Giveaway Best Malaysian Food

03 April 2011

Gambar | 4 Idea Untuk Kitar Semula Botol

As-Salam.
Berdekah2 dok ketawakan saya bila saya cakap boleh buat rumah dengan botol. Tak percaya derang ni. Boleh buat ler .. actually kat penang ada satu rumah tu yang pagarnya dibuat daripada botol2 recycle, pernah masuk TV pun.

Ya, memang banyak kegunaan yang boleh dibuat menggunakan botol-botol recycle ni, cuma nak dengan tak nak je. Dalam kempen menyelamatkan bumi, kempen Earth Hour, yang merupakan satu upacara simbolik untuk menyelamat dan memulihara bumi, banyak idea telah diberikan dalam memastikan bumi ini kembali bersih. Mungkin tidak keseluruhannya tetapi usaha patut dibuat supaya kita tidak mati akibat pembangunan sendiri.

Dalam banyak2 kempen, kempen kitar semulalah yang pada pandangan saya sangat sesuai dipraktikan oleh semua golongan. Hampir sesiapa sahaja boleh recycle. Tak kira apa benda, dari plastik ke botol, kertas ke keluli, semuanya boleh diguna semula. Mungkin digunakan lain skit dari tujuan asal, tapi dengan sedikit kreativiti ia pasti akan memberikan satu nilai yang hebat dan mengangumkan.

Meh tengok 4 idea ini, hebat ... dari botol boleh menjadi?

Sebuah bot yang diperbuat dari botol plastik.

Cenderahati yang menawan.

Sebuah rumah!

Sebuah Gazebo di taman.

Untuk tahu serba sedikit mengenai gambar-gambar di atas, anda boleh lawati BOTTLE ART oleh Woman's Day. Ada lagi beberapa cara lain yang telah diilhamkan oleh mereka yang sukakan kitar semula. :)
Kongsilah
Hasrul Hassan

Hasrul Hassan

Blogger sepenuh masa yang menetap di Pulau Pinang menulis mengenai dunia blog, tips dan panduan blogging, informasi berfakta dan #VMY2014 di Malaysia. Bersedia menerima jemputan event, penulisan advertorial serta produk review.
Google | Twitter | Facebook | Instagram | Email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

4 komen:

  1. bila tengok rumah dari botol plastic tu teringat cerita duyung,apek buat rumah gune botol plastic kat laut :)

    ReplyDelete
  2. cantiknyaaa :)
    daripada benda yang kita nak buang kita boleh jadikannya satu benda yang cantik kan :)

    ReplyDelete
  3. saya sokong cintai alam sekitar....amalkan kitar semula untuk kesejahteraan genarasi akan datang...

    ReplyDelete
  4. rumh btol tu mcm ade prnh tgk kt tv sblm ni...lme dh kot..kdg2 brng recycle blh buat mcm2...10 in 1 pun ade...hihi..

    ReplyDelete
[Peringatan Ikhlas]

Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis. Terima kasih atas kerjasama.

Berminat untuk beriklan? Boleh buat tempahan di sini - Pengiklanan

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen


|Pakar SEO Blogspot|

Copyright @ 2014 HASRULHASSAN™. Originally by Templateism | for Terkini MH370 | Read Disclaimer

Ping your blog, website, or RSS feed for Free