Giveaway Best Malaysian Food

06 June 2011

[Gambar] Hasil Kreatif Pada Kereta

Salam.
Kalau dah kreatif, apa saja yang boleh menonjolkan kekreatifan pasti dibuat. Kat Malaysia pun apa kurangnya, lihat sahaja dinding-dinding yang kosong, pasti akan ada hasil kreatif yang dicoretkan. Dan bukan tu saja, ingat lagi zaman sekolah dulu tak? Heh ... saya pun tak terkecuali, pantang .... ada je nulih "H Wuz Ere" .... hahaha poyo je ehh.

Ramai antara kita memang kreatif, cuma mungkin tak ada tempat yang sesuai untuk meluahkan kekreatifan tu. Bila ada, udah la pulak kena bayar. Bila dah ada, perlu ikut peraturan yang rigid yang disediakan. Jadi, bila idea kreatif disekat-sekat begini, kuranglah sambutan. Mungkin ada kaedah lain yang boleh dilakukan.

Sib baik ada blog ni, lau tak saya dah abis conteng2 kat buku sekolah anak saya .. hahaha .. oklah, meh saya kongsikan hasil kreatif yang ditonjolkan kat kereta-kereta ini. Tampil menarik dan unik, ia pasti akan mengundang mata untuk melihat.

Tertanya saya apa bentuk sebenar kereta ini.

Lobster gergasi?

[Gambar] 10 Jam Tangan Paling Mahal di Dunia

Salam.
Hmm ... berapa kerap anda betukar jam tangan anda? Bagi kebanyakkan lelaki memang jarang la tukar2 jam ni, tapi lain pula halnya dengan perempuan yang lebih berfesyen. Apapun, dalam memiliki jam ini apa yang paling penting adalah kejituan masa yang ditunjukkan.

Kali ini, dalam Bangku Kosong, saya paparkan 10 jam tangan paling mahal di dunia .. uhhhh sanggup anda beli? Adakah nilai jam ini setara dengan nilai masa? Mungkin ini dikatakan masa itu emas!

Breguet pocket watch 1907BA/12: USD$734,000
Vacheron Constantin Tour de l’Ile: USD$1.5 million


[Gambar] Iklan Komputer Dedulu

Salam.
Teknologi semakin canggih dari sehari ke sehari, dan sebagai generasi baru, mungkin anda tak pernah bayangkan bagaimana rupanya komputer di masa-masa lalu. Aha... kali ini, saya nak bawa anda merentas waktu dan melihat beberapa iklan dan berita ringkas mengenai komputer, yang tentunya bukan dari zaman penuh tekno ini tapi ....... hmm rasa baik anda lihat sendiri gambar-gambar yang saya berikan ini.

Gambar-gambar ini saya dapatkan dari laman web Sad and Useless. Menariknya, apa yang terpapar di iklan2 ini merupakan benda baru pada masa itu, dan ia adalah satu fenomena dan merupakan antara 'produk ajaib' di waktu itu.


Panduan Menulis Blog | Blog Punyai Tema Serlahkan Kebijaksaan Blogger

As-Salam.
Apabila kita membuat blog, antara aspek penting yang harus kita ambil peduli ialah tema blog kita, iaitu apa yang nak kita ceritakan dalam blog kita ni. Ada sesetengah blogger suka cerita kisah anak-anak, ada pula yang suka cerita kisah dia gi melawat sana-sini, ada juga blogger yang dok citer pasal resepi ... apapun tema, pastikan ia konsisten supaya ia akan tampak profesional dan standard.

Blog tak seharusnya cantik, yang perlu cantik adalah gaya penulisan dan persembahan dalam entri. Buat apa dekorasi lawa tetapi isinya bersawang? Perlu dititik beratkan soal pengunjung, jangan hampakan mereka yang jenguk blog anda. Anda kena update supaya tidak mengecewakan mereka yang dah sudi follow dan menjadi pembaca di blog anda. 

Tak semestinya anda perlukan entri yang berjela, pendek pun dah ok, asalkan tak lari dari tema blog yang saya katakan tadi. Ada kalanya, entri yang pendek inilah yang paling digemari oleh mereka.

Semakin anda bijak mengekalkan tema, semakin terserlahlah kebijaksanaan anda dalam mencari idea, kerana anda telah menemukan citarasa buat blog anda, yang kini dah punyai tema dan seterusnya niche tersendiri.

[Terjah Follower] Wardah Humaira dan Blog Jue&Hanie

Salam.
Jika bermula baru, blog haruslah tak susah nak masuk, dan pengunjung tak perlu tunggu lama untuk baca entri2 anda. Cuba sesekali anda bermain dengan widget yang ada, buang widget ini .. apa jadi, letak widget ini pula ... apa lak jadi. Ini sebahagian daripada pembelajaran, kerana ia akan memberikan anda satu pengalaman berguna. Yang seronoknya, akhirnya nanti anda boleh berkongsi pengalaman anda membuat blog ini dengan rakan-rakan dan generasi blogger akan datang.

Hmm ... tengok dan jengok dua blog gadis ini ... bagi saya ... dah cukup menarik dah ... :) Klik je ...


[Terjah Follower] Buletin Story dan Extremely Dangerous!

Salam.
Esok lusa saya kat Penang, seperti biasa ... bercuti sambil temankan isteri yang sedang berkursus. Dan sesapa yang dok lepak area Georgetown, boleh la jumpa saya .. nak sembang2 pasal blog ke .. pasal isu semasa ke .. leh je. Tapi untuk malam ni ... meh singgah blog ini, lihat apa yang dikatakan dua anak muda ni .... blog lepak2 je ... klik je ....:)


05 June 2011

[Dari Blogger Untuk Bloggers] Mari Berikan Seklik Sokongan Pada Blog Baru Ini, dan Sedikit Petua Tentang Gambar di Blog

Salam.
Mengapa blogger perlukan followers, ada banyak sebab, dan kerana itulah kita tahu apa sebab blog-blog ini perlukan followers, jika anda setuju dengan pendapat mereka, apa kata saya syorkan follow ... biar hati mereka berbunga-bunga, saya tak paksa tetapi sesekali kita memberi sesuatu yang bermakna buat blog2 baru ni ... kan ke satu jariah juga?

Meh meh ... mereka bukan minta simpati, tetapi mereka memerlukan sokongan.


Saya tak dapat nak pilih mana satu pilihan blog baru, namun secara amnya, saya ingin memberikan tips ini:
Apabila melibatkan gambar, jika boleh pastikan saiznya bersesuaian dengan kelebaran entri dan juga widget anda, jika letakkan di sidebar, yang selalunya antara 250-370px, pastikan gambar anda yang diletakkan di sidebar antara kelebaran itu. Caranya ...

img src="gambar.jpg" width="200" 

Jadi anda dah setkan kelebaran gambar itu hanya sebesar 200px tak perlu letak height supaya ia boleh auto calculate, jadi gambar tu takkan jadi pelik, kembang ke tinggi ke apa ke .. sebb dia ikut ratio base yang dah kita tetapkan tadi.

Okeh.

04 June 2011

Jangan Buat Blog Kalau Anda Tak Minat! Ini Teguran Ikhlas Saya ....

Salam.
Ada seorang kawan saya, dia mungkin agak kagum kot bila tahu saya ada blog, lalu dia bertanya;

"Salam sahabat, apa khabar, boleh tak ajar aku cara nak buat blog, aku tengok macam best je buat blog ni" Itu pertanyaan sahabat saya ni. Kawan lama ni ... kawan sejak sekolah lagi, sekrang dah jadi manager besooo dah ... hehehe....

Pastu adik saya, seorang anggota penguatkuasa undang-undang negara, dia juga ada bertanya;

"Bro, ajar gua buat blog boleh .... gua pun nak ada blog la ... leh gua jual barang gua" Kata adik saya yang pernah giat aktif dalam jualan langsung.

Hmm ... kalau diikutkan semua orang nak ada blog. Apatah lagi, baru-baru hari tu kuar paper yang blogger leh ada pendapatan dekat ribu-ribu .. juta-juta, hmmm semakin ramai la yang buat blog. Semua mata hati nampak duit belaka. Pantang sebut leh buat duit sampai ribu-ribu, leh jadi pendapatan sampingan ... semua orang nak buat blog.

Saya berblog sejak 2008 lagi. Saya ada letak iklan Nuffnang sejak ia diperkenalkan. Percaya atau tidak, saya BELUM pernah cash out walau sesen pun dari Nuffnang - saya pernah ceritakan sebelum ini dan berikan skrin shot akaun saya. Bukan sebab saya tak cash out tu nak tunggu duit tu banyak... tapi sebab memang tak cukup pun nak dicash out .. tahu berapa yang ada dalam akaun Nuffnang saya sejak letak Nuffnang ni dari 2008? Ada la dalam RM27.01 .... haaa .... 

Saya berblog sejak 2008, dan baru tahun ini saya ada domain sendiri ... tu baru je domain ... lom pun hosting.

Saya berblog sejak 2008, follower blog ni tak cecah pun lagi 2K .... pageviews pun tak sampai juta-juta ... sedangkan dah lama saya berblog ... 

Tapi itu semua saya buat tak kesah sangat - bukan tak kesah langsung cuma tak kesah sangat ... sebab inilah minat saya - berblog, saya berblog sebab saya minat, jadi jangan hairan kalau saya boleh buat entri sampai berbelas satu hari .... 

Jadi, buat mereka yang baru berblog, baru nak fikir2 nak buat blog, fikir balik ... adakah anda minat nak buat blog ni? Adakah anda minat menulis? Adakah anda minat berblogging?

Perghh dah  ... harap ini menjadi ingatan buat semua. Kalau terasa hati, saya mohon maaf, bukan apa .. kadangkala rasa kecewa juga .... bila ada blogger berbalah hanya sebab isu follower, isu tak dapat bayaran iklan, isu tak balas komen dan bagai2 tu ...

Blogging Sebab Nak Popular? Nak Ramai Follower? Minat Macamana?

Salam.
Tadi singgah blog sahabat - klik sini - isu yang diperkatakan adalah mengenai follower, isu ni kalau ikut saya, memang isu yang boleh dibenam dalam-dalam dah, tak perlu nak ditimbulkan balik. Inilah bahana bila berblog main redah dan kejar sesuatu yang bukan kerana minat. 

Blogging ni nak kena ada minat. Tengok blogger yang berjaya, semuanya sebab mereka minat, dan lihat blog mereka .... entri diorang ni, sehari sampai lebih daripada enam. Mereka menulis, mencarut erkkk mencoret dan menzahirkan pendapat dan kisah mereka menerusi blog. Mereka minat menulis. Menulis tentang pendapat, cerita dan pelbagai lagi.

Ikut kata Redmummy, saya ingat ramai yang mungkin tak layan vlog redmummy walaupun dok kata RM tu idola mereka dalam blogging, Ikut kata Ben Ashaari ... kata peminat dan respek kat dia, tapi tak ikut pun nasihat dia .. apa daaa ... lain kali, jangan angguk tapi tangan seluk dalam poket!

Saya tak lah sehebat mereka yang saya sebutkan. Malah blogger hebat seperti kak Kujie, Joe, dan beberapa yang lain pun pernah ceritakan dan ulas mengenai hal dan isu follower ni.

Lupakan pasal follower tu .... tumpukan pada entri anda di blog. Nak ada follower, berikan dulu yang terbaik buat pengunjung blog anda, dah ada entri yang best ... promot blog anda, dan dari situ akan dapat follower secara sendiri.

Walaupun saya pun kinja-kinja nak follower cukup 2000 (tengok stats) yang saya dok nanti-nantikan, tapi tidaklah sampai nak memaksa orang follow blog saya yang pada mereka rasa dan fikir tak seronok nak difollow ... Cik Epal, Ben Ashaari, Izamir, Fatin Liyana, Ujang dan beberapa nama lain yang hebat-hebat dan ramai follower yang saya pernah serbu dan jengah blog mereka pun, menjadi follower blog ini lepas laaammmmmmmaaaaaaa mereka dok ketuk pintu .... mereka jadi follower bila mereka fikir ia berbaloi nak difollow ... so saya respek keputusan tu.

Harus ingat, bila kita impikan sesuatu, kita mesti dah siap sedia untuk berikan sesuatu. Jika dapat berikan entri yang menarik, pasti follower tu datang sendiri.

*p.s: Saya bukan blogger hebat macam mereka, saya tahu follower inginkan sesuatu dari blog anda untuk mereka follow, jadi berikan apa yang mereka nak ... dan pasti anda takkan rugi.

Lagi lagi Soal Cinta ... Cinta ... Cinta ....

Jejaka-jejaka ambik Master. Foto: Lensahasrul
Salam semua ...
Saya tak tahu ingin berbicara soal apa .... soal keluarga? soal kasih? soal petua? soalan bocor ? erkk ngek la saya ni ... adehh .... opsss saya terjumpa artikel ini. Saya ingin kongsikan bersama anda. Ditulis oleh DillaDelilla dalam komuniti VF. Mungkin puisi ini sesuai untuk hidangan minda anda di tengahari.pagi hari Layann .....

jangan cinta kerana dia lelaki..
kelak kita akan membenci..
jika dia bukan lelaki yang dicari..
hanya pandai menabur janji..

jangan dirindu pada paras rupa..
kelak kita akan terseksa..
jika dia tidak sebaik rupanya..
senyumnya manis tipu belaka..

jangan disayang kerana berharta..
kelak kita hidup menderita..
jika hartanya habis dibelanja..
sukarnya hidup miskin dan papa..

jangan dikasih kerana dipuji..
kelak kita menagih janji..
jika rupa berkedut dimamah hari..
hilang sudah puji memuji..

jangan dicari seorang kekasih..
kelak kita akan disisih..
jika kasih luntur bersih..
menangislah diri hidup bersedih..

jangan disambut salam rindu..
kelak kita menahan sendu..
jika rindu tak dapat disatu..
dimanakah akan kita mengadu..

jangan dilayan seorang teman..
kelak hidup menjadi ancaman..
jika teman tidak beriman..
dibakar api dihari kemudian..

[Gambar] 10 Idea Untuk Tirai Mandi

Salam.
Sapa yang biasa kat umah ada tirai mandi, boleh la tengok koleksi yang ada ini, mungkin boleh memberikan idea baru ... hehehe... dan bagi mereka yang selalu lepak-lepak di hotel, tentu selalu nampak tirai mandi di bilik air hotel di dalam bilik. Setakat ni, sepanjang saya pernah bermalam di hotel la ... belum lagi yang saya nampak nak kreatifkan skit layaran tirai bilik air mereka ... semuanya plainnn kosong gitu .. cer sesekali buat macam ni .. baru ahh nampak unik dan unik ... dan unik ..erkkk perkataan apa lagi sesuai ehh? Hmm .. apa pun enjoy paparan yang saya kongsikan dengan anda ini:

10 Idea Untuk Tirai Mandi




10 Saintis Hebat Yang Mati Kerana Eksperimen Sendiri

Salam.
Jom singkap sedikit sejarah silam, kali ini saya paparkan kepada anda mengenai kehebatan 10 saintis dunia yang akhirnya mati dek kerana eksperimen sendiri. Ironinya, eksperimen itu adalah untuk kebaikan manusia sejagat. Biarpun begitu, kerana mereka ramai yang telah mendapat manfaat di sebalik kematian tragis mereka ini.

Sir David Brewster

Sir David Brewster
Beliau adalah seorang saintis Scotland, dan penulis. Bidang yang menjadikan beliau seorang saintis hebat ialah bidang optik dan polarisasi cahaya. Pada tahun 1831, Sir David Brewster telah melakukan satu eksperimen kimia yang menyebabkanya hampir buta, sehinggalah ia mati. Sir David Brewster juga terkenal kerana menemukan atau pencipta kaleidoskop.

Alex Bogdanov

Alexander Bogdanov
Alexander Bogdanov adalah seorang doktor Rusia, ahli falsafah, ekonomi, dan penulis fiksyen sains. Pada tahun 1924, beliau telah membuat satu percubaan pemindahan darah. Setelah melakukan 11 pemindahan darah buat dirinya, beliau telah berjaya menemukan kejayaan untuk mencegah kebotakkan dirinya, serta membantu untuk meningkatkan daya penglihatannya. Malangnya, Bogdanov lupa untuk menguji tahap kebersihan darah penderma yang digunakan. Pada tahun 1928, Bogdanov telah melakukan satu pemindahan darah yang akhirnya meragut nyawanya. Darah tersebut telah didapati dijangkiti dengan malaria dan TBC.


4 Perkara Merosakkan Persahabatan/Ukhwah Sesama Blogger


As-Salam.
Pernah tak anda menjalinkan persahabatan, tetapi kemudian ia putus? Saya tak bercakap soal cinta, tetapi soal persahabatan yang biasa-biasa tu, macam kita .... macam anda, macam saya, persahabatan di alam maya. Sapa kata ini bukan bentuk persahabatan? Ini juga bersifat persahabatan, walaupun kita tak bertemu muka, saling bertukar suara, tetapi kita tetap berkongsi cerita, info, kisah sedih, suka dan lara. Ini adalah konsep persahabatan. Bila ada wat salah, kita tegur .. bila benar, kita mengiyakan, bila tak betul, kita perbetulkan - bukankah ini ukhwah?

Buat Mereka Yang Bukan Blogger
Persepsi negatif terhadap blogger perlu dikikis, jangan cop blogger tidak ada etika, jangan cop blogger main sedap mulut ... kami blogger ada perasan ...erkk perasaan ... kami juga ada pendapat dan blog adalah tempat kami luahkan pendapat.

Buat Blogger
Perkukuhkan persahabatan yang sedia dan baru nak terjalin. Tak susah pun. Saya ada panduan, nak baca dan ikut .. terserah. Mari sama-sama kita renungkan.

4 Perkara Merosakkan Persahabatan/Ukhwah Sesama Blogger
  1. Tamak dan rakus terhadap dunia. Bila kita berblog memikirkan soal nak dapat duit .. dan nak kaya, susahlah. Entri pun dah boleh agak yang macam mana. Ikhlasnya mana? Rakus nak dapatkan follower - erkk adehhh kan saya dah terkena. Jangan buat begini, nak dikejar apa sangat pun .. benda yang dikejar tu pun akan berhenti. Jadi, tak perlu gopoh. Weeeee ....
  2. Maksiat dan meremehkan ketaatan. Jangan buka pintu kejahatan dan kemaksiatan. Kalau boleh, biar blog kita mencerminkan kebaikan yang ada dalam diri kita, walaupun secara realitinya tidak begitu. Sapa yang tak mahu lakukan kebaikan .. semua nak, semua nak masuk syurga! Bila ada yang taat, jangan remehkan ketaatan yang diberikan, hargai sebaik boleh.
  3. Adab dengan sahabat. Adakala kita lupa, dalam seronok2 menjalinkan persahabatan, kita terlepas cara, kita lupa bahawa ada batas yang perlu dijaga. Jangan gunakan perkataan yang kotor sesama sahabat, berlunak selalu kerana kata-kata yang baik itu datang dari hati yang bersih.
  4. Banyak sangat bercanda dan bergurau senda. Hmm ... kalau difikirkan, kadangkala dalam kita gelak tawa .. buat entri sendaloka, pada masa sama ada hati yang terluka, jadi awas... jangan sampai melukai orang lain dek kerana lawak yang dipersembahkan menerusi entri blog.

Harap entri ini dapat sedikit sebanyak menjaga diri kita terutama diri saya sebagai seorang yang bijak bercerita (konon) tetapi kurang sensitif. Bukan mudah untuk menjadi yang terbaik jika tidak ditegur oleh mereka yang terbaik. :)

Aspek Lain Mengenai Kepentingan Followers Dan Blog Baru Pilihan

As-Salam. Adeh. Saya nak komen ada satu blog ni, nak follow tapi tak boleh ... adehh ke mouse saya rosak eh? Hmm harap kepada sesapa je ... permudahkan orang nak follow kalau benar nak follower yang ramai, bila jadi susah ... hmm .... yang sedih hati nanti kita gak kan.

Blog ni pun pernah gak hadapi situasi sama, bila ada yang nak follow tetiba tak bleh nak follow. Apa nak buat, time tu memang time saya tenging dan bodo sombong, ditegur buat tak tahu .. lalu bila asyik tengok muka sama je kat ruangan follower tu mulalah nak rasa down ... erkkk .. itu citer lama.

Kini saya dah ada ramai kawan-kawan, weeeee .... macam derang ni gak .. nak ramai kawan. Sapa nak kawan ngan mereka ni, fresh2 lagi ni. Jom jom klik klik dan ringankan jari jadi follower derang.


Hmm antara banyak2 tu, saya tertarik nak memetik isi entri ini:
Follower jugak memainkan peranan penting dalam membina network, contohnya bila kita ada follower (khususnya blogshop) secara tidak langsungnya kita boleh berhubung dengan blogshop2 yang ada dalam alam blog ni..kan banyak blogshop yang menjual barang dari sekecil2 semut hinggalah sebesar2 gajah, dari ceruk dapur sampailah ke hujung kaki (peribahasa yang telah dirojakkan..sorry :P)..haa kan dah boleh jimat masa dan tenaga cari barang kat luar..dh ada depan mata..beli on9 je..hehehe... betol x?

Baca lagi sini: KLIK SINI.

Aha .. nampak tak kepentingan follower dari aspek lain .... so sapa kata follower tak penting?

03 June 2011

Bangku Kosong Menanti Follower ke 2000!

Salam.
Dok tenung dari awal ... sejak buka PC ni .. aiseh .. dah 4 jam dah ... tak gerak-gerak lagi. Memang mendebarkan la, apa ke bendanya ehh? Hmm saya menanti saat blog ini mempunyai follower ke 2000! Wahh tak sangka .. terima kasih kepada rakan-rakan, pembaca, pengunjung yang sudi baca, sudi sertai segmen di blog ini, sudi klik follow this blog ..... 

Saya masih menanti dengan penuh sabar dan tekun. Jika malam ini ia mencecah 2000 .... maka saya akan tutup blog ini ..hehehe.. erkk ishh ... mana boleh bai, saya baru je nak merasa keseronokkan berblogging. Siyes ... jika blog anda makin ramai followers, anda akan jadi semakin bersemangat untuk menulis entri, itu sebab bila blog dah ada ramai followers .. ia akan jadi makin mudah untuk menambah followers ... sebab entri pun dah makin bergaya. Jadi, jangan heran bila tengok sesuatu blog yang ramai followers makin hari .... semakin ramai yang ikut.

Jadi, kalau kita nakkan semua blog menghasilkan entri yang cantik, menarik, berkesan, berinfo dan macam-macam lagi ... klik la jadi follower terutama blog2 yang baru nak naik ni. Dengan satu klik anda tu, anda dah berikan senyuman pada seorang blogger yang lain. Haaa .. kan dah beramal tu sebab buat insan lain lagi gembira. Tak gitu?

10 Keterlaluan yang Harus Dihindari dalam Perhubungan

Gambar Hiasan. Foto: Lensahasrul

Salam semua.
Dalam satu perhubungan, adalah lebih baik bersifat sederhana. Malah dalam setiap apa juga keadaan pun, sebaiknya memang perlu begitu. Tak perlu berlebih-lebih.

Sifat yang melebih2 ni kadangkala buat orang lain menyampah. Pasangan kita yang asalnya suka, lama-kelamaan akan naik meluat. Bukan dia saja, malah orang yang sekeliling dia terutama kawan-kawan pun akan naik meluat. Jadi, jangan biarkan diri nampak 'terlalu' bila berdamping dengan si dia.

Dan bila bercakap pasal 'terlalu' ini, seringkali ia akan dikaitkan dengan sifat wanita. Jadi wahai wanita ... meh tengok apakah sifat 'terlalu' yang akan menyebabkan perhubungan anda menjadi rimas dan tidak harmoni.

10 Sifat 'Terlalu' dalam Perhubungan yang Harus Dihindari


Panduan Menulis Blog | Sapa Kata Guna Nama Domain Sendiri Mahal?

As-Salam.
Ada yang anggap menggunakan nama domain sendiri macam yang saya lakukan ini adalah mahal. Dulu, saya menggunakan nama domain yang diberikan blogspot .... hasrulhassan.blogspot.com, memang dah ok dah ... kemudian, kerana mungkin saya ingin menyahut seruan diri saya sendiri, saya beli nama domain hasrulhassan.com.

Saya dok cakap2 dalam entri saya, tukar nama ... beli domain sendiri untuk kelihatan profesional dan unik - erkk ye ke? Dari dok suruh orang lain buat tips dan petua tu, baik saya buat, sebagai satu cara untuk buktikan apa yang saya katakan dalam blog saya ni benar. Nanti, ada yang tuding jari kata cakap tak serupa bikin ..kan kan ... dan yeah ... akhirnya lepas akaun Churp-churp saya meletoppppp, saya berkesempatan untuk beli domain dengan nama sendiri, jenama sendiri - HASRULHASSAN.COM.

Bangga? Tentulah ... sebab ia satu tanda pencapaian. Buat setengah orang mungkin tak ambik kisah. Tak mengapalah, lain orang, lain target, lain visi dan misi.

Persoalan yang timbul, mahal ke nak guna nama domain ni? Weihhh ...murah je .... USD10 Setahun jer ... atau RM30-40 Setahun ...bukan sebulan ..tetapi setahun. Aha.... jangan fikir pasal hosting lagi, dan ada nama domain sendiri ..kira dah tempah tu orang lain tak leh nak ambik dan guna nama domain anda tu selama setahun, dan selama setahunlah anda akan dikenali dalam dunia maya ini sebagai NAMAJENAMA dot com ... best tak?

Anda bernasib baik sebab guna blogspot dan bukan wordpress, sebab di dalam blogspot, anda tak perlu ubah banyak, hanya redirect laman blog lama anda ke nama domain baru anda, ianya sangat mudah. Malah anda hampir tak perlu menggunakan banyak sangat ilmu. Nak saya buat entri pasal ni tak?? heheheh...mehkasik bayar boleh? weeeee.....

Ia jadi mahal bila anda bertukar hosting iaitu bukan lagi menggunakan platform blogger.com untuk publish entri anda dalam blog. Selalunya bila blog itu menggunakan hosting sendiri, ia akan menggunakan platform wordpress yang lebih mesra pengguna dan banyak kelebihan. Tapi itu untuk yang advanced .... macam saya dan anda ...memadai cuma beli domain sendiri - hanya bermula dari RM30 setahun je .... nak beli tak? KLik kat banner iklan yang ada dalam blog ni ..ok!

[Dari Blogger Untuk Bloggers] Dari Seorang Menjadi Sepuloh Followers Serta Blog Baru Pilihan

Salam.
Pernah baca entri saya bagaimana nak memikat follower menjadi pembaca blog anda tak? Jika belum ... LIKE Dari Blogger Untuk Blogger, dan anda boleh cari entri di situ. InsyaAllah ada je ... dan kalau tak jumpa, cari ikut search button yang disediakan tu.

 Bagi sesetengah blogger, follower penting bagi 'jump-start' untuk terus menghasilkan entri. Ada yang baru berblog ..... tengok follower tak bertambah, terus malap minat, terus rasa ingin kiecundang ... rasa bosan dan macam-macam lagi.

Tapi harus anda tahu, jangan kecewa jika follower kurang ... saya pun dulu macam anda juga, Ben Ashaari yang banyak ribu2 follower pun mula dari bawah juga. Dia pernah kata menerusi vlog yang pernah dibuat sebelum ini, belum tengok? belum tahu intipati vlog tu? KLIK SINI. Dari seorang follower akan datang lima mungkin 10 follower ....

Pilihan Blog Baru Kali ini:

Blog sangat baru dan follower pun kurang 10 - KLIK SINI.

Trafik Blog Setelah Punyai Domain Sendiri

Salam.
Mungkin ada yang tertanya-tanya, apakah kebaikan bila blog bertukar domain? Hmm saya pernah ceritakan sebelum ini tetapi mungkin tak berapa nak nampak, kali ini saya dedahkan apa yang telah berlaku berdasarkan trafik ke blog ini setelah bertukar dari hasrulhassan.blogspot.com ke www.hasrulhassan.com


Pada awalnya, trafik memang jatuh teruk disebabkan oleh internet tak dapat nak identify atau kenalpasti domain blog ini yang masih baru. Malah ada blogger yang merasa kecewa tak dapat masuk ke blog ini (iyolah tu), saya sendiri pun tak dapat papar blog sendiri - sedih kan?

Siri Kisah Kerajaan Agung Dunia - Dua Kerajaan Khalifah

Salam.
Ini merupakan entri terakhir bagi Siri Kisah Kerajaan Agung Dunia. Saya dah paparkan sebelum ini mengenai 6 Kerajaan Agung Dunia - dan kebanyakkannya merupakan kerajaan benua Eropah, dan juga dari Benua Timur Asia.

Kali ini saya perkenalkan kepada anda 2 buah kerajaan agung yang hebat dan yang telah melenyapkan kerajaan-kerajaan agun terdahulu. Kerajaan yang saya maksudkan ialah kerajaan Islam selepas wafatnya Nabi Muhammad s.a.w; dan selepas pemergian khalifah yang empat.

Khalifah Usthmaniah (Ottoman)

Kerajaan ini menurut beberapa fakta sejarah bermula dari 27 Julai 1299 sehingga 29 Oktober 1923. Ia juga lebih dikenali sebagai kerajaan lama Turki kerana berpusat dari sana.

Pada puncak kekuasaannya sekitar abad ke-16-17, Kekuasaan Uthmaniah melingkungi di tiga benua, menguasai sebahagian besar Eropah Tenggara, Asia Barat dan Afrika Utara
Mempunyai 29 propinsi dan negara naungan yang sangat banyak, sementara yang lain diberikan berbagai jenis otonomi selama berabad-abad.


Kerajaan ini berada di pusat interaksi antara dunia Timur dan Barat selama enam abad. Dengan Constantinopel sebagai ibu kota kerajaan, dengan kawasan penguasaan yang luas di sekitar Mediteranian timur pada masa pemerintahan Suleiman the Magnificent (memerintah 1520-1566), Khalifah Usthmaniah, adalah penerus kepada Kerajaan Islam Rom Timur (Byzantium).

Sumber: Wikipedia


Khalifah Umaiyah

Khalifah Umaiyah adalah yang kedua dari empat khalifah Islam yang didirikan setelah kematian Nabi Muhammad. Khalifah ini diperintah oleh dinasti Umaiyah, yang namanya berasal dari Umaiyah bin Abd Syams, datuk kepada khalifah pertama Umaiyah.

[Dari Blogger Untuk Bloggers] Kena Tahu Apa Kekurangan Blog Kita dan Perbaiki, Serta Blog Baru Pilihan

Salam.
Saya jenguk-jenguk, dan saya klik follow ... dah itu janji saya ... dan saya tinggalkan komen ... tapi erkk ... janganlah sarat sangat blog tu sayang oi ... susah saya ... nak tekan mana pun saya jadi blur .... bila kita inginkan orang lain datang singgah dan baca blog kita, kita perlu prepare yang blog kita itu mudah buat orang lain. Andai bagai nak rak suruh orang datang, tapi dah datang .. bagi salam bertalu2 .. pintu tak dibuka-buka ... takkan nak tunggu?

Ok, maaf sebab saya membebel tak tentu hala. Dah kata .... jangan bila orang lain buat blog anda nak buat blog secara tergopoh gapah, belajar dulu ... jalan2 dulu tengok blog orang lain, cari petua dan tips, tahu apa yang boleh dan apa yang tak boleh, kena tahu bagaimana nak buat entri yang sesuai dan yang tak sesuai, adab-adab yang kena jaga, peraturan yang kena ikut ... weihhh sapa kata main hentam je buat blog.

Walaupun blog ini untuk suka-suka, tetapi tertakluk juga bawah akta SKMM dan akta hasutan .. aha .. nanti tak pasal2 sebab entri merapu meraban .. kena saman ... ada duit nak bayar? Kalau banyak yang dapat dari Nuffnang, dari Innity ke ... ManggaAds ke ... ok la jugak.

Haa .. tengok ... dah merapu balik saya ni. Meh tengok blog yang menjadi pilihan saya untuk kategori blog baru follower bawah 300!


02 June 2011

Selamatkan Nelayan Negara Kita!

Salam.
Dah la makan kais pagi makan pagi ... dah tu pulak kena pula berhadapan dengan nelayan-nelayan asing yang rakus merompak perairan negara. Saya tertarik dengan kenyataan seorang nelayan laut dalam ini; yang katanya pengeluaran lesen vietnam telah menyebabkan mereka menghadapi masalah untuk meraih pendapatan seperti dahulu (Berita TV9). Apa itu lesen vietnam?

Ini saya petik dari satu laman web:

KUALA TERENGGANU: Persatuan Nelayan Terengganu (Penentu) hari ini tampil menjelaskan bahawa kerajaan membenarkan nelayan Vietnam mendaratkan ikan di pelabuhan perikanan Chendering. Persatuan juga  juga menegaskan nelayan Vietnam juga mempunyai permit kerja yang sah.

“Bot itu memang dari Vietnam tetapi  pihak berkuasa Malaysia memberi lesen untuk menangkap ikan di perairan negara kita.

“Jabatan perikanan membenarkan nelayan Vietnam menggunakan bot dari negara mereka untuk menangkap ikan di perairan Malaysia.

“Bot nelayan Vietnam itu mendaratkan ikan di pelabuhan Chendering kerana kekurangan anak tempatan menjadi nelayan laut dalam.

“Tetapi ada juga nelayan kita yang menyewakan bot mereka kepada nelayan Vietnam kerana mahu wang secara mudah,” kata seorang kakitangan Penentu.

Saya terpanggil nak menyatakan pendapat kerana ada kawan-kawan saya merupakan nelayan, malah sepupu-sepupu saya juga merupakan nelayan. Apabila perkara ini tidak diambil perhatian oleh pihak berwajib, di manakah mereka nak memberi anak-anak makan? Ini ibarat periuk nasi ditutup dan periuknya diberikan kepada orang lain!

Semoga rintihan dan aduan mereka ini didengar dan tindakan diambil.

Hukum Anak Anda Jika Mereka Buat Salah!

Salam.
Saya bukanlah ayah yang terbaik, tetapi dalam soal mendidik .... saya mestilah nak yang terbaik untuk anak-anak saya. Malah, semua mak pak begitu .... tipulah kalau mak bapak nak membiarkan anak-anak mereka begitu saja, hanyut ntah ke mana.

Yang dalam berita tu camner .... anak2 muda hanyut tu salah siapa. Hmm itu memang salah mak pak, saya sendiri tak nafikan. Tapi bukan sebab mak pak ni tak berikan yang terbaik, cuma konsep 'berikan yang terbaik' itu je yang tak berapa nak betul. Jika betul, insyaAllah , ia akan berakhir dan berkesudahan dengan baik.

Lagipun, bukan soal mak pak je ambik kira, soal persekitaran juga harus ambil kira, soal kawan-kawan dan pergaulan anak-anak kita pun ambik kira. Cuma, sebagai ibu bapa kena pandai bimbing anak-anak kita untuk pandai memilih mana yang terbaik untuk diri, keluarga dan agama.

Ada mak pak, perghh pergi haji dua tiga kali tetapi mereka tak tahu ... tiap kali mereka pergi haji, anak-anak yang ditinggalkan dok teguk air syaitan di larut malam, dok bergusti badan di atas katil yang asing, dok main seluk-seluk baju di bawah rimbunan di taman. Salah pedoman?

Kita sebagai ibu bapa perlu tahu apa kehendak anak - walaupun umur mereka belum pun setahun jagung. Dari situ kita jadikan kemahuan dan kehendak mereka itu satu panduan untuk kita bimbing mereka menjadi insan yang terbaik. Katakan anak anda suka bermain badminton, belikan set permainan bulu tangkis, dalam seronok bermain, cuba bimbing mereka cara bermain, jangan main begini ..jangan main begitu ... tutuplah aurat ketika main badminton, jangan putus asa, jangan maki-maki kalau tak dapat pukul bola ... itu semua bimbingan secara tak sedar yang kita (ibubapa) terapkan.

Saya Kagum Dengan Newbie Ini. Baru 3 Bulan Berblog, Capai Lebih 200K Pageviews!

Salam.
Tadi saya baru bersembang dengan seorang rakan blogger, namanya Angah - itu katanya, dan nak tengok blog dia tak? Blog baru tetapi trafik ... perghhhh .... dan tengok jumlah follower dia ... lebih dari saya tu ... sedangkan blog dia lebih hijau dari saya ... tak percaya? jenguklah sendiri di sini: Angah-Ini Blog Jiwa-Jiwa.

Antara yang mengagumkan saya ialah jumlah pageviews dah lebih 200K dalam masa kurang dari 3 bulan! Followers blog - lebih dari 2,000. Jumlah LIKE secara puratanya dalam entri antara 200-300 LIKE .... ada antara tu capai sampai 400-700 LIKE pada satu-satu entri. Mana saya tak kagum.

Lalu saya bertanyakan pada empunya diri, selepas empunya diri menelifon saya. Secara dasarnya saya faham strategi yang dia lakukan, tetapi secara lebih terperinci ... kenalah tanya empunya blog. Saya tak mahu memandai-mandai sebab dia lebih pandai dari saya. 

Apa yang menarik perhatian saya ialah .... dalam dok sibuk blogger-blogger lain dok cari sumber pendapatan dari blog, dok cari petua nak tingkatkan trafik, dok cari tips untuk popularkan blog, yang ini lain .... sebelum berblog ... dia berfacebook dan dari situ dia dapat peminatnya ... lalu dari facebook terus transfer ke blog - idea yang jarang orang buat.

Saya Dan Anak-anak

Salam.
Waktu pagi ... anak-anak saya akan duduk berderet begini .... menunggu arahan dari saya ... hehehe... memang pepagi masing-masing dah ada agenda sendiri ...


  • Hasif Amri (7 Tahun) - Akan buka TV untuk tonton cerita-cerita kartun dan cerita kanak-kanak sempena cuti sekolah.
  • Hasif Aqwa Zikri (3 tahun) - Akan minta permission saya untuk buka komputer sebab nak main game online ...tak pun buka YouTube untuk tengok citer Ultraman.
  • Haseena Humaira (2 tahun) - Akan minta kat saya untuk jalan-jalan kat luar rumah .... 

Beginilah hari-hari yang saya perlu hadapi dengan karenah anak-anak saya. Susah ke mendidik anak? Tak susah cuma perlukan kesabaran yang tinggi .... bayangkan bila ketiga-tiga nak benda yang mereka nak dalam masa yang sama - dan mereka tak reti erti bertolak ansur, masing-masing nak dilebihkan.

Alhamdulillah .. anak-anak saya ada ketika memang sangat patuh dan baik. Kadangkala bila saya melihat anak-anak orang lain, saya rasa sangat bersyukur kerana dikurniakan anak-anak saya yang berperangai sebegini.

Terima kasih buat isteri saya yang tak jemu2 mendidik mereka walaupun dia kadangkala sangat sibuk dengan urusan di pejabat.

Siri Kisah Kerajaan Agung Dunia - Kerajaan Parsi Dan Kerajaan Byzantium

Salam.
Sekali lagi ditemukan dalam entri khas saya mengenai Siri Kisah Kerajaan Agung Dunia. Saya telah terbitkan dalam blog ini mengenai kerajaan-kerajaan hebat lain yang telah memberi impak samada secara langsung dan tidak langsung terhadap budaya masyarakat dunia.

Kali ini saya bawakan lagi dua buah kerajaan yang memang hebat walaupun ada yang mengatakan kerajaan-kerajaan ini adalah kerajaan kuno. Apapun, mari kita tahu serba sedikit mengenai sejarah .. kan kita tahu .. sejarah mencorakkan apa yang ada sekarang ini.

Kerajaan Parsi (Persia)
HMm kehebatan kerajaan ini sampaikan ada wayang dibuat mengenainya .. tahu Prince of Persia - satu kisah lagenda yang difilemkan. Ya  ...kerajaan Parsi memang sebuah kerajaan yang hebat. Mengapa?

Jajahan Persia
Kerajaan Babilonia, Akkadians, Assyria, Sumeria, Hitites, Bactrians, Scythians, Partia, Media, Elam, Mesir dan Etiopia. Sebelum wujudnya kerajaan Rom, ada kerajaan Parsi. Kerajaan ini pada awalnya bersifat nomad, namun telah diberitakan mereka mengembang dari satu wilayah yang dinamakan Parsua. Bermulanya era kerajaan ini adalah dari pinggiran Sungai Tigris dan selatan Teluk Parsi.

Kerajaan ini pada dasarnya menyatukan seluruh Asia Tengah yang terdiri dari banyak berbezaan, budaya, kerajaan dan suku. Ini adalah kerajaan terbesar dalam sejarah kuno.

Ingat Dia Sebelum Dia Hilang Dari Mata

Salam.
Hmm ... bukan takat bijak dan pandai dalam menata-rias wajah, tetapi gadis ini juga tak lokek memperkongsikan sesuatu yang manis lagi bermakna. Saya kongsikan sedikit coretan yang dikongsikan kepada saya di laman Facebook. Mungkin ini boleh dijadikan sesuatu panduan untuk mereka yang dah berkahwin dan bakal berkahwin...

Dua-dua cantik kan? Untuk dapatkan khidmat makeup ... klik sini.
Ingat Dia Sebelum Dia Hilang Dari Mata
Di waktu kamu ingin melepaskan seseorang, ingatlah pada saat kamu ingin mendapatkannya
Di waktu kamu mulai tidak mencintainya, ingatlah saat pertama kamu jatuh cinta padanya
Di waktu kamu mulai bosan dengannya, ingatlah selalu saat terindah bersamanya
Di waktu kamu ingin menduakannya, ingatlah bahawa dia selalu setia kepadamu
Di waktu kamu ingin membohonginya, ingatlah dia telah jujur kepadamu
Maka kamu akan merasakan bermakna dia untukmu

Jangan sampai nanti dia sudah tidak lagi di sisimu, kamu baru menyedari semua erti dirinya untukmu

Untuk mendapatkan info mengenai khidmat make up dari Cik Nur Hamizah Zahra ini ...sila KLIK SINI.

Oh ya .... jangan lupa LIKE Fanpage Bangku Kosong ehh ... :)

[Dari Blogger Untuk Bloggers] Luahan Untuk Mendapatkan Followers dan Komen Saya Mengenai Blog Baru Pilihan

Salam.
Hmm ada ayat2 yang menarik perhatian saya di blog-blog ini ... dan menjadi sebab mengapa mereka perlukan followers ... tak lah sampai nak beribu tapi cukup untuk menjadi pencetus minat mereka dalam blogging .. anda pun pernah menjadi seperti mereka .. begitu juga saya. Meh kita klik-klik dan baca luahan mereka ... dan kalau sudi ... klik jadi follower dan komenlah apa yang anda fikir perlu ... tak susah pun .. kan kan ...

Katanya: "Saya juga mahukan setiap entri saya menjadi satu percikan pemikiran terutamanya jenerasi masa kini." dari : http://perlukaunseling.blogspot.com/2011/05/blog-kurang-300-follower.html

Katanya: "Walaupun tak ramai yang nak komen entri genk, tapi jika ada seorang dua yang memberi komen hati ini sungguh gembira, kerana ada juga insan yang sudi membaca entri dari insan yang masih mencari idea-idea bernas untuk para pengunjung genkcorner.." dari: http://genkcorner.blogspot.com/2011/06/blog-kurang-300-followers.html

Katanya:"All in all, to be perfectly honest, I hope all of us will help each other. We need friend to support us. There are normal when sometimes we feel down with blogging. But friends make us get back our spirits! That’s the way we are as blogger!!" dari: http://bibirmerah-bibirmerah.blogspot.com/2011/05/blog-kurang-300-followers.html

Katanya: "Nak follower byk byk. baru bes. baru la rase bile becerite tu. ade yang membace. sekarang ni rase macam cerite kat dinding." dari: http://farteenkmz.blogspot.com/2011/05/blog-kurang-dari-300-follower.html

Katanya:"Follower ramai sekalipun, p setahun sekali lawat blog kite..Apa ke jadahnye macam tue....Tak best laaa kan...So, Eza nak pembaca setia+supportive+baik+sweet" dari: http://cheksunnyboomboom.blogspot.com/2011/06/dari-blogger-untuk-bloggers-untuk-blog.html


Dan saya memilih blog ini untuk saya buat komentar pendek ... erkk jangan jeles kat dia ehh ... ada sebab saya pilih ... dah jenguk? Jenguk dulu ye ....

Klik banner/header ini yer ... Bibir Merah? Klik Sini.

Panduan Menulis Blog | Keburukan Mempunyai Bloglist


As-Salam.
Ok, mari lihat apa keburukan blog anda mempunyai bloglist .... :)

Panduan Menulis Blog | Keburukan Mempunyai Bloglist Dalam Blog

Blog Lambat Load
Bergantung kepada jenis blog yang anda masukkan ke dalam bloglist, ada wordpress, ada blogspot, ada tumblr dan macam-macam lagi, dan ada yang guna domain sendiri, dan ada yang guna domain serta hosting percuma. Kadangkala RSS atau ATOM blog2 berkenaan hadapi masalah dan mengakibatkan ia lambat loading di bloglist anda.

Kemungkinan Diserang Malware
Anda boleh menjadi penyebab blog-blog lain dijangkiti malware tertentu, dan blog anda juga boleh dijangkiti malware dan virus tertentu dari blog-blog yang ada dalam bloglist anda. Jadi berhati-hati.

Blog Lain Pengaruhi Persepsi Pengunjung
Kadangkala kita tak sedar, ada blogger yang sensitif bila melihat dalam senarai blog anda itu ada blog lain yang tak berapa disukai, mungkin blog yang penuh hasad dan dengki ataupun blog yang pernah buat kontroversi, lalu timbul persepsi negatif terhadap blog kita secara tak langsung.

Trafik Dicuri
AHa... terkejut ... actually ini bukan satu keburukan yang jelas, ia lebih kepada perkongsian. Namun perlu juga anda tahu, apabila blog anda berada di dalam senarai blog-blog popular, anda mungkin dapat trafik yang tak disengajakan. Dan begitulah bila ada pengunjung lain datang ke blog anda, mereka pun boleh memberikan trafik tanpa diduga kepada blog2 di dalam senarai blogroll anda.
 
Jadi, pilihan di tangan anda.... anda mungkin tertanya-tanya ada blog yang sering menjadi tatapan pembaca tiada pun bloglist dalam blog mereka, dan kalau ada pun ... sikit je senarai yang terlibat. Aha ...mungkin sebab-sebab di atas yang saya senaraikan itu berkemungkinan menjadi penyebab.

Namun, di sebalik semua keburukan itu .... ada kebaikannya ..dah baca entri sebelum ini? Saya ada selitkan kebaikan mempunyai bloglist. KLIK SINI.

Panduan Menulis Blog | Mengapa Perlu Ada Bloglist?

Panduan Menulis Blog - Keperluan Meletakkan Bloglist
As-Salam.
Panduan Menulis Blog - Ada blog yang popular tak ada pun bloglist ... mengapa? Aha .. saya pernah ceritakan sebelum ini di entri lepas, anda boleh cari jika sudi .... hanya guna fungsi carian yang saya letakkan di penjuru atas blog ini. Kali ini saya nak beritahu apa kepentingan bloglist pada sesebuah blog.

Mengapa Perlu Ada Bloglist?
Bloglist bertujuan menyenaraikan blog-blog yang kita suka, yang kita ingin jadikan rujukan - tak semestinya blog itu adalah follower blog anda dan anda follower blog mereka. 

Kita inginkan update terkini dari blog itu yang boleh dijadikan panduan untuk kita berblog. Selain itu, ia juga menjadi platform untuk kita mengetahui pelbagai kesah menarik selain dari kisah kita sendiri. Ada juga blog yang menyenaraikan blog-blog yang mereka suka ikut kategori. Antara yang paling terkenal adalah bloglist otai (rujukan) dan juga bloglist untuk tutorial dan panduan blogging.

Namun, ia masih bergantung kepada empunya blog. :)

Nyata, ada kebaikan mempunyai bloglist ... dan ada juga keburukannya .. ohh keburukannya akan saya ceritakan ... nak tahu? HMm pastikan blog ini dalam bloglist anda ... hehehhehehe... weee ....

01 June 2011

Jadual Tariff Elektrik Baru - Mari Lihat Berapa Anda Kena Bayar

Salam.
Ramai dah sedia maklum akan tariff elektrik yang dah pun berubah, atau dengan kata lain yang lebih spesifik .. dah naik sebanyak sehingga 30 peratus. Walaupun dikatakan tak efek banyak kepada pengguna2 domestik, namun sukacita saya nak highlight, dalam kehidupan sekarang ... tak mustahil pengguna biasa boleh menggunakan lebih dari 300kwh sebulan.

Mari lihat jadual ini:

Consumption band (kWh/month) Existing Bill (RM/month) New Bill (RM/month) Increase (RM)
0 - 2000 - 43.600 - 43.600 (No Increase)
201 - 30043.93 - 77.0043.93 - 77.000 (No Increase)
301 - 40077.33 - 110.4077.40 - 117.000.07 - 6.60
401 - 600114.69 - 180.80117.40 - 198.802.72 - 18.00
601 - 800181.19 - 259.20199.23 - 285.1018.04 - 25.90
801 - 1000259.62 - 345.50285.55 - 375.8025.94 - 30.30
> 1000345.95 and above376.25 and above> 30.30

Ok... dah tengok jadual di atas ... sekarang pergi tengok bil semasa anda. Dan bersiap sedia ... :) kumpul duit weihhh atau mungkin anda boleh lakukan lebih baik dengan berjimat cermat!

Sumber: TNB

*p.s: Saya menggunakan sehingga 700kwh untuk sebulan bagi sebuah rumah 2 tingkat.

[Dari Blogger Untuk Bloggers] Siapa Yang Tak Mahu Followers Untuk Blog? Dan Apa Komen Saya Mengenai Blog Baru Pilihan Ini

Salam.
Semua blogger nak follower yang ramai ... apapun sebab ... tujuan tetap sama ... apa dia ehh? Hmmm baca la apa yang mereka ini kata ... 


Saya dah follow blog-blog ini .... dan saya fikir tak salah anda klik yang sama. :) Hanya satu klik dari anda untuk mereka berasa berbunga-bunga di hati ...tetapi jika anda rasa mereka tak layak nak dapatkan kepercayaan anda ... beritahu mereka kenapa ... okeh!

Dan saya ingin buat sedikit teguran mungkin, komen mungkin untuk blog pilihan saya ini:

Klik untuk jenguk blog ini ...KLIK SINI

Perhatian Buat Rakan Dan Sahabat ...

Salam.
Hmm saya nampak ada beberapa masalah timbul bila blog saya tidak muncul dalam update bloglist/blogroll rakan-rakan semua .... saya dah tengok blog2 rakan-rakan yang ada letak blog Bangku Kosong dalam bloglist mereka ... dan jauhhh ketinggalan entri yang dipaparkan di sisi update tu tak sama dengan blog update yang sebenar.

Saya ada perasan, ramai antara pembaca setia blog ini meninggalkan komen nuhh jauh di entri2 ke belakang (previous), ketinggalan lebih kurang 3-4 entri kebelakang.

Ini mungkin disebabkan itegrasi rss blog ini yang masih belum lengkap sepenuhnya sejak bertukar domain. Jadi buat raka-rakan yang masih lagi belum update alamat blog ini, dapatlah kiranya berbuat demikian ... walaupun nampak seperti dah ada di ruangan bloglist anda ... cuma sebagai langkah untuk memastikan anda mendapat yang terkini dari blog ini ... sila tukar url blog ini ke berikut:


atau menggunakan rss:


rss lama blog bangku kosong adalah:
http://feeds.feedburner.com/hasrulhassan

kekeliruan disebabkan penukaran nama rss juga antara penyebab entri terkini blog ini tidak dipaparkan di blog rakan-rakan sekalian.

Harap maklum dan terima kasih kerana update dan meletakkab blog ini dalam bloglist anda.


Tips Untuk Polish Kereta Cara Jimat


Salam.
Kereta anda dah kusam? Cat yang dulunya berkilat-kilat dah makin pudar? Aha .. saya nak kongsikan satu petua ni ... actually, ia bukanlah petua yang hebat mana pun, semuanya gara-gara trial and error.

Kalau anda selalu basuh kereta ...bila mana tak ada sabun basuh kereta, anda harus tahu ada bahan lain di dalam rumah anda yang boleh digunakan untuk cantikkan kereta anda dan menjadikan ia bersih dan bersinar-sinar. 

Ok, mari tengok 'resepi' ini dan mencubanya .... tapi awas, jangan sampai membazirkan air!

Tips Untuk Polish Kereta Cara Jimat

Rahsianya ialah menggunakan pelembut pakaian sebagai bahan aktif membasuh dan membuatkan kereta kilat bersinar-sinar. Jangan gunakan peluntur pulak ehh .... 

Bila Blogger Baru Harapkan Satu Impian Dari Blogger Seperti Ben Ashaari

Salam.
Dah lama saya tak buat entri begini ... entri sebut nama blogger terkenal. Terkenal ke si mamat ni? Ohhh terkenal la ... kalau tak kenapa jadi top 5 dalam Blogger Of The Year dalam Digi WWWow Award. Nak undi mamat ni ... sila ke blog dia ..  kalau nak undi saya - tetapi dalam kategori yang lain, boleh buat di sini: Klik Undi Untuk Bangku Kosong - Best Internet For Good Award.

Hmm .. Ben Ashaari ... bila saya sebut namanya ni dalam apa juga kaitan dengan dunia blog ... lebih2 lagi dunia blog blogger baru ...mesti ramai senyum tanda kenal. Kenal tapi tak cinta ...hehehe... cam saya, saya kenal Ben Ashaari - jumpa? tak pernah ... sembang? takat dalam FB ... itu pun jarang-jarang. Tapi, sebagai seorang blogger yang naik atas sumbangan dia juga .... saya pun tak terkecuali berasa terhutang budi gak pada mamat bermata rabun ni ... hehehe...

Ada satu entri ini dalam blognya - baca sini - mengenai impian ... impian blogger baru terhadapnya dan juga impiannya ... 

Kita dok selalu fikirkan impian kita - macam saya, saya selalu dok impikan ada blogger yang hebat, lebih popular, lebih dah di persada blog tanahair untuk singgah di blog saya, dan komen .... atau paling best memberikan trafik mencanak2 ke blog - ada trafik ..adalah follower tu nanti. Jadi, ini impian saya - ada sama tak dengan impian anda?

Tapi dalam keadaan kita nakkan impian kita tercapai ... kita lupa ... yang orang lain juga ada impian. Nak orang lain tunaikan impian kita ... apa kata kita tunaikan impian orang tu juga. Ada impian yang mereka dambakan, ingat mereka je leh tunaikan impian orang lain .. kita juga sebagai salah satu blogger biasa biasa ...pun dikehendakkan mereka untuk capai impian mereka.

Anda Mungkin Terkena 'Burn Out' Tanpa Sedar!


Salam.
Burn Out? Apa tu? Mungkin ramai yang tak tahu istilah ini, tetapi tanpa sedar ramai yang mengalaminya dalam hidup. Menurut Profesor Dr. Mohamad Hussain Habil, Ketua Bahagian Psikiatri dari Universiti Malaya Specialist Centre (UMSC), burn out merujuk kepada gangguan emosional, mental dan fizikal disebabkan oleh stress berpanjangan.

Burn Out disifatkan sebagai satu bentuk penyakit yang kronik buat mereka yang sering hadapi tekanan dan stress; samada akibat kerja, belajar mahupun masalah peribadi. Namun, masalah ini sering dikaitkan dengan masalah stress berlebihan di tempat kerja. Tempat kerja dikenal pasti antara penyumbang tekanan paling tinggi dalam hidup seseorang. Tekanan kerja akibat ditegur bos, kerja yang perlukan dateline, kesilapan teknikal, dan gosip serta politik pejabat adalah penyumbang kepada masalah tekanan di pejabat.

Anda mungkin terkena burn out! Mari lihat tanda-tanda mereka yang mengalami masalah burn out ini:

Tanda Terkena 'BURN OUT'

Terliur Melihat Keindahan Wanita

Salam.
Wanita memang cukup indah. Lihat dan pandanglah dari sudut mana pun .... pasti ada part yang akan buat orang lain terliur ...bukan cakap-cakap lelaki ... malah wanita sendiri akan bulat mata apabila melihat kecantikan dan keindahan seorang wanita lain.

Keindahan pada seorang wanita ada banyak ..... ada dalaman dan ada luaran. Jika bijak, boleh lihat keduanya, dan bagi lelaki ... jika dapat memiliki seorang wanita yang punyai kedua-dua keindahan itu, dah kira sangat beruntung.

Tetapi, kekhuatiran saya ialah ... akibat terlalu ingin menonjolkan diri, wanita dan gadis mudah sangat memperlihatkan keindahan mereka. Tanpa segan silu pula tu. Bagi yang memandang ... hmmm bukan takat nganga dan terliur .... malah ada yang naik kepala biru. Akhirnya, yang sepatutnya tiada apa-apa menjadi dosa .... yang boleh dielakkan tercela menjadi santapan ntah apa-apa.

Andai Jiwa Tak Tenteram ...

Salam.
Kalau anda semua tetiba rasa debar-debar, khuatir atau risau .... amalkan yang berikut:


Hmm ... salah seorang blogger baru buatkan entri ini di dalam blognya. Hmm bagus kan ... awal2 lagi dah berikan kebaikan kepada orang lain meskipun blog masih baru dan follower pun sangat kurang.

Walaupun gitu, dia insyaAllah akan dapat cambahan pahala atas apa yang telah dia lakukan, buat entri ini, dan saya pula dengan tanpa segan silu, copy dan jadikan entri saya ... dan anda pula ... baca apa yang saya tulis ... dan setiap kali bibir dan lidah anda membaca ayat di atas itu dari blog ini, maka secara automatisnya (insyaAllah) kebaikan diterima oleh empunya diri tadi tu.

Kan bagus berkongsi begini. Terima kasih buat sahabat blogger ini. Jangan lupa pergi ke sini untuk tahu kaedah dan adab baca ayat diberikan untuk menenangkan jiwa yang kacau bilau ... :)

31 May 2011

Siri Kisah Kerajaan Agung Dunia - Kerajaan Inggeris

Jajahan Kerajaan British. Foto: Wikipedia

Salam.
Saya bawakan pula Kerajaan Inggeris atau The British Empire - antara kerajaan terbesar dalam Siri Kisah Kerajaan Agung Dunia. Hebatnya kerajaan ini sehingga negara kita juga merupakan antara jajahannya, sedangkan ia beratus ribu jauhnya dari kita.

Kerajaan Inggeris dikenali sebagai kerajaan terbesar dalam sejarah, kerana menguasai lebih dari 13.000.000 kilometer persegi, yang kira-kira seperempat dari jumlah luas kawasan bumi, dan memerintah lebih dari 500 juta orang, juga merupakan seperempat penduduk dunia.

Akibatnya, warisan itu dicantumkan pada tanah jajahan memberi kesan sangat besar dalam melibatkan reformasi politik, pertukaran budaya dan cara hidup.

Bahasa Inggeris, yang tersebar adalah bahasa kedua yang paling banyak digunakan di dunia pada masa ini, dan ahli linguistik setuju bahawa bahasa Inggeris adalah bahasa standard de facto dunia.

Kerajaan Inggeris pasti salah sebuah kerajaan yang paling berpengaruh yang pernah ada dalam sejarah manusia.

Sumber: Wikipedia

Siri Kisah Kerajaan Agung Dunia - Dinasti Han

Salam.
Sekali lagi saya bawakan mengenai Siri Kisah Kerajaan Agung Dunia. Sebelum ini, saya dah ceritakan serba sedikit mengenai Empayar Rom, Kerajaan Rom Suci serta Kerajaan Monggol. Kerajaan-kerajaan ini cukup hebat, namun akhirnya jatuh bila tiba masanya. Dari satu kerajaan ke satu kerajaan, dari satu empayar ke satu empayar, ceritanya tetap sama ... pengaruh mereka tertanam di seluruh pelusok dunia. Kita boleh lihat peninggalan kerajaan-kerajaan hebat ini di zaman sekarang - inilah bukti bahawa kerajaan-kerajaan ini hebat dan gah semasa zamannya.

Dinasti Han

Sebelum wujudnya Dinasti Han, negara China berada dalam kancah pergolakan perang saudara. Mereka semua bertelagah mengenai soal penguasaan wilayah. Siapa yang mempunyai wilayah yang terbesar dan terbanyak, akan dikira sebagai maharaja China. Namun, semua ini berakhir apabila Qin Shihuangdi mati pada tahun 210 SM.

Qin Shihuangdi merupakan pemerintah tertinggi di zaman pergolakkan ketika itu - dan dinamakan Kerajaan Qin. Setelah banyak pertumpahan darah, setelah banyak nyawa melayang akibat perang saudara, kerajaan ini runtuh dengan kematiannya.

The Han Dynasty. Foto: National Geographic
Era seterusnya ialah era Dinasti Han yang memerintah China selama lebih 400 tahun. China telah bersatu semasa pemerintahan Dinasti Han. Pemerintah pertama Dinasti Han ialah Liu Bang. Liu Bang sebelumnya merupakan seorang pegawai bawahan di Zaman Pemerintahan Dinasti Qin. Oleh kerana kekejaman yang dilakukan semasa pemerintahan Kerajaan Qin ini, maka Liu Bang telah mengumpulkan tenteranya sendiri dan menumpaskan Kerajaan Qin.


Trafik Tinggi Tetapi Tiada BE Dari Nuffnang

As-Salam.
Aha ... sebelum ini ada blogger yang mencoretkan sesuatu dalam ruangan komen, mengenai petua yang saya berikan tentang bagaimana nak dapatkan Buffered Earnings (BE) dari Nuffnang. Menurutnya, blog dia punyai trafik yang ribu2 sehari! Malah kadangkala boleh capai puluh ribu sehari ...namun dia mempersoalkan mengapa tiada BE dalam blognya yang meletakkan Nuffnang sebagai agen pengiklanan di blog.

Lama juga saya mencari jawapan, dan akhirnya saya dah tahu. Bagaimana saya tahu? Hmm ada trial and error yang saya buat. Dan ini kesimpulan yang boleh saya berikan... mungkin benar, mungkin tidak ... mungkin juga bercanggah dengan tips yang saya berikan sebelum ini mengenai BE Nuffnang. Apapun, mari fikir sama-sama .... :)

Trafik Tinggi Tapi Bukan Tempatan
Sebagai sebuah medium pengiklanan, target iklan itu amat penting. Dalam aplikasi iklan Nuffnang sendiri, dah ada robot sendiri yang akan menilai dan membuat analisis tentang corak trafik yang sampai ke satu-satu blog.

Apabila trafik tinggi pada satu-satu blog, pengiklan yang berminat memberikan BE ini atau Advertorial sekalipun, mesti melihat keupayaan blog itu mengundang pembaca berdasarkan target market mereka. Jika blog anda trafik tinggi tetapi ia punca dari bukan tempata - selain Malaysia, jadi agak tidak berbaloi untuk menempatkan iklan di blog yang tidak mengundang trafik yang mereka perlukan.

Ya, benar trafik blog itu tinggi, tetapi jika trafik itu datangnya lebih 50 peratus dari bukan target geografi yang mereka inginkan, masakan nak diberikan BE.
Katakan ada iklan tentang tayangan primier citer wayang best, dan ia bakal ditayangkan di Malaysia, jika pengiklan nak war-warkan dan berikan BE pada blog yang trafik tinggi datang dari Indonesia atau US, buat apa diberikan BE? Betul?

Jadi, harus kita lihat .... walaupun trafik blog kita tinggi ... selidik dari mana datang trafik ini, adakah tinggi sebab datang dari blog2 tempatan, blog luar negara, trafik dari selain Malaysia.... 

Paling penting adalah lihat blog kita dalam Alexa, berapa banyak site yang link kepada kita, jika banyak dari Malaysia ... aha ... insyaAllah boleh dapat BE. Cuba lihat blog2 biasa yang kurang pengunjung tetapi dapat BE dari Nuffnang.... kisah2 mereka dalam blog bersifat tempatan, pastu ada banyak link dari blog2 tempatan lain. Dan sebagai langkah mudah untuk anda dapatkan link tempatan ini, anda buat tukaran banner/badge ataupun url, supaya lebih banyak backlink ke blog... lebih banyak la viral trafik. :)

*p.s: Jangan tiru blog Bangku Kosong sebab dari dulu lagi tiada BE sebab carca merba ...hehehehe

Entri Yang Bagus? Dengki Dengan Entri Jana Trafik?

Salam.
Tak habis nak nyakat ehh ... hmmm ala saya bukan orang popular, dan blog ini pun bukan popular .. tak yah la dengki2 ehhh ... nak rembat apa saja dalam blog ni ... saya persilakan. Saya langsung tiada masalah anda nak copy paste ke apa ke ... tak ada masalah langsung, malah saya suka je anda buat. Jadi, kalau ada di kalangan anda yang tanya, boleh ke ambik artikel ni .. artikel tu ... saya ok je. :)

Tapi ada juga blogger yang tak berapa suka. Betullah tu .. hasil kerja dan penat lelah mereka ... kenala sedikit sebanyak diberikan kredit. Weihh ada yang tak tidur malam tau ... semata-mata nak hasilkan entri yang bagus.

Entri yang bagus? Macam mana dan bagaimana tu ehh? 

  • Entri itu menarik pembaca hanya dengan melihat tajuk atau gambar yang ada pada entri.
  • Entri itu tak perlu dipromote, ia secara sendiri dicari oleh enjin carian kerana isinya yang mantap serta yang sangat berkaitan dengan apa yang orang lain cari.
  • Entri itu menghasilkan banyak respon dan komen dari pembaca.
  • Entri itu sering dibaca berulang kali .. :)

[Senda Gusi] Takut Dengan Ayam

Salam.
Aduhhh ... hahahaha ... kalau bab bercerita pasal lawak jenaka dari geng-geng ni ...memang banyak yang terbaekk ... Nih, saya nak kongsikan kepada anda satu lawak jenaka dari geng-geng ni....

Jagung dan Ayam 

Seorang lelaki sakit mental menganggap dirinya adalah jagung dan terlalu takut dengan ayam. Jika ternampak haiwan itu, dia akan lari lintang pukang kerana menyangka ayam akan memakannya. Akhirnya, lelaki tu dimasukkan ke rumah sakit jiwa. Setelah beberapa bulan, doktorpun melakukan ujian ke atas lelaki itu bagi mengenal pasti apakah dia telah pulih ataupun tidak.

Doktor : Adakah kamu tahu siapa diri kamu sekarang?
Lelaki : Ya doktor.
Doktor : Siapa kamu sebenarnya.
Lelaki : Saya ini manusia doktor.
Doktor : Ya ke? Bukan jagung?
Lelaki : Bukan, saya manusia doktor.
Doktor : Kamu takut dengan ayam?
Lelaki : Tidak doktor.
Doktor : Hmm..bagus. Nampaknya kamu dah sembuh.
Lelaki : Tapi doktor, saya ada satu pertanyaan.
Doktor : Apa dia?
Lelaki : Ayam tahu tak yang saya ni dah berubah jadi manusia.
Doktor : "

*p.s: Dah undi blog ini untuk Digi WWWow Awards Tak? Jika sudi .. undi sini.

[Dari Blogger Untuk Bloggers] Blog Pink Dari Pikok!


Salam.
Edisi kali ini saya perkenalkan blog seorang cikgu .... pin kalerrr nyer cikgu. Nyata dalam blognya mendescribekan diri sebagai gadis bermata bulat berspek besar, mengingatkan saya akan klise seorang guru bahasa inggeris yang tekun mengajar anak-anak murid.

Kalau nak tahu pengalaman menjadi seorang guru, anda boleh jenguk blog ini ... :) KLIK SINI

Sebelum tu .. sedikit teaser yang sweet je ... erkkk sempat lagi tu cikgu bermata bulat ni bergambo ehhh .. weeeee ~


|Pakar SEO Blogspot|

Copyright @ 2014 HASRULHASSAN™. Originally by Templateism | for Terkini MH370 | Read Disclaimer

Ping your blog, website, or RSS feed for Free