hasrulhassan.com
Cabaran Duit Raya 2014

26 April 2011

Pesta Buku Antarabangsa Karangkraf - Peluang Anda Tambah Ilmu!

Salam.
Kalau ada masa .. pergilah ke Pesta Buku Antarabangsa anjuran Karangkraf ni ... peluang tambah koleksi buku untuk dibaca. Sebab saya ni dok jauh je .. lau dekat memang berlari pergi ni. Saya suka je beli buku malah buku2 atau majalah lama pun saya akan beli. Sumber ilmu tak terhad dengan benda2 baru je .. benda2 lama pun masih ada nilai.

Buat mereka yang baca blog Bangku Kosong, saya sukacita mewarkan perkara ini kepada anda. Jadikan diri kita sentiasa terisi dengan ilmu. Tanpa ilmu kita pasti akan sentiasa berada dalam jalan yang salah. 

Hmm ... dan kat sini juga nanti, anda bolehlah dapatkan harga2 diskaun untuk majalah dan buku, dan leh buat sebagai bahan giveaway atau hadiah contest dalam blog korang nanti. :) Kan bagus kasik buku ... sesiapa ada wat Giveaway atau Contest adiah buku .. sila bagitahu saya ehh.

#Update: Baca pengalaman mereka yang dah pergi: Link 1Link 2 dan Link 3

*p.s: Wife saya hantu novel, dia boleh habiskan 500 mukasurat dalam sehari! Saya pun kagum.

Blog Tun Mahathir Dalam Digi WWWow Awards

Salam.
Saya actually tak perasan, namun seorang blogger telah memerasankan saya. Sib baik dia join segmen saya ni: KLIK SINI, kalau tak sampai ke sudah saya tak tahu bahawa ada blog dan blogger lagi hebat, lagi berpengaruh dalam pemilihan Blog of The Year. Uhh teruja saya bila berada dalam senarai bersama Blog Tun Mahathir ni (CHE DET dot com).

Mungkin sukar nak cari dalam senarai blog kat Digi WWWow Awards tu, tapi anda boleh baca di sini: Pilihan Blogger Ini Untuk Blog of The Year.

Hmm ... itu pilihan blogger ni dan dia dah berikan alasan mengapa dan kenapa patut diberikan undi kepada blog pilihannya ... so anda ada pilihan lain? Saya nak tahu pendapat anda ... 

Join segmen saya yang sedang berlegaran ini. KLIK SINI.

Mari Meriahkan Digi WWWow Awards

Salam.
Pagi yang ceria ehh? hari ini saya akan away jap .. ada beberapa perkara yang perlu diuruskan, biasalah bila sampai hujung bulan ni, macam2 nak kena bayar. Kena bayar cepat2 .. nanti kena denda. :)

Kepada yang tak ada nak buat atau tak tahu apa nak tulis dalam entri, jangan lupa join segmen saya, kita buat kecoh pasal Digi WWWow Awards tu ehh ... jom la. Tak masuk bertanding tak apa ... cuma berikan sokongan pada blog-blog yang masuk. Dan kalau masuk ..lagi ahhh bagus, leh bagitahu blogger2 lain yang kita masuk dalam pencarian Blogger of The Year

Inilah masanya untuk kita exposed blog kita nih ... tak nak ke? Peluang ada dah ... 

Nak memeriahkan ... jom join segmen ini: KLIK SINI.

Kisah Larut Malam: Stalking My Followers (P2)

Salam.
Meneruskan pengembaraan lewat malam, kali ini saya senyap-senyap masuk dalam satu blog ni. Mula-mula eja atau taip alamat blog ni, nampak pelik je .. sebabnya ... ada sinonim bunyik dengan kain kapan ... ishh serammm .. dah la tadi dok bukak jumpa gambo antu pocong dalam blog ni .. ishhh ... lagi la buat saya sejuk2 kaki.
Empunya blog ni, memang diakui selalu masuk blog Bangku Kosong. Ntah apa dibuatnya hari2 masuk blog saya ni pun saya tak tahu ... tu kena tanya dia. Dan blog ni telah banyak bantu Bangku Kosong dikenali dan menjadi pilihan dalam Blogger of The Year Award yang dianjurkan oleh Digi (walaupun di tempat yang sayup2 je).

Pernah beberapa kali buat kejutan pada blog Bangku Kosong dengan mengipas2 di blog2 popular... TANPA saya sedar sama sekali (ecewah ...). Terima kasih saya ucapkan kepada blog ini: KLIK SINI.

Dari apa yang saya difahamkan, blog ini dikalerkan merah sebab empunya blog memang sukakan merah. Jadi tatkala saya buat blog saya kaler merah ... cepat2 dia tekan LIKE. Apa yang saya sukakan pada blog ini adalah sidebar dia yang nampak comel dengan ada gambar bunga kecil. Masuk dengan kaler kuning-merah...jadi nampak menyerlah.


Kisah Larut Malam: Stalking My Followers (P1)

Salam.
Memalam waktu yang sangat tenang. Anak-anak dah tidur, wife pun dah lena .... sunyi sepi. Kalau tak ada cerita yang best kat TV, saya akan off TV tu .. kalau tak ... ia akan jadi peneman saya. Dan waktu malamlah waktu paling seronok nak pergi stalking blog orang lain, lebih-lebih lagi blog-blog dari owner yang merupakan follower Bangku Kosong.

So, blog siapakah, dan blog apakah yang menjadi mangsa dalam episod pertama pengembaraan hasrulhasan (saya la tu) di malam hari?

Blog ini berkepala masjid cantik, blogger ini menggunakan foto Masjid Omar Ali Saifuddien, Bandar Seri Begawan sebagai 'pengenalan' khas buat blognya. Antara isi menarik dalam blog ini adalah mengenai kumpulan tutorial yang diberikan. Cirian paling utama dalam blog ini adalah di setiap permulaan entrinya akan dimulai dengan kalimah bismillah. Bagus kan ... di sebalik url blog ni yang macam gangster di tengah lautan.

Blog ini menggunakan khidmat Feedjit untuk tracking pengunjung ke blognya, dan ada petak pekik untuk anda memekak di situ. :)

Kembar Blog Bangku Kosong?

Salam.
Ini dulu pernah cakap kat saya .. nak niru gaya saya, saya ok je .. nak copy paste pun tak apa ... saya tak marah punya. Pastu dia cakap dia nak ikut cara saya buat header ... saya pun kata ok gak .... saya tak ada halangan ..... asalkan dia seronok berblogging, saya tak kisah ...

Hmm ... korang nak tahu siapa yang saya maksudkan ni? Untuk kenal dengan blogger ni, korang kena tengok dulu blognya .. nih saya captured ... ada persamaan tak dengan blog saya? Hehehehe....

Blog AnakAbah

Saya ok je, kalau ada blogger yang tak suka karyanya dicopy paste, bagi diri saya pulak, hmmm buatlah apa yang korang nak buat, asalkan jangan buat busuk nama blog Bangku Kosong udah ler. Mana yang baik, saya pernah saya kongsikan pada korang, korang boleh tanpa perlu rasa bersalah ambil dan jadikan entri. Bagi saya, memberi lebih baik dari menerima, :) kecil tapak tangan ... seluruh blog Bangku Kosong saya serahkan.

Terima kasih buat blog AnakAbah yang selama ini selalu jenguk sini. Suka ati saya benda yang baik dikongsi bersama. :)

25 April 2011

Panduan Menulis Blog | Mengapa Perlu Syok Sendiri Dengan Blog Sendiri?

As-Salam.
Ada yang macam nak berhenti berblogging. Sebabnya, blog tak ramai pembaca - bukan tak ada, cuma tak ramai je. Hmm ..awal2 tu memang gitu, saya pun dulu berblog, hanya kurang 10 orang je baca blog saya dalam sebulan ... sekarang alhamdulillah, leh dapat 10-20 orang baca Bangku Kosong dalam masa sejam.

Jadi apa petua saya menjadikan yang 10 sebulan jadi 10 sejam? Tak ada petua khusus tetapi apa yang boleh saya beritahu ialah .. kita mesti rasa seronok berada di blog sendiri, atau dengan kata lain ... syok sendiri. Aha ... mungkin ada yang kata .. uhh apa pekdah nak syok sendiri kat blog sendiri. Entri syok sendiri? Itu kata orang ... mungkin mereka betul.

Kenapa kena rasa seronok? Kalau kita sendiri tak rasa seronok baca dan berada di blog sendiri, bagaimana kita nak expect orang lain suka? Macam kita buat bajulah .. kalau kita tak rasa baju tu cantik, bagaimana nak agak orang lain pun rasa cantik sama? Namun, petua ini kadangkala tak leh pakai juga, seperti saya kata tentang baju tadi, baju tu mungkin cantik buat kita tetapi tidak pada orang lain, bergantung pula dengan si pemakai. Kalau kita buat baju kurung perempuan dengan rona bunga besar, agak2 yang gadis2 suka tak? Mungkin yang suka makcik2 je .... jadi kena buat blog kita pelbagai warna, pelbagai entri... ini yang saya buat untuk Bangku Kosong.

Ada blogger yang hebat, dia boleh pikat macam2 .... mungkin boleh diibaratkan dengan seorang pereka cipta pakaian yang hebat, di mana dia boleh buat satu pakaian itu semua orang suka ..... macam baju kebaya .. tak kira apa corak, tak kira jenis kain, kalau betul potongannya, sumer pasti suka .. bukan takat si pemakai,malah orang yang tengok si pemakai pun akan suka. Dapat macam ini ... leh kira seperti satu bonuslah.

Jadi, untuk permulaan, buat diri kita suka dan syok sendiri dengan blog kita. Nanti lama-lama ia pasti akan menarik minat orang lain. Tak caya? Leh tanya Redmummy ... yang dulunya berblogging syok sendiri .. dok citer pasal anak-anak dalam blog, tapi lihat sekarang ni .. kedudukan RM dalam dunia blog .. :)

Kita Insan Terpilih Yang Sering Gagal Bersyukur

Salam.
Bila kita diberikan kesempatan hidup di muka bumi ini, bermakna kita merupakan golongan terpilih. Ia merupakan satu anugerah .... cuba bayangkan andai kita masih lagi dalam bentuk roh ...dalam bentuk sperma. Banyak yang berenang2 dengan kita satu waktu dahulu ...tapi kita lah yang telah 'dipilih' untuk sampai ke telur atau ovum. Dari sebelum kelahiran lagi ... kita dah menjadi istimewa dan terpilih.

Kita kemudiannya lahir sebagai seorang bayi, tanpa pakaian pun, akal pun masih kosong, pandangan kita pula masih gelap dan kelam. Ada mata, tapi mata kita belum lagi berfungsi sepenuhnya. Dan sekali lagi kita diberikan anugerah, terpilih untuk mendapat pancaindera yang lima, lengkap segalanya.

Kita terpilih untuk merasai nikmat dunia, merasa dengan lidah, dapat menghidu dengan hidung, dapat melihat warna dengan mata .... dan macam-macam lagi. Anda tahu .. saya pun tahu.

Kemudian, kita diberikan umur .... dari sehari ke sehari, umur kita bertambah. Dan sekali lagi kita diberikan anugerah dan kelebihan ... kita boleh berjalan, berlari, bercakap, melompat dengan sempurna. Walhal dalam perjalanan ini, ada insan lain yang awalnya sama seperti kita, namun tidak menerima anugerah yang sesempurna yang kita ada sekarang.

Lagi dan lagi diberikan kelebihan dan kesempurnaan. Kita mendapat kawan, kita mendapat kerja, kita berjaya mempunyai pilihan hati, berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri. Semuanya itu atas kehendak Tuhan supaya kita menjadi insan yang terus diberikan anugerah. Tak putus-putus. Bukan semua yang dapat seperti apa yang kita dapat sekarang ....

Namun ... berapa banyak dari kita ini menginsafi, dan mensyukuri setiap detik dalam hidup ini? Berapa banyak dari kita semua, yang lembut lidah menyatakan terima kasih kepada Tuhan atas pemberian yang diberikan? Jika ada .. bandingkan dengan segala keistimewaan, kenikmatan, kelebihan yang telah kita dapat sehingga sekarang .. adakah ia berkadaran??

Petua Memilih Fesyen Kardigan (Cardigan)

As-Salam.
HH tengok sekarang ni dah makin popular fesyen Cardigan (Kardigan) ni. Antara yang suka pakai ialah gadis-gadis Melayu yang bertudung, ia dah jadi satu trend baru. Dan baru-baru ini, saya ada menonton Safiyya di TV9, dan nampaknya, pengacara Rina Salleh (Bekas Juara Gadis Melayu) juga mengenakan fesyen Cardigan ini.

Pakaian fesyen Cardigan digayakan oleh Rina Salleh semasa trip ke China. Foto: Blog Rina Salleh

HH bukanlah seorang yang terang mata mengenai fesyen, namun secara subjektif saya nampak fesyen ini amat sesuai untuk gadis-gadis Muslim. Masakan tidak, ia tidak ketat, tidak menampakkan liuk tubuh. Ia sesuai kerana ia pakaian longgar dan santai.

Dan semua tahu bahawa wanita merupakan target fesyen, jadi perlulah wanita menyesuaikan pakaian dan fesyen ikut kehendak yang sesuai, dan paling penting ia tidak melanggar adat dan hukum. Dan dengan sedikit ubahsuai, aksesori tertentu, fesyen Cardigan ini boleh dipakai samada untuk bersantai, bersama keluarga, bershopping mahupun ke pejabat. Di sini saya berikan sedikit tips untuk berpakaian Cardigan.

4 Petua Memilih Fesyen Kardigan
  • Lengkapkan dengan tali pinggang - Untuk tambah kelainan anda boleh mengenakan tali pinggang di luar kardigan. Tali pinggang itu boleh yang model tirus atau yang lebar. Sama ada anda memakai kardigan berlengan pendek atau panjang, berpotongan ketat atau longgar, dengan skirt atau celana, semuanya akan memberi penampilan yang berbeza-beza. Supaya gaya tidak ‘mati’ anda boleh membuka beberapa kancing (butang) atas cardigan atau biarkan semuanya terbuka.
  • Pilih warna-warna cerah - Sesuai dengan usia muda, pemakaian kardigan dengan warna-warna cerah boleh menambahkan keceriaan pada penampilan anda. Tetapi harus ingat, kardigan dengan warna semula jadi seperti hitam, coklat, krim, atau biru tua memang wajib dimiliki. Jika ingin sesuatu yang berbeza anda juga boleh memilih kardigan warna cerah yang bermotif.
  • Tambahan aksesori - Untuk kardigan berwarna cerah yang polos, anda boleh menambah pemakaian aksesori seperti skaf dan beg tangan dengan motif yang lebih menarik seperti corak harimau atau bunga-bunga besar.
  • Beri sentuhan retro - Skirt atau gaun labuh potongan A-line yang dipadu padankan dengan kardigan akan memberikan gaya retro yang menarik. Untuk memberi kesan trendy, anda boleh menambahkan tali pinggang tirus berwarna kontra.
So selamat mencuba yer.  Dan pada mereka yang belum mencuba atau ingin mencuba fesyen Kardigan ini, anda boleh dapatkan daripada butik Rina Salleh. Untuk info lanjut sila ke blog Rina Salleh. KLIK SINI!

Sekadar berkongsi dari sumber: Berita Harian Online

Rina Salleh: Sehelai Cardigan sebagai pelengkap gaya!


Gempa 6.2 Melanda Indonesia Jam 7 Pagi Tadi!

SINGAPURA: Gempa bumi bermagnitud 6.2 melanda pulau Sulawesi di Indonesia hari ini, menurut agensi Kajian Geologikal Amerika Syarikat (USGS).

Menurut USGS, gempa bumi itu berlaku pada 2307 GMT (7.07 pagi waktu Malaysia) 108 kilometer ke timur of Baubau pada kedalaman 10 kilometer. - Reuters

Awas External Hard Drive Palsu!

Salam.
Ada pelbagai cara jika manusia ini nak menipu. Sangat kreatif .. tapi malang ...kelebihan yang ada digunakan untuk tujuan yang tidak baik. Mungkin jalan paling mudah untuk cepat dapat untung. Apapun, benda yang tak baik nih bukan lama mana leh bertahannya pun, lambat laun akan diketahui juga. Jika tidak hari ini, esok .. lusa .. dan tatkala itu dah terlambat nyer dah ...

Jadi cukup2lah menipu para pengguna, para pembeli. Mentang2 hot stuff dan memang ramai yang carik ... ishhh ambik kesempatan gini sungguh tak bertanggungjawab! So, buat rakan-rakan, para pembaca blog ini .... awas dengan penipuan sebegini.

Ada forumer di Ehoza menghantar 3 keping gambar external hard disk tipu. Dari luar, ada sambungan USB - kira nampak macam USB External Hard Disk, dan ampehnya menggunakan nama syarikt popular untuk menipu.

Beginilah rupa external HDD tu .. tampak ok je ... rega mungkin dalam 3 ratus lebih.


Namun, pemilik ini mendakwa ianya rosak, lalu dihantar untuk dibaiki sebab masih ada warranty, dan terkejut apabila bila HDD ini dibuka ... 


Amalan Sedekah, Derma Sering Jadi Perkara Terakhir Kita Buat

Kenapa nak berkira sangat dalam soal nak sedekah, nak berikan bantuan? Ada orang beranggapan, bila kita ada lebih, barulah kita leh sedekah kat orang. Hmm ..nampaknya konsep salah ni, actually paling terbaik kita memberikan sesuatu bantuan seperti menderma dan sebagainya adalah tatkala kita sendiri menghargainya sangat2.

Mengapa kita nak tunggu bila kita ada lebih? Mengapa nak tunggu di saat-saat akhir? Selalunya inilah yang sering kita lakukan. Kita lakukan kebaikan seperti menderma ini lepas ada orang yang mintak, lepas kita dah penuhi kehendak kita. Jarang sekali ia menjadi perkara pertama dalam kehidupan kita seharian.

Amalan Sedekah, Derma Sering Jadi Perkara Terakhir Kita Buat

"Bang, kenapa tak sedekahkan sikit hasil tuaian kita ni?" kata si isteri.

"Tunggulah ... last2 lepas kita kira semua nanti, barulah kita sedekah kat orang" kata si suami.

Gitulah antara contoh bila disoalkan mengenai keperluan untuk bersedekah, dan derma. Ia jadi perkara terakhir yang akan kita lakukan. Jarang sekali kita buat, contohnya bila dapat gaji, terus ke masjid atau mereka yang memerlukan, kita berikan bantuan, sedekah dan derma.

Nak bermewah sebab dah penat tungkus lumus cari rezeki, cari pendapatan .... boleh je. Tetapi, di saat2 tengah gembira dan bahagia dengan kekayaan yang ada tu, fikir-fikirlah juga pada yang lain yang tak berapa nak kaya cam kita. Jadikan ia matlamat utama, tak luak punyalah.

Meh kita ambil satu contoh ehhh ... cuba kita berikan senyuman, apa yang akan kita dapat balik? Lagi2 kalau kita memberikan senyuman kepada ramai orang .... haa .. kita akan dapat balik banyak senyuman balas .. kan kan? So, tak rugi ... rezeki ini pemberian Tuhan, lagi banyak anda beri, InsyaAllah, lagi banyak yang akan anda dapat. Erkkk jangan la pula fikir .. kalau anda berikan 1 kampit beras .. anda akan dapat 10 kampit beras keesokkan harinya ... :P Timbal balik itu akan datang nanti, di saat-saat kita sangat memerlukan, mungkin tidak akan dapat beras .. mungkin benda lain, mungkin anda akan dapat nasi yang ada lauk!

So, bukakan hati, ringankan diri untuk beramal, bersedekah dan menderma. Ia satu pelaburan. Dan lebih baik lagi, jika anda buat senyap2 .. tak perlu nak kecoh2 ... lagi afdal! Jangan terlalu berkira kalau nak menderma dan sedekah ... ingat ehhh .. ini .. ada yang seluk poket, kira duit syilling ada berapa .. pastu baru bagi ... hmmm ...


24 April 2011

Yayasan Proton Tawar 3 Kategori Biasiswa

Salam.
Ada yang masih mencari biasiswa dan bantuan kewangan untuk melanjutkan pengajian selepas SPM? Apa kata cuba mohon dari Yayasan Proton. Dapatkan juga bantuan kewangan untuk sambung belajar dari instutusi lain: KLIK SINI. Maxis juga menyediakan program biasiswa - KLIK SINI.

Yayasan Proton menyediakan 3 kategori pemilihan untuk penerimaan biasiswa 2011/2012 ini. Jadi, ambil peluang dan kesempatan ini. Tarikh tutup 30 April. Sila klik keterangan dibawah untuk download borang permohonan.


Klik untuk muat turun borang permohonan biasiswa Yayasan Proton.

Bila Blog Saya Jadi Bahan Bukti - Masuk Meeting Projek Mega Nasional

Salam.
Tersenyum saya bila dapat tahu blog saya ini dijadikan bahan rujukan atau bahan bukti dalam satu mesyuarat penting. Ini semua gara-gara pendedahan eksklusif beberapa keping gambar yang memaparkan satu projek mega kerajaan. Kalau anda dah lama mengikuti blog Bangku Kosong tentu leh teka tentang projek apa.

Saya telah dihubungi oleh 'informer' saya bahawa blog saya telah dipaparkan dan ditayangkan kepada semua yang ada dalam meeting tersebut. Difahamkan,bahawa mereka telah google mengenai projek mega ini dalam internet, dan telah terjumpa beberapa keping gambar yang sepatutnya diklasifikasikan sebagai sulit. Dari gambar tersebut, ia telah membawa ke blog ini.

Disebabkan ia tidak sepatutnya dipaparkan dan didedahkan oleh mana2 pihak, pihak syarikat tersebut telah menghubungi saya dan meminta untuk mengeluarkan entri tersebut dari blog ini. Dan saya telahpun berbuat demikian.

Ini menunjukkan bahawa kaedah tagging dan penamaan gambar yang sesuai dan betul dapat memberikan impak tersendiri pada blog, selain ia juga membolehkan kita sebagai blogger tidak menyalah gunakan gambar tersebut secara berleluasa. Saya akui ini merupakan kesilapan saya menyiarkan gambar tersebut, namun begitu juga dengan pemberi maklumat kepada saya itu, dia juga tidak tahu ia merupakan satu kesalahan untuk mempamerkan gambar tersebut kepada umum.

Antara Saya Dan Ben Ashaari - Jauh Panggang Dari Api

Salam.
Terharu, nak cakap apa lagi, begitulah perasaan sebenar saya bila ada blogger yang mendakwa saya seorang blogger hebat. Hebatkah? Tak sehebat mana pun ... ramai yang lebih hebat di dalam dunia blog, saya ibarat kuman di tengah lautan je. Namun, saya ingin ucap terima kasih buat blogger ini menerusi tulisannya: Dia Blogger Hebat! Saya Kagum Dengan Blogger Ini!

Apa yang saya buat dalam blog Bangku Kosong adalah antara apa yang saya ingin kongsikan kepada semua. Ada yang suka dan ada yang  tak suka. Bila tak suka .. tentulah diam ....nanti dicop haters pulak. Bagi saya, dalam menulis entri, ada perkara yang baik dan ada perkara yang tidak baik, mana yang baik, jadilah panduan, mana yang tak baik tu .. anggaplah sebagai satu pengajaran.

Saya cuma kongsikan apa yang saya tahu, dari pembacaan saya, dari dok jalan-jalan dalam dunia blogger, dari pengalaman hidup saya, dan dari apa yang orang lain beritahu pada saya. Ada entri saya tu bukannya best sangat pun, banyak cedok sana, cedok sini .... cuma olahan sahaja mungkin berbeza, pastu diletak sedikit perasa kari, perasa asam laksa, perasa tomyam ... jadilah macam entri tu original saya buat.... walhal ... ehh copy pasta je tu .... apa daaa ...

Orang lain dengan cara mereka, saya dengan cara saya. Ada yang anggap entri Bangku Kosong banyak sampah dari benda berguna ... ada lak yang kata, banyak entri saya leh dijadikan panduan. Terserah ...  saya bukannya seorang penulis, tatabahasa saya pun tunggang langgang. Kalau elok tu eloklah .. :) kalu nampak dan baca rasa ntah apa2 tu ... kekurangan saya la tu.

Saya ingin berterima kasih buat mereka yang banyak menyokong saya, nak disebutkan nama satu persatu, takut tertinggal lak nanti ... jadi biarlah saya sorang je yang tahu ... saya syukur jika ada antara blogger yang telah mendapat manfaat dari tulisan saya yang tak seberapa ini.

Sentiasa Bersedia Untuk Menerima Teguran

As-Salam.
Hidup tak selalunya indah. Ada pasang surutnya. Jadi sentiasa bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang ada. Kalau kita terlupa atau lalai, kelak yang merana adalah diri kita sendiri. Awas dengan perkara-perkara yang tak dijangka.

Kadangkala kita terlalu yakin akan diri sendiri sampai kita abaikan benda2 kecil yang sebenarnya antara faktor penyebab sesuatu peristiwa dan keadaan. Contohnya, tak pam angin tayar, boleh sebabkan kita kekurangan nilai dalam wang kita tatkala mengisi minyak, kerana apa ...kalau angin tak ada pada tayar atau tak cukup, kita bawak kereta akan guna banyak minyak, sebab tak efisien. So, jangan bebel2 sendrian bila isi RM30 kejap je abis dalam masa seminggu!

Jadi, bagaimana diri nak jadi sentiasa alert? Hmm ... ada pasangan? ada anak? Ajar mereka untuk sentiasa menegur anda, memberikan nasihat, mengingatkan anda. Kalau asyik fikirkan diri je yang leh nasihatkan orang lain .. hmmm anda salah. Orang lain pun ada hak untuk menegur anda, sebab anda takkan nampak salah sendiri punya. Ada tu ada .. tapi berapa kerat sangat nak ngaku salah sendiri .. egois ehhh ... Jadi, sila mulakan diri untuk sentiasa bersedia menerima teguran, kalau orang lain cam takut2 .. beritahu mereka anda sedia ditegur .. walaupun dari anak anda sendiri.

Apa? Anak atau orang yang lagi muda tak biasa atau tak boleh tegur anda? Sebab apa? Sebab anda lebih makan garam? Ecehhh ..makan garam dulu .. makan garam banyak .. tak sedar ke ... makan byk garam tu leh bawak penyakit darah tinggi ... silap2 .. uhh leh strok (minta dijauhkan, InsyaAllah). Jadi ... jangan fikir orang lain tak layak tegur dan beri nasihat.... kita semua hamba Allah yang berada sementara je.

Nak Menipu Pun, Agak-agakla Bai ...

As-Salam.
Adehh ... hmm nih kes nak memikat la kot, atau mungkin nak dapatkan ramai awek add dalam Facebook. Kalau teknologi dan kepakaran disalahguna, ginilah ... adehhhh .... tapi sepandai-pandai pun, bukannya bijak sangat pun. Saya fikir mungkin dah terlebih excited, tak perasan ada benda fail yang nampak kat situ ..

Erkk ... ada sesapa tak yang wat gini dalam profile photo kat Facebook? Tak pun dalam profile blog ke .. huhuhuhu ... cer tengok balik .. mana tau orang leh detect anda menipu ke .. hehehe... 


So, tak perlulah nak nipu2 sangat, dah bijak guna kemahiran tertentu, baik guna untuk kebaikan ... bukan jadikan alat untuk menipu orang lain ... agak2 nak kental otot .. sasa badan .. belajar kat mamat nama Ben Ashaari ... siapa dia? Hmm try la google .. hehehe.. pasti jumpa punya!

Sumber Foto: DamnLOL 

23 April 2011

Blogger Sangat Baru - Mereka Perlu Bantuan

Salam.
Uhhh tak sangka sungguh, ini memang blog-blog baru .... tak percaya? Nanti korang tengok dan jenguk sendiri. Ada tu ... saya kagum la ... walaupun baru berblog, dia dah masuk dalam segmen yang saya anjurkan, satu penghargaan buat saya. Dan mereka ini memang memerlukan bantuan rakan-rakan blogger lain untuk terus mewarnai dunia blog. Mereka mengingatkan diri kita dan blog kita sewaktu mula-mula bertapak dulu ... 

Meh jenguk blog mereka dan ketahui siapa blogger pertama yang menjadi follower dan pemangkin semangat mereka untuk terus berblog.

Baru tak baru pun .. posting bermula lama dah .. sejak 2009 lagi .. hmm mungkin kurang publisiti dan kurang promo ... blog simple ...mudah nak masuk dan entri dia mengenai kehidupan keluarganya .. wahh kaki jalan-jalan gak ni.

Sama gak la ngan blog di atas tu ... mungkin lepas ni ... akan makin banyak posting. Meh meh sama-sama memeriahkan dunia blog Malaysia.

Hmm yang ni dah kira up skit dari 2 blog kat atas tu, namun banyak pendedahan kena diberikan lagi. Ada kupu2 la kat blog ni .. jom jom singgah ...

Semoga blogger ini akan terus menghasilkan entri .... berkongsi apa yang patut dikongsi. InsyaAllah.

Kami Dulu Obses Dengan Segala Macam Peraduan

Salam.
Saya nak kepoh  .. boleh tak? Dulu, masa awal2 kawin, saya dan wife memang giler peraduan, apa2 peraduan yang ada semua kami masuk ... paling tak hingat adalah peraduan duit raya dari choclairs .. gila weihh .. bila choclaire bertong2 tu ... beli murah kat kedai yang jual borong benda2 ni ... kumpul pembalut. Obses gila .... nak menang punya pasal, sampai buka pembalut tu .. coklat simpan dalam bekas lain ... nak wat camner ... nakkan pembalut sebagai syarat .... so pulun la wat gitu.

Kumpul punya kumpul ...memang banyak la. Kami hantar berpucuk2 surat dengan isi sampul coklat choclair ... menang? Hmm tak ... dan coklat tu ... sampai dekat setahun dalam balang ... tak makan pun .. ish ish ish .. membazir sungguh la. Dan selepas itu, bila ada iklan pasal coklat ni ... pasti saya dengan wife senyum teringat kisah nih. Ia juga jadi pengajaran .... jangan obses sampai buat pembaziran yang tak perlu. Mana taknya ... last sekali coklat tu buang je .. .membazir je kan? Dapat la simpan balang dia wat kenangan .. hahahaha....

Tapi, saya pernah menang ... aha .. saya pernah menang bekas CD dari contest Malaysian's Idol, saya dan anak saya pernah juga muncul dalam majalah Pa & Ma, dan menang seratus ringgit ... ahaa .. itupun sebab kekreatifan wife saya menulis satu citer tentang anak sulong kami. Ehemmm .. well ... tengok la sapa editornya .. hehehehe...

Saya lak, pernah menang baucer Courts Mammoths .. dapat la saya beli TV sebijik dengan Rice Cooker ...  yang bestnya time nak guna baucer tu la .... orang Courts tu macam tak percaya je ngan baucer saya menang tu .. siap calling2 HQ lagik .. uhh muka penipu kot kami ni .. adehhh ... tapi alhamdulillah, dua benda tu still dipakai sampai skang ni. Untuk pengetahuan, time tu saya tak ada TV lagi kat umah, so bila dapat baucer tu .... dapatlah ada TV sendiri ..... :)

'Tua dan Karat' Pun Boleh Tampil Bergaya dan Hebat Apa ....

Salam.
Baru lepas basuh keter, wax sekali ... kereta lama, kenalah kasik wax ...manusia pun pergi spa, pergi rawatan muka .. kereta pun kena jaga juga, baik penampilan luaran mahupun dalaman. Saya pakai kereta Audi je ... erkkk Proton Wira je ..  tak abis bayar lagi..... kalau korang selalu klik2 saya nyer iklan tu .. leh la dapat singgit dua kasik mekap lain .. hehehehe ... dan kalau lagi banyak .. leh la tukar apa yang patut. 

Lepas dah kasik kilat2, lepas dah hilang kerut dan garis2 kasar pada kereta ... saya lepak jap. Tengah dok bersantai tu, dengar .... "old news paper .. old news paper .. besi buruk ..besi buruk ..." uhh apa lagi ... saya tahan ler, jiran saya pun turut sama. Kami keluar semua benda yang boleh dijual. Surat khabar saya dan kerusi buruk saya jual .. dapat la dua ringgit seposen .. hehehe.. jiran saya jual majalah dengan tin aluminium ... dapat dalam singgit lebih.

Saya tanya tokey tu ... berapa sekilo besi? Dia cakap 50 sen ... uhh mahal tu .... tapi saya dapat jual skit je ... sekarang tak banyak barang besi dah ... kebanyakkan dah guna polimer, plastik ... barang2 skang tak macam dulu .. dulu ye la .. banyak benda dari besi.

Saya tanya lagi ... "tokey, plastik boleh jual?" .... dia cakap; "tak maulah .. murah" so saya biarkan je la botol plastik yang ada. Botol kaca pun dia tak ambik .... hmmm tak apalah kalau gitu, selalu saya akan letakkan sekali botol kaca dan botol plastik dalam satu bekas dan letak sebelah tong sampah. Pagi2 sure hilang punya ... tak tahu samada kena ambik orang atau dah kena angkut dek lori sampah .. tapi selalunya hilang sebelum lori sampah tiba. 

Fuh .. peluh2 tak hilang lagi ni .. seronok nampak keter 'tua' bersinar2 .. hmm sapa kata tak leh nampak anggun dan bergaya? Tua-tua karat pun .. kalau kena gaya .. selalu polish ... tampak hebat apa ... tak gitu?

6 Tips Untuk Meramaikan Kawan

Kumpulan kawan. Foto: Lensahasrul
Salam.
Saya nak kongsikan mengenai tip mendapat ramai kawan. Semuanya cukup mudah dan simple.
  1. Muncul di tengah-tengah khalayak - kalau anda duduk diam di rumah, berada di depan pc atau tv, tak memungkinkan anda akan mendapat ramai kawan. Hmm kawan online mungkin, tetapi bagaimana nak kenal hati budi, bagaimana nak tahu bentuk fizikal .. benar ujudkah atau hanya ujud di alam maya? Anda perlu bersosial, pergi ke majlis taklim, kenduri kendara, perjumpaan rukun tetangga dan sebagainya untuk menambah kenalan dan kawan.
  2. Terlibat dalam sesuatu kumpulan - anda boleh join gathering yang dianjurkan sesuatu komuniti online, seperti juga blogger, atau geng-geng forum yang punyai minat yang sama. Dengan berada dalam satu kumpulan minat ini, anda boleh berkongsi pendapat, pengalaman dan sebagainya.
  3. Bentukkan kumpulan - kalau tak ada group atau kumpulan untuk anda join, maka buat inisiatif untuk bentukkan kumpulan minat anda sendiri. Katakan anda sukakan fotografi, anda bentukkan satu kumpulan yang sama minat dengan anda, dan buat pertemuaan. Anda juga boleh lakukan sessi fotografi bersama, boleh ajak model ... :) hehehe.... 
  4. Berkata benda baik kepada orang lain - walaupun anda tidak kenal, jangan sesekali anda buat spekulasi dan gossip. Dalam meramaikan kawan, anda harus tampil sebagai kawan yang baik. Jika selalu suka bawak mulut, sapa yang nak kawan dengan anda?
  5. Senyum - benda paling mudah nak dibuat, dan merupakan isyarat paling mudah untuk menjalinkan persahabatan. Kalau anda melihat orang tersenyum kepada anda, dan anda senyum balik, pastinya akan ada rasa ingin kenal dan ingin tahu dalam diri. Tak percaya? Cubalah. Senyuman merupakan jambatan untuk menjalinkan persahabatan dengan orang sekeliling.
  6. Berkawan dengan kawan kepada kawan anda - cukup simple .. macam dalam Facebook, anda add kawan kepada kawan anda ..tak salah ... gitulah caranya dalam kehidupan realiti, anda berkawan dengan kawan-kawan kepada kawan anda ... :)

Ok .. selamat meramaikan kawan .. dan biarlah anda kenal kawan anda .. jangan macam dalam alam maya ni ... :)

Sesekali Belajar Cara Menghargai Follower Dari Blogger Baru

Salam.
Lagi pendedahan oleh blogger-blogger baru ini, mengenai siapa follower pertama blog mereka. Harus kita berikan tepukan gemuruh, walaupun baru je menapak dalam dunia blog, mereka merupakan blogger yang tak lupa pada mereka yang mula2 memberikan sokongan kepada mereka .... dan kita juga patut contohi mereka ini. Asyik nak belajar dari otai je ... weihhh .. yang newbie ni pun dah kepuk2 dah ilmu derang tu ... meh jenguk bagaimana mereka menghargai follower pertama blog mereka.

Klik untuk jenguk blog ini

Klik untuk jenguk blog ini

Buat blogger baru; saya kepilkan sekali beberapa tulisan saya untuk panduan:
*p.s: Segmen ini tinggal beberapa minit untuk tutup ....

22 April 2011

LunaLanun dan Blogger Blog Tulang Ikan ...


Salam.
Nampak betullah teori saya, follower pertama blog kita mesti orang yang paling rapat, serapat sampai duk sebelah menyebelah, tidur sebantal sekatil. Tak gitu? Mula-mula ingatkan satu skandal tapi betullah tu .... pasti antara follower pertama blog kita adalah mereka yang rapat dengan kita, tanpa mereka yang dekat2 ngan kita ni, tentu semangat tu tak sampai. Agak2 lambat je update .. leh la ketuk pala .. hahahaa.... meh tengok sapa la yang berskandal ini ehh .. blog tulang ikan .. uhh saya nampak kucing ngan ikan ada la ..mana ntah tulangnya ....

Aida Awie Follower Pertama Blog Qaseh Mansya

Salam.
Sering tertarik mungkin. Disinggahi oleh seorang blogger lain yang akhirnya memberikan ruang buat blogger ini mengenali lebih lagi dunia blogger. Antara blogger pertama yang menjadi follower berheader di atas .. adalah merupakan seorang blogger yang memenuhkan ruang entri tentang landskap ...

Mari lihat ekspresi blog ini mengenai follower pertamanya. KLIK SINI.

Persahabatan Ibarat Minyak Wangi?

Salam.
Persahabatan pada diri blogger ini ibarat minyak wangi ... uhh minyak wangi? Kenapa ehh? Mendalam sungguh metafora yang diberikan ini, jika nak baca apa maksud minyak wangi dalam erti persahabatan, anda boleh baca di sini: Erti Persahabatan.

Seorang sahabat adalah tempat meluahkan perasaan (selain famili), seorang sahabat adalah tempat berkongsi suka dan duka.

Kadangkala kita terbatas untuk membantu sahabat kita, jadi bila ketika ini berlaku, apa yang perlu anda buat ... jadilah pendengar yang baik. Ada kalanya bila kita 'meminjamkan' telinga kita ini untuk sahabat kita, pasti dia akan lega .... sebab dah terluah segala masalah. Seorang sahabat yang memahami tentu tahu batas yang ada pada kawannya, pada sahabatnya untuk membantu, jadi dengan menjadi pendengar setia .. itu sudah cukup bagus.

Jadi, tak susah sebenarnya untuk menjadi seorang sahabat yang baik. Cuma nak dengan tanak je.


Iklan: Moh join segmen khas buat blog kurang 100 followers ... KLIK SINI.

6 Petua Jimat Elektrik Yang Tak Patut Amal

Salam.
Jangan ikut petua yang diberikan ini ehh ... ini cuma ingatan dan sekadar berkongsi pengalaman lampau. Tapi kalau ada yang buat lagi, cepat2 jangan buat ... ishh ngundang bahaya je ni.

  1. Meletakkan segelas air kosong di atas meter letrik - pernah dengar atau lihat petua ni tak? Ishh ni kalau tumpah air dalam gelas tu, tak ke leh terbakor satu umah .. ishh ... sapa la punya petua ni.
  2. Menggunakan soket yang banyak palam - ada yang kata, leh jimat letrik sebab letrik tu akan 'terbahagi' secara sama rata, so nanti bil pun kuranglah. Nih mitos semata-mata. Ini bukan caranya, kalau silap letak boleh terbakar dan merosakkan peralatan elektrik. Kadar beban sesuatu soket itu perlu anda tahu supaya selaras dengan jenis2 peralatan elektrik yang dicucuk sekali.
  3. Buat penyambungan sendiri - ada yang suka 'tarik' punca elektrik dari satu soket atau plak kemudian buat plak lain. Ini bukan petua yang bagus, sebolehnya dielakkan. Semakin panjang anda gunakan sambungan, semakin tinggi arus hilang menerusi wayar tu, jadi ia tidak efisien. Bayar lebih untuk sesuatu yang tak dapat ... 
  4. Tutup suis peti ais kemudian buka semula - hmm ini bakal menambah bil elektrik ni. Bila anda tutup dan buka semula, banyak tenaga elektrik yang perlu digunakan untuk menyejukkan balik peti ais tersebut. Namun, sekiranya isi kandungan dalam peti ais itu hampir kosong, digalakkan anda tak menggunakan peti ais dalam satu jangkasama tertentu.
  5. Semakin kecil peralatan elektrik, semakin kurang tenaga elektrik - mungkin ya, tetapi kebanyakkannya tidak .... kadangkala benda yang kecil menggunakan lebihan tenaga yang tak sepatutnya. Jangan percaya mitos ini.
  6. Guna plak yang ada tulis energy savers - jika peralatan elektrik seperti cerek, tv, microwave mungkinlah .. tapi plak ... mana boleh energy savers, setiap socket itu ada tahap bebanan yang telah ditetapkan.

Ok... tu sedikit sebanyak perkongsian yang saya nak berikan. Ada yang amalkan tak?

Adakah Ini Blog Heliza Helmi?

As-Salam.
Jalan-jalan sambil lompat dari satu blog ke blog, tup tap terjumpa blog ni ... erkkk blog heliza helmi? Uhh ye ke nih? Heliza pun berblog ke? Hmm yang saya tahu dia ada website untuk bisnes dia tapi skrang ni dah tak leh nak akses dah, tak tahu pasal apa .. tu kena tanya pengurusan Heliza Helmi nyer syarikat la yer. Saya bukan PA atau bukan juga orang kuat Heliza Helmi.

Lagi satu, saya tak berapa kenal Heliza, sebabnya saya bukan peminat siaran Astro, saya tiada Astro di rumah. Pelik tak? Hmm memang saya dah cukup puas hati dengan siaran percuma yang ada ni. Yang ada ini pun dah banyak hiburan. So, stick je dengan enam siaran yang ada ni ... :) semuanya dah ada ...


Ok .. berbalik pada tajuk entri .... agak2 benar ke blog ini kepunyaan Heliza? Saya fikir bukan ... tapi tak salah nak jenguk, macam2 perkara dan video ada yang sangkut paut dengan Heliza ada dalam blog ni. Meh singgah dan tengok sendiri yer .. Klik: Heliza Helmi.

Blogger Ini Bekas Model, Juga Bekas Seorang Penyanyi


Salam.
Kenal sapa blogger ini? Sapa yang pernah ke blognya tentu pernah tengok gambar ni. Selamba beruk je saya curik, saya harap empunya gambar tak marahkan saya. Saya tak nak buat onar pada gambar ini, sekadar nak menarik perhatian pembaca di blog saja. :) Boleh kan .. kan kan ..?

Blogger ini merupakan bekas model, tu sebab gambar tu nampak cun anak beranak. Tapi cerita model tu dah berkurun dah .. time remaja, time bergetah kenyal, kalau nak tahu bila si blogger ni jadi model, jangan lupa singgah di blognya. Malah, saya difahamkan dia pernah menjadi model untuk katalog IKEA. Haaa ..uhhh ... nyata pesona masih ada.

Dan bukan tu saja, blogger ini pernah juga merakamkan album .. wahhh penyanyi tu. Pernah mempunyai sebuah kumpulan nyanyi2 satu waktu dulu. Kini, tak tahulah pula ..kena tanya pada empunya diri.

Uhh banyaknya persoalan tentang blogger ni, ada jawapan boleh dicari menerusi blognya, tak pun kita tunggu je empunya diri muncul di ruangan komen. Dan kalau anda ke sana (blognya), jangan lupa sampaikan salam saya yer.

Suprisee ... KLIK SINI untuk merungkai siapakah blogger ini.


Panduan Menulis Blog | Tips Letak Iklan Dalam Blog

As-Salam.
Panduan Menulis Blog - Tadi berblogwalking, saya nampak banyak blog yang dah ada iklan dalam layout mereka. Baguslah ...mana tahu cukup bulan leh dapat pendapatan sikit dari blog... dapat juga belanja adik, abang, kakak, mak dan ayah pergi makan sate ... sepuloh cucuk pun jadik ler .. janji merasa hasil kekreatifan berblog.

Tapi, satu je saya mushkil ni .. hmm agak2 ada ke pendapatan tu .. leh beli tak sepuloh cucok sate tu? Kalau sate rega seposen ... tak apa .. kalau sate kajang? 60 sen secucok .. uhh .. hmmm ...jadi kena tahu serba sedikit pasal nak letak iklan ni. Bukan main letak je .... sebabnya .. kalau salah letak, nanti blog pun nampak semak, macam blog ini .. hehehee

Panduan Menulis Blog | Tips Letak Iklan Dalam Blog

Pertama sekali, bila nak letak iklan, pastikan hanya satu iklan branding sahaja, contohnya, kalau guna innity, gunalah innity saja, jangan tamak ...  kalau guna Nuffnang, maka letak platform Nuffnang sahajalah. Bukan apa, setiap platform pengiklanan ini ada terms dan conditions dia yang tertentu. Dah baca? Ada baca? Hmmm jangan main letak je .. kalau tak nanti ... hmm tak kuar2 iklan tu, silap haribulan kena banned pulak. Naya je kan ..tak sempat nak belanja makan sate!

Jika anda seorang ahli Glitterati Nuffnang, jangan persiakan status Glitterati tu, sebabnya ianya exclusive ... so bila exclusive, hendaknya paparan mengenai iklan dari Nuffnang juga bersifat begitu juga. Kalau letak iklan selain platform Nuffnang, secara automatik anda akan kehilangan membership ini. Membership ini memberikan kelebihan dari segi pemberian Buffered Earnings dan lain-lain yang lebih menguntungkan.

Buat pengguna dan ahli Churpers, anda boleh ambik kesempatan ini untuk iklankan juga iklan2 dan promo dalam churp churp, sebab churp churp adalah sebahagian daripada Nuffnang, so tak salah. Gunakan kekreatifan anda untuk memikat orang klik iklan churp-churp anda. 

Tempat sesuai untuk letak iklan adalah atas sekali, bermakna bila orang buka blog dan advertiser buka blog anda, mereka akan tahu .. ohh di situ tempat iklan, dan di situ juga paparan awal untuk blog tersebut. Anda boleh letakkan iklan di tepi, tetapi di kedudukan antara paling atas atau di antara menu2 sidebar blog anda.

Bagi mereka yang kreatif sikit, boleh masukkan iklan ini dalam entri mereka atau boleh diletakkan di antara entri. Ada banyak tutorial blog yang ajar cara begini. Cubalah.
Sedikit sebanyak saya cuba kongsikan apa yang ada. Mana yang dah tahu tu .... oklah, tapi saya pasti ada yang tak tahu .. sebab saya sendri dah tengok ... dah blogwalking dan nampak benda ni berlaku. Dalam berblog bukan nak dapat duit semata, bila dah kabur2 dengan tarikan wang ini ... biasalah .. nanti akan jadi tamak haloba .. semua platform pengiklanan nak sumbat.

Lagi satu, lagi banyak iklan anda letak .. lagi beratlah blog anda ..bila berat .. lansung sukar orang nak masuk blog anda ..bila dah sukar nak masuk .. load lambat ... hmmm ... fikirlah .. apa guna letak iklan? Letak iklan banyak pun .. tak ada orang tengok .. tak ada yang klik .. tak guna juga .. kan kan?

Ok, kata akhir ..jangan tamak macam saya .. hehehehe... letak iklan dari satu platform media pengiklanan sahaja ehh ... melainkan anda ada iklan sendiri - bukan dari platform yang dinyatakan.

21 April 2011

Nilai Persahabatan Dari Seorang OKU

Salam.
Tak kira siapa pun kita, baik berpangkat, baik yang kaya raya, baik yang hanya seorang peon, atau kais pagi makan pagi .... kita memerlukan rakan dan sahabat. Begitu juga samada anda cukup anggota, atau merupakan seorang yang kurang upaya, anda memerlukan sahabat untuk bersama harung suka dan duka. Bukan kerana mahu mereka bersimpati, tetapi sekurang-kurang menidakkan pandangan bahawa orang kurang upaya hanya layak berkawan dengan orang kurang upaya sahaja.

Saya ada seorang kawan yang juga seorang jiran saya. Dia OKU, tak boleh bercakap dengan betul disebabkan dia tak dapat mendengar dengan jelas atau dengan kata lain dia mengalami kecacatan pendengaran. Walaupun dia pekak, tetapi kadangkala ada masanya dia lebih 'mendengar' dari orang lain. Tak mampu nak membalas apa orang lain cakap .... senyuman menjadi balas. 'Kelebihan' ini menjadikan dia seorang disenangi oleh semua orang .... baik boss mahupun pekerja .. erkk lupa nak bagitahu .. saya dan dia bekerja di kilang kicap yang sama ... dia naik bas .. saya naik beskal ke tempat kerja .... dan dia merupakan teman saya berehat atau rakan 'sembang' semasa di kantin kilang.

Walaupun anda OKU, ia tidak menghalang diri anda menjalinkan persahabatan. Begitulah halnya dengan kisah ini, kisah seorang OKU yang menghargai persahabatan yang diberikan kepadanya. Amat bertuah. Meh baca kisah dan nilai persahabatan dari seorang OKU .. Klik Sini.

Tak perlu memilih sangat dalam soal mencari kawan dan sahabat, namun di zaman sekarang ini yang penuh tipu daya, awas dengan kelebihan yang anda ada, kerana kadangkala ada kawan yang kita anggap terbaik .. boleh menjadi duri dalam daging kehidupan kita.

Ayat Al-Quran Hindari dan Ubati Santau Serta Ilmu Hitam

As-Salam.
Awas dengan sihir, bukan benda main-main. Ia sesuatu yang benar berlaku. Pernah dengar pasal santau? Santau ada banyak jenis, ada santau angin, ada santau air dan bermacam lagi. Saya bukanlah seseorang yang ahli mengenai ilmu yang syirik ini. Namun, sedikit sebanyak ingin juga saya berkongsi apa yang saya tahu.

Antara ayat Al-Quran yang diyakini dapat menjadi penawar santau ialah ayat berikut:

Surah Asy Syuaraa' ayat 95 hingga 118, Surah Arrad ayat 30 hingga 34, Surah Fussilat ayat 25 hingga 44, Surah Furqaan ayat 61 hingga 77, Al-Mukminun ayat 105 hingga 118, dan ayat-ayat di dalam Surah Taha, A'raaf, Hud, Surah Al-Hasyr, Surah Al-Ghaasyiyah dan Surah Asy Syura.

Ia juga diamalkan untuk menghalau gangguan jinn dan syaitan. Namun ayat-ayat ini perlu diamalkan selalu. Kerana itulah kita sebagai umat Islam digalakkan membaca Al-Quran hampir sepanjang masa. Jika tak dapat, dijadikan 5 ayat yang sentiasa dibaca ketika sholat juga adalah antara jalan yang terbaik.

Namun, harus diingati bahawa kewujudan sesuatu semuanya adalah atas kehendak Allah Taala, jadi perlulah yakin, andai penyakit itu mahu dihindarkan juga atas kehendak Allah Taala.

Sebelum ini, saya pernah membuat entri yang serupa, dalam entri itu saya ada selitkan mengenai kebaikan mengamalkan 5 bismillah dalam mencegah dan menghindar diri dari terkena sihir dan perbuatan ilmu hitam.

Semoga entri ini memberi manfaat buat kita semua, InsyaAllah.

Sumber: Syifa Al Hidayah

Coca Cola - Minuman Bergas Penyembuh Segala Penyakit?

Salam.
Tahukah anda bahawa Coke merupakan tanda niaga buat Coca-Cola? Ia telah dipopularkan oleh Asa Griggs Candler, seorang usahawan yang menerajui syarikat tersebut, ia dipatenkan pada akhir kurun ke-19. Namun, sejarah penemuan Coca-cola ini sebenarnya bermula pada 1884, dan rasa unik ini telah dicipta oleh seorang ahli farmasi bernama John Stith Pemberton. Pada awalnya rasa Coke ini dinamakan Wain Koka Perancis Pemberton ("Pemberton's French Wine Coca"), yang diilhamkan dari kejayaan hebat Vin Mariani, sejenis wain koka Perancis yang dibuat oleh Angelo Mariani yang terkenal pada ketika itu.

Jenama paling mahal di dunia.
Kenapa ia kemudian dinamakan Coca-cola? Ia kerana ia mengandungi perangsang daun koka dari Amerika Selatan yang telah diberi rasa dengan penggunaan buah kola yang mengandungi kafeina.

Coca-cola mula dijual secara komersil pada 8 Mei 1886, dan ianya telah dilakukan di salah sebuah farmasi iaitu "Farmasi Jacob" yang terletak di Atlanta, Georgia. Mengapa dijual di farmasi? Pada ketika ia mula-mula diperkenalkan, ahli farmasi ini yang berasal dari Columbus, Georgia telah claimed bahawa minuman ini dapat menyembuhkan berbagai penyakit, termasuk morphine addiction, dyspepsia, neurasthenia, sakit kepala, dan impotensi di kalangan lelaki. Pada ketika itu, semua orang percaya bahawa minuman bergas adalah minuman yang boleh menyebuhkan penyakit dan baik untuk kesihatan.

Antara iklan Coca Cola. Foto: UNIAJA
Namun, kisah paten nama Coke dan Coca-cola bukannya satu kisah sejarah mudah. Ia telah membabitkan ramai orang dalam mendapatkan hak paten dan nama tersebut. Anda boleh baca menerusi Wikepedia mengenai sejarah pempatenan Coca-cola ini.

Sahabat Ibarat Getah

Salam.
Saya suka dengan perumpamaan yang diberikan oleh seorang sahabat blogger ini, persahabatan ibarat Getah Yang Boleh Diregangkan dan Dimampatkan. Nak tahu apa maksudnya? Anda boleh baca di sini: Erti Persahabatan.

Persahabatan bukan berkawan sehari. Yang susah sekali dalam mencari persahabatan ialah kawan yang ingin sama2 susah ... nak mencari yang sama2 senang .. uhh ada .. banyak. Tatkala kita sedang berduka, kawan inilah yang kita cari ... yang boleh meringakan beban emosi, beban perasaan. Kawan dan sahabat begini ... memang sukar ... ibarat mencari satu jarum emas di dalam rimbunan rumput kering. Kalau terjumpa .. waa alangkah bertuahnya diri.

Mari kita balik ke dalam lipatan sejarah. Contoh terbaik menjadi sahabat adalah para sahabat Rasulullah S.A.W. Tiada yang lebih baik dari mereka ini. Ada yang sanggup bergadai nyawa, tanpa perlu fikir 2 kali ... ada yang sanggup berkorban harta dan benda.

Zaman sekarang, semua perkara nak timbal balik. Semua yang diberi nakkan balasan .... even dalam erti persahabatan ini. Bukan bersahabat kosong .... pasti esok lusa ditagih nilai persahabatan itu. Ya, mungkin tatkala kita susah .. dialah insan yang merupakan sahabat terbaik .. sanggup itu dan ini .. tetapi .. akhirnya nanti ... dia datang ... dan meminta ganti. Di masa itu, kita mungkin terfikir akan keikhlasannya ... tetapi harus juga difikir, apa pula kita sebagai seorang sahabat buatnya? ..... Tak adakah rasa kita perlu menghargai mereka yang telah bergolok gadai kerana kita satu masa dulu.

Ada sahabat, tak perlu diminta, dia pasti memberi ....

Jangan Anaktiri Mereka Yang Disusukan

Salam.
Saya terpanggil untuk menyatakan pendapat saya mengenai tindakan kerajaan menangani masalah kekurangan tenaga kerja mahir di negara kita. Langkah kerajaan dengan memberikan inisiatif istimewa kepada rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara untuk kembali ke negara ini, saya fikir patut dibincangkan balik.

Setakat ini, tiada statistik jelas mengenai jumlah tenaga kerja mahir Malaysia yang pulang menerusi skim yang telah diberikan oleh kerajaan. Adakah ia memberikan kebaikan? Adakah ia berjaya? 

Ada yang merungut dalam hal ini, masakan tidak, jika mereka yang bekerja di luar bagai ditatang minyak yang penuh ... pulang dan diberi pelbagai insentif. Secara positifnya saya melihat benda ini mungkin boleh menarik tenaga mahir ini kembali ke negara tercinta mereka ini, tetapi pada satu pandangan lain pula ... mengapa tidak diikat hati mereka yang dah ada dalam negara ini?

Kerajaan harus fikir sebab musabab mengapa tenaga mahir ini ke luar negara pada asalnya .... hmm kalau mereka tak berhijrah keluar, tak perlulah nak panggil mereka pulang .. ye tak? Tentu ada yang tak digemari di negara sendiri. Andai persekitaran kerja di negara ini sangat lumayan, tak perlulah mereka 'ditarik' keluar. Mereka ini bukannya lupa akan asal usul, mereka ini bukan tiada jati diri ... tetapi mereka mencari peluang yang lebih baik untuk diri mereka dan keluarga mereka.

Jika peluang dan persekitaran di Malaysia kurang menarik minat tenaga mahir tempatan ini, tentu sekali mereka akan teruja dengan apa yang disediakan kepada mereka di luar. Biarpun terpaksa meninggalkan sanak sedara dan keluarga, tetapi peluang yang ada di luar itu nampaknya lebih lumayan, lebih menjaminkan kehidupan mereka .... masakan mahu menolak? Kucing diberikan ikan ... pasti menolak nasi. :)

Saya fikir apa yang patut dilakukan oleh kerajaan Malaysia adalah memikirkan bagaimana untuk mengikat tenaga mahir ini dari 'lari' ke luar .... bukan 'menarik' kembali mereka yang dah sedia di luar. Baik dijaga mana yang dah 'setia' ini dari mengharapkan yang tak tentu di sana.

20 April 2011

Siapakah Peminat dan Pembaca Nombor Satu Blog Anda?

As-Salam.
Siapa peminat nombor satu blog anda? Siapa pembaca nombor satu blog anda? Kalau tak leh nak jawab .. hmm baik korang berenti berblog sekarang juga! Ini soalan paling mudah. Jika soalan ini pun dah rasa sukar ..... bagaimana nak bertahan dalam dunia blog.

Ada yang berkata nak berblog sampai ke akhirnya. Hmm semangat tu memang hebat. Ada yang nak jadi seorang blogger yang hebat satu masa kelak. Ada tu pulak nak jadikan blog dia antara paling femes dalam dunia blogging Malaysia. Memang visi misi ada... tapi sekali lagi saya tanya ... siapa pembaca nombor satu blog anda? Jika anda tak yakin siapa .. tak kenal siapa ... bagaimana nak berblog lebih jauh? Bagaimana cita2 dan visi serta misi hebat anda? Hmm .. cer fikir sekali lagi.

Platform blog diwujudkan untuk menyatakan pendapat dan luahan peribadi. Masing-masing ada pendapat yang berbeza, tak sama ... walaupun kulit sama kaler, rambut hitam lurus .. tapi bila meluahkan sesuatu perkara dan isu .. tak sama, jadi platform blog merupakan pentas pernyataan pendapat .... secara halus, secara bijak, secara tidak fizikal. Jadi, apabila menyatakan pendapat, sekurang-kurangnya perlu ada keyakinan. Anda mesti ada penyokong anda sendiri, anda mesti ada pembaca nombor satu anda sendiri yang akan backup segala pernyataan anda tadi .. andai anda sendiri tidak tahu ... so bagaimana?


Oklah ... tak tahu jawapan ... cara nak jawab? Biar saya berikan jawapan kepada persoalan di atas. Hmmm paling koman pun .. jadilah diri anda sendiri sebagai peminat nombor satu blog anda. Anda WAJIB baca blog anda setiap hari, setiap entri, setiap pendapat yang anda sendiri luahkan.

Anda perlu yakin apa yang anda ceritakan. Anda mesti rasa seronok tentang cerita yang anda coretkan. Anda perlu ikhlas dan jujur tentang apa yang anda luahkan. Jadi .. dengan menjadi peminat nombor satu blog anda sendiri ... anda boleh pertingkatkan diri anda sendiri ... sebelum anda lihat kesalahan orang lain .. lihat kesalahan diri anda sendiri dulu ... lepas tu .. barulah berkata soal orang lain. :)

Ok .. betul tak jawapan .. atau adakah jawapan ini menjadi jawapan anda juga bila di awal2 dikemukakan soalan tadi? Jika tidak .. fikir kembali .... tak perlu jadikan orang lain menjadi pembaca dan peminat nombor satu .. jika bukan anda menjadi peminat dan pembaca nombor satu blog anda .. siapa lagi? Anda saja yang tahu apa yang tersirat di sebalik tersurat. Tak gitu?

Ingat .. Jadilah Peminat dan Pembaca Nombor Satu Blog Anda .. :) Biar yang lain jadi yang seterusnya ... anda lebih layak ...

Borang Cukai LHDN - Tinggal 10 Hari Sahaja Lagi!


Salam.
Aha .. ehemm .. sapa yang tokey-tokey kedai, sapa ada bisnes perniagaan online, jangan lupa yer .. masukkan pendapatan tu dalam pengiraan untuk cukai..hehehe.. uhh ada yang jeling2 tu kat saya. Bukan apa, ini undang-undang, kalau kita tak patuh undang2, bagaimana kita nak minta orang lain patuhi undang2 juga.

Ada yang kata pada saya, uhh dari bayar ke LHDN baik la bayar zakat, lagi berkat. Hmm ... terserah, apakata buat dua2 ... kan kan .. boleh? Ada sedikit, beri sedikit, ada banyak berilah banyak. Rezeki ini bukan hak mutlak kita .. ada bahagian orang lain tu ... :)

Alhamdullilah, saya baru je selesai bayar tunggakan 2009, time tu saya ada pendapatan tetap, saya dah buat bayaran, saya buat secara ansuran .. aha .. tak tahu? Hmm kalau kita rasa tak mampu nak bayar sekaligus, boleh bayar cukai yang dikenakan tu secara ansuran. Dan buat pengetahuan, cukai LHDN ni ...kalau tak bayar, nanti akan ada interest .. mula2 interest dia sikit .. pastu banyakkkkkk dan berulang2 dari bulan ke bulan .. aha .. sanggup? Nanti dari kena bayar RM100..kena bayar RM10000 ... siyes ni.

Tapi ikut kata kawan saya, kalau kita bayar ikut zakat, kita dah leh dikecualikan dari cukai LHDN ni. Saya belum semak sepenuhnya, tapi boleh dilakukan.

Persahabatan Itu Adalah Satu Anugerah Istimewa

Salam.
Musuh ... sekejap je boleh dicari. Paling senang. Nak buat musuh, kejap2 ni jugak boleh. Tapi nak mencari satu persahabatan ikhlas dan jujur, adalah satu yang sukar. Kadang-kala ada musuh yang bertopengkan persahabatan. Insan begini suka menikam kawan dan sahabat dari belakang.

Jangan dilupa pesan orang tua, Buat Baik Berpada-pada, Buat Jahat Jangan Sekali. Bukan kerana tak mahu memperbanyakkan buat kebaikan kepada orang, tetapi dalam kita berbuat sesuatu kebaikan tu, kita harus sentiasa beringat ..... Rambut Sama Hitam, Hatinya Tak Sapa Yang Tahu.

Walaupun begitu, ibarat kata blogger ini [KLIK SINI], sahabat dan kawan baru silih berganti, kawan lama juga diingati. Bila kawan lama diingati, inilah persahabatan ikhlas yang telah terjalin. Bukan kita bersalaman hari ini, esok ... disapa pun tak melihat muka. Ada .. ada je insan begini. Tak perlulah highlight, sendiri mau ingat. Bukan sebab apa .. cuma hal kecil yang diperbesarkan.

Blogger yang menghargai sahabat. Foto: Miss Nia

Gambar siapakah ini? Inilah gambar kepunyaan seorang blogger yang begitu menghargai persahabatan. Yang sentiasa ingat akan kawan-kawannya. Dia seorang yang menghargai kenangan sesama sahabat. Dan jika anda nak mencari sahabat, sahabat beginilah yang patut anda masukkan dalam senarai.... sebagai sahabat blogger. :) Nak kawan tak? KLIK SINI.

Bila Streamyx Ada Masalah

Salam.
Hmm dekat lebih sehari jugak saya tak buat posting. Apa nak buat, saya bukan pakai laptop ... belum lagi sampai ke tahap itu. Bila pakai desktop ni, tentulah ada kekangan nak berblogging. So, kena hadapi je la. Dalam masa yang sama, saya lak sakit leher ... so macam menghilangkan mood lak. 

Hari ini ...petang ni ..elok jam 430 petang, dalam sibuk2 nak install game Warcraft 3 dalam PC, saya tengok modem/line streamyx saya dah ok balik. Terus online .. hahaha... tak tunggu lama.  Mula sekali buka email ... nampak banyak bebenor komen entri yang masuk ... terima kasih ehh sebab sudi meninggalkan komen dalam entri blog ini.

Actually, semalam ingat nak buat report, tapi bila ingat semalam Perak cuti ... so saya biarkan dulu .. mana tahu kot2 tetiba ok balik line streamyx saya ni. Dan pagi ni .... saya ambik keputusan untuk call TM, jenuh gak cari nombor telefon. Kena guna handphone saya untuk cari no kat yellow pages. :) Hmmm nak kena ingat .. dan dah simpan pun dalam hp, mana tau esok lusa jadi lagi ..leh terus call. Lama gak bergayut ngan mamat yang jawab panggilan saya.

Saya buat panggilan jam 10 pagi, dan saya diingatkan bahawa kerosakan mungkin pulih dalam masa 24 jam. So saya pun tunggu.... :) dan biasalah .. bila menunggu ni .... tapi sekrang dah ok dah. Alhamdulillah.

Oh ya . semalam juga saya dapat satu panggilan telefon meminta saya membuang atau delete satu entri. Menurut yang telefon saya, maklumat yang saya dedahkan itu sepatutnya sulit dan tak boleh publish. Ohh .. hmmm .. saya ok je. Derang minta buang .. saya buang le. Wife saya lak .. cuak2 gitu takut nanti kena saman. 

Yeahh ... dah ada line balikkkkk ...

18 April 2011

Dapatkan Pemeriksaan Gigi Percuma !!

Salam.
Dah lama saya tak buat entri mengenai kempen bermanfaat. So kali ini saya sukacita nak war-warkan mengenai Kempen Kesihatan Mulut 2011 dan bulan April 2011 telah dijadikan Bulan Kesihatan Mulut. Dalam bulan kesihatan mulut ini anda berpeluang mendapatkan rawatan pemeriksaan gigi secara PERCUMA di klinik-klinik terpilih seluruh Malaysia.


Ianya merupakan sebuah kempen anjuran Colgate bersama Persatuan Doktor-doktor Gigi Malaysia. Jadi, jika ada kesempatan, sila dapatkan pemeriksaan percuma yang diberikan. Ia bukan sahaja terbuka buat kanak-kanak tetapi juga orang dewasa.

Klik Sini untuk mengetahui klinik-klinik pergigian di tempat anda yang mengambil bahagian.

Brotherhood is Persahabatan?

Salam.
Apa erti persahabatan? Persahabatan merupakan ikatan ikhlas antara 2 insan, yang memerlukan persefahaman, yang mementingkan kebaikan sesama sendiri. Bagaimana menjadi seorang sahabat yang baik? Antara sifat sahabat yang baik adalah sentiasa mendoakan yang terbaik buat sahabat itu. Cara paling mudah ... ialah dengan memberikan salam setiap kali bertemu dan berjumpa. Tambah lagi, jika disusuli huluran tangan untuk bersalaman .... itu lagi baik ... kerana apabila dua sahabat bertemu, memberikan salam dan berjabat salam .. maka berguguranlah dosa diantara mereka ... ini adalah kemuliaan yang diberikan dalam Islam oleh Allah Taala.

Dalam persahabatan ... semuanya sama .. tak ada sapa yang lebih, tak ada sapa yang kurang. Walau bagaimana tinggi pangkat, walau bagaimana hebat kekayaan si sahabat, ia tidak pernah dijadikan penghalang dalam hubungan persahabatan ini.

Blogger ini ... mementingkan persahabatan ... apa erti persahabatan buat blogger ini ... dia kata ia adalah brotherhood ... apa itu brotherhood? Klik Sini untuk baca apa pendapat blogger ini mengenai persahabatan.

Meh Join Cik Zai Penang Giveaway

Salam.
Ini ada contest erkk giveaway dari seorang blogger, sesapa nak join, leh join tanpa paksaan. ANtara syarat ialah Copy & paste banner di bawah dalam entry & sidebar blog anda dan linkkan sekali ke sini: Cik Zai Penang Giveaway


Senang? Mudah? Hmm ok yer .. selamat mencuba.

*p.s: Saya tak masuk sebab sidebar dah sarat ... :)

Fakta Menarik | 5 Kejadian Gempa | Tsunami Terburuk Dalam Sejarah

As-Salam.
Gempa bumi dan tsunami adalah antara bencana alam yang paling banyak mengorbankan jiwa. Ia merupakan satu bencana berganda kerana melibatkan dua kejadian yang berlaku hampir serentak, iaitu gempa dan seterusnya tsunami.

Tsunami berlaku apabila gempa itu berlaku di perut laut. Gempa itu akan menyebabkan cetusan dan ledakan serta menghasilkan ombak mega yang boleh mencapai ketinggian lebih dari 50 kaki. Tsunami ini sangat dasyat sehingga boleh melenyapkan sebuah bandar pesisir pantai.

Di dalam sejarah terdapat banyak kejadian gempa yang telah berlaku yang kemudiannya menghasilkan tsunami. Kebanyakkan yang mengalami kemusnahan teruk adalah negara-negara pesisir pantai dan juga kepulauan. Banyak nyawa telah terkorban akibat tsunami yang melanda.

Negara kita juga pernah mengalami kejadian tsunami. Walaupun kejadian gempa itu berlaku beribu kilometer jauhnya, namun ia tetap membawa bahana kemusnahan kepada pesisir pantai kita. Ada yang terkorban dan ramai yang telah kemusnahan harta benda.

Beriut diberikan 5 Kejadian Gempa-Tsunami Paling Buruk pernah berlaku sepanjang zaman, dan terbaru adalah kejadian gempa dan tsunami yang berlaku di utara Jepun.

5 Kejadian Gempa-Tsunami Terburuk Dalam Sejarah
  1. Gempa Bumi dan Tsunami Lautan Hindi (2004): Inilah kejadian gempa dan tsunami yang paling buruk dalam sejarah manusia. Gempa yang berlaku di dalam Lautan Hindi ini telah berlaku pada pada 26 Disember 2004 di pantai barat Sumatera, Indonesia. Magnitude yang dicatatkan antara yang tertinggi iaitu 9.1-9.3 Richter. Kekuatan gempa ini menyamai dengan kuasa yang dilepaskan oleh 23,000 bom atom Hiroshima, yang menyebabkan tsunami melanda.  Tsunami yang berlaku telah melibatkan lebih dari 11 negara pesisir pantai, dan gempa ini menghasilkan tsunami setinggi 100 kaki. Kejadian dasyat ini telah mengorban lebih dari 230,000 orang.
  2. Gempa dan Tsunami Lisbon (1755): Berlaku pada 1 November, 1755, di tengah-tengah Lautan Atlantik yang telah melumpuhkan Lisbon, Portugal. Para pengkaji berpendapat ia mungkin berpunca dari gegaran bermagnitud 9.0 Richter. Dianggarkan 10,000 terkorban dalam bencana Tsunami yang berlaku akibat gempa ini.
  3. Arica Tsunami (1868): Pada 16 Ogos, 1868, satu gegaran bermagnitud 8.5 Richter telah berlaku di sempadan Peru-Chile, yang menyebabkan bandar Arica mengalami kemusnahan yang teruk. 90 kaki trans-Pacific tsunami telah terbentuk akibat dari gempa ini dan diberitakan sebanyak 25,000 orang terkorban.
  4. Gempa dan Tsunami Messina (1908): Ianya telah berlaku pada 28 Disember, 1908, satu gempa berukuran 7.5 telah berlaku di luar pesisir Messina, Itali, menghasilkan tsunami setinggi 40 kaki. Seramai 200,000 orang terkorban dan membuatkan populasi bandar itu hampir lenyap.
  5. Gempa dan Tsunami Sendai (2011) : Berlaku di Lautan Pasifik, berdekatan Timur Laut Jepun pada 11 Mac, 2011. Gegaran bermagnitud antara 8.9-9.0 direkodkan, gempa itu menghasilkan tsunami setinggi 33 kaki. Gempa dan tsunami ini telah mengakibatkan banyak kehilangan harta benda dan kemusnahan. Ia juga melibatkan kerosakkan teruk pada 2 loji nuklear Jepun. National Police Agency di Jepun telah mengesahkan sebanyak 2,414 telah terkorban dan beribu lagi masih lagi hilang.

Sumber: http://toptenz.net

    17 April 2011

    Cendawan Busut Sukar Ditemui

    As-Salam.
    Lama tak makan Cendawan Busut ni. Lagipun ia merupakan cendawan yang susah ditemui, sebab ia bermusim dan ia tumbuh pun di tempat2 tertentu. Lagi satu, ia belum dapat lagi ditanam, yang ada dikomersilkan dari sumber liar.

    Cendawan Busut. Foto: NINOZ
    Masa zaman kecik-kecik dulu, memang senang la nak dapat. Sebabnya kawasan rumah mak ngah saya dikeliling pokok getah, di mana ada pokok getah yang tumbang dan dekat dengan busut ... leh la jumpa ia tumbuh selepas hujan di malam harinya. Tapi sekarang tidak lagi sebab busut dah tak ada. Kawasan rumah saya (kampung) pun pernah ditumbuhi cendawan busut ni ...

    Tumbuhnya cendawan ini dikaitkan dengan kemunculan kelkatu, kalau ada kelkatu pada malam tatkala hujan tu ... pasti esok akan ada cendawan jenis ini yang tumbuh. Kalau rajin boleh la cari.

    Cendawan Busut memanjang. Foto: NINOZ


    Tancho, Poken dan Brylcream - Pilihan Terbaik Zaman Remaja 80an

    Salam.
    Teringat zaman muda-muda .... teringat zaman remaja ... teringat zaman sekolah menengah .... 3 jenama di atas merupakan jenama yang sangat glamour, malah terkait dengan keunggulan fesyen semasa ketika itu. Zaman saya maksudkan ini ialah sekitar tahun 80an. Jenama ini memang jenama terkenal .... jenama yang meramoskan rambut2 ketika itu, yang membuatkan rambut keras kejung, yang membuatkan rambut nampak hitam berkilat.

    Brylcream memang sampai sekarang antara jenama kukuh dalam penggayaan rambut, sampai sekarang ia tetap menjadi antara pilihan utama, berbeza dengan 2 jenama yang lain, tancho dan poken. Tancho masih lagi dapat diperolehi di kedai-kedai runcit biasa, namun poken ... agak sukar ... ntah ada ntah tidak lagi.

    Poken dan Tancho merupakan produk berasaskan minyak sayuran, bau dia juga bagi sesetengah orang agak tidak menyenangkan ... bau ala2 rumput gitu. Tapi kalau pakai ... memang rambut nampak berkilat ler .... 

    Kenapa jenama ini agak femes dulu .... terutama poken dan tancho? Sebabnya ... dua jenama ini adalah jenama yang boleh dimiliki atau dengan kata lain .. murah .... bagi mereka yang sekolah asrama penuh .. dua jenama ini memang jadi tarikan ler ... kalau ada duit lebih skit barulah beli brylcream. Lagipun ia pekat, skit je sental dah leh buat rambut kemas rapi .. rambut panjang pun leh sorok ... so memang jadi pilihan la bagi geng2 GQ ketika itu.

    Kalau tak pernah tengok rupanya ... di sini saya berikan gambar .. hmm pernah tengok tak?


    Jangan Komen Entri Berat Jika Anda Tiada Fakta dan Bukti

    As-Salam.
    Bila berblogwalking ... pastu anda akan terjumpa dengan blog2 yang berat. Berat di sini dimaksudkan bukan kadar loading yang sangat perlahan, tetapi mengenai isi entri dalam blog berkenaan. Saya sering sahaja terjumpa sebab kaedah saya berblogwalking atau bloghopping ni pelbagai. Bukan setakat blog2 yang ada dalam bloglist Bangku Kosong, bukan hanya blog2 followers Bangku Kosong, lebih ... lebih dari itu. Tak terikat dengan GengBlogger semata ataupun Sahabat Blogger....saya merayau merata.

    Selalunya kalau kita berada dalam blog yang mengandungi pembacaan berat, seperti soal agama, soal akidah, isu politik, isu semasa dan lain-lain, menjadi silent reader adalah yang terbaek. Ia boleh mengelakkan kita dari terjebak dalam isu yang dibincangkan. Baca boleh ... nak komen .. hmm baik fikir masak2.

    Kalau kita tak punyai cukup info dan maklumat, kurang pula pengalaman dan juga ilmu .... bak kata orang tua2 .. lautan dalam jangan diduga ... jadi, saya sarankan elak dari berikan komen. Kecualilah .. aha .. ada kecualinya, jika anda tahu dan jika ada bukti, dan anda yakin dengan info dan maklumat yang anda ada .. bolehlah anda berikan komen dan pendapat.

    Dalam ruangan komen .... tiada yang jadi hakim. Berdebat la panjang mana pun, keputusannya tak diketahui ... akhirnya kesamaran juga yang menjelma...lagi banyak tanda tanya adalah. Lain kalau kita berdebat secara terbuka, macam zaman sekolah2 dulu, ada debat .. ada perbahasan. Ingat pertandingan debat? Hmmm diberi satu tajuk, buat reasearch secukupnya, dah ada bukti, dah ada fakta baru leh lawan .. baru leh komen....baru leh berbahas. Isu besar, isu sensitif .. mesti nak kena ada bakup yang mantap, bukan takat baca dari internet, bukan takat baca di ruangan forum .. ia perlu lebih dari itu.

    Jadi, sekadar memberikan ingatan buat saya dan juga anda ...bila anda melangkah masuk ke blog2 yang punyai entri berat, pengisian yang memerlukan banyak pemahaman, jangan memberikan komen yang tidak ilmiah ... atau semborono .... sebab ia pasti akan menjerat diri sendiri. Saya syorkan lebih baik anda jadi silent reader. Itu lebih baik.

    Pendapat anda berlainan dengan saya? Sila nyatakan.

    16 April 2011

    Jualan Gudang - Berbelanja Cara Jimat

    Salam.
    Petang tadi saya dan famili pergi jualan gudang. Best. Jualan gudang kasut Pallas ... sempat gak la beli beberapa kasut ... dan banyaknya adalah kasut sekolah Amri. Kami dapat 3 kasut sekolah Amri, 1 kasut raya Amri, 1 kasut Maira dan 1 kasut untuk mak saya .... semuanya RM37. Sernok ... leh dapat banyak kasut bawah RM50!

    Kalau beli kat kedai ni ... mau capai RM100 ni, kami tengok tag harga lama ... ada yang sampai RM30 sepasang .... tapi ini .. leh dapat sampai 3 pasang kasut .... jimat gitu.

    Kami memang suka pergi jualan gudang. Time sebelum saya dan isteri masih belum lagi hilang merah inai di jari, memang kami layan jualan gudang sampai ke KL, dan memang tak mengecewakan. Kalau korang ada kesempatan dapat tahu akan jualan gudang, jangan lepaskan peluang untuk pergi. 

    Jualan gudang memang berbaloi-baloi tetapi kena ambik masa sikit untuk tengok barang yang dijual sebab selalunya barang yang dijual ini kadangkala ada default dia ... mungkin corak dia senget ke .. kotor skit ke ... jahitan tak kemas ke .. namun bagi pakaian, it's still wearable. 

    Kalau produk2 yang berkaitan benda makan, kena tengok tarikh luput. Selalunya bila dekat dengan tarikh luput, produk2 berkenaan akan murah - errr belum pernah lagi pergi jualan gudang makanan - ehh ada ke?

    Kalau produk2 perabut, macam saya pernah ceritakan dulu, selalunya ia akan berkaitan pembuatannya, mungkin terdapat garisan gores2 ke ... cat  tak betul ke atau kaki bangku tu tak sama saiz. Ada juga perabut kami yang kami beli dari jualan gudang, setakat ini kami puas hati dan masih lagi tak tukar2. Bayangkan .. meja makan kami beli RM399 untuk 6 orang .. murah tak?

    Berbelanja cara jimat boleh saja, cuma kena rajin. Dengan sedikit usaha, anda akan dapat benda atau barang jauh lebih murah dari biasa.

    15 Tips Dari Blogger Untuk Buffered Earnings Nuffnang

    As-Salam.
    Ada sesiapa yang masih mencari tips tentang bagaimana nak dapatkan Buffered Earnings dari Nuffnang tak? Kalau ada, saya nak kongsi ni .. nak nak?

    Tapi sebelum tu, pastikan dulu anda seorang blogger baru, followers pun kurang ... boleh cuba cara dan teknik diberikan. Kebanyakkan tips yang diberikan telahpun diberikan sebelum ini samada oleh saya mahupun blogger2 lain. Terpulang kepada anda nak mencubanya tau tidak.

    Ada lebih 15 tips yang diberikan .. wow ..banyakkan? Hmm ... tengok2 semuanya boleh .... jika nak tahu ... silalah baca di sini: Cara Mendapatkan Buffered Earnings Dari Nuffnang

    Terima kasih buat empunya entri yang sudi berkongsi pengalamannya dan kepakarannya. Anda tak teringin? Dah letak iklan Nuffnang tu ... baik letak di tempat sepatutnya, dan memastikan ia benar2 menjana pendapatan buat anda ... letak tapi tak dapat apa2 .. hmm kan buat berat je blog ..kan kan .. jangan ikut saya .. saya letak sebab suka ia berada dalam blog Bangku Kosong ni .. ia gerak2 ..buat cam blog saya ni nampak menarik dan dinamik .. hehehee...

    Erkkk ..kalau nak klik iklan saya pun ... ok gak ..leh saya beli hosting nanti. ...ngeeee ...


    Copyright 2010-2014 HASRULHASSAN.COM™. Originally by Templateism | Memberi Untuk Bermanfaat | Read Disclaimer