Mudahnya Nak Promote Blog

As-Salam.
Untung blogger sekarang ... leh promote blog kat mana-mana ... free lak tu. Tak perlu bayar apa2 .. walaupun pay-per-click yang suatu dulu amat terkenal - atau dengan kata lain Adword. Banyak blog dulu muncul dengan pendekatan mendedahkan macam mana nak buat duit dari internet, rata-rata bercerita begitu.

Bila klik je blog ni, mesti dok bercerita pasal Adsense, pasal program-program berbentuk affiliate. Ya, memang boleh buat duit dengan Adsense ... dengan Affiliate ni... sapa kata tak boleh, walaupun hasilnya setakat singgit dua .. tapi duit jugak tu. Free2 je leh dapat .. asalkan ada klik pada iklan. Lagi banyak klik, lagi masyukkk ...


Macam sekarang, dah ada Nuffnang, dah ada Advertlets, ada ManggaAds, ada Innity ... dan sekarang ada HeartBeat. Tu semua leh jana pendapatan buat blog. Kerana program-program inilah yang membuatkan ramai blogger berkejar-kejar mendapatkan trafik .. sebab trafik ini memberi daya penarik untuk pengiklanan. Lagi tinggi trafik .. lagi membuak2lah syarikat iklan nak letak banner mereka.

Jadi, trafik sangat penting buat blog. Dan kerana itulah, promosi perlu dilakukan. Mana2 tempat yang boleh promote, maka blogger tidak segan silu akan promote. Jika dulu nak kena bayar nak letak banner, tapi sekarang dah lain dah. Orang lebih suka memberi.

Dari tukar-tukar banner sesama laman web ataupun blog, kini ramai yang buat segmen, buat contest, buat giveaway ... semuanya ini adalah cara promosi mudah dan boleh dikatakan terkini. Dengan join, secara tidak langsung orang akan sedar ujud blog ini dan itu.

Medium iklan dengan Twitter!

Pastu, ada platform seperti Facebook, Twitter, MySpace, Tagged, Friendster dan ruangan forum ... semua tu leh berikan promosi percuma. Dengan menggunakan sedikit aplikasi seperti feedburner dan MagicBanner, promosi blog dipersembahkan dalam bentuk yang menarik. Dan ianya adalah PERCUMA!

Bloglist juga adalah salah satu cara nak promote blog, dulu ... bloglist ni lebih kepada .. hmm - ohh saya sukalah laman web ni .. blog ni .. lalu dimasukkan ke dalam bloglist. Ada bloglist berita, ada bloglist hiburan ... ada bloglist sanak sedara, kawan-kawan ... tapi sekarang bloglist jadi lebih terbuka .. sesapa saja pun leh berada dalam bloglist sesapa pun ... janji perlu ada mutual understanding ataupun win-win situation.


Jadi, sungguh beruntung blogger sekarang .... dan paling beruntung adalah blogger yang dah lama dalam dunia blog sebabnya .. mereka dah tak perlu lagi untuk mengiklan .. akan ada blogger baru atau blogger lain yang akan iklankan blog mereka secara PERCUMA dan paling menarik sekali adalah tanpa empunya blog tu tahu pun ... :)


Cara Tidur Dedah Tingkahlaku

Salam.
Tengok la si Zikri ni tidur .. macam ni pun jadik... suruh baring tak nak ... last2 berakhir begini ...  nih memang style dia .. lom tengok dalam kereta lagi ... kalau dalam kereta .. leh tidur berdiri tu .. siyes ... kalau ditegur .. mulalah naik hangin ...langsung tak tidur ....





Tapi lama-lama ... yang tegak layu juga .. hahahahaa...


Bercakap soal tidur ... ini ada satu artikel yang ingin saya kongsi. Satu hasil kajian ... tentang cara tidur. Dari kajian dijalankan, cara tidur dikatakan dapat mendedahkan tingkahlaku seseorang .... ye ke tak?

Pengarah Khidmat Nasihat dan Penilaian Tidur, University of Surrey di selatan England, Profesor Chris Idzikowski telah mengenal pasti enam posisi tidur yang popular. Menurut beliau, kedudukan atau cara tidur ini menceritakan tingkah laku seseorang di bawah sedar. Ini kerana, ketika dalam keadaan jaga, ramai yang berhati-hati dengan bahasa tubuh. 

Antara posisi tersebut ialah:

Isu Pemandu Wanita Lebih Agresif, Apa Kata Prof. Farhan - Pengarah MIROS

Bersama Prof. Farhan di Miros pada tahun 2009

Salam.
Baru-baru ini telah dibangkitkan satu isu dalam parlimen mengenai kegusaran seorang YB yang mengatakan bahawa wanita juga adalah pemandu yang berbahaya. Dan isu ini sangat hangat sampaikan ada yang meminta YB ini meletak jawatan kerana statement yang dikeluarkan.

Isu ini telah mendapat perhatian Pengarah Miros, Prof. Dr Ahmad Farhan untuk memberikan komen dan ulasan.  Saya tertarik untuk highlight perkara ini kerana Prof. Farhan merupakan mantan boss semasa saya menjadi penyelidik di salah sebuah IPT di utara tanahair.

Beliau juga adalah yang bertanggungjawab mendedahkan saya kepada dunia kejuruteraan lebuhraya dan trafik, selain membuka minda saya mengenai jaringan jalanraya di Malaysia. Beliau bersama dengan Prof. Dr. Wan Hashim adalah mereka yang telah menjadikan saya lebih berfikiran kritis terhadap sesuatu isu, dengan memandangnya dari sudut berlainan dari kebiasaan.

Ok, berbalik kepada isu pemandu wanita lebih agresif, berikut adalah ulasan beliau yang saya ambik bulat-bulat dari laman/blog Paultan.org.


Sweetnya Lisa Surihani Disamping Ibunya


As-Salam.
Alahai ... sweetnya Lisa Surihani di samping bondanya. Gambar ini dirakamkan semasa sessi fotografi majalah URTV, demikian menurut laman Facebook Lisa Surihani.

Tak nak cakap lebih2, hmm mungkin sebab ibunya yang sentiasa menemani Lisa, pelakon dan selebriti cantik ini tiada kontroversi.

Tak Jemukah Berblog?


Salam.
Tak jemukah saya berblog? Erkk .. nak jawab ke? Anda sendiri nilaikan, saya seorang suami di rumah, saya suka melayari internet, saya banyak mencari maklumat di internet, dan kadangkala jika mata dah berpinar, saya akan cari majalah dan buku-buku lama, belek2 dan baca. Bila saya terjumpa sesuatu yang menarik untuk dikongsi, maka saya kongsikan.

Di mana tempat paling mudah untuk bercerita dan berkongsi apa yang saya fikir, apa yang saya simpulkan, apa yang saya temui? Tentu sahaja blog, ianya platform mudah dan murah. Saya tak perlu terbitkan buku, tak perlu terbitkan memoir. Blog tempat saya menulis apa yang saya ingin tulis. Tak boleh tak tulis sebab saya memang suka menulis. Bila saya tidak dengan kamera, maka jemari saya akan ke kekunci keyboard ... tekan2 sampai semua diluahkan.

Kerana saya berasa seronok berblog. Bila seronok, sukar nak merasa jemu. Lagi seronok, bila anda juga baca, lagi seronok bila anda komen dan berikan pendapat anda. Best ..memang best .... anda buat saya rasa best.

Dan akhirnya, kerana andalah juga saya tak jemu berblog.
Pentingkah Pagerank Untuk Blog?

Pentingkah Pagerank Untuk Blog?

As-Salam.
Ada yang tanya ... macam mana nak angkat pagerank blog? Hmm susah nak explain ... lagipun saya tidaklah berapa tahu sangat, tapi paling obvious untuk angkat pagerank ini adalah dengan mempunyai banyak laman web/blog yang refer kepada blog anda, bila banyak web atau blog yang berikan backlinks kepada anda .. maka akan tinggilah pagerank anda.

Kenapa pagerank ni penting? Hmm untuk suapan pada enjin carian. Bila banyak link refer ke blog anda, ini bermakna blog anda menjadi rujukan, ia adalah baik untuk enjin carian ini, dan dipercayai lebih banyak kuantiti entri dalam blog yang terkini .. adalah lebih bagus.

Saya difahamkan juga bahawa usia sesuatu blog juga diambil kira .... semakin lama blog itu dalam dunia siber, dan kerap update, maka ia lebih disenangi oleh enjin carian, dan pagerank juga tinggi.

Tu saja yang saya tahu, camner nak check pagerank blog anda? Cuba aplikasi ini. Letakkan alamat blog anda ... semakin tinggi nilai pagerank/10 maka paling baik ... :)


Check Page Rank of your Web site pages instantly:




This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Anda juga boleh cuba di sini:


Bagi saya, pagerank boleh dianggap penting agak trafik boleh dijana daripada enjin carian. Blog2 yang saya katakan dalam entri: Blog-blog Hebat Pilihan Bangku Kosong adalah blog2 yang punyai pagerank yang tinggi ... malah tergolong dalam 100 blog terbaik di Malaysia menurut enjin carian gGogle.
5 Blog Paling Kerap Dilawati 2011

5 Blog Paling Kerap Dilawati 2011

Salam.
Entri ini adalah berkenaan projek yang sedang dilakukan oleh DenaiHati.Com; bertujuaan untuk kumpul seramai ramai ramai boleh blogger dalam hasrat nak membina NETWORK BLOGGER yang besar. Saya dengan rasa rendah hati ingin bersama dalam projek murni ini, membina jaringan yang bermotif baik dalam menambahkan lagi serta memeriahkan dunia blog tanahair.

5 blog yang sering saya lawati setiap hari:
  1. http://beautifulnara.com - blog mengenai dunia hiburan tanahair - suka dengan tag line - bergosip dengan berhemah.
  2. http://benashaari.com - blog yang banyak menaikkan blog ini serta blog2 baru.
  3. http://redmummy.com - banyak panduan dan tips tentang Nuffnang serta blogging.
  4. http://paultan.org - info terbaek buat penggemar kereta dan dunia permotoran.
  5. http://www.mazidulakmal.com - blog yang penuh dengan adegan jenayah tanahair
Dan ... blog2 yang terkandung dalam bloglist .... mana yang punyai entri menarik ... pasti saya akan singgah!
Mengapa Lelaki Ini Merajuk?

Mengapa Lelaki Ini Merajuk?

Salam.
Aduh ... kekadang dapat suami yang pendiam ni susah juga. :) Dapat suami yang perghh kaki merajuk tahap kuda belang weihhh .... meh baca kisah ini... seronok ke tak seronok?

Bini: Kenapa U?
Laki : uhhhhh!!luat! !!
Bini: Pasai i kuar pergi kedai tak bagi tau u ker?
Laki: Tak!
Bini: Pasai mak bapak i datang ngan adik2 tinggal sampai 2 minggu ker?
Laki: Tak!
Bini: Pasai keter U, i bagi pancit ker?
Laki: Tak
Bini: Err!pasai i amik duit u RM10,000 tak bagi tau u ker?
Laki: tak!
Bini: Pasai i tak iron baju u ker?
Laki: Tak
Bini: Pasai i tak pernah masak kat u selama nie ker?
Laki: Tak!
Bini: Pasai i selalu suruh u beli lauk bungkus ker?
Laki: Tak!
Bini: Pasai i tak nak anak ker?
Laki: Tak!
Bini: Pasai u kena basuh baju kita ker?
Laki: Tak!
Bini: Abis tue awat nie
Laki: Err! Naper u dah bulih semayang tak cakap i pun!...
Bini: ? 

Adehh ... sapa2 dah kawin faham ler .. tak kawin .. pi ambik kursus kawin yer ... :) banyak benda leh belajar yang tak ada dalam buku. Calon tak ada tak apa .. janji anda belajar ambik ilmu dulu, dah diberikan jalan .. ambiklah jalan tu .. insyaAllah ... nanti2 ada la jodoh. :)

Sumber Artikel: Komuniti VF
Kematian Jackie Chan Hanyalah Khabar Angin

Kematian Jackie Chan Hanyalah Khabar Angin

LOS ANGELES 30 Mac - Laporan yang menyatakan pelakon terkenal, Jackie Chan telah meninggal dunia adalah tidak benar dan beliau masih hidup dan sihat ketika ini, bertentangan dengan khabar angin yang tersebar di Internet semalam.

Laporan yang menyatakan pelakon seni bela diri terkenal melalui filem “Police Story” itu meninggal dunia akibat serangan jantung menyebabkan ramai peminat setianya terkejut.

Laporan daripada laman web Yahoo!7news dan berita Australia sebelum ini menyatakan pelakon itu meninggal dunia akibat serangan jantung di hospital Los Angeles. - Agensi 

Salam.
Banyak juga entri dari blogger yang mengisahkan kematian mendadak pelakon hebat ini. Adehh ... sampaikan ada blog yang dapat trafik mendadak sebab entri mengenai kematiannya. Fuhh ... tendangan Jackie Chan memang hebat .. hehehee....

Pengisian Ramadhan

More »

Pilihan Menarik

More »

Kemeriahan Hari Raya

More »

Panduan Blogger

More »