As-Salam.
Pernahkah anda mengetahui mengenai laptop pertama di dunia? Blum ehhh .. so saya nak perkenalkan kepada anda - Osborne 1, laptop pertama yang telah dicipta pada tahun 1981 oleh Adam Osborne. Laptop ini mempunyai berat sekitar 11 kg. Mempunyai papan kekunci serta skrin sebesar 5 inci.


Osborne 1 mempunyai 2 pemacu keras di kiri dan kanan - untuk floppy disk 5 1/4 inci. Ia mempunyai port untuk modem dan juga pek bateri. Walaupun ia dikira sebagai portable computer pada masa itu, namun kerana ia terlalu besar, ia jarang digunakan.


Sedikit spesifikasi laptop pertama ini:
CPU: Zilog Z80 @ 4.0 MHz, RAM: 64K RAM, Ports: parallel / IEEE-488, modem/serial port, Storage: dual 5-1/4 inch, 91K drives, OS: CP/M

Sumber: Forum Ehoza
Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

3 Komen

menarik dan tertarik :)

Reply

salam tuan, mohon copy ke blog saya http://nurazizul.blogspot.com

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.