Peristiwa Besar Ramadhan: Berakhirnya Penyembahan Berhala Al'Uzza

Salam.
Kepada mereka yang menjadi pembaca setia blog ini (terima kasih banyak-banyak), tentu dah baca bagaimana Mekah dibuka dengan aman oleh Nabi Muhammad s.a.w.  Semuanya berlaku dalam bulan penuh mulia ini - bulan Ramadhan. Susulan dengan pembukaan tersebut, satu lagi sejarah tercipta ...

Kaabah 1940. Foto: Pen and Chain
Selepas umat Islam membebaskan kota Mekah, Nabi Muhammad s.a.w menyucikannya dengan memusnahkan 360 patung di sekeliling Kaabah. Lima hari sebelum berakhirnya Ramadhan tahun ke-9 hijrah, beliau menghantar Khalid al Walid bagi memusnahkan patung al ‘Uzza di Nakhla.


Menurut kepercayaan Arab jahiliyyah, al ‘Uzza adalah patung dewi terbesar di situ. Ia sering disebut oleh masyarakat Arab apabila melafazkan sumpah. Khalid al Walid melaksanakan tugas itu dengan bergerak menuju ke Nakhla lalu menghancurkan patung al ‘Uzza. Selepas itu, penyembahan patung pun berakhir.

Dipetik dari buku Ramadhan: Tetamu Yang Dirindui

4 comments.. read them below or add one

Kancil 8349 Kancil 8349 August 21, 2011
Memang banyak peristiwa besar berlaku pada bulan Ramadhan...terutamanya pada zaman Nabi dan para sahabat...ia cukup memberi kita kesedaran bahawa mereka dapat melakukan ibadah dan pekerjaan dalam 1 masa...
kinn kinn August 21, 2011
bulan Ramadhan bulan yg penuh rahmat. jangan sia-sia kan lah 10 malam terakhir ini. ;)

feel free to visit _piNk sitE_ :)
HasrulHassan [HH] HasrulHassan [HH] August 21, 2011
@kinn Hmm ya, insyaAllah... jangan lupa baca mengenai tips mencari malam lailatul qadar.
BLADE EDGE BLADE EDGE August 22, 2011
mmg byk kisah yg berlaku di bln ramadhan, yg blh dibaca sbg pngajaran dan iktibar...

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.