4 Pantang Sewaktu Menyusukan Bayi

Anak Yang Menyusu Dengan Susu Ibu Lebih Manja. Foto: Lensahasrul
Salam.
Susu ibu merupakan susu ajaib yang telah dianugerahkan Tuhan kepada anak melalui ibunya. Ia merupakan satu keajaiban kerana susu ibu mempunyai segala apa yang diperlukan oleh bayi yang baru lahir untuk terus hidup sihat dan membesar.

Dan baru-baru ini, saya dapat tahu bahawa rasa susu ibu dipengaruhi oleh corak pemakanan si ibu, ada pakar mengatakan bahawa jika si ibu makan banyak buah oren, susu yang dihasilkan dari buah dada juga akan mempunyai rasa oren. Aha ... siyes ... bukan nak gelak2 ni .. tapi betul.

Oleh kerana itu, sangatlah penting buat ibu-ibu yang menyusukan bayi mereka untuk segera prihatin dengan apa yang mereka makan, kerana secara tak langsung akan efek pada pemakanan bayi mereka.

Ambil panduan berikut supaya anak anda tidak menerima masalah atau kesan sampingan dek kerana anda yang makan ...

4 Pantang Sewaktu Menyusukan Bayi


Pil Perancang Kehamilan
Hormon estrogen dalam pil perancang boleh mengakibatkan ganguan kepada penghasilan susu ibu.

Decogestants
Ubat ini merupakan ubat untuk mengurangkan masalah selsema atau alahan. Pengambilan ubat ini ketika sedang menyusukan bayi akan menyebabkan pengurangan penghasilan susu ibu.

Alkohol
Bayi akan mendapat mudarat daripada tabiat meminum minuman beralkohol. Ia akan menjadikan bayi cepat letih.

Kafein
Bayi akan menerima kesan jangka panjang seperti suka marah dan sukar untuk tidur. Jadi, kurangkan atau sebolehnya tidak mengambil minum berkafein sewaktu menyusukan bayi.

Sumber: Majalah Pa&Ma

[Info Penulis] Hasrul Hassan ialah seorang blogger dan house husband yang menetap di Penang. Merupakan penulis blog sepenuh masa yang bekerja dari rumah, melakukan penulisan berbentuk pendidikan, review, ulasan, awareness serta antara penulis blog yang berjaya menguasai teknik SEO (Search Engine Optimization) di Malaysia. Antara blog peribadi Malaysia yang paling tinggi views/hits menurut Ranking Alexa, sehingga penulis mendapat jolokan Sifu Blogger dan Pakar SEO Malaysia.

Untuk servis pengiklanan (advertisment service) serta artikel berbayar (paid article/advertorial), boleh hubungi penulis menerusi ruangan Contact .

 
Copyright © 2010-2015 Malaysia Top Blog
HH SEO Consultant (PG0353760-D)
Template By. Catatan Info
Inspired Magz