Langkau ke kandungan utama

Jadual Kadar Kompaun Baru Saman PDRM


As-Salam.
Tinggal beberapa hari lagi untuk menjelaskan saman-saman anda dengan kadar diskaun 50 peratus, lepas tu ... satu perkadaran baru akan dikenakan. Jadi, anda tentu nak tahu bagaimanakah perkadaran baru saman yang akan dikenakan tu.

Difahamkan, PDRM menguatkuasakan kadar kompaun saman ini dengan diberi sedikit diskuan kepada mereka yang membayar awal, mengikut tempoh bayar selepas dikenakan saman. Dengan cara ini, diharap dapat menggalakkan pengguna jalanraya atau pemilik kenderaan menjelaskan saman dengan lebih cepat dengan diskaun tertentu tanpa perlu lagi buat surat rayuan dan sebagainya.

Perkhidmatan alert saman juga disediakan di beberapa laman web terutama rileks, eservice, myeg bagi memudahkan saman itu diberitahu kepada pengguna dengan hampir serta-merta.

Untuk tengok jadual kadar kompaun baru ini, boleh klik seterusnya. Bagi saya .... jangan lagi bayar saman lewat!



BIL
JENIS
KADAR KOMPAUN LAMA
KADAR KOMPAUN BARU
KESALAHAN
KENDERAAN
1.
KEMALANGAN
(TIDAK MELIBATKAN KES NC)
LORI / BAS /
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL
RM 300
RM 300
RM 300
RM 200
RM 150
RM 100
2.
PANDU LAJULORI/ BAS/
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL
RM 150
RM 150
RM 150
RM 90
RM 70
RM 50
3.
TIDAK PAKAI TALIPINGGAN KELEDARTEKSI
VAN
4WD / KERETA
RM 150
RM 80
RM 70
RM 50
RM 50
RM 50
4.
KESALAHAN YANG TIDAK BOLEH DI KOMPAUNSEMUA KESALAHAN TIDAK BOLEH DIKOMPAUN MENGIKUT KAEDAH-KAEDAH PENGANGKUTAN JALAN (PENGOMPAUN KESALAHAN) 2003 CTH: KEMALANGAN MAUT, MEMANDU DALAM KEADAAN MABUK, PEMANDU DI BAWAH UMUR TANPA LESEN, MEMANDU DENGAN CUAI DAN MERBAHAYA, TIADA PERLINDUNGAN INSURAN, LUMBA HARAM.
NO COMPOUND
(NC)
NO COMPOUND
(NC)
5.
TIDAK PAKAI TOPI KELEDARMOTOSIKAL RM 70RM 30
6.
TIDAK BOLEH BUAT PUSINGAN 'U'LORI/ BAS/
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL
RM 200
RM 100
RM 70
RM 90
RM 70
RM 50
7.
POTONG CARA BAHAYA - POTONG 'Q'LORI/ BAS/
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL
RM 200
RM 100
RM 70
RM 90
RM 70
RM 50
8.
MENERUSKAN PERJALANAN SEMASA ISYARAT LAMPU MERAHLORI/ BAS/
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL
RM 200
RM 200
RM 150
RM 200
RM 150
RM 100
9.
MEMANDU GUNA TELEFON BIMBIT/ALAT KOMUNIKASILORI/ BAS/
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL
RM 200
RM 100
RM 70
RM 90
RM 70
RM 50
10.
TIDAK BERI LALUAN SEBELUM MEMBELOKLORI/ BAS/
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL
RM 200
RM 100
RM 70
RM 90
RM 70
RM 50

11.

KESALAHAN LESEN MEMANDU

LORI/ BAS/
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL

RM 150
RM 80
RM 70

RM 90
RM 70
RM 30
12.
KESALAHAN LESEN KENDERAAN MOTOR (ROAD TAX)LORI/ BAS/
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL
RM 150
RM 80
RM 70
RM 90
RM 70
RM 30
13.
MEMANDU DI LORONG KECEMASANLORI/ BAS/
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL
RM 200
RM 100
RM 70
RM 90
RM 70
RM 50
14.
KES WARANLORI/ BAS/
4WD / TEKSI / VAN / KERETA
MOTOSIKAL
RM 300
RM 300
RM 300
SEKALI GANDA DARI HARGA TAWARAN TETAPI TIDAK MELEBIHI RM 300

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Bro, Mana yang penting?
    1. Lewat bayar saman, atau
    2. Melakukan kesalahan jalanraya?

    Seboleh-bolehnya, jangan buat kesalahan jalanraya atau lain lain undang undang. Undang-undang bukan sematamata kerana saman, tapi kerajaan hendak memastikan pengguna jalan raya selamat.

    Moral of the story is Patuhilah undang-undang.

    Thanks

    BalasPadam
  2. aiseh. rugi bayar awal hari tu. kalau tak boleh dapat diskaun lagi. huh~

    BalasPadam
  3. Hahaha...setuju dgn dua soklan dari The Red Rambutan tuh...hiksss

    BalasPadam
  4. @The Red Rambutan Actually itulah yang saya cuba tonjolkan, byk entri saya pasal nih, pasal melanggar peraturan jalanraya, FYI, saya kan terlibat dengan kajian kemalangan ni secara tidak langsung.

    BalasPadam
  5. klau saman menunggang di bwah umur cam ner ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pemilik motor dan ibubapa akan dikenakan tindakan.

      Padam
  6. Kalau saman pemandu motorsikal tidak memiliki lesen memandu.. macam mana yer??? Berapa kena bayar??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jika kena kompaun, bayar awal dalam Rm100 .. kalau lewat lebih 30 hari adalah RM300

      Padam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…