31 Mac 2011

Ku Buli Mereka .... Tapi Mereka Balasku Dengan ....

Salam.
Berhadapan dengan kaki pukul, kaki pau ... memang satu insiden menakutkan. Time tu tak ingat apa dah ... selain takut dicederakan .. apatah lagi jika .... uhhh ....mohon dijauhkan.

Saya pernah bersituasi begitu, dengan salah seorang sahabat saya, baru balik dari sebuah kedai di sebuah kampung di hadapan sekolah lama kami. Masa tu malam, kami pergi ke kedai tu untuk membeli sedikit makanan .... balik dari kedai, nak masuk balik ke dalam sekolah. Kami ok .. pak gad kenal kami ... dah dia sedia maklum.

Kami datang ke sekolah sebab nak ambik sijil SPM ... lama bersawang kat sekolah tu, jadi kami ambik keputusan .. bertolak dari Ipoh naik bas ke Teluk Intan untuk ambik sijil SPM. Sampai .... dekat petang, jumpa cikgu2 sumer, tanya khabar selain lawat2 adik2 junior lama. Petang sangat dah .. kami tak jadi balik ... kami cadang untuk bermalam di dorm 'adik-adik' kami.

Lapar. Keluar. Mana boleh makan kat dewan makan ... cafe lak ntah camner tutup la pulak masa tu, so kami kuar makan, minta izin dari pak gad. Kuar. Makan. Pastu singgah di kedai saya cakapkan tadi. On the way balik, kami ditahan oleh 3 orang pemuda kampung. Salah seorang ada pisau, lagi sorang ada gunting ... kilas2 apa yang mereka cakap:

"korang budak sekolah tu yer?"
"mesti beli rokok ni .... bak bak ... bagi beg tu .. aku nak tengok ..."
"nih kalau kami report ni tentu  kena korang ni"

Kami berdua tak dapat nak kata apa .. diam bisu .. kaku, bagi je apa yang mintak ... mana tak kalau dah nampak kilauan pisau yang ada kat tangan dek terkena cahaya lampu jalan yang suram.

Bila mereka dapat apa yang mereka nak, mereka cabut. Saya dan kawan saya tu pun cabut jugaklah .... takkan nak kejar? Hmm abis duit saya ... RM20 untuk tambang balik .. lesap .... tiket bas RM3.50 je ... pun tak ada. Kawan saya? Abis dalam RM50. 

Hmm .. saya pun ceritakan kisah ni pada junior2 yang kenal. Dan tak disangka .. memang tak disangka....

Sapa Kenal? Gadis ini Tunangan Seorang Blogger. Siapakah Dia?


As-Salam.
Kenal tak sapa gadis ni? Sapa tahu? Ini tunang seorang blogger popular ... sapa yang pertama tepat bagitahu, saya akan buat paparkan blog dia kat sini. Cepat... :) cer citer .. cer citer. Ok .. bawah ni satu lagi gambar tunang blogger tu. HUhuhu ...


BTW, cantik tak? hehehe...

UPDATE: dah ada dapat teka dengan bijak sekali. Tahniah .. :)

Klik untuk tahu gerangan blogger yang punyai tunang comel ini: BEAUTIFUL NARA

p.s: Harap2 empunya tunang ni tak bambu saya .. nih men curik2 ni ... :) lalalalalalala ... oh lala ....

Hari Ini Makan Gulai Tenggiri - Ikan Mahal?

Baru balik dari pasar, baru balik dari bawak mak saya pergi bank, kuarkan pencen. Hmmm apa saya beli kat pasar? Tak banyak .. ikan2 .... dan daging, ayam tak leh nak beli .. mahal sangat! Sayur lak .. hmm kat umah ada lagi ... so tak beli.

Saya beli ikan tenggiri - wife saya cakap ini ikan mahal sebab masa kecik2 dulu kalau dapat makan ikan ni .. kira macam ... makan kat hotel mewah gitu. 

Ikan Tenggiri - RM17 sekilo.
Kembung segar - RM4 sekilo
Kawan saya kata kat Kuantan, kat pantai timur, ikan-ikan ni mahal. Ehh takkan la mahal - itu dalam benak saya. Kenapa nak mahal sedangkan dekat ngan laut lepas? Patutnya murah la kan ... dan setahu saya, ikan2 yang dijual kat KL nuh .. semua datang dari sana - Kelantan, Terengganu, Pahang.

Pastu saya tanya mak saya ... sebab kami pernah duduk kat Kuantan dulu, mak saya cakap .. ikan kat sana yang besar2 ni memang mahal .... mahal giler .... tapi orang belah2 sana tak makan ikan2 beso ni ... jarang ada ikan besar-besar kat pasar derang. Itu kata mak sayalah.

Saya penah posting rega ikan kat Facebook .. tenggiri saya beli kat pasar malam - RM7 sekilo ... ada yang tak percaya tu ... tapi betul .. memang saya beli ikan tenggiri dengan rega tu ... saya ambik tenggiri dua ekor .. baru dalam RM10 .... dan ... kawan-kawan kata, macam tak percaya ... tak mungkin ... tapi itulah kebenarannya .... BACA SINI.

Sayur pun murah sebab orang-orang kat sini suka tanam sayur ... ada satu taman tu .. laman penuh dengan sayur .. pandang kiri kanan ... semua rumah dok tanam bendi, terung, kacang, sawi.

Saya pernah gak tanam sayur belakang umah, ada tanah kosong ... so saya tanam sawi, kailan, nenas, bendi, kacang .... menjadi ... jenuh gak la makan sawi jeeeee tetiap hari .... abis sawi .. makan kailannn lak .. adehhh .... tapi dah ..sekali tanam tu je .. lepas tu ... terbiar .. hahahaa... kena racun la plak .. terus malas nak tanam .. tapi still ada sisa-sisa tanaman .... ubi kayu .... serai .... masih ada.

Korang bercucuk tanam tak?


Bila Ingin Memikat Si Gadis Cantik Siri 1

Gadis cantik fizikal, cantik paras rupa .. sukarkah nak menilai isi dalam hatinya? Teringin benar lelaki melihat ... cantiknya paras .. tentu cantik tingkah-lakunya, peribadinya tentu cun melecun. Dalam budaya melayu, selalunya begitulah .. bila sering kali menyamakan kecantikan paras dengan kecantikan peribadi tetapi sejauh mana kebenarannya, hanya ada satu perkara saja untuk tahu.

Antara tips untuk memikat si gadis cantik dan mencari kecantikan dalam diri ialah Elakkan Dari Berkawan Dengannya.

Hiasan semata. Foto: Facebook Lisa Surihani
Kenapa? Dengan merapati dan berkawan dengan si gadis, kecantikan hati ini sebenamya sukar untuk dinilai oleh lelaki. Selalunya yang dilihat semuanya 'baik, sopan dan elok' apatah lagi pada masa itu sang teruna sedang mahu, dia hanya nampak yang elok. Si gadis pula mungkin hanya berpura-pura jadi baik dan sopan untuk memikat teruna. Itulah sebabnya ada yang membidalkan bahawa 'Yang bercahaya tidak semestinya emas' dan 'Yang cantik tidaklah semestinya permata'. Maka elakkan dari berkawan dengannya untuk mengelakkan anda dari terpesona dan terpedaya.

Di atas kejelitaan yang tiada tara bergantunganlah kehancuran yang tiada tara. (Bidalan ltali).

Jelas? Jika anda seorang lelaki, ingati petua ini, mungkin kerana ini juga kita lihat ramai lelaki lebih suka berkawan dengan gadis cantik dari terus melamarnya ... kerana lelaki seperti ini ingin menyelami sudut paling dalam pada diri seorang gadis.
 
Buat perempuan .... jangan tampilkan kepuraan.

30 Mac 2011

Mudahnya Nak Promote Blog

As-Salam.
Untung blogger sekarang ... leh promote blog kat mana-mana ... free lak tu. Tak perlu bayar apa2 .. walaupun pay-per-click yang suatu dulu amat terkenal - atau dengan kata lain Adword. Banyak blog dulu muncul dengan pendekatan mendedahkan macam mana nak buat duit dari internet, rata-rata bercerita begitu.

Bila klik je blog ni, mesti dok bercerita pasal Adsense, pasal program-program berbentuk affiliate. Ya, memang boleh buat duit dengan Adsense ... dengan Affiliate ni... sapa kata tak boleh, walaupun hasilnya setakat singgit dua .. tapi duit jugak tu. Free2 je leh dapat .. asalkan ada klik pada iklan. Lagi banyak klik, lagi masyukkk ...


Macam sekarang, dah ada Nuffnang, dah ada Advertlets, ada ManggaAds, ada Innity ... dan sekarang ada HeartBeat. Tu semua leh jana pendapatan buat blog. Kerana program-program inilah yang membuatkan ramai blogger berkejar-kejar mendapatkan trafik .. sebab trafik ini memberi daya penarik untuk pengiklanan. Lagi tinggi trafik .. lagi membuak2lah syarikat iklan nak letak banner mereka.

Jadi, trafik sangat penting buat blog. Dan kerana itulah, promosi perlu dilakukan. Mana2 tempat yang boleh promote, maka blogger tidak segan silu akan promote. Jika dulu nak kena bayar nak letak banner, tapi sekarang dah lain dah. Orang lebih suka memberi.

Dari tukar-tukar banner sesama laman web ataupun blog, kini ramai yang buat segmen, buat contest, buat giveaway ... semuanya ini adalah cara promosi mudah dan boleh dikatakan terkini. Dengan join, secara tidak langsung orang akan sedar ujud blog ini dan itu.

Medium iklan dengan Twitter!

Pastu, ada platform seperti Facebook, Twitter, MySpace, Tagged, Friendster dan ruangan forum ... semua tu leh berikan promosi percuma. Dengan menggunakan sedikit aplikasi seperti feedburner dan MagicBanner, promosi blog dipersembahkan dalam bentuk yang menarik. Dan ianya adalah PERCUMA!

Bloglist juga adalah salah satu cara nak promote blog, dulu ... bloglist ni lebih kepada .. hmm - ohh saya sukalah laman web ni .. blog ni .. lalu dimasukkan ke dalam bloglist. Ada bloglist berita, ada bloglist hiburan ... ada bloglist sanak sedara, kawan-kawan ... tapi sekarang bloglist jadi lebih terbuka .. sesapa saja pun leh berada dalam bloglist sesapa pun ... janji perlu ada mutual understanding ataupun win-win situation.


Jadi, sungguh beruntung blogger sekarang .... dan paling beruntung adalah blogger yang dah lama dalam dunia blog sebabnya .. mereka dah tak perlu lagi untuk mengiklan .. akan ada blogger baru atau blogger lain yang akan iklankan blog mereka secara PERCUMA dan paling menarik sekali adalah tanpa empunya blog tu tahu pun ... :)


Cara Tidur Dedah Tingkahlaku

Salam.
Tengok la si Zikri ni tidur .. macam ni pun jadik... suruh baring tak nak ... last2 berakhir begini ...  nih memang style dia .. lom tengok dalam kereta lagi ... kalau dalam kereta .. leh tidur berdiri tu .. siyes ... kalau ditegur .. mulalah naik hangin ...langsung tak tidur ....





Tapi lama-lama ... yang tegak layu juga .. hahahahaa...


Bercakap soal tidur ... ini ada satu artikel yang ingin saya kongsi. Satu hasil kajian ... tentang cara tidur. Dari kajian dijalankan, cara tidur dikatakan dapat mendedahkan tingkahlaku seseorang .... ye ke tak?

Pengarah Khidmat Nasihat dan Penilaian Tidur, University of Surrey di selatan England, Profesor Chris Idzikowski telah mengenal pasti enam posisi tidur yang popular. Menurut beliau, kedudukan atau cara tidur ini menceritakan tingkah laku seseorang di bawah sedar. Ini kerana, ketika dalam keadaan jaga, ramai yang berhati-hati dengan bahasa tubuh. 

Antara posisi tersebut ialah:

Isu Pemandu Wanita Lebih Agresif, Apa Kata Prof. Farhan - Pengarah MIROS

Bersama Prof. Farhan di Miros pada tahun 2009

Salam.
Baru-baru ini telah dibangkitkan satu isu dalam parlimen mengenai kegusaran seorang YB yang mengatakan bahawa wanita juga adalah pemandu yang berbahaya. Dan isu ini sangat hangat sampaikan ada yang meminta YB ini meletak jawatan kerana statement yang dikeluarkan.

Isu ini telah mendapat perhatian Pengarah Miros, Prof. Dr Ahmad Farhan untuk memberikan komen dan ulasan.  Saya tertarik untuk highlight perkara ini kerana Prof. Farhan merupakan mantan boss semasa saya menjadi penyelidik di salah sebuah IPT di utara tanahair.

Beliau juga adalah yang bertanggungjawab mendedahkan saya kepada dunia kejuruteraan lebuhraya dan trafik, selain membuka minda saya mengenai jaringan jalanraya di Malaysia. Beliau bersama dengan Prof. Dr. Wan Hashim adalah mereka yang telah menjadikan saya lebih berfikiran kritis terhadap sesuatu isu, dengan memandangnya dari sudut berlainan dari kebiasaan.

Ok, berbalik kepada isu pemandu wanita lebih agresif, berikut adalah ulasan beliau yang saya ambik bulat-bulat dari laman/blog Paultan.org.


Sweetnya Lisa Surihani Disamping Ibunya


As-Salam.
Alahai ... sweetnya Lisa Surihani di samping bondanya. Gambar ini dirakamkan semasa sessi fotografi majalah URTV, demikian menurut laman Facebook Lisa Surihani.

Tak nak cakap lebih2, hmm mungkin sebab ibunya yang sentiasa menemani Lisa, pelakon dan selebriti cantik ini tiada kontroversi.

Tak Jemukah Berblog?


Salam.
Tak jemukah saya berblog? Erkk .. nak jawab ke? Anda sendiri nilaikan, saya seorang suami di rumah, saya suka melayari internet, saya banyak mencari maklumat di internet, dan kadangkala jika mata dah berpinar, saya akan cari majalah dan buku-buku lama, belek2 dan baca. Bila saya terjumpa sesuatu yang menarik untuk dikongsi, maka saya kongsikan.

Di mana tempat paling mudah untuk bercerita dan berkongsi apa yang saya fikir, apa yang saya simpulkan, apa yang saya temui? Tentu sahaja blog, ianya platform mudah dan murah. Saya tak perlu terbitkan buku, tak perlu terbitkan memoir. Blog tempat saya menulis apa yang saya ingin tulis. Tak boleh tak tulis sebab saya memang suka menulis. Bila saya tidak dengan kamera, maka jemari saya akan ke kekunci keyboard ... tekan2 sampai semua diluahkan.

Kerana saya berasa seronok berblog. Bila seronok, sukar nak merasa jemu. Lagi seronok, bila anda juga baca, lagi seronok bila anda komen dan berikan pendapat anda. Best ..memang best .... anda buat saya rasa best.

Dan akhirnya, kerana andalah juga saya tak jemu berblog.

Pentingkah Pagerank Untuk Blog?

As-Salam.
Ada yang tanya ... macam mana nak angkat pagerank blog? Hmm susah nak explain ... lagipun saya tidaklah berapa tahu sangat, tapi paling obvious untuk angkat pagerank ini adalah dengan mempunyai banyak laman web/blog yang refer kepada blog anda, bila banyak web atau blog yang berikan backlinks kepada anda .. maka akan tinggilah pagerank anda.

Kenapa pagerank ni penting? Hmm untuk suapan pada enjin carian. Bila banyak link refer ke blog anda, ini bermakna blog anda menjadi rujukan, ia adalah baik untuk enjin carian ini, dan dipercayai lebih banyak kuantiti entri dalam blog yang terkini .. adalah lebih bagus.

Saya difahamkan juga bahawa usia sesuatu blog juga diambil kira .... semakin lama blog itu dalam dunia siber, dan kerap update, maka ia lebih disenangi oleh enjin carian, dan pagerank juga tinggi.

Tu saja yang saya tahu, camner nak check pagerank blog anda? Cuba aplikasi ini. Letakkan alamat blog anda ... semakin tinggi nilai pagerank/10 maka paling baik ... :)


Check Page Rank of your Web site pages instantly:




This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Anda juga boleh cuba di sini:


Bagi saya, pagerank boleh dianggap penting agak trafik boleh dijana daripada enjin carian. Blog2 yang saya katakan dalam entri: Blog-blog Hebat Pilihan Bangku Kosong adalah blog2 yang punyai pagerank yang tinggi ... malah tergolong dalam 100 blog terbaik di Malaysia menurut enjin carian Google.

5 Blog Paling Kerap Dilawati 2011

Salam.
Entri ini adalah berkenaan projek yang sedang dilakukan oleh DenaiHati.Com; bertujuaan untuk kumpul seramai ramai ramai boleh blogger dalam hasrat nak membina NETWORK BLOGGER yang besar. Saya dengan rasa rendah hati ingin bersama dalam projek murni ini, membina jaringan yang bermotif baik dalam menambahkan lagi serta memeriahkan dunia blog tanahair.

5 blog yang sering saya lawati setiap hari:
  1. http://beautifulnara.com - blog mengenai dunia hiburan tanahair - suka dengan tag line - bergosip dengan berhemah.
  2. http://benashaari.com - blog yang banyak menaikkan blog ini serta blog2 baru.
  3. http://redmummy.com - banyak panduan dan tips tentang Nuffnang serta blogging.
  4. http://paultan.org - info terbaek buat penggemar kereta dan dunia permotoran.
  5. http://www.mazidulakmal.com - blog yang penuh dengan adegan jenayah tanahair
Dan ... blog2 yang terkandung dalam bloglist .... mana yang punyai entri menarik ... pasti saya akan singgah!

Mengapa Lelaki Ini Merajuk?

Salam.
Aduh ... kekadang dapat suami yang pendiam ni susah juga. :) Dapat suami yang perghh kaki merajuk tahap kuda belang weihhh .... meh baca kisah ini... seronok ke tak seronok?

Bini: Kenapa U?
Laki : uhhhhh!!luat! !!
Bini: Pasai i kuar pergi kedai tak bagi tau u ker?
Laki: Tak!
Bini: Pasai mak bapak i datang ngan adik2 tinggal sampai 2 minggu ker?
Laki: Tak!
Bini: Pasai keter U, i bagi pancit ker?
Laki: Tak
Bini: Err!pasai i amik duit u RM10,000 tak bagi tau u ker?
Laki: tak!
Bini: Pasai i tak iron baju u ker?
Laki: Tak
Bini: Pasai i tak pernah masak kat u selama nie ker?
Laki: Tak!
Bini: Pasai i selalu suruh u beli lauk bungkus ker?
Laki: Tak!
Bini: Pasai i tak nak anak ker?
Laki: Tak!
Bini: Pasai u kena basuh baju kita ker?
Laki: Tak!
Bini: Abis tue awat nie
Laki: Err! Naper u dah bulih semayang tak cakap i pun!...
Bini: ? 

Adehh ... sapa2 dah kawin faham ler .. tak kawin .. pi ambik kursus kawin yer ... :) banyak benda leh belajar yang tak ada dalam buku. Calon tak ada tak apa .. janji anda belajar ambik ilmu dulu, dah diberikan jalan .. ambiklah jalan tu .. insyaAllah ... nanti2 ada la jodoh. :)

Sumber Artikel: Komuniti VF

29 Mac 2011

Apa Itu Otai?

As-Salam. Seperti biasa ... saya tergerak menulis entri ini setelah saya menjenguk rakan blogger - Ben Ashaari. Ada satu entri tu yang menarik minat saya nak komen - Blogger Otai Tak Semestinya Otai. Aha .. pastu ... ada lak yang komen tanya pasal cam mana leh ujud otai ni. Dan siapa otai yang sebenarnya?

Ok, ini pendapat saya. Apa yang saya tahu .. OTAI datang dari perkataan Old Timer ... tu dalam bahasa inggeris .. tapi bila dimelayukan .. kita akan sebut Old Taimer .. jadikan O dari Old dan Tai dari Taimer. Tak ada kajian pun dibuat .. tapi ujudnya perkataan ni sama je naik dengan perkataan Bohjan dan Bohsia yang dulunya hangat diperkatakan. Erkk ... mungkin sebelum tu lagi.

Ianya adalah bahasa pasar yang digunakan remaja zaman 80an. Dan paling banyak digunakan dalam kumpulan atau geng2 sekolah ... macam saya dulu ...  ada geng2 tertentu tapi tak adalah sampai gaduh2 ... ia lebih kepada nak bezakan .. minat, cara pemakaian ... tu yang buat geng tu. So ujudlah geng seluar sendat - yankies .... pastu geng rock ... pastu geng GB, geng mat jiwang dan macam2 ... masing2 ada personaliti sendiri.

Nak senang kenal, mereka ni adalah cara pakaian dan cara cakap. Yang set2 geng jiwang ni .. ayat perghh leleh2 .. siap salin lagu Spring tu .... pastu letak atas meja bawah pelapik berbunga. Kalau geng GB, suar style smart ... rambut jambul2 gitu. Uhh rock kalu ... suar kalau tak ada talipinggang besar tak sah beb ...  pastu ada paku2 skit. Tang kasut ... mesti macam but .. perghhh ... tu zaman sayalah .. zaman remaja 80an.

Otai ujud bila ada satu senior yang lebih dulu makan garam ... yang lebih bersifat berkecuali, yang lebih tahu selok belok hal budak-budak zaman tu .. bila zakap Led Zeppelin .. nganga la budak2 metal, bila sebut je Dato M. Daud Kilau .... terkedulah budak2 GB ... nyata .. Otai tahulah .. tak leh nak kencing. Dia tak menyebelahi sesapa ... penampilan dia tak bersandarkan apa2 pun. 
Tapi ... itu Otai yang gitu, ada lak Otai bab kategori .. cam Otai Blogger, Otai Rock, Otai Mapiau .. dan macam2lah .... tapi selalunya walaupun mereka ini hebat dalam kategori masing2 .. mereka lebih bersifat normal .. tak lebihkan mana2 .. pendapat Otai lebih mudah nak diterima sebab derang berikan baik dan buruk kedua-duanya.

Ok... jelas? Ini cuma pemahaman dan pendapat saya ..  seperti saya kata tadi .. tiada kajian secara langsung.

Fakta Menarik | 15 Perkara Menarik Mengenai Kucing

Kucing Malaysia - Foto: Gambar Kucing Comel Cute

As-Salam.
Pernah bela kucing tak? Saya pernah ... dulu-dulu, masa zaman sekolah rendah. Saya bela kucing pun secara kebetulan. Nama kucing tu - RABU sebab dia datang umah saya hari rabu. Rabu sejenis kucing siam, cantik bulunya ... kucing betina ... :) mestilah cantikkk .. hehehee...

Rabu ni memang kucing rumah, tak suka jalan2 merata. Dia akan kuar umah bila nak membuang. Memang dengar cakap ... kalau saya kata A .. A lah yang akan dibuatnya. Jarang la berak2 merata ni .. kalau dia tak dapat kuar, dia akan berak kat jamban. Siyes .. tak ajar pun tapi memang dia gitu.

Dari Rabu, saya dapat beberapa kucing lain - kira keturunan dialah. Spesies cantik gak, bulu cantik ... jari kaki lak lebih ...ada 12, lebih 1 setiap kaki. So senang la nak cam kalau jumpa mana-mana. Rabu mati akhirnya kat kampung saya .... lepas melahirkan beberapa keturunan. Rabu mati tua ... saya jumpa bawah rumpun pandan .... lepas Rabu mati .. saya tak bela kucing dah.

Beberapa perkara menarik mengenai kucing:

15 Perkara Menarik Mengenai Kucing
  • Kucing rumah boleh tidur sehingga 14 jam sehari
  • Kucing paling kecil didunia dijumpai di Singapura dan ia hanya seberat 4 pound bersamaan 1.814kg.
  • Kucing mampu menghasilkan sehingga 100 bunyi vokal manakala anjing hanya mampu buat 10 sahaja.
  • Kucing menggunakan misai mereka sebagai antena untuk mengukur sama ada lauluan itu muat atau tidak untuk dilalui. Jadi sila jangan potong atau trim misai misai kucing korang. Kesian kucing tu nanti
  • Kebanyakkan kucing tidak memiliki bulu mata.
  • 1 daripada 4 rumah di Amerika mempunyai kucing
  • Sama seperti cap jari, corak di hidung kucing adalah unik dan berbeza-beza
  • Pada 1800′s, kucing digunakan untuk menghantar surat dari rumah ke rumah. Pada 1879 di Belgium terdapat 37 ekor kucing ditudaskan untuk menghantar surat ke rumah penduduk kampung. Tapi akhirnya mereka sedar, kucing tak cukup berdisiplin untuk menjalankan tugas ini hehe
  • Dalam seumur hidup, dianggarkan seekor kucing rumah menghabiskan masa 10,950 jam mengiaw (purring)
  • Kucing mampu selamat walaupun jatuh dari ketinggian 30 kaki
  • Kucing ada 32 otot di setiap telinga.
  • Kucing akan membersihkan dirinya dengan lidah selepas berhadapan dengan sesuatu yang berbahaya atau selepas bergaduh dengan kucing lain. Ini bertujuan untuk menenangkannya dengan melakukan sesuatu yang biasa baginya.
  • Kucing boleh melihat 6 kali lebih baik berbanding manusia di waktu malam. Ini kerana mereka mempunyai tapetum lucidum, satu lapisan extra yang bertugas untuk menyerap cahaya. (sila google untuk keterangan lajut
  • Rahang kucing tidak boleh bergerak kekiri dan kekanan.
  • Kucing mamapu untuk berlari sepantas 20 KM sejam bila ia meningkat dewasa, tapi malangnya kebanyakkan kucing sekarang ni dah terlalu malas untuk berlari

Info: Laman Komuniti VF

Gambar: Gambar Kucing Comel Cute

16 Sebab Seronok Tinggal di Parit Buntar

Seronok ke tinggal di Parit Buntar ni? Hoho .. mestilah seronok. Kenapa saya seronok duduk di Parit Buntar? Hmm ... kat sini saya berada di sempadan 3 buah negeri; Pulau Pinang, Perak dan Kedah. dan Parit Buntar adalah pusat tempat kami selalu lepak, selalu shopping ... selalu jenjalan.

Actually, kalau ikut alamat rumah, saya dikira tinggal di kawasan Nibong Tebal. Sempadan je, jalan kaki je boleh pergi dari Penang ke Perak. Tak sampai seminit, saya boleh tiba ke daerah Kerian dengan kenderaan.

Kawasan Nibong Tebal ada yang kata kawasan banyak gengster. Itu memang tidak dinafikan sebab kes jenayah banyak juga yang masuk akhbar...hoho .. tapi saya boleh katakan, walaupun ada 'kekurangannya' tinggal di sini memang best. Meh tengok sebab-sebab mengapa seronok tinggal di Parit Buntar ni, bandar daerah Kerian yang memang banyak pembangunan.

16 Sebab Seronok Tinggal di Parit Buntar

16 Sebab Seronok Tinggal di Parit Buntar
Antara beberapa sebab kenapa saya suka duk sini:
  1. Bila sempadan 3 negeri, saya boleh melakukan urusan hampir 7 hari seminggu, sebabnya cuti antara negeri tak sama, Kedah cuti Khamis Sabtu dan Jumaat sedangkan Perak dan Penang ikut skema biasa.
  2. Harga makanan kat sini murah, di Bandar Baharu, anda boleh dapatkan kuih-muih dengan harga 10 sen sebijik!
  3. Ikan fresh, ada beberapa tempat pendaratan ikan kat sini yang boleh beli ikan yang perghhh hidup lompat2 lagi, macam ikan kerapu, ikan merah, ikan nyok2 (aya), ikan kembung, ketam, udang dan macam-macam lagi. Antara tempat pendaratan ikan, Kg Sungai Udang kat Nibong Tebal, Kuala Sungai Baru kat Tanjung Piandang.
  4. Boleh dapat ikan murah kat sini, kembong segar dalam RM2-3 sekilo! (Bukan hari-hari ada)
  5. Udang Galah kalau tiba musim memang banyak sebab Sungai Kerian adalah sumber penangkapan Udang Galah, rega dalam RM20-25 sekilo.
  6. Banyak tempat makan memalam, ada banyak restoren.
  7. Sini ada KFC dua bijik (Parit Buntar), kat Nibong Tebal pun ada .... Parit Buntar ada Pizza Hut, ada Baskin Robin, ada Sate House, ada Old Town White Coffee, dan beberapa lagi restoren yang femes2.
  8. Pasaraya ada Econsave, Billion, Minat ... ada pasaraya Hari-Hari, ada kedai yang banyak jual barang murah-murah. Kalau tengok barang-barang jual kat sempadan, kat sini pun leh dapat dengan rega murah. Toto, Narita boleh dapat dengan harga bawah RM50! (Wah Lee)
  9. Area tempat saya duduk ni, ada beberapa tempat makan yang popular, antaranya Along Char Kuew Teow, Char Kuew Teow Omaq, Pasembor Brahim, Burger Lip Lap.
  10. Di sini anda boleh dapat Chicken Chop rega RM5, Black Pepper rega RM7 ... best .. dan ada beberapa restoren yang jual dengan rasa-rasa berbeza.
  11. Sini hampir semua bank ada, RHB, Maybank, CIMB, Hong Leong, EON Bank, AMBank, BSN, Tabung Haji, Bank Pertanian .... pastu ada KWSP, ada cawangan Kementerian Belia dan Sukan serta ada KPDNHEP. Boleh dapat perkhidmatan samada di Parit Buntar ataupun Nibong Tebal.
  12. Lau nak merasa ombak laut, leh pergi Tanjung Piadang. Nak merasa mandi jeram leh pergi Jeram Batu Hampar.
  13. Sini banyak tempat memancing. :)
  14. Ada pasar Kemboja yang jual pelbagai jenis tudung, kain ela dan telekung dengan harga jauhhhh lebih rendah dari rega pasaran. Contoh, tudung biasa dijual di kedai dalam RM20-30 boleh dapat di sini dengan rega sepruh!
  15. Ada banyak kedai 24 jam di sini antaranaya Muaz, Seven Eleven (2 bijik) dan beberapa lagi.
  16. Hotel juga ada beberapa buah, kalau rasa-rasa nak bermalam kat sini ... homestay juga banyak.
16 Sebab Seronok Tinggal di Parit Buntar

[Mesti Baca] Tahukah anda, 3 orang jejaka jual produk dropship menggunakan sistem ini berjaya buat jualan sehingga RM 413,000 ke pasaran antarabangsa tanpa simpan stok pun. Malah, lebih menarik, mereka tidak keluarkan sesen kos pun untuk beli produk dropship dari supplier! Baca kisah mereka di sini - Niaga Dropship USD

Ini antaranya ... ada banyak lagi keistimewaan. Rega rumah pun murah .. siyes ... ramai kawan saya kagum bila beritahu harga rumah kat sini.
16 Sebab Seronok Tinggal di Parit Buntar
Oh ya, ayah saudara saya antara orang lama di Parit Buntar, dulu kerja dengan Majlis Daerah Kerian, dan tinggal di kuarters kerajaan sebelah masjid, sekarang menetap di Taman Seri Tenggara. Skarang, saya dah berbiras dengan orang Parit Buntar pula, anak kepada arwah Pakcik Bisu. Saya pernah bekerja sebagai kuli di Mastron Electric, pernah menjadi AJK untuk Tadika Perpaduan, dan sekarang customer tetap beberapa kedai makan di sini termasuk Selera Intan.

p.s Jika anda mahu promosikan apa-apa mengenai Parit Buntar, termasuklah bisnes anda, boleh hubungi saya ... gunakan ruangan Hubungi untuk berhubung dengan saya.

[Penafian] Post ini adalah benar semasa ia ditulis penulis pada tahun 2011, beberapa fakta mungkin berubah sejajar dengan perubahan masa, taraf ekonomi, kedudukan matawang dan beberapa faktor lain.

Lensahasrul


Salam.
Bangku Kosong bukan satu-satunya blog saya ... saya ada beberapa blog lain. :) Tapi saya kasik perhatian lebih kat sini .... sebabnya .. hmm sebabnya trafik sini berganda2 dengan blog-blog lain tu.

Kalau korang perasan, blog yang selalu saya promot dalam Bangku Kosong adalah Lensahasrul. Hmm dah jenguk2 ke blog saya yang itu tuu? Hmm segalanya gambar. Kat blog tu, saya tak banyak cakap .. tak banyak ngomel, saya biarkan gambar bercerita sendiri. Agak2 nak tengok gambar-gambar yang saya tangkap .. bolehlah layan kat sana.

Hmm sebagai teaser ... saya berikan beberapa foto dari blog tu. :) Saya bukan pro photog ehh .. saya suka2 ...sekadar hobi .. so faham2 je la kalau gambar tak cantik mana.


TNB Memang Cekap

Salam.
Elok je saya habis buat satu entri .... dalam jam 9.30 malam tadi (28 Mac), tetiba gelap ... gelap semua. Uhh laa .. blackout la pulak .. satu taman saya gelap gelita. Saya pun capai emergency light yang memang ada kat umah. Sib baik saya dah siap charge. Terang skit. Anak-anak wife saya dah angkut naik .... masuk bilik tidur. Saya cari lilin, buat ganti .. takut nanti emergency light saya habis bateri.

Saya telefon kawan-kawan di taman-taman berhampiran .... hmm .... cuba dapatkan kepastian seluas mana blackout ni ... sib baik bukan 1Malaysia. So, dah dapat kepastian kawasan mana yang dok bergelap, saya pun telefon aduan TNB 15454.

TNB 15454, engaged .... kali kedua ... dapat dan diberitahu giliran saya no 11, saya letak telefon. Saya try SMS no tu ... hmm cam tak sampai je aduan SMS saya tu, jadi saya call balik .... kali ni ambik layanan dalam bahasa inggeris ... uhh dapat.

"Saya nak buat aduan bekalan terputus kat taman saya" kata saya.
"Alamat encik adalah .... .... ....? " kata penyambut aduan saya.
"Ya betul" mengiyakan pertanyaannya.
"Baiklah, kami akan hantar juruteknik kami untuk periksa dalam 1-2 jam" balasnya.
"Ok, terima kasih"
"Terima kasih kerana menelefon talian aduan TNB" sambut mesra olehnya.

1-2 jam, hmm normal .. memang begitu, kalau bekalan eletrik terputus, selalunya akan ambik masa 1-2 jam baru kembali pulih. Saya memang dah tahu so saya tidaklah berasa begitu terkejut. Bukan mudah nak cari apa yang menjadi penyebab kegelapan malam ... lagi2 time hujan ribut ni.

Tunggu... dan tunggu. Saya agak keadaan akan pulih jam 12.00 tengah malam.

28 Mac 2011

Di Sebalik Warna Surat Cinta

Salam semua.
Dedulu, zaman bercinta pernah tak korang buat surat spesel? Ala .. surat yang ada kaler-kaler, bunga2, kertas pun wangi semerbak! ... Saya? Pernah je .. hehehe .. ohh tidakkk .. adakah saya mat bunga? Jeng..jeng jeng... hehehe ...  weihhh saya Cromok la ... mana layan lagu Lestari beb .. heheehe ...

Tu kisah zaman remaja, zaman penuh keseronokkan. Biasalah ... kalau diingatkan balik, naik segan la plak. Hmm ini ada satu kisah nak saya kongsikan kepada anda. Best ni .... kisah surat cinta kaler2 ... uhh setiap kaler surat cinta ada ertinya ehhh ... jangan tak tahu. Nak tahu? Meh baca ...

Di Sebalik Warna-warna Surat Cinta

Ani : "Mengapa engkau menulis surat dengan kertas berwarna Hijau Muda?"

Ena : "Surat warna Hijau Muda itu bererti "Aku Cinta Padamu"

Ani : "Kalau kertas itu bewarna Biru Muda apa ertinya?"

Ena : "Itu melambangkan Suasana Pilu"

Ani : "Kalau kertasnya berwarna Merah?"

Ena : "Asmara Yang Membara"

Ani : "Kalau kertasnya warna Putih?"

Ena: "Suci, Bersih dan Jujur "

Ani : "Kalau kertasnya Kuning?"

Ena: "Melambangkan Hati Yang Gersang"

Ani : "Kalau Merah Jambu?"

Ena: "Sedang Jatuh Cinta"


Berikan Susu Ibu Buat Anak - Ia Adalah Satu Keistimewaan Dari Tuhan

Saya percaya dengan penyusuan susu ibu, anak-anak lebih taat. Foto: Lensahasrul
Salam semua.
Ada ramai yang teringin mendapatkan anak, terutama pasangan yang baru bernikah. Anak merupakan anugerah paling besar yang dikurniakan Tuhan. Ia juga merupakan satu tanggungjawab yang penting untuk para ibu bapa, dalam memberikan yang terbaik buat anak mereka.

Dalam menantikan kehadiran 'orang baru' dalam keluarga, pastinya persediaan diperlukan untuk memastikan semuanya berjalan dengan baik. Para ibu bapa pasti menginginkan anak yaang bakal dilahirkan sihat dan cergas. 

Ada pasangan yang baru berkahwin - terdiri dari bekas-bekas pelajar, bertanyakan kepada saya, masa bilakah paling sesuai nak dapatkan anak? Jawab saya - tiada masa yang sesuai. Kerana jika diberikan satu waktu atau keadaan tertentu, sampai bila pun takkan terjadi. Sentiasa rasa bersedia untuk itu, tak perlu cari waktu. 

Isteri anda (buat suami) dah mengandung? Atau anda (buat isteri) sendiri dah pregnant? Jika ya ..syabas. 

Saya sebagai seorang ayah yang menyokong Kempen Penyusuan Susu Ibu, ingin saya mengesyorkan, seandainya anda mahukan anak yang bakal lahir mesra dengan anda, maka formatkan diri untuk bersedia menyusui anak anda dengan susu ibu. Ia susu terbaik. Ia merupakan satu kelebihan yang telah Tuhan berikan, maka gunakan sebaiknya.

Persediaan awal untuk membawakan hasrat penyusuan susu ibu:

Ringankan Lidah Dengan Ucapan Terima Kasih


Salam.
Biasakan diri dengan mengucapkan terima kasih! Bukan apa, apabila kita menerima sesuatu, tak kiralah bantuan ke, sokongan ke, hadiah ke .... kalau tak ucap terima kasih ni ..macam tak menghargai pulak. Bila orang dah memberi .. kita mestilah hargai. Ye tak? Sering kita lupa ... atau buat-buat lupa. Tapi kalau terlupa ... anda handphone boleh dail. Weihh mesin menjawab pun pandai ucap terima kasih .. takkan kita yang ada akal ni tak boleh???

Ucap terima kasih tanda kita bersyukur, tanda kita menghargai, tanda kita hormat, dan tanda kita menginsafi diri akan kekurangan diri kita. Seperti entri sebelumnya, yang bicarakan tentang mengungkapkan perkataan TOLONG, sama besar impaknya juga dengan perkataan TERIMA KASIH.

Bila anda minta tolong, orang berikan pertolongan, selayaknya ucapan terima kasih mesti dan patut diberi - kalau lebih dari itu, adalah lebih baik. Terima kasih ini ibarat doa juga, sebab anda memanjatkan syukur dan mengiyakan bahawa insan inilah yang membantu anda. Ia juga adalah tanda bahawa Tuhan itu sentiasa membantu makhluknya dalam kesusahan menerusi perantara yang telah diilhamkan.

Ini satu nikmat kerana di saat anda memerlukan bantuan, ia datang ...

Dan paling baik, ucapkan TERIMA KASIH dengan senyuman paling manis. :)

Berat Sangatkah Untuk Mengucapkan Perkataan TOLONG?

Salam semua.
Entri dimulai dengan satu petikan sembang2 antara rakan, dan situasi ini telah berlaku di salah sebuah U di luar negara. 

"Mimi, ambil kan buku atas meja," Saya berhenti sekejap. Otak ligat berfikir, memproses ayat yang dikeluarkan oleh rakan sebentar tadi.

Saya diam. Badan bergerak menuju ke arah meja untuk mengambil buku.

"Mimi, buka pintu rumah," Nadanya biasa sahaja. Tiada nada marah, mahupun mengarah. Saya diam. Kad rumah dikeluarkan, pintu dibuka.

Hati memberontak, mahu juga berkata tentang apa yang saya rasa pada kawan sekeliling. Masa senggang yang ada saya ambil untuk membuat perbincangan, dengan harapan sahabat boleh berfikir tentangnya.

"Ijan, perasan tak sesetengah orang ni suka 'memerintah'," Saya memulakan bicara.

"Macam mana?", Dia menyoal untuk mengetahui.

"Kita selalu perasan, kawan-kawan kita jarang nak guna perkataan 'tolong'. Terutama apabila mahukan orang lain membuat sesuatu untuknya. Semua pun nak beri arahan,"

"Kita selalu perasan jugak, kiwi-kiwi kat sini, kalau nak minta tolong daripada orang lain, mesti mereka akan gunakan perkataan, "Please". Kalau tak di awal ayat pun, di akhir ayat mereka pasti akan guna juga perkataan "Please" tu."

Dah baca?  Memang agaknya ramai antara kita macam tak ambil berat mengenai hal ini. Berat mulut nak berkata - "TOLONG". Dalam banyak perkara, kita inginkan orang membantu, tetapi jarang sekali nak diucapkan perkataan tolong tu, kecuali dah sangat2 terdesak atau kalau diucapkan pun, selepas frasa pertama tadi dimulakan dulu. Kita letakkan tolong itu ... di kemudiannya ... itupun setelah kita sedar tiada respon dari mereka yang kita meminta.

27 Mac 2011

Susu Ibu Terbaik Buat Anak Anda

Ibu mengandung kena berfikiran positif. Foto: Lensahasrul

Salam.
Sebagai seorang ayah, dan juga seorang suami, saya amat menggalakkan penyusuan susu ibu. Saya pernah terbabit dengan kempen ini, dan dalam masa saya terbabit tu, serba sedikit saya tahulah alkisah tentang kebaikan susu ibu yang memang banyak. 

Mengapa susu ibu? Susu ibu pengerat kasih sayang sejati si anak dan ibu. Selain memberikan imunisasi awal terbaek buat bayi yang baru lahir. Di negara kita, kempen penyusuan ibu memang diadakan setiap tahun, dan mungkin ramai tak tahu, hospital-hospital di negara kita ada digredkan berdasarkan kriteria ini;  Hospital Mesra Bayi, Hospital Mesra Bapa, di hospital-hospital ini, layanan agak berlainan sedikit.

Dan dalam perkembangan positif penyusuan susu ibu ini, kempen ini bukan sahaja setakat itu, malah diwar-warkan agar pihak swasta lebih mesra kepada ibu yang menyusukan anak. Tempat-tempat penyusuan disediakan bagi memberikan keselesaan kepada para ibu untuk menyusukan bayi-bayi mereka.

Bagi saya dan isteri, anak-anak kami disusukan dengan penyusuan badan sehingga berumur 1 tahun lebih. Walaupun isteri saya bekerja, masih sempat lagi menyediakan susu untuk anak - ada kaedah memberikan penyusuan susu ibu buat ibu2 bekerja.

Sedikit info, untuk bayi yang dilahirkan:
  • Berikan susu badan secara eksklusif selama sekurang-kurangnya enam bulan
  • Elakkan memberi susu formula kecuali ada pengesahan klinikal ia susu rendah alergen
  • Perlu ada pendedahan terhadap kekotoran biasa bagi kanak-kanak
  • Elak memberikan rawatan antibiotik bagi masalah kesihatan yang disebabkan virus kecuali doktor berasa ia benar-benar perlu
  • Elakkan menyapukan krim mengandungi minyak kacang, pewangi atau sebarang bahan pengawet
  • Elakkan memberi makanan berproses, sebaiknya sediakan sendiri makanan untuk bayi bermula pada umur enam bulan. Elakkan memberi anak anda kacang dan kekacang sehinggalah dia berumur tiga tahun
  • Jangan dedahkan dia pada asap dan bau rokok
  • Berikan imunisasi (suntikan vaksin) mengikut program vaksinasi kebangsaan

Inilah Hakikat Hidup di Negara yang Lebih 50 Tahun Merdeka

Inilah Hakikat Hidup di Negara yang Lebih 50 Tahun Merdeka. Terasa kadangkala kita semua terhimpit dalam negara sendiri. Yang paling terasa adalah mereka yang bukan bergaji tetap. Nak beli itu dan ini terpaksa berfikir banyak kali. Malaysia dah lebih 50 tahun merdeka, tapi kita terhimpit dengan tekanan luar. Bila minyak dunia naik, nak tak nak ... para peniaga terpaksa naikkan harga. Kalau tak dinaikkan, mereka juga yang akan tertekan, mereka pun macam kita juga, mengharapkan untung sesen dua dari jualan barangan mereka.

Inilah Hakikat Hidup di Negara yang Lebih 50 Tahun Merdeka

Buat mereka yang bercucuk tanam, bertani dan nelayan .... dalam satu hal, soal makan mungkin tak jadi masalah, ada beras sendiri, ada lauk sendiri tapi keperluan lain? Minyak masak, susu anak, lampin anak, pakaian sekolah semua bagai .... uhh bukan sedikit belanja tu, dibandingkan dengan rega tolak hasil tanaman dan tangkapan ikan di laut.
Inilah Hakikat Hidup di Negara yang Lebih 50 Tahun Merdeka

Orang makan gaji bolehlah survive ... uhhh ye ke? Tak juga, sebab kebanyakkan mereka duduk di kota besar, tau2 sahajalah bila dok di kota besar. Nak fikir duit tol lagi, sewa rumah lagi ... bukan main puluh2 setiap bulan tapi beratus. Gaji yang ada takat lepas skit je, tu pun kalau tak ada hutang. Kalau ada hutang .... lagila parah, nak bayar hutang keter, hutang pinjaman belajar dulu, hutang kawin .. uishhh ... perit.

Tapi, itu semua dalam keadaan kita sekrang .... dulu sebelum merdeka .... mungkin (sebab saya tak lahir time tu) tentulah lagi perit. Nak menoreh .... awal pagi kena kuar, kuar lak dengan hati2 takut terserempak dengan komunis. Silap2 mati dalam kebun, tak sapa yang tahu.....anak2 berteriak kat rumah.
[Tonton] Video-Video Iklan Mengenai Kemerdekaan Malaysia
Nak beli makanan ... tak mudah macam sekarang, kedai runcit banyak. Dulu nak kena berjalan berbatu-batu untuk ke kedai ...hanya nak beli gula secupak. Susah juga. Anak sakit? rumah sakit ... uishhh ... bukan leh dail 999 pastu datang ambulan, leh tolong hantarkan.

Jadi, bila kita teringatkan ini, macam tak banyak pula berubah. Yang berubah hanyalah benda2 yang fizikal, Malaysia ada bangunan tinggi, hebat dan moden. Negara kita ada jambatan antara terpanjang di dunia. Kita ada kereta nasional, kita ada banyak pasaraya besar .... semua nampak depan mata. Bila ditanya apa pencapaian negara, hampir semua akan kata tentang perubahan ini.

Namun, hakikatnya .... kita masih lagi hidup dalam serba kesempitan.... di sebalik segala kejayaan, di sebalik merdeka lebih 50 tahun.

Berbelanja ... Harga Barang Tak Sama Macam Dulu

Maira duk diam je dalam troli.
Salam.
Dah gaji. Dah cukup bulan. Barang dapur dah habis. Apa lagi? Time untuk memenuhkan ruang dapur semula, dah banyak nampak lopong. Pagi tadi, gi Econsave ... memang tempat kami selalu berbelanja. Kalau tak, pergi Tesco .... takpun pasaraya Billion. Kenapa pilih? Sebab barang yang dijual agak murah dan tempat parking kira oklah, tak susah sangat nak mencari.

Bersedia - dengar2 harga susu bakal naik.
Tapi hari ni agak lenganglah walaupun orang ramai dah bergaji. Pergi mana yer? Mungkin ada sale mana2 yang kami tak tahu. Tapi oklah, tak perlu nak sesak2. Shopping dalam keadaan sesak2 ni kadangkala shopping tanpa pikir2, nampak, tengok, belek dan masuk dalam trolli. Kalau lega2 ni, leh la belek2 lama skit, tengok rega, bandingkan ... sebab tak ada orang nak tolak2 troli mintak lalu. :)

Barang sekarang ni, nampak je skit tapi .. perghh harganya .... hmmm macam berbelanja orang masuk rumah baru. Harga barang memang tak dapat nak elak ..... kalau naik ...naiklah .... tak beli? Tak boleh sebab ianya barang keperluan ..... keperluan asas lak tu. Susah. 

Skil 69 dari Cikgu Zubir - Patut Belajar Ni!


As-Salam.
Skill 69 ... saya fikir tak ramai yang tahu skill nih! Ada sesapa tahu tak? Kalau tahu, tak perlulah baca tulisan Cikgu Zubir ni. Uhh bukan senang nak dapat ilmu 69 ni ... kena banyak sabar, percayalah. Kalau tak .. hmmm .... tak tercapai maklamat tu.

Saya dah tengok skill 69 yang disampaikan... yang enam tu ... InsyAllah, boleh buat tapi nak kena iltizam tinggi, cekal hati, jangan mengalah sebelum berakhir ... last2 minit di saat hembusan terakhir pun, mesti kena cuba buat.

Tapi .. yang sembilan tu.... baiklah jangan. Bukan apa ... yang enam elok...dan yang sembilan tu .. saya fikir janganlah korang buat. Bukan apa .. tak mendatangkan faedahnya ... maaf ye Cikgu Zubir. Saya bukan nak memandai-mandai.

Tapi korang takkan tahu .. selagi korang tak baca ... korang takkan tahu selagi korang tak teliti. Meh baca skill yang Cikgu Zubir maksudkan ini. Tapi sebelum tu, lapangkan minda, lapangkan hati .. tarik nafas panjang-panjang ... dan KLIK SINI.

Orang Memberi .. Kita Semua Merasa ....

As-Salam. Saya seronok dapat membantu. Apa yang dapat saya bantu dan tolong, saya tolonglah ... kalau tak dapat tu, saya akan kata tak dapatlah ... saya pun ada batas yang tak dapat saya langkau. Saya bukan bijak sangat, ilmu saya ciput je. Mana yang leh saya bagi, saya bagi .. sebab sebelum saya dapat pun .. orang lain gak yang bagi.

Terima kasih buat mereka yang menghargai. Kalau diucapkan seribu kali terima kasih pun, saya tak fikir memadai. Andai apa yang saya berikan dan kongsikan itu beri manfaat pada anda, cubalah juga berkongsi dengan orang lain. Kongsi - takkanlah nak marah ...bukannya mencurik! :)

Saya waktu kecil cukup takut .... kerana selalu dimomokkan .. kalau mencuri .. nanti kudung tangan. Sampai tak mampu nak lelap mata .. .. dah buat benda salah, tidur2 ..... bangun2 tengok tangan dah tak ada ...uhh memang ngeri. 

Untuk elak orang curi apa yang kita ada, cubalah beri peluang untuk orang mengambilnya secara sah atau dengan kata lain .. membenarkannya. Kan baik tu .. memberi lebih baik dari menerima.

Tapi ada lak yang buat kerja tak sihat .... dah la ambik tanpa kebenaran, tak pula dirujuk lalu .... dihumban dengan pelbagai fitnah dan cerca. Apa kes nih? Janganlah begini ...orang beri kongsi ..untuk kebaikan ....bukan untuk dibuat bahan ejeken .... atau bahan umpatan... janganlah buat begini.

Susahkan? Dah bagi ... dibuat tahik la pulak. Kalau tak bagi .. kata lak kedekut. Cam mana? Adehh susah susah.

Oklah. Merepek panjang2 tak guna. Ada baiknya kita fikirkan balik .... sejauh mana kita dah hidup dengan pemberian orang? Kita bernyawa ni pun hasil pemberian juga .. kena ingat tu...bila2 masa je leh ditarik.

26 Mac 2011

Bangku Kosong Kena 'Serang' Dalam Ruang Komen

Salam.
Balik dari Jom Heboh Penang 2011.... buka blog ... buka email. Makkkkkk ...terkejut! Blog Bangku Kosong telah diserang oleh seorang blogger. Wah wah wah ... sejak dah kempis ni ..terus-terusan serang blog saya ni ... terkedek2 saya baca semua komen2 dalam entri2 blog ni.

Memang kaw-kaw dia komen .... jenuh ... hampir semua entri dia hentam komen. Tak caya? Nih saya tunjukkan sebahagian je .. yang lain saya dah transfer ke direktori komen Bangku Kosong. Uhh .... memang tak lekang mengomen,

Tu nampak tu ... semua naik nama blogger ni je. Adehhh .... terima kasih ehhh .... dalam dok berpantang tu .... huhuhu....

Nih kalau jumpa ni ... saya pasti dia akan senyappppp je .. hehehe .. dalam blog hamboiiii bukan main lagi yer. 

Sapakah dia? KLIK SINI!

#update: Sambil saya buat entri ni .. ada lagi komen dari blogger ni masuk dalam kotak inbox saya ... adehhh .... memang betul bertubi-tubi nih ...
#update: Blogger ni tak jadi bersalin lagi ... katanya False Alarm ... uhhh .... lagi 2 minggu katanya ...

25 Mac 2011

Bila Suami Isteri Tak Bertegur Sapa

Hiasan semata. Foto: Lensahasrul

Salam semua.
Hari ini ada pasar malam kat sini. Tak pergi .. malas ... lagipun hari ini mesti sendat je dalam pasar malam tu ... sebab kakitangan kerajaan dah gaji dah. Bila orang ada duit, pasar malamlah jadi tempat favourite .... untuk makan sesuatu yang lain dari kebiasaan. Kat pasar malam leh beli sate, beli yong tou fu ... beli char kueow teow RM1, leh beli buah2 murah .. durian selonggok RM10! 

Uhhh tersasar la pulak .. saya nak cerita satu kisah ni. Kisah untuk sendal gusi, rileks2 gitu. Dah sarat dok mikir ... dah sarat dok buat entri berat, nak ringan2 la plak ...

Buat pasangan suami isteri, cerita ini tentu sesuai .... mana tahu ... mula2 isteri baca .. dia tersenyum simpul2 .. lepas tu suami lak baca .. suami pun tersenyum simpul2 ... dan mana tahu .. nanti .... ehhh sama2 senyum .. dari masam ....saling tak tegur .. bertegur semula ... dan bestnya mereka akan bercerita kisah ini .... :)

Bila Suami Isteri Tidak Bertegur Sapa


Jemaah Tabligh - Pengalaman Saya

Salam semua.
Ada tak kawan-kawan korang yang terbabit dengan Jemaah Tabligh? Ada? Kalau ada beritahulah saya. :) Mungkin ramai tak tahu, saya ... pernah dan ramai kawan saya adalah dari kalangan orang-orang yang menyertai Jemaah Tabligh. Ohh bukan Jemaah Islamiyah tu yer...  ini jemaah yang secara praktisnya merupakan pendakwah yang tidak ditauliahkan tetapi 'bekerja' untuk menyampaikan apa yang mereka tahu, dan apa yang mereka belajar mengenai Islam. Mereka berpegang kuat dengan sifat Tabligh, Fatonah, Shiddiq dan Amanah.

Cam mana saya tahu? Hehehe.. saya satu ketika dulu, pernah bersama rakan-rakan dalam Jemaah Tabligh ni. Saya pernah bercampur dengan mereka, saya pernah mengikuti mereka, saya pernah ke Markaz mereka di Seri Petaling. Saya mengakui, ada perkara yang baik dan ada benda yang kurang disenangi.

Bila diingatkan kembali, sebelum saya menyertai dan berjinak dengan Jemaah ini, apabila ternampak saya kelibat mereka .. saya akan lari ... lari sebab tak mahu kena 'ceramah' free. Kerana apa? samada tak mahu perit telinga .... atau tidak mahu pemungkir janji. Pemungkir janji? Ya .. sebabnya setiap kali bertemu, mereka akan minta kita untuk bersama-sama dengan jemaah, bukan untuk menjadi penceramah tetapi untuk mendengar ilmu yang ingin disampaikan .... di satu tempat yang telah ditetapkan. 

Perit telinga - sebab hampir semua kata-kata mereka tu benar, tak bisa dan tak boleh nak elak, nak counter attack balik pun tak boleh .. hehehehe .. 

Jin Islam dan Jin Kafir serta Sejarah Masjid Al-Jin


As-Salam.
Ini adalah entri kopi dan pasta. Saya tak berani nak olah sebab saya tiada kepandaian untuk olah mahupun ulas mengenainya. Saya tak ada ilmu dalam bidang ini. Tapi saya ingin berkongsi juga, mungkin anda dah baca, tapi saya pasti ada yang belum baca.

Ada yang tak berapa suka saya buat kopi pasta macam ni, tapi tak tergamak pula saya untuk tidak menyiarkannya .. ia buat pedoman, ia satu ilmu yang saya fikir ramai yang tak berapa tahu. Saya pun baru tahu ... selepas 35 tahun hidup. Orang tak suka tak apa .. saya tak marah .. nak marah cara saya .. silakan hambur dalam ruangan komen. :)

Jom baca artikel ini. Ditulis oleh Ibrahim Abdullah, dan diterbitkan dalam Berita Harian baru-baru ini. Tiada sebarang pindaan dilakukan. Ia adalah tulisan penuh saudara Ibrahim Abdullah, anda ada silap dan salah, saya bagi pihaknya memohon maaf.

FIRMAN Allah SWT bermaksud: “Tidaklah Aku ciptakan jin dan manusia, melainkan untuk beribadah kepada-Ku.” (Surah az-Zariyaat, ayat 56)

Begitu penegasan Allah dalam al-Quran mengenai tujuan-Nya menciptakan jin dan manusia, iaitu semata-mata untuk beribadah kepada Allah Yang Maha Esa. Golongan jin dan manusia terbahagi kepada dua, iaitu Islam dan kafir.


5 Tips Untuk Berkenalan Dengan Rapat

Tips untuk berkenalan dengan rapat. Time zaman muda-muda dulu, waahh memang zaman gelenya (kata orang kelantan). Pantang ada awek cun cantik, mesti ambil peluang nak berkenalan. Tapi ... hehehe... saya bukanlah seberani dan sedaring lelaki kacak lain (kacak konon), saya nih pemalu dohhh .. siyes. Saya mula bercinta pun dah dekat2 nak tamat belajar. Bukan apa .. time tulah saham jejaka tahun akhir kat IPT meningkat mendadak ... dan dengan saham tinggi, agak mudah ler nak approach junior2 ni .. hehehehe....


Ok. Itu kisah dulu.


Dalam entri ini saya nak kongsikan sedikit bagaimana nak berkenalan dengan rapat dengan seseorang. Berkenalan dengan rapat tak semestinya anda mencari jodoh atau nak kawin, mungkin juga sebagai seorang sahabat baik. Tak salah berkawan cuma tahu adab nak berkawan .. :)


Dah oh ... tips ni bukan takat buat lelaki nak kenal perempuan, bukan takat perempuan nak kenal lelaki ... malah buat lelaki dan kenal lelaki (erkk bukan gay okehhhh!) dan boleh juga pompuan nak kenal pompuan (cit .. not lesbian dohh). Leh apply buat sesapa saja .. lelaki, pompuan, tua dan muda. Nak kenal makcik sebelah pun leh guna pendekatan ni. Tak caya? Cubalah ... dan anda akan tahu. Tak cuba camner nak tahu kan ...kan ...kan?


5 Tips Untuk Berkenalan Dengan Rapat


Jangan Terburu-buru


Perkata paling utama untuk berkenalan rapat adalah jangan terburu-buru. Kena slow and steady. Jangan first time berkenalan, dah tanya macam-macam. Beri masa dan ruang. Anda boleh minta no telefon ataupun kalau dia tak nak bagi, cubalah cara lain ... macam minta email atau akaun FB. Macam makan benda yang sedap, untuk menikmati bukanlah cara dengan melahap, tapi makan pelan2 .. nanti tercekik .. mati lak .. hahaha

Tunjukkan Keikhlasan



Bagi seseorang yang baru nak kenal, orang tu mungkin akan berasa was-was dengan keikhlasan kita. Tak tahu niat kita apatah lagi tingkah laku kita yang sebenarnya. Cuba sesekali, jika dia ada masalah, anda offer pertolongan, dengan cara ini dia akan tahu bahawa kita ikhlas nak kenal dan bantu dia. Tapi, kalau anda tak mampu tolong, cakap tak mampu .. jangan jadi pak sanggup lak, sebab nanti kalau kita cakap boleh tapi sebenarnya tak boleh .. nanti akan keruhkan persahabatan anda. Macam anda dah janji nak tolong jiran anda pinjamkan kereta, tapi sebenarnya anda keberatan sebab kereta anda tu belum tukar timing belt, baik cakap ... kalau kasik gak, bila jadi sesuatu nanti time pinjam .. aha .. sapa nak disalahkan...

Berjenaka atau Bergurau Senda


Sapa tak seronok jika kita hadir dengan segala keriangan. Sapa yang tak suka berkawan dengan orang yang boleh buat kita tersenyum. Orang yang penuh jenaka memang disukai ramai... tapi jangan pula terlebih jenaka, terlebih gurau .. nanti bahaya juga. Buat lelaki, pujilah sesekali si perempuan tu tapi dalam puji tu ... cuba sampaikan dalam bentuk santai ... dalam bentuk yang berjenaka, cam anda katalah ehh cantiklah hari ni ... mesti pakai sabun LUX time mandi. Atau mungkin anda boleh kata, uisshh semalam lain .. hari ni lagi lain .... nih syok kawan ngan u ni. Hmm gitulah. Tapi awas, hati-hati ... takut menguris perasaan lak.

Mulut Kena Manis


Dalam nak kenal rapat ni, mulut kita kena manis sebab first impression mesti didahului dengan benda-benda sweet, benda yang tak merepek ...benda yang ikhlas. Jangan sesekali nak mencarut .. uhh choy .. pantang saya tu (erkkk). Beri pendapat ttg apa berlaku di sekeliling, cam ... anda tengok pokok bunga. nampak bunga .. katalah ..eh cantiklah bunga tu ... tapi cantik lagi awak .. hehehe ..gitulah. Atau leh cakap .. tengok budak tu ... sweet kan ... tentu awak masa kecil sweet cam tu gak.

Biar Rindu


Jangan nak ngengada setiap masa nak call, nak sms.. nak masuk bilik air pun nak kabo. Ceh apa daaa.... kasik la ruang skit. Orang lain pun ada hal dan benda lain bukan takat nak melayan anda je. Sesekali, anda renggangkan skit, ambik masa untuk orang di sana pula menyapa anda. Tapi bila dah lama tak ada khabar berita tu .. hmm maknanya ... orang tu tak berminat dah la ngan anda .. carilah orang lain .. hehehehee....


Pilihan di Tangan Anda

Salam semua.
Baru balik dari pasar. Saya beli makanan untuk sarapan pagi ni, dan pagi ni hujan renyai-renyai. Kat pasar tak ramai orang, harga ikan macam biasa, harga ayam lak ...erkkk ... dekat RM9 sekilogram. Mahal!. Kenapa ehh?

Mak saya cakap orang tak berapa nak beli ikan. Bila ditanya mengapa, mak saya cakap sebab ikan tsunami. Adehhh gitu la pulak. Senario sama berlaku dulu ...semasa tsunami melanda negara. Harga ikan bercampur-campur, setengah tempat jauh murah sebab orang takut nak makan ikan. Sebab mereka anggap ikan makan mayat manusia. Setengah tempat lak, mahal bagai nak rak sebab nelayan tak dapat nak turun ke laut, samada bot dah musnah atau kerana takut nak menangkap ikan.

Bagi saya, layan je. Makan je. Tak fikir sangat hal tu. Laut ni luas. Tak tahu apa ikan tu makan. Namun, saya yakin ... tiada masalah untuk makan ikan, melainkan ikan tu ikan dalam kolam di mana airnya tidak mengalir. Ikan kolam yang kat sungai, saya leh layan lagi.

Ok... apa saya beli untuk bekfast? Saya beli nasi dagang, lama betul tak makan nasi dagang. Best beli nasik dagang kat sini, sedap ... dan bila tgk kat nasi dagang tu, dia berikan kita choice samada nak pedas atau biasa2. Kalau nak pedas, ada cili api sebijik .. gigit la cili api tu .. automatik pedas! Tak mau pedas, jangan gigit. Itu pilihan yang diberikan.

Berkata mengenai pilihan, dalam kehidupan kita seharian, kita punyai pilihan, apa jua pilihan atas tanggungjawab kita. Kita berhak memilih. Andai nak pilih yang cantik, maka yang comel lote, cun, putih melepaklah dipilih. Andai nak pilih yang baik hati, maka yang ringan tulang, berhemah, berbudi bahasalah yang kita pilih. Setiap pilihan yang kita buat akan efek apa yang bakal berlaku kelak.

24 Mac 2011

Dunia Mengamuk Sebab Kita Zalim Pada Alam Sekitar


As-Salam.
Sapa kata blogger tak prihatin mengenai isu alam sekitar? Sapa kata blogger tak pedulik? Sapa kata blogger tak ada idea hebat dalam pemuliharaan alam sekitar? Sapa? Sapa? Blogger juga mendiami bumi, blogger juga tahu apa itu makna pemuliharaan dan pemeliharaan.

Bercakap saja .... mungkin bukan penyelesaian jitu, mari kita lihat apa yang blogger ini telah dan akan lakukan untuk pastikan bumi kita tetap hijau, tetap indah, tetap bersih dan terpelihara dari pencemaran yang disebabkan oleh kita sendiri. 

Antara blogger yang prihatin:


nak patah2 kan dahan-dahan kecik pokok tepi jalan..*seriusss nie..oke..gurau jer..
bnda yg aku da buat demi mnnjukkn sygnyer aku kat alam skitar nie of cozzz xbuang sampah merata2..xmrokok..*btol la..aku kn gurl..xmmbkaar smpah sarap sesuke hati wpn kdg2 pernaah..haha


menyokong kempen2x tntang cintakan alm sekitar. Bukti lebih jelas, my first GA, pasal alam sekitar kan?? hehe.. jom la reramai join GA ku yang pertama ni..kof2x.. sampai hujung bln April gak ni x.x

Klik untuk join GA ini.


sudah semestinya aku ikut kempen macam 60 Earth Hour ni dan aku jugak yang dok kecoh dengan jiran - jiran aku *yang terdiri daripada adik beradik dan saudara mara aku* supaya tutup lampu. *tapi kali ni aku kat semenanjung, harap - harap mereka sume tu join kempen tu -.-' *

aku jugak tak buang sampah merata - rata tempat dan paling aku pantang kalau ada orang dok slumber giler buang sampah masa kat tengah jalan raya. *buang melalui tingkap kete* .ada tu siap toleh lagi sebab nak tau mane hala tuju sampah yang dia orang buang. eee..tak ada kesedaraan sivik betul! *emo pulak!*


erm...aku menyokong tau kempen tutup lampu sejam, pastu bawak beg plastik sendiri n pe lagi ye???!!selain tu aku gak x de nk buang sampah merata2 ni dan kadang-kadang tolong kutip sampah lagi ada la..heheheh...bukan tu aje tau...kalo nak gi mane2 mmg naek kereta tapi bukan sorang2..gi beramai2...sekurang2nye dapat la mengurang kn kesesakan lalu lintas dan pencemaran asap kenderaan kn..hehhe..

Bumi kita dah marah! Kerana kerakusan kita untuk hidup senang-lenang tanpa memikirkan alam sekitar. Semua benda kita nak mudah, kita tak endah akan alam yang semakin tenat. Masa kita lakukan sesuatu yang bisa menyakitkan bumi kita, tak pula terlintas yang alam ini bakal 'mengamuk'! 

Tapi, lihatlah kemusnahan yang dicetuskan oleh keradangan bumi ini? Bagaimana alam bertindak balas terhadap setiap perbuatan kita. Masa ini, kita mula beliakkan mata ... tapi segalanya dah berakhir ... bumi telah dizinkan Allah Taala untuk menginsafkan segala perlakuan manusia yang kejam.


Segmen ini khas buat Earth Hour 2011. Klik SINI untuk info.

*p.s: Lihat lagi apa yang blogger ini perkatakan, apa yang bloggers ini cadangkan untuk alam sekitar kita. Klik-klik je banner mereka.

23 Mac 2011

10 Bahaya Buat Si Kecil di dalam Rumah


Salam semua ibu bapa.
Anda ada anak kecil? Dan anak kecil anda tu agak energetik, suka mengembara dalam dunia sendiri walaupun di dalam rumah? Hmm awas, anak-anak kecil ini sentiasa berada di dalam bahaya. Walaupun kadangkala kita fikir mereka dah tahu sikit-sikit tapi bahaya tu tetap ada.

Anak-anak tak boleh kita biarkan terlepas dari pandangan. Sekiranya kita ada kerja sekalipun, pastikan kita tahu di mana anak kita berada di dalam rumah. Anak-anak ini suka explore dan mencuba benda baru. Dek kerana perasaan ingin tahu dan ingin belajar ini, mereka mungkin terdedah kepada bahaya yang kita sendiri tak berapa sedar.

Saya berikan beberapa contoh bahaya yang mungkin buat anak-anak kecil terutama yang baru mula belajar berjalan atau gila stereng .... dalam lingkungan umur 1-2 tahun ini.

10 Bahaya Buat Si Kecil Di Dalam Rumah

22 Mac 2011

Bangku Kosong Versi Mobile

Bangku Kosong versi Mobile

Salam semua bloggers.
Semakin hari semakin ramai orang yang dah guna handphone untuk melayari internet termasuklah melayari blog. Saya juga kadangkala online di blog saya menggunakan handphone. Saya tak pakai smartphone....belum mampu lagi. Tapi jika anda guna smartphone, atau handphone dengan beberapa ciri browser khas buat handphone, anda kini dah boleh layari blog ini dengan ciri yang paling sesuai untuk handphone anda.


Alhamdulillah, kini anda boleh lepak2 di Bangku Kosong dengan versi mobile. Ia nampak simple namun menarik. Tak ada widget2 pelik, cuma paparan entri yang disertaikan dengan sedikit isi entri tu.

Terima kasih kepada blogspot kerana memungkinkan Bangku Kosong tersedia dilayari di handphone. Atau dengan kata lain, Bangku Kosong versi Mobile!

#update:
  • Untuk membolehkan blog anda dilayari secara mobile dalam versi mobile, sila ke http://draft.blogger.com pergi ke bahagian settings - email & mobile - dan klik enable mobile version
  • Alamat biasa buat blogspot untuk versi mobile hanyalah tambahkan /?m=1 di hujung alamat url blog anda. Cth: hasrulhassan.blogspot.com/?m=1

Bunga Cantik, Madu Manis


Salam semua bloggers.
Hari tu saya sempat gak la jalan-jalan dengan isteri dan anak-anak sekitar taman perumahan kami. Nak membasahkan ketiak .. hehehe.... dan saya seperti biasa, dengan kamera mulalah ambik gambar.

Tak sangka, kat taman perumahan saya pun banyak bunga cantik2. Tak perlu nak panjat Cameron Highlands. Selalunya kalau ke Cameron, gambar bungalah yang paling banyak saya ambik .... sebab cantik.



Saya sukakan benda-benda cantik. Erkk sapa yang tak suka? Semua orang suka. Dan paling syoknya ambik gambar bunga ni, tak perlu susah2 nak cari angle sebab mana-mana angle pun akan tetap cantik. Dengan warna mempesona ..... dan jika disentuh, terasa pula kelembutan kelompaknya.

Saya Tak Reti Bertwitter


Salam semua.
Berapa ramai blogger yang menggunakan twitter? Hmm saya fikir masih kurang kot. Saya sendiri pun baru nak berjinak-jinak dengan laman sosial Twitter ni. Tak reti sebenarnya nak guna. Saya tengok orang lain cam senang je update Twitter derang. Saya lak .. uhh cam susah je .. kena buka laman web tu, pastu tulis.

Saya masih samar-samar lagi bila masuk dalam laman sosial ni. Ibarat cam burung masuk dalam umah orang, still tercari-cari. Tekan butang ni .. apa jadi. Tekan butang tu .. apa jadi. Apa dia retweet, apa dia following, follower .. dan macam-macam lagilah.

Saya tengok yang ramai dan suka guna twitter ni adalah golongan artis. Memang meriah mereka bertwitter. Pastu ada ramai lak followers ..ribu2 gitu. Uhh jenuh nak balas ramai2 tu ehh ....

Saya, laman twitter saya sgt baru. Orang yang tahu pun skit je .... tak lebih 30 orang. Saya pun tekan gak follow orang tapi tak reti nak guna .. hahaha....

Hmmm nak tahu twitter saya?

Fikir-fikir apa agaknya fungsi twitter ni ehh? Hebahan? Atau cakap sorang2 dalam alam maya?? Adeh.