28 Februari 2011

Geli Ahhhh Dengan Kasut Ni


Salam semua.
Sapa cadang2 nak beli kasut? Hehehehe...meh try kasut tikus ni .. ada berani nak pakai tak? Gilo ohhh .. ishh nampak cam real je kan? Hmm sapa la berani pakai ... saya tgk pun geli geleman.. apa lagi nak pakai ... auwwwww .... :)

Tak pernah nampak lagi dijual kat Malaysia ni. Kalau ada .. siapa la yang tergamak nak beli yer?

Sumber: Forum Ehoza

Bila SMS Tidak Berbalas

Kusyuk hantar sms ni .....

Salam semua pengguna handphone.
Saya pasti, ramai antara kita dah start SMS pagi tadi. Ada yang hantar sms kat bos kata sampai lambat sebab jem, ada lak yang hantar sms kat awek kata I LOVE YOU, ada lak yang dah hantar SMS kata I FORGIVE YOU. Macam-macam .... ada tu yang pepagi lagi dah masam2 muka dan hantar sms; "Hey...bila nak bayar hutang I hah?" .... dan ada lak yang pepagi lagi dah send sms kat mamak kedai depan; "Roti telur 2, teh tarik 2 .. bungkus... nanti saya datang ambik - Ijam Klepet"....

Hampir semua orang yang ada handphone dan ada kredit (siapa yang guna prepaid) akan sms ... hampir setiap hari .... tak kira tempat. Ada sms dalam bas, dalam kereta, dalam opis ... malah ... ada yang buat dalam tandas - sebab tak nak hubby atau wife tahu .. huhuhuhu...

Dan selalunya, bila kita hantar SMS ....kita inginkan SMS kita berbalas. Selagi tak kata - bye atau Tq atau Ok .. selagi itulah sms tu terasa perlu dibalas dan ingin dibalas. Tapi kalau tak berbalas kenapa ehh? Mungkin sibuk .. mungkin kredit habis ... mungkin dah kena barred ... macam-macam sebab ada.

Tapi saya nak kasik ada lagi satu sebab yang mungkin juga ... mungkin. Dah siap hantar SMS .... dok tunggu dibalas SMS ... dan ...


Aman di Mana-mana Sahaja

Kawasan kejiranan saya. Foto: Lensahasrul

Salam.
Kawasan kejiranan saya memang amat tenang. Malah ramai yang suka berjogging dan run-walk pepagi dan petang-petang. Walaupun anjing banyak menyalak sana sini tapi ... mereka duduk dalam kurungan. Tak kacau ... cuma bingit telinga, but still saya dan famili agak happy berada di dalam kawasan kejiranan ini.

Hujung-hujung minggu, polis naik motor ada meronda ... dalam 4-5 orang. Malam-malam pulak, ada peronda upahan. Mereka naik motor dengan senjata kayu atau belantan, dan dengan mereka juga ada torch light besar. Kerja mereka bermula dari jam 12 tgh malam. Bayaran yang dikenakan adalah RM25 bagi sebuah rumah sebulan. Tapi .. saya bayar RM20. :)

Sini, kalau ada jiran lalu lalang .. selalunya akan bertegur sapa, tak kiralah melayu ke, india ke .. cina ke. Kami tak ada masalah. Kalau ada masalah pun cepat2 diselesaikan. Jiran saya cina dan melayu. Sebelah kanan umah, cina dari melaka, kerja pensyarah. Sebelah kiri rumah, melayu ... dari sini2 gak .. cuma sebelah keluarga lelaki dari Terengganu.

Saya suka dengan keadaan ini. Malah tiada siapa pun di dunia ni nak keadaan kacau-bilau, penuh masalah dan bergaduh sesama sendiri. Kalau terjadi, mungkin dah tak ada orang nak berjogging pepagi dan petang-petang. Dah tak ada tegur sapa. Semua orang curiga sana sini. Dah tak aman.

Bila tak aman, orang takut nak keluar rumah.

Jadi, hargailah keamanan yang kita semua sedang nikmati ini. Tak perlu timbulkan suasana tegang. Tak perlu porak-perandakan masyarakat yang saling senyum dan berinteraksi ini. Tolonglah ... kita mahukan kedamaian. Bila damai, bila aman, kita boleh melakukan perkara yang membawa kebaikan kepada semua.

Jadi, gitulah jua dalam dunia blog. Tak perlu sengketa, tak perlu porak peranda. Biarlah aman ... bila aman .. hati tenang. Entri pun sejuk je minda membacanya. Tak gitu?

27 Februari 2011

Uncle Ini Belajar Dari Pengalaman Hidup

Anak-anak juga boleh berikan pengalaman hidup buat anda. Foto: Lensahasrul

Salam semua.
Semalam saya nampak pakcik-pakcik majlis angkut sampah. Mereka pakai glove angkut sampah. Pastu, saya ada kenal sorang uncle ni .. juga dok taman ni, dan dia selalu bawak bundut buang sampah kat tempat lain...bukan kat tong sampah umah dia.

Kenapa? Saya tanya uncle ni:

Saya: Uncle, kenapa buat sampah kat situ. Lori sampah kan ambik sampah selalu.
Uncle: Ini tak boleh .. ada orang tu melayu ... tak boleh pegang ini sampah.
Saya: Kenapa uncle?
Uncle: Ini tulang babi punya ...

Saya tergamam jap.

Nampaknya uncle ni tau yang melayu islam tak boleh pegang babi sebab haram. Bagus, dia aware akan hal ini. Dia dah tua ..... mungkin lebih tua dari mak saya. Dia dulu mungkin tak tahu pun pasal haram pegang babi oleh orang islam ... mungkin. Dia tak belajar agama pun, dan mungkin ... mungkin dia tak sekolah pun, kalau sekolah pun ... bukan di sini ... mungkin di tempat lain yang tak belajar pasal kesedaran sivik, pasal hukum hakam agama lain.

Tapi, pengalaman hidupnya telah ajar dia tahu akan hal ini. Bukan orang yang ajar, bukan ustaz yang ajar sebab sah2 dia tak pergi ke mesjid dengar kuliah agama. Tapi dia dah tahu .... dulu tak tahu.

Fikir-fikirkan cerita ini. Mungkin berguna untuk anda melayari hidup.... dan mungkin juga berguna untuk anda menambah ilmu dengan cara-cara untuk menulis entri dan blog. :)

26 Februari 2011

Petua Didik dan Nasihati Orang Tersayang


Salam semua yang sudi jenguk memalam ni.
Siapakah orang kesayangan kita? Mungkin anak, isteri, ibu dan ayah? Mungkin juga suami, adik, abang atau kakak? Tapi kadangkala ada perkara yang mereka buat itu silap dan mungkin salah. Nak nasihat, takut melukakan hati mereka. Tapi saya dapat tahu ada satu cara istimewa dan halus buat menasihati mereka yang kita kasihi. Ini merupakan satu petua, andai tak menjadi ... ini adalah kerana usaha kita yang tak memadai. Segala sesuatu yang dimakbulkan adalah atas kehendak dan ketentuan Tuhan.

Ok, ada seseorang berkongsi tips ini di forum Mesra.net, mungkin anda boleh mencubanya. Ikuti langkah-langkah yang diberikan ini:

1. Semasa anak atau isteri kita sedang tidur inilah waktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu dua pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya(subconscius mind) adalah paling optimum ketika ini. Yang tidur hanyalah conscius minda sedar(conscious mind).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke ubun - ubun orang yang ingin anda nasihati.

3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlah ke atas junjungan Nabi Muhamad s.a.w dan bacalah surah Al-Fatihah. Kemudian, terus dengan berzikir di dalam hati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda, kalau boleh janganlah di putuskan zikir di dalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda beritahunya. Kebiasaannya, jika seorang suami, adalah baik untuk menasihati isteri agar tidak selalu melewatkan solat, banyakkan berselawat dan semoga banyak bersabar.

Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda.

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak. InsyaAllah, semoga kita yang mengamalkannya akan berjaya dengan keizinanNya.

Sebagai satu panduan bagaimana nak membentuk anak-anak berdasarkan para sufi terdahulu....ikuti kisah pendek ini:

Bershopping Dengan Kesedaran Sivik

Maira kat Tesco. Foto: Mobile Blog

Salam semua pengunjung Bangku Kosong.
Walla ... fuh siap. Dah siap dah beli barang keperluan rumah .. bajet untuk sebulan. Penuh bonet. Dan destinasi shopping untuk beli barang umah ialah Tesco Bukit Mertajam .... jauh dari sini lebih kurang dalam sejam perjalanan. Memang dah plan dari semalam.

Hari ni panas. Memang panas. Sampai2 je Tesco BM, kami sekeluarga mencekik dulu. Saya makan banyak ... serius ... dua hidangan + hidangan tak habis si anak. Makan apa? Hmmm makan mee rebus, makan beef steak dan makan mee goreng mamak. Gila melantak betul! Siap2 makan ... ingat nak shopping ... tapi ada hal lain, so menuju ke destinasi kedua. Shopping .. lepas selesaikan hal tu dulu.

Hal apa? EHemm .. hal bisnes ler. Nak tahu apa dia? Nanti saya akan war-warkan kat sini. Orang pompuan suka la... sebab wife saya excited bebenor. Memang cantik... import punya ... dan harga yang akan saya persembahkan pada korang, tentunya menarik. So nantikan entri tentangnya ..maybe esok lusa saya buat. Ok?

Dah habis .... kami pun bergerak balik. Tetapi .....perjalanan bukan kembali ke Tesco BM, tapi tempat lain. Tak jadi shopping kat Tesco BM atas sebab-sebab yang tak boleh saya dedahkan. Resia keluarga tu. So, kat mana? Kami shopping di Econsave Jawi ... ok gak...

Dan Juru berada dalam Penang. So, faham kan? Polisi - no plastic bags ... so kami memang dah siap2 sediakan beg untuk angkut barang-barang. Jadi kalau mai penang ... jangan lupa bawak trolli barang serta plastik sendiri. Bawak bakul lagi baik. :)

25 Februari 2011

Bayar Saman Kerana Saya Kantoi Roadtax

Meriahnya hati lepas bayar saman. Foto: Lensahasrul

Salam.
Tadi bank telefon, time nak solat jumaat tu ... telefon suh saya bayar. Meh ikuti perbualan yang ingat2 lupa ini:

Bank: Hello, Saya Shariza. Telefon dari Eon Bank Kamunting. Boleh saya cakap dengan Encik Hasrulnazim.
Saya: Ya saya.
Bank: Encik, kami tak dapat nak buat roadtax. Ada saman polis. Kena clearkan saman baru leh buat roadtax.
Saya: Saya tahu tu.
Bank: Apa? Encik tahu? Kenapa tak beritahu bank?
Saya: Ehh ..buat insurans tu lepas je. Tak kan tak boleh?
Bank: Boleh buat, tapi ia cuma untuk 6 bulan je la. Encik nak buat untuk roadtax 6 bulan?

Saya terdiam sebab tengah fikir. Saya dah bayar untuk setahun kenapa nak wat 6 bulan je. Uhh rugi ... nanti leceh.

Saya: Hmm buat untuk setahun lah.
Bank: Kalau macam tu, encik kena bayar saman encik sekarang, sebab nanti runner kami pergi JPJ dalam kul dua, kalau tak Isnin baru kami buat.
Saya: Kejap lagi saya bayar.
Bank: Ok, jadi encik akan bayar saman hari ni?
Saya: Skarang juga saya pergi bayar saman saya.
Bank: Baiklah. Nanti bila encik dah bayar, encik telefon nombor ni, dan minta bercakap dengan saya. Nama saya Shariza.
Saya: Ok.

Dan kerana perbualan ini, saya dah clearkan segala saman saya hari ini. Tak perlu risau lagi dah. Uhh ... tunggu lagi saat2 akhir. 

Ohya ... saya bayar ikut online. Walaupun mula2 tu sesak dan tak leh nak akses... lepas cuba beberapa kali, saya berjaya lepas. Tak perlu beratur. Tak perlu merungut kerana sistem down kat balai2 polis.

Bila Fikirkan Kekurangan, Sebenarnya Ada Kelebihannya

Kita hanya singgah di ranting kayu. Foto: Lensahasrul
Salam.
Petang-petang cam ni best melepak dengan famili sambil makan kepok lekor dengan air kopi atau teh .. best memang best. Leh tahu citer dan kesah anak-anak. Pastu dok sembang2 tu .. saya pun terfikir nak wat entri ini. Sekadar menjadi pedoman untuk kita semua. Entri ni dah lama ada .. cuma saya blum dapat publish ... kerana inginkan masa yang sesuai.... macam skang ni ler .. hehehe.... adeh. 

Ianya mengenai kekurangan orang lain - sedangkan jika difikirkan balik, ia sebenarnya satu kelebihan di satu aspek yang lain. Kena broadbandkan pemikiran kita ... kalau dok tengok satu sudut je .. sampai ke sudahla kita dok hanguk2 .. geleng2 tak tentu pasal. Kena gak pandang depan ... atas .. bawah sama. Aha .. berlainan perspektif la katakan.

Uhh meh baca sesama nak?

Blog Banyak Tapi Semuanya 'Sampah'

Amri sejak tahu membaca, saya tak lepaskan peluang suruh dia baca apa sahaja. Foto: Lensahasrul

Salam semua.
Heh. Nampaknya ada yang tak puas hati je tu. Sabar ... sabar. Kebelakangan ni, banyak blog dah muncul macam cendawan tumbuh selepas ujan renyai-renyai. Biasalah tu, perkembangan teknologi ... semua orang excited, begitu juga dengan trend terbaru sekarang ni iaitu vblog. Sejak 1Tube promot suh uplaod video, ramailah blogger yang kepingin buat, disamping ramai yang dah upload kat tempat lain, contohnya YouTube. Dan video ini dijadikan entri di blog.

Dengan ujud banyak blog, persoalan timbul, sejauh mana best blog tersebut ... entrinya berbaloikah nak baca? Kualiti entri .. macam mana? Ada blogger yang macam tak berapa senang dengan fenomena ini, tapi nak wat camner ... tiada siapa, tiada undang2, tiada akta mahupun panduan serius untuk buat entri berkualiti, kalau panduan buat blog tu adalah.... sebab saya pernah baca.

Blog saya entrinya berkualiti tak? Persoalan sama pun saya tanya kat diri saya sendiri. Actually, saya memang tak tahu. Saya tak ada pengalaman yang boleh menjadikan saya seorang pengkritik isi-isi entri dalam blog. Saya tidak mengkaji tentang blog, saya cuma pernah terbabit dalam penkajian soal trafik, soal lampu isyarat jalan, soal lebuhraya ... yang tu saya tahu skit2 ... sebab saya ada tok guru hebat dalam bidang tu yang ajar saya. Dalam blog? Tak ada ... tak ada sapa pun ajar... saya belajar sendiri, belajar dari pengalaman blogger lain, dan dari pengalaman diri sendiri setelah hampir 3 tahun berblog.

Blog memang banyak. Ada kata semua blog ni sampah je banyak sebab entri tak best tapi hairan .. banyak follower, pageview tinggi. Mungkin sebab tuan punya blog banyak wat promo, sehinggakan blognya dikenali dan ramai orang tgk, walhal entrinya tak berapa menarik (kata sesetengah pendapat blogger).

Bagi saya, kemunculan blog dan bloggers baru yang mencanak naik ni bukan satu kehairanan pun. Memang gitu .. nama pun trend....lama2 nanti kuranglah bila muncul benda baru yang lebih menarik.

Entri pula? Pendapat saya, blogger baru .. biasalah, mungkin mula2 mereka nak kejarkan 'populariti' tu, sebab benda tu amat menyeronokkan ... uisshhh sapa tak suka bila popular. Makcik sebelah umah saya pun suka bila dirinya popular. Tapi sebagai blogger baru .... mereka semua dalam proses belajar, jadi bila entri tak berapa ngam ngan citarasa kita, bukan salah mereka pun ...mereka tak tahu.

Saya pun baru belajar dalam menulis entri, mungkin sesetengah kata entri saya best (uhh perasan) tapi ada gak yang tak suka. Jadi tak leh nak sukakan semua orang dan semua blogger.

Blog tempat kita suarakan pendapat peribadi. Blog tempat kita luahkan perasaan terpendam. Blog tempat kita berkongsi pengetahuan (even dah ada yang tahu dan ada blogger dah buat entri serupa). Blog tempat kita berhubungan. Blog tempat kita salurkan maklumat. Dalam apa jua jenis blog dan jenis entri, untuk menghasilkan satu entri yang berkualiti bukan mudah. Serius. Susah. Jadi janganlah kita sebagai blogger yang mungkin tua skit dari mereka nak salahkan mereka kerana entri sampah mereka ... mereka juga seperti kita dulu .. sedang belajar. 

**p.s: Saya bukan blogger otai ... saya tiada qualification dalam cara menulis blog dan entri blog yang menarik, ini hanyalah pendapat saya sahaja (uhhh takuttt kena pulau sekali lagi!)

Aqua City - Akuarium Terbesar di Dunia


Salam semua yang lepak kat Bangku Kosong.
Tau ke? Saya baru je tau ... tempat ni kat Hong Kong. Ia merupakan akurium terbesar di dunia. Hebat sungguh, ada lebih dari 5000 spesies ikan. Dan saya dah layan website dia [KLIK SINI] ... best ... leh main game lagik.


Nak Jadi Manusia Luar Biasa? Lakukan Latihan Ini

Alahai sedihnya Maira. Foto: Lensahasrul
Salam semua.
Memang magical la kalau kita boleh mempergunakan otak  kiri dan kanan kita secara serentak. Bukan mudah ... tapi itulah keunikan otak kita. Bila kita melihat kepada kehidupan kita, nyata kita tak leh melakukan kebaikan dan keburukan pada masa yang sama. Ia dianggap sebagai uhh mana mungkin. Mesti salah satu .. kalau perbuatan itu adalah salah .. maka salahlah ia ... mustahil menjadi betul. Bak kata orang tua-tua, 'Jangan ditegakkan benang yang basah' .... sebab memang tak boleh punya.

Ok sedikit tentang otak kita. Kita semua tahu yang otak sebelah kanan mengawal pergerakkan anggota kanan kita dan bahagian otak sebelah kiri untuk anggota sebelah kiri. Tetapi otak kita ada limit yang tertentu. Cuba latihan ini. Kalau nak buat .. buatla yer .. tak paksa ni. Sekadar nak mengiyakan teori ini.

Dengan menggunakan jari telunjuk tangan kanan anda buatlah putaran kecil mengikut arah jam di udara. Jangan berhenti dan sambil itu angkat kaki kanan anda dan menggunakan ibu jari kaki kanan anda itu buat putaran kecil mengikut arah lawan jam...

24 Februari 2011

11 Cara Parking yang Tak Patut Anda Buat


Salam semua.
Dengar-dengar kat Putrajaya dah ada masalah parking...betul ke? Mungkin sesapa yang duduk dan kerja kat sana, boleh mengiyakan kepada saya. Saya pernah pergi ke Putrajaya ... tapi tak pula saya perasan tentang masalah ni, mungkin saya datang time cuti - so semua orang cuti ... simpan keter kat umah je.

Tapi jika ada, jangan pula ambil dalih untuk park sesuka hati. Jangannn .. takut menyusahkan orang lain. Bila orang lain rasa susah disebabkan kita, kita tidak akan disukai. Kalau ada orang marah ... so susahla ....

Meh tengok cara-cara parking yang tak harus anda lakukan walaupun dalam keadaan terdesak. Jangan...jangan... sebab naya je kat orang lain.

Meh kita tengok 11 Cara Parking yang Tak Harus Anda Tiru

Sup Sihat Kata Mereka


Salam semua.
Kita mungkin pelik sebab makan jambu batu, belimbing besi, nasi durian dan macam2 lagi yang tak biasa pada orang lain, lebih2 lagi jika kita sebut dalam bahasa kita. Tapi kita tak lah sepelik mereka ini, malah tidak sengeri ... uhh ngeri? Tengok la juadaha yang disediakan. Anda tak geli ke? Selain geli, tentu anda fikir ohh kejamnya mereka.

Kita boleh lagi layan sup kepala lutut lembu, sup otak lembu, sup ekor, tapi ni .. sup bayi atau sup fetus. Ishh ... makanan ini hanya terdapat di China. Dan ianya merupakan kebiasaan di sana. Janin yang mati yang baru berusia 6-8 bulan ini, akan dihidangkan dengan rempah ratus dan dicuci.

Uhh kejam. Memang kejam. Walaupun dah mati sanggup makan seorang manusia yang lain! Dan mereka menamakan sup ini sebagai 'Healthy Soup'.

Entri Dalam English - Laughter of the day ....


Salam and Hi everybody.
Thanks for starting your blogging experience with Bangku Kosong. Ok, today ... I'm trying to post an entry in English, just to have my broken english fix by whom that is better than me.

Some are curios just how Malaysian are willing to create an entry in blog post using English. But then, try to understand what is your purpose of blogging. Do u want to attract people? From your experience .. where such bloggers and comers do come to your blog?

But, if your purpose of blogging is trying to improve your writing skills in English ... so I say - Go for it. Don't care what other people said about your blog. Sooner or later, people will accept your blog appearance. And later, they will go to your blog to read some good english from a Malaysian Blogger.

There are not much of English's blog written by ... especially Malay Blogger. So, there will be a room for u - as a blogger that presenting entries in English to bloom. Maybe not now .. but later.

And for that .. let's enjoy some good laugh from an English's Teacher.

10 Good Laugh between Teacher and Student

Menilai Ketulenan Keikhlasan Kita


Salam semua.
Bagaimana nilai keikhlasan kita? Tulenkah niat kita? Sejauh mana kemurnian hati kita? Tak siapa yang tahu, kecuali Tuhan. Jadi adakah kita selama ini hidup bertopengkan kebaikan yang dibuat-buat?

Pening. Kadangkala kita membuat sesuatu dengan rela dan ikhlas, namun ada juga yang cuba nak pertikaikan. Ada juga yang mahu menidakkan niat murni kita. Tulen? Bagaimana nak definasikan tulennya keikhlasan yang kita berikan? Saya tak pasti ..... anda? Ada carakah kita dapat tahu niatnya itu ikhlas? Kalau ikhlas ... tulen kah?

Apabila kita muncul di kaca TV dengan replika cek beso .. dihulurkan kepada mereka yang memerlukan.... adakah niat kita yang ikhlas itu jadi tidak tulen? Hanya kerana ada orang lain ingin highlightkan benda ini ... kita yang memberi dijadikan bahan ejekan? "Uhh nak masuk TV, tu sebab derma ribu2!" ....

Bantu salah. Tak bantu pun salah. Dibantu, ada orang nak coverage, tujuannya nak tunjukkan kepada orang lain bahawa masyarakat kita ini prihatin. Bukan niat si empunya diri nak kuar TV, tapi orang lain yang inginkan dia tunjukkan pemberian cek replika tu.... dan kita ... "Uhh nak menunjuk la tu!"...

Dunia blog. Bila kita bantu orang lain, dan tetiba blog kita jadi perhatian ... ada pula yang iri hati ... tak suka dengan cara kita. Katanya; "Alah... time ni ... buat la itu ini... nanti dah naik ... mana ingat kat kita dah!" ....

Tak dapat nak penuhi apa yang mereka nak. Tapi apa yang mereka nak sebenarnya? Dek kerana bukan blog mereka yang sering dipaparkan .. mereka jeles? Gitu ke? 


23 Februari 2011

Merpati Putih - Blog Novelis Asnidar Shafie


Salam semua.
Uiks... rupanya dia ni novelis. Tak sangka pulak saya. Apapun gembira dapat kenal dengan novelis bernama Asnidar Shafie. Dan dia ada blog! Kalau nak kenal ngan dia sebagai seorang blogger ... leh klik sini -> Asnidar Shafie - Si Merpati Putih.

DENGAN BANGGANYA, SAYA MEMPERSEMBAHKAN BLOG MERPATI PUTIH. LAMBANG KEBEBASAN SEJAGAT DAN BERSUARALAH DARI HATI... DARIPADA SAYA UNTUK ANDA... TERIMALAH 'SESUATU DARI HATI' ASNIDAR SHAFIE

Gitulah kata aluan yang bakal anda nampak bila klik ke blognya. Dan antara novel yang dihasilkan oleh dia adalah Mimpi Adif.

Dia pun ada facebook.... meh tengok sini. Klik Sini.


50 Blog Malaysia Pilihan In Trend Mac 2011

50 blog Malaysia Pilihan In Trend. Actually, semalam lagi saya nak wat entri ni, tapi sebab Zikri dah chopp PC saya ni awal-awal, tak dapat la nak publish. Ahak... heh ..kena bersaing dengan anak tu ... sesetengah orang akan kata; "Uhh tak tahannnnn ... ! Alasan berebut dengan anak tu .. umur 3 tahun lak tu!". Heh .. apa nak wat ... ini je la satu2 PC yang leh buat connection dengan dunia siber. Takde dah yang lain. Kalau ini rosak .. maka ... uhh choi ...choi ...

50 Blog Malaysia Pilihan In Trend Mac 2011

50 blog pilihan in trend mac 2011
Adakah blog anda terpilih dalam 50 blog ini? Wahh semakin banyak blog dan semakin ramai bloggers dikenali dah kat luar sana. Terima kasih kepada satu-satunya majalah yang banyak buat 'pendedahan' dunia blog kepada masyarakat luar - In Trend.

Kalau anda tak pasti dan nak pasti. Anda belilah majalah In Trend keluaran terbaru - March ni. Saya dapat info dan gambar ini dari blog Cik Epal. Blog dia tersenarai dalam ni. Ada beberapa kategori dibuat oleh Majalah In Trend menunjukkan pilihan mereka.

Ada lima kategori - Usahawan, Fesyenista, Perkahwinan, Hijab, Cahaya Mata. Nak tahu blog Cik Epal nih dok kat kategori mana ... sila ke entri berikut: 50 blog Malaysia Pilihan In Trend. blog cik epal pon terpilih?? wuhuuuuu~
Saya pun dalam entri ini nak ucapkan terima kasih juga kepada In Trend kerana pernah memuatkan blog saya dalam keluaran Februari 2011. Aha .. baru je lagik. :)


**p.s: Gambar adalah dari blog Cik Epal.

22 Februari 2011

Blog Ini Tukar Header Lagi ...


Salam semua.
Memang sukar. Bila hati mengalih ... asyik rasa tak puas hati je. Akhirnya ... saya tukar kepala blog ni. Kenapa? Tetiba rasa nak tukar layout. Aduhhh .. nih kira penyakit ni. Bila tukar layout, semua widget kena susun balik, pastu kena tukar coding untuk SEO. Adehh ..memang cari kerja.

Dah. Nih hasil saya buat semalaman. Nak buat header flash, tapi tak reti, so buat header gini je. Saya rasa ok kot .. leh tahan sampai hujung tahun. Agak2 nanti tak puas hati tukar lagi. Adeh....

Aha .. nanti sure ada yang tanya .. mana gambar bangkunyer? Kata alias blog hasrulhassan adalah bangku kosong ... tak ada pun? Signifikasi tak menepati. Apa saya nak jawab? Uhh .... adeh.....

Dengan background putih ... rasanya nanti kalau layout ni tukar kaler tak adalah rasa sangat ye tak? Ye ke? Blog ni jadi berat ke ehh? Tak dapat nak pastikan .. hanya anda je yang tahu.

Blogger Jatuh Cinta Kerana Blog

As-Salam. Dari pandang-pandang dan baca-baca entri di blog, mereka saling mengenali. Si dara jenguk blog si jejaka... si jejaka pun begitu juga. Dari kisah2 yang digarap sebegitu santai, telah memikat hati si dara, begitu juga sebaliknya. Komen-komen mula tersusun rapi, yang dulunya agak berterabur tanpa tujuan. Kini, ia lebih spesifik .. ingin menambat hati tuan punya blog.

Uhh .. ada berlaku? Tertanya juga saya jika ada pernah berlaku ... ujudnya percintaan antara blogger disebabkan oleh blog mereka? Tapi tak mustahil bukan? Sebab ramai yang menjadikan blog untuk mencerminkan diri mereka dalam dunia siber. Malah ia lebih intim berbanding di alam realiti.

Jika benar ... maka cinta bukan lagi seperti ini - Dari mata turun ke hati. Mungkin perlu jadi begini - Dari blog berputik di hati. Perghhhh ... ada ke ehh blogger bercinta disebabkan oleh blog???

21 Februari 2011

Hilangkan Rasa Sedih


Salam semua yang baca blog ini.
Ok, cuba dalam posisi duduk, bahu dijatuhkan, tundukan muka ke lantai, badan ditundukkan sedikit ke depan sambil berkata aku akan berjaya . Kemudian lakukan ini pula; bahu dinaikkan, badan dan kepala ditegakkan dengan berkata aku sungguh sedih hari ni . Apa rasa nya? Janggal kan? Sebenarnya kita melakukan posisi yang pertama itu apabila kita sedih, dan posisi kedua itu bila kita gembira atau berasa yakin.

Menurut kajian apabila kita dalam berkeadan sedih, terdapat satu signal yang akan dihantar kepada otak untuk menukarkan posisi tubuh kita seperti menjatuhkan bahu, badan menjadi lemah, kepala akan sentiasa tertunduk dan mungkin juga mimik muka dan agar rasa sedih itu bukan saja dinikmati oleh hati tetapi juga tubuh kita ini. Di sebabkan inilah walau bagaimana kita cuba menyembunyikan perasaan sedih kita dihati, bahasa badan kita masih lagi mampu dilihat oleh orang lain.

Ada banyak cara kita nak sembunyikan kesedihan kita. Dan setiap orang berbeza kekuatan emosinya. Lelaki dan perempuan juga adalah salah satu jurangnya. Tetapi, antara cara dan menghilangkan kesedihan itu:

Pergilah ke tempat di mana anda dapat melihat sesuatu itu dengan lebih luas seperti diatas bukit atau pada tingkat bangunan yang tinggi (jangan terjun lak) katakan pada diri sendiri dan apa yang ada di hadapanku (keindahan alam, pembangunan, laut ,sungai) ini adalah lebih besar halnya untuk dinikmati dan dikejar daripada hal kesedihan yang berada dihatiku sekarang. Ambil seketul batu (kecil je saiznye) sambil berkata segala kesedihan dan masalahku berada di dalam batu ini kemudian baling sejauh yang mungkin (jangan kena kat orang lak). Kalau kat dalam opis pakai le kertas kotor kemudian campak le kat tong sampah, jangan tersilap baling kena kepala bos dah ler .. hehehehe

Love Letter to A Girl

Ini kawan saya, Wesam dari Palestin. Foto: Lensahasrul
Salam semua yang mai dok melepak di sini.
Saya rasa leh kiralah berapa la antara kita yang nulis surat cinta dalam bahasa inggeris. Me? Hah ... i don't remember i did. Tak pernah rasanya. Tapi quote ambil lirik lagu dengan puisi adalah. Ehh wait a seminit ... hmm pernah ke saya tulis surat cinta ehh? Hmm email ada la kot. Tapi .... aha .. saya pernah dapat surat cinta. Masa tu .... hmmm tingkatan satu! Hahaha... dari penpal yang akhirnya menaruh hati pada saya. :)
Nih ada mamat nama boy tulis surat cinta untuk girl dia, meh baca ... sekadar senda di tengahari sambil menajamkan vocabulary english u all ....

Dearest Girl ,

I am very happy to inform you that I have fallen in love with you since Tuesday, the 03th of April 2001. With reference to the meeting held between us on the 31st of March 2001 at 1500 hours, I would like to present myself as a prospective lover. Our love affair would be on probation for a period of three months & depending on compatibility, would be made permanent. Of course, upon completion of probation, there will be continuous on-the-relationship training & relationship appraisal schemes leading up to promotion from lover to spouse. The expenses incurred for coffee and entertainment would initially be shared equally between us, later, based on your performance, I might take up a larger share of the expenses. However I am broad-minded enough, to be taken care of, on your expense account.

I request you to kindly respond within 30 days of receiving this letter, failing which, this offer would be cancelled without further notice & I shall be considering someone else.

I would be happy, if you could forward this letter to your sister, if you do not wish to take up this offer. Thanking you in anticipation.

Yours sincerely,

[Boy]

**p.s: Gambar Wesam tu tiada kena mengena dengan watak boy ini... harap maklum. :)

Panduan Mendapatkan Iklan Advertorial dari Nuffnang


As-Salam.
Seronok jika blog yang anda cintai, yang anda buat entri setiap hari sampai miss makan pizza, sampai meggi anda jadi kembang dan sampai terlupa ikan digoreng kat dapur menjana pendapatan buat anda.

Ramai yang suka berblogging tanpa ketahui bahawa blog mereka leh buat duit. Dan ramai juga yang dah pun tahu yang seorang blogger boleh menjana pendapatan ribuan ringgit hasil dari minat mendalamnya dalam berblog.

Dalam banyak-banyak platform pengiklanan dunia blog, Nuffnang adalah salah satu di antaranya. Ramai gak saya dapati ada meletakkan widget pengiklanan Nuffnang dalam blog mereka. Mungkin mereka telah lebih terdedah dengan publisiti yang diberikan kepada syarikat pengiklanan online ini. Dan paling menarik adalah pendedahan yang telah dilakukan oleh seorang blogger terkenal - Redmummy mengenai pendapatannya yang perghhh gila kentang punya 00000 banyak kat belakang titik. Yang nyata, ramai dah tertarik dengan pendapatan hebat hasil dari blog.

Tapi meletakkan iklan dari Nuffnang tidak akan mampu memberikan anda hasil sampai puluh2 ribu tu. Malah ribu pun belum tentu, kecualilah blog anda itu dikenali ramai, dan ramai yang sanggup klik iklan Nuffnang yang terpapar di blog anda. Even pageview anda skit tapi mereka yang setia datang ke blog anda dengan rela hati dok klik iklan yang muncul - hasil meletakkan widget Nuffnang tersebut. Ohh alangkah bahagianya anda .... cukup bulan maybe anda dah boleh cashout minima RM50.

Tapi kejayaan sebenar blogger yang dapat income banyak tu bukanlah bersandarkan widget Nuffnang yang anda letak, tetapi berpunca dari pengiklanan berbentuk Advertorial. Dan buat pengetahuan anda .... hanya blogger terpilih saja atau blog terpilih saja akan dapat merasai tawaran membuat iklan Advertorial ini.

Meh saya singkapkan beberapa faktor utama blog yang dapat iklan berbayar berbentuk Advertorial ini:
  • Secara umumnya, blog anda seharusnya dan mesti mempunyai sekurang-kurangnya 1000 pageviews sehari.... ehh silap ... 1000 unique visitors sehari! Itu adalah ketetapan yang telah dibuat oleh pihak Nuffnang bagi membolehkan anda dicalonkan atau diketengahkan kepada pihak advertiser atau pengiklan.
  • Kandungan blog anda seharusnya bersifat universal, sebab advertiser inginkan blog yang bersifat universal bermakna anda menceritakan banyak perkara dalam blog anda.
  • Trafik ke blog anda mestilah dari dalam Malaysia, bukannya dari luar macam US, Mesir atau Jepun.
  • Wajah blog anda mestilah menarik pada pandangan advertiser. Mereka pun manusia juga, sukakan blog yang cantik dan sedap mata memandang.
  • Blog anda ada interaksi antara pemilik blog dengan pengunjung blog, ini bermakna hubungan antara pemilik blog dengan mereka yang datang ke blog itu ada atau berkait. Ini bagi membolehkan unsur pengaruh itu diterapkan.
  • Advertiser sukakan blog yang tidak bercirikan hasad dengki, mesti disukai oleh para pengunjung, ada tarikan tersendiri.
  • Blog dengan domain sendiri lebih menarik dari blog yang menggunakan platform percuma seperti xanga, blogspot ataupun wordpress.
  • Blog yang ada fan club sendiri. Ini adalah kerana advertiser akan suka blog yang sudahpun ada pengikut sendiri yang ramai, dan blogger tu menjadi idola mereka. Ini boleh disamakan sebagai ... blogger itu menjadi duta produk mereka secara tak langsung.

Ok .. gitulah sedikit panduan hasil usyar blog2 yang ada advertorial ini. Ia mungkin berbeza ikut keperluan oleh advertiser tertentu. Nuffnang pada dasarnya hanya mencalonkan blog yang layak sahaja tetapi peringkat akhir memilih blog yang sesuai untuk iklan Advertorial adalah hak pengiklan.

Jadi, kalau anda ada misi untuk dapatkan advertorial dari pihak pengiklan, cubalah lakukan panduan yang saya berikan tu. Berjaya atau tidak ... akan bergantung seluruhnya pada pihak pengiklan.... ehemm jangan salahkan saya lak nanti ehhh .. atau pihak Nuffnang, sebab ada blog yang memang popular tetapi tidak memikat para pengiklan.

Kalau berjaya ... mana tahu leh cash out macam ni:

20 Februari 2011

5 Barang Permainan Termahal di Dunia

Anak-anak dengan permaianan. Foto

Salam semua.
Seronok ehh tengok anak bermain. Skang ni dah ada macam-macam permainan, ada yang murah, ada yang mahal. Tapi awas, jangan terbeli mainan yang boleh membahayakan anak-anak anda. Kini, dah ada tag MC yang boleh menjadi sandaran buat ibu bapa dalam membuat pilihan membeli alatan permainan buat anak-anak. Ia merupakan satu tanda bahawa produk itu selamat dan terjamin bebas dari bahan kimia merbahaya.

Tapi entri kali ini bukan nak cerita pasal petua atau tips mengenai cara nak beli mainan, sebab tipsnya ada satu je .. tu yang saya berikan tadi. Ikut je tip mudah tu, insyaAllah, mainan itu takkan merbahaya buat anak-anak anda.

Kali ini saya nak paparkan permainan paling mahal di dunia! Wahh .. ini kalau bukan dibeli untuk anak, mau bapak derang yang beli, sebagai satu koleksi peribadi. Mungkin. Alahai .. skang pun permainan dok berkongsi yang tua dan muda.... contoh terbaik; PS2..PS3...PSP ... tu dah jadi permainan orang dewasa lak. Jelas tak merbahaya dari segi kesihatan secara terus tapi leh membahayakan kesihatan poket mak pak! Adehh.

Berikut adalah Top 5 Barang Permainan Paling Mahal di Dunia:

USD200,000. 00

Merupakan prototype patung G.I Joe pada 1963. Dicipta oleh Levine dan dijual kepada seorang ahli perniagaan dari Baltimore bernama Stephen A. Geppi pada 7 Ogos 2003 dalam satu lelongan awam dengan harga USD200,000. Keunikan patung ini ialah ia dicipta di atas meja ping pong, dan ia mempunyai 21 fungsi gerakan selain pakaiannya dibuat khas menggunakan jahitan tangan.

USD40,000.00
Keempat termahal adalah sebuah kereta mainan buat kanak-kanak berumur 7-15 tahun. Ia dinamakan Off-Roader. Kereta mainan ini boleh mencapai kelajuan 30mph, sesuatu yang agak laju buat kanak-kanak. Walaupun ia sebuah kereta mainan tapi spesfikasinya memang menyamai sebuah kereta sebenar.


USD32,205.00
Apakah benda nih? Actually saya pun tak tahu. Tapi ia adalah PEZ Dispenser. Hanya satu dicipta dan sebenarnya ia merupakan prototaip yang dibuat pada tahun 1982. Dilelong menerusi ebay dengan nilai USD32,205.00.

USD25,000.00
Gameboy ini adalah teman permainan paling kecil dan mahal. Mana taknya, harganya USD25,000.00. Ia merupakan Nintendo wii yang dibuat dengan emas 18K dan berlian. Gameboy ini dicipta oleh Aspreys of London.

USD115,000.00
Aha... helmet edisi terhad Dark Vader ini memang berbaloi ohhh .. kalaula anda ada duit. :) Berharga USD115,000.00 direkodkan sebagai alatan permainan paling mahal dijual! Ciri yang menjadikan ia mahal ialah helmet ini digunakan dalam set cerita di mana perlawanan Dark Vader menggunakan pedang. Penciptanya telah membuatkan helmet ini sesuai dipakai pada babak perlawanan itu dengan membolehkan pemakai melihat dengan lebih jelas.

Tips Kecilkan Perut dari Member Lama

Tips Kecilkan Perut dari Member Lama. Adeh .. naik gelak saya. Ini satu tips yang memang lain dari yang lain. Dikongsikan oleh seorang sahabat lama yang dulunya kami sesekolah (satu sekolah ler).

Cuba anda tengok apa yang ditulis oleh sahabat lama saya ni ....

Tips Mengecilkan Perut

Tips Mengecilkan Perut
Daripada Arlene Roselinda. Agak2 korang kenal tak sapa dia? Pernah kuar paper tu .. muka depan lagi. :) Takpe .. biar korang berteka-teki ehhh ... ok apa tips dia kasik tu ehh yang buat saya gelak dan tersenyum sengih2.

  1. Bangun pagi-pagi
  2. Berdiri tegak. Tundukkan kepala, pandang ke perut
  3. Bungkuk kan badan
  4. Buka baju
  5. Lalu tampar perut berulang-ulang, sambil cakap :"Buat Malu.. Buat Malu.. Buat Malu..."

Boleh kongsikan nanti .. hahaha.


19 Februari 2011

Tak Semua Yang Logik Itu Benar

Foto: Lensahasrul
Salam semua yang datang sini.
Berbalik pada kisah yang tadi - Kebenaran tak Semestinya Logik , entri yang ini pula adalah timbal balik dari kisah tadi. Jadi bukan semua perkara yang diceritakan itu ada betul, mungkin betul tapi tengok dengan situasi, keadaan dan masa.

Kita tak boleh cepat dan terus-terusan mengatakan ini tidak betul dan salah, sedangkan butirannya kita tak begitu pasti. 

So jom layan cerita ini pula:

Seorang kafir (OK) berkata kepada orang mukmin (OM)

Gambar Bilik Seorang Hacker


Salam semua bloggers.
Ada sesapa blogger yang leh jadi hackers tak? Hmmm saya nak berkongsi 3 gambar ni, gambar bilik seorang hacker tegar. Sebelum tu, tahu ke kita semua apa maksud hacker tu?

a hacker is a person in one of several distinct (but not completely disjoint) communities and subcultures.

Adehh .. saya tak berapa faham sebenarnya ni. Tapi ada lagi penjelasan yang diberikan menerusi Wikipedia:
  • People committed to circumvention of computer security. This primarily concerns unauthorized remote computer break-ins via a communication networks such as the Internet (Black hats), but also includes those who debug or fix security problems (White hats), and the morally ambiguous Grey hats.
  • A community of enthusiast computer programmers and systems designers, originated in the 1960s around the Massachusetts Institute of Technology (MIT)'s Tech Model Railroad Club (TMRC) and MIT Artificial Intelligence Laboratory. This community is notable for launching the free software movement. The World Wide Web and the Internet itself are also hacker artifacts. The Request for Comments RFC 1392 amplifies this meaning as "[a] person who delights in having an intimate understanding of the internal workings of a system, computers and computer networks in particular." See Hacker (programmer subculture).
  • The hobbyist home computing community, focusing on hardware in the late 1970s (e.g. the Homebrew Computer Club and on software (computer games, software cracking, the demoscene) in the 1980s/1990s. The community included Steve Jobs, Steve Wozniak and Bill Gates and created the personal computing industry.
Ok .. tu skit definasi .. dan dari definasi kepada realiti hidup mereka yang bergelar hacker:

Sihat Sokmo | 8 Ujian Kesihatan Wajib Buat Lelaki

Captain Jack Sparrow. Foto: Lensahasrul
As-Salam.
Bila umur dah makin meningkat, badan pun dah mula uzur. Tayar jenama dari luar negara pun kalau guna kat keter nasional, hari2 guna ... lama-lama haus juga. Perlu diganti. Tapi badan kita yang uzur nih? Nak kena ganti ke? Uhh kalau boleh ... saya mungkin dah lama buat. Tapi sebab tak boleh la ... kita kena jaga.

Baru-baru ni saya ada terbaca satu artikel mengenai penjagaan kesihatan buat lelaki. Lebih-lebih lagi apabila ia membabitkan usia. Sering nampak ... bila pompuan makin berumur ... mereka akan cuba sorokkan 'nilai' umur tu dengan macam-macam benda ... baik dari segi solekan, penampilan atau mungkin yang lebih drastik sekali adalah buat operasi tu tu ... tampal benda-benda kat bahagian badan yang nampak bermasalah.

Tapi lelaki .. jarang buat benda ni. Kalau ada pun .. tak lah dalam skala yang boleh dikatakan selalu. Mungkin jarang-jarang atau kadang-kadang. Apa yang boleh dilakukan ialah ....  jaga sebelum kena, atau cegah sebelum dirawat. 

Sebagai lelaki, ternyata banyak penyakit yang bakal mengundang apabila umur semakin lanjut. Tapi bagaimana nak tahu yang kita ni berada dalam keadaan baik? Jadi saya kongsikan artikel ini yang diambil dari sisipan Berita Harian, ruangan soal jawab.

8 Ujian Kesihatan Wajib Buat Lelaki

  1. Ujian paras kolesterol. Kolesterol adalah sejenis lemak protein di dalam darah yang boleh menimbulkan masalah penyumbatan saluran darah jika di tahap tinggi. Maklumat tahap kolesterol darah dapat bantu usaha mengetahui tahap kesihatan jantung dan risiko saudara untuk mendapat penyakit jantung. Ada dua jenis kolesterol iaitu HDL atau High-density lipoprotein dan LDL atau low density lipoprotein. HDL adalah kolesterol yang ‘baik’ dan boleh melindungi dari penyakit jantung sementara LDL pula adalah kolesterol ‘buruk.’ Paras LDL yang tinggi boleh mengundang risiko penyakit jantung. Ujian ini boleh dilakukan seawal umur 20 tahun dengan kekerapan ujian setiap dua ke lima tahun sekali bergantung kepada paras normal. Jika paras tidak normal, ujian perlu berulang setiap enam bulan atau mengikut arahan doktor.
  2. Tekanan darah. Pemeriksaan ini amat mudah dilakukan dan penting. Maklumat itu penting bagi mengelak penyakit serius seperti ‘angin ahmar’ dan sakit jantung koronari. Kajian menunjukkan satu bagi setiap lima dewasa iaitu lebih kurang 50 juta penduduk dunia mengalami masalah tekanan darah tinggi. Apabila tekanan darah melebihi 140/90 mmhg, ia boleh menimbulkan ketegangan pada jantung dan pada jangka masa panjang keadaan ini boleh membahayakan. Pemeriksaan ini tidak kira peringkat umur, tetapi elok dimulakan pada awal remaja dengan kekerapan setahun sekali jika dalam keadaan normal atau mengikut arahan doktor jika tekanan tidak normal.
  3. Pemeriksaan darah untuk kencing manis/diabetes. Pemeriksaan darah ini perlu dilakukan dalam keadaan berpuasa. Pemeriksaan ini dikenali sebagai ‘fasting blood sugar.’ Jika keputusan menunjukkan tahap yang tinggi, doktor akan menasihatkan saudara menjalani ujian ‘glucose tolerance test’ untuk mengesahkan simptom penyakit kencing manis. Pemeriksaan ini membabitkan pengambilan darah selepas saudara diberi minuman bergula. Ia boleh dilakukan pada usia 45 tahun jika saudara tiada faktor risiko kencing manis seperti berat badan berlebihan atau sejarah penyakit dalam keluarga. Sekiranya saudara mempunyai berat badan berlebihan dan sejarah keluarga atau mengalami tanda-tanda kencing manis, saudara perlu menjalani ujian darah ini lebih awal. Kekerapan menjalani ujian adalah setiap tiga tahun bagi mereka yang normal.
  4. Ujian densiti tulang. Lelaki juga boleh mengalami masalah pengurangan kekuatan tulang yang dikenali sebagai ‘osteoporosis.’ Kajian menunjukkan selepas usia 50 tahun, enam peratus lelaki mengalami masalah patah tulang pinggul dan lima peratus mengalami masalah patah tulang belakang akibat osteoporosis dan peratusannya meningkat mengikut peningkatan usia. Apabila umur kian meningkat, bahan mineral seperti kalsium akan mula berkurangan dalam badan. Ditambah dengan masalah penurunan paras hormon testosteron yang menyebabkan tulang rapuh. Lelaki 65 tahun sepatutnya sudah pun menjalani ujian ini. Pun begitu, lelaki yang mempunyai risiko mendapat osteoporosis seperti pesakit yang mengambil ubat ‘corticosteroid’ atau pernah mengalami patah tulang harus menjalani ujian ini lebih awal.
  5. Pemeriksaan Colonoscopy. Kanser kolorektal iatu kanser membabitkan usus besar dan usus bawah (rectum) sering menyerang lelaki dan ia boleh dirawat sekiranya dikesan pada peringkat awal. Untuk mengesan pada peringkat awal, seseorang itu perlu menjalani ujian kolonoskopi. Ujian ini membabitkan alat berupa tiub yang mempunyai kamera dimasukkan ke dalam dubur dan seterusnya ke dalam usus besar. Melalui pemeriksaan ini, seluruh bahagian usus besar boleh diperiksa dan apa apa ketumbuhan atau tanda kanser usus besar dapat dikesan dan di ambil biopsy sekiranya perlu. Ia boleh dilakukan pada usia 50 tahun jika tiada faktor risiko.
  6. Pemeriksaan mata. Ada pelbagai penyakit yang boleh menyebabkan buta seperti glaukoma boleh dicegah dengan pemeriksaan mata secara berkala. Mengikut Akademi Oftahmologi Amerika Syarikat (AS), ada lebih kurang 43 juta rakyat AS mengalami masalah mata akibat penuaan dan hanya kurang satu pertiga rakyatnya menjalani pemeriksaan mata secara berkala. Ia boleh dilakukan pada usia 18 tahun dengan kekerapan satu hingga tiga tahun sekali mengikut lingkungan usia 18 hingga 61 tahun bergantung kepada saranan doktor. Bagi pesakit diabetes pula, risiko untuk mendapat masalah penglihatan adalah lebih tinggi dan mereka ini perlu menjalani pemeriksaan lebih kerap.
  7. Pemeriksaan buah zakar. Kanser buah zakar sering melanda lelaki yang berusia antara 15 hingga 34 tahun. Sekiranya dikesan awal, 90 peratus dari pesakit kanser buah zakar boleh disembuhkan. Pemeriksaan ini boleh dilakukan sendiri dengan memegang buah zakar di antara ibu jari dan jari telunjuk, permukaan buah zakar perlu dirasa untuk mengesan bonjolan, kawasan yang menjadi keras atau pembesaran buah zakar. Jika ada tanda-tanda itu, saudara perlu berjumpa doktor. Pemeriksaan dilakukan selepas baligh dengan kekerapan setiap bulan.
  8. Pemeriksaan kanser prostat. Peperiksaan yang perlu dilakukan. Pertama menerusi pemeriksaan fizikal di mana doktor memasukkan jari telunjuk ke dalam lubang dubur untuk mengetahui sama ada terdapat bonjolan atas benda keras yang menandakan berlakunya kanser prostat. Pemeriksaan darah pula dikenali sebagai ujian ‘Prostate Spesific Antigen’ (PSA). Dapatkan nasihat awal doktor sebelum memilih menjalani ujian PSA. Pemeriksaan ini boleh dilakukan pada usia 50 tahun tetapi harus dilakukan lima tahun lebih awal jika ada saudara terdekat seperti ayah, abang atau bapa saudara yang mengalami kanser ini.

Saya sebagai mengingati diri saya untuk mendapatkan pemeriksaan ini. Wife saya cakap sesetngah pemeriksaan ni leh dapat percuma di hospital kerajaan. Hmm ... tapi untuk yang rumit skit tu .. kena pegi klinik atau hospital swasta.

Pendapat Kita Mungkin Berbeza


Salam semua bloggers.
Selalu tak anda dapat komen yang tak sependapat dengan anda? Saya masa sekolah dulu, memang sering la kena cam ni. Ade je yang tak puas hati ngan saya. Walaupun gitu, dengan segala ajaran mak pak saya dah bagi, alhamdulillah ... saya tak adalah sampai melompat nak memaki hamun. Itu bukan cara saya.

Bila anda meluahkan pendapat anda, bukan seratus peratus pendapat kita itu diterima. Bukan semuanya betul pun ... kerana ada kala kita memberikan pendapat berdasarkan emosi kita, dan pengetahuan kita yang cetek. Jangan ingat bila kita berkata ini itu begini begitu .. adalah semuanya benar dan berpaut pada fakta yang betul. Ada masa, bila input kita terima itu salah .... kita juga akan turut membaurkan pendapat kita secara salah. Ya... bukan salah kita, tapi silap kita juga sebab tak rujuk betul-betul, main terima je bulat-bulat.

Dalam blog ni, saya pernah juga ditegur oleh blogger lain atas beberapa entri dan sorotan yang saya paparkan, mengenai ketidak tepatan bukti serta fakta. Saya alhamdulillah dapat menerimanya, dan secara bertanggungjawab saya memperbetulkan keadaan sebelum ia berlarutan menjadi wabak terhadap orang lain. Bahaya bila kita sebarkan perkara yang tak betul dan tidak benar. Jadi, andai ada yang tak kena ... wajib perbetulkan.

Jadi, berdasarkan pengalaman ini, saya cuba berhati-hati dalam memberikan entri kepada anda. Saya tidak mahu anda menerima pendapat dan pandangan yang tidak betul dek kerana fakta yang saya terima itu adalah sebenarnya fakta karut. Macam saya, dan macam jiran sebelah umah mak saya ... tak semua ada ilmu yang tinggi. Apa yang saya tahu tak sama dengan apa yang anda tahu ..jadi perbezaan pendapat itu pasti ada.

Persoalannya, adakah kita sanggup menerima teguran? Adakah kita menangani perbezaan pendapat itu dengan bijak?

18 Februari 2011

Gantung Dia Sebab Nak Bagi Cepat Kering

Syoknya berenang ehh. Foto: Lensahasrul
Salam.
Adeh. Saya malam ni habiskan masa dengan anak-anak saya. Tadi ada tetamu datang. Petang tadi lak sempat jenjalan keliling taman perumahan ni, sambil bawak 'senjata' saya. Nanti ada beberapa shot saya nak sampaikan dalam blog ni. :) ada sesuatu yang menarik perhatian saya.

Nih sambil tengok citer Spiderman dengan anak saya Zikri, anak sulong saya dah lama lena. Wife dengan sang puteri saya - Maira lak dah naik atas ... tido. Adeh .... sambil2 ni saya nak citer pasal apa ehh? Anak saya dok excited ni ... bukan sebab excited dengan watak Spiderman tetapi si jahat tu. Baru kejap ni dok jerit2 .... adehh ....

Meh layan citer nih ehhh .. leh?

Ada dua orang sahabat, mereka ni sangat akrab. Sorang bernama Hanif dan yang sorang tu bernama Tony. Mereka ni penghuni setia rumah tumpangan orang-orang gila.

Pada suatu hari mereka dibenarkan bermain di kolam renang yang terdapat di rumah tumpangan itu. Tapi mereka berdua ni tak pandai berenang. Si Hanif berehat-rehat di bawah khemah manakala Si Tony tak habis-habis lari keliling kolam renang tu.

Tiba-tiba mungkin kerana keghairahan Si Tony ni terus melompat kedalam kolam... . apalagi terkapai-kapailah dia meminta tolong. Sahabat yang setia, Si Hanif ni dengan pantas cuba menyelamatkan Si Tony. Fuh, nasib baik tak lemas. Memandangkan yang Si Tony tu dah basah kuyup dan kesejukkan, Si Hanif dengan pantas membalut kawannye tu dengan sehelai tuala lalu cepat-cepat membawanye ke dalam bilik mereka.

Bila Bermuka Buku Di Depan Pelanggan


Salam semua.
Uh kantoi. Gitulah ayat pertama saya fikirkan bila terima gambar ini dari email saya.

Hmm. Apa perasaan anda jika customer yang sedang dilayan oleh kakitangan TM ini adalah anda? Dan pada masa itu, anda baru saja menerima panggilan no giliran anda setelah 20 minit menunggu! Pastu .... pada masa tu juga, anda ada hal lain yang sedang anda kejarkan. Dan bagaimana pula time tu ... customer lak tak ramai dan hanya kaunter ini saja dibuka?

Saya tak tahu nak ulas apa, sebab inilah penangan Facebook. Ia boleh menggangu jika tidak digunakan secara bijak. Mungkin pada masa ini, jumlah customer tak ramai di Pusat Khidmat Pelanggan TM ini, atau mungkin juga line untuk update akaun TM cusotomer tu tak leh diakses.

Saya tak tahu, gambar ini diambil oleh siapa dan pusat TM yang mana. Saya cuba paparkan di sini agar ia menjadi ingatan buat kita semua supaya janganlah sebab ingin bersosial di laman Facebook, kita abaikan tugas kita ... lebih2 lagi bila melibatkan pelanggan atau orang lain. Naya weih.

Atau mungkin, TM ada laman Facebook buat menfailkan aduan? Ohh saya betul2 tak tahu. Anda tahu? Apa komen anda?

Hmmm kalaupun nak guna Facebook di opis...pandai2 la kaver line ehhh .. hehehehehe kan dah kantoi .. nasib baik tak nampak muka!

17 Februari 2011

Facebook Versi Bahasa Kelantan


Salam semua bloggers yang kawe suko.
Uk aloh. Uhh kawe bulih kecek kelate! Hahaha ... memang teringat dialog tu bila saya tengok Facebook versi ni. Korang dah tengok Ngankung? Tengokla .. best untuk seisi keluarga. Ngekek kami sekeluarga ketawa.

Facebook versi bahasa Kelantan. Gitulah yang saya dapat dari forum Ehoza. Cam best je kan kalau betul ada la cam ni. Terima kasih la kepada orang yang susah payah buat benda ni, nak kredit kat sapa pun saya tak tahu, tapi memang terbaek .. hehehe.. idea kreatif sungguh. Dan nyata ... saya tak sekreatif ini.

Kejayaan Tak Akan Tercapai Tanpa Usaha Keras


Salam semua bloggers.
Dalam apa jua impian, ia seharusnya bermula dengan usaha. Tanpa usaha, kita takkan ke mana-mana. Dalam dunia blog pun begitu juga, kalau kita nak blog kita dikenali, kita kenalah usaha skit. Kalau kita nak blog kita ni menjana income buat kita, kita juga perlu berusaha.

Tak ada jalan pintas sebenarnya dalam mengecapi impian dan kejayaan. Anda nak dapat kerja yang baik dengan gaji lumayan pun, anda perlu berusaha. Jadi, tipulah bila ada impian yang boleh dikecapi tanpa usaha. Ingat magik2 ke .. tetiba nak ada.

Kalau nak cerita pasal sejarah, banyak sejarah dah buktikan bahawa dengan usaha yang tekun, bersungguh-sungguh barulah kejayaan itu manis dikecapi. Macam korang gunakan facebook dan blog ni, dulunya mereka yang ciptakan platform ini bukannya sehari je dok buat kerja ... makan tahun oooo. Dan kini, mereka dah tersangatlah berjaya.

Bukan tu saja. Benda sesimple macam pen nak menulis ... satu pen tu kalau nak buat bukan satu perkara je nak fikir. Kena fikirkan matanya, kena fikirkan batangnya, kena fikirkan dakwatnya ... dan semua-semua tu ada yang menciptanya, dan mereka yang ketengahkan idea itu sehingga terhasil sebatang pen bukanlah bekerja sehari semalam je. Sampai tension2 jugaklah ... tapi hasilnya? Hurmmm .. sangat memuaskan.

Jadi, apa sahaja yang anda lakukan.... kalau nak kejayaan besar, usahalah dengan sungguh2. Kalau kecil usaha anda, maka kecillah ganjarannya. Andai besar usaha yang anda buat, maka hasil akhirnya juga turut berimpak besar.

Ramai yang berjaya sekarang bukan bermula dengan mudah. Mereka tersenyum kini sebab mereka dah jenuh menangis dulu .. mereka dah jenuh berpeluh jantan betina .. mereka dah jenuh kena maki dan diperlekehkan. So, hadapi segala cabaran dalam usaha itu dengan cekal dan tabah.

Saya teringat pesanan simple ini: Usaha Tangga Kejayaan .... dan sampai sekrang saya ingat....

16 Februari 2011

Kenapa Chewing Gum Banned Kat Singapura


Salam wahai mereka yang duk duka lara.
Alahhhai.. janganlah bersedih hati. Susah hati cam ni tak best la .. lagi-lagi memalam cam ni. Kalau berduka lara .. meh meh ... dekatkan sikit mata tu kat sini. Uhh jangan la tutup mata .. saya bukan nak kasik tengok tiger show .. bukan .. bukan .. ni ada cerita nak kongsi. Buat duka itu hilang dalam ceria.
Sebelum tu ... nak tanya ni .. korang tahu tak yang gula-gula getah atau chewing gum tak leh makan kat Singapura? Tahu? kalau tahu ... hmm ok .... kalau tak tahu .. meh sini saya nak kasik citer tipu ... hehhee...

Alkisahnya ... pada suatu hari, PM Singapura pegilah ke Thailand, dia makan malam dengan Raja Siam. Oh ya .. peristiwa ni berlaku ... hmmm sebelum undang-undang pasal chewing gum ni berkuat-kuasa .. so dah lama la .. saya pun lom tahu baca lagi kot.

So, derang ni sibuk la makan. Mula-mula diorang makan udang, dan sembang-sembang pun berlaku antara keduanya.

PM Singapura: "Apa orang Thailand buat dengan kulit udang?"
Raja Siam: "Kami tak buat apa. Kami buang aje?"
PM Singapura: "Ooo kat Singapore, kami recycle kulit udang. Jadikan keropok udang, lepas tu kami eksport ke Thailand? 

Lepas tu diorang makan limau plak.

PM Singapura: "Lepas makan limau, apa orang Thailand buat dengan kulit limau??"
Raja Siam: "Kami tak buat apa, kami buang aje?"
PM Singapura: "Ooo kat Singapura, kami recycle kulit limau jadik jadi Jus Limau, lepas tu kami eksport ke Thailand?"

Ai .. nampaknya terkena je si Raja Siam ni.... pastu mereka pun dah selesai hidangan yang berat2 ... dan dah pun makan limau, masa nak cuci gigi ... jadi chewing gum dihidangkan.

Ini Citer Capal Ciput

Amri dengan gigi yang compang-camping gelak. Foto: Lensahasrul
Salam semua yang datang memalam.
Lama ehh saya tak wat entri gumbira gelak tawa. So malam ni, saya bermurah minda ... tetiba teringat satu cerita yang berada dalam simpanan lama .. kisah ciput .. erkk siput ... tapi udah ditambah-nilai supaya lebih seronok dibaca. :)

Ok... dah nak rembes amilase air liur? Meh layan citer ni .. kalau leh bacalah ngan kuat biar satu umah .. satu taman ke dengar cerita yang anda baca ni. Yehaaa .. :)

Catu cenje, ciput cite-cite came copot cambil cari cengkerik. Ciput cuke cite-cite came copot cebab copot cahabat ciput. Cemace ciput came copot cari cengkerik, ciput cakcikan catu cahye cerah. Cahye cerah ciput cakcikan cangat cerah campai ciput came copot cilau. Cahaye cerah cube culik copot. Ciput cangat cuak. Ciput cepat-cepat camba copot cebelum cehaye cerah cempat culik copot. Copot cangat cuak came. Ciput came copot cepat-cepat cari chelter cambil cepat-cepat cembunyi.

Ciput came copot cembunyi cenyap-cenyap cupaye cahaye cerah cucah cari ciput came copot. Ciput cakap came copot, "Chuuu... Chuuu... Cenyap... Cenyap copot... ".

Copot cambung cakap;

"copot cudah cenyap... Ciput cenyap camelah... ".

Celepas cejam, cahaye cerah cudah chow cebab cucah cari ciput cape copot. Ciput came copot cangat cuke cebab cahaye cerah cudah chow. Copot cenyum cambil cakap;

"copot cayang ciput cebab ciput celamatkan copot... ". Ciput cenyum cambil chow came copot... 

Adehh ... dah abis baca... gi duk depan cermin, berdiri pun tak apa .. skang tgk ada apa-apa perubahan tak kat wajah anda yang jelita dan hensem tu ... nak lebih spesifik .. tgk mulut anda .. ada kelainan tak? Hehehe.. uhh ada muncung skit tak dari sebelum baca citer ni? hehehehee ....

Sedapnya Duriannn ....

Durian segar dari dusun. Sekotak RM40.

Salam semua.
Fuh .. lena betul saya di samping anak dara saya yang tak berapa sihat - Haseena Humaira. Selepas saya pekena durian yang segar dari ladang .... fuh memang best.

Hairan gak nih, tetiba je musim durian. Tadi pagi, wife saya balik dari opis - actually singgap kejap, delibever durian yang dia pesan dari staff dia. Wahhh sekotak durian tu ... dan harganya RM40!


Besar-besar. Durian ni dari dusun staff dia yang kebetulan tengah luruh skang ni. Untung la sebab dapat merasa durian yang masih lagi segar. Memang sedap. Dengan harga RM40 dapatla dalam 5 bijik! Kalau ikut pasaran biasa ... RM6 sekilo ... hmmmm .. untung ke ehh?

Dah merasa durian tahun ni .. maknanya tak ada lagila nak membeli lagi .. cukup setahun sekali .. hehehee ... kira ini dah lepas syarat la untuk makan durian tahun ni. Nak merasa durian sendiri .. tak ada kebun atau dusun. Pernah ada tapi .... hmmm tetiba tak ada ... hehehehe....


Tu dia .. layannnn ... rasa memang best. Sebijik leh dapat dalam 15 ulas ... nyummm nyum .... :) sapa ada dusun durian .. sila angkat tangan!

**p.s: Jangan lupa ... segmen TERJAH - Blog Ini Buat Anda masih lagi terbuka .. baru ada 3 penyertaan ... jom la join .. saya nak kenal2 ngan blogger baru nih .. exicted ni ... :)

14 Februari 2011

Saya Nak Berehat Malam Ni


Salam semua.
Adehh .. malam ni saya sakit pala la. So maybe saya tak dapat nak update blog ni. Saya nak wat kerja lain lak. Hmm atau mungkin akan saya update blog Lensa Hasrul yang dah lama tak ada entri terbaru. Sian gak. Tu lagi satu blog saya yang maintain.

Banyak gambar dalam simpanan ni. Nak edit skit2 ... pastu post kat blog tu then upload kat facebook. :) Yeahhhh ... malam ni .. saya akan giler edit gambo. Yukkk ayohh ... kalau anda sampai sini ... jenguk2 la posting2 saya yang lain. Bukan senang saya nak biarkan blog ini tanpa posting terbaru selama 12 jam!

Apa yang Malaysia Ada?

Malaysia kaya dengan pelbagai masyarakat dan budaya, begitu juga rakyat asing. Foto: Lensahasrul
Salam petang. 
Ohh dah petang la kan. Kejap je masa berlalu. Hmmm tadi saya ada wat posting mengenai negara yang paling kaya di dunia - nyata bukanlah negara Eropah atau Amerika, tetapi negara terkaya di dunia ialah China. Berapa harta China? Baca sini.

Kemudian, ada yang bertanya kepada saya - menerusi ruangan komen;"Malaysia tempat ke berapa?" ... hmm tak tahulah nak jawab apa .. tapi mungkin Malaysia ada kehebatan yang lain. Meh baca kisah lawak tetapi ada benarnya ni.

Malaysia Kaya Dengan Apa?

Dalam sebuah bilik dalam keretapi terdapat empat orang penumpang . Seorang berasal dari China - negara yang paling kaya di dunia, seorang warga Amerika, seorang yang berasal dari Bangladesh, dan seorang rakyat Malaysia. 

Seketika, Mat Salleh warga Amerika itu menyalakan lighter dan menbakar sekeping dollar Amerika lalu orang China itu pun bertanya;

"Kenapa awak bakar wang awak?", lalu Mat Salleh itu berkata;
"Negara saya banyak dollar." sambil kembang kempis idung orang Amerika.

Orang China kemudian pula mengeluarkan cerut dan membakarnya lalu membiarkan. Lalu Mat Salleh itu bertanya;

"Kenapa awak membiarkannya." Lalu orang warga China itu pun berkata;
"Negara sana banyak cerut" ... gitulah jawapan yang diberikan.

Manakala rakyat Malaysia yang kebetulan adalah seorang berbangsa Melayu berserta dengan warga Bangladesh itu diam sahaja. Tetapi selepas beberapa minit, rakyat Malaysia itu pun bangun dan secara tiba-tiba mencampakkan orang Bangladesh itu ke luar tingkap!