Jana Income Online Menerusi Affiliate
Giveaway Best Malaysian Food

20 April 2011

Siapakah Peminat dan Pembaca Nombor Satu Blog Anda?

As-Salam.
Siapa peminat nombor satu blog anda? Siapa pembaca nombor satu blog anda? Kalau tak leh nak jawab .. hmm baik korang berenti berblog sekarang juga! Ini soalan paling mudah. Jika soalan ini pun dah rasa sukar ..... bagaimana nak bertahan dalam dunia blog.

Ada yang berkata nak berblog sampai ke akhirnya. Hmm semangat tu memang hebat. Ada yang nak jadi seorang blogger yang hebat satu masa kelak. Ada tu pulak nak jadikan blog dia antara paling femes dalam dunia blogging Malaysia. Memang visi misi ada... tapi sekali lagi saya tanya ... siapa pembaca nombor satu blog anda? Jika anda tak yakin siapa .. tak kenal siapa ... bagaimana nak berblog lebih jauh? Bagaimana cita2 dan visi serta misi hebat anda? Hmm .. cer fikir sekali lagi.

Platform blog diwujudkan untuk menyatakan pendapat dan luahan peribadi. Masing-masing ada pendapat yang berbeza, tak sama ... walaupun kulit sama kaler, rambut hitam lurus .. tapi bila meluahkan sesuatu perkara dan isu .. tak sama, jadi platform blog merupakan pentas pernyataan pendapat .... secara halus, secara bijak, secara tidak fizikal. Jadi, apabila menyatakan pendapat, sekurang-kurangnya perlu ada keyakinan. Anda mesti ada penyokong anda sendiri, anda mesti ada pembaca nombor satu anda sendiri yang akan backup segala pernyataan anda tadi .. andai anda sendiri tidak tahu ... so bagaimana?


Oklah ... tak tahu jawapan ... cara nak jawab? Biar saya berikan jawapan kepada persoalan di atas. Hmmm paling koman pun .. jadilah diri anda sendiri sebagai peminat nombor satu blog anda. Anda WAJIB baca blog anda setiap hari, setiap entri, setiap pendapat yang anda sendiri luahkan.

Anda perlu yakin apa yang anda ceritakan. Anda mesti rasa seronok tentang cerita yang anda coretkan. Anda perlu ikhlas dan jujur tentang apa yang anda luahkan. Jadi .. dengan menjadi peminat nombor satu blog anda sendiri ... anda boleh pertingkatkan diri anda sendiri ... sebelum anda lihat kesalahan orang lain .. lihat kesalahan diri anda sendiri dulu ... lepas tu .. barulah berkata soal orang lain. :)

Ok .. betul tak jawapan .. atau adakah jawapan ini menjadi jawapan anda juga bila di awal2 dikemukakan soalan tadi? Jika tidak .. fikir kembali .... tak perlu jadikan orang lain menjadi pembaca dan peminat nombor satu .. jika bukan anda menjadi peminat dan pembaca nombor satu blog anda .. siapa lagi? Anda saja yang tahu apa yang tersirat di sebalik tersurat. Tak gitu?

Ingat .. Jadilah Peminat dan Pembaca Nombor Satu Blog Anda .. :) Biar yang lain jadi yang seterusnya ... anda lebih layak ...

Borang Cukai LHDN - Tinggal 10 Hari Sahaja Lagi!


Salam.
Aha .. ehemm .. sapa yang tokey-tokey kedai, sapa ada bisnes perniagaan online, jangan lupa yer .. masukkan pendapatan tu dalam pengiraan untuk cukai..hehehe.. uhh ada yang jeling2 tu kat saya. Bukan apa, ini undang-undang, kalau kita tak patuh undang2, bagaimana kita nak minta orang lain patuhi undang2 juga.

Ada yang kata pada saya, uhh dari bayar ke LHDN baik la bayar zakat, lagi berkat. Hmm ... terserah, apakata buat dua2 ... kan kan .. boleh? Ada sedikit, beri sedikit, ada banyak berilah banyak. Rezeki ini bukan hak mutlak kita .. ada bahagian orang lain tu ... :)

Alhamdullilah, saya baru je selesai bayar tunggakan 2009, time tu saya ada pendapatan tetap, saya dah buat bayaran, saya buat secara ansuran .. aha .. tak tahu? Hmm kalau kita rasa tak mampu nak bayar sekaligus, boleh bayar cukai yang dikenakan tu secara ansuran. Dan buat pengetahuan, cukai LHDN ni ...kalau tak bayar, nanti akan ada interest .. mula2 interest dia sikit .. pastu banyakkkkkk dan berulang2 dari bulan ke bulan .. aha .. sanggup? Nanti dari kena bayar RM100..kena bayar RM10000 ... siyes ni.

Tapi ikut kata kawan saya, kalau kita bayar ikut zakat, kita dah leh dikecualikan dari cukai LHDN ni. Saya belum semak sepenuhnya, tapi boleh dilakukan.

Persahabatan Itu Adalah Satu Anugerah Istimewa

Salam.
Musuh ... sekejap je boleh dicari. Paling senang. Nak buat musuh, kejap2 ni jugak boleh. Tapi nak mencari satu persahabatan ikhlas dan jujur, adalah satu yang sukar. Kadang-kala ada musuh yang bertopengkan persahabatan. Insan begini suka menikam kawan dan sahabat dari belakang.

Jangan dilupa pesan orang tua, Buat Baik Berpada-pada, Buat Jahat Jangan Sekali. Bukan kerana tak mahu memperbanyakkan buat kebaikan kepada orang, tetapi dalam kita berbuat sesuatu kebaikan tu, kita harus sentiasa beringat ..... Rambut Sama Hitam, Hatinya Tak Sapa Yang Tahu.

Walaupun begitu, ibarat kata blogger ini [KLIK SINI], sahabat dan kawan baru silih berganti, kawan lama juga diingati. Bila kawan lama diingati, inilah persahabatan ikhlas yang telah terjalin. Bukan kita bersalaman hari ini, esok ... disapa pun tak melihat muka. Ada .. ada je insan begini. Tak perlulah highlight, sendiri mau ingat. Bukan sebab apa .. cuma hal kecil yang diperbesarkan.

Blogger yang menghargai sahabat. Foto: Miss Nia

Gambar siapakah ini? Inilah gambar kepunyaan seorang blogger yang begitu menghargai persahabatan. Yang sentiasa ingat akan kawan-kawannya. Dia seorang yang menghargai kenangan sesama sahabat. Dan jika anda nak mencari sahabat, sahabat beginilah yang patut anda masukkan dalam senarai.... sebagai sahabat blogger. :) Nak kawan tak? KLIK SINI.

Bila Streamyx Ada Masalah

Salam.
Hmm dekat lebih sehari jugak saya tak buat posting. Apa nak buat, saya bukan pakai laptop ... belum lagi sampai ke tahap itu. Bila pakai desktop ni, tentulah ada kekangan nak berblogging. So, kena hadapi je la. Dalam masa yang sama, saya lak sakit leher ... so macam menghilangkan mood lak. 

Hari ini ...petang ni ..elok jam 430 petang, dalam sibuk2 nak install game Warcraft 3 dalam PC, saya tengok modem/line streamyx saya dah ok balik. Terus online .. hahaha... tak tunggu lama.  Mula sekali buka email ... nampak banyak bebenor komen entri yang masuk ... terima kasih ehh sebab sudi meninggalkan komen dalam entri blog ini.

Actually, semalam ingat nak buat report, tapi bila ingat semalam Perak cuti ... so saya biarkan dulu .. mana tahu kot2 tetiba ok balik line streamyx saya ni. Dan pagi ni .... saya ambik keputusan untuk call TM, jenuh gak cari nombor telefon. Kena guna handphone saya untuk cari no kat yellow pages. :) Hmmm nak kena ingat .. dan dah simpan pun dalam hp, mana tau esok lusa jadi lagi ..leh terus call. Lama gak bergayut ngan mamat yang jawab panggilan saya.

Saya buat panggilan jam 10 pagi, dan saya diingatkan bahawa kerosakan mungkin pulih dalam masa 24 jam. So saya pun tunggu.... :) dan biasalah .. bila menunggu ni .... tapi sekrang dah ok dah. Alhamdulillah.

Oh ya . semalam juga saya dapat satu panggilan telefon meminta saya membuang atau delete satu entri. Menurut yang telefon saya, maklumat yang saya dedahkan itu sepatutnya sulit dan tak boleh publish. Ohh .. hmmm .. saya ok je. Derang minta buang .. saya buang le. Wife saya lak .. cuak2 gitu takut nanti kena saman. 

Yeahh ... dah ada line balikkkkk ...

18 April 2011

Dapatkan Pemeriksaan Gigi Percuma !!

Salam.
Dah lama saya tak buat entri mengenai kempen bermanfaat. So kali ini saya sukacita nak war-warkan mengenai Kempen Kesihatan Mulut 2011 dan bulan April 2011 telah dijadikan Bulan Kesihatan Mulut. Dalam bulan kesihatan mulut ini anda berpeluang mendapatkan rawatan pemeriksaan gigi secara PERCUMA di klinik-klinik terpilih seluruh Malaysia.


Ianya merupakan sebuah kempen anjuran Colgate bersama Persatuan Doktor-doktor Gigi Malaysia. Jadi, jika ada kesempatan, sila dapatkan pemeriksaan percuma yang diberikan. Ia bukan sahaja terbuka buat kanak-kanak tetapi juga orang dewasa.

Klik Sini untuk mengetahui klinik-klinik pergigian di tempat anda yang mengambil bahagian.

Brotherhood is Persahabatan?

Salam.
Apa erti persahabatan? Persahabatan merupakan ikatan ikhlas antara 2 insan, yang memerlukan persefahaman, yang mementingkan kebaikan sesama sendiri. Bagaimana menjadi seorang sahabat yang baik? Antara sifat sahabat yang baik adalah sentiasa mendoakan yang terbaik buat sahabat itu. Cara paling mudah ... ialah dengan memberikan salam setiap kali bertemu dan berjumpa. Tambah lagi, jika disusuli huluran tangan untuk bersalaman .... itu lagi baik ... kerana apabila dua sahabat bertemu, memberikan salam dan berjabat salam .. maka berguguranlah dosa diantara mereka ... ini adalah kemuliaan yang diberikan dalam Islam oleh Allah Taala.

Dalam persahabatan ... semuanya sama .. tak ada sapa yang lebih, tak ada sapa yang kurang. Walau bagaimana tinggi pangkat, walau bagaimana hebat kekayaan si sahabat, ia tidak pernah dijadikan penghalang dalam hubungan persahabatan ini.

Blogger ini ... mementingkan persahabatan ... apa erti persahabatan buat blogger ini ... dia kata ia adalah brotherhood ... apa itu brotherhood? Klik Sini untuk baca apa pendapat blogger ini mengenai persahabatan.

Meh Join Cik Zai Penang Giveaway

Salam.
Ini ada contest erkk giveaway dari seorang blogger, sesapa nak join, leh join tanpa paksaan. ANtara syarat ialah Copy & paste banner di bawah dalam entry & sidebar blog anda dan linkkan sekali ke sini: Cik Zai Penang Giveaway


Senang? Mudah? Hmm ok yer .. selamat mencuba.

*p.s: Saya tak masuk sebab sidebar dah sarat ... :)

Fakta Menarik | 5 Kejadian Gempa | Tsunami Terburuk Dalam Sejarah

As-Salam.
Gempa bumi dan tsunami adalah antara bencana alam yang paling banyak mengorbankan jiwa. Ia merupakan satu bencana berganda kerana melibatkan dua kejadian yang berlaku hampir serentak, iaitu gempa dan seterusnya tsunami.

Tsunami berlaku apabila gempa itu berlaku di perut laut. Gempa itu akan menyebabkan cetusan dan ledakan serta menghasilkan ombak mega yang boleh mencapai ketinggian lebih dari 50 kaki. Tsunami ini sangat dasyat sehingga boleh melenyapkan sebuah bandar pesisir pantai.

Di dalam sejarah terdapat banyak kejadian gempa yang telah berlaku yang kemudiannya menghasilkan tsunami. Kebanyakkan yang mengalami kemusnahan teruk adalah negara-negara pesisir pantai dan juga kepulauan. Banyak nyawa telah terkorban akibat tsunami yang melanda.

Negara kita juga pernah mengalami kejadian tsunami. Walaupun kejadian gempa itu berlaku beribu kilometer jauhnya, namun ia tetap membawa bahana kemusnahan kepada pesisir pantai kita. Ada yang terkorban dan ramai yang telah kemusnahan harta benda.

Beriut diberikan 5 Kejadian Gempa-Tsunami Paling Buruk pernah berlaku sepanjang zaman, dan terbaru adalah kejadian gempa dan tsunami yang berlaku di utara Jepun.

5 Kejadian Gempa-Tsunami Terburuk Dalam Sejarah
  1. Gempa Bumi dan Tsunami Lautan Hindi (2004): Inilah kejadian gempa dan tsunami yang paling buruk dalam sejarah manusia. Gempa yang berlaku di dalam Lautan Hindi ini telah berlaku pada pada 26 Disember 2004 di pantai barat Sumatera, Indonesia. Magnitude yang dicatatkan antara yang tertinggi iaitu 9.1-9.3 Richter. Kekuatan gempa ini menyamai dengan kuasa yang dilepaskan oleh 23,000 bom atom Hiroshima, yang menyebabkan tsunami melanda.  Tsunami yang berlaku telah melibatkan lebih dari 11 negara pesisir pantai, dan gempa ini menghasilkan tsunami setinggi 100 kaki. Kejadian dasyat ini telah mengorban lebih dari 230,000 orang.
  2. Gempa dan Tsunami Lisbon (1755): Berlaku pada 1 November, 1755, di tengah-tengah Lautan Atlantik yang telah melumpuhkan Lisbon, Portugal. Para pengkaji berpendapat ia mungkin berpunca dari gegaran bermagnitud 9.0 Richter. Dianggarkan 10,000 terkorban dalam bencana Tsunami yang berlaku akibat gempa ini.
  3. Arica Tsunami (1868): Pada 16 Ogos, 1868, satu gegaran bermagnitud 8.5 Richter telah berlaku di sempadan Peru-Chile, yang menyebabkan bandar Arica mengalami kemusnahan yang teruk. 90 kaki trans-Pacific tsunami telah terbentuk akibat dari gempa ini dan diberitakan sebanyak 25,000 orang terkorban.
  4. Gempa dan Tsunami Messina (1908): Ianya telah berlaku pada 28 Disember, 1908, satu gempa berukuran 7.5 telah berlaku di luar pesisir Messina, Itali, menghasilkan tsunami setinggi 40 kaki. Seramai 200,000 orang terkorban dan membuatkan populasi bandar itu hampir lenyap.
  5. Gempa dan Tsunami Sendai (2011) : Berlaku di Lautan Pasifik, berdekatan Timur Laut Jepun pada 11 Mac, 2011. Gegaran bermagnitud antara 8.9-9.0 direkodkan, gempa itu menghasilkan tsunami setinggi 33 kaki. Gempa dan tsunami ini telah mengakibatkan banyak kehilangan harta benda dan kemusnahan. Ia juga melibatkan kerosakkan teruk pada 2 loji nuklear Jepun. National Police Agency di Jepun telah mengesahkan sebanyak 2,414 telah terkorban dan beribu lagi masih lagi hilang.

Sumber: http://toptenz.net

    17 April 2011

    Cendawan Busut Sukar Ditemui

    As-Salam.
    Lama tak makan Cendawan Busut ni. Lagipun ia merupakan cendawan yang susah ditemui, sebab ia bermusim dan ia tumbuh pun di tempat2 tertentu. Lagi satu, ia belum dapat lagi ditanam, yang ada dikomersilkan dari sumber liar.

    Cendawan Busut. Foto: NINOZ
    Masa zaman kecik-kecik dulu, memang senang la nak dapat. Sebabnya kawasan rumah mak ngah saya dikeliling pokok getah, di mana ada pokok getah yang tumbang dan dekat dengan busut ... leh la jumpa ia tumbuh selepas hujan di malam harinya. Tapi sekarang tidak lagi sebab busut dah tak ada. Kawasan rumah saya (kampung) pun pernah ditumbuhi cendawan busut ni ...

    Tumbuhnya cendawan ini dikaitkan dengan kemunculan kelkatu, kalau ada kelkatu pada malam tatkala hujan tu ... pasti esok akan ada cendawan jenis ini yang tumbuh. Kalau rajin boleh la cari.

    Cendawan Busut memanjang. Foto: NINOZ


    Tancho, Poken dan Brylcream - Pilihan Terbaik Zaman Remaja 80an

    Salam.
    Teringat zaman muda-muda .... teringat zaman remaja ... teringat zaman sekolah menengah .... 3 jenama di atas merupakan jenama yang sangat glamour, malah terkait dengan keunggulan fesyen semasa ketika itu. Zaman saya maksudkan ini ialah sekitar tahun 80an. Jenama ini memang jenama terkenal .... jenama yang meramoskan rambut2 ketika itu, yang membuatkan rambut keras kejung, yang membuatkan rambut nampak hitam berkilat.

    Brylcream memang sampai sekarang antara jenama kukuh dalam penggayaan rambut, sampai sekarang ia tetap menjadi antara pilihan utama, berbeza dengan 2 jenama yang lain, tancho dan poken. Tancho masih lagi dapat diperolehi di kedai-kedai runcit biasa, namun poken ... agak sukar ... ntah ada ntah tidak lagi.

    Poken dan Tancho merupakan produk berasaskan minyak sayuran, bau dia juga bagi sesetengah orang agak tidak menyenangkan ... bau ala2 rumput gitu. Tapi kalau pakai ... memang rambut nampak berkilat ler .... 

    Kenapa jenama ini agak femes dulu .... terutama poken dan tancho? Sebabnya ... dua jenama ini adalah jenama yang boleh dimiliki atau dengan kata lain .. murah .... bagi mereka yang sekolah asrama penuh .. dua jenama ini memang jadi tarikan ler ... kalau ada duit lebih skit barulah beli brylcream. Lagipun ia pekat, skit je sental dah leh buat rambut kemas rapi .. rambut panjang pun leh sorok ... so memang jadi pilihan la bagi geng2 GQ ketika itu.

    Kalau tak pernah tengok rupanya ... di sini saya berikan gambar .. hmm pernah tengok tak?


    Jangan Komen Entri Berat Jika Anda Tiada Fakta dan Bukti

    As-Salam.
    Bila berblogwalking ... pastu anda akan terjumpa dengan blog2 yang berat. Berat di sini dimaksudkan bukan kadar loading yang sangat perlahan, tetapi mengenai isi entri dalam blog berkenaan. Saya sering sahaja terjumpa sebab kaedah saya berblogwalking atau bloghopping ni pelbagai. Bukan setakat blog2 yang ada dalam bloglist Bangku Kosong, bukan hanya blog2 followers Bangku Kosong, lebih ... lebih dari itu. Tak terikat dengan GengBlogger semata ataupun Sahabat Blogger....saya merayau merata.

    Selalunya kalau kita berada dalam blog yang mengandungi pembacaan berat, seperti soal agama, soal akidah, isu politik, isu semasa dan lain-lain, menjadi silent reader adalah yang terbaek. Ia boleh mengelakkan kita dari terjebak dalam isu yang dibincangkan. Baca boleh ... nak komen .. hmm baik fikir masak2.

    Kalau kita tak punyai cukup info dan maklumat, kurang pula pengalaman dan juga ilmu .... bak kata orang tua2 .. lautan dalam jangan diduga ... jadi, saya sarankan elak dari berikan komen. Kecualilah .. aha .. ada kecualinya, jika anda tahu dan jika ada bukti, dan anda yakin dengan info dan maklumat yang anda ada .. bolehlah anda berikan komen dan pendapat.

    Dalam ruangan komen .... tiada yang jadi hakim. Berdebat la panjang mana pun, keputusannya tak diketahui ... akhirnya kesamaran juga yang menjelma...lagi banyak tanda tanya adalah. Lain kalau kita berdebat secara terbuka, macam zaman sekolah2 dulu, ada debat .. ada perbahasan. Ingat pertandingan debat? Hmmm diberi satu tajuk, buat reasearch secukupnya, dah ada bukti, dah ada fakta baru leh lawan .. baru leh komen....baru leh berbahas. Isu besar, isu sensitif .. mesti nak kena ada bakup yang mantap, bukan takat baca dari internet, bukan takat baca di ruangan forum .. ia perlu lebih dari itu.

    Jadi, sekadar memberikan ingatan buat saya dan juga anda ...bila anda melangkah masuk ke blog2 yang punyai entri berat, pengisian yang memerlukan banyak pemahaman, jangan memberikan komen yang tidak ilmiah ... atau semborono .... sebab ia pasti akan menjerat diri sendiri. Saya syorkan lebih baik anda jadi silent reader. Itu lebih baik.

    Pendapat anda berlainan dengan saya? Sila nyatakan.

    16 April 2011

    Jualan Gudang - Berbelanja Cara Jimat

    Salam.
    Petang tadi saya dan famili pergi jualan gudang. Best. Jualan gudang kasut Pallas ... sempat gak la beli beberapa kasut ... dan banyaknya adalah kasut sekolah Amri. Kami dapat 3 kasut sekolah Amri, 1 kasut raya Amri, 1 kasut Maira dan 1 kasut untuk mak saya .... semuanya RM37. Sernok ... leh dapat banyak kasut bawah RM50!

    Kalau beli kat kedai ni ... mau capai RM100 ni, kami tengok tag harga lama ... ada yang sampai RM30 sepasang .... tapi ini .. leh dapat sampai 3 pasang kasut .... jimat gitu.

    Kami memang suka pergi jualan gudang. Time sebelum saya dan isteri masih belum lagi hilang merah inai di jari, memang kami layan jualan gudang sampai ke KL, dan memang tak mengecewakan. Kalau korang ada kesempatan dapat tahu akan jualan gudang, jangan lepaskan peluang untuk pergi. 

    Jualan gudang memang berbaloi-baloi tetapi kena ambik masa sikit untuk tengok barang yang dijual sebab selalunya barang yang dijual ini kadangkala ada default dia ... mungkin corak dia senget ke .. kotor skit ke ... jahitan tak kemas ke .. namun bagi pakaian, it's still wearable. 

    Kalau produk2 yang berkaitan benda makan, kena tengok tarikh luput. Selalunya bila dekat dengan tarikh luput, produk2 berkenaan akan murah - errr belum pernah lagi pergi jualan gudang makanan - ehh ada ke?

    Kalau produk2 perabut, macam saya pernah ceritakan dulu, selalunya ia akan berkaitan pembuatannya, mungkin terdapat garisan gores2 ke ... cat  tak betul ke atau kaki bangku tu tak sama saiz. Ada juga perabut kami yang kami beli dari jualan gudang, setakat ini kami puas hati dan masih lagi tak tukar2. Bayangkan .. meja makan kami beli RM399 untuk 6 orang .. murah tak?

    Berbelanja cara jimat boleh saja, cuma kena rajin. Dengan sedikit usaha, anda akan dapat benda atau barang jauh lebih murah dari biasa.

    15 Tips Dari Blogger Untuk Buffered Earnings Nuffnang

    As-Salam.
    Ada sesiapa yang masih mencari tips tentang bagaimana nak dapatkan Buffered Earnings dari Nuffnang tak? Kalau ada, saya nak kongsi ni .. nak nak?

    Tapi sebelum tu, pastikan dulu anda seorang blogger baru, followers pun kurang ... boleh cuba cara dan teknik diberikan. Kebanyakkan tips yang diberikan telahpun diberikan sebelum ini samada oleh saya mahupun blogger2 lain. Terpulang kepada anda nak mencubanya tau tidak.

    Ada lebih 15 tips yang diberikan .. wow ..banyakkan? Hmm ... tengok2 semuanya boleh .... jika nak tahu ... silalah baca di sini: Cara Mendapatkan Buffered Earnings Dari Nuffnang

    Terima kasih buat empunya entri yang sudi berkongsi pengalamannya dan kepakarannya. Anda tak teringin? Dah letak iklan Nuffnang tu ... baik letak di tempat sepatutnya, dan memastikan ia benar2 menjana pendapatan buat anda ... letak tapi tak dapat apa2 .. hmm kan buat berat je blog ..kan kan .. jangan ikut saya .. saya letak sebab suka ia berada dalam blog Bangku Kosong ni .. ia gerak2 ..buat cam blog saya ni nampak menarik dan dinamik .. hehehee...

    Erkkk ..kalau nak klik iklan saya pun ... ok gak ..leh saya beli hosting nanti. ...ngeeee ...


    Saya Tersentuh Dengan Blog Ini


    Salam.
    Saya agak terpanggil sebenarnya, tetapi saya tak tahu macam mana nak meluahkan. Hati saya agak tersentuh. Anda lihat gambar anak kecil di atas .... pilu saya. Anda? Blog ni mungkin baru, tetapi bila tengok profile tu ... macam dah lama je berblog. Hanya tuan punya badan yang tahu. Saya tergerak hati nak klik ... dan saya klik ... saya dapat blog ni ... baru ada dua orang follower ... entri? Hmm ... baru dua ... dan entri pertamanya:

    ..di sini, aku lepaskan 1 keluhan. terlalu berat tuk kubawa ke mana2 ingin berhenti tp nafas masih ada..

    Macam ada sesuatu yang cuba diluahkan oleh blogger ini. Jika anda sudi, singgah dan berikan kata-kata semangat buat si ibu ini.

    Klik Sini ... tunjukkan bahawa blogger ada hati dan perasaan .... dan kami sedia berkongsi...

    Pink Tidak Sesuai Buat Blogger Lelaki - Kata Blogger Wanita

    Salam.
    Lagi pengakuan .... hmm betul hanya perempuan sahaja yang layak pakai pink untuk blog mereka ... tapi saya ok je pink tu ..nampak tak kaler pink saya pakai dalam blog ni .. aha ..tak nampak? Ishh cer adjust kaler PC korang .. uhh kronik tu. Siapa blogger yang sekata dengan saya? KLIK SINI. Oh ya .. dia juga kata menerusi entrinya, kaum perempuan lebih suka cerita kisah orang lain dari cerita diri sendiri ..hmmm .... ye kot.

    Blogger ni tulis ini dalam blognya yang sedang dibaikpulih .. sempat lagi tu .. hehehe, apa kata blogger nih:

    kalau blogger lain macam student mesti dia citer pasal sekolah lah..main cinta lah adehhh tayang pakwelah kan kan....kalau yang jenis universal tu best..aku memang suke..ini perempuan matang lah...dia boleh masuk dalam alam rumahtangga, masuk alam kaunseling dan mcam2 alam lagilah...perempuan macam ni senang nak get along...dia bukan jenis emo2 tak tentu pasal...sikit2 sentap sikit2 sentap..adehhhh

    Nak tahu lagi? KLIK SINI.

    Hah.. blogger ni kata blogger wanita istimewa skit dari kaum adam sebab blogger wanita lebih suka blogwalking, lebih suka follow-mollow dan yang paling rajin komen entri blog orang lain. Ini bukan pendapat saya, tetapi pendapat dari seorang blogger wanita ... agak2 korang yang tak berapa setuju ..jangan komen sini lak ..baca dulu apa kata dia .. dan komen le kat blog dia ehh ... KLIK SINI.

    Ye la kot .. nampaknya dalam ruangan komen saya pun banyak komen datang dari wanita ... hmm ... saya tahu ada je pembaca lelaki ... lelaki ni akan berkata bila perlu je ..kan kan .... agak2 macam benda tu orang lain leh pikir sendiri .. so tak ada la nak kata apa ... :)

    Banyak Sebab Kenapa Wanita Berblog

    Salam.
    Sakit tengkuk ni .. adeh ... salah tido kot tadi. Kalau ikut mak saya, nak kena hempuk dengan bantal 3 kali pastu bantal tu nak kena jemur. Dah kena urut dah ... mula ngan mak ..pastu ngan bini .. huhuhuhu.... uh anak makkk .. hahahaha.... ohh saya dah lama tak ngurut orang .. dulu time sekolah2 dulu, saya rajin la ... then kalau kat umah sebelum kawin dulu, sayalah tukang urut ..... mak saya siap jaja nama saya kata saya ni pandai urut ... hahaha... uhh lau tak jadi tukang urut la saya. :P

    Ok .... dalam tegak2 kepala saya ngadap pc ni, saya tak lupa tentang segmen saya petang tadi, dah tutup pintu dah segmen tu, segmen tentang apa? Hmm tentang blogger wanita ... erkkk atau lebih gelemernya .. pasal blogger feminin.

    Hmm ... saya tertarik dengan kata-kata blogger ini: Bf dia kata ... blogger ni tak ada kawan .. erkkk ye ke? Tak ada kawan .... hidup sorang2 depan PC ..  tapi apa kata blogger ni? Nak baca? Nanti singgah blog dia ehh .. tapi bukan itu sahaja ... dan menariknya dia ada kata dia kenal dan tahu sambal cewok disebabkan oleh blog... haa ... tu bukti nyata .. blog penuh info. Baca blog dari benda tak tahu jadi tahu ..  kan kan ... meh baca blog dia: KLIK SINI.

    Uhh ini memang kaki blog ... mana taknya ... layan blogging sampai kematu jari .. hahahha... mentang2 la kaum2 adam pi menunaikan tanggungjawab .... kaum wanita layan blog .. itu kata blogger ni ler ... hmmm ada betul tu .. nak baca lagi? KLIK SINI.

    Rata-rata blogger wanita terutama yang dah kawin, yang dah ada anak mesti akan penuhkan entri dengan cerita pasal keluarga. Kalau baru dapat baby sulong .. dari kisah anak tu lahir sampai la dah leh bukak blog mak dia ... semua ada dalam blog wanita. Ini pendapat saya ... dan blogger ini pun bersetuju nampaknya .. sebab itu yang dikatakan menerusi entri ini: KLIK SINI.

    Berblog pun boleh menghilangkan rasa sunyi kaum wanita .. ehh ye ke? Hmm ini punya statement .... saya agak kurang pasti tapi blogger sorang ni kata begitu ... benar ke? Mungkin la kot .. lagi2 time waktu suami outstation ... atau kena kerja lebih masa (buat yang dah kawin), leh la layan blog kan kan .. tak ada la buat benda yang mencurigakan. Bagi yang belum kawin ... memalam leh la berblog .. kan kan .. tak yah nak gi joget2 tu ... huhuhuhu .. siapa blogger nih? KLIK SINI

    Hmm nampaknya banyak gak pendapat derang ni .. tak sangka ehh .. nanti saya bongkarkan lagi ... tunggu.


    Iklan Tudung oleh:

    Dapatkan tudung eksklusif secara online. Klik Sini.

    15 April 2011

    Kelebihan Blogger Wanita Dari Lelaki - Kata Mereka

    Salam.
    Bila bercakap mengenai kelebihan wanita dalam berblogging, pasti yang akan meluap2 memberikan pendapat adalah wanita ... lagipun apa yang saya nampak .. blogger wanita yang lebih ramai ... betul ke? Nak tunjuk statistik .. dah cari ... tak ada pula yang leh nampak mengesankan. Apa yang boleh dibuat hanyalah andaian .... tapi tak semestinya lelaki tak bijak dalam berblogging ... cuba taip guna search engine ..pasti blog2 yang teratas diungguli oleh blogger lelaki. :)

    Namun, jangan dinafikan blogger-blogger wanita telah mewarnakan dunia blogging dengan segala macam kaler - dan bukan pink semata. Isu mereka .... kebanyakkan isu yang bukan isu ... lebih kepada pernyataan isi hati dan perasaan.... lebih manis ... lebih kasih sayang gitu. 

    Meh lihat apa yang mereka tulis tentang blog dan isi entri mereka. Semuanya bagi saya benar belaka, dan itulah yang saya dapati bila menjenguk ke blog2 wanita.

    • Bila blogger wanita tulis jiwang ... takkan ada isu, kalau blogger lelaki buat entri jiwang ... mesti kena cop jiwang karat ...hahahaha betullah kata blogger ni. Saya setuju. Seterusnya .... KLIK SINI
    • Bercerita pasal pakwe adalah priority tertinggi untuk blogger ni bercerita dalam blognya. Hmmm saya nampak ramai blogger remaja perempuan memang menjurus kepada entri2 begini. Seterusnya .... KLIK SINI
    • Uhhh blogger ni siap bagi 3 sebab mengapa blogger wanita lebih baik dari blogger lelaki, yang saya tak tahan tu ... pasal kaler pink ..ehh ye ke tak ada blogger lelaki guna pink untuk tema blognya? Ada je kan kan ...? Dan erkk rupanya kaki buli lelaki blogger ni. Seterusnya .... KLIK SINI
    • Semuanya dek kerana kasih sayang. Dengan kasih sayang blogger ini menjadikan ia inspirasi dalam penulisan entrinya. Bagus kan? Mengapa nak tulis entri hasut2 penuh hasad, entri kasih sayang camni .... uhh best ..damai je ...pasti aman dunia blog. Tak gitu? Seterusnya .... KLIK SINI

    Sanggupkan Anda Nampak Trendy Dengan Kasut Ini?

    Salam.
    Kepada sesapa yang pernah baca entri ini [Geli Ahhh Dengan Kasut Ini] tentu masih ingat kan ... dan kali ini saya berikan entri susulan .. aha ... berani ke tak nak pakai kasut2 yang dah terlebih trendy ni .. berani?


    Kasut Transformers?

    Kasut diperbuat dari rumput.

    Penuh trendy?

    Boleh mendengar muzik/CD dengan kasut?

    Kasut berladam.
    Mungkin kasut2 di atas boleh kot kalau nak pakai .. sesekali nampak cam canggih dan moden .. hehehe.. tapi meh tengok yang ini pulak .. ada berani? Saya .. uhhh tengok pun dah jauh hati ... nak pegang? Ishh .. fikir .... fikir banyak kali ..  anda?

    Jangan Lepaskan Tanggungjawab Mendidik Anak Pada Pengasuh

    Seawal setahun, anak-anak perlu belajar mengenali kehidupan yang lain. Foto: Lensahasrul
    Salam.
    Wahai para ibu bapa, kalau boleh ..... janganlah diberikan tanggungjawab mendidik anak-anak kepada orang lain terutama pengasuh. Anda sebagai ibu dan ayah, sebagai penerima doa2 anak2 anda nanti, mengapa ditinggalkan tanggunjawab ini?

    Ya, saya faham akan kesibukkan ketika bekerja tetapi sebolehnya cubalah dengan sedaya upayanya meluangkan masa dalam sehari untuk memberikan perhatian kepada anak-anak anda. Kita sering dambakan yang terbaik buat anak-anak tetapi kita sendiri tidak mahu dan sering mengalah dalam memberikan yang terbaik buat mereka. Adakah anda fikir membiarkan diri mereka membesar dengan pengasuh akan menjadikan mereka terbaik buat diri anda?

    Dalam masa enam tahun pertama, perlu kita ingat bahawa waktu begini amat penting buat anak diterapkan dengan nilai2 baik. Adakah kita alert yang anak-anak kita itu diasuh bagaimana? Nilai bagaimana yang diterapkan kepada mereka? Di waktu enam bulan pertama ini, anak-anak perlu belajar untuk menerima dan menolak sesuatu, belajar untuk cuba berdikari, belajar untuk memahami baik dan buruk. Mereka perlu belajar untuk berdisiplin. Perlu belajar banyak perkara asas untuk hidup. Dan anda perlu menjadi contoh buat mereka, bukan pengasuh mereka.

    Menerapkan nilai-nilai berlandaskan agama adalah penting. Foto: Lensahasrul
    Dan ketika umurnya sudah menjejak dan melepasi enam tahun, inilah masa diperkenalkan dengan perkara-perkara yang lebih advance skit, contohnya bagaimana nak menilai wang ringgit, bagaimana nak bertindak sebagai abang atau adik, bagaimana cara belajar, apa itu agama dan sebagainya. Siapa yang paling layak jika bukan ibu dan bapa dalam proses didikan ini.

    5 Pedoman Buat Si Ayah Mendidik Anak

    Salam.
    Dalam soal mendidik anak-anak, ianya bukan tugas isteri atau ibu semata-mata. Ia merupakan tugas bersama. Ayah juga perlu ambil bahagian secara aktif dalam memberikan pendidikan tidak formal kepada anak. Sering yang kita nampak, peranan ayah ini muncul bila tiba bab menghukum, ibarat macam hakim di dalam rumah. 

    Walaupun ketua keluarga itu adalah suami atau ayah, ini bukan bermakna ayah itu raja. Merasa diri seperti seorang raja sampai semua tugas hanya dibuat di hujung lidah - yakni hanya reti memberi arahan itu dan ini. Si ayah perlu ubah sikap, perlu lebih proaktif dalam memastikan keluarga pimpinannya menjadi keluarga yang harmoni, beradab dan memenuhi tuntutan agama dan budaya.

    Apakah peranan yang perlu dimainkan oleh seorang ayah? Adakah hanya menjadi imam ketika sholat berjamaah? Adakah sebagai seorang penjatuh hukuman ketika anak-anak melakukan kesalahan? Ia lebih dari itu.

    Di sini saya berikan 5 Pedoman Bagi Si Ayah Mendidik Anak.

    1. Sentiasa Berkomunikasi
    Komunikasi dengan si anak sebenarnya bermula sejak dalam kandungan lagi. Berbicaralah dengan anak anda ketika masih lagi berada di dalam rahim isteri anda. Anda boleh bercerita, boleh membacakan ayat suci Al-Quran, boleh bertanya khabar dan bergurau senda. Tindakan ini didapati boleh mempertajamkan kebolehan anak anda nanti. 

    Sentiasa bersembang dengan anak anda walaupun mereka tak pandai lagi berkata-kata. Foto: Lensahasrul
    Bila dah lahir, dah cukup sifat segala, ajaklah anak anda berbual atau bertutur, mereka pasti akan mendengar walaupun sedikit. Menurut sebuah study dalam Journal of Applied Developmental Psychology, ayah memiliki impak yang lebih besar terhadap perkembangan bahasa dan pertuturan anak-anak pada usia 3 tahun dibandingkan yang dilakukan si ibu. Gunakan kata-kata yang bersemangat , walaupun anak anda tidak begitu memahami. Berikan mereka pujian atas pencapaian yang mereka lakukan, walaupun ia sekecil meletakkan barang ke tempatnya.

    Penghargaan Malam Jumaat Buat Follower Siri Akhir

    Salam.
    Entri penghargaan terakhir untuk malam ni .. erkk pagi ni .. erkkk ishh dah pening dah ... dan kali ini saya nak tampilkan blog2 yang perghhh ... ada yang boleh buat meremang bulu roma .... ada blog tu plakk... so swetttt ... ada tu yang fuhhh ..memang gambar2 dia terbaek la ... dan tak sangka pula blogger ni akan muncul di TV tak lama lagi .. aha .. siapakah mereka tu .. anda sendiri bakal ketahui di pengakhiran entri penghargaan ini.

    Blog2 mereka ni memang berbeza la antara satu sama lain, ada tu dok penuh dengan video je .. tapi bukan video lucah .. bukan bukan .... video yang pasti akan membuatkan anda mengisafi diri. Pastu ada satu blog tu .. waaaa .... perghh gambo durian yang ishh ... saya tengok pun rasa cam nak gi keluar cari durian... siap ada ABC tuhh ... tengok gambo pun jadi.

    Ada blog tu simple je tapi pengisiannya ... hmmm .... leh jadi ustazah ni ...bukan nak perli, nak tahu lepas ni jangan lupa terjah blog tu yer. Lagi satu .... blog tu ada gambo kucing cumel2 .. secumel tuan punya blog .... huhuhu.... ok ok .. dah dah ..... citer panjang2 pun bukan korang baca .. kan kan .. hehehe .. :P

    Ok jom serbu dan layan .... klik gambar2 tu untuk tahu blog siapa ... blog yang macam mana ... :) okiess... 


    Penghargaan Malam Jumaat Buat Follower Siri 4

    Salam.
    Kalau tidak kerana followers yang ada, tentu rasa macam lesu je .. kan kan? Lagi ramai yang sudi jadi follower, makin rasa terkinja2 nak update sebabnya ...tentulah si follower tu rasa nak baca entri terbaru .. mana tahu kot2 kuar macam entri ini ... haa...

    Saya bukanlah nak 'angkat-angkat' diri sendiri ataupun follower Bangku Kosong, tapi sesekali buat entri menghargai mereka apa salahnya kan.... kalau tak suka tak apalah ... nanti leh pula saya paparkan blog anda pula ... haaa ... time tu agak2 suka tak .. time saya ada follower 8 juta orang ... uhhh 8 juta .. uhh berangan je lebih ni ... 8 juta nampak blog anda .... dan cuba bayangkan .. 8 juta tu ... 4 juta klik ke blog anda .. free dapat trafik 4 juta .. uhhh berbaloi tak?

    Jadi, dalam masa yang ada .. kesempatan yang ada .. tak salah pun buat entri sebegini, mungkin ada yang anggap ini hanyalah entri sampah semata, tapi tidak saya, dan tidak juga buat mereka yang follow dan terpampang di sini .... cer masuk suratkhabar .. camna rasa? Rasa dihargai tak? Tak nak dihargai ke? Uhh tipulah kalau tak ada rasa sekelumit pun....

    Ok, entri ini adalah untuk menghargai mereka yang dah lama follow blog Bangku Kosong, ada tu blognya baru setahun jagung, entri pun tak sampai sepuloh .... erkkk baru 2 je pun ... follower .. hmm faham2 ler ...  meh meh kita support rakan-rakan yang baru berjinak dalam dunia blog. Beri semangat skit, tak perlu ampu, tak perlu puji .. cuma berikan salam atau ucap hai .. dan berikan tanda senyuman .. senyuuman tu kan sedekah (walhal leh je klik iklan tu .. hehehehe).

    Klik gambo2 tu untuk ke blog mereka ..... :) 

    Penghargaan Malam Jumaat Buat Follower Siri 3

    Salam.
    Sapa lagi? Hmmm ... tadi asyik blog-blog anak dara je .. nih ... bukti saya pun layan blog jejaka-jejaka .. ohh i'm not gay ok .. i'm not ok with gay. :) Oppss ... jangan ... mohon perlindungan Tuhan agar dijauhi dari perkara seperti ini.

    So, siapa .... blog siapa yang saya nak berikan penghargaan di malam jumaat ini? Ini dia ... blog dari dua jejaka ... ensem ke tak .. jangan tanya saya .... tanya derang ....


    Dan ini link ke blog2 yang dipaparkan:

    Ok .. selamat terjah mereka dan salam2 kenalan yer ....

    Penghargaan Malam Jumaat Buat Follower Siri 2

    Salam.
    Hasil pengeledahan .... terus-terusan saya terjah blog-blog followers, masuk diam2 je .. tak kabo ... mana ada entri yang nampak cam saya leh komen .. saya pun komen ler ... saya tak tahu ler samada derang tahu saya paparkan blog derang ni .. tapi biarlah derang tak tahu ..kasik surpriseeeee ...

    Ginilah bila saya kering idea, bukan tak ada entri yang boleh saya publish ... cuma malam ni rasa macam nak kasik penghargaan buat mereka .... tanpa perlu buat apa2 segmen ... 

    Ok saya dah jenguk blog ni ... korang nak jenguk tak? Meh la ... ala ...blogger baru gak cam korang .. hehehee.. erkk macam saya.

    Blog yang dimaksudkan dan terpilih memalam ni adalah best moments in my life dan ini tulisan saya



    Penghargaan Malam Jumaat Buat Follower Siri 1

    Salam.
    Malam ni, saya banyak blogwalking je .. singgah2 tengok blog-blog kawan-kawan, terutama yang baru jadi follower Bangku Kosong. Lama dah tak buat gini, selalunya saya akan blogwalking yang ada dalam bloglist saya jer, tapi malam ni, saya rajinkan diri jenguk blog mereka yang selama ini berada di belakang tabir.

    Dan antara ramai tu ... saya berpeluang ke blog-blog ini:



    Terima kasih kerana sering ke sini. :)

    Header Kembali Tukar Hitam ... Sesuai Dengan Tuannya ..

    Salam.
    Akhirnya blog saya kembali 'gelita'. Rasa tak puas hati sebenarnya .. tapi tak apalah .. biarlah dulu dengan header ni ..... adehh dah berapa banyak kali mau tukar header la ... ishhh ... saja seronok2 di blog sendiri .... nak mintak korang untuk tukarkan? Erkk .... ishh baik buat sendiri .. puas atau tak puas hati sendiri yang komen diri sendiri ... tak babitkan orang lain.
    So, inilah header baru blog BANGKU KOSONG. Hitam je kaler .... ada sahabat yang minta letak kaler2 skit kasik meriah .. mula2 tu ada gak rasa nak letak kaler2 ... tapi hmmm nantilah .. tunggu dua tiga bulan lagi, kasik warna warni skit .. boleh? Uhhh tukar lagi ...

    Laaa .. kan ke bangku ... kena la tukar ... kasik fabrik menawan, sesekali nak gak tukar2 macam hari raya, tukar langsir baru, kusyen baru, tikar baru, permaidani baru .. bini baru .. opsss .. uhh lupa lak malam ni malam jumaat .. hahahaha... adehhh ... ok ok. Semua nak tukar .. kalau larat buat, tak larat jangan .. nanti lari semua setting ... naya je.

    Ok la kot ehh ..hitam camni ... hmmm agak2 esok rasa tetiba tak puas hati ... uhh ...

    14 April 2011

    Panduan Menulis Blog | Bagaimana Saya Buat Header Bangku Kosong

    As-Salam.
    Ada yang tanya bagaimana nak buat header tu center ... erkk ohh saya dah tukar header .. hehehe... buat kejap je .. idea ekpress .... carik gambo bangku .. sib baik ada ... so tu ... ok ke tak? Hmm ok berbalik pada soalan, bagaimana nak buat header tu nampak center .... first sekali anda kena tgk template apa yang anda gunakan. Dari template tu ... anda kena tengok adjustment width .. macam saya .. blog ini width penuh adalah 1000 pixels. Jadi gambar header tu paling tidak mesti 1000 pixels dari segi panjangnya .. lebar tu ... selalunya auto adjst.

    Saya selalu gunakan 2 software simple untuk buat header ... mula2 menggunakan picasa software yang anda boleh download secara percuma. Tak ada pun ok, kalau ada CS3 lagi bagus. Dengan menggunakan picasa saya cropkan gambar saya .... dan saya buatkan ia memanjang .... time ni saya tak setkan lagi pixel 1000, supaya nanti gambarnya tak nampak pecah atau blur.

    Dah siap seperti ini (saiz asal gambar ni lepas sedikit editing guna Picasa/CS3 - 2000 pixels):


    Kemudian, saya akan upload ke piknic, satu lagi software secara online bagi menambah perisa pada gambar saya tadi. Saya akan buatkan text dan beberapa benda lain untuk tweak gambar tersebut.

    Dalam piknic ni ada macam2 ... ada tulisan2 yang memang awesome untuk dipadankan dengan gambar anda yang dah upload tu. Guna kekreatifan anda.

    Dah siap .. akan berupa macam ni, saiz masih lagi 2000 pixels.


    Dan lepas tu .... samada anda save ke dalam PC anda atau anda boleh terus resize gambar tu ke saiz yang sesuai bagi header blog anda. Bagaimana nak tahu sesuai ke tidak, anda boleh check di sini:


    Macam saya, dia tulis tu size akan dikecilkan jadi 980 pixels ... so saya buat dan kecilkan header saya dengan gunakan aplikasi picasa/picnik untuk kecilkan saiz jadi 1000 pixels. Kira leh ngam  .. tak terlalu besar atau kecil. 

    Jika saiz yang dimaksudkan kat situ 780 pixels, anda kecilkan gambar anda ke 800 pixels. Ngam la kan? Besar sangat dia akan terkeluar .. kalau kecil sangat dia akan jadi header kecikkk lak ... 

    Dah resize .. anda pun upload la untuk gantikan header anda. 

    Selamat mencuba.

    Bangku Kosong Nak Bertukar Header

    Salam.
    Saya nak tukar header blog ni tak lama lagi. Nak buat kaler lain ... wife saya cakap warna hitam ... sebab lebih cantik, dan dari segi penjimatan tenaga pun ... ia lebih efisien sebb tak gunakan warna terang ... ye ke ehh? 

    Lagi satu ... hitam sesuai dengan saya yang berkulit gelap lagi berkilat ni ... jadi sesuai la kan .. identiti blog ibarat identiti tuan punya .. hehehe... ada sapa2 nak bangkang? Uhh tak .... tak ada ... opppsss cadangan dah ditutup ... hehehhe... saya nak ubah gak .. bila tu ... hmmm tunggu .. mungkin malam ni ke . ... esok ke .... nak wat simple je .... tanak nanti dicop blog berat ... ok.

    Terima kasih semua yang sudi singgah dan baca entri2 yang merapu dalam blog ini. Mana yang baik dijadikan pedoman, mana yang tak baik tu ... silalah bertanya pada yang tahu ...

    10 Keutamaan Menjalinkan Ukhwah

    Hasif Amri dan kawan-kawan. Foto: Lensahasrul
    As-Salam.
    Kita hidup bemasyarakat, dan dalam masyarakat tu bukan terdiri dari satu kaum sahaja. Ada cina, india dan bangsa-bangsa lain. Kita perlu sentiasa berharmoni, sebab dengan demikian barulah kita akan sentiasa respect sesasam sendiri. Untuk hidup dengan aman, kita perlu menjadikan diri kita satu aset dalam masyarakat setempat. Jangan jadi pembenci dan jangan jadi batu api.

    Kehidupan bermasyarakat di Malaysia adalah unik sebab kita masih boleh berkongsi dalam banyak perkara. Walaupun kita berbeza warna, berbeza bahasa dan budaya .. tetapi kita mengamalkan nilai-nilai murni yang sama.

    Dan sebagai umat Islam, kita telah pun diberikan panduan bagaimana untuk hidup bermasyarakat. Sapa kata umat Islam inginkan peperangan? Dalam konsep kehidupan bermasyarakat menurut Islam, kita diberikan sebab, kenapa perlunya hidup dalam ikatan harmoni dan saling menghormati ini.

    Persaudaraan, kemasyarakatan dalam Islam disebut sebagai menjalinkan ukhwah. Dan mengapa ia perlu dipraktikkan? Di sini diberikan 10 keutamaan menjalinkan ukhwah .... ciri penting yang harus kita tahu terutama umat Islam akan peri pentingnya kehidupan bermasyarakat yang sihat.

    10 Keutamaan Menjalinkan Ukhwah

    Wow ... Leh Bercuti Seminggu ke New Zealand PERCUMA!


    Salam.
    Wahh peluang menarik ni. Anda anda gambar menarik dengan ekspresi muka yang gila excited .. inilah masa untuk anda jadikan gambar anda yang sangat happening itu satu cara untuk menang percutian selama 7 hari 6 malam ke New Zealand tajaan Air Asia. Anda boleh upload gambar yang menarik berdasarkan senarai aktiviti atau kategori yang diberikan. Kongsikan dengan rakan-rakan dan kenalan, dan vote .. uhh sapa ramai kawan .. senang2 leh dapat vote ni .. dan anda berpeluang untuk bergumbira di New Zealand. Semua ditanggung!

    Untuk info lebih lanjut, sila klik sini: Faces Go Places

    5 Blog Pilihan Untuk Sembang di Bangku Kosong

    Salam.
    Mesti yang join segmen saya ni semalam ingat dah habis saya paparkan. ohh belum lagi .. ada lagi yang sempat. Saya saja je simpannn ... kasik excited .. hehehe... ok petang ni saya paparkan lagi 5 blog baru untuk korang jejaki, singgahi dan kenali ... ngehh ...

    Klik untuk singgah dan berikan sokongan kepada blog-blog baru ini:

    Kiut je nampak ehh .. hehehehe... nanti nak buat segmen lagi .... boleh? ke korang skang tengah bizi dengan segmen gegar2 tu? .... hmm 

    Mencari Penyelesaian Kepada Internet Lembab

    Salam.
    Apa yang menyebabkan blog itu berat sampai lambat nak load, sukar nak dipaparkan. Kadangkala nak kena refresh banyak kali. Selalu kita minta tuan punya blog untuk ringankan blog, apa kata kali ini kita pula yang buat sesuatu.

    Hmm bagaimana? Kalau nak merasa kelancaran melayari internet, membuka blog yang berat ini dengan mudah, penyelesaian paling pantas dan terbaik adalah upgrade sistem komputer anda, dan juga menukar pakej akses anda ke internet.

    Haaa .. agak2 slow sangat, tukarlah pakej broadband sedia ada. Dari dok pakai asyik disconnnected je, atau asyik putus2, bar penerimaan pun sangap je ... tukar je la kepada yang lain. Ada macam2 pakej dari macam-macam pengendali talian internet ni. Rasa hangin dengan Maxis, tukar ke Celcom, Digi pun ada .... bukan itu saja pilihannya .... ada juga U Mobile, pastu ada jenama2 lain ... 

    Saya pakai streamyx ... dulu pakai yang 512 Mbs, tetapi skang ni saya dah upgrade jadi 1Gbs ...laju ..memang laju tetapi saya teringin nak pakai UniFi yang perghhhh dikhabarkan sangat-sangatlah laju. Itu penyelesaian bagi masalah-masalah tentang lembab cam siput bila melayari internet.

    Lagi satu cara ialah dengan upgrade sistem memori atau RAM di komputer anda, tingkatkan keupayaan cache sistem pelayar anda. Ia akan costly tetapi insyaAllah berbaloi. Walaupun tak la selaju mana, tapi sekurangnya ... pc anda takkan pegun gitu je bila buka website ada gambar yang high definition.

    Jadi, dalam geram2 buka blog orang lain yang sendat, sarat dan berat ... apakata kita pula lakukan sesuatu untuk jadi mudah, ringan dan pantas... hehehehehe... :)

    Lukisan Mural Jalanan - Street Painting oleh Edgar Müller

    Salam.
    Masa saya sekolah dulu, pernah la juga terbabit dengan melukis mural. Tahu tak apa itu mural? Mural adalah merupakan lukisan yang selalunya dilukis di media berpemukaan luas seperti dinding, tembok dan terkini permukaan jalanraya. Ia satu bentuk seni yang semakin digemari. Berbeza dengan Gravitti yang merupakan satu lukisan bebas ... lukisan mural lebih memberi makna.

    Kebanyakkan lukisan mural adalah merupakan lukisan pemandangan. Dan jika pandai, ia boleh memberikan satu impak terhadap media yang dilukiskan. Mural di Malaysia kebanyakkannya boleh kita nampak di bangunan2 terutama bangunan kerajaan seperti pejabat kerajaan, sekolah serta tadika.

    Terkini, lukisan mural susah berevolusi dengan penerapan konsep 3D yang sungguh mengagumkan.

    Lukisan mural jalanan atau street painting kini menjadi satu tarikan, dan antara artis yang bergiat aktif dalam seni street paiting ini adalah Edgar Müller.

    Edgar Müller dilahirkan di Mülheim/Ruhr pada 10 Julai 1968. Membesar dalam kejiranan luar bandar di barat German. Dia telah memulakan aktiviti melukis sejak dari umur 16 tahun lagi. Sejak 1998 Edgar Müller telah berjaya mendapat beberapa pengiktirafan seperti 'maestro madonnari' (master street painter), yang hanya diberikan pada beberapa pelukis atau artis di seluruh dunia. Pengiktirafan ini diberikan sewaktu membuat persembahan di Grazie Festival, di Itali.

    Antara lukisan mural jalanan karya Edgar Muller

    Berikut adalah lukisan terkenal yang dibuat oleh Edgar Müller. Ada beberapa lagi artis hebat sepertinya ... dan pasti saya akan paparkan di entri2 yang akan datang.
     

    Teknologi Masa Kini Buat Kita Semakin Malas

    As-Salam. Perkembangan teknologi memang mengagumkan. Ianya berlaku sangat pantas ... terlalu pantas sehingga kadangkala kita sering tercicir. Anda tahu tak ... teknologi kita yang kita kecapi sekarang adalah teknologi kelas kedua iaitu teknologi yang telah pun digunakan oleh pihak atau negara yang lebih maju. 

    Pada akhir tahun 90 an, perkembangan ini amat dirasai ... semua produk teknologi begitu cepat berevolusi ... saya adalah antara mangsa yang merasai penangan peralihan teknologi yang tersangat cepat ini.

    Ketika itu, saya baru sahaja menerima pinjaman untuk pengajian saya. Agak melucukan juga, walaupun saya belajar dalam bidang sains komputer, saya cuma memperoleh komputer pertama saya di tahun akhir pengajian saya di IPT. Orang lain ... bila dapat tawaran ambik course ni ... tup2 dah ada komputer .... saya? Adehhh ....  

    Dan pada masa saya nak beli tu .. teknologi komputer yang kira paling canggih adalah pentium 3. Memang gah .... saya antara yang pertama guna komputer pentium 3 pada masa tu ... semua orang datang ke bilik saya .. nak merasa betapa lajunya komputer saya .... tapi .... ianya tak kekal lama .... 4 bulan lepas saya beli tu ... keluar pula pentium 4 .... aduhhh .... harga lak sama dengan harga saya beli PC pentium 3 tu ..... rugi? Uhh mestilah rasa rugi .... ada tekno yang lebih maju dari apa yang saya guna dengan harga yang sama!

    TV dulu kena petik2... pulas2 nak cari cenel.
    TV skrang canggih .. leper dah ... nak cari cenel guna remote je.
    Saya berpendapat ... teknologi yang ada sekrang ni dah menjadikan manusia semakin malas ... serius .... semua benda yang selama ini kita perlu bersusah ...dah jadi teramat senang...sampaikan nak buka lampu tak perlu lagi nak petik suis .. hanya tepuk tangan atau sebut ... "Light". Canggih ... ya ... tapi pada masa yang sama .. kita membina generasi yang semakin lesu dan malas.

    Apa pendapat anda?

    Sumber foto: Intra Day Fun

    Biasiswa Kecemerlangan Maxis


    Salam.
    Kepada sesiapa yang telah berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam SPM baru2 ini, jangan perlahankan derap langkah kejayaan anda, kini dengan Maxis, anda boleh meneruskan kecemerlangan dan cita-cita anda untuk lebih berjaya.

    Jika anda masih tercari-cari bantuan kewangan yang sepatutnya, apa kata anda atau sesiapa sahaja yang anda kenal, memohon biasiswa dari Maxis ini.

    Permohonan dibuka secara online, dan tak perlu menyediakan dokumen (hard copy) untuk proses permohonan. Permohonan dibuka dari sekarang (1 April) sehingga 10 Mei 2011. Dan permohonan yang berjaya akan diketahui pada 1 Jun 2011. Dan kemudiannya sekali lagi shortlisted diumumkan pada 1 Julai 2011.

    Satu upacara penganugerahan biasiswa ini bakal dilakukan pada minggu pertama Ogos atau September 2011. Uhh leh masuk paper ni .. hehehe....

    Untuk syarat2 permohonan dan permohonan online Biasiswa Kecemerlangan Maxis ini, anda boleh KLIK SINI. Semoga Berjaya.


    5 Blog Baru Bersarapan Di Bangku Kosong

    Salam.
    Pagi2 ... saya menampilkan lagi 5 blog baru .... anda kenal dengan blog dan tuanpunya blog nih? Tak? Hmmm kalau belum kenal .. mari sama-sama berkenalan dengan mereka. Blogger baru yang sedang meniti ..... tapi dah boleh berlari dah ... tak caya? Klik sendiri ... :)

    Blog yang tersenarai kali ini:
    Uhh ... erkk ada blog yang buat entri gambar artis mesia ..... zaman remaja derang ... uhh ... :) try la blog yang mana satu.

    5 Blogger Baru Yang Dok Makan Cikedis di Bangku Kosong

    Salam.
    Awal-awal saya mula berblog dulu, uhh memang saya tak reti nak buat header cam skarang ni. Apa yang ada disediakan, itulah saya gunakan. Cuma bermain dengan jenis-jenis tulisan, kecik besor, bold atau italic. Pastu ... saya mula cari blogger template ... ada banyak ..... so saya pakai yang mana menarik perhatian. Pastu bila blogger.com mula perkenalkan dynamic template, saya mulakan kekreatifan yang ada, cari blogger template yang lagi umphh ... memang time tu dok gila nak cantikkan blog je.

    Susun atur semua saya buat bagi cantik ... time mula2 tu ...banyak la yang kata blog ni cantik la, tersusun la ..sebab widget pun tak banyak ...semuanya isi, takda pun pageviews nih, tak ada pun widget followers, semuanya plain ..... dan tak kesah pun ada orang baca ke tak ..sebab kebanyakkan yang baca time tu adalah banyaknya member ofis, kawan2 yang dok overseas .... 

    Gitulah awal-awal .... memang buat posting pun untuk ceritakan kisah seharian, pasal pegi holiday, pasal kisah-kisah lama, saya tak buat pun pasal tips dan petua nak berblog, tak ada pun kisah kejar follower, kisah trafik uhh lagilah. Namun, lama kelamaan ..... mula jadi lain ..berubah bentuk gitu ... saya pun tak pasti samada berubah jadi lebih elok atau jadi lebih tak elok.

    Semua orang bermula dengan kosong! Semua orang bermula dari sesuatu yang mereka suka ...begitulah halnya dengan penampilan 5 blog baru ini. Memang baru ...header pun simple jer ..hmm teringat zaman mula2 saya berblog dulu. 

    Siapakah mereka? Blog macam manakah mereka? Sila usyar ....


    13 April 2011

    Antara Ujudnya Telur Tiruan Dengan Tidak

    Salam.
    Aha .. kan kan .. gelabah dah derang ni ... siapa? Hmm saya maksudkan peniaga dan penjual telur nih ler. Agak-agak mungkin tiada telur tiruan tapi dari apa yang saya selongkar dalam dunia maya ni, ianya tak mustahil untuk dibuat. Baguslah tindakan pantas oleh mereka yang terbabit nih dapat melegakan ramai, baik peniaga mahupun pengguna.

    Tapi, gitulah ... cuba andaikan ia benar, dan betul ujud telur palsu yang dimaksudkan, dan harganya sebenar lebih murah. Bayangkan. Tiada lagi kos nak ternak ayam telur ni, tiada lagi kos nak bagi ayam2 ni makan, tiada lagi kos nak bina reban ... hmm untung besar tu. Kan kan?

    Tapi nampaknya telur ni tak ujud, maka legalah hati si peniaga telur, harga pun stabil balik ... kalau tak ... kita2 ni sebagai pengguna leh la merasa telur yang dah jatuh harga. 

    GEORGETOWN: Pengesahan tiada telur ayam tiruan dijual di pasaran tempatan oleh Kementerian Kesihatan dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar, melegakan peniaga dan pembeli yang hampir seminggu tersentak dengan dakwaan kewujudan telur itu.

    Kebanyakan peniaga yang ditemui berharap pengesahan itu dapat meningkatkan kembali permintaan telur ayam yang merosot selepas berita kewujudan telur ayam tiruan tersebar, minggu lalu.
    Bagi pengguna, pengesahan itu dapat menghapuskan kebimbangan kerana telur tiruan didakwa boleh menjejaskan kesihatan.

    Pemborong telur ayam, Tan Shuan Soon, 55, yang mewarisi perniagaan bapanya sejak 40 tahun lalu, berkata pengesahan itu keputusan yang sewajarnya kerana beliau memperoleh bekalan dari ladang di negeri ini, Kedah dan Johor.

    Beliau yang membekal telur ke pasar awam, hotel, restoran dan kedai runcit, mendakwa sejak berita kewujudan telur tiruan tersebar minggu lalu, permintaan telur ayam merosot kira-kira 20 peratus.

    Sebelum berita kewujudan telur ayam tiruan tersebar, beliau membekalkan kira-kira 6,000 papan telur berjumlah 180,000 biji sehari.

    Empat Blogger Baru Pilihan Untuk Berkongsi Idea di Bangku Kosong

    Salam.
    Tatkala saya buat segmen ni, saya tertarik dengan satu komen berikut:

    konsep memberi dan menerima...sama-sama menolong. tapi saya pnh jumpe sorang blogger. mmg ramai follower. ramai pembaca. ramai yg menanti entry terbarunya. dia sgt rajin. dan dia sgt suke berkongsi isu yg ditampilkan follower2nye. tapi paling sy kagum, dia hanya memberi dan terpulang pd yg menerima sama ada hendak membalas pemberian beliau atau tidak...
    kdg2 terfikir gak, klu dah ramai yg follow kite, mampu ke kite nak memuaskan semua hati follower kite? mmm....
    Bijak dan betul. Betullah tu kan .. bila dah ramai followers ni .. akan ada satu tanggungjawab ... nak memuaskan .... boleh? Nak kenal dengan blogger ini? KLIK SINI.


    Dan ini lagi penampilan blog-blog baru .... mereka dah bersedia untuk memberikan yang terbaik dalam dunia blog. Jom kita kuatkan semangat mereka. Kita jadi follower .. nak? Ala ... tak susahla kan... kalau kita nak orang support blog kita, kita pun perlulah support blog orang lain.

    Blog ini perlukan anda:

    Inilah Mesin Penggali Terbesar di Dunia! Perghhh .....

    Penggali Parit terbesar di dunia!

    Salam.
    Saya fikir kat Malaysia tak jumpa lagi ni... tapi kat overseas tu memang ada... kalau tak camna saya dapat gambar dan info ini? AHa... inilah the World Largest Trencher ! Tau apa tu ... kalau ikut kamus ... ianya adalah mesin penggali kubor parit.

    Besar ni .. agak2 korang berapa besar mesin ni? Kalau tengok gambar atas tu ... macam ... besar rumah kita je kan .... kan kan? Tapi .... saya pun terbeliak mata weihhh .... patutla kat Malaysia ni tak jumpa .. takkan jumpa punya sebab ... saiznya memang enormous ... uhh ...

    Meh tengok dia punya penggali tu .. tajam2 .....


    Ok .. dah ada idea besar mana? Hmmm .... cepat agak2 ... cepat .. hehehe... tak tahan dah? Meh tengok betapa besarnya penggali parit ni ... perghhh ...

    Buat Ibu-Ibu .. Ketahui Mood Anak Anda!


    Salam.
    Wahhh ... sapa ada baby kecil? Jangan lepaskan peluang ini.... leh dapat sampel percuma ... nak tak? Nanti klik kat link yang saya berikan tu. Dan ohh .... jom main2 dengan aplikasi ini, buat ibu-ibu tentu seronok untuk tahu mood anak anda dengan permainan simple ini.

    Ok... ada goodies tu .. menarik tak? Kalau nak info lebih lanjut ...meh ke sini: Ketahui Mood Anda Anda Sekarang!

    Empat Blogger Baru Pilihan Minum Milo di Bangku Kosong


    Salam.
    Lagi penampilan blogger baru, blogger baru yang nyata memerlukan sokongan dari blogger lain. Mereka pun seperti anda semua, teringin nak ada follower ramai, teringin nak ada trafik laju2 .... so jika dulu anda pun macam mereka - punyai followers kurang dari 300 ... inilah masanya anda berbuat sesuatu yang dulunya anda inginkan juga (dan juga sekarang).

    Blog siapa? Jenguk sini ehhh:

    Empat Blogger Baru Pilihan Seronok Lepak di Bangku Kosong

    Salam.
    Mari-mari ... blog-blog untuk dijual! Hehehehe... uhh gurau je weihh ...jangan ambik hati yer. Hmm lagi kemunculan blogger baru .... makin meriah dah ... makin ramai ... makin best .. tapi best ke entri derang nih? Itu untuk anda jenguk sendiri. Oh ya ..jangan pantas nak komen ... mereka ni blogger baru, so bila baru tu faham2 je la, mesti ada yang tak kena. Mereka blogger yang masih belajar. Jangan salahkan mereka jika ada benda yang anda tak suka.

    Jom support blogger tempatan .. blogger2 baru yang memang sedang bertatih untuk dikenali. Klik jangan tak klik. Follow kalau anda rasa patut. :) Saya? Hmm dah ...

    Jika bukan blogger sesama kita untuk support sesama kita .. siapa lagi? ye tak?

    Empat Blogger Baru Pilihan Petang Berehat di Bangku Kosong

    Salam.
    Penampilan khusus buat blog-blog yang kurang dari 300 followers. Hmm blog2 ini dahagakan sokongan dari blogger2 lain, mari sama2 kita support ... mereka blogger baru ..malah ada tu langsung tak ada pun followers ... jom la kita klik2 ... tak kena duit pun. Jom la ... mari tengok blog siapa .....

    Mudah-mudahan blog2 ini akan terus menampilkan entri, mungkin mula-mula ni agak berterabur .. tapi lama2 akan ok ..janji sangup belajar dan cari ilmu. :)

    Metafora Dalam Menulis Entri

    As-Salam. Jika anda membaca entri2 daripada blog ini, anda pasti akan terjumpa kisah atau ayat yang nampak cam lain dari yang lain, macam contohnya kisah ini [KLIK SINI]. Ini dinamakan menggunakan metafora. Metafora adalah ayat yang direct tetapi mempunyai maksud yang tersirat, disampaikan dalam bentuk yang lebih difahami dari segi penceritaannya tetapi disamakan dengan satu situasi yang lain.

    Mengapa menggunakan metafora? Sebabnya saya memang suka .. hehehe... lagipun ia lebih menghiburkan, dan kadangkala ia lebih menyampaikan dalam bentuk yang lebih santai. Jika anda ingin menyampaikan sesuatu yang agak tegas ataupun 'keras', penggunaan metafora ini boleh melembutkan tatacara penyampaian itu tanpa menidakkan mesej yang nak disampaikan.

    Metafora ni lebih kurang macam kiasan juga ... :) bezanya ialah kias mungkin boleh berbentuk sinikal, berbentuk ayat2 yang sinis. Kiasan digunakan untuk menyembunyikan maksud sebenar secara lansung tetapi sebenarnya ia seakan cuba mempamerkan maksud dalam pengertian berlawanan .... macam contohnya: Merokoklah sepuasnya ... nanti leh dapat rumah eksklusif ....  atau Waahhh cantiknya tudung u .... lepas ni leh la beli cam tudung Dato V tu lak .. mesti lagi cantikkk ... 

    Metafora lebih lembut dan lebih menghiburkan tanpa menyekat maksud nak disampaikan. :)

    12 April 2011

    Peribahasa Yang Dah Diubahsuai

    Salam.
    Aduhai ... gelak saya baca ni ... saya baca ni 7 tahun lepas (ada set bahan lawak dalam simpanan). Nih memang dah kreatif abis ... nih kalau dibaca dek sasterawan negara pasti menitik air mata. Tapi harapnya mereka yang pakar bahasa janganlah tercuit hati ye .. ini sekadar hiburan santai. Dalam pada tak tahu ujudnya peribadi erkk peribahasa tu ... langsung dah tahu. Kan kan?

    Saya teringat kisah yang satu ni, samada benar atau tidak ... tak pasti. Karam Sigh Walia - uhh biasa dengan nama ni? Kalau dok ulas berita mesti akan berakhir dengan pepatah lama, bidalan, peribahasa tertentu .... itu memang dah jadi trademarknya. Dan saya ada terbaca atau terdengar, mulanya Karam Sigh ini 'terpikat' dengan peribahasa adalah semasa dia menjumpai satu buku peribahasa melayu lama di tempat pembuangan sampah. Lalu dia ambik dan baca .... dan telah menjadi rujukan buatnya untuk mengindahkan cara penyampaiannya dalam melaporkan berita. Hmmm .... sesuatu yang dibuang orang, diambik dan dijadikan pedoman, lalu kini dia dah sinonim dengan peribahasa Melayu walhal .... dia bukanlah Melayu.

    Ok ... meh layan lawak sengal nih ..heheeh... baca dan baca .. saya baca dah .. anda?

    Peribahasa Yang Dah Diubahsuai - Kes Gatai Tangan 


    |Pakar SEO Blogspot|

    Copyright @ 2014 HASRULHASSAN™. Originally by Templateism | for Terkini MH370 | Read Disclaimer

    Ping your blog, website, or RSS feed for Free