Langkau ke kandungan utama

Burger Sebenarnya Ciptaan Rakyat Malaysia

Malaysia memang kaya dengan pelbagai jenis makanan. Kalau saya bukan orang Malaysia, tentu saya rasa pelik bila dengar nama makanan yang tak biasa didengari, contohnya Sata, Soto, Lontong, Bakso, Bahulu, Bingka, Cokria dan macam-macam lagilah. Tak pelik ke nama-nama makanan tu? Bagi saya pelik .... tapi sebab kita dah terbiasa dengar .. tak ambik pot pun ... haha rasa lagi ngiur ada la ... uhh leleh-leleh air liur. Sodappppp ....

Dulu, time saya mula kenal burger .... jenama Ramly lah yang paling femes, mungkin sebab time tu hanya burger ni je kot yang bertanda halal. Sekarang .. fuh .. macam-macam jenis burger ada, dan semua orang kemaruk nak makan burger .. termasuklah budak kampung seperti saya.

Burger Sebenarnya Ciptaan Rakyat Malaysia !!

Burger Sebenarnya Ciptaan Rakyat Malaysia

Asal gi stall burger je .. tak ada jenama lain ... Ramly Burger .. dengan jalur2 coklat tu .. dah jadi trademarak dah .. siap kalau saya la nak beli burger time tu .. tgk dulu dia pakai burger apa .. kalau bukan Ramly Burger .. tak de de saya nak beli.

Tapi persoalan ... siapa yang mula-mula cipta burger ehhh? Siapa yang perkenalkan burger? Hmmm ... dulu... rasanya ia diperkenalkan oleh restoren makanan segera tapi sebab orang kampung cam saya ni .. burger kat restoren yang ada ekon ni .. memang mahal .. tak mampu. Dengan adanya burger Ramly ... barulah dapat merasa dengan harga yang mampu makan.

Bukti Burger Adalah Ciptaan Rakyat Malaysia

Ini ada satu kesah tengtang burger ... mungkin ia sebagai bukti ... burger sebenarnya ciptaan rakyat Malaysia ... dan merupakan makanan kita sejak dulu lagi ... hehehehe ..

Soalan: Siapa yg mula-mula buat burger? Orang Melayu ke Orangg Putih?
Jawapan: Org Melayu le, kite yang mula-mula buat Burger Dale (Begedil)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa yg sekejap kat sini sekejap kat sana?
Jawapan: Burger Rack (Bergerak)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa kalau kau pegang nanti melekat2?
Jawapan: Burger Tar (Bergetah)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa yg boleh didengar?
Jawapan: Burger Ma (Bergema)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa yg boleh mencederakan?
Jawapan: Burger Load (Bergelut)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa yg boleh buat kau macam nak jatuh?
Jawapan: Burger Gar (Bergegar)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa yg buat kite ketawe?
Jawapan: Burger Luck (Bergelak)

Haha .. jangan marah ye ...  saja nak bergurau senda.

Burger Meletup Parit Buntar
Sekarang dah macam-macam burger kita boleh jumpa, macam kat tempat saya .. ada satu burger yang agak terkenal, pernah masuk akhbar pun. Saya ada ceritakan di sini - Burger Bakar Meletup.

Ramai yang ceburi bisnes burger ni, sebab ia antara side-income yang bermodal kecil dan mudah nak buat ...  itu sebab ramai lepasan sekolah, pelajar IPT serta baru keluar kolej suka buat bisnes burger ni. Nak belajar pasal bisnes ni ... leh dapatkan panduannya di sini - Cara Nak Mulakan Bisnes Burger




Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Hahahaha... selalu dengar gak jenis2 beger ni.. hahah

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
    Cara Dapat Side Income Dengan HeartBeat!

    BalasPadam
  2. adessss..terkena eden!! tapi bijak gak tuh kan..banyaknya burger tuhhh..tp sume xleh makan..


    Kalo free meh ler singgah my blog....klik je link ini --> mummylovers blog

    BalasPadam
  3. apa yang penting, burger yang aku nak makan adalah sedap..kalau tak sedap memang tak datang dah

    BalasPadam
  4. hahhahahahahahahaha... apa pun fav ni burger, yummy !!!

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …