hasrulhassan.com
Cabaran Duit Raya 2014

29 April 2011

Akuarium Terkecil di Dunia


Salam.
Inilah akuarium terkecil di dunia! Ia merupakan hasil kreativiti seorang berbangsa Siberia bernama Anatoly Konenko. Ia merupakan satu kiub gelas bersaiz 30 x 24 x 14 mm. Akuarium ini dipenuhi batu kerikil kercil berwarna-warni serta pasir halus, ia boleh memuatkan 10 ml air untuk si ikan kecil. Akuarium ini juga dilengkap sistem penapisan kecil untuk memastikan kualiti air sentiasa terjaga. Akuarium terkecil di dunia ini hanya layak didiami oleh anak-anak ikan yang kiyut sahaja. Mungkin ikan Guppy boleh muat dalam ni.


Putera William kahwini Kate Middleton

LONDON: Putera William dan Kate Middleton berkahwin di Westminster Abbey sebentar tadi dalam majlis diraja yang disiarkan ke seluruh dunia.


Sebelum upacara melafazkan ikrar, Middleton, "rakyat biasa" pertama yang akan berkahwin dengan seorang putera yang hampir dengan takhta dalam tempoh 350 tahun, berjalan perlahan sambil disaksikan hadirin seramai 1,900 orang. Ketika mereka bertemu di altar, William membisik sesuatu kepada Middleton dan beliau tersenyum. Pasangan itu dikahwinkan oleh Ketua Biskop Canterbury, Rowan Williams.

“Saya mengisytiharkan mereka sebagai suami isteri," katanya.


Middleton memakai baju pengantin sutera dan satin serta tiara yang dipinjamkan Ratu Elizabeth dan cincin pertunangan yang pernah dipakai ibu William, Puteri Diana.

Ratu Elizabeth serta kerabat diraja lain, David dan Victoria Beckham, Elton John serat Perdana Menteri, David Cameron, adalah antara orang kenamaan dan selebriti yang hadir. - Reuters

Ilusi Titik Tengah

Salam.
Petang-petang macam ni, apa kata kita main-main dengan sedikit illusi. Ya, ilusi sering berlaku tanpa kita sedar, malah dalam pertimbangan seharian kita juga dalam membuat satu-satu keputusan, kita tanpa sedar terpedaya dengan illusi.

Kita begitu mudah mempercayai. Kita suka serkap jarang, akibatnya kita membuat satu kesimpulan yang salah.

Ok, jom tengok illusi ini.

Anda diminta tengok titik tengah di kedua-dua gambar ini. Efeknya sama .. anda akan merasai imej atau corak di sekeliling titik itu pudar dan makin lama hilang begitu sahaja. Mengagumkan bukan?


Dah cuba yang atas tu .. cuba yang ini pula:



Sumber: MO Illusions

Fakta Menarik | 5 Masjid Terbesar di Dunia

As-Salam.
Ya, saya pasti ramai yang akan terpacul di bibir akan Masjidil Haram sebagai masjid yang terbesar di dunia. Betullah tu ... :). Kalau ditanya kepada semua yang beragama Islam, sure akan tahu punya, dan tak mustahil orang yang bukan Islam pun leh menjawab dengan jawapan yang sama.

Masjidil Haram, Mekah.

Secara kasarnya, Masjidil Haram ini boleh menampung sehingga sejuta muslimin dan muslimat pada satu-satu masa. Masjid ini dibina pada tahun 638, dengan keluasan yang semakin besar. Keluasan yang pernah direkodkan ialah 4,314,000 kaki persegi. Ia merupakan masjid tertua di dunia, dan merupakan kiblat seluruh umat Islam. Sebelum ini, kiblat umat Islam ialah mengadap ke Masjidil Aqsa yang terletak di Palestin.

Antara pemimpin negara yang pernah memasuki ke dalam Kaabah adalah mantan perdana menteri - Tun Mahathir Mohamad [Baca Sini]. Saya juga pernah buat posting mengenai keadaan di dalam Kaabah [Baca Sini], namun ada yang menyangkal ia adalah bahagian dalaman Kaabah.

Masjid Imam Riza Shine

Masjid kedua terbesar pula adalah Masjid Imam Riza Shine yang terletak di Mashhad, Iran. Ia mempunyai keluasan 6,443,890 kaki persegi. Sebenarnya, keluasan ini melibatkan beberapa bangunan lain dalam kompleks yang serba guna ini. Ia dianggarkan boleh menampung sehingga 700 ribu jemaah dalam satu-satu masa.

Manakala Masjid Al Nabawi (Masjid Nabi) merupakan masjid yang diiktiraf sebagai masjid ketiga terbesar di dunia dengan kapasiti untuk menampung sehingga 650 ribu jemaah. Ia mempunyai keluasan 4,311,000 kaki persegi dan dibina pada tahun 622. Ia merupakan antara masjid paling penting dan suci bagi umat Islam.


Masjid Al-Nabawi
Masjid Taj-ul di Bhopal, India juga tersenarai sebagai antara masjid terbesar di dunia. Ia mempunyai keluasan 4,300,000 kaki persegi dan boleh menempatkan sejumlah 175 ribu jemaah pada satu-satu masa. Dibina semasa keagungan Sultan Shah Jahan pada tahun 1901.

Masjid Taj-ul, Bhopal, India.
Di Pakistan, Masjid Badshah merupakan masjid terbesar dengan keluasan 321,488 kaki persegi dan boleh menampung sehingga 100,000 orang. Masjid ini terletak di daerah Punjab, Pakistan. Ia merupakan antara mercu tanda penting di Lahore, dan telah dibina pada tahun 1673.

Masjid Badshah/Badshahi, Pakistan.

Sumber: Wikipedia

Pujian, Duit, Harta, Pangkat Dan Keluarga - Semuanya Tidak Kekal!

As-Salam.
Apa yang memotivasikan kita sepanjang kehidupan yang sementara ini? Anda dah kenal pasti? Dan cuba lihat balik .... adakah motivasi dalam hidup anda itu sesuatu yang berbaloi? Sejauh mana kuatnya punca motivasi itu untuk memberikan kita segala kekuatan untuk harung hidup yang penuh pancaroba ini.

Saya suka berkongsi satu quote yang diilhamkan oleh seorang sahabat kepada saya;
  • JANGAN jadikan PUJIAN sabagai motivasi kerana ia akan mencelamu kemudian hari.
  • JANGAN DUIT dan HARTA sebagai motivasi kerana ia akan hilang dan habis.
  • JANGAN PANGKAT sebagai motivasi, kerana ia akan jemu, tamat dan dihasad-dengki.
  • JANGAN KELUARGA sebagai motivasi, kerana mereka akan mati.

Jadi apakah punca motivasi mutlak seandainya perkara-perkara di atas tidak kekal dan boleh (pada suatu hari) 'membunuh' kita kelak?

Lalu kata terakhir ini diberikan:

28 April 2011

Jangan Libatkan Diri Dengan Benda Terlarang!

Salam.
Banyak benda di dunia ini yang baik dan bersih, tetapi kita sebagai manusia sering tertarik dengan benda yang kotor, dan menghitamkan hati kita. Dek kerana selalu memamah benda yang kotor, hati kita jadi hitam dan kelam. Kita tidak lagi berfikir secara sepatutnya. Kita abaikan yang hak. Kita lupa tujuan kita diujudkan.

Saya bukanlah nak bertindak sebagai seorang alim. Namun,  sebagai mengingati diri sendiri, kita harus sentiasa bersihkan hati. Kadangkala kita sendiri tidak sedar bahawa perbuatan kita itu telah membutakan hati kita dalam melihat dan menilai kebenaran. Saya cuba melangkah dengan penuh berhati-hati agar tidak terpijak duri bisa.

Kita mungkin tak mampu menjadi 100 peratus sempurna, tetapi saya percaya usaha kita tak akan sia-sia bila inginkan satu kebaikan buat diri dan buat semua. Ia bukan mudah, saya pasti tetapi itu semua adalah cubaan dan dugaan untuk menilai sejauh mana kuatnya hati kita ini.

Jadi, janganlah terpesona dengan dunia yang banyak muslihatnya. Ya, kita ada akal yang boleh berfikir, namun acapkali fikir kita disulam nafsu. Nafsu mengambil tempat teratas ... menjadi nakhoda dalam pelayaran hidup yang semakin hari semakin menemui daratan. Persoalannya, adakah kita nanti akan berlabuh dengan selamat?

Elakkan diri kita semua, InsyaAllah dari perkara-perkara yang boleh merosakkan akal kita. Jauhkan diri kita dari perkara-perkara cela yang boleh mengakibatkan hati kita hitam. Jangan jadi mangsa dunia. Jangan libatkan diri dengan benda terlarang, baik agama mahupun budaya.

5 Cara Menyerlahkan Blog Dalam Bloglist Orang Lain

As-Salam.
Dah tempah blog masuk ke dalam bloglist blog lain? Bagus ... ia merupakan satu langkah untuk blog anda mula melebarkan sayap .... ada sayap ehh? Bila kita berjaya menempatkan blog kita ke dalam bloglist orang lain, perkara utama yang perlu anda tahu ialah memastikan blog anda sentiasa menyerlah. 

Bagaimana nak serlahkan blog dalam bloglist orang lain?

  1. Sentiasa update blog dan entri anda. Buat sela masa tertentu, seperti sejam, dua jam, ataupun buat 2-3 entri sehari. Lihat sahaja yang dilakukan Ben Ashaari. Ramai yang meletakkan blog Ben Ashaari dalam bloglist mereka ... dan tengok berapa ramai yang secara serentak online di blognya setiap kali dia buat satu-satu entri. Entrinya dibuat dalam sela masa paling cepat, sejam satu entri .... itu sebab blog dia sentiasa duduk atas dalam bloglist orang lain.
  2. Buat tajuk yang boleh buat orang klik ke entri anda. Bila tajuk anda kababommm dan mengiurkan... orang akan pasti klik. Dah buat tajuk yang sentiasa orang cari ... maka senang2 je anda akan menyerlah dalam bloglist orang lain.
  3. Sesetengah blog menyenaraikan blogroll/bloglist mereka ikut susunan abjab, jadi nama blog anda harus bermula dengan awalan yang membolehkan ia sentiasa berada di atas. Macam blog ini .. Bangku Kosong ... start huruf B ... tak terlalu atas, dan tak ke bawah .. elok2 je berada di tgh2. So itu sebab walaupun alamat url blog ini adalah hasrulhassan.blogspot.com ... tetapi saya namakan ia Bangku Kosong. Faham tak nih?
  4. Ada blog yang menyenaraikan blog-blog dalam bloglist ikut sapa ada update terbaru ..dia akan duduk atas sekali. So, pastikan anda sentiasa update supaya blog anda lebih menyerlah.
  5. Ada blog yang membolehkan blog2 yang ada dalam bloglist menyiarkan gambar atau pendahuluan (snippet), jadi letak gambar yang boleh menarik perhatian dalam entri anda, pasti akan ada yang klik.

Itulah antara lain yang boleh saya berikan berdasarkan pengalaman saya dalam berblogging ini. Saya tengok dan dah nampak keberkesanannya .. terpulang buat anda untuk mengambil petua-petua ini.

Kelebihan Disenaraikan Dalam Bloglist

Apakah kelebihan blog anda jika disenaraikan di dalam bloglist blogger lain? Hmm tak tahu ehh? Ok saya nak cerita dalam blogpost ini. Tetapi sebelum itu ...

Apa itu bloglist? Ada sesetengah blog tak diletakkan bloglist ... itu pilihan mereka. Ada sebab mereka berbuat demikian. Namun, bagi saya ... bloglist penting untuk diambil perhatian. Sesapa saja yang ada buka bloglist, jika ada kesempatan, saya akan cuba menyemakkan diri untuk memasukkan blog ini dalam blog mereka. 

Kelebihan Disenaraikan Dalam Bloglist

Apa kelebihan yang dapat dari bloglist?
  • Memberikan trafik mudah. Bila blogger lain pergi ke satu-satu blog, tetiba nampak satu tajuk entri yang perghh macam nak tahu je .. so dia pun klik la ....dah dapat trafik dari bloglist blog lain.. ... mudah kan?
  • Memberikan kelebihan dari segi ranking Alexa. Saya tak berapa pasti, tetapi ada blogger yang pernah berikan tips bagaimana nak tingkatkan ranking dalam Alexa. Ranking penting untuk blog kita digelintar oleh enjin carian. Lagi satu sumber trafik mudah.
  • Membina network sesama blogger. Kita akan dan bakal saling mengenali lebih lagi menerusi blog. Kita mudah berkongsi informasi, pandangan dari pelbagai sudut sebab bila kita buka bloglist, kita beri peluang kepada semua genre atau niche blog.
  • Difahamkan ia juga memberikan kelebihan dari segi enjin carian, sebab ada maklumat saling terkait dalam sesuatu entri.
  • Memahami apa yang orang lain dan pembaca inginkan menerusi bloglist ... kita boleh tahu tajuk mana yang berikan impak dan entri yang macam mana orang akan baca.

Ini adalah sebahagian sebab yang boleh saya fikirkan. Namun, tatacara letak bloglist, penampilan bloglist juga mempengaruhi keberkesanan ini.

Nak Masuk Bloglist Pun Nak Kena Wat Segmen?

As-Salam.
Kenapa yer? Hmm senang dan simple jawapan saya - kesungguhan. Jika anda bersungguh-sungguh untuk promot blog anda, bersungguh untuk membina network di kalangan bloggers dan untuk memberikan kelebihan trafik mudah, inilah jawapannya. Join segmen, mana2 segmen pun ... gitulah segmen bloglist yang saya buat.

Saya pun kena usaha untuk membolehkan blog saya disenaraikan di blog-blog orang lain. Ini adalah salah satu caranya .... mereka masukkan saya dalam bloglist dan saya masukkan mereka dalam bloglist saya - so win-win situation, dua2 dapat pendedahan.

Mengapa tak masukkan je terus .. nampak suka pastu masukkan ... hmm .... bukan saya tak leh buat begitu, boleh je. Yelah, buat segmen la pulak kan .. yang dah lama masukkan blog saya dalam bloglist derang ..macam tak adil plak sebab ada blog lain yang tak pernah pun singgah leh tetiba masuk dalam bloglist kerana dia join segmen ... 

Kenapa ehh? Ada blogger yang suka mencantikkan blog, dan ada blogger yang suka tambah blogroll/bloglist tetapi sejauh mana keberkesanan bloglist tersebut untuk promot blog .... aha . ini buktinya ... bila saya buat segmen nak rombak bloglist .. siapa yang dah masukkan blog saya tentu dah alert .. so derang tak lepaskan peluang untuk join. Secara tak langsung, beri kesempatan buat saya tahu siapa yang berikan trafik mudah kat blog saya .... jadi, saya buat segmen dengan pilihan buat screen captured tunjukkn blog ini ada dalam bloglist ... so adillah kan. Ada letak je .. tapi tak pernah alert ..

Saya banyak dapat trafik menerusi bloglist ... tak percaya? Ini buktinya .. segmen bubar/buka bloglist ni. InsyaAllah .. nanti bila blog anda dah berada di dalam bloglist saya ... anda mungkin dapat trafik tak dijangka dari sini ... cuma perlu diingat ... bila nak dapatkan trafik dari bloglist blog lain .. ada caranya .. nanti saya ceritakan kemudian. Udah panjang bebenor ni.

Tension Tul Pagi Nih

Maira. Foto: Lensahasrul
As-Salam.
Aduhhh tension tul la. Saya dah agak benda cam ni pasti berlaku ... dah .. hari berlaku dah. Puas betul dok carik .. tak tahu sapa punya angkara .. dah tanya dah pada yang boleh bercakap ... semua kata tak tahu .. so skang ni saspek utama adalah Maira ... mesti dia letak mana-mana ni ....

So seharian tak buka blog, tengok ramai dah join bloglist saya .. alhamdullillah ... saya masih lagi tak sempat nak usyar lagi .. yang sempat tu saya dah hebahkan menerusi entri, dan saya dah masukkan ke dalam bloglist saya tu ... haaa bahagian tepi ... sebelum ni bloglist saya letak kat bawah .... :)

Ok ... nak sambung cari apa yang nak dicari tu ... sebuah REMOTE ..... adehhhh mana la remote TV ni ... nak nukor cenel susah bebenor ... si Zikri dok cakap nak tgk tomen (ultraman) .... cam mana nak tengok? remote nak tuko jadi AV pun tak leh .. adehhh gitu canggih TV nih sampai saya pun tak tahu cara manual .. boleh gitu?

OHh di mana kauuu remote ... mak saya pun dah lenguh dah ... ishhh mana la Maira dok sorok remote TV nih ...


Redmummy dan Beautiful Nara Bakal Muncul di World Bloggers & Social Media Summit!

As-Salam.
Wahh hebat mereka berdua ni ....dah jadi international dah ni ...hebat kan? Saya pasti ramai yang mengiyakan akan kehebatan dua nama ini - Redmummy dan Beautiful Nara dalam dunia blog tanahair. Buat mereka yang belum kenal ..... dua nama ni adalah antara nama-nama besar dalam dunia blog. Banyak tips dan panduan saya dah belajar dari mereka. 

Antara entri mengenai Redmummy:

Antara entri berkaitan BeautifulNara:

Jadi, jika ada yang tanya, layak ke mereka bercakap di sana - World Bloggers & Social Media Summit ? Saya akan cakap .. mestilah .. mereka dah buktikan sendiri - blog mereka berada dalam kelas yang tersendiri.

Mereka juga akan berada dalam siaran di TV3, jadi tunggu kemunculan mereka nanti. Tak percaya? Nih gambar dari Nuffnang yang dikongsikan dalam ruangan twitter.

Abang Nara (BeautifulNara)

Redmummy
Tahniah buat Redmummy dan BeautifulNara, bloggers Malaysia buat gah seantero dunio .. yehaaa ...

Earn Respect ... Not 'Buy' It!

As-Salam.
Bagaimana nak dapatkan respect atau penghormatan jika kita sendiri tak terlebih dahulu beri respect pada orang lain? Orang suka kalau dihormati ... mana-mana tempat pun, mana2 negara .... mana2 bangsa ... semua suka dihormati.

Saya teringat kata-kata kawan saya, dia seorang kontraktor berjaya .... menjadi kebanggaan orang kampung, apatah lagi keluarganya. Saya sendiri memang tabik la pada dia. Dulu .... semasa di sekolah, dia pernah kena kutuk kaw-kaw punya disebabkan satu insiden yang memalukan. Saya pun tak sanggup nak ceritakan kat sini ... kerana ia agak mengaibkan. Tapi ... itu dulu ... Tuhan Maha Adil.

Kerana peristiwa itu, dia jadi bahan ejekan ... siyes hampir setiap hari. Nasib baik la jiwa dia kental ... walaupun kena bantai masa last week kami di sekolah (SRP) .... dia tak patah hati. Buktinya .. resultnya baik dan dia menerima tawaran untuk kembali ke sekolah yang sama - di mana ramai rakan-rakan yang kutuk dia dan jadi bahan ejekan.

SPM keluar ... dia dapat result bagus dan menyambung pengajian di salah sebuah IPT dalam bidang kejuruteraan. Still, bila jumpa member sekolah .... akan kuar juga citer lama tersebut .... tapi dia takat senyum je la ... tak ambik hati.

Graduate. Dia kerja dengan orang ... ambil dan kutip pengalaman dalam bidang kejuruteraan. Sedikit demi sedikit dia buka connection dan network sendiri. Akhirnya dia buka syarikat sendiri, dan dia dapat tender sana sini. Kerjanya dianggap terbaik, malah kebanyakkan kontrak yang diberikan kepada syarikatnya diberi nilai A, dan hampir semua kerja serta perlaksanaan projek yang dibuat siap lebih awal dari jangkaan.

Nama dia dan syarikatnya mula dikenali. Makin banyak kontrak dia dapat. Still, dia tak sombong.
Saya tanya pada dia dalam satu pertemuan; "Masyukk aaar skang ehh .. dapat banyak tender .... hang guna politik ke?"
"Mana ada la ... aku guna track record sebagai bukti kerja!", jawap ringkas.
"Ada under table ke?", merujuk jika dia ada amalkan budaya kerja rasuah dalam dapatkan kontrak ... terutama kontrak gomen.
"Ishh .... mana ada .. buat apa .. tak berkat! Aku buat ni semua usaha sendiri bai .... buat research .. pastu aku cari jalan tengah untuk tawarkan harga terbaik ... berdasarkan kerja2 aku sebelum ini.", kata dia lagi.

Hmm... sembang-sembang di atas berlaku sewaktu saya berjumpa dia time satu kenduri kawin. Sebelum ni penah gak pergi rumah dia sebab dia buat kenduri ... buat Qurban .. tumbang sekor lembu.

Dan jika dulu orang dok ejek dia, sekarang .... dia antara kawan saya yang berjaya. Malah dia dihormati di kalangan kontraktor-kontraktor dan mereka yang pernah bekerja samada dengannya atau menjalinkan kerjasama dengannya.

Antara kata akhir dia kat saya ... "Earn Respect ... Not Buy!".

27 April 2011

Panduan Menulis Blog | Petua Mendapatkan Trafik - Cara SEO dan Komen

As-Salam.
Ada yang tanya saya lagi, sebelum ni pernah dah sebut dalam blog, tapi tak apalah ... saya boleh buat entri dalam blog, tak rugi apa-apa pun. 

Saya dapat trafik dari mana? Hmm minggu ni saya dapat trafik berganda-ganda, saya dah skrin captured untuk anda semua punca trafik saya untuk hari ini (sehingga jam 2 petang). Apa yang anda nampak?


Ok, di tempat teratas sekali tu, saya peroleh trafik dari enjin carian .. Google Malaysia. Bagaimana saya dapat trafik dari sana (trafik organik)? Ini pure trafik ... maknanya orang letak keyword tertentu, pastu blog saya antara yang terpapar di halaman pertama enjin carian tersebut, lalu mereka pun klik. Teknik ini lebih kepada SEO atau Search Engine Optimisation, nak baca entri mengenai petua SEO yang saya gunakan? Anda boleh baca di sini: 8 Cara SEO Mudah Dalam Bangku Kosong atau boleh baca entri ini: Teknik SEO Mudah

Kemudian, Facebook, hmm banyak group yang anda sertai .. tak semestinya group blogger je, anda boleh publish kat ruang lain macam kumpulan sekolah sama, kumpulan minat saya ... atau mungkin anda pernah join mana2 komuniti dalam Facebook, so posting kat situ. Namun, sukacita diingatkan, bila ping kat ruangan tersebut, pastikan orang lain tak merasa jelek atau terganggu dengan pinging anda.

Pastu yang lain merupakan trafik dalaman, menerusi widget yang ada.

Pastu kemudian anda nampak nama-nama blog, itu trafik terus dari sana. Antara yang banyak menyumbang ialah blog Rina Salleh dan blog Mazidul Akmal. Blog Ben Ashaari serta Blog Beautiful Nara juga antara penyumbang trafik ke Bangku Kosong.

Mengenai trafik dari blog orang lain, selain menerusi bloglist, saya pernah berikan tips bagaimana entri yang ada kaitan dengan isi blog tu boleh memberikan trafik percuma .. anda boleh baca di sini: Bagaimana Dapat Trafik Dari Beautiful Nara? dan Petua Untuk Buat Blogger Terkenal Komen Blog Anda.

Hmm .. di sini saya nak tunjukkan bagaimana cara2 tadi berikan trafik kepada saya dalam seminggu ni:

Nyanyuk Dah

As-Salam.
Saya bukannya boleh ingat semua benda, siyes. Walaupun orang dok cakap berkali-kali, saya dok sering lupa. Wife saya kata "Abang ni .. lain kali dengarlah orang cakap, cer dengar betul-betul!". So, bila wife saya dok pesan something untuk saya lakukan, saya lebih suka catatkan pada kertas nota. Tapi tu la .. dok catat punya catat panjang-panjang, last2 lupa bawak nota tu. Adehhh .... 

Bila lepak-lepak ngan wife, kami suka la dok citer zaman kecik2 kami, zaman sekolah (walhal satu sekolah), zaman bujang-bujang dulu ... banyak citer dok mekar dalam ingatan. Leh ingat lak tu .... teringat nota-nota kuliah yang pernah saya buat ... time dulu, masa exam tak nak lak kuar dari ingatan. Time ni la .. setelah berpuluh tahun, baru nak muncul. Heran tak?

Satu hari, saya ada tengok satu citer ni ... dalam Desperate Housewife - favourite saya dan wife, suka tengok sebab boleh belajar banyak benda dalam perhubungan suami-isteri, jiran-jiran dan tentang penjagaan anak. Dalam episod saya tengok tu, ada la kes ingat-ingat lupa ni, kes seorang mak yang dah tua dok ingat detail kesah lama, tapi sering lupa benda yang berlaku terkini atau dalam masa semasa.

Jadi, saya tanyalah kat wife saya, kenapa jadi gitu ehh .. dia cakap; "Hmm itu tanda orang dah nyanyuk!". Jika ingatan kita segar bugar tentang kisah-kisah lama sampai butiran kecil pun kita ingat, memang ada ingatan yang kuatlah ... tetapi apabila kita mula lupa benda2 yang berlaku sekarang, ini bermakna kita dah nyanyuk! Haaa ... so ada tak anda ciri2 tadi tu? Ingat benda lama, tapi lupa benda sekarang? Jadi kalau ada .. beringatlah ... masanya sudah sampai untuk ke fasa lain.

Sukarnya Nak Promo Blog Sendiri

Salam.
Siyes .. saya tak retilah nak pomot blog. Tu sebab blog saya terkedek2 je dari segi pageviews, dari segi followers. Tu blum tengok contest2 yang perlukan sokongan orang dan pembaca. Letak la iklan apa bagai, letak la apa pun gambo ... tak menjadik punya. Segmen saya buat pun kurang sambutan. Ini bukti-bukti nyata saya tak pandai promote blog. 

Cuma apa yang saya dapat selama ini, semuanya adalah disebabkan pembaca setia blog ini. Mereka yang masukkan blog saya dalam bloglist derang. Kalau tak ada blog saya dalam bloglist derang ni, tak ada ke mana ahh blog ni.

Saya kagum gak dengan mereka yang hebat wat promo blog, sampaikan ada yang dapat adiah tu .. uhh hebat. Saya try gak belajar skit2, nampaknya tak menjadi jugak. Mungkin lom cukup aura untuk menarik perhatian orang lain.

Pelan2 kayuh. Mungkin 10 tahun akan datang, aura tu ada kot. Sekarang ni ... apa la yang ada kat Bangku Kosong ni .... blum cukup kuat lagi untuk tarik minat ramai. Masih tercari-cari rentak ... sesat banyak kali dah ni .. hahaha...

Kepada yang memberikan backlink ke blog ini, saya ucapkan berbanyak terima kasih.

Fakta Menarik | Siput Paling Berbisa di Dunia

As-Salam.
Saya pernah ceritakan mengenai labah-labah yang paling berbisa di dunia, di mana bisa dari labah-labah ini dipercayai dapat menjadi pengganti viagra. Kali ini saya nak kongsikan mengenai siput yang paling berbisa di dunia!

Jangan anda fikir siput yang kecil molek berlendir tu tak bahaya pada manusia. Ia memang menggelikan bagi sesetengah orang melihat ataupun memegang jenis siput tertentu. Terdapat juga siput yang boleh dimakan dan menjadi antara hidangan terenak. Namun, jarang kita mengetahui mengenai siput yang boleh membawa kecelakaan kepada manusia.

Siput yang saya maksudkan ialah Siput Marbled Cone. Nama saintifik untuk siput bercengkerang cantik ini ialah Conus Marmoreus. Ia boleh mencapai panjang sehingga 6 inci dan berat sekitar 7-8 gram. Habitat bagi siput ini ialah di kawasan laut tropika dan beriklim sederhana panas. Ia hidup di kedalaman sehingga 90 meter. Penemuan siput ini pernah dilaporkan di Australia, Laut Caribbean, Pasifik, Laut Merah, dan terbaru si sepanjang pesisir pantai Florida, Amerika Syarikat.

Marbled Cone Snail.

Bahayanya siput ini ialah ia mempunyai bisa yang boleh menyebabkan kematian. Dipercayai satu titik bisa dari Siput Marbled Cone ini boleh membunuh sehingga 20 lelaki dewasa! Jika terkena sedikit bisa siput ini, ia akan menyebabkan rasa kebas, bengkak dan kesakitan yang amat sangat. Dipercayai juga, bisanya boleh menyebabkan mangsa kehilangan deria penglihatan, pendengaran dan membuatkan seseorang tidak boleh bercakap.

Menariknya mengenai siput ini ialah kebolehannya untuk menembak bisanya bagi melumpuhkan mangsa. Ia mempunyai satu 'meriam' yang membolehkan ia 'menembak' dari pelbagai arah. 

Sehingga kini, bisa terkena tembakan siput ini tiada penawar, dan kematian yang direkodkan dari seluruh dunia adalah lebih kurang 30.

Sumber Info: ILoveIndia

26 April 2011

Pesta Buku Antarabangsa Karangkraf - Peluang Anda Tambah Ilmu!

Salam.
Kalau ada masa .. pergilah ke Pesta Buku Antarabangsa anjuran Karangkraf ni ... peluang tambah koleksi buku untuk dibaca. Sebab saya ni dok jauh je .. lau dekat memang berlari pergi ni. Saya suka je beli buku malah buku2 atau majalah lama pun saya akan beli. Sumber ilmu tak terhad dengan benda2 baru je .. benda2 lama pun masih ada nilai.

Buat mereka yang baca blog Bangku Kosong, saya sukacita mewarkan perkara ini kepada anda. Jadikan diri kita sentiasa terisi dengan ilmu. Tanpa ilmu kita pasti akan sentiasa berada dalam jalan yang salah. 

Hmm ... dan kat sini juga nanti, anda bolehlah dapatkan harga2 diskaun untuk majalah dan buku, dan leh buat sebagai bahan giveaway atau hadiah contest dalam blog korang nanti. :) Kan bagus kasik buku ... sesiapa ada wat Giveaway atau Contest adiah buku .. sila bagitahu saya ehh.

#Update: Baca pengalaman mereka yang dah pergi: Link 1Link 2 dan Link 3

*p.s: Wife saya hantu novel, dia boleh habiskan 500 mukasurat dalam sehari! Saya pun kagum.

Blog Tun Mahathir Dalam Digi WWWow Awards

Salam.
Saya actually tak perasan, namun seorang blogger telah memerasankan saya. Sib baik dia join segmen saya ni: KLIK SINI, kalau tak sampai ke sudah saya tak tahu bahawa ada blog dan blogger lagi hebat, lagi berpengaruh dalam pemilihan Blog of The Year. Uhh teruja saya bila berada dalam senarai bersama Blog Tun Mahathir ni (CHE DET dot com).

Mungkin sukar nak cari dalam senarai blog kat Digi WWWow Awards tu, tapi anda boleh baca di sini: Pilihan Blogger Ini Untuk Blog of The Year.

Hmm ... itu pilihan blogger ni dan dia dah berikan alasan mengapa dan kenapa patut diberikan undi kepada blog pilihannya ... so anda ada pilihan lain? Saya nak tahu pendapat anda ... 

Join segmen saya yang sedang berlegaran ini. KLIK SINI.

Mari Meriahkan Digi WWWow Awards

Salam.
Pagi yang ceria ehh? hari ini saya akan away jap .. ada beberapa perkara yang perlu diuruskan, biasalah bila sampai hujung bulan ni, macam2 nak kena bayar. Kena bayar cepat2 .. nanti kena denda. :)

Kepada yang tak ada nak buat atau tak tahu apa nak tulis dalam entri, jangan lupa join segmen saya, kita buat kecoh pasal Digi WWWow Awards tu ehh ... jom la. Tak masuk bertanding tak apa ... cuma berikan sokongan pada blog-blog yang masuk. Dan kalau masuk ..lagi ahhh bagus, leh bagitahu blogger2 lain yang kita masuk dalam pencarian Blogger of The Year

Inilah masanya untuk kita exposed blog kita nih ... tak nak ke? Peluang ada dah ... 

Nak memeriahkan ... jom join segmen ini: KLIK SINI.

Kisah Larut Malam: Stalking My Followers (P2)

Salam.
Meneruskan pengembaraan lewat malam, kali ini saya senyap-senyap masuk dalam satu blog ni. Mula-mula eja atau taip alamat blog ni, nampak pelik je .. sebabnya ... ada sinonim bunyik dengan kain kapan ... ishh serammm .. dah la tadi dok bukak jumpa gambo antu pocong dalam blog ni .. ishhh ... lagi la buat saya sejuk2 kaki.
Empunya blog ni, memang diakui selalu masuk blog Bangku Kosong. Ntah apa dibuatnya hari2 masuk blog saya ni pun saya tak tahu ... tu kena tanya dia. Dan blog ni telah banyak bantu Bangku Kosong dikenali dan menjadi pilihan dalam Blogger of The Year Award yang dianjurkan oleh Digi (walaupun di tempat yang sayup2 je).

Pernah beberapa kali buat kejutan pada blog Bangku Kosong dengan mengipas2 di blog2 popular... TANPA saya sedar sama sekali (ecewah ...). Terima kasih saya ucapkan kepada blog ini: KLIK SINI.

Dari apa yang saya difahamkan, blog ini dikalerkan merah sebab empunya blog memang sukakan merah. Jadi tatkala saya buat blog saya kaler merah ... cepat2 dia tekan LIKE. Apa yang saya sukakan pada blog ini adalah sidebar dia yang nampak comel dengan ada gambar bunga kecil. Masuk dengan kaler kuning-merah...jadi nampak menyerlah.


Kisah Larut Malam: Stalking My Followers (P1)

Salam.
Memalam waktu yang sangat tenang. Anak-anak dah tidur, wife pun dah lena .... sunyi sepi. Kalau tak ada cerita yang best kat TV, saya akan off TV tu .. kalau tak ... ia akan jadi peneman saya. Dan waktu malamlah waktu paling seronok nak pergi stalking blog orang lain, lebih-lebih lagi blog-blog dari owner yang merupakan follower Bangku Kosong.

So, blog siapakah, dan blog apakah yang menjadi mangsa dalam episod pertama pengembaraan hasrulhasan (saya la tu) di malam hari?

Blog ini berkepala masjid cantik, blogger ini menggunakan foto Masjid Omar Ali Saifuddien, Bandar Seri Begawan sebagai 'pengenalan' khas buat blognya. Antara isi menarik dalam blog ini adalah mengenai kumpulan tutorial yang diberikan. Cirian paling utama dalam blog ini adalah di setiap permulaan entrinya akan dimulai dengan kalimah bismillah. Bagus kan ... di sebalik url blog ni yang macam gangster di tengah lautan.

Blog ini menggunakan khidmat Feedjit untuk tracking pengunjung ke blognya, dan ada petak pekik untuk anda memekak di situ. :)

Kembar Blog Bangku Kosong?

Salam.
Ini dulu pernah cakap kat saya .. nak niru gaya saya, saya ok je .. nak copy paste pun tak apa ... saya tak marah punya. Pastu dia cakap dia nak ikut cara saya buat header ... saya pun kata ok gak .... saya tak ada halangan ..... asalkan dia seronok berblogging, saya tak kisah ...

Hmm ... korang nak tahu siapa yang saya maksudkan ni? Untuk kenal dengan blogger ni, korang kena tengok dulu blognya .. nih saya captured ... ada persamaan tak dengan blog saya? Hehehehe....

Blog AnakAbah

Saya ok je, kalau ada blogger yang tak suka karyanya dicopy paste, bagi diri saya pulak, hmmm buatlah apa yang korang nak buat, asalkan jangan buat busuk nama blog Bangku Kosong udah ler. Mana yang baik, saya pernah saya kongsikan pada korang, korang boleh tanpa perlu rasa bersalah ambil dan jadikan entri. Bagi saya, memberi lebih baik dari menerima, :) kecil tapak tangan ... seluruh blog Bangku Kosong saya serahkan.

Terima kasih buat blog AnakAbah yang selama ini selalu jenguk sini. Suka ati saya benda yang baik dikongsi bersama. :)

25 April 2011

Panduan Menulis Blog | Mengapa Perlu Syok Sendiri Dengan Blog Sendiri?

As-Salam.
Ada yang macam nak berhenti berblogging. Sebabnya, blog tak ramai pembaca - bukan tak ada, cuma tak ramai je. Hmm ..awal2 tu memang gitu, saya pun dulu berblog, hanya kurang 10 orang je baca blog saya dalam sebulan ... sekarang alhamdulillah, leh dapat 10-20 orang baca Bangku Kosong dalam masa sejam.

Jadi apa petua saya menjadikan yang 10 sebulan jadi 10 sejam? Tak ada petua khusus tetapi apa yang boleh saya beritahu ialah .. kita mesti rasa seronok berada di blog sendiri, atau dengan kata lain ... syok sendiri. Aha ... mungkin ada yang kata .. uhh apa pekdah nak syok sendiri kat blog sendiri. Entri syok sendiri? Itu kata orang ... mungkin mereka betul.

Kenapa kena rasa seronok? Kalau kita sendiri tak rasa seronok baca dan berada di blog sendiri, bagaimana kita nak expect orang lain suka? Macam kita buat bajulah .. kalau kita tak rasa baju tu cantik, bagaimana nak agak orang lain pun rasa cantik sama? Namun, petua ini kadangkala tak leh pakai juga, seperti saya kata tentang baju tadi, baju tu mungkin cantik buat kita tetapi tidak pada orang lain, bergantung pula dengan si pemakai. Kalau kita buat baju kurung perempuan dengan rona bunga besar, agak2 yang gadis2 suka tak? Mungkin yang suka makcik2 je .... jadi kena buat blog kita pelbagai warna, pelbagai entri... ini yang saya buat untuk Bangku Kosong.

Ada blogger yang hebat, dia boleh pikat macam2 .... mungkin boleh diibaratkan dengan seorang pereka cipta pakaian yang hebat, di mana dia boleh buat satu pakaian itu semua orang suka ..... macam baju kebaya .. tak kira apa corak, tak kira jenis kain, kalau betul potongannya, sumer pasti suka .. bukan takat si pemakai,malah orang yang tengok si pemakai pun akan suka. Dapat macam ini ... leh kira seperti satu bonuslah.

Jadi, untuk permulaan, buat diri kita suka dan syok sendiri dengan blog kita. Nanti lama-lama ia pasti akan menarik minat orang lain. Tak caya? Leh tanya Redmummy ... yang dulunya berblogging syok sendiri .. dok citer pasal anak-anak dalam blog, tapi lihat sekarang ni .. kedudukan RM dalam dunia blog .. :)

Kita Insan Terpilih Yang Sering Gagal Bersyukur

Salam.
Bila kita diberikan kesempatan hidup di muka bumi ini, bermakna kita merupakan golongan terpilih. Ia merupakan satu anugerah .... cuba bayangkan andai kita masih lagi dalam bentuk roh ...dalam bentuk sperma. Banyak yang berenang2 dengan kita satu waktu dahulu ...tapi kita lah yang telah 'dipilih' untuk sampai ke telur atau ovum. Dari sebelum kelahiran lagi ... kita dah menjadi istimewa dan terpilih.

Kita kemudiannya lahir sebagai seorang bayi, tanpa pakaian pun, akal pun masih kosong, pandangan kita pula masih gelap dan kelam. Ada mata, tapi mata kita belum lagi berfungsi sepenuhnya. Dan sekali lagi kita diberikan anugerah, terpilih untuk mendapat pancaindera yang lima, lengkap segalanya.

Kita terpilih untuk merasai nikmat dunia, merasa dengan lidah, dapat menghidu dengan hidung, dapat melihat warna dengan mata .... dan macam-macam lagi. Anda tahu .. saya pun tahu.

Kemudian, kita diberikan umur .... dari sehari ke sehari, umur kita bertambah. Dan sekali lagi kita diberikan anugerah dan kelebihan ... kita boleh berjalan, berlari, bercakap, melompat dengan sempurna. Walhal dalam perjalanan ini, ada insan lain yang awalnya sama seperti kita, namun tidak menerima anugerah yang sesempurna yang kita ada sekarang.

Lagi dan lagi diberikan kelebihan dan kesempurnaan. Kita mendapat kawan, kita mendapat kerja, kita berjaya mempunyai pilihan hati, berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri. Semuanya itu atas kehendak Tuhan supaya kita menjadi insan yang terus diberikan anugerah. Tak putus-putus. Bukan semua yang dapat seperti apa yang kita dapat sekarang ....

Namun ... berapa banyak dari kita ini menginsafi, dan mensyukuri setiap detik dalam hidup ini? Berapa banyak dari kita semua, yang lembut lidah menyatakan terima kasih kepada Tuhan atas pemberian yang diberikan? Jika ada .. bandingkan dengan segala keistimewaan, kenikmatan, kelebihan yang telah kita dapat sehingga sekarang .. adakah ia berkadaran??

Petua Memilih Fesyen Kardigan (Cardigan)

As-Salam.
HH tengok sekarang ni dah makin popular fesyen Cardigan (Kardigan) ni. Antara yang suka pakai ialah gadis-gadis Melayu yang bertudung, ia dah jadi satu trend baru. Dan baru-baru ini, saya ada menonton Safiyya di TV9, dan nampaknya, pengacara Rina Salleh (Bekas Juara Gadis Melayu) juga mengenakan fesyen Cardigan ini.

Pakaian fesyen Cardigan digayakan oleh Rina Salleh semasa trip ke China. Foto: Blog Rina Salleh

HH bukanlah seorang yang terang mata mengenai fesyen, namun secara subjektif saya nampak fesyen ini amat sesuai untuk gadis-gadis Muslim. Masakan tidak, ia tidak ketat, tidak menampakkan liuk tubuh. Ia sesuai kerana ia pakaian longgar dan santai.

Dan semua tahu bahawa wanita merupakan target fesyen, jadi perlulah wanita menyesuaikan pakaian dan fesyen ikut kehendak yang sesuai, dan paling penting ia tidak melanggar adat dan hukum. Dan dengan sedikit ubahsuai, aksesori tertentu, fesyen Cardigan ini boleh dipakai samada untuk bersantai, bersama keluarga, bershopping mahupun ke pejabat. Di sini saya berikan sedikit tips untuk berpakaian Cardigan.

4 Petua Memilih Fesyen Kardigan
  • Lengkapkan dengan tali pinggang - Untuk tambah kelainan anda boleh mengenakan tali pinggang di luar kardigan. Tali pinggang itu boleh yang model tirus atau yang lebar. Sama ada anda memakai kardigan berlengan pendek atau panjang, berpotongan ketat atau longgar, dengan skirt atau celana, semuanya akan memberi penampilan yang berbeza-beza. Supaya gaya tidak ‘mati’ anda boleh membuka beberapa kancing (butang) atas cardigan atau biarkan semuanya terbuka.
  • Pilih warna-warna cerah - Sesuai dengan usia muda, pemakaian kardigan dengan warna-warna cerah boleh menambahkan keceriaan pada penampilan anda. Tetapi harus ingat, kardigan dengan warna semula jadi seperti hitam, coklat, krim, atau biru tua memang wajib dimiliki. Jika ingin sesuatu yang berbeza anda juga boleh memilih kardigan warna cerah yang bermotif.
  • Tambahan aksesori - Untuk kardigan berwarna cerah yang polos, anda boleh menambah pemakaian aksesori seperti skaf dan beg tangan dengan motif yang lebih menarik seperti corak harimau atau bunga-bunga besar.
  • Beri sentuhan retro - Skirt atau gaun labuh potongan A-line yang dipadu padankan dengan kardigan akan memberikan gaya retro yang menarik. Untuk memberi kesan trendy, anda boleh menambahkan tali pinggang tirus berwarna kontra.
So selamat mencuba yer.  Dan pada mereka yang belum mencuba atau ingin mencuba fesyen Kardigan ini, anda boleh dapatkan daripada butik Rina Salleh. Untuk info lanjut sila ke blog Rina Salleh. KLIK SINI!

Sekadar berkongsi dari sumber: Berita Harian Online

Rina Salleh: Sehelai Cardigan sebagai pelengkap gaya!


Gempa 6.2 Melanda Indonesia Jam 7 Pagi Tadi!

SINGAPURA: Gempa bumi bermagnitud 6.2 melanda pulau Sulawesi di Indonesia hari ini, menurut agensi Kajian Geologikal Amerika Syarikat (USGS).

Menurut USGS, gempa bumi itu berlaku pada 2307 GMT (7.07 pagi waktu Malaysia) 108 kilometer ke timur of Baubau pada kedalaman 10 kilometer. - Reuters

Awas External Hard Drive Palsu!

Salam.
Ada pelbagai cara jika manusia ini nak menipu. Sangat kreatif .. tapi malang ...kelebihan yang ada digunakan untuk tujuan yang tidak baik. Mungkin jalan paling mudah untuk cepat dapat untung. Apapun, benda yang tak baik nih bukan lama mana leh bertahannya pun, lambat laun akan diketahui juga. Jika tidak hari ini, esok .. lusa .. dan tatkala itu dah terlambat nyer dah ...

Jadi cukup2lah menipu para pengguna, para pembeli. Mentang2 hot stuff dan memang ramai yang carik ... ishhh ambik kesempatan gini sungguh tak bertanggungjawab! So, buat rakan-rakan, para pembaca blog ini .... awas dengan penipuan sebegini.

Ada forumer di Ehoza menghantar 3 keping gambar external hard disk tipu. Dari luar, ada sambungan USB - kira nampak macam USB External Hard Disk, dan ampehnya menggunakan nama syarikt popular untuk menipu.

Beginilah rupa external HDD tu .. tampak ok je ... rega mungkin dalam 3 ratus lebih.


Namun, pemilik ini mendakwa ianya rosak, lalu dihantar untuk dibaiki sebab masih ada warranty, dan terkejut apabila bila HDD ini dibuka ... 


Amalan Sedekah, Derma Sering Jadi Perkara Terakhir Kita Buat

Kenapa nak berkira sangat dalam soal nak sedekah, nak berikan bantuan? Ada orang beranggapan, bila kita ada lebih, barulah kita leh sedekah kat orang. Hmm ..nampaknya konsep salah ni, actually paling terbaik kita memberikan sesuatu bantuan seperti menderma dan sebagainya adalah tatkala kita sendiri menghargainya sangat2.

Mengapa kita nak tunggu bila kita ada lebih? Mengapa nak tunggu di saat-saat akhir? Selalunya inilah yang sering kita lakukan. Kita lakukan kebaikan seperti menderma ini lepas ada orang yang mintak, lepas kita dah penuhi kehendak kita. Jarang sekali ia menjadi perkara pertama dalam kehidupan kita seharian.

Amalan Sedekah, Derma Sering Jadi Perkara Terakhir Kita Buat

"Bang, kenapa tak sedekahkan sikit hasil tuaian kita ni?" kata si isteri.

"Tunggulah ... last2 lepas kita kira semua nanti, barulah kita sedekah kat orang" kata si suami.

Gitulah antara contoh bila disoalkan mengenai keperluan untuk bersedekah, dan derma. Ia jadi perkara terakhir yang akan kita lakukan. Jarang sekali kita buat, contohnya bila dapat gaji, terus ke masjid atau mereka yang memerlukan, kita berikan bantuan, sedekah dan derma.

Nak bermewah sebab dah penat tungkus lumus cari rezeki, cari pendapatan .... boleh je. Tetapi, di saat2 tengah gembira dan bahagia dengan kekayaan yang ada tu, fikir-fikirlah juga pada yang lain yang tak berapa nak kaya cam kita. Jadikan ia matlamat utama, tak luak punyalah.

Meh kita ambil satu contoh ehhh ... cuba kita berikan senyuman, apa yang akan kita dapat balik? Lagi2 kalau kita memberikan senyuman kepada ramai orang .... haa .. kita akan dapat balik banyak senyuman balas .. kan kan? So, tak rugi ... rezeki ini pemberian Tuhan, lagi banyak anda beri, InsyaAllah, lagi banyak yang akan anda dapat. Erkkk jangan la pula fikir .. kalau anda berikan 1 kampit beras .. anda akan dapat 10 kampit beras keesokkan harinya ... :P Timbal balik itu akan datang nanti, di saat-saat kita sangat memerlukan, mungkin tidak akan dapat beras .. mungkin benda lain, mungkin anda akan dapat nasi yang ada lauk!

So, bukakan hati, ringankan diri untuk beramal, bersedekah dan menderma. Ia satu pelaburan. Dan lebih baik lagi, jika anda buat senyap2 .. tak perlu nak kecoh2 ... lagi afdal! Jangan terlalu berkira kalau nak menderma dan sedekah ... ingat ehhh .. ini .. ada yang seluk poket, kira duit syilling ada berapa .. pastu baru bagi ... hmmm ...


24 April 2011

Yayasan Proton Tawar 3 Kategori Biasiswa

Salam.
Ada yang masih mencari biasiswa dan bantuan kewangan untuk melanjutkan pengajian selepas SPM? Apa kata cuba mohon dari Yayasan Proton. Dapatkan juga bantuan kewangan untuk sambung belajar dari instutusi lain: KLIK SINI. Maxis juga menyediakan program biasiswa - KLIK SINI.

Yayasan Proton menyediakan 3 kategori pemilihan untuk penerimaan biasiswa 2011/2012 ini. Jadi, ambil peluang dan kesempatan ini. Tarikh tutup 30 April. Sila klik keterangan dibawah untuk download borang permohonan.


Klik untuk muat turun borang permohonan biasiswa Yayasan Proton.

Bila Blog Saya Jadi Bahan Bukti - Masuk Meeting Projek Mega Nasional

Salam.
Tersenyum saya bila dapat tahu blog saya ini dijadikan bahan rujukan atau bahan bukti dalam satu mesyuarat penting. Ini semua gara-gara pendedahan eksklusif beberapa keping gambar yang memaparkan satu projek mega kerajaan. Kalau anda dah lama mengikuti blog Bangku Kosong tentu leh teka tentang projek apa.

Saya telah dihubungi oleh 'informer' saya bahawa blog saya telah dipaparkan dan ditayangkan kepada semua yang ada dalam meeting tersebut. Difahamkan,bahawa mereka telah google mengenai projek mega ini dalam internet, dan telah terjumpa beberapa keping gambar yang sepatutnya diklasifikasikan sebagai sulit. Dari gambar tersebut, ia telah membawa ke blog ini.

Disebabkan ia tidak sepatutnya dipaparkan dan didedahkan oleh mana2 pihak, pihak syarikat tersebut telah menghubungi saya dan meminta untuk mengeluarkan entri tersebut dari blog ini. Dan saya telahpun berbuat demikian.

Ini menunjukkan bahawa kaedah tagging dan penamaan gambar yang sesuai dan betul dapat memberikan impak tersendiri pada blog, selain ia juga membolehkan kita sebagai blogger tidak menyalah gunakan gambar tersebut secara berleluasa. Saya akui ini merupakan kesilapan saya menyiarkan gambar tersebut, namun begitu juga dengan pemberi maklumat kepada saya itu, dia juga tidak tahu ia merupakan satu kesalahan untuk mempamerkan gambar tersebut kepada umum.

Antara Saya Dan Ben Ashaari - Jauh Panggang Dari Api

Salam.
Terharu, nak cakap apa lagi, begitulah perasaan sebenar saya bila ada blogger yang mendakwa saya seorang blogger hebat. Hebatkah? Tak sehebat mana pun ... ramai yang lebih hebat di dalam dunia blog, saya ibarat kuman di tengah lautan je. Namun, saya ingin ucap terima kasih buat blogger ini menerusi tulisannya: Dia Blogger Hebat! Saya Kagum Dengan Blogger Ini!

Apa yang saya buat dalam blog Bangku Kosong adalah antara apa yang saya ingin kongsikan kepada semua. Ada yang suka dan ada yang  tak suka. Bila tak suka .. tentulah diam ....nanti dicop haters pulak. Bagi saya, dalam menulis entri, ada perkara yang baik dan ada perkara yang tidak baik, mana yang baik, jadilah panduan, mana yang tak baik tu .. anggaplah sebagai satu pengajaran.

Saya cuma kongsikan apa yang saya tahu, dari pembacaan saya, dari dok jalan-jalan dalam dunia blogger, dari pengalaman hidup saya, dan dari apa yang orang lain beritahu pada saya. Ada entri saya tu bukannya best sangat pun, banyak cedok sana, cedok sini .... cuma olahan sahaja mungkin berbeza, pastu diletak sedikit perasa kari, perasa asam laksa, perasa tomyam ... jadilah macam entri tu original saya buat.... walhal ... ehh copy pasta je tu .... apa daaa ...

Orang lain dengan cara mereka, saya dengan cara saya. Ada yang anggap entri Bangku Kosong banyak sampah dari benda berguna ... ada lak yang kata, banyak entri saya leh dijadikan panduan. Terserah ...  saya bukannya seorang penulis, tatabahasa saya pun tunggang langgang. Kalau elok tu eloklah .. :) kalu nampak dan baca rasa ntah apa2 tu ... kekurangan saya la tu.

Saya ingin berterima kasih buat mereka yang banyak menyokong saya, nak disebutkan nama satu persatu, takut tertinggal lak nanti ... jadi biarlah saya sorang je yang tahu ... saya syukur jika ada antara blogger yang telah mendapat manfaat dari tulisan saya yang tak seberapa ini.

Sentiasa Bersedia Untuk Menerima Teguran

As-Salam.
Hidup tak selalunya indah. Ada pasang surutnya. Jadi sentiasa bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang ada. Kalau kita terlupa atau lalai, kelak yang merana adalah diri kita sendiri. Awas dengan perkara-perkara yang tak dijangka.

Kadangkala kita terlalu yakin akan diri sendiri sampai kita abaikan benda2 kecil yang sebenarnya antara faktor penyebab sesuatu peristiwa dan keadaan. Contohnya, tak pam angin tayar, boleh sebabkan kita kekurangan nilai dalam wang kita tatkala mengisi minyak, kerana apa ...kalau angin tak ada pada tayar atau tak cukup, kita bawak kereta akan guna banyak minyak, sebab tak efisien. So, jangan bebel2 sendrian bila isi RM30 kejap je abis dalam masa seminggu!

Jadi, bagaimana diri nak jadi sentiasa alert? Hmm ... ada pasangan? ada anak? Ajar mereka untuk sentiasa menegur anda, memberikan nasihat, mengingatkan anda. Kalau asyik fikirkan diri je yang leh nasihatkan orang lain .. hmmm anda salah. Orang lain pun ada hak untuk menegur anda, sebab anda takkan nampak salah sendiri punya. Ada tu ada .. tapi berapa kerat sangat nak ngaku salah sendiri .. egois ehhh ... Jadi, sila mulakan diri untuk sentiasa bersedia menerima teguran, kalau orang lain cam takut2 .. beritahu mereka anda sedia ditegur .. walaupun dari anak anda sendiri.

Apa? Anak atau orang yang lagi muda tak biasa atau tak boleh tegur anda? Sebab apa? Sebab anda lebih makan garam? Ecehhh ..makan garam dulu .. makan garam banyak .. tak sedar ke ... makan byk garam tu leh bawak penyakit darah tinggi ... silap2 .. uhh leh strok (minta dijauhkan, InsyaAllah). Jadi ... jangan fikir orang lain tak layak tegur dan beri nasihat.... kita semua hamba Allah yang berada sementara je.

Nak Menipu Pun, Agak-agakla Bai ...

As-Salam.
Adehh ... hmm nih kes nak memikat la kot, atau mungkin nak dapatkan ramai awek add dalam Facebook. Kalau teknologi dan kepakaran disalahguna, ginilah ... adehhhh .... tapi sepandai-pandai pun, bukannya bijak sangat pun. Saya fikir mungkin dah terlebih excited, tak perasan ada benda fail yang nampak kat situ ..

Erkk ... ada sesapa tak yang wat gini dalam profile photo kat Facebook? Tak pun dalam profile blog ke .. huhuhuhu ... cer tengok balik .. mana tau orang leh detect anda menipu ke .. hehehe... 


So, tak perlulah nak nipu2 sangat, dah bijak guna kemahiran tertentu, baik guna untuk kebaikan ... bukan jadikan alat untuk menipu orang lain ... agak2 nak kental otot .. sasa badan .. belajar kat mamat nama Ben Ashaari ... siapa dia? Hmm try la google .. hehehe.. pasti jumpa punya!

Sumber Foto: DamnLOL 

23 April 2011

Blogger Sangat Baru - Mereka Perlu Bantuan

Salam.
Uhhh tak sangka sungguh, ini memang blog-blog baru .... tak percaya? Nanti korang tengok dan jenguk sendiri. Ada tu ... saya kagum la ... walaupun baru berblog, dia dah masuk dalam segmen yang saya anjurkan, satu penghargaan buat saya. Dan mereka ini memang memerlukan bantuan rakan-rakan blogger lain untuk terus mewarnai dunia blog. Mereka mengingatkan diri kita dan blog kita sewaktu mula-mula bertapak dulu ... 

Meh jenguk blog mereka dan ketahui siapa blogger pertama yang menjadi follower dan pemangkin semangat mereka untuk terus berblog.

Baru tak baru pun .. posting bermula lama dah .. sejak 2009 lagi .. hmm mungkin kurang publisiti dan kurang promo ... blog simple ...mudah nak masuk dan entri dia mengenai kehidupan keluarganya .. wahh kaki jalan-jalan gak ni.

Sama gak la ngan blog di atas tu ... mungkin lepas ni ... akan makin banyak posting. Meh meh sama-sama memeriahkan dunia blog Malaysia.

Hmm yang ni dah kira up skit dari 2 blog kat atas tu, namun banyak pendedahan kena diberikan lagi. Ada kupu2 la kat blog ni .. jom jom singgah ...

Semoga blogger ini akan terus menghasilkan entri .... berkongsi apa yang patut dikongsi. InsyaAllah.

Kami Dulu Obses Dengan Segala Macam Peraduan

Salam.
Saya nak kepoh  .. boleh tak? Dulu, masa awal2 kawin, saya dan wife memang giler peraduan, apa2 peraduan yang ada semua kami masuk ... paling tak hingat adalah peraduan duit raya dari choclairs .. gila weihh .. bila choclaire bertong2 tu ... beli murah kat kedai yang jual borong benda2 ni ... kumpul pembalut. Obses gila .... nak menang punya pasal, sampai buka pembalut tu .. coklat simpan dalam bekas lain ... nak wat camner ... nakkan pembalut sebagai syarat .... so pulun la wat gitu.

Kumpul punya kumpul ...memang banyak la. Kami hantar berpucuk2 surat dengan isi sampul coklat choclair ... menang? Hmm tak ... dan coklat tu ... sampai dekat setahun dalam balang ... tak makan pun .. ish ish ish .. membazir sungguh la. Dan selepas itu, bila ada iklan pasal coklat ni ... pasti saya dengan wife senyum teringat kisah nih. Ia juga jadi pengajaran .... jangan obses sampai buat pembaziran yang tak perlu. Mana taknya ... last sekali coklat tu buang je .. .membazir je kan? Dapat la simpan balang dia wat kenangan .. hahahaha....

Tapi, saya pernah menang ... aha .. saya pernah menang bekas CD dari contest Malaysian's Idol, saya dan anak saya pernah juga muncul dalam majalah Pa & Ma, dan menang seratus ringgit ... ahaa .. itupun sebab kekreatifan wife saya menulis satu citer tentang anak sulong kami. Ehemmm .. well ... tengok la sapa editornya .. hehehehe...

Saya lak, pernah menang baucer Courts Mammoths .. dapat la saya beli TV sebijik dengan Rice Cooker ...  yang bestnya time nak guna baucer tu la .... orang Courts tu macam tak percaya je ngan baucer saya menang tu .. siap calling2 HQ lagik .. uhh muka penipu kot kami ni .. adehhh ... tapi alhamdulillah, dua benda tu still dipakai sampai skang ni. Untuk pengetahuan, time tu saya tak ada TV lagi kat umah, so bila dapat baucer tu .... dapatlah ada TV sendiri ..... :)

'Tua dan Karat' Pun Boleh Tampil Bergaya dan Hebat Apa ....

Salam.
Baru lepas basuh keter, wax sekali ... kereta lama, kenalah kasik wax ...manusia pun pergi spa, pergi rawatan muka .. kereta pun kena jaga juga, baik penampilan luaran mahupun dalaman. Saya pakai kereta Audi je ... erkkk Proton Wira je ..  tak abis bayar lagi..... kalau korang selalu klik2 saya nyer iklan tu .. leh la dapat singgit dua kasik mekap lain .. hehehehe ... dan kalau lagi banyak .. leh la tukar apa yang patut. 

Lepas dah kasik kilat2, lepas dah hilang kerut dan garis2 kasar pada kereta ... saya lepak jap. Tengah dok bersantai tu, dengar .... "old news paper .. old news paper .. besi buruk ..besi buruk ..." uhh apa lagi ... saya tahan ler, jiran saya pun turut sama. Kami keluar semua benda yang boleh dijual. Surat khabar saya dan kerusi buruk saya jual .. dapat la dua ringgit seposen .. hehehe.. jiran saya jual majalah dengan tin aluminium ... dapat dalam singgit lebih.

Saya tanya tokey tu ... berapa sekilo besi? Dia cakap 50 sen ... uhh mahal tu .... tapi saya dapat jual skit je ... sekarang tak banyak barang besi dah ... kebanyakkan dah guna polimer, plastik ... barang2 skang tak macam dulu .. dulu ye la .. banyak benda dari besi.

Saya tanya lagi ... "tokey, plastik boleh jual?" .... dia cakap; "tak maulah .. murah" so saya biarkan je la botol plastik yang ada. Botol kaca pun dia tak ambik .... hmmm tak apalah kalau gitu, selalu saya akan letakkan sekali botol kaca dan botol plastik dalam satu bekas dan letak sebelah tong sampah. Pagi2 sure hilang punya ... tak tahu samada kena ambik orang atau dah kena angkut dek lori sampah .. tapi selalunya hilang sebelum lori sampah tiba. 

Fuh .. peluh2 tak hilang lagi ni .. seronok nampak keter 'tua' bersinar2 .. hmm sapa kata tak leh nampak anggun dan bergaya? Tua-tua karat pun .. kalau kena gaya .. selalu polish ... tampak hebat apa ... tak gitu?

6 Tips Untuk Meramaikan Kawan

Kumpulan kawan. Foto: Lensahasrul
Salam.
Saya nak kongsikan mengenai tip mendapat ramai kawan. Semuanya cukup mudah dan simple.
  1. Muncul di tengah-tengah khalayak - kalau anda duduk diam di rumah, berada di depan pc atau tv, tak memungkinkan anda akan mendapat ramai kawan. Hmm kawan online mungkin, tetapi bagaimana nak kenal hati budi, bagaimana nak tahu bentuk fizikal .. benar ujudkah atau hanya ujud di alam maya? Anda perlu bersosial, pergi ke majlis taklim, kenduri kendara, perjumpaan rukun tetangga dan sebagainya untuk menambah kenalan dan kawan.
  2. Terlibat dalam sesuatu kumpulan - anda boleh join gathering yang dianjurkan sesuatu komuniti online, seperti juga blogger, atau geng-geng forum yang punyai minat yang sama. Dengan berada dalam satu kumpulan minat ini, anda boleh berkongsi pendapat, pengalaman dan sebagainya.
  3. Bentukkan kumpulan - kalau tak ada group atau kumpulan untuk anda join, maka buat inisiatif untuk bentukkan kumpulan minat anda sendiri. Katakan anda sukakan fotografi, anda bentukkan satu kumpulan yang sama minat dengan anda, dan buat pertemuaan. Anda juga boleh lakukan sessi fotografi bersama, boleh ajak model ... :) hehehe.... 
  4. Berkata benda baik kepada orang lain - walaupun anda tidak kenal, jangan sesekali anda buat spekulasi dan gossip. Dalam meramaikan kawan, anda harus tampil sebagai kawan yang baik. Jika selalu suka bawak mulut, sapa yang nak kawan dengan anda?
  5. Senyum - benda paling mudah nak dibuat, dan merupakan isyarat paling mudah untuk menjalinkan persahabatan. Kalau anda melihat orang tersenyum kepada anda, dan anda senyum balik, pastinya akan ada rasa ingin kenal dan ingin tahu dalam diri. Tak percaya? Cubalah. Senyuman merupakan jambatan untuk menjalinkan persahabatan dengan orang sekeliling.
  6. Berkawan dengan kawan kepada kawan anda - cukup simple .. macam dalam Facebook, anda add kawan kepada kawan anda ..tak salah ... gitulah caranya dalam kehidupan realiti, anda berkawan dengan kawan-kawan kepada kawan anda ... :)

Ok .. selamat meramaikan kawan .. dan biarlah anda kenal kawan anda .. jangan macam dalam alam maya ni ... :)

Sesekali Belajar Cara Menghargai Follower Dari Blogger Baru

Salam.
Lagi pendedahan oleh blogger-blogger baru ini, mengenai siapa follower pertama blog mereka. Harus kita berikan tepukan gemuruh, walaupun baru je menapak dalam dunia blog, mereka merupakan blogger yang tak lupa pada mereka yang mula2 memberikan sokongan kepada mereka .... dan kita juga patut contohi mereka ini. Asyik nak belajar dari otai je ... weihhh .. yang newbie ni pun dah kepuk2 dah ilmu derang tu ... meh jenguk bagaimana mereka menghargai follower pertama blog mereka.

Klik untuk jenguk blog ini

Klik untuk jenguk blog ini

Buat blogger baru; saya kepilkan sekali beberapa tulisan saya untuk panduan:
*p.s: Segmen ini tinggal beberapa minit untuk tutup ....

22 April 2011

LunaLanun dan Blogger Blog Tulang Ikan ...


Salam.
Nampak betullah teori saya, follower pertama blog kita mesti orang yang paling rapat, serapat sampai duk sebelah menyebelah, tidur sebantal sekatil. Tak gitu? Mula-mula ingatkan satu skandal tapi betullah tu .... pasti antara follower pertama blog kita adalah mereka yang rapat dengan kita, tanpa mereka yang dekat2 ngan kita ni, tentu semangat tu tak sampai. Agak2 lambat je update .. leh la ketuk pala .. hahahaa.... meh tengok sapa la yang berskandal ini ehh .. blog tulang ikan .. uhh saya nampak kucing ngan ikan ada la ..mana ntah tulangnya ....

Aida Awie Follower Pertama Blog Qaseh Mansya

Salam.
Sering tertarik mungkin. Disinggahi oleh seorang blogger lain yang akhirnya memberikan ruang buat blogger ini mengenali lebih lagi dunia blogger. Antara blogger pertama yang menjadi follower berheader di atas .. adalah merupakan seorang blogger yang memenuhkan ruang entri tentang landskap ...

Mari lihat ekspresi blog ini mengenai follower pertamanya. KLIK SINI.

Persahabatan Ibarat Minyak Wangi?

Salam.
Persahabatan pada diri blogger ini ibarat minyak wangi ... uhh minyak wangi? Kenapa ehh? Mendalam sungguh metafora yang diberikan ini, jika nak baca apa maksud minyak wangi dalam erti persahabatan, anda boleh baca di sini: Erti Persahabatan.

Seorang sahabat adalah tempat meluahkan perasaan (selain famili), seorang sahabat adalah tempat berkongsi suka dan duka.

Kadangkala kita terbatas untuk membantu sahabat kita, jadi bila ketika ini berlaku, apa yang perlu anda buat ... jadilah pendengar yang baik. Ada kalanya bila kita 'meminjamkan' telinga kita ini untuk sahabat kita, pasti dia akan lega .... sebab dah terluah segala masalah. Seorang sahabat yang memahami tentu tahu batas yang ada pada kawannya, pada sahabatnya untuk membantu, jadi dengan menjadi pendengar setia .. itu sudah cukup bagus.

Jadi, tak susah sebenarnya untuk menjadi seorang sahabat yang baik. Cuma nak dengan tanak je.


Iklan: Moh join segmen khas buat blog kurang 100 followers ... KLIK SINI.

6 Petua Jimat Elektrik Yang Tak Patut Amal

Salam.
Jangan ikut petua yang diberikan ini ehh ... ini cuma ingatan dan sekadar berkongsi pengalaman lampau. Tapi kalau ada yang buat lagi, cepat2 jangan buat ... ishh ngundang bahaya je ni.

  1. Meletakkan segelas air kosong di atas meter letrik - pernah dengar atau lihat petua ni tak? Ishh ni kalau tumpah air dalam gelas tu, tak ke leh terbakor satu umah .. ishh ... sapa la punya petua ni.
  2. Menggunakan soket yang banyak palam - ada yang kata, leh jimat letrik sebab letrik tu akan 'terbahagi' secara sama rata, so nanti bil pun kuranglah. Nih mitos semata-mata. Ini bukan caranya, kalau silap letak boleh terbakar dan merosakkan peralatan elektrik. Kadar beban sesuatu soket itu perlu anda tahu supaya selaras dengan jenis2 peralatan elektrik yang dicucuk sekali.
  3. Buat penyambungan sendiri - ada yang suka 'tarik' punca elektrik dari satu soket atau plak kemudian buat plak lain. Ini bukan petua yang bagus, sebolehnya dielakkan. Semakin panjang anda gunakan sambungan, semakin tinggi arus hilang menerusi wayar tu, jadi ia tidak efisien. Bayar lebih untuk sesuatu yang tak dapat ... 
  4. Tutup suis peti ais kemudian buka semula - hmm ini bakal menambah bil elektrik ni. Bila anda tutup dan buka semula, banyak tenaga elektrik yang perlu digunakan untuk menyejukkan balik peti ais tersebut. Namun, sekiranya isi kandungan dalam peti ais itu hampir kosong, digalakkan anda tak menggunakan peti ais dalam satu jangkasama tertentu.
  5. Semakin kecil peralatan elektrik, semakin kurang tenaga elektrik - mungkin ya, tetapi kebanyakkannya tidak .... kadangkala benda yang kecil menggunakan lebihan tenaga yang tak sepatutnya. Jangan percaya mitos ini.
  6. Guna plak yang ada tulis energy savers - jika peralatan elektrik seperti cerek, tv, microwave mungkinlah .. tapi plak ... mana boleh energy savers, setiap socket itu ada tahap bebanan yang telah ditetapkan.

Ok... tu sedikit sebanyak perkongsian yang saya nak berikan. Ada yang amalkan tak?

Adakah Ini Blog Heliza Helmi?

As-Salam.
Jalan-jalan sambil lompat dari satu blog ke blog, tup tap terjumpa blog ni ... erkkk blog heliza helmi? Uhh ye ke nih? Heliza pun berblog ke? Hmm yang saya tahu dia ada website untuk bisnes dia tapi skrang ni dah tak leh nak akses dah, tak tahu pasal apa .. tu kena tanya pengurusan Heliza Helmi nyer syarikat la yer. Saya bukan PA atau bukan juga orang kuat Heliza Helmi.

Lagi satu, saya tak berapa kenal Heliza, sebabnya saya bukan peminat siaran Astro, saya tiada Astro di rumah. Pelik tak? Hmm memang saya dah cukup puas hati dengan siaran percuma yang ada ni. Yang ada ini pun dah banyak hiburan. So, stick je dengan enam siaran yang ada ni ... :) semuanya dah ada ...


Ok .. berbalik pada tajuk entri .... agak2 benar ke blog ini kepunyaan Heliza? Saya fikir bukan ... tapi tak salah nak jenguk, macam2 perkara dan video ada yang sangkut paut dengan Heliza ada dalam blog ni. Meh singgah dan tengok sendiri yer .. Klik: Heliza Helmi.

Blogger Ini Bekas Model, Juga Bekas Seorang Penyanyi


Salam.
Kenal sapa blogger ini? Sapa yang pernah ke blognya tentu pernah tengok gambar ni. Selamba beruk je saya curik, saya harap empunya gambar tak marahkan saya. Saya tak nak buat onar pada gambar ini, sekadar nak menarik perhatian pembaca di blog saja. :) Boleh kan .. kan kan ..?

Blogger ini merupakan bekas model, tu sebab gambar tu nampak cun anak beranak. Tapi cerita model tu dah berkurun dah .. time remaja, time bergetah kenyal, kalau nak tahu bila si blogger ni jadi model, jangan lupa singgah di blognya. Malah, saya difahamkan dia pernah menjadi model untuk katalog IKEA. Haaa ..uhhh ... nyata pesona masih ada.

Dan bukan tu saja, blogger ini pernah juga merakamkan album .. wahhh penyanyi tu. Pernah mempunyai sebuah kumpulan nyanyi2 satu waktu dulu. Kini, tak tahulah pula ..kena tanya pada empunya diri.

Uhh banyaknya persoalan tentang blogger ni, ada jawapan boleh dicari menerusi blognya, tak pun kita tunggu je empunya diri muncul di ruangan komen. Dan kalau anda ke sana (blognya), jangan lupa sampaikan salam saya yer.

Suprisee ... KLIK SINI untuk merungkai siapakah blogger ini.


Panduan Menulis Blog | Tips Letak Iklan Dalam Blog

As-Salam.
Panduan Menulis Blog - Tadi berblogwalking, saya nampak banyak blog yang dah ada iklan dalam layout mereka. Baguslah ...mana tahu cukup bulan leh dapat pendapatan sikit dari blog... dapat juga belanja adik, abang, kakak, mak dan ayah pergi makan sate ... sepuloh cucuk pun jadik ler .. janji merasa hasil kekreatifan berblog.

Tapi, satu je saya mushkil ni .. hmm agak2 ada ke pendapatan tu .. leh beli tak sepuloh cucok sate tu? Kalau sate rega seposen ... tak apa .. kalau sate kajang? 60 sen secucok .. uhh .. hmmm ...jadi kena tahu serba sedikit pasal nak letak iklan ni. Bukan main letak je .... sebabnya .. kalau salah letak, nanti blog pun nampak semak, macam blog ini .. hehehee

Panduan Menulis Blog | Tips Letak Iklan Dalam Blog

Pertama sekali, bila nak letak iklan, pastikan hanya satu iklan branding sahaja, contohnya, kalau guna innity, gunalah innity saja, jangan tamak ...  kalau guna Nuffnang, maka letak platform Nuffnang sahajalah. Bukan apa, setiap platform pengiklanan ini ada terms dan conditions dia yang tertentu. Dah baca? Ada baca? Hmmm jangan main letak je .. kalau tak nanti ... hmm tak kuar2 iklan tu, silap haribulan kena banned pulak. Naya je kan ..tak sempat nak belanja makan sate!

Jika anda seorang ahli Glitterati Nuffnang, jangan persiakan status Glitterati tu, sebabnya ianya exclusive ... so bila exclusive, hendaknya paparan mengenai iklan dari Nuffnang juga bersifat begitu juga. Kalau letak iklan selain platform Nuffnang, secara automatik anda akan kehilangan membership ini. Membership ini memberikan kelebihan dari segi pemberian Buffered Earnings dan lain-lain yang lebih menguntungkan.

Buat pengguna dan ahli Churpers, anda boleh ambik kesempatan ini untuk iklankan juga iklan2 dan promo dalam churp churp, sebab churp churp adalah sebahagian daripada Nuffnang, so tak salah. Gunakan kekreatifan anda untuk memikat orang klik iklan churp-churp anda. 

Tempat sesuai untuk letak iklan adalah atas sekali, bermakna bila orang buka blog dan advertiser buka blog anda, mereka akan tahu .. ohh di situ tempat iklan, dan di situ juga paparan awal untuk blog tersebut. Anda boleh letakkan iklan di tepi, tetapi di kedudukan antara paling atas atau di antara menu2 sidebar blog anda.

Bagi mereka yang kreatif sikit, boleh masukkan iklan ini dalam entri mereka atau boleh diletakkan di antara entri. Ada banyak tutorial blog yang ajar cara begini. Cubalah.
Sedikit sebanyak saya cuba kongsikan apa yang ada. Mana yang dah tahu tu .... oklah, tapi saya pasti ada yang tak tahu .. sebab saya sendri dah tengok ... dah blogwalking dan nampak benda ni berlaku. Dalam berblog bukan nak dapat duit semata, bila dah kabur2 dengan tarikan wang ini ... biasalah .. nanti akan jadi tamak haloba .. semua platform pengiklanan nak sumbat.

Lagi satu, lagi banyak iklan anda letak .. lagi beratlah blog anda ..bila berat .. lansung sukar orang nak masuk blog anda ..bila dah sukar nak masuk .. load lambat ... hmmm ... fikirlah .. apa guna letak iklan? Letak iklan banyak pun .. tak ada orang tengok .. tak ada yang klik .. tak guna juga .. kan kan?

Ok, kata akhir ..jangan tamak macam saya .. hehehehe... letak iklan dari satu platform media pengiklanan sahaja ehh ... melainkan anda ada iklan sendiri - bukan dari platform yang dinyatakan.
Copyright 2010-2014 HASRULHASSAN.COM™. Originally by Templateism | Memberi Untuk Bermanfaat | Read Disclaimer