Reloadfood.com - The Food Blog

Gambar | 4 Idea Untuk Kitar Semula Botol


As-Salam.
Berdekah2 dok ketawakan saya bila saya cakap boleh buat rumah dengan botol. Tak percaya derang ni. Boleh buat ler .. actually kat penang ada satu rumah tu yang pagarnya dibuat daripada botol2 recycle, pernah masuk TV pun.

Ya, memang banyak kegunaan yang boleh dibuat menggunakan botol-botol recycle ni, cuma nak dengan tak nak je. Dalam kempen menyelamatkan bumi, kempen Earth Hour, yang merupakan satu upacara simbolik untuk menyelamat dan memulihara bumi, banyak idea telah diberikan dalam memastikan bumi ini kembali bersih. Mungkin tidak keseluruhannya tetapi usaha patut dibuat supaya kita tidak mati akibat pembangunan sendiri.

Dalam banyak2 kempen, kempen kitar semulalah yang pada pandangan saya sangat sesuai dipraktikan oleh semua golongan. Hampir sesiapa sahaja boleh recycle. Tak kira apa benda, dari plastik ke botol, kertas ke keluli, semuanya boleh diguna semula. Mungkin digunakan lain skit dari tujuan asal, tapi dengan sedikit kreativiti ia pasti akan memberikan satu nilai yang hebat dan mengangumkan.

Meh tengok 4 idea ini, hebat ... dari botol boleh menjadi?

Sebuah bot yang diperbuat dari botol plastik.

Cenderahati yang menawan.

Sebuah rumah!

Sebuah Gazebo di taman.

Untuk tahu serba sedikit mengenai gambar-gambar di atas, anda boleh lawati BOTTLE ART oleh Woman's Day. Ada lagi beberapa cara lain yang telah diilhamkan oleh mereka yang sukakan kitar semula. :)

[Info Penulis] Hasrul Hassan ialah seorang penulis blog bebas kelahiran Perak, dan menetap di Penang. Seorang pakar menulis artikel berkesan di carian Google, yang telah menulis puluhan artikel mengenai review produk, jenama, bisnes, servis dan acara. Antara top blogger Malaysia (Bahasa Melayu) yang inspirasikan ramai penulis blog baru, sehingga diberikan gelaran Sifu Blogger.

Untuk servis pengiklanan (advertisment service) serta artikel berbayar (paid article/advertorial), boleh hubungi penulis menerusi ruangan Contact .