Salam.
Betul... tak tipu ... jika boleh nak tukar perkataan follow tu ke read this blog .... aha ... baru la lagi semangat bila tahu ramai yang baca blog kita. Followers ada ribu2 pun, kalau baca entri kita cuma 10 orang je sebulan .... hmmm ibarat macam tak update blog je la.

Ada beratus entri sekalipun, kalau blog tak dibaca ... hmm fikir sendiri la yer..... ishh harap jangan jadi pada saya. Saya sebenarnya dua-dua suka .... tapi lebih suka pada reader atau pembaca.... sebab mereka ni baca apa yang saya tulis ... dan lebih best dari tu ...mereka berikan sokongan kepada saya hari-hari di sini: Tanda Mereka Sokong Saya!

Pembaca tahu apa yang saya cuba nak sampaikan dalam entri ..mereka bukan takat tengok tajuk je .. dari melirik mata dari atas sampailah habis ... pastu mereka suka ... mereka tekan LIKE ....  

Bagi saya ... tentulah seronok bila hasil penulisan saya ditekan LIKE ... pastu mereka beri sokongan pula kat saya dalam voting Digi WWWow Awards tu ....

Followers boleh unfollow .. tapi pembaca? Jika mereka dah suka dengan hasil kreatif yang ada...pasti mereka akan datang lagi. Dan lagi dan lagi ... bila datang ... mereka akan sukacita vote BK .... hari-hari gitu ... ohh .... memang pembaca adalah lebih baik dari followers!
Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

16 Komen

agree. followers byk pun belum tentu derang baca blog kita right? kadang sebab nak suruh kita jd follower derang balik. mcm my blog, some of my readers xde google account so they will give feedback kat fb. bile lama tak update blog, ramai yg tanya. baru sedar blog hampeh sy ni pun ade org bace. ada juga yg lbh selesa jd silent reader. so yeah, agree with jumlah followers xpnting.

Reply

betul tu... setuju sangat... followers ramai pun tak bermakna kalau blog kita tiada pembaca... mungkin sebahagian je yang betul2 menjadi pembaca setia di blog kita.... setiap komen yang diberi menjadi pembakar semangat utk kita menghasilkan entri yang lebih baik dari semasa ke semasa... ^_^

Reply

setuju...
ramai follower belom tentu ramai pembaca kan ???
nak cari pembaca setia tu yg susah...
kena banyak usaha...

Reply

Betul tu,follow je...pastu..Milo..jadi hollowman hilang entah ke mana~~

Reply

saya suka baca semua blog yang saya follow. tapi untuk baca semua dalam masa sehari mau beratus2 entri ni kena baca.

nway... saya baca blog kamu (itu sudah pasti)

saya dah ubah fikiran dan vote kamu hari ni

Reply

saya setuju.. walaupun org tu kdg2 tak follow pun kita, tapi sy tgk blog saya ada dlm bloglist dia.. dan kdg2 tu mereka lagi byk baca entry kita berbanding follower yang lain yang mengharapkan kita untuk follow mereka balik

Reply

yup, betoi la bang. klu tgk komen kita tu banyak, rasa cam semangat nak nulis entri..rasa cam ada jugak yg baca entri kita tuh..huhu

Reply
This comment has been removed by the author.

bagi Mas follower penting kerana kita boleh tau sama ada blog kita dikenali atau tidak...

memang kita tak boleh harapkan semua follower akan jadi pembaca setia, tapi mungkin mereka baca as a silent reader... mana tau kan?

pembaca setia itu datang dari follower dan tanpa follower tak akan ada pembaca...

Reply

best kan BK klu kita ade pembaca setia..
tiap hari akan bc blog kite..tanda mrk hargai entri yg kite bt..

Reply

saya pun stuju dengan entry nie...

Follower ribu riban tp tak datang jenguk tak best jugak

Reply

dats rite.. tp skrg kbanyakan blogger maukan follower yg ramai..maybe da jadi trend terkini...

Reply

sokong lah entri ni.. pembaca setia itu yg plg penting

Reply

yeay ! agree. banyak blogger taboley bla uat entry penghargaan kepada follower, riak follower ramai, tapi pageview tak gerak, sigh. <- kasau statement T_T

suppose if dah ramai follower make sure each tu datang jenguk blog baca tiap hari. follower ramai just nk buat fah je kot ?

latest entry : cheese tart ♥

Reply

yeah sangatlah agree..sebab kalau follower beriban pun tapi tak baca pun tak guna..

Reply

ya betul2....tak kisah ler orang nak follow ke taknak tapi kalau org dah baca apa yg kita tulis pun ok jer...

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.