Rank Tinggi, Ia Adalah Blog Popular

AS-Salam. Tadi saya ada singgah kat blog mamat ni ... kecoh sungguh dok nak cerita pasal pagerank, aha .. saya pun nak wat kecoh gak la sembang pasal pagerank (PR) ni walaupun pengetahuan saya setakat tahu makna je.... hehehe... 

Tapi, ramai blogger yang nampak seronok bila kata PR derang ni tinggi....menghampiri 10 ...  well, baguslah tu .. bila PR semakin tinggi, ia menunjukkan blog itu semakin penting bagi enjin carian, semakin penting untuk dijadikan rujukan. Dan ... yang lebih nyata ialah blog itu adalah popular.

Kenapa?
Sebab apabila PR tinggi, ini menunjukkan bahawa blog itu tergolong dalam blog yang mempunyai banyak backlink BERKUALITI atau dengan kata lain, ramai yang reference blog tu secara terus, bukan dirujuk dalam entri - tetapi lebih kepada bloglist atau senarai link.

Bila kata backlink berkualiti ni, ia bukan merujuk kepada backlink entri macam ni, cth: http://www.hasrulhassan.com/tips-blogger.html tetapi merujuk kepada link seperti ini: http://www.hasrulhassan.com

Dan ia lebih menumpukan kepada halaman atau paparan hadapan. Kalau anda letak link dalam entri ... even 1000 sekalipun, ia tidak dikira sebagai satu backlink berkualiti. Itu sebab ramai yang buat contest lebih suka dibuatkan link ke blog dari buat link ke entri dan diletakkan di sidebar blog. Bila letak di sidebar blog dan url pula merujuk ke blog, ia memberikan satu backlink berkualiti yang boleh meningkatkan PR.

Ok.. ini serba sedikit...nak kupas banyak-banyak nanti pening dan jemu pula. :)

Dolphin Muncul Di Tapak Pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang

Salam.
Saya harap tak kena banned lagi. Harap posting ini dihalalkan oleh pihak berwajib. Saya baru dapat gambar-gambar ini dari seorang sahabat saya. Suka nak share kat sini, yang menunjukkan bahawa perairan kita memang kaya dengan hidupan. Ternyata tak perlu nak pergi jauh kalau nak tengok ikan lumba-lumba atau dolphin di perairan terbuka.


Beberapa ekor mamalia ini dikesan muncul di perairan berdekatan Pulau Pinang atau lebih spesifik di lokasi jambatan kedua sedang dalam pembinaan. Difahamkan, kewujudan ikan lumba-lumba ini menunjukkan bahawa perairan kita adalah bersih dan sesuai untuk pelbagai hidupan marin. Ini juga menyangkal bahawa persepsi bahawa pembinaan jambatan kedua itu mencemarkan kualiti air di kawasan tersebut yang boleh menjejaskan kehidupan akuatik di situ.

Tips SEO Blogspot | Exhange Links Sesama Rakan Blogger

As-Salam.Antara cara terbaik dan mudah yang boleh anda buat untuk naikkan trafik seterusnya meningkatkan jumlah pageviews di blog anda ialah dengan membuat tukaran link. Ada banyak cara untuk anda buat tukaran link ni, atau dengan kata lain backlinks sesama sendiri.





Antara cara dan kaedah untuk tukaran link ini ialah:

  • Tukar link sesama blog, untuk hasil yang meletup, tukar link dengan blog yang punyai ranking yang tinggi, atau yang memang tinggi pageviews.
  • Tukar feed sesama blog, masing-masing akan mendapat keistimewaan yang sama rata, dengan feed, lebih banyak backlink anda akan dapat, daripada menggunakan cara pertama tadi yang hanya satu link ke satu2 entri atau blog.
  • Tukaran link dengan direktori blog seperti blogmalaysia, blog directory, dmegs dan sebagainya.
  • Menggunakan cara menyertai segmen, contest dan sebagainya di mana anda dengan cara paling senang memberikan links kepada tuan punya blog, dan blog tersebut menyiarkan links ke entri2 anda. Semakin banyak diberikan, semakin cerah untuk anda mendapat tempat dalam enjin carian. 

Namun, semua perkara di atas hanya dan jika blog anda menyediakan isi kandungan yang berkualiti, original dan juga paling tidak lengkap. Enjin carian sukakan entri blog yang panjang, tetapi tidak terlalu panjang. 

Jika anda sebagai enjin carian, tentu anda akan menyenaraikan sumber yang paling lengkap di atas sekali jika dibandingkan dengan sumber-sumber lain yang memaparkan sebahagian cerita.

Ok, harap ini dapat membantu buat mereka yang bertanya tentang bagaimana nak naikkan ranking di enjin carian, selain meningkatkan pageviews serta trafik ke blog.

Selamat mencuba. :)

14 Kata Puitis Untuk Renungan Dan Panduan

Salam.
Bahasa puitis memang bahasa yang boleh memikat hati, dan kadangkala jiwa yang ceria leh jadi meruntun, jiwa yang kecewa boleh jadi ceria .... bergantung denga gaya bahasa, ayat yang dibicara.

Meh baca, meh copy dan berkongsi ...
  1. Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu, tanpa mengucapkan sepatah katapun , dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya.
  2. Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki sampai kita kehilangannya, tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya.
  3. Pandanglah segala sesuatu dari kacamata orang lain. Apabila hal itu menyakitkan hatimu, sangat mungkin hal itu menyakitkan hari orang lain pula.
  4. Awal dari cinta adalah membiarkan orang yang kita cintai menjadi dirinya sendiri, dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kita inginkan. Jika tidak, kita hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kita temukan di dalam dia.
  5. Orang-orang yang paling berbahagiapun tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.
  6. Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dengan beberapa orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterimakasih atas karunia itu.
  7. Hanya diperlukan waktu semenit untuk menaksir seseorang, sejam untuk menyukai seseorang dan sehari untuk mencintai seseorang, tetapi diperlukan waktu seumur hidup untuk melupakan seseorang.
  8. Kebahagiaan tersedia bagi mereka yang menangis, mereka yang disakiti hatinya, mereka yang mencari dan mereka yang mencoba. Karena hanya mereka itulah yang menghargai pentingnya orang-orang yang pernah hadir dalam hidup mereka.
  9. Cinta datang kepada mereka yang masih berharap sekalipun pernah dikecewakan, kepada mereka yang masih percaya sekalipun pernah dikhianati, kepada mereka yang masih mencintai sekalipun pernah disakiti hatinya.
  10. Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan tidak pernah memiliki keberanian untuk mengutarakan cintamu kepadanya.
  11. Jangan pernah mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mau mencoba, jangan pernah menyerah jika kamu masih merasa sanggup, jangan pernah mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.
  12. Memberikan seluruh cintamu kepada seseorang bukanlah jaminan dia akan membalas cintamu. Jangan mengharapkan balasan cinta, tunggulah sampai cinta berkembang di hatinya, tetapi jika tidak, berbahagialah karena cinta tumbuh di hatimu.
  13. Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. Namun demikian, janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati.
  14. Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang-orang disekelilingmu tersenyum. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis.
Sumber: Laman Komuniti VF

    Buah Termahal Di Malaysia - Durian Raja Kunyit (Mao San Wong)

    Salam.
    Baru-baru ni, wife saya ada sembang-sembang pasal durian ni, Durian Raja Kunyit atau juga Mao San Wong... tatkala ini merupakan buah yang termahal di Malaysia. Ia boleh menjangkau sehingga RM100 sebijik, dek kerana harga sekilo durian jenis ini dianggarkan dari RM15-45 sekilogram.


    Musang King. Foto: ShutterAsia

    Aha, mungkin disebut Durian Raja Kunyit tak berapa ramai yang tahu, tapi .. kalau disebut Musang King .. mungkin ramai peminat durian tahu dan pernah dengar dengan nama durian termahal ini. Dikenali sebagai Musang King sebab asal durian ini adalah dari Gua Musang, Kelantan. Dan ianya hanya setakat ini boleh didapati di sana sahaja. 


    [Gambar] Sabun Berbentuk Jari

    Salam.
    Serius pelik ni. Kat Malaysia tak tahu ada ke tak benda ni, tapi serius ini memang pelik ... mau terkejut mak saya ni kalau masuk2 bilik air ... nak guna sabun .. nampak jari manusia. Sah-sah tak boleh digunakan dalam rumah yang didiami oleh mereka yang ada penyakit jantung.

    Ini mungkin boleh jadi sumber pranks yang bagus ni .. hahaha.. gila kau ... malam2 sakit perut, pergi tandas kat Rehat dan Rawat, nak guna sabun .. opocot .. mak ... jari sapa la ni .. hehhee...


    Hmm .. tapi kalau dah selalu guna sure dah haus punya dan bentuk jari pasti akan hilang.


    Sumber: http://www.etsy.com/

    [Gambar] Hitler Bersama Makhluk Asing

    Salam.
    Pendek je .. saya tak tahu nak bercerita apa, cuma nak kongsikan gambar ini je. Pasti akan ada yang jadi tanda tanya, saya nak cerita pun tiadalah detail mengenainya ... ini sahaja yang saya ada, anda tengok dan anda fikirkanlah bersama .... :P


    Sebenarnya ini adalah hanya propaganda yang cuba dibuat untuk menakut-nakutkan pihak yang menentang Nazi Jerman. Dikatakan Hitler telah menemui wakil makhluk asing dah telah bersepakat mencipta pelbagai senjata canggih untuk menewaskan musuh, padahal ianya hanyalah satu perang psikologi.

    27 Jun 2011

    [Senda Gusi] Ini Benar Suami Mithali - Tapi Suami Orang Lain

    Salam.
    Sebelum ni saya pernah bagi petua yang boleh la nak ikut kalau rasa fikir ia tak pelik, tentang bagaimana nak elak handphone hilang. Dah baca? Tak baca ... ala .. tak yah baca pun, sebab ia entri bergambar...tengok gambar pun dah faham apa maksudnya. Ok.... tengok dulu kat sini: Elak Handphone Kena Curik!

    Dan tahu apa berlaku kalau kita tak jaga-jaga dengan handphone kita? Hmm situasi berikut mungkin berlaku. Meh sama-sama baca.

    Sekumpulan lelaki berada di bilik persalinan di salah sebuah kelab eksklusif lagi mewah di pusat bandar, setelah keluar dari gym. Tiba-tiba kedengaran deringan Handphone di penjuru bilik tersebut. Seorang lelaki menjawap panggilan itu dan terjadilah perbualan seperti berikut . . "

    "Hello?"

    "Abang, nie sayang nie,"

    "Emmm... "

    "Abang masih ada di kelab lagi ke?"

    "Iya."

    "Sayang sekarang nie berada di shopping complex dua block dari kelab abang tu. Sayang ada nampak kain sutera terbaru.. Cantik bang, Boleh ke sayang beli?"

    "Berapa harganya?"

    "Cuma $1500.00 aje"

    "O.K. Belilah kalau memang awak dah suka sangat"

    "Ahhh thanks bang dan tadi sebelum datang sini sayang ada singgah di Cycle & Carriage dan tengok Mercedes model terbaru 2003 . Sayang suka kat satu model tu. Dan sayang dah bincang dengan jurujualnya dan dia setuju nak bagi good price . . lagipun elok juga kita tukarkan dengan BMW yang kita beli tahun lepas tu "

    "Berapa harga yang dia bagi?"

    "Cuma $280,000 ... "

    "O.K tapi pastikan harga tu dah on the road."

    "Great! Before we hang up, ada satu perkara lagi... "

    "Apa?"

    Himpun Sini Untuk Bantah Himpun Sana - Apa Beza?

    Salam.
    Saya sebenarnya malas nak meluahkan rasa, tetapi ada kawan saya bertanya, kenapa tak gunakan blog untuk menyatakan pendapat. Bukan apa, saya risau juga takut pendapat saya ni disalah erti, mau nanti ada kata menghasut pula. Silap-silap esok pagi ada ketuk pintu, mengundang saya lapor di balai.

    Apapun, ringkas mungkin, saya boleh katakan begini, mengapa nak berhimpun hanya kerana nak bantah orang lain berhimpun. Dari ada satu api, dah jadi dua api. Nanti, dua2 api bertemu, tak ke jadi marak. Bukan apa, kesian buat mereka yang ada urusan, yang dok carik makan. Siap tutup satu kedai kerana satu sana himpun, dah kena tutup dua kedai, sebab sebelah sini pun dok himpun.

    Jadi, sebagai seorang yang tak pakai baju kuning, merah, biru, putih atau hitam ... saya berdoa dan berharap, janganlah merumitkan keadaan yang dah rumit. Jangan menambah apa yang bakal berlaku dan dikhuatiri akan berlaku.

    Cara begini cara yang kurang bijaksana, dan saya peliklah ... ada pihak kata ... buat perhimpunan bakal timbul huru hara - dah tahu pun implikasi, tetapi nak juga buat ... katanya sebab nak bantah yang sana dok berhimpun. Aiyokk ..... kan kan saya dah pening ni.

    Jadi, tak perlulah. Ada banyak platform untuk menyatakan ketidak puashatian. Sabar dan tawakkallah, kalau benar anda cuba menyatakan yang benar, maka usaha cara baik. Dan bukan buat seperti mereka yang ada rasa kelakuan mereka adalah salah. Jadi apa beza yang himpun sini dengan himpun yang sana. 

    Dah dah ... saya fikir cukup saya meluahkan pendapat saya ini sebagai seorang sahabat kepada sahabat-sahabat saya yang bercadang nak berhimpun, baik yang pakai baju merah, putih, hijau, biru ... atau yang dok akan pakai baju kuning.

    Baik kita tengok kucing comel nih: Kucing Doraemon La .. Cute Sungguh.

    Panas Sampaikan Baju Jarang Nampak Bra ... Ada Tu Nampak Puting!

    Salam.
    Teringat waktu saya sedang buat praktikal di Menara Maybank lebih kurang 15 tahun dahulu. Dan bulan tu memang cuaca agak panas. Dan pernah pula dua tiga kali berlaku, staff tempat kerja mandi kat toilet office sebab time tu ada krisis air.

    Dan bila dah panas ni, kebanyakkan orang lebih suka lepak di dalam office je. Dan bila pagi2, selalu tengok tandas office yang memang besar tu penuh dengan orang. Kalau hari kebiasaan, selalunya bila masuk office dah serabai skit2 sebab kena bersesak kat LRT dan bagai. Tapi kali ini, nampak segak dan memang segar bugar, mana taknya .. baru lepas mandi dan berdandan.

    Dek kerana cuaca panas, ramai gak la yang 'ambik kesempatan' untuk pakai baju yang tidak memanaskan. Pakai yang jarang-jarang ... dan kalau berpeluh pun tak ada la nampak sangat. 

    Cuma, saya kadangkala hairan gak, berani benar pakai baju jarang-jarang ni sampaikan macam tak kesah pun baju tu menampakkan bra di sebalik baju. Saya tengok pun kadangkala rasa segan. Mana taknya, silap pandang, kang dia ingat kita ni mata keranjang, sengaja nak tengok. Abis tu ... dah pakai macam tu .. nak lintas jalan pun susah tau.

    Dan ini bukan kes kat pompuan ... yang lelaki pun lebih kurang sama gak. Kalau hari biasa, pakai gak la jarang-jarang ni, cuma bezanya ada singlet kat dalam ... tapi kali ini ... uhh sampai nampak puting tu. Adehhh ... sib baik yang berdada berbulu tak pakai gitu, lau tak mau adehhh .... 

    Tapi itulah, kalau panas sekalipun janganlah sampai memanaskan pandangan orang lain. Bila orang lain tegur, dimarahi pulak, dan bila tengok, dikatakan ambik kesempatan kat dia. Jadi, siapa yang salah sebenarnya? Cubalah elakkan diri dari menjadi fitnah begini. Bukan tak ada alternatif, pilihlah yang sesuai ...

    Hmm sib baiklah kebanyakkannya tu yang pakai gitu adalah bukan Muslim ... lau tak mungkin lain ceritanya ...

    10 Tips Terbaik Untuk Tingkatkan Ranking Alexa (Bahagian Dua)

    As-Salam.
    Nampaknya ramai juga blogger yang tertanya-tanya mengenai Alexa ini, dan entri bahagian pertama mengenai 10 Tips Terbaik Untuk Tingkatkan Ranking Alexa (Bahagian Satu) mendapat perhatian ramai blogger terutama pembaca setia blog ini. Tips yang akan HH berikan ini adalah tips mudah dan boleh dilakukan tanpa sebarang coding pun. HH pasti anda boleh buat ...



    Untuk bahagian kedua ini, HH berikan lagi 5 tips untuk melengkapkan siri ini. Semoga ia boleh memberikan manfaat buat anda dan juga saya; dan amnya buat blogger.

    10 Tips Terbaik Untuk Tingkatkan Ranking Alexa 

    5. Kembangkan Jaringan Sosial Maya
    Menggunakan jaringan sosial untuk menarik minat pembaca ke blog anda memang perlu penekanan pada tajuk dan isi kandungan entri yang betul-betul menarik dan mantap. Selain jaringan sosial yang ada seperti Facebook, MySpace, Friendster, Tagged ... anda boleh gunakan jaringan sosial tempatan seperti laman-laman komuniti tempatan yang ada, seperti jom lepak, virtualfriends, mymesra dan bermacam-macam lagi.

    Di peringkat lebih global, anda boleh guna Digg, Stumble Upon dan juga Reddit. Twitter juga boleh menarik perhatian pembaca ke blog anda dan menaikkan ranking Alexa anda.


    4. Update Blog Selalu
    Ini merupakan cara yang paling asas buat blogger. Apabila anda sentiasa update, akan ada yang tampak berminat dengan apa yang anda cuba sampaikan. Kelebihan anda update selalu menunjukkan anda bukan seorang blogger yang tangkap muat tetapi penuh dengan idea dan bersungguh untuk menghasilkan sesuatu buat semua orang.

    Namun, harus anda berhati-hati ... terutama buat mereka yang terlalu sangat kerap update blog, ia kadangkala boleh undang padah, apatah lagi ia sering muncul dalam inbox email anda ataupun dalam halaman depan facebook seseorang. Ia boleh dianggap sebagai spam. Jadi, untuk kontrakan tips ini, update blog anda secara berkala .... seperti 2 jam sekali post atau 3 jam sekali post. Anda boleh gunakan fungsi autopublish yang ada di dalam blogspot atau mungkin anda simpan dulu di desktop anda dalam bentuk notepad - boleh juga dalam bentuk draft di dashboard blog anda.


    3. Gunakan Widget Yang Disediakan oleh Alexa
    Antara widget yang terkenal Alexa adalah paparan seperti ini:









    Review www.hasrulhassan.com on alexa.com


    Ianya pasti akan tingkatkan ranking anda. Dah terbukti di banyak blog.


    2. Memasang Alexa Toolbar di Pelayar Internet Anda
    Simple je ni. Download dan install. Mudah. Tengok ni, saya gunakan di Firefox saya:

    Dan untuk lebih berkesan, anda setkan home untuk pelayar anda dengan url blog anda. Ini bermakna, bila anda buka je atau klik je internet explorer ke, google chrome ke, firefox ke .. akan terus terpampang blog anda yang cantik itu .. :)

    1. Isi Kandungan Blog Perlu Berkualiti
    Paling penting. Walaupun anda dah buat benda2 tadi, yang saya rungkaikan .. sebanyak 9 tips tadi, pasti akan jadi sia-sia jika isi kandungan blog anda tidak berkualiti. Buatkan entri anda seunik yang boleh, yang tak terdapat dari mana-mana laman web mahupun blog. Jika anda ulasan atau artikel yang lebih kurang sama, jayakan dengan menulis entri dengan kefahaman dan bahasa anda sendiri.

    Anda perlu tampak menulis dengan pengetahuan, bukan menulis secara buta tuli. Jika anda menulis mengenai tutorial blog, pastikan anda dah cuba, dan anda tahu masalah-masalah yang dihadapi bila pembaca anda bertanyakan mengenainya. Bila bercerita atau blogging mengenai tempat-tempat menarik, anda boleh letakkan gambar-gambar yang anda punya sendiri tanpa perlu anda ambik dari tempat lain, agar pembaca anda yakin anda pergi ke tempat tu. Ia akan nampak original.

    Ok. Dah tamat dah .. selamat mencuba tips yang diberikan ini.

    Dan terima kasih kepada Puan Bee kerana telah memberikan idea kepada saya untuk menulis entri ini. Puan Bee singgah dan berikan komen kat entri saya yang ini: Baca Sini. Untuk info, blog Puan Bee antara blog top 10 Malaysia. :)

    Sumber: TopYaps

    26 Jun 2011

    Gambar Penjenayah Ini Bernilai Hampir RM10 Juta

    Salam.
    Mungkin ada yang tahu, mungkin ada yang tak tahu - dengan nama ini: Billy The Kid. Kalau sesapa peminat cerita koboi, tentu ada sedikit pengetahuan mengenainya. Billy The Kid, merupakan antara penjenayah termuda semasa zaman koboi di Amerika. Boleh dikatakan ia dikatakan lagenda jugaklah sebab merompak banyak bank dan juga gerabak keretapi. Kalau nak tahu cerita dan kisah Billy The Kid, anda boleh google.

    Billy The Kid
    Highlight saya dalam entri ini ialah mengenai gambarnya yang telah berjaya dijual atau dilelong dengan bidaan USD$2.3 juta (hampir RM10 juta). Gambar ini dikatakan ditangkap oleh seorang jurugambar pada masa itu dengan harga 25 sen. Gambar ini ditangkap di Fort Summer, New Mexico dan menggunakan kaedah 'metal plate'.

    Billy The Kid dikatakan dalam sejarah telah menembak mati 21 orang, dan ada pula mengatakan hanya sembilan orang yang ditembak mati oleh penjenayah ini. Nama sebenar pula dikaitan dengan beberapa nama; iaitu Henry McCarty,  William H. Bonney dan juga Henry Antrim.

    Gambar yang berusia 130 tahun itu, kini dimiliki oleh seorang jutawan bernama William Koch dalam satu lelongan di Denver, Amerika Syarikat pada 25 Jun 2011.

    Sumber: CNN Edition

    Follower di Bangku Kosong: Jejak Blogger #1

    Salam.
    Tak ada kaitan dengan segmen mana-mana dalam blog ini, cuma saya nak berikan sedikit penghargaan kepada blogger-blogger yang memberikan pendapat dan komen (yang bukan spamming).

    Untuk Siri Jejak Blogger ini; sukacita saya tampilkan 3 blogger ini dahulu:



    Antara komen-komen dari blogger ini yang mendapat perhatian saya:
    • salam...byk lg rahsia ciptaan Allah yg blm ditemui. rasanya sampai kiamat pun ilmu mcm ni xkan abis..sentiasa akan ada ilmu baru ditemui dan dikaji..
    • salam...betul tu..kalo kawan yg memahami seorg kawan yg lain, dia pun perlu tahu batas2 yg ada pd kawan tu..mungkin tiap seorg tu batas2nya lain..so kene kenal la kawan tu mcm mana perangainya jugak...
    • salam...btul tu.. content blog saya bercirikan info berguna. yg penting bukannya widgets or hiasan2 keliling, tu smua mcm aksesori shj. yg penting adalah content yg disampaikan. itu la yg akan menarik readers utk dtg singgah di blog - utk ketahui content..  

    Ada lebih dari 100 komen yang saya dapat dari blogger ini dari pelbagai entri.



    Pendek-pendek je komen dari blogger ini, tapi selalu la singgah dan baca blog Bangku Kosong. Komen-komen dari blogger ini boleh ditemui di entri-entri berikut:
    • http://www.hasrulhassan.com/2011/06/serangan-kedua-anonymous-terhadap.html
    • http://www.hasrulhassan.com/2011/06/dia-hebat-dialah-bapa.html
    • http://www.hasrulhassan.com/2011/06/gambar-majlis-perkahwinan-ahmad-fedtri.html
    • http://www.hasrulhassan.com/2011/06/anda-bagi-gambar-prince-bagi-rm50.html

    Ada lebih 30 entri yang melibatkan komen dari blogger ini.



    Masih baru dengan blog Bangku Kosong, lebih kurang 17 entri melibatkan follower ini, jadi saya boleh andaikan blogger ini baru nak jinak-jinak dengan entri yang ada.

    Antara komen-komennya:
    • memang hebatlah piramid ni...dapat ke org sekrg cipta piramid camni..ada le kot SUNWAY PIRAMID tu..ha..ha.. 
    • Jepun ni memang segalnya hebat..teringin nak ke Jepun...  
    • usah dilayan....menyakitkan hati aje

    10 Tips Terbaik Untuk Tingkatkan Ranking Alexa (Bahagian Satu)

    As-Salam.
    Ada yang prihatin, ada yang tak ambik kesah. Ada yang ingin tahu, ada yang mungkin tak begitu nak ambik tahu. Apapun, buat sesiapa yang mencari, saya sedia memberi. Saya percaya ada blogger yang mungkin melihat ranking Alexa ini penting buat blognya.

    Kenapa Alexa Ranking Penting?
    Bagi saya, ia penting agar blog anda akan muncul dalam enjin carian apabila sesuatu keyword ditaip oleh pengguna internet. Apabila blog kita muncul di antara yang pertama di laman carian ini, ia pasti akan tingkatkan trafik ke blog.

    Alexa merupakan satu perkhidmatan yang memberikan rank tertentu kepada laman-laman web termasuklah blog berdasarkan isi kandungan yang dikumpulkan dari dunia maya. Alexa ranking ini seharusnya penting buat mereka yang benar-benar serius untuk menjadikan laman maya ini sebagai satu tempat penyuburan pengetahuan dan ilmu.

    Sebagai info juga, Alexa ranking adalah berbeza dengan Page Ranking (PR). Perbezaan utama antara Alexa Ranking dan Page Rank ialah:

    • Alexa Ranking - Semakin kecil nilai Alexa, semakin baik kedudukan dan semakin penting, atau dengan kata lain semakin popular.
    • Page Rank - Semakin besar nilai, semakin baik kedudukannya dalam enjin carian, atau semakin besar nilai semakin ia popular.

    Berikut saya berikan 10 Tips Terbaik Untuk Tingkatkan Ranking Alexa yang saya sendiri adaptasi dan gunakan bagi blog ini. Catatan asal boleh anda perolehi di sini: Top 10 Tips To Increase Alexa Ranking. Tetapi dalam entri ini, saya berikan dari perspektif saya yang pernah mencubanya, malah saya berikan sekali bagaimana saya menggunakannya. Harap ia akan memberikan anda manfaat seperti yang diharapkan.

    10 Tips Terbaik Untuk Tingkatkan Ranking Alexa

    10. Aktifkan Diri Dalam Forum
    Cuba lihat blogger-blogger yang mempunyai rangking Alexa yang cukup baik, samada mereka aktif dalam satu-satu laman forum atau pernah terlibat di dalam ruang forum. Di dalam ruangan forum, anda boleh promote dengan menumpukan kepada satu-satu topik tertentu. Anda berikan pendapat anda dan anda link ke blog atau entri di dalam blog.

    Dari semasa ke semasa, anda sebenarnya membina kekuatan anda untuk memberikan pendapat anda dalam satu-satu topik, lalu menjadikan blog anda sebagai satu sumber utama bagi mereka yang berforum untuk merujuk topik yang dinyatakan. Ia juga akan meningkatkan kredibiti anda, sebagai seorang ahli forum yang aktif dan juga sebagai seorang blogger.


    09. Memberi Komen Dalam Blog Atau Laman Sesawang
    Saya pernah ceritakan secara tak langsung mengenai kaedah mudah ini, dan ianya memang berkesan. Saya pernah ceritakan bagaimana komen di satu-satu blog atau laman web popular boleh menarik trafik ke blog anda tanpa anda sangka-sangka. Cuma, peraturannya, jangan komen semborono dengan memberikan komen yang tiada kena mengena dengan entri di blog yang anda singgah itu.



    Sehingga kini, saya masih menerima jujukan trafik dari blog Beautiful Nara, blog Mazidul, blog Kujie, blog Denaihati.com hanya kerana saya memberikan komen yang bermakna dalam entri-entri di blog terkenal ini. Oh ya, saya juga mendapat trafik dari blog Redmummy dan juga blog RinaSalleh ... yang bercerita soal dunia perempuan!!

    Bagaimana dapat trafik dari blog terkenal, BeautifulNara, boleh baca di sini: KLIK SINI.

    08. Ping Blog Anda
    Apabila anda menggunakan khidmat ping automatik seperti ping-o-matics, feedburner dan sebagainya, ia sebenarnya mengambil RSS - Really Simple Syndication yang terkandung dalam blog anda untuk dihebahkan kepada dunia maya. Pengguna blogspot bertuah, sebab google akan automatik ping blog anda setiap kali anda publish entri terbaru.

    RSS merupakan cara terbaik dan mudah untuk menghebahkan apa jua kandungan dalam blog anda kerana banyak robot gelintar di laman maya untuk tujuan pengumpulan maklumat menggunakan RSS ini untuk mencapai kata kunci tertentu dan dihimpunkan dalam satu kategori yang telah dikenalpasti.


    Anda juga digalakkan menggunakan banyak khidmat ping yang disediakan di laman maya ini. Sebagai contoh laman facebook dan juga beberapa laman komuniti blogger seperti gengblogger. Ia tidaklah automatik tetapi anda boleh mencuba kerana ia juga dapat membantu.

    Anda boleh cuba kaedah ini: KLIK SINI.

    07. Menulis Mengenai Alexa Dan SEO (Search Engine Optimization)
    Bagaimana blog-blog seperti DenaiHati, Hidup Biar Sedap, AriffShah mendapatkan ranking yang tinggi? Sebabnya mereka sering menulis mengenai perkara-perkara di atas samada secara berkadaran ataupun ada topik khas di blog mereka.

    Apabila anda seorang blogger yang ingin berjaya, perkara yang anda akan cari menerusi enjin carian ialah bagaimana untuk blog anda dibaca dan menjana trafik, jadi topik di atas adalah antara ramai pengguna internet di dunia akan cari terutama web master dan empunya blog. Jadi, semakin banyak anda tulis, semakin tinggilah entri anda akan dijumpai oleh mereka yang mencari, lantas anda akan dapat backlink percuma.

    Niche tersendiri penting. Maka anda boleh menulis dalam bahasa malaysia kerana masih ramai lagi mencari entri yang bagus untuk SEO dan Tips Tentang Alexa ini. Anda boleh cuba dengan membuat tajuk yang lebih spesifik, seperti Tips SEO Bergambar atau Tatacara Ranking Alexa Bergambarajah yang masih ramai tak buat lagi.

    06. Promosi Blog Anda Ke Laman Carian
    Ini juga sebenarnya perkara asas apabila anda membina laman web. Dan inilah perkara-perkara utama yang selalu saya ketengahkan apabila berkata pasal SEO dan untuk menjana trafik luaran serta trafik organik - trafik dari laman carian.

    Ianya cukup mudah, dan senang .. kurang dari 5 minit pun. Anda boleh menghantar samada terus ke laman carian atau menggunakan khidmat-khidmat penghantaran (search engine submissions) yang banyak terdapat di dunia maya. Anda boleh google ... tetapi untuk memudahkan, sila rujuk entri saya ini: BACA SINI.

    Ok... dah panjang dah ni .. nanti muak lak anda baca .. saya akan sambung bahagian kedua nanti ..  

    #update: Sambungan siri ini: KLIK SINI.

    *p.s: Untuk memudahkan anda mengetahui tips terkini, sila langgan rss blog ini atau masukkan blog ini dalam bloglist .. :)

    Gunakan Tynt Insight Untuk Benarkan Entri Copy Paste Secara Berhemah

    As-Salam. Sebelum ini saya pernah tulis satu entri berkaitan membenarkan copy paste entri blog anda, dan saya ada ajak anda mencuba untuk copy paste entri dalam Bangku Kosong ini, dan lihat hasilnya ... Baca Sini. Dalam entri yang lepas, saya mengizinkan sebarang bentuk copy paste samada sebahagian atau penuh entri dalam blog ini dengan syarat apabila anda paste, anda tak ubah apa2 ... kecuali setting alignment atau font.

    Mengapa? Sebabnya ialah blog ini dilengkapi fungsi yang disediakan oleh Tynt Insight.


    Saya dah menggunakan lama dah benda ni sejak saya buat web lagi ... bukan blog. Sebab masa saya buat dulu, saya banyak alih bahasa artikel2 bahasa Inggeris yang saya dapat dari laman-laman artikel perkongsian. Lalu dengan menggunakan Tynt Insight ini membolehkan sesiapa saja copy paste entri saya untuk dimasukkan dalam laman web mereka tanpa perlu susah payah memikirkan untuk back link sebab ia secara automatik akan menyediakannya ketika entri ini dipaste kan ...

    Apabila entri yang telah dicopy itu dimasukkan, akan ada link ke blog asal artikel itu diambil.

    Anda cubalah, tak salah pun untuk berkongsi sesuatu yang baik, dalam diam anda akan diberikan segala kebaikan tanpa anda sedari - itupun jika entri anda itu mengarah kepada kebaikan.

    Selamat mencuba.

    Lelaki Kena Tahu Memasak - Apatah Lagi Perempuan!

    Salam.
    Seronok kalau berblog kalau kita ada banyak idea yang ingin dikongsikan dengan ramai. Tapi, pasti cam boring je bila tak ada benda nak diceritakan dalam blog ehh. Macam skang ni, saya sakit tengkok la pulak .. baru lepas tgk movie THE ROOMATE .... anak-anak saya lak main PC saya, so terpaksa lah saya cilok lappy wife saya ni.

    Semalam, gi shopping2 beli barang untuk hari ini. Hari ini wife saya masak buat pertama kalinya mee rebus. Not bad la untuk kali pertama - saya suka ... layan gak la mee rebus yang wife saya masak pagi tadi. Petang karang, wife saya nak buat pecal lak.

    Best kan, kalau dapat wife yang pandai masak. Nak lagi best kalau dua-dua leh memasak. Saya alhamdulillah, saya boleh memasak sikit-sikit. Ini semua berkat mak saya yang ajar. Adik saya pun pandai masak - walaupun macam saya - lelaki.

    Saya selalunya kalau raya, mesti akan buat masak-masak saya sendiri khas buat kawan-kawan lama yang datang raya. Saya mungkin tak macam MAT GEBU yang memang macam2 leh masak. Tapi jika sekadar nak suruh saya buat makan2 tu, tau la saya nak masak apa. :)

    Saya tahu, ramai wanita di luar sana suka kepada lelaki yang pandai memasak. Selain leh bantu nanti dalam tugas2 di dapur, dapat jugalah jadi pengkritik tetap. Lagipun, memasak ni merupakan satu aktiviti keluarga yang bagus ... andai semua ambik bahagian la. Yang lelaki pulak, sekrang ni dah ramai yang pandai memasak. Mungkin sebab dah biasa dok sendiri-sendiri, boring makan kat kedai, dengan memasak je la baru leh rasa masakan yang original - tanpa penambah perisa yang perlu.

    Sesiapa Pun Boleh Jadi Macam Ben Ashaari, Broframestone, Hanis Zalaikha ....

    Salam.
    Oppss .. kalau saya paparkan nama-nama blogger lain yang femes emes dan dah jadi kegilaan ramai blogger, mau panjang tajuk entri saya ni. Tapi itulah ... jika anda seorang blogger yang baru buat blogger ataupun baru sahaja beberapa bulan - tak sampai setahun berblog, tentu dah kenal nama-nama di atas ... yang saya sebutkan ni cuma sebahagian je .. ramai lagi yang hebat2 belaka ...

    Saya tahu ramai yang nak jadi seperti blogger-blogger ni, ramai follower, dikenali, jadi ikutan, pendapat dihargai, trafik ke blog pun tinggi ... pastu blog menjana pendapatan ... semua ambik mereka ini sebagai contoh dan idola.

    Tak salah pun, dan tanpa kita sedari ... sehari-hari kita berblog, belajar banyak perkara baru dari blogger-blogger ini, dari cara penyampaian, nasihat, tips dan petua blog, panduan nak jana trafik, jana pendapatan ... dan sebagainya; kita sebenarnya menuju ke arah menjadi seperti mereka - suatu hari kelak.

    Tengok blog anda .. semakin lama semakin ramai follower, semakin lama trafik pun makin meningkat, blog anda pun makin dikenali ... sama juga seperti blogger-blogger tadi, mereka semuanya bermula seperti anda ... cuma mungkin mereka dulu otainya berbeza, panduan mereka juga berbeza ....

    Apa yang anda dapat kini adalah merupakan perkongsian ilmu yang telah disebarkan oleh ramai blogger, jika tidak kerana perkongsian ini, anda takkan tahu bagaimana nak tingkatkan trafik, menarik pembaca, bagaimana nak tambah follower dan sebagainya.

    Jadi... usaha ... usaha untuk sentiasa menjadi yang terbaik dengan memberi yang terbaik ...

    25 Jun 2011

    [Senda Gusi] Cara Terbaik Elak Handphone Kena Curi

    Salam.
    Aduhh ... nih kes memang tak mahu kena curik ni. So sesapa ada masalah asyik handphone hilang ataupun handphone asyik kena ragut, leh la guna tips ni. Tips ni tak sesuai untuk mereka yang bawak anak-anak berjalan-jalan. Ia juga tak berapa sesuai buat makcik dan pakcik kerana dianggarkan berat kunci ni melebihi berat handphone.... cuma mungkin harganya lebih murah .. :P



    Aha... mungkin leh dipraktikkan kat hostel la kot. Kalau kat hostel, atau asrama, kejadian kecurian ni boleh dikatakan mesti berlaku. Jadi cubalah tips ni .. hehehe ... yang ada hajat nak curik tu mesti fikir 2.4 kali nak curik handphone anda.

    Gambar: FunVBlog

    *p.s: Entri ini entri seronok2 je ... lawak lawak ..jangan ambik terlalu serius lak .. :P

    Tips Blogging Sempoi Punya

    As-Salam. Ye, ini memang tips sempoi sebab ia mudah dibuat dan dilakukan. Apa benda yang sempoi yang boleh semua orang buat? Tips blogging tentang apa? Hmm .. saya nak beritahu .... tips blogging paling sempoi adalah menjadi pembaca setia kepada sebuah blog yang femes - aha ... mudah je kan ... fikirkan 5 blog yang anda rasa the best, dan ramai follower, jadi pembaca setia di blog tu.

    Bila anda baca, setiap entri yang ada di blog tu, anda akan jadi arif akan blog tu, semua cerita anda tahu ... dan bila anda dah tahu, anda pasti ... di masa akan datang mengaitkan entri yang ada di blog femes emes ni menerusi entri di blog anda. Siyes ... 

    Kalau fikir 5 blog tu cam susah je nak follow dan nak ikut, anda pilih 2 pun dah ok. Saya pernah buat maaa ... saya ada buat satu posting pasal beg tangan paling mahal dan juga kasut pelik ... dan anda tahu kat mana saya dapat trafik kerana posting tersebut? Saya dapat trafik dari blog terkenal - Redmummy (RM)... yang memang ramai pembaca tu.

    Sebelum tu, saya bacalah entri2 kat situ, nampak kisah RM dok citer pasal handbag, lalu saya yang dah ada bahan untuk posting pasal beg tangan pun buatlah entri. Saya pun published, lepas tu saya pergi balik ke ruangan komen di entri RM tu, dan saya berikan sedikit komen dan nyatakan pendapat saya, dan memandangkan blog RM automatik papar entri terbaru saya - maka terus muncul entri saya pasal beg tangan paling mahal ...

    Aha .. RM pun singgah beb, sebab nak tgk mahal mana beg tangan yang saya maksudkan tu. Begitu juga halnya dengan kaedah di atas saya buat untuk entri mengenai pelakon yang satu ni ... dalam satu blog hiburan terkenal, dok cerita pasal dia seksi meksi, saya lak buat entri pasal dia pakai tudung, lalu saya komen di entri di ruangan blog terkenal tu .... fuh ... sampai sekarang saya masih dapat trafik dari blog hiburan tu sebab dilinkkan ke entri pelakon tu bertudung - hmm bukan semua orang nak tgk pelakon seksi2 ni ....ada gak yang teringin nak tgk rupa pelakon ni bertudung ... :)

    Amacam... sempoi tak? Sempoi sebab anda dapat trafik dari blog terkenal, sempoi sebab anda dapat buat entri baru kat blog anda, sempoi sebab anda baca blog orang lain dan anda tak perlu susah payah nak promote blog anda kat blog blogger terkenal. 

    Saya juga dapat banyak trafik bila saya bercerita tentang fesyen kardigan, terus dapat perhatian dari blog Rina Salleh - Gadis Melayu. Banyak gak trafik dari sana saya dapat sampailah sekarang.

    Best ... Baju Geng Blogger Crew Dah Sampai!


    Salam.
    Yes. Baju Geng Blogger Crew dah sampai. Dan saya ... dah siap pakai dah ... best memang puas hati. Kualiti baju ni memang bagus .... saya sangat suka. Hmm .. kalau anda nak tahu, dah dekat sebulan saya tunggu baju ni, lepas bayar ... saya dok tunggu je.

    Hmm harga baju pun murah, dan this is totally awesome sebab ia bukan senang2 leh dapat kat kedai atau pasaraya ... kat bundle pun tak dak ooo ... kalau nak ada tunggu anak saya dah dapat kerja jadi angkasawan nanti ...hahahaha....

    Terima kasih la pada Geng Blogger Crew yang merealisasikan pembuatan, tempahan, penjualan dan penghantaran baju ni. Lepas ni, dengan baju2 photog saya leh la digandingkan bersama bila saya outing bawak kamera saya untuk buat street photography ... tak adalah nanti orang pelik ... hehehe...

    "Ohh dia photographer la .... ehhh dia blogger la .. mesti gambar masuk blog nanti ... "

    Hehehe.. sekali lagi terima kasih.

    Saya amat suka ... dan lepas ni leh la buat baju blogger lagi ....

    [Senda Gusi] Bagaimana Nak Membersihkan Motherboard Komputer Anda?

    Salam.
    Adehh .... peringatan awal, jangan sesekali anda buat kerja yang tak berfaedah ini. Erkk ini bukan caranya nak membersihkan motherboard komputer anda! Adeh .... ada ke orang cuci motherboard komputer ehhh? Hmmm ... motherboard komputer tak perlu dicuci, dan tiada sebarang petua pun yang boleh diamalkan untuk mencuci sebuah motherboard.

    Namun, jika nak menjaga ia supaya tahan lama, pastikan sambungan wayar serta plugin aksesori menetapi spefikasi yang ada pada sesebuat motherboard komputer anda. Ini adalah kerana, ada sesetengah plugin seperti sound card, tv card dan sebagainya memerlukan spefikasi khas yang perlu ada pada sesebuah motherboard. Jika tidak, ia mungkin menyebabkan lebihan haba pada motherboard dan boleh menyebabkan berlakunya litar pintas, atau paling tidak akan menjana lebih tenaga elektrik - tidak elok untuk kos dan bil elektrik anda!


    Jadi diingatkan sekali lagi .. jangan buat begini.... jangan membersihkan motherboard komputer anda!!

    Sumber: FunVBlog

    [Gambar] Bila Babi Dan Harimau Menjadi 'Sedara Susuan'

    Salam.
    Adeh. Dunia makin pelik. Bukan takat dalam alam manusia je (ehh teringat subjek darjah 4 ni) ... tapi kepelikkan juga berlaku dalam dunia haiwan. Ini mungkin sebagai petanda Tuhan untuk refleksi kehidupan manusia di zaman serba canggih sekarang ni.

    Di sebuah zoo harimau di Thailand iaitu Sriracha Tiger Zoo; terdapat tarikan istimewa yang menggamit pengunjung terutama pelancong untuk datang. Di zoo berkenaan, pengunjung zoo boleh bermesra dengan harimau yang ada, ini termasuklah menyentuh dengan dekat, membelai malah bermain dengan raja belantara ini. Walau bagaimanapun, tarikan yang paling terkenal adalah gandingan babi dan harimau (2007).

    Saimai, seekor harimau bengal merupakan harimau yang menyusukan dan membesarkan anak-anak babi .. erkkk ... biar betul ...



    Pada awalnya, anak-anak babi ni dipakaikan pakaian belang untuk menyamakan dengan rupa anak harimau .... takut nanti kena jadi hidangan la pulak oleh pak belang nama Saimai ni. Namun, kemudian ... perlakuan ini tidak lagi dilakukan ... dan ternyata Saimai, menerima kehadiran anak-anak babi ini dengan baik walaupun tanpa 'pakaian' harimau.


    Mesranya Anak Babi Ni Dengan Saimai

    Bangunan Solar Terbesar dan Tercantik di Dunia

     

    Salam.
    Jepun memang hebat. Bangunan yang direka oleh Jepun adalah kalis dengan bencana (menurut mereka). Dan antara bangunan yang terhebat adalah bangunan solar ini - Sanyo Solar Ark. Bangunan ini dibina bersama kepingan-kepingan panel solar yang dapat menjana tenaga elektrik. Ia juga bangunan yang kalis gempa sehingga 7 pada skala ricther. Ia juga dapat menahan kelajuan angin sehingga 34m/s. Bangunan ini siap dibina pada 2001.



    Sanyo Solar Ark merupakan bangunan solar terbesar dan boleh dikatakan tercantik di dunia. Dibina oleh Panasonic yang merupakan sebahagian daripada Sanyo Electric Company Limited ini terletak di wilayah Gifu. Bangunan ini mempunyai kelebaran 315 meter dan ketinggian 37 meter, merupakan antara tarikan apabila anda menaiki keretapi laju - Tokaido.

    Bangunan ini menempatkan sebuah muzium solar, seumpamanya di dunia yang dianggap unik. Muzium ini boleh dilawati secara percuma.


    Rekod Rambut Paling Tinggi Di Dunia

    Salam.
    Aha .. tengok tajuk cam pelik je kan? Apa kebenda dan macam mana rambut paling tinggi ni? Orang tu dok kat atas gunung ke semasa dok ukur rambut? atau rambutnya tu memang memanjang ke atas? Hmm ... saya pun dok garu2 kepala yang tak gatal juga bila dapat satu email dengan tajuk di atas. Ishh ada ke rambut paling tinggi?

    Nah ... bila dah buka dan tengok gambar, barulah saya tahu bagaimana orang tu dinobatkan mempunyai rambut yang paling tinggi di dunia. Ceh ... hmmm ... saya fikir kat Malaysia pun leh gak buat cam tu ... sapa2 yang ada rambut panjang cubalah buat .. tetapi sebelum tu, cuba guna minyak rambut ini: KLIK SINI .... ni rekemen oleh saya .... pasti nanti leh pecah rekod punya!

    Jadi siapakah yang memegang rekod rambut tertinggi di dunia? Sebelum tu .. tengok dulu cam mana gaya rambut yang dikatakan tertinggi di dunia ni dulu ....


    Laptop Paling Mahal di Dunia

    Salam.
    Setelah hampir sedekad saya menggunakan komputer, barulah tahun ini saya berupaya merasa menggunakan laptop sendiri. Ya .. macam tidak percaya .. namun gitulah hakikat dan realitinya. Saya sebelum ini tak berminat langsung dengan laptop sebab ia punyai kemampuan terhad, tidak seperti sebuah komputer desktop biasa, yang saya boleh tingkatkan kuasanya, tambahkan memorinya dan melakukan banyak perkara yang 'berat' dengannya.

    Tapi, setelah bertahun-tahun, teknologi sebuah laptop makin berkembang inovatif. Dengan adanya teknologi seperti Wifi, Bluetooth, USB Drive dan macam-macam lagi telah membuatkan saya, berfikir di zaman abad ke 21 ini, laptop merupakan satu keperluan, apatah lagi jika anda seorang usahawan online dan juga blogger!

    Ia mengambil masa juga untuk memilih laptop yang terbaik, harganya pula semakin hari semakin murah, tak macam dulu yang harganya boleh dikatakan hanya mampu milik oleh orang yang benar-benar kemampuan. Ia sama juga sejarahnya dengan handphone yang satu ketika dulu merupakan lambang kemewahan seseorang.

    Tapi dalam banyak-banyak laptop, tahukah anda laptop apakah yang paling mahal di dunia? Di entri ini saya persembahkan laptop termahal ... 'Luvaglio One Million Dollar Laptop'

    24 Jun 2011

    Tokyo Bay Aqua Line - Separuh Jambatan, Separuh Terowong Bawah Laut

    Salam.
    Ada pembaca blog ini dari Jepun tak? Kalau ada... hmm bonus buat saya. Boleh clarify fakta yang cuba saya sampaikan ini. Pernah sampai ke Tokyo Bay?


    Ada sebuah terowong bawah laut yang menakjubkan di situ. Tokyo Bay Aqua-line merupakan sebuah terowong yang terletak di bandaraya Kawasaki, Jepun. Terowong ini panjangnya 6 batu iaitu lebih 10 km dengan separuh darinya merupakan sebuah jambatan yang muncul dari perut laut.


    Diamter terowong ini merupakan yang terbesar di dalam laut, yang mampu menyediakan 2 lorong ulang-alik di setiap bahagian. Lapisan terowong ini terdiri dari lapisan luar dengan diameter 13.9 m, dan bahagian dalam 11.9 m.


    Kenderaan telah mula menggunakan terowong ini pada tahun 1997. Adanya terowong bawah laut ini telah membolehkan jalan hubungan antara bandar Kawasaki dan bandar Kisarazu dijimatkan kira-kira 45 minit setiap hari. Perkara yang unik tentang gabungan ini jambatan dan terowong ini ialah kawasan rehat yang besar terletak di atas laut di pintu masuk terowong ini.