Sunday, April 3, 2011

Gambar | 4 Idea Untuk Kitar Semula Botol


As-Salam.
Berdekah2 dok ketawakan saya bila saya cakap boleh buat rumah dengan botol. Tak percaya derang ni. Boleh buat ler .. actually kat penang ada satu rumah tu yang pagarnya dibuat daripada botol2 recycle, pernah masuk TV pun.

Ya, memang banyak kegunaan yang boleh dibuat menggunakan botol-botol recycle ni, cuma nak dengan tak nak je. Dalam kempen menyelamatkan bumi, kempen Earth Hour, yang merupakan satu upacara simbolik untuk menyelamat dan memulihara bumi, banyak idea telah diberikan dalam memastikan bumi ini kembali bersih. Mungkin tidak keseluruhannya tetapi usaha patut dibuat supaya kita tidak mati akibat pembangunan sendiri.

Dalam banyak2 kempen, kempen kitar semulalah yang pada pandangan saya sangat sesuai dipraktikan oleh semua golongan. Hampir sesiapa sahaja boleh recycle. Tak kira apa benda, dari plastik ke botol, kertas ke keluli, semuanya boleh diguna semula. Mungkin digunakan lain skit dari tujuan asal, tapi dengan sedikit kreativiti ia pasti akan memberikan satu nilai yang hebat dan mengangumkan.

Meh tengok 4 idea ini, hebat ... dari botol boleh menjadi?

Sebuah bot yang diperbuat dari botol plastik.

Cenderahati yang menawan.

Sebuah rumah!

Sebuah Gazebo di taman.

Untuk tahu serba sedikit mengenai gambar-gambar di atas, anda boleh lawati BOTTLE ART oleh Woman's Day. Ada lagi beberapa cara lain yang telah diilhamkan oleh mereka yang sukakan kitar semula. :)

Gambar | 4 Idea Untuk Kitar Semula Botol
4/ 5
Oleh

Baca Artikel Terkini Menerusi Email (PERCUMA)

Suka dengan artikel di atas? Daftar percuma email anda untuk melanggan. Langganan diuruskan oleh Feedburner, dan ianya selamat.

Lazada Malaysia

Komen Anda

4 komen

Tulis komen
avatar
03 April, 2011 12:12 delete

bila tengok rumah dari botol plastic tu teringat cerita duyung,apek buat rumah gune botol plastic kat laut :)

Reply
avatar
03 April, 2011 12:13 delete

cantiknyaaa :)
daripada benda yang kita nak buang kita boleh jadikannya satu benda yang cantik kan :)

Reply
avatar
03 April, 2011 17:02 delete

saya sokong cintai alam sekitar....amalkan kitar semula untuk kesejahteraan genarasi akan datang...

Reply
avatar
03 April, 2011 18:07 delete

rumh btol tu mcm ade prnh tgk kt tv sblm ni...lme dh kot..kdg2 brng recycle blh buat mcm2...10 in 1 pun ade...hihi..

Reply

[Peringatan Ikhlas]

Komen yang didapati tiada kaitan dengan artikel akan dipadam serta-merta. Untuk tujuan promosi dan iklan, sila hubungi saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.