hasrulhassan.com
Cabaran Duit Raya 2014

12 May 2011

Yang Remeh Temeh

Salam.
Sekadar nak kongsi sesuatu yang mungkin akan bukakan sedikit mata. Ini merupakan lirik lagu bertajuk Yang Remeh Temeh yang dinyanyikan oleh Pak Pakdir. Lagu ini telah berjaya masuk final Juara Lagu 1992, dan merupakan antara lagu kesukaan saya pada waktu itu.

Meh layan lirik lagu Yang Remeh Temeh ini. Tak tahu camner lagu ini? Leh layan video di akhir entri ini.


Lirik Yang Remeh Temeh - Pak Pandir

Ada mata pandang
Ada telinga dengar
Ada mulut diam
Ada tangan garu
Ada kaki goyang

Ada otak pandai
Ada akal pakai
Ada bijak gadai
Ada mata pejam
Ada mulut kunyah

11 May 2011

Segar Mata Bila Tengok Gambar Ini

Salam.
Petang-petang camni, apatah lagi kalau di pejabat, sesekali nak jamu mata juga tengok benda-benda yang fresh! Mengikut satu kajian, jika mata anda rasa mengantuk dan layu .... cuba pandang dan lihat benda-benda yang menghijau ..... lebih bagus kalau melihat pokok2 segar. Dikatakan nanti, anak mata yang menangkap warna hijau ini akan memberikan signal bahawa anda sedang berada di kawasan yang sungguh damai. Lalu menyebabkan sistem saraf anda lebih alert.

Hmm ... saya selalu juga praktikkan ini apabila penat memandu di lebuhraya. Apabila berhenti di Rehat dan Rawat, saya takkan lepaskan peluang untuk lepak di bawah pokok .. dan sesetengah tu yang ada pondok rehat ... saya akan berehat sambil tengok pepohon hijau yang ada. Dan memang betul, ia menyegarkan mata ... kurang rasa mengantuk. 

Lagi satu faktor ialah oksigen .... bila mengantuk ada kajian mengatakan bahawa bekalan oksigen tak cukup dalam badan. Badan jadi lesu dan tak bermaya. Jadi, pandai2 la ambik fresh air bila rasa mata kuyu semacam. Tak caya? Hmm agak2 rasa ngantuk di pejabat ...cuba keluar kejap ... saya yakin anda kan rasa segar bugar....hehehehe....

Ok, meh layan mata dengan gambar pemandangan cantik (ada 6 gambar) ini:
 

[Gambar] 8 Lapangan Terbang Paling Berisiko Buat Juruterbang

Salam.
Kali ini saya membariskan lapan buah lapangan terbang yang mungkin jika anda seorang pilot, akan rasa gagap2 nak buat pendaratan. Lapangan terbang ini merupakan antara yang paling mencabar di dunia disebabkan keadaan fizikalnya yang ekstrem.

Dan kalau anda sebagai penumpang kapal terbang pun ... pasti akan terketar2 dan debar2 bila anda tahu yang anda perlu mendarat di lapangan terbang yang sebgini. Penuh risiko. 

Jom layan ...

8 Lapangan Terbang Paling Berisiko Buat Juruterbang

Barra International Airport - Terletak di Scotland. Lapangan terbang yang betul2 di atas pantai, dan lapangan terbang ini akan 'lenyap' mengikut keadaan air pasang surut laut! Jadi, pastikan tiba di lokasi ketika air surut .. kalau tak .. macam mana nak mendarat?

Barra International Airport

10 May 2011

Bila Blog Tidak Disukai, Biar Tersedak Jangan Tercekik

Salam.
Lagi kes papar aib orang (blogger) dalam entri. Aduh ..... tu la pasal, buat blog semata nak hentam orang lain ... apa kes nih? Janganlah begini .... ini bukan pertama kali .. dah jadi isu basi dah. Dah ramai kata jangan. ... tapi dok buat juga. Seronok ke nak aibkan orang lain ni? Seronok? Apa kata bila berlaku pada batang idung sendiri.

Saya tahu mereka yang buat entri gitu bertujuan nak sedarkan orang - mungkin sayangnya terlebih tetapi harus ingat, orang takkan faham apa yang kita sampaikan secara direct dalam blog ni. Blog bukan ditulis dengan dilengkapi faktor emosi sebenar - letak la emoticon ke bagai ke ... tak semestinya orang yang baca bernada sama dengan kita.

Saya faham ... anda nak berdakwah, tapi bukan dengan cara kasar mengaibkan orang. Letak nama ...letak gambar pastu kata itu dan ini, itu bukan cara yang betul. Sia-sia je nanti. Dari kata orang lain dapat dosa ... dosa kita wat entri macam tu - tak terfikir ke? Kata Ustaz Zamri, yang penting penyampaian, sampai atau tidak adalah bukan tugas kita .. itu urusan Allah Taala untuk bukakan pintu hati.

Saya tak pandai pasal hukum, jadi anda mungkin boleh persoalkan. Tetapi, logik akal apa .... baling tahik .. agak2 dapat bunga tak? Melainkan si empunya diri yang kena tu, seorang yang murni hatinya ... diberikan bunga wangi sewangi wanginya agar yang tadinya mengaibkan tersedar dari kesilapan.

Jadi, buat mereka yang jadi mangsa ... kalau blog anda diancam begini, diperlakukan sedemikian, kena attack secara peribadi, harus kena ingat ... biar kita tersedak ... jangan sampai tercekik ... tercekik mati ooo .. huhuhuhu

Tersesat Jalan .... Guna Apa? Kita Lebih Percaya Gadjet Dari Manusia

Salam.
Hubungan dan orientasi komunikasi kita memang semakin berkembang, dan dalam perkembangan itu, kita semakin lama menjauhi nilai murni yang selama ini menjadi ikatan akrab sesama manusia. Saya terfikir tadi, jika dulu ... andai tersesat jalan ... kita akan bertanya pada orang ... dari situ, komunikasi sesama manusia berlaku.

Tapi cuba lihat apa berlaku kini, kita dah tak tanya orang dah ... kita lebih suka guna GPS ... aha ... teknologi telah mengambil alih peranan di sini. Tiada lagi komunikasi sesama manusia. Manusia pula lebih senang dan mudah untuk menjadikan gadjet serba hebat ini sebagai panduan untuk mereka.

Adakah manusia tidak lagi mempercayai manusia? Semuanya perlu bergantung kepada gadjet dan mesin? 

Saya terfikir, di kemudian hari kelak ...skil komunikasi manusia akan jadi ke belakang ... masakan tidak, jika kurangnya interaksi sesama manusia. Menjawab pertanyaan telefon pun guna mesin. Beli air pun dah guna mesin. Kesannya nanti?

Fakta Menarik | Ikan Paling Berbisa di Dunia

As-Salam.
Nak tahu ikan paling berbisa di dunia? Hmm inilah dia .. Ikan Batu (Stone Fish). Sekali pandang saling tak tumpah macam ikan kerapu je. Tapi ianya bukan. Ia ikan dengan bisa yang boleh mengancam nyawa manusia.


Ikan ini boleh dijumpai di lautan Indo-Pasifik, dan ada juga bukti ia bukan sahaja hidup di lautan tetapi sesetengan spesiesnya hidup di sungai. Ikan ini ada duri di sirip dorsal yang akan menegak ke atas bila merasa dirinya terancam.

Penyelam terutamanya sering terpijak ikan ini kerana rupa bentuk ikan ini yang seakan-akan batu. Seandainya terpijak, rawatan kecemasan yang boleh dilakukan selain menggunakan antivenom ialah dengan memanaskan bahagian terkena tusukan duri ikan batu ini. Gunakan air panas yang melebihi 40 darjah celcius dan tuamkan di tempat terkena racun.

Ia mudah didapati di perairan Australia dan juga Indonesia.

Sumber: Wikipedia

09 May 2011

Nak Berlawak Jenaka Biar Kena Tempat Dan Orangnya ...

Salam.
Anda mungkin disukai, mungkin dalam masa yang sama tidak disukai. Anda memang terkenal dengan jenaka anda, lawak anda, tetapi bukan semua orang 'faham' akan lawak anda. Jadi, jangan marahkan orang lain jika lawak anda itu tidak membuatkan orang ketawa.

Bukan Semua Orang Suka Lawak Kita. Foto: Lensahasrul

Ya, walaupun kita suka berlawak, malah asyik nak berjenaka sepanjang masa, walaupun dalam keadaan yang sepatutnya serius ... lambat laun nanti akan makan diri. Anda harus faham, manusia ini dicipta dengan pelbagai emosi ... bukan hendak bergelak ketawa sepanjang masa.

Memang niat kita murni, nak menggembirakan hati yang luka, tapi adakala, lawak jenaka tidak boleh mengambil tempat. Berpadalah .... perlu tahu kesesuaian. Peka kata orang. Ini tidak ... main balun semua nak lawaknya pun. Ishhh .... 

Jadi, sekadar untuk ingatan diri sendiri dan mungkin anda juga, nak berlawak ...biar kena tempat, biar kena orang. Bukan semua orang sukakan lawak kita, nanti tak pasal dari sepatutnya ketawa berdekah, ada pula yang bengkak mata .... tak pun hilang gigi .. dah tak boleh nak senyum tunjuk gigi .. aduh.

Bapanya Menghadiahkan Bugati Veyron Sempena Majlis Pertunangan

Salam.
Wahh beruntung betul - Dah la dapat rumah, dapat pula kereta yang paling pantas ... perghhh best ...memang best. Itu baru bertunang, belum lagi kahwin ...

Bernie Ecclestone - pemilik jenama Formula One (F1) telah menghadiahkan rumah, serta menerbangkan Rihanna dari Paris dengan helikopter sempena majlis pertunangan anaknya Petra. Majlis pertunangan anaknya itu turut disertakan dengan pameran kereta eksotik, terpantas, cantik dan mengagumkan.

Petra dan Jamie Stunt
Bos F1 - Bernie Ecclestone

Majlis itu meraikan Petra, 22, yang bertunang dengan seorang usahawan - Jamie Stunt, 26.

Selain rumah agam bernilai 66.5 Juta Pound yang diberikan kepada Petra, anak perempuan Bernie ini turut mendapat hadiah sebuah kereta Bugati Veyron yang bernilai 800 Ribu Pound, antara kereta terpantas dan eksklusif.


Laman Web Ini Bekal Pasangan Untuk Gay

As-Salam. Bukan baru, tetapi dah lama berlaku cuma sekarang kita baru sedar (kot). Gejala ini gejala mengundang bala. Tak faham bagaimana boleh suka sama suka sesama sejenis. Normal ke kalau sesama jenis bercinta? Naluri songsang ..... ishhh mintak dijauhkan.

Memetik berita dari KOSMO! Online:

KUALA LUMPUR – Kegiatan seks songsang melibatkan golongan gay di Malaysia kini semakin berleluasa berikutan wujudnya sebuah laman sesawang yang dijadikan medium oleh golongan itu untuk mencari pasangan masing-masing.

Laman sesawang yang beroperasi di Amsterdam, Belanda itu turut menawarkan pelbagai kemudahan termasuk muat turun video lucah, majalah dan khidmat teman sosial.

Lebih mengejutkan, laman sesawang yang dilayari oleh kira-kira 65,000 pengunjung sehari itu turut menyenaraikan kelab-kelab khusus untuk golongan gay dari luar negara yang ingin berkunjung ke Malaysia.

Ia turut menyediakan khidmat tukang urut tempatan, lengkap dengan alamat dan nombor telefon.

Golongan terbabit yang mendaftar menerusi laman sesawang itu secara percuma boleh memuat turun aksi mengghairahkan dan berinteraksi dengan ahli secara langsung.

Wartawan Kosmo! mendapati ramai golongan gay dari Malaysia menjadi ahli dalam laman sesawang tersebut menerusi lebih 30 pelawaan yang dihantar melalui laman berkenaan.

Mungkin mereka lupa akan sejarah lama, mungkin golongan ini terasa kebal akan dosa dan pahala. Mereka bukan tak tahu beza mana baik dan buruk. Mereka kata - ini suratan takdir .... ye ke? Bukankah ia sebagai dugaan untuk menguji keimanan? Tidak terfikirkah mereka bahawa mereka dipilih untuk dimantapkan iman mereka? Tidakkah mereka tahu bahawa seandainya mereka silap langkah .. mereka tidak akan merasa bau syurga? Apa yang mereka cari? Kelazatan yang ntah apa-apa ... yang tak kekal?

Saya berharap agar golongan ini diberikan hidayah, dan didoakan semoga mereka bertaubat dan kembali ke pangkal jalan. Ini adalah salah. Ia nyata dan terang. Ia melanggar hukum alam. Walau apapun alasan, mereka seharusnya tahu ... manusia itu dijadikan berpasangan berlainan jantina!

Ben Ashaari | Blogger Yang Terkenal Dengan Segmen Bakal Timang Cahayamata?

As-Salam.
Baru je dapat tahu ni ... kebenarannya saya tak dapat pastikan lagi melainkan si tuan punya badan berkata - betul. So .... apa ekkk adakah ini entri gossip? Hmm tapi ada cakap2 dalam dunia blog yang mengkhabarkan bahawa Ben Ashaari bakal menimang cahayamata tak lama lagi.

Dan dengar-dengar dok menunggu isteri .... wahh bagus ni .. so sesapa nak cari contoh suami .. leh cari macam si jejaka bernama Ben ni ... bukan Ben Ashaari ehh .... dia pernah cakap .. dia dah cukup kuota .. hahaha .... 

Buat Ben, seandainya berita ini adalah benar, maka didoakan semoga isteri dan anak yang bakal lahir selamat semuanya, dan semoga dapat anak yang comel lagi berketul badannya .. hehehe.... :) banyak2 berdoa. Dan jangan lupa ... ampunkan segala dosa isteri supaya nanti mudah melahirkan. Nak tinggalkan ucapan? Boleh tinggalkan di entri blog beliau ini: KLIK SINI.

Oh ya, ada sorang lagi sahabat blogger saya yang dah diam ... dulu rajin bebenor dia singgah dan komen, mungkin dah bersalin gamaknya. Nak baca blog dia? KLIK SINI.

Ben Ashaari - Seorang blogger yang hebat dan banyak bantu blogger baru naik dalam dunia blog. Santai adalah konsep blog beliau. Jika anda mencari blog santai untuk menyantai .... leh la ke blog Ben Ashaari, dan kalau nak undi saya sebagai blogger pilihan .. meh undi di sini ...Klik Dan Vote!

PTK Diganti Dengan Konsep 360 Darjah

Salam.
Baru sahaja mendapat tahu .... anda dah tahu? Sapa kerja gomen kena patut tahu benda ni. Sebab ...ini berkaitan dengan kerjaya anda.

PUTRAJAYA: Mulai 1 Julai depan prestasi kakitangan awam akan dinilai menggunakan konsep 360 darjah oleh pegawai atasan, rakan sejawatan dan kakitangan bawahan bagi menentukan tahap kecekapan mereka untuk pertimbangan sebuah panel khas bagi kenaikan pangkat, pengisian jawatan kosong yang lebih tinggi serta penempatan baru.

Konsep baru yang nama khususnya sedang dikenal pasti, akan digunakan untuk menilai tahap kecekapan kira-kira 1.2 juta kakitangan awam bagi menggantikan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) yang dimansuhkan pada 1 Januari lalu, selepas digunakan selama lapan tahun sejak 1 November 2002.

Tingginya Darjat Ibu di Sisi Agama Islam

As-Salam.
Pendek dan ringkas. Mungkin ini entri sesuai dari saya buat ibu-ibu terutama ibu saya - Halimah Salam. Ibu saya mungkin tak baca blog saya, tetapi saya fikir ..... erkkk ...hmm (diam tak tahu nak tulis apa).

Kedudukan Ibu yang sangat mulia di sisi agama Islam.

Riwayat dari Abu Hurairah RA, bahwasanya ada seorang anak laki-laki datang kepada Rasulullah SAW.

Ia berkata, ''Wahai Rasulullah, siapakah yang paling berhak saya perlakukan dengan baik?'' Nabi menjawab, ''Ibumu.'' Ia bertanya lagi, ''Kemudian siapa lagi?'' Nabi menjawab, ''Ibumu.'' Kemudian ia bertanya lagi, ''Kemudian siapa lagi?'' Nabi menjawab, ''Ibumu.'' Ia masih bertanya lagi, ''Kemudian siapa lagi?'' Nabi menjawab, ''Bapakmu.'' (HR Bukhari dan Muslim).
Isteri Nabi, Aisyah pernah bertanya kepada Rasulullah SAW, ''Wahai Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya atas wanita?'' Nabi menjawab, ''Suaminya.'' Lantas Aisyah bertanya lagi, ''Siapakah yang lebih berhak atas seorang laki-laki?'' Nabi menjawab, ''Ibunya?'' (HR Ahmad).

Dalam Quran meletakkan darjat tinggi buat kedua ibu bapa:

Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia, dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya, atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka janganlah sekali-kali engkau mengatakan kepada keduanya perkataan "ah!" - Jangan pula engkau membentak mereka, dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia. Rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan, dan ucapkanlah: "Wahai Tuhanku! Sayangilah mereka berdua, sebagaimana mereka berdua telah menyayangi aku semenjak kecil." (Al-Quran Surah. 17:23-24)

Satu kisah buat kita semua, agar ibu sentiasa dihormati, disayangi dan dijunjung tinggi:

Review Blog By Penulis Senja

Salam.
Hmm ... terkadang nak juga dapatkan pandangan blogger lain mengenai blog Bangku Kosong ni. Walaupun asyik dengan blog sendiri, perlu tahu juga pendapat orang lain. Andai blog ingin dibaca oleh ramai, perlu tahu apa yang orang lain tak mahu dalam blog kita. Dan pendapat majoriti diambil pakai sebagai panduan untuk perbaiki apa yang kurang atau terlebih.

Bila berkata pasal blog, apabila saya menyebut blog Bangku Kosong, sukacita nak maklumkan yang Bangku Kosong tu bukan nama gelaran buat saya ..... Bangku Kosong ialah nama untuk blog ini yang ditulis oleh saya (hasrulhassan). Dalam kebiasaan, bila sebut blog A ... A tu merujuk kepada penulis dan pemilik blog, tetapi lain pula halnya dengan blog ini. Seandainya, saya sebut blog Bangku Kosong .... ia merujuk blog ini :) kerana saya ada satu blog lain ... blog LensaHasrul ... yang juga satu blog kelolaan saya.

Di kesempatan yang telah diberikan, saya ingin sertai satu segmen, Review Blog by Penulis Senja, yang membuka ruang buat saya untuk melihat apa reaksi orang lain terhadap blog Bangku Kosong ini.


08 May 2011

Mengapa Saya Letak Bloglist?

As-Salam.
Apa fungsi anda letakkan bloglist dalam blog anda? Sesetengah blogger, mereka meletakkan senarai blog yang mereka sukai, dan ada juga yang letakkan blog-blog yang menjadi pengunjung setia atau followers blog mereka.

Bagi saya, saya cuba seimbangkan dengan mereka yang menjadi followers, dan juga menyenaraikan blog yang sering menjadi rujukan saya. Rujukan itu bermakna menjadikan blog mereka sebagai salah satu rujukan untuk menulis dengan baik dalam blog.

Saya juga kadangkala suka menulis entri mengenai pendapat orang lain, atau pendapat dari blogger lain. So, blog2 dalam bloglist la yang selalu saya singgah, dan baca entri2 yang ada. Mana saya rasa dan fikir nak ulas atau beri pandangan, maka saya akan beri pandangan menerusi blog saya. Dan insyaAllah, saya pasti akan berikan backlink kepada pencetus idea saya untuk membuat entri tersebut.

Ada sesetengah orang - termasukla saya, meletakkan bloglist sekadar nak share trafik dari pemilik blog. Share trafik di sini bermaksud, andai ada singgah blog sini, mereka nampak ada tajuk menarik di senarai blog tu ... mereka akan klik .... benda ni juga sering dikatakan sebagai blog hopping .... :)

Jadi, apa fungsi bloglist buat anda?

Dari Kaset Dan Pita Filem, Erika Iris Simmons Menghasilkan Potret Hebat


Salam.
Begitu awesome ..... itulah kata-kata awal saya apabila melihat hasil kerja Erika Iris Simmons. Benda yang simple dan kini semakin dilupakan, menjadi satu bahan kekreativiti buat dia. Idea menghasilkan potret dengan tali tape pita atau kaset ini buat saya, adalah sesuatu yang di luar kebiasaan. Saya fikir hanya dia sahaja yang melakukan dengan penuh teliti dan menghasilkan satu persembahan yang boleh memukau ramai.

 

Sebenarnya, Erika Iris Simmons ini gemar mencari benda-benda yang terpakai ataupun yang sudah tidak digunakan lagi sebagai satu bahan eksperimen untuk karya seni. Dia menggunakan benda-benda tersebut lalu diceraikan atau disusun semula menjadi satu hasilan yang menarik.... dan tali tape kaset merupakan salah satu darinya.

'The Ghost in Machine" merupakan satu set hasil karyanya dari tali tape kaset menjadi satu potret. Mari saya kongsikan hasil karya seni hebat Erika Iris ini, atau anda boleh saja melawat laman web serta blognya di sini: IRI5


07 May 2011

Bila Buat Blog Kerana Kejar Kekayaan Segera

As-Salam.
Fenomena buat blog untuk mendapat kekayaan segera bukan satu topik baru, malah ia dah berlaku lama dah, cuma sebelum ini tak terlalu exposed. Sejak akhir-akhir ini sahaja, bila mana media massa arus perdana mula membina ruang buat blogger menjadi tajuk utama akhbar. 

Dan biasalah, dah memang begitu, sebagai pelaris ...tajuk sensasi menjadi tajuk utama muka depan. Saya pasti ramai yang ingat mengenai kisah seorang blogger yang menjana pendapatan hebat dan mewah daripada blog. Ya, ia boleh dilakukan, tetapi harus faham ... empunya blog tersebut bukan buat blog dengan niat nak buat duit. Duit, kekayaan, kemewahan dan pendapatan ribuan yang beliau dapat sekarang bukan disebabkan niatnya buat blog untuk buat duit .... tidak .... so perbetulkan niat anda itu.

Bila kita masuk dunia blogging dek kerana mengejar kekayaan segera sebegitu, blog kita akan penuh dengan iklan-iklan ... sedangkan pembaca dan pengunjung yang datang ke blog bukannya nak tengok dan baca iklan ... mereka datang nak baca entri dalam blog, nak baca buah fikiran kita yang kononnya nak dikongsi dengan pembaca lain.

Begitulah kita - termasuk saya juga, teruja mungkin dengan kebolehan blog untuk menjana ribuan ringgit. Buat beberapa entri dan posting, promo skit sana-sini suruh orang masuk blog ...walhal blog kita dok penuh dengan iklan kiri kanan atas dan bawah... dari macam2 sumber dan platform. Entrinya pula diberikan ruang sempit ... nak kena pakai kanta baru leh baca.

Meh baca apa yang dikata oleh blogger ini - Kujie, yang bukan orang baru dalam dunia blog .... dah peroleh pun pendapatan dari blognya, tetapi cuma anda lihat bagaimana rupa blog kak Kujie ni .... [Bila Jumpa Blog Seperti Ini] ... jadi jangan sasarkan niat awal anda dek kerana teruja melihat blogger lain menjana pendapatan ribu-ribu. Ia takkan berlaku, jika niat kita itu dah tersimpang dari tujuan asal berblogging.

Jadi, mari sama-sama perbetulkan apa yang tak betul. Iklan tu cuma diibaratkan serbuk perasa je dalam blog. Tak perlu tambah banyak2 ..nanti pening dibuatnya.

Kebahagiaan Hari Ini Tidak Sama Seperti Dulu

Salam.
Zaman sekarang ...lain bebenor dengan zaman dulu. Dulu, barang murah ... murah pada yang memang dah hidup senang, tapi sebenarnya mahal jugak. Barang sekarang lagi2 la mahal ..berkali ganda, dan itulah harga yang perlu kita bayar atas segala kemajuan yang kita capai. Semakin kita maju dalam bidang yang ada, semakin tinggi harga yang perlu kita bayar untuk sesuatu keperluan.

Siapa yang kawal harga ini? Mengapa dulu tidak semahal sekarang? Mengapa dulu boleh beli kuih muih serendah lima sen? Siapa yang telah menyebabkan harga barang2 mentah ini naik ... dan mengapa serta kenapa ia naik?

Saya kadangkala dok fikir rasional semuanya berlaku. Nak dikaji memang letih, apatah lagi jika saya ini yang memang tidak pengetahuan mengenai selok belok dunia jual-beli, permintaan dan pengeluaran. Mungkin ada ahli yang bijak memikirkannya.

Fikirkan. Jika dulu kita bayar orang - upah untuk tuai padi .... harganya beras ketika itu? Dan apabila kita bertukar dengan mesin menggantikan tenaga kerja manusia ..harga beras bagaimana?

Ada negara jika dinilai dari segi 'harta' memang kaya raya, ada telaga minyak merata-rata, tetapi rakyatnya banyak gak yang merempat tak tentu hala. Ada gak negara yang kaya dengan hasil bumi, tetapi kadar kemiskinan antara yang tertinggi.

Jenuh. Apa boleh kita buat? Nak tak nak ... nak hidup, perlu berjimat cermat. Kalau nak hidup lebih selesa, kena kerja keras, perlu bunuh banyak masa bersama keluarga. Kerjaya diutamakan dari segala. Dan bila kerana ingin kehidupan lebih selesa, kita abaikan perkara penting dalam hidup. Kita beranggapan ianya sebagai perkara kedua dalam mengecap bahagia.

Adakah ini salah kita? Siapa yang sebenarnya bersalah?

Senyuman - Tanda Kasih Sayang Yang Tak Perlu Dibayar

Salam.
Dalam kehidupan berumahtangga, perkara yang perlu dan sering kita lakukan adalah dengan memberikan senyuman. Dalam apa jua keadaan sekalipun, senyuman adalah penyelamat situasi. Andai bermasam muka mesti ada sesuatu yang tak kena.
Kadangkala, dalam situasi yang perit, seperti kesempitan wang, tension dengan kerja, dugaan hidup dan bermacam lagi yang melanda kehidupan suami isteri, penyembuh paling senang ialah senyuman. Apabila anda memberikan senyuman, secara tidak langsung .... dan automatiknya keadaan yang tegang akan berubah jadi ceria ..... lebih ceria andai kemudiannya disusuli dengan hilai tawa kegirangan - bukan seram ehh ...:P

Senyum, baik antara ister dengan suami, ia juga satu cara kita menzahirkan kasih sayang buat anak-anak. Senyumlah pada anak-anak anda selalu, pasti mereka akan tersenyum kembali ... dan paling mengejutkan ... apabila anda memberikan senyuman di saat mereka tidak jangkakan .... seperti baru lepas bangun tidur, lepas mandi dan sebagainya ... anak2 anda pasti tersipu2 ... percayalah!

Senyum adalah perkara paling mudah untuk kita lakukan dalam menunjukkan tanda kasih sayang kita, jadi jangan kedekut dengan senyuman .... tak semestinya senyuman anda itu perlu dibarisi gigi yang cantik putih menawan ..... atau bibir merah merekah ... kadangkala ... senyuman dengan gigi rongak juga boleh memecah keheningan suram dalam kehidupan.

Fakta Menarik | Osborne 1 | Laptop Pertama di Dunia

As-Salam.
Pernahkah anda mengetahui mengenai laptop pertama di dunia? Blum ehhh .. so saya nak perkenalkan kepada anda - Osborne 1, laptop pertama yang telah dicipta pada tahun 1981 oleh Adam Osborne. Laptop ini mempunyai berat sekitar 11 kg. Mempunyai papan kekunci serta skrin sebesar 5 inci.


Osborne 1 mempunyai 2 pemacu keras di kiri dan kanan - untuk floppy disk 5 1/4 inci. Ia mempunyai port untuk modem dan juga pek bateri. Walaupun ia dikira sebagai portable computer pada masa itu, namun kerana ia terlalu besar, ia jarang digunakan.


Sedikit spesifikasi laptop pertama ini:
CPU: Zilog Z80 @ 4.0 MHz, RAM: 64K RAM, Ports: parallel / IEEE-488, modem/serial port, Storage: dual 5-1/4 inch, 91K drives, OS: CP/M

Sumber: Forum Ehoza

Wacana Pengenalan Bersama Bro Wacana

Klik untuk sertai segmen Wacanaku.

Salam.
Sayugia saya nak bersama mengenalkan diri buat sekian kalinya, tetapi kali ini saya menyahut panggilan segmen yang diadakan oleh si Pembawa Wacana. Terima kasih kerana memberikan peluang ini untuk memperkenalkan blogger yang tak seberapa ini.

Saya, dalam dunia blogging, ingin dikenali sebagai hasrulhassan .... dan ingin blog saya dikenali sebagai BANGKU KOSONG. Mengapa saya pilih nama Bangku Kosong? Saya pun dah tak ingat bagaimana bermula, tetapi saya boleh pastikan semuanya adalah gara-gara satu gambar bangku yang saya ambik (shoot) di tepian Tasik Taiping. Waktu tu, saya dok wat photoshoot bersama isteri dan anak-anak, dan nyata gambar Bangku Kosong itu antara gambar yang menarik dan cantik.

Dek kerana itu, saya pun menjadikan gambar tersebut sebagai header pemula blog hasrulhassan ini, lalu saya namakan blog ini Bangku Kosong.

Header awal Bangku Kosong

Saya mula buat blog sekitar tahun 2008, sebelum tu buat personal website. Tak aktif sekitar 2009, dan kembali memeriahkan dunia blog dengan foto blog dalam tahun 2010. Saya ada banyak blog tetapi lebih suka promo blog Bangku Kosong dan juga Lensa Hasrul.

06 May 2011

Ucapan Aimi Buat Bondanya ..

Salam.

Ibu, ibu adalah permata pinjaman yang tidak ternilai. Ibu lah segalanya kepada suamimu dan anak-anak. Terima kasih sekali lagi di atas segala pengorbanan ibu. Tiada satu benda di dunia yang dapat membayar setiap titik keringat dan pengorbanan ibu lakukan. Hanya doa dan sayang dari anak-anakmu yang mampu kami beri.

Klik untuk baca keseluruhan entri blogger ini buat ibunya...

Ucapan mungkin bukan cara terbaik untuk menghargai apa yang seorang ibu telah berikan dan lakukan buat anak-anak, namun mana terdaya, lakukan sesuatu yang istimewa buat ibu kita. Tak susah sebenarnya .... cuma kita sahaja yang sering kedekut untuk melakukannya.

Selamat Hari Ibu Buat Sabatiah Ahmad

Salam.
Tentu terharu di hati ibu bila anaknya membuat satu posting istimewa menerusi blognya. Betullah kata orang, Biar Jauh Di Mata, Namun Di Hati Jangan. Walaupun jauh beribu batu, namun kehangatan kasih sayang seorang ibu tak pernah hilang.

Beruntungnya Puan Sabatiah Ahmad, kerana mempunyai seorang anak yang sentiasa mengingatinya walau di mana berada.

Ya, benar kita tak mungkin dapat membalas jasa ibu yang diibaratkan selautan luasnya. Dan Tuhan juga telah meletakkan taraf seorang ibu sangat hebat ..... sehinggakan syurga dibayangkan sebagai terletak di bawah tapak kaki ibu.

Mari kita baca apa kata anak Puan Sabatiah Ahmad .......

Klik Sini untuk ke entri berkenaan

Segmen Terima Kasih Ibu Oleh Bangku Kosong [TUTUP]

Salam.
Sempena Hari Ibu, saya sukacita nak buat satu segmen khas dan istimewa untuk para ibu. Jadi jika anda ingin join segmen ini, ikutilah cara-cara berikut, dan insyaAllah, saya akan dengan sukacitanya memaparkannya dalam entri saya malam nanti.

Jika sudi, anda buat satu entri bertajuk: [Bangku Kosong] Terima Kasih Ibu

Pastu anda buatlah entri ucapan anda buat ibu dan bonda tercinta anda. Kalau boleh sebutkanlah namanya, kerana setiap manusia itu akan dipanggil kelak dengan namanya, dan kalau anda ada gambar ibu anda, letaklah dalam entri anda itu.

Dah siap, letakkanlah entri tu di ruangan komen ini, dan jika sudi, boleh ambil bagde ini dan dilink ke entri ini.


Tutup tgh malam ini. Dah tutup dah .. terima kasih buat mereka yang sudi join.

Mengetahui Mengenai Kematian Seorang Muslim

As-Salam.
Wife saya baru-baru ini ada mengkhabarkan kepada saya tentang bagaimana nak melihat dan mengetahui bahawa satu-satu mayat itu adalah mayat seorang Muslim atau bukan. Perkara ni dibangkitkan memandangkan kadangkala ada masalah bila pihak hospital yang bertugas di bilik mayat sukar untuk ketahui mayat itu perlu diuruskan mengikut Islam atau tidak.


Lalu, diberitahukan kepada saya menerusi isteri saya dari seorang penceramah, bahawa tanda atau petua nak mengetahui satu-satu mayat atau jenazah itu seorang Muslim adalah dengan melihat cara 'mangsa' mati atau meninggal dunia.

Jika, ketika ditemui ia sedang tertiarap atau terlangkup, maka mayat itu adalah mayat BUKAN Muslim. Dan seandainya mayat itu ditemui dalam keadaan dia terbaring maka, jenazah itu adalah jenazah seorang Muslim.

Dan kita semua inginkan kematian dalam keadaan yang terbaik dan elok. Keadaan elok dan terbaik ini bermakna kematian kita tidak akan menyusahkan mereka yang masih hidup terutama sanak saudara kita.

Dunia Sosial Maya | Tempat Untuk Menipu dan Menabur Fitnah

As-Salam.
Ya, kita antara paling ramai jadi pengguna Facebook dan juga antara penduduk dunia yang paling ramai yang ada blog sendiri, tak kira samada dalam platform blogspot, thumblr, wordpress dan beberapa lagi platform yang tidak dinyatakan. Malah, ada usaha sedang giat dilakukan oleh pihak Digi untuk menjadikan Malaysia sebagai 'nadi' baru bagi laman sosial Facebook [klik sini].

Dan kerana perkembangan ini, seharusnya setiap kita perlu tahu, bahawa kita mestilah menjadi seorang pengguna bertanggungjawab. Jangan melakukan atau menyebarkan dakyah yang tidak betul, apatah lagi fitnah. Cuba dapatkan fakta sebolehnya dengan tepat, sebab kelak nanti akan ada yang bertanya akan kesahihannya. 

Jangan jadikan platform perhubungan dunia baru ini sebagai tempat untuk menipu orang lain, tak kiralah samada dalam hubungan sosial, mencari kemewahan, melampias nafsu, mengaibkan sesama insan dan sebagainya. Ia bukan jambatan untuk kita titi lalu menabur fitnah di sungai maklumat yang sentiasa mengalir deras.

Kita bukan dilahirkan dalam kejahatan. Kita lahir dalam keadaan suci murni, jiwa bersih, tiada noda, tiada dosa. Jangan palitkan kekotoran pada jiwa yang asalnya bersih ini. Jangan lupa janji pada Tuhan!

Blogger Malaysia | Blogger Yang Aktif!

As-Salam.
Malaysia antara negara di dunia yang paling ramai pengguna Facebook dan juga pengguna Blogspot, dan antara penduduk di dunia yang paling ramai ada blog. Hebat bukan? Ya, sejak MSC dilancarkan, direalisasikan, kita sebagai rakyat negara bertuah ini telah mendapat banyak pendedahan teknologi. Kita antara negara di Asia yang paling maju dari segi teknologi ICT nya.

Banyak syarikat asing yang berlatar-belakangkan ICT telah samada membuka cawangannya atau menempatkan HQ region mereka di Malaysia. 

Kerana itulah, kita telah menjadi hos untuk perkumpulan blogger sedunia yang bakal diadakan June nanti. Anda boleh baca entri saya di sini: World Blogger Summit 2011. Gah gitu!

Dan saya, sebagai seorang blogger (ecewah), merasa bangga bahawa suara blogger semakin diiktiraf, malah kita dianggap antara entiti terpenting yang mempengaruhi beberapa keputusan.

Tidak kira apa jua cerita, apa jua jenis entri, samada kita dalam arus perdana dunia blogging ataupun hanya blog picisan yang tampil terpencil di pinggiran ... kita antara penyumbang ke arah perkembangan ini. Kita seolah-olah boleh bersatu hanya menerusi satu platform maya .... menarik bukan?

Terima kasih kepada anda semua kerana terus mewarnai dunia blog tanahair. :)




**p.s: Jangan kecik ati kalau tak ada gambo dalam tu ... :P; gambar disertakan ini adalah dari laman sosial twitter gengblogger.

05 May 2011

Panduan Menulis Blog | Hebahkan Mengenai Blog Anda Kepada Semua

As-Salam.
Sebelum ini saya ada ceritakan apa yang perlu dilakukan bila mula-mula buat blog .... dah baca? Blum lagi? Kalau anda seorang blogger baru, dan nak tahu 5 perkara yang perlu dilakukan atau patut dilakukan di awal-awal 'penubuhan' blog, anda boleh baca di sini: klik sini.

Dah buat 5 langkah yang saya katakan tu, maka apa yang perlu dibuat sekarang, ialah membolehkan blog anda itu dikenali dan diketahui kewujudannya.

Panduan Menulis Blog | Hebahkan Blog Pada Semua

Daftar diri dengan kumpulan blogger, ada macam-macam kumpulan blogger, terserah pada diri anda untuk pilih yang mana satu yang bersesuaian dengan anda. Antara yang aktif ialah gengblogger, blogged MY, penang blogger, perak blogger dan macam-macamlah. Dan di laman web grup ini ada disediakan kemudahan untuk ping entri blog. Ping merupakan satu perkhidmatan di mana entri anda disebarkan atau diumumkan kepada semua ahli dalam grup tersebut.

Anda juga boleh sertai kumpulan blogger yang ada di dalam Facebook, antaranya Blogger Malaya, Blogger Tegar, Gengblogger, Geng Blogger, Sahabat Blogger dan banyak lagi. Ada juga kumpulan yang lebih meluas seperti blogger united yang merangkumi blogger2 dari seluruh dunia. Anda boleh post entri anda dan war-warkan akan kewujudan blog anda di laman Facebook kumpulan ini tanpa ada sebarang sekatan.

Kemudian, ada juga blog2 tertentu atau laman web tertentu yang memberi khidmat penyenaraian blog anda di dalam direktori mereka, kebanyakkannya bersifat exchange link, di mana anda masukkan blog anda dalam direktori mereka dan mereka pula akan minta anda letakkan banner atau badge ke dalam blog anda.
Selepas itu, apabila dah daftar, anda boleh gunakan khidmat enjin carian pula untuk menyenaraikan blog anda, ada perkhidmatan add url atau add website yang disediakan. Yahoo, Google dan Bing memberikan khidmat ini secara percuma, namun untuk membolehkan blog anda tersenarai, pastikan blog anda tidak mengandungi malware, atau sebarang jangkitan virus mahupun worm. Selalunya proses ini mengambil masa paling minima 2 minggu.

Ok, bila dah buat benda-benda di atas, insyaAllah, blog anda tidak lama lagi akan dikunjungi oleh ramai .... dan ini memberikan trafik kepada blog anda.

Selamat mencuba ... nanti saya akan berikan kaedah lain untuk buat blog anda dikenali.

**p.s: Saya ada berikan link2 untuk add link dan website di sini: Klik Sini.Untuk cari kumpulan blogger .... anda hanya perlu search ..pasti anda akan jumpa.

Kerana Cinta Dia Diberhentikan Dari Universiti, Tidak Dibenarkan Berada Di Dalam Kawasan Universiti

Salam.
Buat mereka yang pernah baca kisah sebelumnya, sini dan sini ... saya ucapkan terima kasih. Dan ini merupakan sambungan kisah yang telah saya paparkan sebelum ini.

Oleh kerana keadaan yang makin kronik dan makin serius, akhirnya kawan saya tu dihadapkan ke mahkamah universiti untuk tindakan disiplin. Actually, saya tak tahu menahu pun mengenai kawan saya ni kena hadap ke mahkamah, kalau tidak mungkin ada cara saya dapat bantu. Hairan ...mengapa saya yang satu bilik tidak dipanggil untuk jadi saksi beri keterangan.

Rakan sebilik saya tu yang dah memang tahap angau kronik, dah beberapa kali kena tangkap sebab berkeliaran di kawasan asrama puteri (perempuan). Mushkil saya ialah dia bukan berkeliaran di hostel yang awek yang didambakan tu duduk ... tapi hostel berdekatan .... bila ditanya, dia kata dia tak perasan .... hmmm ahh sudah. Memang ada masalah besar kawan saya seorang ni.

Dari bermain rekorder di tepi tangga, sesat larat di kawasan hostel perempuan, didapati berkeliaran di kawasan universiti di tengah2 malam ... tak pergi kuliah, test dan exam .... semuanya tanda-tanda dia alami depresi dan kemurungan.

Akhirnya, universiti mengeluarkan dia, tak perlu lagi ke kuliah. Tak perlu lagi berada di dalam kawasan universiti. Dan mengejutkan saya ialah, saya ternampak poster terpampang wajahnya di pondok pengawal di gate utama universiti - dengan jelas ditulis "INDIVIDU INI DILARANG MASUK!" ..... sampai begitu sekali.

Dari cakap2 yang saya dengar, dia tak beritahu pun keluarganya bahawa dia telah diberhentikan. Malah dia ambil keputusan untuk bekerja sepenuh masa di sebuah restoren makanan segera di luar kawasan universiti. Sesekali nampak juga dia dok perhati je gate nak masuk .... hmmm ...

Kali terakhir saya jumpa adalah ketika di restoren makanan segera tu, dia dah jadi pengurus kat situ. Alhamdulillah ...mungkin dia dah pulih dari kegagalan cintanya dan membina hidup baru. Namun, tak sapa yang tahu .. pedih di hati bukan perkara mudah untuk sembuh.




Panduan Menulis Blog | Apa Maksud Blog Berat?

As-Salam.
Ramai blogger yang selalu kuarkan tips mengatakan, JANGAN buat blog berat. Apa yang dimaksudkan dengan blog berat? Bagi yang dah tahu tu ... mereka dah tentu sedia maklum, tetapi ramai juga di kalangan blogger yang tak berapa nak faham apa maksud blog yang berat.

Blog yang berat bukan bererti anda sebagai blogger menyajikan isi kandungan atau entri yang berat dalam blog anda. Ia sebenarnya bermaksud masa loading blog anda untuk dipaparkan sepenuhnya. Sebagai contoh:


Blog Bangku Kosong mengambil masa selama 1.03 saat untuk loading sepenuhnya, dengan saiz page sebesar 129.42 KB. Jadi, jika anda menggunakan internet kelajuan tinggi, ia mungkin loading kurang dari 1 saat untuk buka blog ini, namun seandainya anda menggunakan speed broadband yang tak berapa nak laju, ia mungkin mengambil masa lebih dari satu saat. 

Namun, perhatikan average speed yang diberikan ... iaitu kurang dari 0.01 saat, ini bermakna secara puratanya, blog ini dianggap boleh dicapai dengan mudah tanpa perlu menunggu masa lama untuk loading (sebenarnya ia dikira lambat gak ni).

Antara penyebab utama blog lambat atau berat ialah kerana kehadiran scripts yang tak perlu, seperti yang ada dalam widget yang kita letakkan; size gambar yang ada di dalam blog juga ambil masa untuk load, semakin besar saiz gambar yang kita letakkan maka semakin banyak masa diperlukan hanya untuk load gambar tersebut; termasuklah header blog anda.

Widget-widget yang perlu memerlukan tapak ketiga seperti YOUTUBE, FLICKR, MUSIC ONLINE semuanya mengambil masa untuk loading dan akan mempengaruhi masa loading keseluruhan blog anda. Adalah lebih baik anda meletakkan link ke tapak2 ketiga ini dari membuat dia embedded atau 'bertapak' dalam blog anda ... atau entri anda. Jika tak dapat nak elakkan, pilih dengan resolusi rendah dan juga had pixel paling minimum.

Ok, harap ini dapat membantu anda memahami dan mengetahui bagaimana untuk mengelakkan blog anda menjadi berat dan lambat load. Ia penting kerana apabila blog anda lambat loading, ini akan membuatkan pengunjung ke blog anda rasa tension dan akhirnya klik X pada blog anda!

*p.s: Nak uji loading blog anda? KLIK SINI

04 May 2011

Dah Tahu What Berry Are Mine - PRIME BERRY!


Salam.
Anda semua dah cuba What Berry Are You tak? Klik Sini. Tu nampak tak ... huhuhu ... saya adalah PRIME BERRY ... best ahhh, memang kena la tu. Saya memang sukakan Transformers. Dan filem terbaru, KLIK SINI memang saya sedang nantikan ....bukan oleh saya sorang tetapi oleh anak-anak saya juga!

Kalau anda tak cuba ... anda takkan tahu dan ada free goodies bila anda selesai main game yang disediakan. Simple je ... kalau boring2 leh try ... btw, kena login Facebook baru best ..leh kongsikan apa yang anda dah berjaya capai dalam tu .. macam ni:


So apa tunggu lagi? Jom main jom .... best gitu: http://bit.ly/jFgGIu

Harga RON97 Naik - Kini RM2.90 Seliter

Salam.
Dipetik dari The Star Online:

PETALING JAYA: The price of premium RON97 petrol will be increased by 20 sen to a record high of RM2.90 per litre from Thursday.

"The price of RON97 fluctuates as the Government has lifted the subsidy for this petrol," Malaysian Petrol Dealers Association president Datuk Hashim Othman said Wednesday when confirming the price increase.

The previous increase was a month ago.

"The price of RON97 might go down in future, but this depends on the political situation in the Middle East as well as natural disasters," he added.

Subsidised RON95 petrol and diesel prices remain unchanged.

Minyak naik lagi ... debar2 nih takut yang RON95 naik .. kalau naik ...uhh banyak benda akan berkait, dan bila ini berlaku, yang jadi mangsa adalah kita yang marhein ini. Tak bergaji besor, simpanan pun tak ada .... harap2 apa yang berlaku ini dapat menggiatkan diri kita untuk mencari alternatif baru. Minyak pun bukan selamanya ada. Tiba masa nanti ia akan lenyap dari muka bumi ini.

Blog Bahasa Inggeris Pilihan Petang

Salam.
Hmm nampaknya sikit bebenor ehh blog bahasa inggeris, tak ramai yang mencadangkan kepada saya blog berbahasa inggeris ni. Tanya saya ... saya ada satu blog ni, seorang follower rasmi blog Bangku Kosong. Walaupun dia menulis blog dalam bahasa inggeris, tetapi dia sering juga berkongsi idea dan cerita dengan saya.

Meh terjah blog ini .... jika anda nak ketahui bagaimana isi sebuah blog bahasa inggeris, anda boleh terjah blog kepunyaan Ayuni ini:


Sesekali beri sokongan kepada mereka yang bertungkus-lumus dalam menghasilkan entri berbahasa inggeris ini, bukan mudah .... cer buat satu .. boleh? Kalau boleh dan anda memang blogger yang buat blog dalam bahasa inggeris, meh join segmen perkenalkan blog di sini: KLIK SINI.

50 K Pageviews from An Entry That Allows Copy Paste !!

As-Salam.
Anda dah baca apa yang Ariff Shah perkatakan tentang bagaimana dia berjaya menarik lebih dari 50 ribu pageviews hanya dari satu entri? Tak baca? Ishhh ... sengal bahu saya do print screen suruh korang baca apa yang dia tulis tu .... well tak apalah. Saya ada cerita tentangnya di sini: KLIK SINI.

Dari pemahaman saya menerusi pembacaan yang tanpa kamus di sisi, saya dapati apa yang Ariff Shah buat menerusi entrinya itu adalah sangat menakjubkan. Dan perkara yang paling penting sekali, ialah ... bagaimana posting tersebut telah mendapat sambutan yang hebat sehingga ia telah menjadi antara salah satu sumber informasi terkini dalam laman web twitter.

Ariff Shah telah dengan bijaknya membantu seorang rakannya yang terbabit secara serius dengan tragedi serta krisis yang telah melanda Mesir. Entrinya simple, hanya copy paste apa yang ditulis dan jadikan ia satu entri dalam blog masing-masing. Dan dari copy paste itu, antara blogger mereka berkongsi informasi terkini mengenai apa yang berlaku. 

Sapa kata entri copy paste tak diterima? Sapa kata entri copy paste itu murahan? Ini menunjukkan bahawa perkongsian bijak menerusi copy-paste - sebijik2 tiru nih ... telah mendapat sambutan, dan sememangnya jika kita sudi berkongsi dan membenarkan orang lain untuk berkongsi apa yang kita tahu, tak mustahil kita akan mendapat habuan yang kita tak sangka.

Buat pengetahuan, Ariff Shah tidak sedikit pun meminta para blogger yang 'cetak rompak' penulisan entrinya itu dikreditkan kepadanya, tetapi atas dasar tanggungjawab dan saling hormat, blog2 yang membuat posting serupa memberikan kredit dan backlinks secara percuma kepada blog Ariff Shah.

Jadi, perhalusi niat anda dalam blogging ini. Bila kita rasa agak sukar untuk adaptasi konsep sharing .... maka .... anda perlu pandang balik paparan blog anda dari mula. Apa yang anda ingin capai? Apa yang blog anda ingin sampaikan? Adakah ianya hanya untuk diri anda sahaja? Atau anda mencipta blog ini untuk dibaca oleh orang lain dan berkongsi rasa dan perasaan yang sama? 

Maaf kalau pendapat saya ini tidak diterima oleh sesetengah blogger, tapi bagi saya, sejak saya mula berblogging ..... isu copy paste ini hanyalah isu yang baru dibangkitkan oleh mereka yang merasakan idea dan kekreativiti diciplak semata-mata untuk menarik trafik. Tak salahkan mereka, tetapi buat mereka yang dok buat copy-paste ni, harap2 faham dan hargai mereka yang dah penat lelah menulis. Bagi saya, tiada masalah untuk copy paste apa yang terkandung dalam blog Bangku Kosong. Saya ok. :)

Dah tentu ia mesti bertujuan baik. Jangan putar belit dah ler nanti ada orang marah.

Segmen BK: Blog Irin Putri and Son - Blog Selebriti Berbahasa Inggeris


Salam.
Wahh ... saya dapat cadangan dari pemilik blog ini: My World of Knowledge and Opportunities , mengenai satu blog berbahasa inggeris ini. Dan ohhh .... cuba korang tengok betul2 header yang disertakan ni, agak2 kenal tak dengan tuan punya blog berbahasa inggeris ni? 

Cantikkan? Hmmm aha .. tu seorang selebriti tu - TV3. Kenal? Kalau agak2 nak tahu sapa dia, anda boleh baca dari artikel yang diberikan oleh pencadang blog ini: KLIK SINI.

Dan saya dah singgah, uhhh best la ... sejuk dan semuanya nampak simple .... dan anda boleh tengok keletah anak dia yang comel .. secomel ibunya. Terima kasih kepada si pencadang. :)

Hempok Bantal Kat Tengkok Tu!

Salam.
Sapa-sapa ada petua untuk sakit tengkok ehh? Kata orang tua-tua, tu mungkin silap tidur, jadi ambik bantal yang dok pakai time tidur, jemur dan tepuk bantal tu kat tengkok ... uhh .... macam tak logik je. Apapun, hari tu saya dah cuba dah ... mak saya pi ambik bantal hempok kat tengkok saya .... buppp ...bupppp ..bupppp .. tiga kali. Ingatkan dah leh baik dah ... tengok2 ehhh ... tak jugak.

Maira main cak-cak di balik tengkok - bukan tengkok saya. Foto: Lensahasrul
Wife saya cakap kena gi mengurut, masalahnya tempat saya ni tak ada la pulak lelaki yang pandai urut2 ni. Pompuan ada la, tak tergamak saya ... 

Ada petua lain tak? Sebelum ni saya ada la idea, gi gunting rambut kat satu kedai mamak ni ....potong style no 2. Tahu kan ... potong rambut no 2 cmner? Hmm pendekkkk giler .. sesuai untuk mereka yang malas nak sikat rambut cam saya .. hahaha.... ok ... berbalik pada mamak tadi, dah habis gunting .... dia pun apa lagi ... krekkkkkk kriukkkk la tengkok saya ..perghhh memang best .... dua2 belah banyak benor bunyik krukkk krakkkk ..... tapi ehh tak hilang pun sakit tengkok saya ni. Pasal apa ehh?

Hmm so sesapa ada petua ...kasik la kat saya yer. :) leh kita sama-sama berkongsi info.

Blog Bahasa Inggeris Pilihan Pagi

Salam.
Terima kasih saya ucapkan kepada blogger ini yang sudi berkongsi sesuatu dengan saya menerusi segmen ini: KLIK SINI.

Dan blogger ini mencadangkan saya untuk usyar dua blog berbahasa inggeris ini. Hmm menarik .... saya suka. Nampaknya kita ada je blog2 berbahasa inggeris yang menarik dan best untuk dibaca. Saya yakin ada banyak lagi blog berbahasa inggeris di dalam dunia blog.

Sapa lagi? Cikgu2 takkan tak ada blog kot ... meh la kongsi sama yang lain.

Kenapa blogger ini pilih dua blog berikut? Anda boleh baca apa yang dikatakan oleh blogger di atas di sini: KLIK SINI.

Klik untuk jenguk blog berbahasa inggeris ini.

Klik untuk jenguk blog berbahasa inggeris ini.

03 May 2011

50 Ribu Pageviews Sehari Hanya Dari Satu Entri - Satu Pendedahan

As-Salam.
Baru sebentar tadi saya menerima satu email yang membongkar tentang petua untuk mendapatkan lebih 50,000 pageviews sehari hanya dari satu entri! Hebat kan? Ini bukan cerita reka-reka ni .. ini kisah benar yang akhirnya memberikan satu kelebihan pada blogger ini, apabila usahanya itu telah mendapat pengiktirafan dan memberikannya tempat kedua dalam satu contest anjuran COMLUV.

Klik sini untuk mengetahui mengenainya.

Ok, siapakah blogger hebat ini? Tak lain dan tak bukan ialah Ariff Shah! Dia berjaya membuktikan bahawa blogger Malaysia hebat dan mampu bersaing, dan bukannya kerana satu entri murahan, malah satu entri berkisar mengenai krisis sebenar yang berlaku di Mesir baru-baru ini.

Ini merupakan tajuk yang membolehkan Ariff Shah menang:




Buat pengetahuan, Ariff Shah baru je menjadi salah seorang penulis jemputan di laman web/blog berkenaan. Jadi, jika anda nak tahu bagaimana Ariff Shah melakukannya? Anda boleh baca seterusnya di laman web ini:

Tu nampak tu tajuk tu .. KLIK SINI untuk baca pendedahannya.

Tahniah buat Ariff Shah, dan terima kasih kerana berkongsi dengan ramai mengenai bagaimana anda melakukannya.

Musnahnya Cinta, Diri Merana

Salam.
Sebelum ini, saya pernah bercerita mengenai pengalaman saya bersebilik dengan seorang rakan yang telah meminta saya untuk menipu kerana cinta. Bukan cinta saya, tetapi cintanya. Belum baca? Ada baiknya anda baca dulu di sini [Bila Saya Diminta Menipu Kerana Cinta].

Gitulah penangan cinta yang telah menguasai diri. Tak pasti samada ia berpunca dek kerana nafsu atau cinta mendalam. 

Kerana tidak berjaya menjadikan saya sebagai pak sanggup untuk melaksanakan agenda cintanya, kawan saya tu telah menjadi separa tidak betul. Bukan nak menjatuhkan maruahnya, tetapi sebagai pengajaran buat kita semua agar jangan menjadikan cinta itu sebagai tuan dalam hidup kita.

Kawan saya jadi separa gila. Makan tak menentu, soal mandi, kuliah dan lain-lain jangan ceritalah. Beberapa kali pak guard datang ke bilik saya untuk periksa keadaan dia, memandangkan ada aduan dari kalangan pensyarah. Untuk pengetahuan, dia antara top student dalam kuliahnya. Tetapi disebabkan cinta yang hanya bertepuk sebelah tangan, dia tak mengendahkan lagi soal kuliah, soal pelajaran.
Pernah satu malam, dalam keheningan malam ..... terdengar sayup2 bunyi rekorder (sejenis alat muzik tiupan), mendayu alunan muziknya. Jam 2-3 pagi .... bayangkan, senyap2 orang sedang lena ... terdengar bunyi lagu jeritan batin ... fuhh ... oh ya ... untuk pengetahuan anda semua, kami duduk di hostel lapan tingkat dan tertinggi (pada masa itu) di dalam kampus. 

Dia juga pernah gagal untuk hadirkan diri sewaktu peperiksaan. Itu belum lagi dikira banyak kelas tutorial dan bermacam-macam lagi. Dan antara sebab ialah kerana gadis pujaannya itu juga berada di dalam kelas tutorial yang sama.

Diri dah jadi tak tentu arah. Kadangkala didapati merayau tak tentu hala di dalam kampus. Dan pernah naik kes dalam kampus bila dia ditangkap sedang melalui susur jalan asrama perempuan. Namun dia dilepaskan, memandangkan pihak U berpendapat dia ada masalah kesihatan.

Itu bukan pengakhiran buat dirinya. Nanti sambungan apa yang berlaku kepada rakan sebilik saya ini nanti.

Sambungannya di sini: http://hasrulhassan.blogspot.com/2011/05/kerana-cinta-dia-diberhentikan-dari.html

Tiba Masanya Untuk Berehat


Salam.
Nampaknya cubaan saya untuk melayakkan diri dalam Blogger of The Year tak membuahkan hasil. Dah jauh sangat ketinggalan, masa awal-awal, leh la gagah dapat top 50. Lama-lama makin jauh ... makin banyak lak nombor .. terbaru dah di tangga ke seratus lebih. Hmmm .... lepas ni nak kurangkan skit la berblog ni.

Kata orang inilah masa nak cool down. Dah tengok dah kelebihan dan kekurangan. So rasanya dah ada signal jelas untuk saya tidak berada di persada dunia blog sebagai blogger utama. Dah ramai yang muncul hebat. Macam ramai yang dah buat, masa kemuncaklah masa untuk berundur sedikit demi sedikit.

Lagipun, kena bagi laluan buat yang lain yang lebih gah, lebih hebat. Dan semestinya untuk memberikan laluan buat blogger baru yang lebih fresh ideanya.

Mungkin lepas ni, nak kurangkan aktiviti berblog ni - selalunya buat 7-10 entri sehari. Dah tepu dah .... adehhh..... 

Bahaya Kereta Transmisi Gear Automatik

As-Salam.
Bahayanya pakai kereta auto ni, saya mungkin salah tapi banyak dah kejadian malang yang tak sepatutnya berlaku terjadi kepada mereka yang memandu kereta yang bertransmisi automatik ni. Mana tidaknya, jika silap tekan, boleh terterjah ke depan. Gitulah alkisah yang saya perhatikan di satu kemalangan baru-baru ini di pekan Parit, Perak.

Apa yang berlaku ialah seorang pak cik tua telah melanggar seorang penjaja buah nenas di tepi jalan. Ketika itu dia sedang memandu keretanya dalam kawasan pasar pagi di pekan Parit. Ntah macam mana dalam melayan kesesakan yang ada, dek kerana ramainya orang dah kelibat peniaga yang berniaga di tepian jalan, secara tak sengaja dia telah tertekan pedal minyak, yang sepatutnya menekan pedal brek.

Dek kerana kejadian itu, dia telah melanggar seorang peniaga di tepi jalan tersebut. Lalu habislah semua nenas2 bertaburan. Nasib baiklah ada penghalang atau pembahagi tepi jalan yang menjadi penghalang untuk kejadian lebih buruk berlaku. Kalau tidak mungkin ada nyawa yang melayang. Dan buat peniaga itu, dia hanya mengalami kecederaan kecil sahaja.

Hmm ... ini bukan kejadian pertama, sebelum ini pernah juga berlaku kejadian yang lebih kurang serupa di mana pemandunya tertekan pedal minyak dalam kereta transmisi auto ni. Jika anda salah seorang pemilik dan pengguna kereta jenis ini, maka berhati-hatilah. Jangan sampai mengundang bahaya buat diri anda dan mereka yang lain.

30 April 2011

Jangan Bercinta Jika Tidak Yakin ....

Bercinta bukan satu mainan emosi. Foto: Lensahasrul
Salam.
Ada orang start bercinta muda lagi .... sekolah menengah dah start "I LOVE U" .....malah ada yang sebelum peringkat menengah dah ucap .... "Ali Sayang Siti". Fuh .... kecik-kecik dah pandai ucap kata cinta, kata sayang ... hebat betul.

Saya start bercinta hmmm zaman akhir2 kat IPT. Biasalah .... tak ensem .... mana laku. Buat la kuak lentang ke, terjun tiruk ke ...tak ada sapa pun pandang. Yang pandang hanyalah saya ..... pandang dengan sayu gitu. Hehehe... itu cerita lama.

Suka nak kata kat sesiapa yang dok membaca ni, JANGAN bercinta jika anda tidak yakin bahawa cinta itu akan membawa ke gerbang perkahwinan. So, bukan cinta nak main-main atau kata orang omputih .. flirting. Dunia ni makin cepat masa berjalan. Jadi, tak perlu tangguh lama2 ... dok bercinta karat sampai bertahun-tahun tapi kesudahan tak pasti .. nak buat apa .... mesti ada kisah akhirnya dalam sebuah cinta. Dan semua orang yang dok bercinta mahukan satu noktah yang membahagiakan.

Jom Tolak Bangku Kosong Ramai-ramai

Salam.
Saya memerlukan bantuan anda ... siyes ni ... saya tengah dok racing dengan kawan-kawan bloggers yang lain, tetapi sedang jauh ketinggalan di belakang ... hanya dengan bantuan anda sahaja dapat membolehkan saya memecut lebih ke depan ....

Klik untuk ketahui kedudukan terkini!

Tengok kedudukan terkini saya tu .. jauhhh ketinggalan tu ... baru 132 km je bergerak .... yang lain dah ribu2 dah. Leh yer ... saya nak minta bantuan ikhlas anda, hanya perlu daftar sahaja ... tak main pun tak apa .. biar saya jadi wakil anda .. hehehe.. ok?

Meh la sokong ye ... nak sama-sama tolak kereta saya jadi laju .... KLIK SINI. Nanti anda sign in sebagai peserta ... ok .... bolehlah saya pecut 100 km lagi ....

Boleh tak nih? Harap dapat sokongan dari anda .... 

29 April 2011

Akuarium Terkecil di Dunia


Salam.
Inilah akuarium terkecil di dunia! Ia merupakan hasil kreativiti seorang berbangsa Siberia bernama Anatoly Konenko. Ia merupakan satu kiub gelas bersaiz 30 x 24 x 14 mm. Akuarium ini dipenuhi batu kerikil kercil berwarna-warni serta pasir halus, ia boleh memuatkan 10 ml air untuk si ikan kecil. Akuarium ini juga dilengkap sistem penapisan kecil untuk memastikan kualiti air sentiasa terjaga. Akuarium terkecil di dunia ini hanya layak didiami oleh anak-anak ikan yang kiyut sahaja. Mungkin ikan Guppy boleh muat dalam ni.


Putera William kahwini Kate Middleton

LONDON: Putera William dan Kate Middleton berkahwin di Westminster Abbey sebentar tadi dalam majlis diraja yang disiarkan ke seluruh dunia.


Sebelum upacara melafazkan ikrar, Middleton, "rakyat biasa" pertama yang akan berkahwin dengan seorang putera yang hampir dengan takhta dalam tempoh 350 tahun, berjalan perlahan sambil disaksikan hadirin seramai 1,900 orang. Ketika mereka bertemu di altar, William membisik sesuatu kepada Middleton dan beliau tersenyum. Pasangan itu dikahwinkan oleh Ketua Biskop Canterbury, Rowan Williams.

“Saya mengisytiharkan mereka sebagai suami isteri," katanya.


Middleton memakai baju pengantin sutera dan satin serta tiara yang dipinjamkan Ratu Elizabeth dan cincin pertunangan yang pernah dipakai ibu William, Puteri Diana.

Ratu Elizabeth serta kerabat diraja lain, David dan Victoria Beckham, Elton John serat Perdana Menteri, David Cameron, adalah antara orang kenamaan dan selebriti yang hadir. - Reuters

Ilusi Titik Tengah

Salam.
Petang-petang macam ni, apa kata kita main-main dengan sedikit illusi. Ya, ilusi sering berlaku tanpa kita sedar, malah dalam pertimbangan seharian kita juga dalam membuat satu-satu keputusan, kita tanpa sedar terpedaya dengan illusi.

Kita begitu mudah mempercayai. Kita suka serkap jarang, akibatnya kita membuat satu kesimpulan yang salah.

Ok, jom tengok illusi ini.

Anda diminta tengok titik tengah di kedua-dua gambar ini. Efeknya sama .. anda akan merasai imej atau corak di sekeliling titik itu pudar dan makin lama hilang begitu sahaja. Mengagumkan bukan?


Dah cuba yang atas tu .. cuba yang ini pula:



Sumber: MO Illusions

Fakta Menarik | 5 Masjid Terbesar di Dunia

As-Salam.
Ya, saya pasti ramai yang akan terpacul di bibir akan Masjidil Haram sebagai masjid yang terbesar di dunia. Betullah tu ... :). Kalau ditanya kepada semua yang beragama Islam, sure akan tahu punya, dan tak mustahil orang yang bukan Islam pun leh menjawab dengan jawapan yang sama.

Masjidil Haram, Mekah.

Secara kasarnya, Masjidil Haram ini boleh menampung sehingga sejuta muslimin dan muslimat pada satu-satu masa. Masjid ini dibina pada tahun 638, dengan keluasan yang semakin besar. Keluasan yang pernah direkodkan ialah 4,314,000 kaki persegi. Ia merupakan masjid tertua di dunia, dan merupakan kiblat seluruh umat Islam. Sebelum ini, kiblat umat Islam ialah mengadap ke Masjidil Aqsa yang terletak di Palestin.

Antara pemimpin negara yang pernah memasuki ke dalam Kaabah adalah mantan perdana menteri - Tun Mahathir Mohamad [Baca Sini]. Saya juga pernah buat posting mengenai keadaan di dalam Kaabah [Baca Sini], namun ada yang menyangkal ia adalah bahagian dalaman Kaabah.

Masjid Imam Riza Shine

Masjid kedua terbesar pula adalah Masjid Imam Riza Shine yang terletak di Mashhad, Iran. Ia mempunyai keluasan 6,443,890 kaki persegi. Sebenarnya, keluasan ini melibatkan beberapa bangunan lain dalam kompleks yang serba guna ini. Ia dianggarkan boleh menampung sehingga 700 ribu jemaah dalam satu-satu masa.

Manakala Masjid Al Nabawi (Masjid Nabi) merupakan masjid yang diiktiraf sebagai masjid ketiga terbesar di dunia dengan kapasiti untuk menampung sehingga 650 ribu jemaah. Ia mempunyai keluasan 4,311,000 kaki persegi dan dibina pada tahun 622. Ia merupakan antara masjid paling penting dan suci bagi umat Islam.


Masjid Al-Nabawi
Masjid Taj-ul di Bhopal, India juga tersenarai sebagai antara masjid terbesar di dunia. Ia mempunyai keluasan 4,300,000 kaki persegi dan boleh menempatkan sejumlah 175 ribu jemaah pada satu-satu masa. Dibina semasa keagungan Sultan Shah Jahan pada tahun 1901.

Masjid Taj-ul, Bhopal, India.
Di Pakistan, Masjid Badshah merupakan masjid terbesar dengan keluasan 321,488 kaki persegi dan boleh menampung sehingga 100,000 orang. Masjid ini terletak di daerah Punjab, Pakistan. Ia merupakan antara mercu tanda penting di Lahore, dan telah dibina pada tahun 1673.

Masjid Badshah/Badshahi, Pakistan.

Sumber: Wikipedia
Copyright 2010-2014 HASRULHASSAN.COM™. Originally by Templateism | Memberi Untuk Bermanfaat | Read Disclaimer