hasrulhassan.com
Cabaran Duit Raya 2014

23 April 2011

Blogger Sangat Baru - Mereka Perlu Bantuan

Salam.
Uhhh tak sangka sungguh, ini memang blog-blog baru .... tak percaya? Nanti korang tengok dan jenguk sendiri. Ada tu ... saya kagum la ... walaupun baru berblog, dia dah masuk dalam segmen yang saya anjurkan, satu penghargaan buat saya. Dan mereka ini memang memerlukan bantuan rakan-rakan blogger lain untuk terus mewarnai dunia blog. Mereka mengingatkan diri kita dan blog kita sewaktu mula-mula bertapak dulu ... 

Meh jenguk blog mereka dan ketahui siapa blogger pertama yang menjadi follower dan pemangkin semangat mereka untuk terus berblog.

Baru tak baru pun .. posting bermula lama dah .. sejak 2009 lagi .. hmm mungkin kurang publisiti dan kurang promo ... blog simple ...mudah nak masuk dan entri dia mengenai kehidupan keluarganya .. wahh kaki jalan-jalan gak ni.

Sama gak la ngan blog di atas tu ... mungkin lepas ni ... akan makin banyak posting. Meh meh sama-sama memeriahkan dunia blog Malaysia.

Hmm yang ni dah kira up skit dari 2 blog kat atas tu, namun banyak pendedahan kena diberikan lagi. Ada kupu2 la kat blog ni .. jom jom singgah ...

Semoga blogger ini akan terus menghasilkan entri .... berkongsi apa yang patut dikongsi. InsyaAllah.

Kami Dulu Obses Dengan Segala Macam Peraduan

Salam.
Saya nak kepoh  .. boleh tak? Dulu, masa awal2 kawin, saya dan wife memang giler peraduan, apa2 peraduan yang ada semua kami masuk ... paling tak hingat adalah peraduan duit raya dari choclairs .. gila weihh .. bila choclaire bertong2 tu ... beli murah kat kedai yang jual borong benda2 ni ... kumpul pembalut. Obses gila .... nak menang punya pasal, sampai buka pembalut tu .. coklat simpan dalam bekas lain ... nak wat camner ... nakkan pembalut sebagai syarat .... so pulun la wat gitu.

Kumpul punya kumpul ...memang banyak la. Kami hantar berpucuk2 surat dengan isi sampul coklat choclair ... menang? Hmm tak ... dan coklat tu ... sampai dekat setahun dalam balang ... tak makan pun .. ish ish ish .. membazir sungguh la. Dan selepas itu, bila ada iklan pasal coklat ni ... pasti saya dengan wife senyum teringat kisah nih. Ia juga jadi pengajaran .... jangan obses sampai buat pembaziran yang tak perlu. Mana taknya ... last sekali coklat tu buang je .. .membazir je kan? Dapat la simpan balang dia wat kenangan .. hahahaha....

Tapi, saya pernah menang ... aha .. saya pernah menang bekas CD dari contest Malaysian's Idol, saya dan anak saya pernah juga muncul dalam majalah Pa & Ma, dan menang seratus ringgit ... ahaa .. itupun sebab kekreatifan wife saya menulis satu citer tentang anak sulong kami. Ehemmm .. well ... tengok la sapa editornya .. hehehehe...

Saya lak, pernah menang baucer Courts Mammoths .. dapat la saya beli TV sebijik dengan Rice Cooker ...  yang bestnya time nak guna baucer tu la .... orang Courts tu macam tak percaya je ngan baucer saya menang tu .. siap calling2 HQ lagik .. uhh muka penipu kot kami ni .. adehhh ... tapi alhamdulillah, dua benda tu still dipakai sampai skang ni. Untuk pengetahuan, time tu saya tak ada TV lagi kat umah, so bila dapat baucer tu .... dapatlah ada TV sendiri ..... :)

'Tua dan Karat' Pun Boleh Tampil Bergaya dan Hebat Apa ....

Salam.
Baru lepas basuh keter, wax sekali ... kereta lama, kenalah kasik wax ...manusia pun pergi spa, pergi rawatan muka .. kereta pun kena jaga juga, baik penampilan luaran mahupun dalaman. Saya pakai kereta Audi je ... erkkk Proton Wira je ..  tak abis bayar lagi..... kalau korang selalu klik2 saya nyer iklan tu .. leh la dapat singgit dua kasik mekap lain .. hehehehe ... dan kalau lagi banyak .. leh la tukar apa yang patut. 

Lepas dah kasik kilat2, lepas dah hilang kerut dan garis2 kasar pada kereta ... saya lepak jap. Tengah dok bersantai tu, dengar .... "old news paper .. old news paper .. besi buruk ..besi buruk ..." uhh apa lagi ... saya tahan ler, jiran saya pun turut sama. Kami keluar semua benda yang boleh dijual. Surat khabar saya dan kerusi buruk saya jual .. dapat la dua ringgit seposen .. hehehe.. jiran saya jual majalah dengan tin aluminium ... dapat dalam singgit lebih.

Saya tanya tokey tu ... berapa sekilo besi? Dia cakap 50 sen ... uhh mahal tu .... tapi saya dapat jual skit je ... sekarang tak banyak barang besi dah ... kebanyakkan dah guna polimer, plastik ... barang2 skang tak macam dulu .. dulu ye la .. banyak benda dari besi.

Saya tanya lagi ... "tokey, plastik boleh jual?" .... dia cakap; "tak maulah .. murah" so saya biarkan je la botol plastik yang ada. Botol kaca pun dia tak ambik .... hmmm tak apalah kalau gitu, selalu saya akan letakkan sekali botol kaca dan botol plastik dalam satu bekas dan letak sebelah tong sampah. Pagi2 sure hilang punya ... tak tahu samada kena ambik orang atau dah kena angkut dek lori sampah .. tapi selalunya hilang sebelum lori sampah tiba. 

Fuh .. peluh2 tak hilang lagi ni .. seronok nampak keter 'tua' bersinar2 .. hmm sapa kata tak leh nampak anggun dan bergaya? Tua-tua karat pun .. kalau kena gaya .. selalu polish ... tampak hebat apa ... tak gitu?

6 Tips Untuk Meramaikan Kawan

Kumpulan kawan. Foto: Lensahasrul
Salam.
Saya nak kongsikan mengenai tip mendapat ramai kawan. Semuanya cukup mudah dan simple.
  1. Muncul di tengah-tengah khalayak - kalau anda duduk diam di rumah, berada di depan pc atau tv, tak memungkinkan anda akan mendapat ramai kawan. Hmm kawan online mungkin, tetapi bagaimana nak kenal hati budi, bagaimana nak tahu bentuk fizikal .. benar ujudkah atau hanya ujud di alam maya? Anda perlu bersosial, pergi ke majlis taklim, kenduri kendara, perjumpaan rukun tetangga dan sebagainya untuk menambah kenalan dan kawan.
  2. Terlibat dalam sesuatu kumpulan - anda boleh join gathering yang dianjurkan sesuatu komuniti online, seperti juga blogger, atau geng-geng forum yang punyai minat yang sama. Dengan berada dalam satu kumpulan minat ini, anda boleh berkongsi pendapat, pengalaman dan sebagainya.
  3. Bentukkan kumpulan - kalau tak ada group atau kumpulan untuk anda join, maka buat inisiatif untuk bentukkan kumpulan minat anda sendiri. Katakan anda sukakan fotografi, anda bentukkan satu kumpulan yang sama minat dengan anda, dan buat pertemuaan. Anda juga boleh lakukan sessi fotografi bersama, boleh ajak model ... :) hehehe.... 
  4. Berkata benda baik kepada orang lain - walaupun anda tidak kenal, jangan sesekali anda buat spekulasi dan gossip. Dalam meramaikan kawan, anda harus tampil sebagai kawan yang baik. Jika selalu suka bawak mulut, sapa yang nak kawan dengan anda?
  5. Senyum - benda paling mudah nak dibuat, dan merupakan isyarat paling mudah untuk menjalinkan persahabatan. Kalau anda melihat orang tersenyum kepada anda, dan anda senyum balik, pastinya akan ada rasa ingin kenal dan ingin tahu dalam diri. Tak percaya? Cubalah. Senyuman merupakan jambatan untuk menjalinkan persahabatan dengan orang sekeliling.
  6. Berkawan dengan kawan kepada kawan anda - cukup simple .. macam dalam Facebook, anda add kawan kepada kawan anda ..tak salah ... gitulah caranya dalam kehidupan realiti, anda berkawan dengan kawan-kawan kepada kawan anda ... :)

Ok .. selamat meramaikan kawan .. dan biarlah anda kenal kawan anda .. jangan macam dalam alam maya ni ... :)

Sesekali Belajar Cara Menghargai Follower Dari Blogger Baru

Salam.
Lagi pendedahan oleh blogger-blogger baru ini, mengenai siapa follower pertama blog mereka. Harus kita berikan tepukan gemuruh, walaupun baru je menapak dalam dunia blog, mereka merupakan blogger yang tak lupa pada mereka yang mula2 memberikan sokongan kepada mereka .... dan kita juga patut contohi mereka ini. Asyik nak belajar dari otai je ... weihhh .. yang newbie ni pun dah kepuk2 dah ilmu derang tu ... meh jenguk bagaimana mereka menghargai follower pertama blog mereka.

Klik untuk jenguk blog ini

Klik untuk jenguk blog ini

Buat blogger baru; saya kepilkan sekali beberapa tulisan saya untuk panduan:
*p.s: Segmen ini tinggal beberapa minit untuk tutup ....

22 April 2011

LunaLanun dan Blogger Blog Tulang Ikan ...


Salam.
Nampak betullah teori saya, follower pertama blog kita mesti orang yang paling rapat, serapat sampai duk sebelah menyebelah, tidur sebantal sekatil. Tak gitu? Mula-mula ingatkan satu skandal tapi betullah tu .... pasti antara follower pertama blog kita adalah mereka yang rapat dengan kita, tanpa mereka yang dekat2 ngan kita ni, tentu semangat tu tak sampai. Agak2 lambat je update .. leh la ketuk pala .. hahahaa.... meh tengok sapa la yang berskandal ini ehh .. blog tulang ikan .. uhh saya nampak kucing ngan ikan ada la ..mana ntah tulangnya ....

Aida Awie Follower Pertama Blog Qaseh Mansya

Salam.
Sering tertarik mungkin. Disinggahi oleh seorang blogger lain yang akhirnya memberikan ruang buat blogger ini mengenali lebih lagi dunia blogger. Antara blogger pertama yang menjadi follower berheader di atas .. adalah merupakan seorang blogger yang memenuhkan ruang entri tentang landskap ...

Mari lihat ekspresi blog ini mengenai follower pertamanya. KLIK SINI.

Persahabatan Ibarat Minyak Wangi?

Salam.
Persahabatan pada diri blogger ini ibarat minyak wangi ... uhh minyak wangi? Kenapa ehh? Mendalam sungguh metafora yang diberikan ini, jika nak baca apa maksud minyak wangi dalam erti persahabatan, anda boleh baca di sini: Erti Persahabatan.

Seorang sahabat adalah tempat meluahkan perasaan (selain famili), seorang sahabat adalah tempat berkongsi suka dan duka.

Kadangkala kita terbatas untuk membantu sahabat kita, jadi bila ketika ini berlaku, apa yang perlu anda buat ... jadilah pendengar yang baik. Ada kalanya bila kita 'meminjamkan' telinga kita ini untuk sahabat kita, pasti dia akan lega .... sebab dah terluah segala masalah. Seorang sahabat yang memahami tentu tahu batas yang ada pada kawannya, pada sahabatnya untuk membantu, jadi dengan menjadi pendengar setia .. itu sudah cukup bagus.

Jadi, tak susah sebenarnya untuk menjadi seorang sahabat yang baik. Cuma nak dengan tanak je.


Iklan: Moh join segmen khas buat blog kurang 100 followers ... KLIK SINI.

6 Petua Jimat Elektrik Yang Tak Patut Amal

Salam.
Jangan ikut petua yang diberikan ini ehh ... ini cuma ingatan dan sekadar berkongsi pengalaman lampau. Tapi kalau ada yang buat lagi, cepat2 jangan buat ... ishh ngundang bahaya je ni.

  1. Meletakkan segelas air kosong di atas meter letrik - pernah dengar atau lihat petua ni tak? Ishh ni kalau tumpah air dalam gelas tu, tak ke leh terbakor satu umah .. ishh ... sapa la punya petua ni.
  2. Menggunakan soket yang banyak palam - ada yang kata, leh jimat letrik sebab letrik tu akan 'terbahagi' secara sama rata, so nanti bil pun kuranglah. Nih mitos semata-mata. Ini bukan caranya, kalau silap letak boleh terbakar dan merosakkan peralatan elektrik. Kadar beban sesuatu soket itu perlu anda tahu supaya selaras dengan jenis2 peralatan elektrik yang dicucuk sekali.
  3. Buat penyambungan sendiri - ada yang suka 'tarik' punca elektrik dari satu soket atau plak kemudian buat plak lain. Ini bukan petua yang bagus, sebolehnya dielakkan. Semakin panjang anda gunakan sambungan, semakin tinggi arus hilang menerusi wayar tu, jadi ia tidak efisien. Bayar lebih untuk sesuatu yang tak dapat ... 
  4. Tutup suis peti ais kemudian buka semula - hmm ini bakal menambah bil elektrik ni. Bila anda tutup dan buka semula, banyak tenaga elektrik yang perlu digunakan untuk menyejukkan balik peti ais tersebut. Namun, sekiranya isi kandungan dalam peti ais itu hampir kosong, digalakkan anda tak menggunakan peti ais dalam satu jangkasama tertentu.
  5. Semakin kecil peralatan elektrik, semakin kurang tenaga elektrik - mungkin ya, tetapi kebanyakkannya tidak .... kadangkala benda yang kecil menggunakan lebihan tenaga yang tak sepatutnya. Jangan percaya mitos ini.
  6. Guna plak yang ada tulis energy savers - jika peralatan elektrik seperti cerek, tv, microwave mungkinlah .. tapi plak ... mana boleh energy savers, setiap socket itu ada tahap bebanan yang telah ditetapkan.

Ok... tu sedikit sebanyak perkongsian yang saya nak berikan. Ada yang amalkan tak?

Adakah Ini Blog Heliza Helmi?

As-Salam.
Jalan-jalan sambil lompat dari satu blog ke blog, tup tap terjumpa blog ni ... erkkk blog heliza helmi? Uhh ye ke nih? Heliza pun berblog ke? Hmm yang saya tahu dia ada website untuk bisnes dia tapi skrang ni dah tak leh nak akses dah, tak tahu pasal apa .. tu kena tanya pengurusan Heliza Helmi nyer syarikat la yer. Saya bukan PA atau bukan juga orang kuat Heliza Helmi.

Lagi satu, saya tak berapa kenal Heliza, sebabnya saya bukan peminat siaran Astro, saya tiada Astro di rumah. Pelik tak? Hmm memang saya dah cukup puas hati dengan siaran percuma yang ada ni. Yang ada ini pun dah banyak hiburan. So, stick je dengan enam siaran yang ada ni ... :) semuanya dah ada ...


Ok .. berbalik pada tajuk entri .... agak2 benar ke blog ini kepunyaan Heliza? Saya fikir bukan ... tapi tak salah nak jenguk, macam2 perkara dan video ada yang sangkut paut dengan Heliza ada dalam blog ni. Meh singgah dan tengok sendiri yer .. Klik: Heliza Helmi.

Blogger Ini Bekas Model, Juga Bekas Seorang Penyanyi


Salam.
Kenal sapa blogger ini? Sapa yang pernah ke blognya tentu pernah tengok gambar ni. Selamba beruk je saya curik, saya harap empunya gambar tak marahkan saya. Saya tak nak buat onar pada gambar ini, sekadar nak menarik perhatian pembaca di blog saja. :) Boleh kan .. kan kan ..?

Blogger ini merupakan bekas model, tu sebab gambar tu nampak cun anak beranak. Tapi cerita model tu dah berkurun dah .. time remaja, time bergetah kenyal, kalau nak tahu bila si blogger ni jadi model, jangan lupa singgah di blognya. Malah, saya difahamkan dia pernah menjadi model untuk katalog IKEA. Haaa ..uhhh ... nyata pesona masih ada.

Dan bukan tu saja, blogger ini pernah juga merakamkan album .. wahhh penyanyi tu. Pernah mempunyai sebuah kumpulan nyanyi2 satu waktu dulu. Kini, tak tahulah pula ..kena tanya pada empunya diri.

Uhh banyaknya persoalan tentang blogger ni, ada jawapan boleh dicari menerusi blognya, tak pun kita tunggu je empunya diri muncul di ruangan komen. Dan kalau anda ke sana (blognya), jangan lupa sampaikan salam saya yer.

Suprisee ... KLIK SINI untuk merungkai siapakah blogger ini.


Panduan Menulis Blog | Tips Letak Iklan Dalam Blog

As-Salam.
Panduan Menulis Blog - Tadi berblogwalking, saya nampak banyak blog yang dah ada iklan dalam layout mereka. Baguslah ...mana tahu cukup bulan leh dapat pendapatan sikit dari blog... dapat juga belanja adik, abang, kakak, mak dan ayah pergi makan sate ... sepuloh cucuk pun jadik ler .. janji merasa hasil kekreatifan berblog.

Tapi, satu je saya mushkil ni .. hmm agak2 ada ke pendapatan tu .. leh beli tak sepuloh cucok sate tu? Kalau sate rega seposen ... tak apa .. kalau sate kajang? 60 sen secucok .. uhh .. hmmm ...jadi kena tahu serba sedikit pasal nak letak iklan ni. Bukan main letak je .... sebabnya .. kalau salah letak, nanti blog pun nampak semak, macam blog ini .. hehehee

Panduan Menulis Blog | Tips Letak Iklan Dalam Blog

Pertama sekali, bila nak letak iklan, pastikan hanya satu iklan branding sahaja, contohnya, kalau guna innity, gunalah innity saja, jangan tamak ...  kalau guna Nuffnang, maka letak platform Nuffnang sahajalah. Bukan apa, setiap platform pengiklanan ini ada terms dan conditions dia yang tertentu. Dah baca? Ada baca? Hmmm jangan main letak je .. kalau tak nanti ... hmm tak kuar2 iklan tu, silap haribulan kena banned pulak. Naya je kan ..tak sempat nak belanja makan sate!

Jika anda seorang ahli Glitterati Nuffnang, jangan persiakan status Glitterati tu, sebabnya ianya exclusive ... so bila exclusive, hendaknya paparan mengenai iklan dari Nuffnang juga bersifat begitu juga. Kalau letak iklan selain platform Nuffnang, secara automatik anda akan kehilangan membership ini. Membership ini memberikan kelebihan dari segi pemberian Buffered Earnings dan lain-lain yang lebih menguntungkan.

Buat pengguna dan ahli Churpers, anda boleh ambik kesempatan ini untuk iklankan juga iklan2 dan promo dalam churp churp, sebab churp churp adalah sebahagian daripada Nuffnang, so tak salah. Gunakan kekreatifan anda untuk memikat orang klik iklan churp-churp anda. 

Tempat sesuai untuk letak iklan adalah atas sekali, bermakna bila orang buka blog dan advertiser buka blog anda, mereka akan tahu .. ohh di situ tempat iklan, dan di situ juga paparan awal untuk blog tersebut. Anda boleh letakkan iklan di tepi, tetapi di kedudukan antara paling atas atau di antara menu2 sidebar blog anda.

Bagi mereka yang kreatif sikit, boleh masukkan iklan ini dalam entri mereka atau boleh diletakkan di antara entri. Ada banyak tutorial blog yang ajar cara begini. Cubalah.
Sedikit sebanyak saya cuba kongsikan apa yang ada. Mana yang dah tahu tu .... oklah, tapi saya pasti ada yang tak tahu .. sebab saya sendri dah tengok ... dah blogwalking dan nampak benda ni berlaku. Dalam berblog bukan nak dapat duit semata, bila dah kabur2 dengan tarikan wang ini ... biasalah .. nanti akan jadi tamak haloba .. semua platform pengiklanan nak sumbat.

Lagi satu, lagi banyak iklan anda letak .. lagi beratlah blog anda ..bila berat .. lansung sukar orang nak masuk blog anda ..bila dah sukar nak masuk .. load lambat ... hmmm ... fikirlah .. apa guna letak iklan? Letak iklan banyak pun .. tak ada orang tengok .. tak ada yang klik .. tak guna juga .. kan kan?

Ok, kata akhir ..jangan tamak macam saya .. hehehehe... letak iklan dari satu platform media pengiklanan sahaja ehh ... melainkan anda ada iklan sendiri - bukan dari platform yang dinyatakan.

21 April 2011

Nilai Persahabatan Dari Seorang OKU

Salam.
Tak kira siapa pun kita, baik berpangkat, baik yang kaya raya, baik yang hanya seorang peon, atau kais pagi makan pagi .... kita memerlukan rakan dan sahabat. Begitu juga samada anda cukup anggota, atau merupakan seorang yang kurang upaya, anda memerlukan sahabat untuk bersama harung suka dan duka. Bukan kerana mahu mereka bersimpati, tetapi sekurang-kurang menidakkan pandangan bahawa orang kurang upaya hanya layak berkawan dengan orang kurang upaya sahaja.

Saya ada seorang kawan yang juga seorang jiran saya. Dia OKU, tak boleh bercakap dengan betul disebabkan dia tak dapat mendengar dengan jelas atau dengan kata lain dia mengalami kecacatan pendengaran. Walaupun dia pekak, tetapi kadangkala ada masanya dia lebih 'mendengar' dari orang lain. Tak mampu nak membalas apa orang lain cakap .... senyuman menjadi balas. 'Kelebihan' ini menjadikan dia seorang disenangi oleh semua orang .... baik boss mahupun pekerja .. erkk lupa nak bagitahu .. saya dan dia bekerja di kilang kicap yang sama ... dia naik bas .. saya naik beskal ke tempat kerja .... dan dia merupakan teman saya berehat atau rakan 'sembang' semasa di kantin kilang.

Walaupun anda OKU, ia tidak menghalang diri anda menjalinkan persahabatan. Begitulah halnya dengan kisah ini, kisah seorang OKU yang menghargai persahabatan yang diberikan kepadanya. Amat bertuah. Meh baca kisah dan nilai persahabatan dari seorang OKU .. Klik Sini.

Tak perlu memilih sangat dalam soal mencari kawan dan sahabat, namun di zaman sekarang ini yang penuh tipu daya, awas dengan kelebihan yang anda ada, kerana kadangkala ada kawan yang kita anggap terbaik .. boleh menjadi duri dalam daging kehidupan kita.

Ayat Al-Quran Hindari dan Ubati Santau Serta Ilmu Hitam

As-Salam.
Awas dengan sihir, bukan benda main-main. Ia sesuatu yang benar berlaku. Pernah dengar pasal santau? Santau ada banyak jenis, ada santau angin, ada santau air dan bermacam lagi. Saya bukanlah seseorang yang ahli mengenai ilmu yang syirik ini. Namun, sedikit sebanyak ingin juga saya berkongsi apa yang saya tahu.

Antara ayat Al-Quran yang diyakini dapat menjadi penawar santau ialah ayat berikut:

Surah Asy Syuaraa' ayat 95 hingga 118, Surah Arrad ayat 30 hingga 34, Surah Fussilat ayat 25 hingga 44, Surah Furqaan ayat 61 hingga 77, Al-Mukminun ayat 105 hingga 118, dan ayat-ayat di dalam Surah Taha, A'raaf, Hud, Surah Al-Hasyr, Surah Al-Ghaasyiyah dan Surah Asy Syura.

Ia juga diamalkan untuk menghalau gangguan jinn dan syaitan. Namun ayat-ayat ini perlu diamalkan selalu. Kerana itulah kita sebagai umat Islam digalakkan membaca Al-Quran hampir sepanjang masa. Jika tak dapat, dijadikan 5 ayat yang sentiasa dibaca ketika sholat juga adalah antara jalan yang terbaik.

Namun, harus diingati bahawa kewujudan sesuatu semuanya adalah atas kehendak Allah Taala, jadi perlulah yakin, andai penyakit itu mahu dihindarkan juga atas kehendak Allah Taala.

Sebelum ini, saya pernah membuat entri yang serupa, dalam entri itu saya ada selitkan mengenai kebaikan mengamalkan 5 bismillah dalam mencegah dan menghindar diri dari terkena sihir dan perbuatan ilmu hitam.

Semoga entri ini memberi manfaat buat kita semua, InsyaAllah.

Sumber: Syifa Al Hidayah

Coca Cola - Minuman Bergas Penyembuh Segala Penyakit?

Salam.
Tahukah anda bahawa Coke merupakan tanda niaga buat Coca-Cola? Ia telah dipopularkan oleh Asa Griggs Candler, seorang usahawan yang menerajui syarikat tersebut, ia dipatenkan pada akhir kurun ke-19. Namun, sejarah penemuan Coca-cola ini sebenarnya bermula pada 1884, dan rasa unik ini telah dicipta oleh seorang ahli farmasi bernama John Stith Pemberton. Pada awalnya rasa Coke ini dinamakan Wain Koka Perancis Pemberton ("Pemberton's French Wine Coca"), yang diilhamkan dari kejayaan hebat Vin Mariani, sejenis wain koka Perancis yang dibuat oleh Angelo Mariani yang terkenal pada ketika itu.

Jenama paling mahal di dunia.
Kenapa ia kemudian dinamakan Coca-cola? Ia kerana ia mengandungi perangsang daun koka dari Amerika Selatan yang telah diberi rasa dengan penggunaan buah kola yang mengandungi kafeina.

Coca-cola mula dijual secara komersil pada 8 Mei 1886, dan ianya telah dilakukan di salah sebuah farmasi iaitu "Farmasi Jacob" yang terletak di Atlanta, Georgia. Mengapa dijual di farmasi? Pada ketika ia mula-mula diperkenalkan, ahli farmasi ini yang berasal dari Columbus, Georgia telah claimed bahawa minuman ini dapat menyembuhkan berbagai penyakit, termasuk morphine addiction, dyspepsia, neurasthenia, sakit kepala, dan impotensi di kalangan lelaki. Pada ketika itu, semua orang percaya bahawa minuman bergas adalah minuman yang boleh menyebuhkan penyakit dan baik untuk kesihatan.

Antara iklan Coca Cola. Foto: UNIAJA
Namun, kisah paten nama Coke dan Coca-cola bukannya satu kisah sejarah mudah. Ia telah membabitkan ramai orang dalam mendapatkan hak paten dan nama tersebut. Anda boleh baca menerusi Wikepedia mengenai sejarah pempatenan Coca-cola ini.

Sahabat Ibarat Getah

Salam.
Saya suka dengan perumpamaan yang diberikan oleh seorang sahabat blogger ini, persahabatan ibarat Getah Yang Boleh Diregangkan dan Dimampatkan. Nak tahu apa maksudnya? Anda boleh baca di sini: Erti Persahabatan.

Persahabatan bukan berkawan sehari. Yang susah sekali dalam mencari persahabatan ialah kawan yang ingin sama2 susah ... nak mencari yang sama2 senang .. uhh ada .. banyak. Tatkala kita sedang berduka, kawan inilah yang kita cari ... yang boleh meringakan beban emosi, beban perasaan. Kawan dan sahabat begini ... memang sukar ... ibarat mencari satu jarum emas di dalam rimbunan rumput kering. Kalau terjumpa .. waa alangkah bertuahnya diri.

Mari kita balik ke dalam lipatan sejarah. Contoh terbaik menjadi sahabat adalah para sahabat Rasulullah S.A.W. Tiada yang lebih baik dari mereka ini. Ada yang sanggup bergadai nyawa, tanpa perlu fikir 2 kali ... ada yang sanggup berkorban harta dan benda.

Zaman sekarang, semua perkara nak timbal balik. Semua yang diberi nakkan balasan .... even dalam erti persahabatan ini. Bukan bersahabat kosong .... pasti esok lusa ditagih nilai persahabatan itu. Ya, mungkin tatkala kita susah .. dialah insan yang merupakan sahabat terbaik .. sanggup itu dan ini .. tetapi .. akhirnya nanti ... dia datang ... dan meminta ganti. Di masa itu, kita mungkin terfikir akan keikhlasannya ... tetapi harus juga difikir, apa pula kita sebagai seorang sahabat buatnya? ..... Tak adakah rasa kita perlu menghargai mereka yang telah bergolok gadai kerana kita satu masa dulu.

Ada sahabat, tak perlu diminta, dia pasti memberi ....

Jangan Anaktiri Mereka Yang Disusukan

Salam.
Saya terpanggil untuk menyatakan pendapat saya mengenai tindakan kerajaan menangani masalah kekurangan tenaga kerja mahir di negara kita. Langkah kerajaan dengan memberikan inisiatif istimewa kepada rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara untuk kembali ke negara ini, saya fikir patut dibincangkan balik.

Setakat ini, tiada statistik jelas mengenai jumlah tenaga kerja mahir Malaysia yang pulang menerusi skim yang telah diberikan oleh kerajaan. Adakah ia memberikan kebaikan? Adakah ia berjaya? 

Ada yang merungut dalam hal ini, masakan tidak, jika mereka yang bekerja di luar bagai ditatang minyak yang penuh ... pulang dan diberi pelbagai insentif. Secara positifnya saya melihat benda ini mungkin boleh menarik tenaga mahir ini kembali ke negara tercinta mereka ini, tetapi pada satu pandangan lain pula ... mengapa tidak diikat hati mereka yang dah ada dalam negara ini?

Kerajaan harus fikir sebab musabab mengapa tenaga mahir ini ke luar negara pada asalnya .... hmm kalau mereka tak berhijrah keluar, tak perlulah nak panggil mereka pulang .. ye tak? Tentu ada yang tak digemari di negara sendiri. Andai persekitaran kerja di negara ini sangat lumayan, tak perlulah mereka 'ditarik' keluar. Mereka ini bukannya lupa akan asal usul, mereka ini bukan tiada jati diri ... tetapi mereka mencari peluang yang lebih baik untuk diri mereka dan keluarga mereka.

Jika peluang dan persekitaran di Malaysia kurang menarik minat tenaga mahir tempatan ini, tentu sekali mereka akan teruja dengan apa yang disediakan kepada mereka di luar. Biarpun terpaksa meninggalkan sanak sedara dan keluarga, tetapi peluang yang ada di luar itu nampaknya lebih lumayan, lebih menjaminkan kehidupan mereka .... masakan mahu menolak? Kucing diberikan ikan ... pasti menolak nasi. :)

Saya fikir apa yang patut dilakukan oleh kerajaan Malaysia adalah memikirkan bagaimana untuk mengikat tenaga mahir ini dari 'lari' ke luar .... bukan 'menarik' kembali mereka yang dah sedia di luar. Baik dijaga mana yang dah 'setia' ini dari mengharapkan yang tak tentu di sana.

20 April 2011

Siapakah Peminat dan Pembaca Nombor Satu Blog Anda?

As-Salam.
Siapa peminat nombor satu blog anda? Siapa pembaca nombor satu blog anda? Kalau tak leh nak jawab .. hmm baik korang berenti berblog sekarang juga! Ini soalan paling mudah. Jika soalan ini pun dah rasa sukar ..... bagaimana nak bertahan dalam dunia blog.

Ada yang berkata nak berblog sampai ke akhirnya. Hmm semangat tu memang hebat. Ada yang nak jadi seorang blogger yang hebat satu masa kelak. Ada tu pulak nak jadikan blog dia antara paling femes dalam dunia blogging Malaysia. Memang visi misi ada... tapi sekali lagi saya tanya ... siapa pembaca nombor satu blog anda? Jika anda tak yakin siapa .. tak kenal siapa ... bagaimana nak berblog lebih jauh? Bagaimana cita2 dan visi serta misi hebat anda? Hmm .. cer fikir sekali lagi.

Platform blog diwujudkan untuk menyatakan pendapat dan luahan peribadi. Masing-masing ada pendapat yang berbeza, tak sama ... walaupun kulit sama kaler, rambut hitam lurus .. tapi bila meluahkan sesuatu perkara dan isu .. tak sama, jadi platform blog merupakan pentas pernyataan pendapat .... secara halus, secara bijak, secara tidak fizikal. Jadi, apabila menyatakan pendapat, sekurang-kurangnya perlu ada keyakinan. Anda mesti ada penyokong anda sendiri, anda mesti ada pembaca nombor satu anda sendiri yang akan backup segala pernyataan anda tadi .. andai anda sendiri tidak tahu ... so bagaimana?


Oklah ... tak tahu jawapan ... cara nak jawab? Biar saya berikan jawapan kepada persoalan di atas. Hmmm paling koman pun .. jadilah diri anda sendiri sebagai peminat nombor satu blog anda. Anda WAJIB baca blog anda setiap hari, setiap entri, setiap pendapat yang anda sendiri luahkan.

Anda perlu yakin apa yang anda ceritakan. Anda mesti rasa seronok tentang cerita yang anda coretkan. Anda perlu ikhlas dan jujur tentang apa yang anda luahkan. Jadi .. dengan menjadi peminat nombor satu blog anda sendiri ... anda boleh pertingkatkan diri anda sendiri ... sebelum anda lihat kesalahan orang lain .. lihat kesalahan diri anda sendiri dulu ... lepas tu .. barulah berkata soal orang lain. :)

Ok .. betul tak jawapan .. atau adakah jawapan ini menjadi jawapan anda juga bila di awal2 dikemukakan soalan tadi? Jika tidak .. fikir kembali .... tak perlu jadikan orang lain menjadi pembaca dan peminat nombor satu .. jika bukan anda menjadi peminat dan pembaca nombor satu blog anda .. siapa lagi? Anda saja yang tahu apa yang tersirat di sebalik tersurat. Tak gitu?

Ingat .. Jadilah Peminat dan Pembaca Nombor Satu Blog Anda .. :) Biar yang lain jadi yang seterusnya ... anda lebih layak ...

Borang Cukai LHDN - Tinggal 10 Hari Sahaja Lagi!


Salam.
Aha .. ehemm .. sapa yang tokey-tokey kedai, sapa ada bisnes perniagaan online, jangan lupa yer .. masukkan pendapatan tu dalam pengiraan untuk cukai..hehehe.. uhh ada yang jeling2 tu kat saya. Bukan apa, ini undang-undang, kalau kita tak patuh undang2, bagaimana kita nak minta orang lain patuhi undang2 juga.

Ada yang kata pada saya, uhh dari bayar ke LHDN baik la bayar zakat, lagi berkat. Hmm ... terserah, apakata buat dua2 ... kan kan .. boleh? Ada sedikit, beri sedikit, ada banyak berilah banyak. Rezeki ini bukan hak mutlak kita .. ada bahagian orang lain tu ... :)

Alhamdullilah, saya baru je selesai bayar tunggakan 2009, time tu saya ada pendapatan tetap, saya dah buat bayaran, saya buat secara ansuran .. aha .. tak tahu? Hmm kalau kita rasa tak mampu nak bayar sekaligus, boleh bayar cukai yang dikenakan tu secara ansuran. Dan buat pengetahuan, cukai LHDN ni ...kalau tak bayar, nanti akan ada interest .. mula2 interest dia sikit .. pastu banyakkkkkk dan berulang2 dari bulan ke bulan .. aha .. sanggup? Nanti dari kena bayar RM100..kena bayar RM10000 ... siyes ni.

Tapi ikut kata kawan saya, kalau kita bayar ikut zakat, kita dah leh dikecualikan dari cukai LHDN ni. Saya belum semak sepenuhnya, tapi boleh dilakukan.

Persahabatan Itu Adalah Satu Anugerah Istimewa

Salam.
Musuh ... sekejap je boleh dicari. Paling senang. Nak buat musuh, kejap2 ni jugak boleh. Tapi nak mencari satu persahabatan ikhlas dan jujur, adalah satu yang sukar. Kadang-kala ada musuh yang bertopengkan persahabatan. Insan begini suka menikam kawan dan sahabat dari belakang.

Jangan dilupa pesan orang tua, Buat Baik Berpada-pada, Buat Jahat Jangan Sekali. Bukan kerana tak mahu memperbanyakkan buat kebaikan kepada orang, tetapi dalam kita berbuat sesuatu kebaikan tu, kita harus sentiasa beringat ..... Rambut Sama Hitam, Hatinya Tak Sapa Yang Tahu.

Walaupun begitu, ibarat kata blogger ini [KLIK SINI], sahabat dan kawan baru silih berganti, kawan lama juga diingati. Bila kawan lama diingati, inilah persahabatan ikhlas yang telah terjalin. Bukan kita bersalaman hari ini, esok ... disapa pun tak melihat muka. Ada .. ada je insan begini. Tak perlulah highlight, sendiri mau ingat. Bukan sebab apa .. cuma hal kecil yang diperbesarkan.

Blogger yang menghargai sahabat. Foto: Miss Nia

Gambar siapakah ini? Inilah gambar kepunyaan seorang blogger yang begitu menghargai persahabatan. Yang sentiasa ingat akan kawan-kawannya. Dia seorang yang menghargai kenangan sesama sahabat. Dan jika anda nak mencari sahabat, sahabat beginilah yang patut anda masukkan dalam senarai.... sebagai sahabat blogger. :) Nak kawan tak? KLIK SINI.

Bila Streamyx Ada Masalah

Salam.
Hmm dekat lebih sehari jugak saya tak buat posting. Apa nak buat, saya bukan pakai laptop ... belum lagi sampai ke tahap itu. Bila pakai desktop ni, tentulah ada kekangan nak berblogging. So, kena hadapi je la. Dalam masa yang sama, saya lak sakit leher ... so macam menghilangkan mood lak. 

Hari ini ...petang ni ..elok jam 430 petang, dalam sibuk2 nak install game Warcraft 3 dalam PC, saya tengok modem/line streamyx saya dah ok balik. Terus online .. hahaha... tak tunggu lama.  Mula sekali buka email ... nampak banyak bebenor komen entri yang masuk ... terima kasih ehh sebab sudi meninggalkan komen dalam entri blog ini.

Actually, semalam ingat nak buat report, tapi bila ingat semalam Perak cuti ... so saya biarkan dulu .. mana tahu kot2 tetiba ok balik line streamyx saya ni. Dan pagi ni .... saya ambik keputusan untuk call TM, jenuh gak cari nombor telefon. Kena guna handphone saya untuk cari no kat yellow pages. :) Hmmm nak kena ingat .. dan dah simpan pun dalam hp, mana tau esok lusa jadi lagi ..leh terus call. Lama gak bergayut ngan mamat yang jawab panggilan saya.

Saya buat panggilan jam 10 pagi, dan saya diingatkan bahawa kerosakan mungkin pulih dalam masa 24 jam. So saya pun tunggu.... :) dan biasalah .. bila menunggu ni .... tapi sekrang dah ok dah. Alhamdulillah.

Oh ya . semalam juga saya dapat satu panggilan telefon meminta saya membuang atau delete satu entri. Menurut yang telefon saya, maklumat yang saya dedahkan itu sepatutnya sulit dan tak boleh publish. Ohh .. hmmm .. saya ok je. Derang minta buang .. saya buang le. Wife saya lak .. cuak2 gitu takut nanti kena saman. 

Yeahh ... dah ada line balikkkkk ...

18 April 2011

Dapatkan Pemeriksaan Gigi Percuma !!

Salam.
Dah lama saya tak buat entri mengenai kempen bermanfaat. So kali ini saya sukacita nak war-warkan mengenai Kempen Kesihatan Mulut 2011 dan bulan April 2011 telah dijadikan Bulan Kesihatan Mulut. Dalam bulan kesihatan mulut ini anda berpeluang mendapatkan rawatan pemeriksaan gigi secara PERCUMA di klinik-klinik terpilih seluruh Malaysia.


Ianya merupakan sebuah kempen anjuran Colgate bersama Persatuan Doktor-doktor Gigi Malaysia. Jadi, jika ada kesempatan, sila dapatkan pemeriksaan percuma yang diberikan. Ia bukan sahaja terbuka buat kanak-kanak tetapi juga orang dewasa.

Klik Sini untuk mengetahui klinik-klinik pergigian di tempat anda yang mengambil bahagian.

Brotherhood is Persahabatan?

Salam.
Apa erti persahabatan? Persahabatan merupakan ikatan ikhlas antara 2 insan, yang memerlukan persefahaman, yang mementingkan kebaikan sesama sendiri. Bagaimana menjadi seorang sahabat yang baik? Antara sifat sahabat yang baik adalah sentiasa mendoakan yang terbaik buat sahabat itu. Cara paling mudah ... ialah dengan memberikan salam setiap kali bertemu dan berjumpa. Tambah lagi, jika disusuli huluran tangan untuk bersalaman .... itu lagi baik ... kerana apabila dua sahabat bertemu, memberikan salam dan berjabat salam .. maka berguguranlah dosa diantara mereka ... ini adalah kemuliaan yang diberikan dalam Islam oleh Allah Taala.

Dalam persahabatan ... semuanya sama .. tak ada sapa yang lebih, tak ada sapa yang kurang. Walau bagaimana tinggi pangkat, walau bagaimana hebat kekayaan si sahabat, ia tidak pernah dijadikan penghalang dalam hubungan persahabatan ini.

Blogger ini ... mementingkan persahabatan ... apa erti persahabatan buat blogger ini ... dia kata ia adalah brotherhood ... apa itu brotherhood? Klik Sini untuk baca apa pendapat blogger ini mengenai persahabatan.

Meh Join Cik Zai Penang Giveaway

Salam.
Ini ada contest erkk giveaway dari seorang blogger, sesapa nak join, leh join tanpa paksaan. ANtara syarat ialah Copy & paste banner di bawah dalam entry & sidebar blog anda dan linkkan sekali ke sini: Cik Zai Penang Giveaway


Senang? Mudah? Hmm ok yer .. selamat mencuba.

*p.s: Saya tak masuk sebab sidebar dah sarat ... :)

Fakta Menarik | 5 Kejadian Gempa | Tsunami Terburuk Dalam Sejarah

As-Salam.
Gempa bumi dan tsunami adalah antara bencana alam yang paling banyak mengorbankan jiwa. Ia merupakan satu bencana berganda kerana melibatkan dua kejadian yang berlaku hampir serentak, iaitu gempa dan seterusnya tsunami.

Tsunami berlaku apabila gempa itu berlaku di perut laut. Gempa itu akan menyebabkan cetusan dan ledakan serta menghasilkan ombak mega yang boleh mencapai ketinggian lebih dari 50 kaki. Tsunami ini sangat dasyat sehingga boleh melenyapkan sebuah bandar pesisir pantai.

Di dalam sejarah terdapat banyak kejadian gempa yang telah berlaku yang kemudiannya menghasilkan tsunami. Kebanyakkan yang mengalami kemusnahan teruk adalah negara-negara pesisir pantai dan juga kepulauan. Banyak nyawa telah terkorban akibat tsunami yang melanda.

Negara kita juga pernah mengalami kejadian tsunami. Walaupun kejadian gempa itu berlaku beribu kilometer jauhnya, namun ia tetap membawa bahana kemusnahan kepada pesisir pantai kita. Ada yang terkorban dan ramai yang telah kemusnahan harta benda.

Beriut diberikan 5 Kejadian Gempa-Tsunami Paling Buruk pernah berlaku sepanjang zaman, dan terbaru adalah kejadian gempa dan tsunami yang berlaku di utara Jepun.

5 Kejadian Gempa-Tsunami Terburuk Dalam Sejarah
  1. Gempa Bumi dan Tsunami Lautan Hindi (2004): Inilah kejadian gempa dan tsunami yang paling buruk dalam sejarah manusia. Gempa yang berlaku di dalam Lautan Hindi ini telah berlaku pada pada 26 Disember 2004 di pantai barat Sumatera, Indonesia. Magnitude yang dicatatkan antara yang tertinggi iaitu 9.1-9.3 Richter. Kekuatan gempa ini menyamai dengan kuasa yang dilepaskan oleh 23,000 bom atom Hiroshima, yang menyebabkan tsunami melanda.  Tsunami yang berlaku telah melibatkan lebih dari 11 negara pesisir pantai, dan gempa ini menghasilkan tsunami setinggi 100 kaki. Kejadian dasyat ini telah mengorban lebih dari 230,000 orang.
  2. Gempa dan Tsunami Lisbon (1755): Berlaku pada 1 November, 1755, di tengah-tengah Lautan Atlantik yang telah melumpuhkan Lisbon, Portugal. Para pengkaji berpendapat ia mungkin berpunca dari gegaran bermagnitud 9.0 Richter. Dianggarkan 10,000 terkorban dalam bencana Tsunami yang berlaku akibat gempa ini.
  3. Arica Tsunami (1868): Pada 16 Ogos, 1868, satu gegaran bermagnitud 8.5 Richter telah berlaku di sempadan Peru-Chile, yang menyebabkan bandar Arica mengalami kemusnahan yang teruk. 90 kaki trans-Pacific tsunami telah terbentuk akibat dari gempa ini dan diberitakan sebanyak 25,000 orang terkorban.
  4. Gempa dan Tsunami Messina (1908): Ianya telah berlaku pada 28 Disember, 1908, satu gempa berukuran 7.5 telah berlaku di luar pesisir Messina, Itali, menghasilkan tsunami setinggi 40 kaki. Seramai 200,000 orang terkorban dan membuatkan populasi bandar itu hampir lenyap.
  5. Gempa dan Tsunami Sendai (2011) : Berlaku di Lautan Pasifik, berdekatan Timur Laut Jepun pada 11 Mac, 2011. Gegaran bermagnitud antara 8.9-9.0 direkodkan, gempa itu menghasilkan tsunami setinggi 33 kaki. Gempa dan tsunami ini telah mengakibatkan banyak kehilangan harta benda dan kemusnahan. Ia juga melibatkan kerosakkan teruk pada 2 loji nuklear Jepun. National Police Agency di Jepun telah mengesahkan sebanyak 2,414 telah terkorban dan beribu lagi masih lagi hilang.

Sumber: http://toptenz.net

    17 April 2011

    Cendawan Busut Sukar Ditemui

    As-Salam.
    Lama tak makan Cendawan Busut ni. Lagipun ia merupakan cendawan yang susah ditemui, sebab ia bermusim dan ia tumbuh pun di tempat2 tertentu. Lagi satu, ia belum dapat lagi ditanam, yang ada dikomersilkan dari sumber liar.

    Cendawan Busut. Foto: NINOZ
    Masa zaman kecik-kecik dulu, memang senang la nak dapat. Sebabnya kawasan rumah mak ngah saya dikeliling pokok getah, di mana ada pokok getah yang tumbang dan dekat dengan busut ... leh la jumpa ia tumbuh selepas hujan di malam harinya. Tapi sekarang tidak lagi sebab busut dah tak ada. Kawasan rumah saya (kampung) pun pernah ditumbuhi cendawan busut ni ...

    Tumbuhnya cendawan ini dikaitkan dengan kemunculan kelkatu, kalau ada kelkatu pada malam tatkala hujan tu ... pasti esok akan ada cendawan jenis ini yang tumbuh. Kalau rajin boleh la cari.

    Cendawan Busut memanjang. Foto: NINOZ


    Tancho, Poken dan Brylcream - Pilihan Terbaik Zaman Remaja 80an

    Salam.
    Teringat zaman muda-muda .... teringat zaman remaja ... teringat zaman sekolah menengah .... 3 jenama di atas merupakan jenama yang sangat glamour, malah terkait dengan keunggulan fesyen semasa ketika itu. Zaman saya maksudkan ini ialah sekitar tahun 80an. Jenama ini memang jenama terkenal .... jenama yang meramoskan rambut2 ketika itu, yang membuatkan rambut keras kejung, yang membuatkan rambut nampak hitam berkilat.

    Brylcream memang sampai sekarang antara jenama kukuh dalam penggayaan rambut, sampai sekarang ia tetap menjadi antara pilihan utama, berbeza dengan 2 jenama yang lain, tancho dan poken. Tancho masih lagi dapat diperolehi di kedai-kedai runcit biasa, namun poken ... agak sukar ... ntah ada ntah tidak lagi.

    Poken dan Tancho merupakan produk berasaskan minyak sayuran, bau dia juga bagi sesetengah orang agak tidak menyenangkan ... bau ala2 rumput gitu. Tapi kalau pakai ... memang rambut nampak berkilat ler .... 

    Kenapa jenama ini agak femes dulu .... terutama poken dan tancho? Sebabnya ... dua jenama ini adalah jenama yang boleh dimiliki atau dengan kata lain .. murah .... bagi mereka yang sekolah asrama penuh .. dua jenama ini memang jadi tarikan ler ... kalau ada duit lebih skit barulah beli brylcream. Lagipun ia pekat, skit je sental dah leh buat rambut kemas rapi .. rambut panjang pun leh sorok ... so memang jadi pilihan la bagi geng2 GQ ketika itu.

    Kalau tak pernah tengok rupanya ... di sini saya berikan gambar .. hmm pernah tengok tak?


    Jangan Komen Entri Berat Jika Anda Tiada Fakta dan Bukti

    As-Salam.
    Bila berblogwalking ... pastu anda akan terjumpa dengan blog2 yang berat. Berat di sini dimaksudkan bukan kadar loading yang sangat perlahan, tetapi mengenai isi entri dalam blog berkenaan. Saya sering sahaja terjumpa sebab kaedah saya berblogwalking atau bloghopping ni pelbagai. Bukan setakat blog2 yang ada dalam bloglist Bangku Kosong, bukan hanya blog2 followers Bangku Kosong, lebih ... lebih dari itu. Tak terikat dengan GengBlogger semata ataupun Sahabat Blogger....saya merayau merata.

    Selalunya kalau kita berada dalam blog yang mengandungi pembacaan berat, seperti soal agama, soal akidah, isu politik, isu semasa dan lain-lain, menjadi silent reader adalah yang terbaek. Ia boleh mengelakkan kita dari terjebak dalam isu yang dibincangkan. Baca boleh ... nak komen .. hmm baik fikir masak2.

    Kalau kita tak punyai cukup info dan maklumat, kurang pula pengalaman dan juga ilmu .... bak kata orang tua2 .. lautan dalam jangan diduga ... jadi, saya sarankan elak dari berikan komen. Kecualilah .. aha .. ada kecualinya, jika anda tahu dan jika ada bukti, dan anda yakin dengan info dan maklumat yang anda ada .. bolehlah anda berikan komen dan pendapat.

    Dalam ruangan komen .... tiada yang jadi hakim. Berdebat la panjang mana pun, keputusannya tak diketahui ... akhirnya kesamaran juga yang menjelma...lagi banyak tanda tanya adalah. Lain kalau kita berdebat secara terbuka, macam zaman sekolah2 dulu, ada debat .. ada perbahasan. Ingat pertandingan debat? Hmmm diberi satu tajuk, buat reasearch secukupnya, dah ada bukti, dah ada fakta baru leh lawan .. baru leh komen....baru leh berbahas. Isu besar, isu sensitif .. mesti nak kena ada bakup yang mantap, bukan takat baca dari internet, bukan takat baca di ruangan forum .. ia perlu lebih dari itu.

    Jadi, sekadar memberikan ingatan buat saya dan juga anda ...bila anda melangkah masuk ke blog2 yang punyai entri berat, pengisian yang memerlukan banyak pemahaman, jangan memberikan komen yang tidak ilmiah ... atau semborono .... sebab ia pasti akan menjerat diri sendiri. Saya syorkan lebih baik anda jadi silent reader. Itu lebih baik.

    Pendapat anda berlainan dengan saya? Sila nyatakan.

    16 April 2011

    Jualan Gudang - Berbelanja Cara Jimat

    Salam.
    Petang tadi saya dan famili pergi jualan gudang. Best. Jualan gudang kasut Pallas ... sempat gak la beli beberapa kasut ... dan banyaknya adalah kasut sekolah Amri. Kami dapat 3 kasut sekolah Amri, 1 kasut raya Amri, 1 kasut Maira dan 1 kasut untuk mak saya .... semuanya RM37. Sernok ... leh dapat banyak kasut bawah RM50!

    Kalau beli kat kedai ni ... mau capai RM100 ni, kami tengok tag harga lama ... ada yang sampai RM30 sepasang .... tapi ini .. leh dapat sampai 3 pasang kasut .... jimat gitu.

    Kami memang suka pergi jualan gudang. Time sebelum saya dan isteri masih belum lagi hilang merah inai di jari, memang kami layan jualan gudang sampai ke KL, dan memang tak mengecewakan. Kalau korang ada kesempatan dapat tahu akan jualan gudang, jangan lepaskan peluang untuk pergi. 

    Jualan gudang memang berbaloi-baloi tetapi kena ambik masa sikit untuk tengok barang yang dijual sebab selalunya barang yang dijual ini kadangkala ada default dia ... mungkin corak dia senget ke .. kotor skit ke ... jahitan tak kemas ke .. namun bagi pakaian, it's still wearable. 

    Kalau produk2 yang berkaitan benda makan, kena tengok tarikh luput. Selalunya bila dekat dengan tarikh luput, produk2 berkenaan akan murah - errr belum pernah lagi pergi jualan gudang makanan - ehh ada ke?

    Kalau produk2 perabut, macam saya pernah ceritakan dulu, selalunya ia akan berkaitan pembuatannya, mungkin terdapat garisan gores2 ke ... cat  tak betul ke atau kaki bangku tu tak sama saiz. Ada juga perabut kami yang kami beli dari jualan gudang, setakat ini kami puas hati dan masih lagi tak tukar2. Bayangkan .. meja makan kami beli RM399 untuk 6 orang .. murah tak?

    Berbelanja cara jimat boleh saja, cuma kena rajin. Dengan sedikit usaha, anda akan dapat benda atau barang jauh lebih murah dari biasa.

    15 Tips Dari Blogger Untuk Buffered Earnings Nuffnang

    As-Salam.
    Ada sesiapa yang masih mencari tips tentang bagaimana nak dapatkan Buffered Earnings dari Nuffnang tak? Kalau ada, saya nak kongsi ni .. nak nak?

    Tapi sebelum tu, pastikan dulu anda seorang blogger baru, followers pun kurang ... boleh cuba cara dan teknik diberikan. Kebanyakkan tips yang diberikan telahpun diberikan sebelum ini samada oleh saya mahupun blogger2 lain. Terpulang kepada anda nak mencubanya tau tidak.

    Ada lebih 15 tips yang diberikan .. wow ..banyakkan? Hmm ... tengok2 semuanya boleh .... jika nak tahu ... silalah baca di sini: Cara Mendapatkan Buffered Earnings Dari Nuffnang

    Terima kasih buat empunya entri yang sudi berkongsi pengalamannya dan kepakarannya. Anda tak teringin? Dah letak iklan Nuffnang tu ... baik letak di tempat sepatutnya, dan memastikan ia benar2 menjana pendapatan buat anda ... letak tapi tak dapat apa2 .. hmm kan buat berat je blog ..kan kan .. jangan ikut saya .. saya letak sebab suka ia berada dalam blog Bangku Kosong ni .. ia gerak2 ..buat cam blog saya ni nampak menarik dan dinamik .. hehehee...

    Erkkk ..kalau nak klik iklan saya pun ... ok gak ..leh saya beli hosting nanti. ...ngeeee ...


    Saya Tersentuh Dengan Blog Ini


    Salam.
    Saya agak terpanggil sebenarnya, tetapi saya tak tahu macam mana nak meluahkan. Hati saya agak tersentuh. Anda lihat gambar anak kecil di atas .... pilu saya. Anda? Blog ni mungkin baru, tetapi bila tengok profile tu ... macam dah lama je berblog. Hanya tuan punya badan yang tahu. Saya tergerak hati nak klik ... dan saya klik ... saya dapat blog ni ... baru ada dua orang follower ... entri? Hmm ... baru dua ... dan entri pertamanya:

    ..di sini, aku lepaskan 1 keluhan. terlalu berat tuk kubawa ke mana2 ingin berhenti tp nafas masih ada..

    Macam ada sesuatu yang cuba diluahkan oleh blogger ini. Jika anda sudi, singgah dan berikan kata-kata semangat buat si ibu ini.

    Klik Sini ... tunjukkan bahawa blogger ada hati dan perasaan .... dan kami sedia berkongsi...

    Pink Tidak Sesuai Buat Blogger Lelaki - Kata Blogger Wanita

    Salam.
    Lagi pengakuan .... hmm betul hanya perempuan sahaja yang layak pakai pink untuk blog mereka ... tapi saya ok je pink tu ..nampak tak kaler pink saya pakai dalam blog ni .. aha ..tak nampak? Ishh cer adjust kaler PC korang .. uhh kronik tu. Siapa blogger yang sekata dengan saya? KLIK SINI. Oh ya .. dia juga kata menerusi entrinya, kaum perempuan lebih suka cerita kisah orang lain dari cerita diri sendiri ..hmmm .... ye kot.

    Blogger ni tulis ini dalam blognya yang sedang dibaikpulih .. sempat lagi tu .. hehehe, apa kata blogger nih:

    kalau blogger lain macam student mesti dia citer pasal sekolah lah..main cinta lah adehhh tayang pakwelah kan kan....kalau yang jenis universal tu best..aku memang suke..ini perempuan matang lah...dia boleh masuk dalam alam rumahtangga, masuk alam kaunseling dan mcam2 alam lagilah...perempuan macam ni senang nak get along...dia bukan jenis emo2 tak tentu pasal...sikit2 sentap sikit2 sentap..adehhhh

    Nak tahu lagi? KLIK SINI.

    Hah.. blogger ni kata blogger wanita istimewa skit dari kaum adam sebab blogger wanita lebih suka blogwalking, lebih suka follow-mollow dan yang paling rajin komen entri blog orang lain. Ini bukan pendapat saya, tetapi pendapat dari seorang blogger wanita ... agak2 korang yang tak berapa setuju ..jangan komen sini lak ..baca dulu apa kata dia .. dan komen le kat blog dia ehh ... KLIK SINI.

    Ye la kot .. nampaknya dalam ruangan komen saya pun banyak komen datang dari wanita ... hmm ... saya tahu ada je pembaca lelaki ... lelaki ni akan berkata bila perlu je ..kan kan .... agak2 macam benda tu orang lain leh pikir sendiri .. so tak ada la nak kata apa ... :)

    Banyak Sebab Kenapa Wanita Berblog

    Salam.
    Sakit tengkuk ni .. adeh ... salah tido kot tadi. Kalau ikut mak saya, nak kena hempuk dengan bantal 3 kali pastu bantal tu nak kena jemur. Dah kena urut dah ... mula ngan mak ..pastu ngan bini .. huhuhuhu.... uh anak makkk .. hahahaha.... ohh saya dah lama tak ngurut orang .. dulu time sekolah2 dulu, saya rajin la ... then kalau kat umah sebelum kawin dulu, sayalah tukang urut ..... mak saya siap jaja nama saya kata saya ni pandai urut ... hahaha... uhh lau tak jadi tukang urut la saya. :P

    Ok .... dalam tegak2 kepala saya ngadap pc ni, saya tak lupa tentang segmen saya petang tadi, dah tutup pintu dah segmen tu, segmen tentang apa? Hmm tentang blogger wanita ... erkkk atau lebih gelemernya .. pasal blogger feminin.

    Hmm ... saya tertarik dengan kata-kata blogger ini: Bf dia kata ... blogger ni tak ada kawan .. erkkk ye ke? Tak ada kawan .... hidup sorang2 depan PC ..  tapi apa kata blogger ni? Nak baca? Nanti singgah blog dia ehh .. tapi bukan itu sahaja ... dan menariknya dia ada kata dia kenal dan tahu sambal cewok disebabkan oleh blog... haa ... tu bukti nyata .. blog penuh info. Baca blog dari benda tak tahu jadi tahu ..  kan kan ... meh baca blog dia: KLIK SINI.

    Uhh ini memang kaki blog ... mana taknya ... layan blogging sampai kematu jari .. hahahha... mentang2 la kaum2 adam pi menunaikan tanggungjawab .... kaum wanita layan blog .. itu kata blogger ni ler ... hmmm ada betul tu .. nak baca lagi? KLIK SINI.

    Rata-rata blogger wanita terutama yang dah kawin, yang dah ada anak mesti akan penuhkan entri dengan cerita pasal keluarga. Kalau baru dapat baby sulong .. dari kisah anak tu lahir sampai la dah leh bukak blog mak dia ... semua ada dalam blog wanita. Ini pendapat saya ... dan blogger ini pun bersetuju nampaknya .. sebab itu yang dikatakan menerusi entri ini: KLIK SINI.

    Berblog pun boleh menghilangkan rasa sunyi kaum wanita .. ehh ye ke? Hmm ini punya statement .... saya agak kurang pasti tapi blogger sorang ni kata begitu ... benar ke? Mungkin la kot .. lagi2 time waktu suami outstation ... atau kena kerja lebih masa (buat yang dah kawin), leh la layan blog kan kan .. tak ada la buat benda yang mencurigakan. Bagi yang belum kawin ... memalam leh la berblog .. kan kan .. tak yah nak gi joget2 tu ... huhuhuhu .. siapa blogger nih? KLIK SINI

    Hmm nampaknya banyak gak pendapat derang ni .. tak sangka ehh .. nanti saya bongkarkan lagi ... tunggu.


    Iklan Tudung oleh:

    Dapatkan tudung eksklusif secara online. Klik Sini.

    15 April 2011

    Kelebihan Blogger Wanita Dari Lelaki - Kata Mereka

    Salam.
    Bila bercakap mengenai kelebihan wanita dalam berblogging, pasti yang akan meluap2 memberikan pendapat adalah wanita ... lagipun apa yang saya nampak .. blogger wanita yang lebih ramai ... betul ke? Nak tunjuk statistik .. dah cari ... tak ada pula yang leh nampak mengesankan. Apa yang boleh dibuat hanyalah andaian .... tapi tak semestinya lelaki tak bijak dalam berblogging ... cuba taip guna search engine ..pasti blog2 yang teratas diungguli oleh blogger lelaki. :)

    Namun, jangan dinafikan blogger-blogger wanita telah mewarnakan dunia blogging dengan segala macam kaler - dan bukan pink semata. Isu mereka .... kebanyakkan isu yang bukan isu ... lebih kepada pernyataan isi hati dan perasaan.... lebih manis ... lebih kasih sayang gitu. 

    Meh lihat apa yang mereka tulis tentang blog dan isi entri mereka. Semuanya bagi saya benar belaka, dan itulah yang saya dapati bila menjenguk ke blog2 wanita.

    • Bila blogger wanita tulis jiwang ... takkan ada isu, kalau blogger lelaki buat entri jiwang ... mesti kena cop jiwang karat ...hahahaha betullah kata blogger ni. Saya setuju. Seterusnya .... KLIK SINI
    • Bercerita pasal pakwe adalah priority tertinggi untuk blogger ni bercerita dalam blognya. Hmmm saya nampak ramai blogger remaja perempuan memang menjurus kepada entri2 begini. Seterusnya .... KLIK SINI
    • Uhhh blogger ni siap bagi 3 sebab mengapa blogger wanita lebih baik dari blogger lelaki, yang saya tak tahan tu ... pasal kaler pink ..ehh ye ke tak ada blogger lelaki guna pink untuk tema blognya? Ada je kan kan ...? Dan erkk rupanya kaki buli lelaki blogger ni. Seterusnya .... KLIK SINI
    • Semuanya dek kerana kasih sayang. Dengan kasih sayang blogger ini menjadikan ia inspirasi dalam penulisan entrinya. Bagus kan? Mengapa nak tulis entri hasut2 penuh hasad, entri kasih sayang camni .... uhh best ..damai je ...pasti aman dunia blog. Tak gitu? Seterusnya .... KLIK SINI

    Sanggupkan Anda Nampak Trendy Dengan Kasut Ini?

    Salam.
    Kepada sesapa yang pernah baca entri ini [Geli Ahhh Dengan Kasut Ini] tentu masih ingat kan ... dan kali ini saya berikan entri susulan .. aha ... berani ke tak nak pakai kasut2 yang dah terlebih trendy ni .. berani?


    Kasut Transformers?

    Kasut diperbuat dari rumput.

    Penuh trendy?

    Boleh mendengar muzik/CD dengan kasut?

    Kasut berladam.
    Mungkin kasut2 di atas boleh kot kalau nak pakai .. sesekali nampak cam canggih dan moden .. hehehe.. tapi meh tengok yang ini pulak .. ada berani? Saya .. uhhh tengok pun dah jauh hati ... nak pegang? Ishh .. fikir .... fikir banyak kali ..  anda?

    Jangan Lepaskan Tanggungjawab Mendidik Anak Pada Pengasuh

    Seawal setahun, anak-anak perlu belajar mengenali kehidupan yang lain. Foto: Lensahasrul
    Salam.
    Wahai para ibu bapa, kalau boleh ..... janganlah diberikan tanggungjawab mendidik anak-anak kepada orang lain terutama pengasuh. Anda sebagai ibu dan ayah, sebagai penerima doa2 anak2 anda nanti, mengapa ditinggalkan tanggunjawab ini?

    Ya, saya faham akan kesibukkan ketika bekerja tetapi sebolehnya cubalah dengan sedaya upayanya meluangkan masa dalam sehari untuk memberikan perhatian kepada anak-anak anda. Kita sering dambakan yang terbaik buat anak-anak tetapi kita sendiri tidak mahu dan sering mengalah dalam memberikan yang terbaik buat mereka. Adakah anda fikir membiarkan diri mereka membesar dengan pengasuh akan menjadikan mereka terbaik buat diri anda?

    Dalam masa enam tahun pertama, perlu kita ingat bahawa waktu begini amat penting buat anak diterapkan dengan nilai2 baik. Adakah kita alert yang anak-anak kita itu diasuh bagaimana? Nilai bagaimana yang diterapkan kepada mereka? Di waktu enam bulan pertama ini, anak-anak perlu belajar untuk menerima dan menolak sesuatu, belajar untuk cuba berdikari, belajar untuk memahami baik dan buruk. Mereka perlu belajar untuk berdisiplin. Perlu belajar banyak perkara asas untuk hidup. Dan anda perlu menjadi contoh buat mereka, bukan pengasuh mereka.

    Menerapkan nilai-nilai berlandaskan agama adalah penting. Foto: Lensahasrul
    Dan ketika umurnya sudah menjejak dan melepasi enam tahun, inilah masa diperkenalkan dengan perkara-perkara yang lebih advance skit, contohnya bagaimana nak menilai wang ringgit, bagaimana nak bertindak sebagai abang atau adik, bagaimana cara belajar, apa itu agama dan sebagainya. Siapa yang paling layak jika bukan ibu dan bapa dalam proses didikan ini.

    5 Pedoman Buat Si Ayah Mendidik Anak

    Salam.
    Dalam soal mendidik anak-anak, ianya bukan tugas isteri atau ibu semata-mata. Ia merupakan tugas bersama. Ayah juga perlu ambil bahagian secara aktif dalam memberikan pendidikan tidak formal kepada anak. Sering yang kita nampak, peranan ayah ini muncul bila tiba bab menghukum, ibarat macam hakim di dalam rumah. 

    Walaupun ketua keluarga itu adalah suami atau ayah, ini bukan bermakna ayah itu raja. Merasa diri seperti seorang raja sampai semua tugas hanya dibuat di hujung lidah - yakni hanya reti memberi arahan itu dan ini. Si ayah perlu ubah sikap, perlu lebih proaktif dalam memastikan keluarga pimpinannya menjadi keluarga yang harmoni, beradab dan memenuhi tuntutan agama dan budaya.

    Apakah peranan yang perlu dimainkan oleh seorang ayah? Adakah hanya menjadi imam ketika sholat berjamaah? Adakah sebagai seorang penjatuh hukuman ketika anak-anak melakukan kesalahan? Ia lebih dari itu.

    Di sini saya berikan 5 Pedoman Bagi Si Ayah Mendidik Anak.

    1. Sentiasa Berkomunikasi
    Komunikasi dengan si anak sebenarnya bermula sejak dalam kandungan lagi. Berbicaralah dengan anak anda ketika masih lagi berada di dalam rahim isteri anda. Anda boleh bercerita, boleh membacakan ayat suci Al-Quran, boleh bertanya khabar dan bergurau senda. Tindakan ini didapati boleh mempertajamkan kebolehan anak anda nanti. 

    Sentiasa bersembang dengan anak anda walaupun mereka tak pandai lagi berkata-kata. Foto: Lensahasrul
    Bila dah lahir, dah cukup sifat segala, ajaklah anak anda berbual atau bertutur, mereka pasti akan mendengar walaupun sedikit. Menurut sebuah study dalam Journal of Applied Developmental Psychology, ayah memiliki impak yang lebih besar terhadap perkembangan bahasa dan pertuturan anak-anak pada usia 3 tahun dibandingkan yang dilakukan si ibu. Gunakan kata-kata yang bersemangat , walaupun anak anda tidak begitu memahami. Berikan mereka pujian atas pencapaian yang mereka lakukan, walaupun ia sekecil meletakkan barang ke tempatnya.

    Penghargaan Malam Jumaat Buat Follower Siri Akhir

    Salam.
    Entri penghargaan terakhir untuk malam ni .. erkk pagi ni .. erkkk ishh dah pening dah ... dan kali ini saya nak tampilkan blog2 yang perghhh ... ada yang boleh buat meremang bulu roma .... ada blog tu plakk... so swetttt ... ada tu yang fuhhh ..memang gambar2 dia terbaek la ... dan tak sangka pula blogger ni akan muncul di TV tak lama lagi .. aha .. siapakah mereka tu .. anda sendiri bakal ketahui di pengakhiran entri penghargaan ini.

    Blog2 mereka ni memang berbeza la antara satu sama lain, ada tu dok penuh dengan video je .. tapi bukan video lucah .. bukan bukan .... video yang pasti akan membuatkan anda mengisafi diri. Pastu ada satu blog tu .. waaaa .... perghh gambo durian yang ishh ... saya tengok pun rasa cam nak gi keluar cari durian... siap ada ABC tuhh ... tengok gambo pun jadi.

    Ada blog tu simple je tapi pengisiannya ... hmmm .... leh jadi ustazah ni ...bukan nak perli, nak tahu lepas ni jangan lupa terjah blog tu yer. Lagi satu .... blog tu ada gambo kucing cumel2 .. secumel tuan punya blog .... huhuhu.... ok ok .. dah dah ..... citer panjang2 pun bukan korang baca .. kan kan .. hehehe .. :P

    Ok jom serbu dan layan .... klik gambar2 tu untuk tahu blog siapa ... blog yang macam mana ... :) okiess... 


    Penghargaan Malam Jumaat Buat Follower Siri 4

    Salam.
    Kalau tidak kerana followers yang ada, tentu rasa macam lesu je .. kan kan? Lagi ramai yang sudi jadi follower, makin rasa terkinja2 nak update sebabnya ...tentulah si follower tu rasa nak baca entri terbaru .. mana tahu kot2 kuar macam entri ini ... haa...

    Saya bukanlah nak 'angkat-angkat' diri sendiri ataupun follower Bangku Kosong, tapi sesekali buat entri menghargai mereka apa salahnya kan.... kalau tak suka tak apalah ... nanti leh pula saya paparkan blog anda pula ... haaa ... time tu agak2 suka tak .. time saya ada follower 8 juta orang ... uhhh 8 juta .. uhh berangan je lebih ni ... 8 juta nampak blog anda .... dan cuba bayangkan .. 8 juta tu ... 4 juta klik ke blog anda .. free dapat trafik 4 juta .. uhhh berbaloi tak?

    Jadi, dalam masa yang ada .. kesempatan yang ada .. tak salah pun buat entri sebegini, mungkin ada yang anggap ini hanyalah entri sampah semata, tapi tidak saya, dan tidak juga buat mereka yang follow dan terpampang di sini .... cer masuk suratkhabar .. camna rasa? Rasa dihargai tak? Tak nak dihargai ke? Uhh tipulah kalau tak ada rasa sekelumit pun....

    Ok, entri ini adalah untuk menghargai mereka yang dah lama follow blog Bangku Kosong, ada tu blognya baru setahun jagung, entri pun tak sampai sepuloh .... erkkk baru 2 je pun ... follower .. hmm faham2 ler ...  meh meh kita support rakan-rakan yang baru berjinak dalam dunia blog. Beri semangat skit, tak perlu ampu, tak perlu puji .. cuma berikan salam atau ucap hai .. dan berikan tanda senyuman .. senyuuman tu kan sedekah (walhal leh je klik iklan tu .. hehehehe).

    Klik gambo2 tu untuk ke blog mereka ..... :) 

    Penghargaan Malam Jumaat Buat Follower Siri 3

    Salam.
    Sapa lagi? Hmmm ... tadi asyik blog-blog anak dara je .. nih ... bukti saya pun layan blog jejaka-jejaka .. ohh i'm not gay ok .. i'm not ok with gay. :) Oppss ... jangan ... mohon perlindungan Tuhan agar dijauhi dari perkara seperti ini.

    So, siapa .... blog siapa yang saya nak berikan penghargaan di malam jumaat ini? Ini dia ... blog dari dua jejaka ... ensem ke tak .. jangan tanya saya .... tanya derang ....


    Dan ini link ke blog2 yang dipaparkan:

    Ok .. selamat terjah mereka dan salam2 kenalan yer ....

    Penghargaan Malam Jumaat Buat Follower Siri 2

    Salam.
    Hasil pengeledahan .... terus-terusan saya terjah blog-blog followers, masuk diam2 je .. tak kabo ... mana ada entri yang nampak cam saya leh komen .. saya pun komen ler ... saya tak tahu ler samada derang tahu saya paparkan blog derang ni .. tapi biarlah derang tak tahu ..kasik surpriseeeee ...

    Ginilah bila saya kering idea, bukan tak ada entri yang boleh saya publish ... cuma malam ni rasa macam nak kasik penghargaan buat mereka .... tanpa perlu buat apa2 segmen ... 

    Ok saya dah jenguk blog ni ... korang nak jenguk tak? Meh la ... ala ...blogger baru gak cam korang .. hehehee.. erkk macam saya.

    Blog yang dimaksudkan dan terpilih memalam ni adalah best moments in my life dan ini tulisan saya



    Penghargaan Malam Jumaat Buat Follower Siri 1

    Salam.
    Malam ni, saya banyak blogwalking je .. singgah2 tengok blog-blog kawan-kawan, terutama yang baru jadi follower Bangku Kosong. Lama dah tak buat gini, selalunya saya akan blogwalking yang ada dalam bloglist saya jer, tapi malam ni, saya rajinkan diri jenguk blog mereka yang selama ini berada di belakang tabir.

    Dan antara ramai tu ... saya berpeluang ke blog-blog ini:



    Terima kasih kerana sering ke sini. :)

    Header Kembali Tukar Hitam ... Sesuai Dengan Tuannya ..

    Salam.
    Akhirnya blog saya kembali 'gelita'. Rasa tak puas hati sebenarnya .. tapi tak apalah .. biarlah dulu dengan header ni ..... adehh dah berapa banyak kali mau tukar header la ... ishhh ... saja seronok2 di blog sendiri .... nak mintak korang untuk tukarkan? Erkk .... ishh baik buat sendiri .. puas atau tak puas hati sendiri yang komen diri sendiri ... tak babitkan orang lain.
    So, inilah header baru blog BANGKU KOSONG. Hitam je kaler .... ada sahabat yang minta letak kaler2 skit kasik meriah .. mula2 tu ada gak rasa nak letak kaler2 ... tapi hmmm nantilah .. tunggu dua tiga bulan lagi, kasik warna warni skit .. boleh? Uhhh tukar lagi ...

    Laaa .. kan ke bangku ... kena la tukar ... kasik fabrik menawan, sesekali nak gak tukar2 macam hari raya, tukar langsir baru, kusyen baru, tikar baru, permaidani baru .. bini baru .. opsss .. uhh lupa lak malam ni malam jumaat .. hahahaha... adehhh ... ok ok. Semua nak tukar .. kalau larat buat, tak larat jangan .. nanti lari semua setting ... naya je.

    Ok la kot ehh ..hitam camni ... hmmm agak2 esok rasa tetiba tak puas hati ... uhh ...

    14 April 2011

    Panduan Menulis Blog | Bagaimana Saya Buat Header Bangku Kosong

    As-Salam.
    Ada yang tanya bagaimana nak buat header tu center ... erkk ohh saya dah tukar header .. hehehe... buat kejap je .. idea ekpress .... carik gambo bangku .. sib baik ada ... so tu ... ok ke tak? Hmm ok berbalik pada soalan, bagaimana nak buat header tu nampak center .... first sekali anda kena tgk template apa yang anda gunakan. Dari template tu ... anda kena tengok adjustment width .. macam saya .. blog ini width penuh adalah 1000 pixels. Jadi gambar header tu paling tidak mesti 1000 pixels dari segi panjangnya .. lebar tu ... selalunya auto adjst.

    Saya selalu gunakan 2 software simple untuk buat header ... mula2 menggunakan picasa software yang anda boleh download secara percuma. Tak ada pun ok, kalau ada CS3 lagi bagus. Dengan menggunakan picasa saya cropkan gambar saya .... dan saya buatkan ia memanjang .... time ni saya tak setkan lagi pixel 1000, supaya nanti gambarnya tak nampak pecah atau blur.

    Dah siap seperti ini (saiz asal gambar ni lepas sedikit editing guna Picasa/CS3 - 2000 pixels):


    Kemudian, saya akan upload ke piknic, satu lagi software secara online bagi menambah perisa pada gambar saya tadi. Saya akan buatkan text dan beberapa benda lain untuk tweak gambar tersebut.

    Dalam piknic ni ada macam2 ... ada tulisan2 yang memang awesome untuk dipadankan dengan gambar anda yang dah upload tu. Guna kekreatifan anda.

    Dah siap .. akan berupa macam ni, saiz masih lagi 2000 pixels.


    Dan lepas tu .... samada anda save ke dalam PC anda atau anda boleh terus resize gambar tu ke saiz yang sesuai bagi header blog anda. Bagaimana nak tahu sesuai ke tidak, anda boleh check di sini:


    Macam saya, dia tulis tu size akan dikecilkan jadi 980 pixels ... so saya buat dan kecilkan header saya dengan gunakan aplikasi picasa/picnik untuk kecilkan saiz jadi 1000 pixels. Kira leh ngam  .. tak terlalu besar atau kecil. 

    Jika saiz yang dimaksudkan kat situ 780 pixels, anda kecilkan gambar anda ke 800 pixels. Ngam la kan? Besar sangat dia akan terkeluar .. kalau kecil sangat dia akan jadi header kecikkk lak ... 

    Dah resize .. anda pun upload la untuk gantikan header anda. 

    Selamat mencuba.
    Copyright 2010-2014 HASRULHASSAN.COM™. Originally by Templateism | Memberi Untuk Bermanfaat | Read Disclaimer