Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Januari, 2011

Bila Kuasa Membeli Semakin Lemah

Salam semua.Tempoh hari saya seperti biasa - cukup bulan memang akan  keluar berbelanja, dah siapkan senarai barang-barang nak beli dah. Berjela juga sebab banyak barang dah kehabisan stok .. kecuali minyak masak dan gula .. hehehe. 
Banyak juga saya berbelanja walaupun troli masih ada ruang kosong :). Diam tak diam .. uhh .. hampir ratus gak yang habis .. hairan betul dengan nilai duit sekarang. Kalau bawa 50 hinggit .. ntah apa la yang dapat. Antara yang saya beli susu untuk Zikri dan Baby Maira. Lampin segera (khas untuk travel). Beberapa barangan dapur seperti bawang dan kicap. Dah ehh kali ini harga bawang agak murah ... RM2.80 sekilo.

Minyak masak juga dah berlambakan di rak-rak. Jadi tiada masalah soal bekalan minyak masak. Yang nyata ramai beli susu tepun untuk anak-anak sebab ada angin2 sepoi yang bertiup mengatakan harga produk tenusu akan naik sekali ganda. Jadi ada pembelian yang banyak pada produk2 ini ... dan saya pun ....  beli gak.
Harap barang2 tak naik lagi .... nanti d…

Harga Petrol Ron97 Naik Lagi ....

RON97 Naik 10 Sen Kepada RM2.50 Tengah Malam Ini
PETALING JAYA: Harga petrol RON97 akan dinaikkan 10 sen berkuat kuasa tengah malam Isnin, menurut seorang sumber kerajaan.
Dengan kenaikan itu, harga petrol RON97 akan meningkat menjadi RM2.50 seliter berbanding RM2.40 sebelumnya, lapor Malaysiakini.
Ini merupakan kenaikan harga yang keempat berturut-turut bagi petrol RON97.
Semenjak tahun lalu, harga RON97 mula dinaikkan kepada RM2.15 pada 2 November, RM2.30 pada 1 Disember dan terus meningkat kepada RM2.40 pada 4 Januari tahun ini.
Harga bagi petrol RON97 yang banyak digunakan oleh kenderaan berkuasa tinggi, tidak ditetapkan kerajaan kerana ia diapungkan mengikut pasaran minyak dunia semasa.
Sumber: MStar Online
Salam semua pengguna.Apa lagi nak dikata .... tiada rasa dah. Tak boleh nak fikir nak ulas apa dan mengapa. Apa nak buat .. .kita cuma berada di negara yang tak cukup kaya dengan bahan mentah berharga pemberian Tuhan ini. Jadi, mari sama-sama kita sandarkan keyakinan kita terhadap m…

Bila Blog Berpendapatan RM12, 608.20

As-Salam. Melompat2 saya bila nampak blogger yang memang hebat ni dapat pendapatan sebulan sampai RM12 Ribu .... Tu pendapatan bulan Januari tu. Jangan memain. Terima kasih saya ucapkan kepada Redmummy sebab sudi berkongsi 'bukti' pendapatan ini.
Mungkin ada yang macam kus-kus semangat bila nampak pendapatan sebegitu hebat. Boleh ke dapat income macam tu dari berblog je? Ohh tentulah boleh .. tu dah ada bukti. Bukan nak main-main, malah dalam akhbar baru2 ni pun dah nyata dan terang lagi. Blog bukan lagi sebagai tempat curahkan rasa hati terpendam tapi juga tempat menjana pendapatan yang ribu2. Bila Blog Berpendapatan RM12, 608.20 Hmm ... itulah rezeki namanya. Dengan hanya menulis, anda boleh dapat pendapatan. Diberi Tuhan akan kebolehan untuk ramai orang menjenguk blog dek kerana menulis entri, buatkan mereka yang jadi pengiklan turut teruja. Masakan tidak jika blog itu dikunjungi ribuan orang setiap masa - bukan hari!
Jadi kalau nak jana pendapat hebat macam Puan RedMummy

Keluhan Diri Seorang Dara

Salam semua.Hmm bila diusyar2 dia - si anak dara, terfikirlah dalam kepala .. kenapa la dia tak bernikah lagi. Usia makin memanjat. Apa yang ditunggu dan dicari? Wajah dah lawa, peri budi dah cantik ... malah ramai yang meminati dan pendam hasrat. Tapi ... kenapa la agaknya yang masih di dalam fikiran si dara? Meh ketahui keluhan si dara ini bila ayah dan ibu asyik bertanya: "Bila boeh menerima menantu?"
Ayah ! Ibu !Ampunkan Daku !Bukan Ku Sengaja, Bukan ku Tak Mahu !Kahwin itu besar pengertiannyaBukan sekadar suka-sukaSemua orang kahwin minta bahagiaAku pun mahu berteman jugaBukan harta benda ataupun rupaMahupun bujang atau yang dudaAku tak kisah tua ke mudaAsalkan baik hati budinyaKu cuba cari teman sejati
Yang memahami hati iniSeorang yang berjiwa murniTeguh peribadi dan positif personalitiSeorang Muslim yang solehahGaya hidup mengikut SunnahMenjadi contoh anak isteriMembimbing keluarga yang mithaliDuit hantaran dan persandinganItu semua bukan jaminan mahligai dunia akan am…

Kisah Suka Duka Banjir di Alor Setar

Salam semua.Adeh .. berderet 3 posting saya hari ini hanya sebab saya keluar dari rumah dan ziarah sahabat di Alor Setar. Anda boleh baca ini:
Tujuan saya ke Alor Setar [KLIK SINI]Pengalaman tak berapa best di RnR Gurun Arah Selatan, dalam perjalanan pulang ke Penang. [KLIK SINI]Kisah Buaya Putih yang dikatakan terlepas dari kurungan bawah Istana Alor Setar. [KLIK SINI]
Dan untuk entri ini pula, saya nak ceritakan mengenai kisah suka duka mereka yang terlibat dengan banjir kali ini.
Saya difahamkan ada benda yang tak manis berlaku semasa banjir di Kedah tempoh hari - atau lebih spesifik di sekitar bandar Alor Setar. Bisik2 kedengaran suara yang menyalahkan projek 'Pak Lah' di Kuala Muda menjadi punca banjir kali ini melanda kawasan-kawasan yang tak pernah2 banjir. Projek yang dimaksudkan itu adalah NCER atau Northern Corridor Economic Region. Sejauh mana kebenarannya, hanya mereka yang tertentu saja dapat memberikan jawapan serta fakta.
Dek kerana ingin menyelamatkan projek2 dalam…

Menariknya Sofa dari Duit Syilling

Salam semua.Anda penyimpan duit syilling yang hebat? Kalau benar .. anda mungkin juga berminat menukarkan duit syilling anda yang banyak dalam tabung tu menjadi sebuah sofa! Percaya atau tidak .. syilling yang anda miliki mungkin boleh menghasilkan sesuatu yang lebih dari nilai syilling yang anda simpan.
Mungkin ia bukan satu kerja mudah tapi tak mustahil.

Jika anda ada masa terluang, boleh juga meniru idea ini .. menghasilkan sofa atau bangku dengan duit syilling. :) Pasti ramai yang kagum dan tentu sekali nilainya takkan sama dengan nilai keseluruhan duit syilling yang anda gunakan.

Sumber Foto: Forum Ehoza

Kisah Kiut Miut dalam Blog Ini

Salam semua yang masih layan blogwalking.Blogger ini pernah singgah di Bangku Kosong dan pernah memberikan komen di sini: [Gadis Sunsilk Saya]. Ternyata kami sependapat tentang pilihan gadis Sunsilk saya tu .. hehehe ...dan kini gadis Sunsilk saya tu dah makin dikenali dalam HANI. :)
Tapi saya bukan nak cakap pasal Hani atau pasal gadis Sunsilk tu ... tapi saya nak korang layan kisah tuan punya blog - My Stories ... uhh cute blog ni sebab ada banyak benda2 kiut diceritakan dalam blog ni. Dalam blog ni korang bakal berjumpa dengan Alex, Lolo, Gira, Sky, Lucky, Choki, Oreo dan Tora .... hmm ... siapakah mereka? Bagi saya .. mereka sangat cute .. so jadi sesuailah duduk dalam blog yang kiut ehh!
Jadi, nak tahu .... boleh terus TERJAH blog ini. Jangan memalu. Orang Sabah selalunya peramah.

Blogger Ini Memang Sayang dan Cinta pada Ahmad Hafizy Hairy

Salam semua.Header blogger ni nampak authentic kan? (macam iklan mee segera la pulak!). Actually saya pun tak tahu apa itu authentic ... main bedal je tulis sbb macam kena je dengan blog ni. Siapakah pemilik header blog ini ehh? Hmmm .. orangnya nak jadi paramedik ... lebih kurang cam doktor la kot .. saya pun dah konpius ni. Nak tanya kat wife .. dia dah lena dengan anak2 ..ishhh tak pe .. mana lah tahu kot2 empunya blog ni datang singgah nanti .. leh la dia explain kat ruangan komen.
Hurmmm ... saya tertarik dengan entri dia yang baru2 ini .... nak kata gedik geduk ... dah nama blog dia ... suka atila dia nak mengedikkan diri dalam entri blog dia  .. ye tak? Tapi saya fikir sweet la cara dia meluahkan cintanya pada yang tersayang ... dan apa yang menarik perhatian saya ialah ....
Hmmm apa yang menarik ialah .. cara dia mencari cinta hatinya ini. Sesuatu yang saya sendiri tak duga. Menarik untuk korang baca di sebalik entrinya yang agak panjang ... tapi sedikit sebanyak korang boleh ta…

Perkara Tak Best di Rehat dan Rawat Gurun Arah Selatan

Salam semua.Entri lepas saya ada ceritakan tentang pemergian saya ke Alor Setar menziarahi sahabat lama yang uzur. Sehari bermalam di rumah rakan kami yang lain, kami sekeluarga pun pulang.
On the way balik, seperti kebiasaan, kami akan singgah di RnR Gurun. Ada beberapa kisah tak menarik tentang RnR ini. Saya tak nak ulas panjang2 ..cukuplah saya buat style note.
Mee Kari dia tak kena dengan selera saya - sebab maybe tak ada santan. Nampak ceroi je. Walaupun gitu, saya tetap makan sampai habis memandangkan harganya RM3.50 semangkuk.Ramai perokok bebal tak reti baca sign "Ruangan DILARANG Merokok!". Walaupun dah disediakan tempat khas buat mereka .. mereka tetap 'selesa' di kawasan orang lain.Terdapat orang dewasa minta orang ramai beri derma untuk sekolah tahfiz - ironinya lepas berita kisah anak-anak yatim keluar akhbar kutip derma yang sama juga. Orang dewasa itu terdiri dari wanita yang sedang mengandung.Pihak RnR Gurun kurang peka dengan keselamatan orang ramai b…

Moga Dia Cepat Sembuh

Salam semua.Semalam saya tak ada entri. Uhh pertama kali tu tak ada entri dalam blog. Nak wat camner... saya tak ada laptop nak update blog saya. Tapi saya ke mana? Hmm kalau sesapa yang follow twitter saya, tentu tahu saya ke mana ....
:) Saya ke Alor Setar, bertolak lepas sholat Jumaat, dan bermalam di rumah sahabat wife saya di sana. Tujuan saya ke Alor Setar adalah semata2 nak menziarahi seorang sahabat lama saya yang dulu sama2 belajar di USM, yang kini sedang sakit.
Actually, niat nak pergi bertemu sahabat tu dah lama - 2 minggu sudah. Alhamdullilah, saya berkesempatan akhirnya.
Nama sahabat saya tu - Auzani Osman. Dia sakit sejak dari tahun lepas ... bulan 6 kalau tak silap saya. Dah berubat di Hospital Pakar dan berubat kampung. Dari cerita ibu kepada Auzani, bermulanya sakit akibat lepas makan sesuatu, saya tak ingat apa dia sebab saya tak catit - lau tak jadi pemberita lak saya. Doktor sahkan yang dia terkena jangkitan virus; wife saya cakap meninggitis yang memang boleh buat…

Jangan Cari Padah

Salam semua.
Tak nyempat2 ..gitulah kata hati saya bila melihat gelagat kereta ini. Belum pun hijau ...kereta ini dah memuncungkan kereta nak masuk ke lorong yang ingin dimasuki. Masih merah .... tapi dah tak sabar...sedangkan lorong di depannya itu dok berbaris dengan kereta.

Ohh saya tidaklah gitu sempurna nak bercerita pasal orang lain tapi ada kalanya perbuatan kita ini boleh mengundang bahaya. Jangan mencari padah.

Kereta Paling Jimat di Dunia?

Salam semua.Wahhh memang futuristik betul la keter keluaran Volkswagen ni. Mula2 bila disebut pasal Volkswagen; terus menerjah dalam fikiran saya adalah kereta katak tu ... erkk kereta beatle. Ala-ala comel gitu .. yang enjinnya kat belakang - satu2nya keter yang enjin kat belakang yang saya tahu.
Saya pernah memandu Golf. Memang keter keluaran eropah ni cukup mantap di atas jalan. Rasa berat bila bawak tapi ia sangat stabil. Dan terbaru, pihak Volkswagen dah keluarkan satu keter yang dikatakan paling jimat di dunia.
DOHA - Pengeluar kereta terkemuka Eropah, Volkswagen mempamerkan kereta paling jimat minyak di dunia dalam Pertunjukan Kereta Qatar malam kelmarin, lapor sebuah akhbar semalam.
Kereta itu mampu bergerak sejauh 504 kilometer dengan hanya menggunakan 3.78 liter minyak diesel.
Dikenali sebagai XL1 Super Efficient Vehicle, ia cuma mengeluarkan 38 gram gas karbon dioksida bagi setiap 1.6 kilometer dan bakal menjadi pilihan kepada golongan yang mementingkan alam sekitar.
Kereta itu …

Excited Nak Dapat Baby Lepas 4 Tahun!

Salam semua bloggers yang masih duk depan komputer.Wahhh seronoknya blogger sorang ni. Nak dapat cahayamata baru. Tentu sekali gembira dan excited .. yelah .. dah lama tak bawa perut akibat buatan orang .. kali ini diberikan rezeki untuk dapat baby lagi. Wahh tahniah dari saya.
Harap leh la singgah jenguk2 Bangku Kosong ... cari tips berkaitan mengandung ni ... uhh ada .. saya ada letak banyakkkkkkkk tip2 berkaitan baby dan pembawa anak ni. :) So I hope ... moga blogger dan kandungan sentiasa selamat dan sihat hingga baby lahir ke dunia... aminnnnnn.
Terjah dan lihat betapa excitednya ibu ini. KLIK SINI.

Memasak Ekspress

Salam semua.Ok. My featured blog untuk awal pagi ini ialah blog ini ... blog masakan ekspress. Saya pun tak pasti samada ekspress tu - samada makanan ni dimasak dalam keretapi ekpress atau bas ekpress. Atau mungkin cara memasak sangat cepat hingga mengalahkan cara nak masak mee segera perisa kari.
Tapi ... kalau anda nak layan masak-masak dan cari resepi, anda boleh TERJAH blog ini tanpa segan silu. :) Tapi dinasihatkan ... ia galeri masakan ikut citarasa dan style di penulis blog ... so tak leh la nak komen lelebih kata cara dia salah lak ... sebab setiap orang ada cara derang sendiri.
Terjah Ruang Masakan blog ni!
**p.s: Kalaulah blog ada function bau ... mestiiii harummmm je ...

Stupid Question, Smart Answer

Salam.I should I put as an entry huh? Donno ... ahhh maybe this can. Simple yet meaningful. :) Ohh kau. Saya ni tak lah pandai sangat nak berbahasa inggeris, tapi yes I can speak when there is a need. Bukan apa, kadangkala sukar nak nulis2 dalam bahsa inggeris sebab bila dah menulis dalam english ni .. akhirnya akan buat saya sendiri tak faham. Bak kata orang dari England, why are you keep hitting behind the bushes. 
Lalala ... k la .. simple yet meaningful .. saya nak kasik satu conversation simple antara seorang Boy dan seorang Girl. Mungkin anda boleh gunakan atau adaptasi conversation ini kelak.
BOY : May I hold your hand?GIRL : No thanks, it isn't heavy.
GIRL : Say you love me! Say you love me!BOY : You love me...
GIRL : If we become engaged will you give me a ring??BOY : Sure, what's your phone number??
GIRL : I think the poorest people are the happiest.BOY : Then marry me and we'll be the happiest couple
GIRL : Darling, I want to dance like this forever.BOY : Don't yo…

Sebab Rokok, Anak Kena Terajang

Salam semua.Aduhai kesian kanak-kanak ini, di dera sebab benda yang kecil; hanya kerana rokok! Sebab kesilapan kecil ini, anak-anak menjadi mangsa tindakan yang ntah apa2. Aduh .. kenapalah manusia tidak boleh mengawal marahnya? Susah sangat ke untuk berdiam diri ... atau memalingkan muka?
Kenapa sampai mendera? Itukan darah daging sendiri. Aduhhh .. aduhhh parahnya keadaan masyarakat kini. Moga saya terlindung dari perbuatan yang merugikan ini. Saya tidak mahu jadi begini.
PERMAISURI: Hanya kerana si kakak tersilap membeli rokok bapanya, empat beradik menjadi mangsa terajang lelaki tidak bertanggungjawab itu, sebelum dihalau dari rumah dan bermalam dalam hujan lebat di hutan berhampiran Guntung di sini, semalam.
Empat beradik berkenaan termasuk tiga perempuan berusia 8, 10 dan 14 tahun dan seorang adik lelaki berusia tujuh tahun dipercayai menjadi mangsa dera bapa sendiri termasuk beberapa kes sebelum ini, sebelum dihalau dari rumah kira-kira jam 1 pagi akibat kesilapan kecil itu.
Lebih…

Blog Rasa Macam Best - Sweetnya Blogger Ni !

Salam semua.Ntah kenapa .... saya suka je tengok header blog ni. Cam sweet je gitu. Rupa coklat pun ada .. uhh nyum2 .. uishh mana leh makan memalam ... nanti gemuk (ini hanya mitos semata2). Sapa empunya blog ni yer?

Mula2 pandang header blog ni .. hmm macam best je - sesuai dengan nama blog ni: http://rasamacambest.blogspot.com
APa pendapat anda? Dia ada segmen jenjalan oooo .. best tgk gambar tempat2 dia pergi. Nak layan sama .. jom terjah blog ini: http://rasamacambest.blogspot.com

Meow yang Punyai Blog

Salam semua bloggers.Wahh ramai betul student2 yang muda2 ada blog eh. Hebat tul! Saya dulu tak rajin nak nulis2 blog ni - erkk ehh dah ada ke zaman saya dulu eh? Hmmm tapi memang cool la kalau ada student yang rata-rata umur 19-22 tahun ni ada blog.
Ini salah sorang darinya. Katanya - dia budak Politeknik Seberang Jaya. Hmmm umur baru 21 tahun. Terjah Blog ni.
Saya dedulu selalu gak p Poli ni, bukan sebab saya nak ngorat awek2 Poli Seberang Jaya tetapi atas dasar kerja. Pernah saya ke sana nak cari orang untuk wat kajian, tetapi tak dapat green light, so tak dapatlah nak berkenalan dengan mereka. Lau tak .. tentu ada yang saya dah kenal dah.
Ehh .. pergila jenguk blog ni .. ada GA baru nak wat rasanya. Klik Sini.

Siapa Blogger Bernama Nur Anees Syafwah

Salam semua bloggers kategori remaja.Uhh .. tengah dan sedang hangat bercinta rupanya si empunya blog ni. Uhh ..bukan sebarang cinta ni yer. Baca kisah cinta [in Love?].
Nama blogger ni: Nurany Syafwah (itu dalam blogger profile dia). Sedap tapi terbelit gak saya nak sebut. Nama sebenarnya - Nur Anees Syafwah.
Apa kata blogger ni tentang dirinya:"Saya sangatt rajin tydo, tak suka makan ikan, sengaja type message dengan lembap, gemar memakai dua jam sekaligus kerana tamak haloba, tak layan jiwang namun suka menyakat tetapi malas belajar. peace :) ohh yes, this is the place where you can have second thoughts boud me :) "
Hmm nak kenal? atau nak layan blognya yang saya suka ini: TERJAH SINI!

Bila Anak Saya Nampak Mazidul Akmal Sidek

Salam semua.Oh apakah? Heh ... setiap kali kami sekeluarga menonton 999 atau 360 dan wajah Mazidul terkeluar di situ, anak-anak saya terutama Zikri akan menyebut:
"EHh abah la ... mama .. cam abah la!"
Nak gelak pun ada. Ada ke rupa saya ni disamakan dengan Mazidul Akmal Sidek. Apa yang serupa pun ntah, mungkin sebab ini:

Penampilan saya yang berambut sikit menjadi persamaan dan berkaca mata .. mungkin. Gitulah anak-anak; kadangkala cara mereka melihat dan menilai sesuatu membuatkan saya geli hati. Pandangan mereka mungkin berlainan tapi penuh jujur dan ikhlas. Bukan nak suka-suka 'membodek' tetapi mereka menyatakan apa yang mereka nampak. Perspektif mereka berlainan dengan kita.
Jadi, kalau anak anda ada pandangan tertentu, cuba fahami apa yang cuba mereka sampaikan. Anda mungkin terkejut dengan alasan yang mereka berikan.

Nuffnang Menjawab Isu Iklan Arak MilkADeal di Blog

Salam semua. Adeh. Apa sudah jadi? Ishh Nuffnang tersesat nampak gayanya kali ini. Nasib baik dah settle. Kalau tak tentu ramai blogger yang marah2 ... dan tentu ramai yang akan hilang keyakinan dengan Nuffnang. Harap kesilapan ini tidak berulang lagi.
Perlu sangat Nuffnang berikan yang terbaik namun kena dipastikan jangan diri sendiri melanggar etika yang sendiri adakan. Hati-hati dengan perincian advertisement yang anda buat. Bukan semua orang boleh berbahasa lembut.
Barangkali kita semua bloggers yang gunakan khdimat Nuffnang boleh berterima kasih kepada blogger ini yang nyata lebih prihatin dari saya. Saya tak perasan la pulak ada iklan ARAK menari2. Apapun .. kes ini dah selesai .... hasil usaha yang dilakukan oleh blogger ini. Terima kasih saya ucapkan.
Mari baca: 
Jawapan Pihak Nuffnang Tentang Isu Iklan Arak di Blog

Photoblog Pilihan Memalam .... Syok Layan

Salam untuk mereka yang suka tengok gambar.Aha .. ini blog banyak gambar yang best dan cantik. Saya enjoy layan blog ni ... dan saya fikir anda juga turut sama .. kalau tak .. maknanya kita berlainan citarasalah. :)
Blog ni memang sah photoblog, sebabnya hampir semua entri kaya dengan gambar. Walaupun banyak gambar, saya tak ada masalah langsung jelajah blog dia ni. Sebabnya tak berat even gambar bertaburan. So, i enjoyed being there.
Baca entri sambil layan gambar-gambar yang tidak mengecewakan untuk halwa mata. Dan tak sangka .. ia datang dari gadis. Uhh ingat si gadis tak pandai ambik gambar ke? Ke saya yang silap? Ada tangan lain yang snap? Hmm ...
Apa kata anda pula? Jom terjah blog yang ceria dengan gambar ini: LIVE LIFE THE FULLEST

Apsal Buat Entri Pasal Blog Orang Lain Nih?

As-Salam.
Ada yang tanya saya, mengapa nak letak kisah blog orang lain dalam entri? Mengapa saya suka suruh orang lain terjah blog lain sedangkan ada banyak entri dalam blog saya yang mereka nak baca (ehh perasan je nih)?
Jawapannya mudah je. Sebab saya kena hargai mereka yang sudi datang, jadi follower, komen entri2 saya dan lebih dari itu .. mereka sering ke sini berulang-ulang kali tanpa jemu. Ini adalah cara saya nak hargai mereka. Nak belanja makan .. saya bukan ada income tetap. Nak ajak kuar ... saya ni duk kat ceruk mana ntah ... disebut kalu tentu ada yang terpinga2.
Kenapa buat entri dan suruh orang usyar blog mereka? Sebabnya ialah saya mungkin tak dapat nak singgah blog tu secara peribadi setiap hari. Ada masa saya akan layan dan baca entri2 yang ditulis. Jika tiada masa ... macam mana? So saya wat entri, andai saya tak dapat nak datang .. boleh 'hantar' wakil tolong tengokkan. Jadi ... secara tak langsung .. saya dapat trafik ... dan blog tu juga dapat trafik ..…

Bukan Pedas tapi Berempah

Salam semua.Hari ni makan semua benda2 yang berapi belaka. Lunch tadi saya dah cerita saya sempat masak daging; dua hidangan berbeza, masak kicap dan juga masak hot black pepper ... saya kata hot black pepper adalah sebab saya letak 2 sudu besar cili api yang dah dikisar... memang berapi beb ... wife saya kata the best daging la. :) Thanks dear.
Pastu malam lak sempat beli makanan kat pasar malam, layan lak bihun sup .. tuang selagi mahu kicap lada dia ... makkkk .. giler ko ... menangis dibuatnya. Tapi dalam panas2 lidah dan berapi perut ... sukar nak kalahkan blog yang satu ni .... uhh lebih hot dari hawt .... tapi berempah beb .. ye very spicy.
Nak tahu sejauh mana kerempahan blog ini, anda boleh terjah di sini -> nida ngok ngek

Marahlah Saya

Salam semua.Anda marah? Jangannn .. nanti kena jual! Hmmm gitulah ayat best dalam citer 3 Abdul lakonan hebat seniman P.Ramlee. Nampak mesej yang cuba disampaikan secara tak langsung ialah ... janganlah menyemarakkan soal marah itu. Sabar lebih baik dan lebih memuaskan hati. Lagipun, bila marah .. kita selalunya akan melakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya. Ia akan menggelapkan hati kita.
Bila anda marah, jangan cuba mengelak ... atau dengan kata lain ... anda tak nak mengaku yang anda sedang marah. Jika anda rasa marah ... luahkan .... supaya cepat ia pergi. Mengelak rasa marah boleh sebabkan anda stress dan hadapi tekanan. Bukan maksud saya suruh anda marah pada orang, cuma jangan disimpan marah itu, anda boleh luahkan kemarahan anda ... tetapi dengan cara yang lebih baik. Contohnya; tak perlu menengking atau mengherdik. Cukup dengan pandangan anda atau memek muka yang tidak keterlaluan. Paling senang - luahkan: "Saya marah pada anda".
Uhh lagi tension kalau anda pen…

Berkongsi Mengeratkan Hubungan Suami Isteri

Salam semua.Aduhhhh sakit badan la. Pasal apa ntah .. takkan salah urat kot. Hmm .. hari ni saya sempat masak daging masak kicap untuk anak-anak dan black pepper untuk mak bapak derang (Saya n wife ler). Sedaappp .. heheheehhe ... 
Cerita pasal makan, saya nak kongsi satu citer ni. Best gak layan kisah romantik cam ni.
Sepasang orang tua datang ke restoran Mc Donald dengan saling berpegangan tangan. Mereka duduk disebuah bangku panjang berdua, disamping seorang anak muda. Si datuk segera berdiri dan memesan makanan, sebiji prosperity burger, satu paket kentang goreng dan segelas minuman Pepsi.
Setelah mendapat makanan datuk duduk di sebelah nenek, membahagi burger tadi menjadi 2 bahagian, menghitung kentang goreng dengan cermat dan membagi adil dengan si nenek, kemudian mengambil dua 'straw' minuman, menaruh gelas minuman tepat ditengah meja.
Si anak muda memperhatikan tingkah sepasang datuk-nenek itu dengan penuh minat. Si datuk kemudian mulai memakan bahagiannya, sementara si ne…

Bersarapan di Restoren Tertinggi di Dunia?

Salam semua.Pernah terfikir untuk menikmati hidangan eksklusif di tempat atau bangunan tertinggi di dunia? Hmm kini ada sebuah restoren yang disediakan di Burj Khalifa, Dubai.
DUBAI: Dubai menempa sejarah lagi apabila mencatat rekod memiliki restoran tertinggi dunia yang beroperasi di Burj Khalifa, bangunan pencakar langit tertinggi di dunia.
Dinamakan "At.mosphere", restoran itu terletak di aras 122 di binaan tertinggi yang pernah didirikan di atas muka bumi, yang menakluki ruang angkasa Dubai.
Pada ketinggian 442 meter, restoran itu terletak hanya dua aras di bawah dek tinjauan luar Burj Khalifa iaitu "At the Top". At.mosphere boleh memuatkan 210 tetamu dan mempunyai ruang legar yang luas dan mewah, dewan makan utama, bilik makan persendirian dan ruang pameran memasak.
"Burj Khalifa berjaya menjadi satu keajaiban kehidupan. Pengwujudan At.mosphere memberikan satu pengalaman menikmati hidangan tiada tolok bandingnya," Mohamed Alabbar, Pengerusi Emaar Propert…

Gadis Ainna's Scarves

Salam semua.Oh siapakah ini? Hmm dia adalah salah seorang peserta dalam 'Contest Butik Mama' yang telah dianjurkan oleh Butik Mama. Namanya ialah Aimi Syahirah. Dan dia juga seorang blogger. Nak terjah blog dia? KLIK SINI.
Sebagai membalas permintaannya, saya buat entri khas untuknya bagi tujuan promo contest ni. Saya harap dia akan berjaya. Anda boleh bantu dia dengan:

1. Klik LIKE pada page ini: Butik Mama2. Klik LIKE pada gambar si Aimi ni: Undi Aimi

4 Soalan dari Cikgu Zullyana

Salam semua si bijak dan si pandai.Jenguk2 tadi kat Facebook. Tengok apa yang menarik yang saya boleh kongsikan bersama dengan anda semua - pembaca2 blog ini. Baru je nak menyelongkar ... tinggggg, saya terima notes nak jawab soalan.
Uhh sekali imbas cam leh jawab je. Tapi ini bukan soalan memain ni. Ini soalan dari seorang cikgu. Dia juga rakan sematrikluasi saya semasa di Taiping. Kini, jadi cikgu kat Sarawak.
Kawan yang saya maksudkan ni ialah Cikgu Zullyana Bujang. Meh tengok soalan ni dan tolong saya jawab eh. Uhh susah siot. Tetapi soalan ini bukan aspek pandai tu yang di titikberatkan, sebab saya tahu semua pengunjung blog ni bijak2 belaka. Tapi yang paling penting adalah betapa pantasnya anda menjawab.
Mari cuba, lihat sendiri berapa pantas dan hebatnya diri anda.....
Ready? GO!!! (lihat bawah):

Vandalisma - Bazirkan Duit Rakyat, Duit Kita Semua

Salam.Adehh ... huh? Ninja Merah? Di Malaysia? Alahai ... sapa la yang kreatif sangat ni sampai buat cam ni. Apa daa ... ishh. Maybe nak wat tempat lahirkan Ninja Merah Malaysia kot .... kira buat papan tanda save bajet ahhh ni. Hahaha ... uhh tak patut sungguh la.
Udah2 la buat kerja vandalisme ni. Buat orang pening je nanti. Kerajaan bukan kuar duit skit nak wat papan-papan tanda jalanraya ni. Kalau kita sering tuduh kerajaan cuba habiskan duit rakyat, bazirkan duit cukai dan sebagainya .. jadi .... janganlah cuba buat cam ni. Belanja yang tak perlu kerana sikap kita yang suka buat kerosakan. Kerana gatal tangan, kerajaan kena tanggung ... kerajaan yang kena komplen ... sedangkan sebenarnya yang salah adalah tangan2 gatal ini ... ntah2 anak kita ... 
Jadi, mari sama2 kita hentikan perbuatan tak berpaedah ini. Tak perlu bazirkan duit 'kita' untuk ganti benda yang sepatutnya kita sendiri boleh tanggani dari awal. Kalau kita mekar dengan kesedaran sivik yang tinggi, tentu tak jad…

Pandu Perlahan Pun Kena Saman

Salam ...Adehh ... jom layan dulu kisah nih.
Seorang polis duduk di simpang jalan menangkap pemandu yang memecut melebihi had laju, seorang pegawai trafik ternampak sebuah kereta yang dipandu tersangat perlahan dianggarkan hanya dipandu 22 batu sejam sahaja. Maka polis trafik pun berfikir;

"Tak boleh jadik niee..lambat dari kura-kura..sangat bahaya bagi pemandu yang lain"
Polis trafik pun menahan dan memeriksa kereta itu dan didapati terdapat 5 orang wanita - dua wanita di depan dan tiga duduk di belakang - mata kesemuanya terbeliak dan mengigil ketakutan yang amat sangat dengan muka pucat macam mayat.
Pemandu wanita sangat hairan apabila ditahan oleh polis trafik tersebut; dan bertanya:
"Apa kesalahan saya tuan? Saya tidak melebihi had laju.. kenapa ditahan?"
"Makcik" polis trafik menjelaskan ...
"Makcik bukan melebihi had laju, tapi memandu lambat daripada had laju jugak boleh menyebabkan kemalangan kepada kereta yang lain"
"Lambat dari had la…

10 Tips Mudah Wanita Pikat Lelaki

Ok ke tak? Uhh saya baru lepas tengok kat luar .. nampaknya hari nak ujan selepas beberapa hari nih asyik panas .... malah air Sungai Kerian pun nampak kering je. Bagus hujang turun time petang2 cam ni .. sejuk skit dan saya tak perlu bawak derang tu jenjalan .. hehehehe.. lalalala .. :)
Hmm nak cerita pasal apa ehh petang2 camni? Ada sesapa single lagi? Ehemm pertanyaan ini untuk wanita saja ... boleh gitu? Yelah .. saya sebelum ni asyik citer pasal perempuan khas buat lelaki, kali ni bagi la chance kat sang jejaka pula mencedok ilmu dari blog tak seberapa ini.
Kena tahu juga .. lelaki itu inginkan apa. Kalau tidak tahu macam mana nak buatkan si jejaka terpikat dengan kita ye tak? Wahai wanita budiman di luar sana ... andai terbaca entri saya ini cuba tips yang saya berikan ini. Ia sangat mudah bagi anda ... :)10 Tips Memikat LelakiSentiasa tersenyum dan jangan bersikap sombong apabila berinteraksi dengan mereka.Pandai memasak adalah ciri-ciri utama mengapa lelaki mudah terpikat den…

Cara Kita Menghargai Ibu dari Setahun ke Setahun

Salam semua yang mempunyai ibu.Bertuahnya kita semua kerana masih merasai kasih sayang ibu walaupun kita dah punyai keluarga sendiri. Namun, bukan semua dari kita punyai kelebihan ini. Ada yang cuma dapat mengenali dan merasai kasih ibu seketika cuma, dan ada juga yang langsung tidak berkesempatan merasai nikmat mendapat kasih seorang ibu. Sebagai yang diberi kelebihan ini, kita patut bersyukur kerana Tuhan masih membenarkan kita merasai kasih seorang ibu .... walaupun umur kita dah melebihi sepruh abad.
Kadangkala dalam kesibukan kita seharian, kita terlupa tentang ibu. Kita terlupa bahawa kita dilahirkan dari jerit payah mereka selama 9 bulan 10 hari. Di saat kesibukan kita, kita langsung tidak memikirkan mereka, sedangkan si ibu ... nun jauh di sana ... sedang merindui.
Hebatnya menjadi seorang ibu memang tiada tandingnya. Kasih ibu terhadap anak sungguh luar biasa. Dan jadinya kita sebagai orang yang berjaya adalah kerana ibu. Jika bukan bimbingan dan doa mereka, kita mungkin tidak …

7 Tips Untuk Tegur Mertua

Dah berkahwin? Adakah anda punyai masalah dengan mertua anda? Tak kiralah mertua lelaki ke perempuan ke ... samada pak mertua, mak mertua ... jika ada, mengapa ia berlaku. Ada sebab yang pasti barangkali yang menimbulkan permasalahan anda dengan mertua anda. Ada perkara yang anda kurang berpuas-hati?

Jika berhadapan dengan situasi begini, bukan mudah sebenarnya bagi seorang anak ingin menyatakan kepada mertua. Apatah lagi, jika sebelum perkahwinan dah memang ada masalah. Namun, benda sebegini tidak boleh dibiarkan membusuk dalam hati, kelak jadi ibarat gunung berapi Merapi .. meletus tanpa menduga yang akhirnya merugikan diri sendiri dan keluarga kita juga.
7 Tips Untuk Menegur Mertua
Jadi, apakah cara kita sebagai anak untuk meluahkan pendapat dan teguran kita terhadap mertua? Sedangkan mereka yang lebih makan garam dari kita? Hmm tentu susah tetapi saya di entri kali ini nak kongsikan satu tips yang berguna buat kita semua - seandainya perlu memberikan teguran dan nasihat kepada me…

5 Tips Melupakan Bekas Kekasih

Salam semua pakwe dan makwe lama.Apa kes nih? bengkak2 mata ni pesal? Laaa ... nangis teringat kekasih lama ke? Ishh ishhh ishh ... tak perlulah sampai gini sekali. Buat apa seksa diri cam ni. Kalau betul nak seksa diri sampai dapat melupakan pakwe atau makwe lama .. meh ikut petua dan tips terbaik ni. Gerenti hilang ingatan punyalah kat bekas-bekas kekasih tu .. tak caya? Cubalah baca dulu ... dan fikirkan kemudian. 
Oppsss nanti dulu, sebelum baca ... harap lapkan air mata tu dulu ... sebab lepas ni nak lap sekali lagi ...bukan sebab apa .. takut tergelak sampai nangis korang baca tips saya nak bagi ni. Dan lagi .....  jika nak buat tips dan petua ni ... tolong jangan kaitkan saya ehhh ... hehehe .. saya tidak galakkan anda buat benda2 ni .. cuma .....  galakkan korang baca sampai abis je. Orait?
5 Tips Ringkas Lagi Padat Untuk Hilangkan Ingatan Pada Bekas Kekasih

Kau Sahabat, Kau Teman Walaupun Kau Boss

Anda menyampah dengan bos anda tak? Kalau benar .... kesian bos anda. :) Bukan apa ... bila boss dibenci dan tidak disukai oleh staff yang lain, pastinya akan efek mutu kerja secara tidak langsung. Ia akan memberikan persekitaran yang tidak bagus. Sentiasa tegang ... sentiasa berada dalam keadaan tertekan. Ini menyebabkan kita tak seronok bekerja.
Mungkin sebab itulah saya ambil keputusan untuk berhenti (sebenarnya tamat kontrak) bekerja bawah orang. Bila ada boss ni .. macam-macam hal. Tapi itu saya ... saya elak dari menjadi mangsa tekanan. Saya bukan tak boleh bekerja bawah orang, boleh je .... cuma ada kala kita perlu masa untuk fikirkan sampai bila kita nak bekerja sampai tak hingat nak balik umah.
Ada boss yang bagus dan baik.... macam wife saya .. hehehe ... eceh. Uhh siyes ... sampai majlis perpisahan macam2 dia dapat. Saya ni ... benti tak ada pun majlis perpisahan .. takde pun adiah .. huhuhuhu walaupun sebenarnya saya yang mintak tak nak... hehehe.
Macam mana nak jadi boss…

Kami Berlaga Pipi

Salam semua ...Laga pipi? uishhh .... seram gak bila tetiba berlaga pipi dalam blog. Heh .. tapi macam mana tu yer? Hmm kena tanya empunya benda tu kat atas. Saya fikir maybe dia tak sedar punya ... sebab saya tak ada dalam bloglist dia .. hehehee ....
Sapa blogger yang ada benda di atas tu kat dalam blognyer ehh? Lelaki ke perempuan ke? Macam mana orangnya? Uhh mcam2 soalan lak yer. Takper .. semua tu bleh terjawab bila anda singgah di blog nya ... TERJAH SINI.
Ohh apa kes laga pipi tu? Kat mana blogger yan sorang ni laga pipi dengan saya? Kalau nak tahu ... sila baca entri ini: 500 Blog Tengok kat ruangan komen yer. :) kat situlah kami berlaga pipi ... yaaa awww awww ...

**p.s: Perasan sungguh saya ini .. weeeeee ... larikkkk!!

Sarkas Orang Utan

Salam semua.Adehh .. pernah pergi ke Sarkas tak? Hmm seingat saya dalam hidup ni .. saya tak pernah. Kalau pernah pun tengok dalam TV. Uisshh dulu zaman kanak-kanak saya ... ada je pun sarkas kat TV .. kalau musim perayaan je .. mesti ada citer Sarkas. Tapi skang ni dah jarang ... maybe dah tak ada kot Sarkas .. ataupun sebab dah tak sepopular dulu.
Dulu, leh lepak depan TV la jugak tengok Sarkas ni .. tengok harimau lompat2 ... tengok singa buat akrobatik dan macam2 lah ... orang hayun2 tu pun ada ....  dan antara paling best adalah tengok badut cimpanze. Dedulu gak pernah femes kat Malaysia ni pasal Royal London Circus .. lepas tu hilang .. tak tahu pasal apa .. rasanya ada isu yang timbul. Ntahlah .. tak ingat dah.
Ok .. skang saya nak kongsikan satu kisah lawak adegan dalam Sarkas ni. Uhh ... ingat semua benda dalam pertunjukkan Sarkas tu leh percaya ke? Entah-entah dah lama saya kena tipu ....  hahaha .. meh layan citer ni:
Sarkas Orang Utan

Ikan Segar ... uh Best!

Ehemm ... tadi saya dah tunjuk tempat iaitu Jeti Sungai Udang. Sekarang saya nak tunjukkan apa yang kami sekeluarga dah beli dari Jeti Nelayan Sungai Udang, Nibong Tebal. Aha .. inilah ikan-ikan yang dah kami beli. Ada 5 jenis semuanya ... dengan harga kurang dari RM50. Segar .... semuanya ikan baru naik dari bot nelayan. Syiookkkk ... siap lompat-lompat lagi tu.

Sekali beli dua ekor nih, RM12 ... besar tapak tangan .. ikan bawal emas (rasanya) dan ikan nyok2 kecik, sesetengah tempat panggil ikan aya (pantai timur), kalau ikut nama LKIM .. ikan Giant Traveller (GT). Sedap buat kari nih .. uhhh jangan memain. Kalau beli kat kedai biasa ... selalu buat kari kepala ikan.

Yang ni 3 ekor ikan timbang lebih dari sekilo ... dalam RM18 semuanya ... ikan ni ikan reject dari peraih sebab badan dia tak cantik. So kami ambik la ... RM10 sekilo. Tadi masak ikan ni wat masak lemak cili api dan goreng ... perghhh manis bersari beb. Memang lazat .. makan nih saja je pun sodapppp ... ratah gitu.

Ikan…