hasrulhassan.com
Cabaran Duit Raya 2014

05 November 2010

4 Petua Untuk Kecantikan

Wajah dan kulit cantik impian wanita - Gambar hiasan

Aha... saya nak berikan 4 petua ni untuk kaum Hawa kekal cantik dari segi luaran (ehemmmm), petua ini saya petik dari pembacaan saya dalam Mingguan Wanita. Ya, saya pun baca Mingguan Wanita ... nak tambah pengetahuan. Oklah, 4 petua ringkas tersebut adalah:

Untuk kulit berjerawat dan berjeragat
Tumbuk kulit kayu manis sehingga halus, renjiskan sedikit air serta letakkan sedikit madu (bukan suruh Madu yang buat ehh). Amalkan pakai 1-2 jam sehari, menurut Norliza Elias dari Kluang, wajah anda bakal bersih dan berseri-seri.

04 November 2010

Jangan Jadi Blogger Buat Kegiatan Haram

Saya bukan ustaz atau YB yer!
As-Salam.
Entri kali ini adalah sebagai ingatan untuk diri sendiri dan juga kepada mereka yang prihatin. Awas, jangan terjebak dalam kancah yang menyebabkan anda melakukan perkara yang haram dalam dunia blog ini. Perkara yang saya maksudkan ini ialah:

  1. Mengajak orang untuk klik iklan atau banner advertiser cth: Nuffnang, Advertlets, Mangga Ads mahupun Adsense (biar mereka klik sebab suka dan ingin tahu secara jujur).
  2. Menulis satu-satu artikel dari satu sumber tetapi tidak diberikan kredit atau keterangan sumber tersebut - ia ibarat merompak hasil tulisan orang lain.
  3. Menggunakan gambar atau foto tanpa pengetahuan si pemilik gambar tersebut - yang banyak terdapat dalam blog ini.

Dengan melakukan perkara-perkara di atas, kita sebenarnya melakukan satu penipuan, dan bila kita menipu - ia adalah satu perkara yang dilarang, baik dalam apa jua agama sekalipun. Apatah lagi jika anda seorang Muslim.

Perkara 1 - takut2 nanti sumber pendapatan itu menjadi syubhah dan boleh jatuh haram jika kita sebenarnya melakukan penipuan - harus rujuk ikatan 'terms and conditions' yang telah ditetapkan oleh pihak advertiser. Terdapat klausa mengenai larangan membuat klik sendiri dan mempengaruhi orang lain untuk klik.

Perkara 2 - takut kita sebenarnya menyebarkan satu fitnah yang ditulis oleh orang lain, dan takut jika tulisan itu berunsur perkara buruk, seharusnya kita buat pautan kepada tulisan asal atau dari mana kita mendapat sumber tersebut agar nanti kita terhindar dari salah faham dan fitnah.

Perkara 3 - Menggunakan foto tanpa kebenaran adalah satu kesalahan yang serius, lebih2 lagi kepada sesuatu perkara atau entri yang boleh menjatuhkan maruah. Banyak blog yang buat perkara tak senonoh menyiarkan gambar tanpa kebenaran, sekadar mahu menarik perhatian orang singgah.

Jadi sebagai ingatan buat diri saya, saya memohon maaf kepada mereka yang 'terlibat' dalam blog saya secara langsung dan tidak langsung, andai anda artikel atau entri yang saya tidak nyatakan sumber dan kredit penulis - saya pohon maaf atas kekhilafan saya ini. Kepada mereka yang punyai gambar, saya mohon maaf jika saya terlupa meminta dari anda, dan mohon maaf jika entri dan gambar anda telah membuatkan anda tidak selesa.

Jadi, seandainya ada, sila berikan komen balas untuk saya perbaiki dan perbetulkan mana yang salah dan silap.

Dan kepada yang lain, marilah kita menjaga etika kita sebagai seorang penulis dan blogger yang baik. Jika kita mahu orang lain menghormati kita, kita seharusnya hormat kepada orang lain dulu. Jangan bertanya apa yang orang lain buat pada kita, tetapi lebih dulu bertanya apa yang kita telah buat pada orang lain.

Saya menulis entri ini adalah sebagai tindakan dan pemahaman saya menerusi tulisan Kujie - Nuffnang, Status Halal dan Haram Blog. Jika anda blogger prihatin, harap dapat membaca entri dari Kujie untuk lebih pemahaman dan penerangan. Kujie mendapat rujukan di sini - Ustaz Nor Amin.

03 November 2010

Jom Korek Bahasa Perak

Muka poyo seorang anak kelahiran Perak

Saya ni walaupun lahir kat Perak, still tak menguasai bahasa orang Perak sepenuhnya, banyak perkataan yang saya tahu, lebih malu ... wife saya lebih tahu dari saya, yang kadang2 buat saya terpinga-pinga. So, saya nak korek dan cari bahasa perak sebanyak mana yang boleh, dan tahu apa maknanya, supaya takde la nanti jadi kera sumbang.

Saya sediakan senarai berikut, jika anda tahu dan nak tambah, sila letak dalam komen, nanti saya akan update di sini. Apa lagi ..jom KOREK KOREK. Setakat entri ni ditulis ada 332 senarai. (untuk tambah, sila search dulu perkataan ini - samada guna search box atas, atau guna CTRL-F)


31 October 2010

Anak Bongsu Saya - Haseena Humaira

Haseena Humaira - 9 Bulan

Ini anak saya yang bongsu - namanya Haseena Humaira. Skrang ni baru 9 bulan (agak2). Maira lahir pada bulan 29.01.2010 kat Hospital Taiping jam 3.30 pagi. Saya saja je buat entri ni sebab saya nak kongsi telatah Maira ni - kalau anda pengunjung blog lensahasrul; mesti dah sedia maklum gambar ni. So, tak ada nak tulis, tapi agak2 nak tanya ... silalah tinggalkan kat ruangan komen yer.


Tips Simple Untuk Student

Sentiasa membaca amalan mulia - Gambar hiasan

Alkisahnya skrang ni .. musim berperiksa... atau examination kata seorang kawan lama. Saya pun dok blogwalking pun banyak nyer tulis entri yang ada kaitan dengan exam. Tak kiralah sipi2 ..suam2 kuku .mesti cakap pasal periksa. Banyak gak yang kasik tip untuk jawab peksa dan cara nak berjaya dalam peperiksaan - cara yang baik. 

Saya laaaaaaaammaaaaaaaa dah tak beperiksa ....last sekali exam masa nak ambik lesen jual insuran. Dan nak tahu tak? peksa selepas zaman student LEBIH SENANG dari peksa masa zaman student, gamaknya sebab matang skit kot otak ni menerima maklumat, dulu jenis degil2 skit. Pastu peksa time dah tua2 ni, soalan2 pun senang2 je .. sebab agaknya orang buat soalan tahu... yang nak ambik peksa ni bukannya menelaah (perkataan paling suka masa zaman sekolah) buku-buku pun. Macam ambik lesen memandu, siap dah ada soalan spot ..buat je ..tak tahu rujuk kat belakang - macam belajar Add Math dulu.

Pernah menipu masa peksa? Saya? Pernahhhhh .. depan2 cikgu lagi. Tapi itulah, peksa buka buku depan cikgu pun dapat F. Mana taknya ..peksa bahasa mandarin, satu apa pun tak tahu .... aduhh teringat lak kat cikgu mandarin yang separa ensem tu... dan sungguh baik. Seriyus ..baik giler!

Tapi tu kenangan masa zaman sekolah. Zaman kat IPT pun camtu gak...ada gak open book test/exam, tapi hancus gak .... siap repeat paper lagik ... 

So, apa agaknya cara dan kaedah sebenar nak berjaya dalam peperiksaan nih? Aha... simple je sebenarnya ....  nah saya kasik ... saya pasti ramai yang lalai pasal benda2 ni ..sebab saya pun sama - walaupun saya dan anda tak sama .. tapi banyaknyer lebih kurang. Kalau anda student, amalkan benda2 berikut ... dan maksud amal tu ...bukan time nak peksa je ... tapi sepanjanggggggggg masa. 

Terima Kasih Cik Gayah Spears - Hadiah Dah Sampai!

Hadiah dari Cik GayahSpears
Alkisahnya sebelum ini saya ada terbitkan satu posting mengenai saya dapat hadiah semangat kerana sebijik/sebuah/sekeping/seskrin gambar yang saya postkan untuk satu contest anjuran Cik Gayah Spears. Lihat foto yang dilampirkan .... itulah adiah pemberian dari Pak Long Cik GayahSpears kepada saya ...erkk kepada blog saya ni. Terima kasih Cik GayahSpears kerana memilih gambar saya dengan Zikri tu. Huhu ..walaupun tak ensem....ternyata gambar saya laku! :P

30 October 2010

Episod Sedih Saya (updated)


Bila saya baca pasal kanser, hati saya sedih. Anda tak sedih? Takut pun ada sebenarnya; yelah ... kalau ikut pengetahuan cetek saya, sel kanser tu ada je dalam badan ni, cuma aktif dengan tak aktif je. Risau juga. Anda tak risau ke?

Kenapa tajuk entri saya episod sedih? hmmm... sebab ia ada kaitan dengan kanser dan kematian, dengan orang2 yang saya kenal dalam hidup - kenal maksudnya, sama2 men kejar2, sama2 belajar, sama2 duk jamban yang sama.... gitulah.


Yeah - Saya Menang Contest Capture and Win oleh GSC EON Movie Card

Gambar ini menang hadiah untuk Contest Narnia - An Adventure with Reepicheept
Elok tengah buka dan layan FB, tetiba je keluar notification yang keputusan Contest Capture and Win Contest - Narnia - GSC EON Movie Card dan bila tengok .. gambar saya kirim dalam kontest tu menang ... no 4 tu ... kalau dapat top winner dah menang henpon dah. Tak caya? Leh tgk kat sini --> Menang Contest kat FB.

29 October 2010

Giving Hope - Nabilah


-------------------------
Ini adalah servis komuniti oleh blog hasrulhassan
--------------------------------------------------

Hi! I’m Nabilah,


When I was 8 years old, one day the doctor said I had cancer – Acute Myeloid Leukemia (ALL). Ever since then, I spent most of my time in the hospital. I missed playing with my sisters, little brother, neighbours and my school friends. Anyway, I would get very weak when I start to play with them.


I travelled to the hospital very frequently. My father would drive my mother and me to the Kuala Lumpur General Hospital very early in the morning so that I would able to make it for the registration to see the doctor. Being early would also allow him to drive down to Masjid Tanah, Melaka just in time for work.

28 October 2010

Testing Bahasa Portugese


Este Blog é apenas um hobby, uma compilação de idéias e pensamentos, bem como um resumo do que eu acho interessante quando navego pelo mundo virtual. I do not pretend professionalising it and even to seek greater disclosure or be the source of reports, interviews and advertising materials, whether paid or not. Não tenho a pretensão de profissionalizá-lo e nem mesmo de buscar maiores divulgações ou ser fonte de reportagens, entrevistas e matérias publicitárias, pagas ou não.

27 October 2010

Satu Pagi di Stesen Keretapi Parit Buntar


Dah penat baca entri, mari kita sendal gusi dengan lawak jenaka. 

Satu Pagi di Stesen Keretapi Parit Buntar (PB dinamakan untuk kesan khas)

Ada satu makcik tu dia tanya Attenden kaunter.
Makcik: Anak, keretapi sampai jam berapa??
Attenden kaunter: yang dari Alor Setar sampai jam 2 petang, yang dari Kota Bharu sampai jam 1 petang, yang dari Kuala Lumpur sampai jam 4 petang, yang dari Gemas pulak satu jam lagi sampai la. Makcik nak pergi mana??


Makcik: Tak ke mana. Makcik nak melintas aja. Terima kasih lah anak, ni maknanya takdelah keretapi lalu sekarang kan... ? Terima kasih banyak-banyak. Makcik tumpang lalu ye...

**p.s: Moral kisah ni - Jangan lintas jalan keretapi tanpa bertanya @ jangan lintas ... bahaya!

Gambar Ini Menang Hadiah Semangat

Gambar ini menang adiah semangat dari Cik Gayah

Alkisahnya, tadi dok belek statistik blog hasrulhassan ni, dan jumpa ref link untuk blog ni dari cik gayah .. terus je saya terjah entri bertajuk: Pemenang Contest Bersama Si Kecil. Uhh tak sangka lak leh menang - walaupun tak menang adiah utama berupa kereta Perodua Alza wang tunai RM50 tapi saya tetap bersyukur dengan kemenangan ini.

Saya ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada mak, isteri tercinta, anak-anak yang menyokong segalanya ..  saya amat terharu ..huk huk huk ... cik gayah sebab pilih gambar ini untuk hadiah semangat .. mekasih. Lagi semangat la nak join contest lagi.... yang dok asyik dipelopori dan dimenangi oleh kaum hawa~ uhh mana leh jadi ni .....!!

26 October 2010

Lelaki Haram Pakai Cincin

As-Salam.
Apa? Lelaki haram pakai cincin? Betul ke? Hmm ... tak lama lagi banyak nikah kawin, tentunya ada majlis akad nikah dan antara agenda utama adalah acara 'membatalkan' air wudhuk. Ia adalah acara yang selalu dilakukan selepas saja selesai akad dan nikah disempurnakan oleh tok kadi/ayah kepada si perempuan yang dinikahi oleh si lelaki teruna.

Ada orang buat sarung gelang, tapi rasanya tak pernah dibuat sarung gelang kaki atau lekatkan anting2 di telinga. Dan yang paling masyhur adalah menyarungkan cincin sebab ia mudah, senang dan boleh dilakukan dengan cepat. Tapi itu sarung di jari manis perempuan. Bagaimana dengan lelaki? Ada yang buat juga sarung cincin jugak ... nak sarung gelang dengan anting-anting - sah2 dah haram. Mau kena tempik dengan imam dan tok kadi nanti!

Tapi tahukah kita semua bahawa pemakaian cincin untuk lelaki adalah sebenarnya HARAM? Ya ia haram JIKA:
  • Cincin itu cincin emas (setengah pendapat - makruh untuk cincin suasa)
  • Cincin itu cincin berlian
  • Cincin dipakai di jari hantu dan/atau jari telunjuk
Begitulah adanya; dan ini nas yang mengatakan Haram seperti tersebut di atas; berikut adalah cara yang dibuat dan diamalkan oleh Rasulullah s.a.w:
Rasulullah SAW memakai cincin di jari kelingking tangan kiri sehingga baginda wafat. Inilah yang dipegang Imam Malek, Imam Syafi’e dan Imam Ahmad. Berdasarkan hadith daripada Anas bin Malek : “Adalah cincin Nabi SAW dipakai pada tangan ini (Dan dia menunjukkan kepada kelingking jari kiri)”. Hadith Riwayat Muslim.

Disamping itu Ali bin Abi Talib berkata “Rasulullah SAW telah melarang saya memakai cincin pada jari telunjuk atau jari yang mengiringinya(jari tengah atau jari hantu)”. Hadith riwayat Muslim, Abu Daud, At-Tirmizi dan An-Nasai

 **p.s: dulu pernah la pakai cincin, skarang dah tak gemor lagi ..... 

Ultra Galaxy: The Movie - Best Ever !

UltraGalaxy - The Movie 2009

Alkisahnya, hari ini saya dan anak-anak berpeluang menonton filem DVD - citer favourite saya dan anak-anak saya - Ultraman. Kali ini dengan citer terbaru UltraGalaxy-The Movie 2009. Saya tak pasti samada sinema kita ada buat tayangan filem ini, tapi saya pasti ramai peminat cerita dan filem ultraman akan teruja dengan filem ini.

Apa yang menarik mengenai filem ini ialah kemunculan rakyat Ultra; lebih banyak Ultraman muncul, dari bapak, mak, king semua semualah. The best ever bagi saya. Mana taknya, kalau cd biasa leh tengok sekor2 je ultraman beraksi, tapi kali ini, lebih banyak dan paling menarik adalah sejarah ultraman pun turut diceritakan dalam filem ini. Hero ultra - dari manusia sampai ke ultraman diperkenalkan - sejak dari awal ultraman. Dan saya fikir ujud juga Iblis dan Dajjal dalam filem ini - anda tengok, anda akan tahu apa maksud saya :)


25 October 2010

Proton Saga New Facelift 2010


Proton Saga kebanggaan Malaysia ... setelah mengalami tranformasi bentuk dan enjin; kini Proton Saga (bukan merah saga lagi!) menjalani satu lagi makeup make over... new facelift untuk tahun 2010. Hebahan ini boleh dilihat menerusi laman web paultan.org - ada banyak gambar beresolusi tinggi di situ untuk anda lebih syiok tengok. Saya paparkan untuk anda sebagai satu ole2 buat semua penggemar dan pecinta (pencinta?) Proton Saga.

Lihat gambar-gambar yang telah saya sediakan ini. Anda dapat kenal pasti apa penambahanya? Kalau sebagai pengguna biasa mungkin tak perasan sangat tapi bagi penggemar automotif, mungkin boleh spot sedikit perbezaan. Untuk lebih penerangan ttg aspek tersebut, sila rujuk pakar - paultan.org. :)


22 October 2010

8 Kaedah Seorang Muslim Tangani Stress


As-Salam.
Alkisahnya, saya telahpun buat beberapa entri mengenai stress, cara dan tips untuk kawal dan kurangkan stress atau tekanan. Tapi itu entri sosial ... yelah, makan pisang, tgk dvd, senaman .. itu semua cara 'fizikal' tapi entri kali ini, saya ingin memetik dari beberapa bacaan saya tentang cara nak hadapi stress dan memastikan stress itu dapat dikawal. Oh ya.... sebelum tu, anda harus tahu, stress TIDAK BOLEH hilang! Dalam hidup kita, kita pasti akan melalui kehidupan yang stress dan penuh tekanan, cuma yang bezakannya ialah cara kita menanganinya dengan bijak agar kita tak diakhiri dengan benda yang tidak elok - contohnya bakar diri, cederakan diri sendiri atau terjun dari bangunan.

Jadi, saya sertakan sedikit untuk panduan kita bersama, cara nak handle stress ini melalui kaedah kerohanian; khasnya buat seorang muslim.




8 Kaedah Seorang Muslim Tanggani Stress

Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk
Jiwa kita akan menjadi tenang jika kita membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan sesuatu, agar kerja dan amalan itu akan jadi lebih baik dan dipermudahkan.

Perbanyakkan membaca Al-Qur'an
Bagi seorang muslim, membaca Al-Qur'an merupakan satu keistimewaan yang telah diperturunkan oleh Allah Taala kepada umat Nabi Muhammad s.a.w. Ia merupakan satu mukjizat 'hidup' untuk umat akhir zaman kerana didalamnya terkandung sejuta rahsia dan pedoman. Ia juga memberikan kedamaian dan membolehkan kita memohon keredhaan dari Allah Taala.

Banyakkan Solat Sunat
Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah, kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita sehari-hari. Antaranya, dengan mendirikan solat sunat. Solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.

Selalu berdoa kepada Allah
Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. Ini bererti kita disuruh berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat, tengah malam, pagi sebelum waktu Subuh, malam hari raya, ketika waktu azan dan iqamah.

Bersangka baik dengan Allah
Kadang-kala kerana terlalu berat stress yang kita rasakan, kita akan bersangka buruk. Kita menuduh qadar dan qada kita, kita membenci diri kita sendiri dan merasa kesal dengan peristiwa yang berlaku. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah yang Berkuasa bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba Allah. Oleh itu, kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu.

Menangis dengan sepuas hati
Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. "Luaran lain hati lain" ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan, mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. Sebagai contoh, mereka akan sentiasa gembira bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui. Maka dengan itulah, menangis dilihat sebagai salah satu cara kita dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi di tempat kerja.

Hargai kebolehan diri sendiri
Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Apabila kita mempunyai keyakinan diri, maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja.Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Apa yang penting ialah, kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria.

Cintai diri sendiri
"Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain". Jelas daripada maksud sepotong hadis ini, kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman.


21 October 2010

Pisang Meredakan Tekanan Anda


Tahukah anda bahawa pisang boleh redakan stress anda?Aha .. kalau anda rasa tertekan, pergilah cari pisang, segera makan pisang .. sebiji dah cukup. Pisang yang bersaiz sederhana mampu mengeyangkan anda, ia mempunyai 105 kalori dan 14g gula bagi sebiji pisang. Selain bagi anda kenyang, ia juga akan meningkatkan kadar gula dalam darah anda. Pisang juga ada 30 peratus vitamin B6 yang diperlukan oleh badan dalam satu hari. Bagaimana ia membantu redakan stress atau tekanan? Vitamin B6 yang ada pada pisang akan membantu otak anda untuk rembeskan serotonin, sejenis hormon yang membolehkan anda melalui krisis dengan tenang. So, kalau anda rasakan diri anda selalu tertekan ....jgn lupa ... sediakan pisang sebelum stress melanda!

Ada satu lagi tips untuk kurangkan stress - luangkan masa anda dengan berjalan-jalan, membaca majalah atau menonton DVD. Anda hanya perlukan 10 minit sahaja setiap hari untuk mengurangkan stress dalam diri.

20 October 2010

Tip Keselamatan dan Cegah Jenayah buat Jurugambar

Kamera bagi seorang photog ibarat bini no 2

Alkisahnya nanti hujung minggu ini, saya dijemput oleh rakan-rakan photog dari forum alphanatics khasnya dari Penang untuk turut serta dalam TT Session and Photo Session di Juru sempena Mean Machines 2010. Tapi malangnya saya tak dapat nak hadir sebab perlu ke tempat lain untuk tujuan lain.

Mean Machines 2 (2010)




Sedikit detail mengenai Mean Machines ni. Ia diadakan di AutoCity, Juru, Bukit Mertajam Penang pada 22-23 Oktober 2010. Apa yang akan anda jumpa disitu? [Mean Machines WebPage]

19 October 2010

Apakah Nama Makanan Ini?

Teka - Apakah makanan ini?

Di suatu petang; setelah saya pulang dari Pasar Malam Parit Buntar, saya telah membeli benda untuk makan sebagai supper atau pencuci mulut. Saya letakkan di atas meja makan, seketika kemudian, datang Zikri dengan senyuman manisnya berkata - "Abah, nak makan". Jadi dengan rasa riang sebab Zikri nak makan, saya pun hidangkan benda di atas.


18 October 2010

Qarin - Kembar Setiap Manusia Sehingga Mati

Setiap manusia yang dilahirkan akan didampingi oleh Qarin - Gambar hiasan
As-Salam.
Anda tahu apa itu Qarin? Perkataan Qarin berasal daripada bahasa Arab yang bererti "teman", "pasangan" atau "pendamping". Istilah Qarin kemudian meluas yang memiliki erti roh-roh jahat, yang terdiri daripada makhluk-makhluk halus yang sentiasa mendampingi manusia, sejak seseorang itu dilahirkan sehingga dia meninggal dunia.

Bagi sesetengah kepercayaan pula, Qarin itu dikatakan merupakan uri bayi yang baru lahir. Ia membawa sifat-sifat yang kurang baik untuk bayi; kerana itulah ia dibasuh sehingga bersih dengan garam kasar, limau purut, asam keping dan disiram air mawar sebelum ditanam dengan menggunakan kain putih bersih.

Ada pula mengatakan bahawa Qarin ini ialah jin yang mendamping manusia sejak ia lahir - dengan musababnya menjadi akan penyakit sawan tangis. Sawan tangis dikaitkan dengan gangguan dari makhluk halus yang dipercayai berpunca dari Qarin ini.

Kewujudan Qarin di samping manusia ialah untuk membiasakan, iaitu untuk menggoda atau menyesatkan, sehingga manusia itu tunduk kepada nafsu, yang akhirnya melakukan dosa, tidak kira sama ada dosa itu dosa kecil berpanjangan atau dosa besar seperti membunuh, berzina, makan harta anak yatim dan sebagainya. Cara lain ialah dengan memesongkan iktikad mereka sehingga membawa kepada perbuatan syirik atau murtad.

- Rujukan: Utusan Malaysia 31 Mac 2002 - Soal Jawab Agama Bersama Dr. Amran Kasimin

Ada pula artikel dan pendapat mengatakan bahawa Qarin berada di sebelah kiri kita dan di sebelah kanan kita ialah Malaikat. Qarin akan menyuruh kita melakukan kejahatan dan Malaikat akan membisikkan perkara-perkara kebaikan. Ada satu cerita yang juga mengaitkan Qarin:
Seorang ustaz pernah bercerita... beliau sedang dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Bangi pada malam hari. Dalam perjalanan.. dia bertembung dengan peorang perempuan, berpayung di dalam hujan gerimis. Ustaz ini menghentikan kereta beliau dan menumpangkan perempuan itu balik ke rumah. Sepanjang perjalanan perempuan itu menyatakan bahawa dia seorang pelajar UKM tahun 2. Ustaz ni pun belum berkahwin.. merasa seronok dapat berkenalan dengan pelajar perempuan tu. Tambahan pulak Ustaz ni pun mengajar di UKM. Sampai di rumah perempuan tersebut berpesan supaya tidak lagi dtg ke rumahnya kerana ibunya tidak suka lelaki datang. Balik dari menghantar perempuan tersebut, ustaz ini pun bercerita la pada rakan serumahnya.. dia berkenalan dengan perempuan cantik ni tapi tak berpeluang hendak berjumpa lagi. Hendak dijadikan cerita.. esoknya ustaz tersebut mendapati perempuan semalam tertinggal payungnya. Adalah peluang dia pergi kerumah perempuan tadi.

Sampai dirumah perempuan tu.. ibunya saja yang ada di rumah. Ustaz tu pun bertanya tentang perempuan tadi dan cerita la tentang payung nya yang tertinggal tu. Ibu perempuan tu terkejut.. dan menerangkan bahawa perempuan tu memang tinggal di situ. student UKM tahun 2, tapi telah meninggal 2 tahun yang lalu.

Jika peristiwa itu pernah anda lalui.. atau akan lalui.. jgn terkejut.. kerana apa yang anda jumpa ialah Qarin seseorang yang telah meninggal dunia. Qarin ini akan mengulangi detik detik kematian seseorang serupa seperti yang berlaku setiap malam. Qarin akan memakai pakaian yang serupa.. cth: jika seseorang mati di langgar kereta ketika sedang menahan teksi.. Qarin juga akan dilihat sedang menahan kereta seperti keadaan sebelum seseorang itu mati.


**p.s: sesungguhnya makhluk Tuhan itu dijadikan dalam pelbagai bentuk

Pengumuman Dari PDRM Mengenai Saman Trafik


Alkisahnya ada satu pengumuman penting dari Polis Diraja Malaysia mengenai saman trafik. Pengumuman ini dikeluarkan di laman web PDRM.

Penafian Kadar Kompaun Saman Trafik
Daripada Cawangan Trafik PDRM

Pengguna diminta mengabaikan apa-apa kadar kompaun saman trafik yang disebarkan melalui e-mel. Untuk kadar kompaun saman sebenar, sila rujuk mana-mana Cawangan Trafik berhampiran, portal www.myeg.com.my atau www.rilek.com.my untuk pengesahan.

Lapan Perkara 'Makruh' Bincang Dengan Seorang Lelaki

Ada Topik Yang Tidak Boleh Bincang Dengan Lelaki. Foto: Lensahasrul

Alkisahnya, ada dok tanya saya, apa benda yang buat lelaki melenting dan apa yang lelaki tak suka dengar dari seorang perempuan. Hmmm puas juga nak bagi jawapan, sebabnya lelaki ni tak sama. Ada lelaki ganas, ada lelaki selamba, ada lelaki serius .. dan banyak juga lelaki yang pendiam. Tapi; secara kasarnya saya boleh simpulkan seperti berikut (ecewah .... macam tahu2 je).

17 October 2010

Anugerah dari Marhaen Kacak


Alkisahnya; blog hasrulhassan baru mendapat satu lagi anugerah pemberian ikhlas daripada Marhaen Kacak. Entri mengenainya boleh dibaca di sini [Award untuk Marhaen Kacak - Terharunya]. Sesaja letak sebagai bukti bukan saya suka2 nak letak award ni. Sepintas; terima kasih  kepada Marhaen Kacak kerana menyedari kewujudan blog ini dan memberi perhatian terhadap isi kandungan yang dijaja dalam blog ini. Terima kasih sekali lagi.

Oh ya; kepada yang selalu singgah, ya... saya dah sekali lagi tukar layout. Masuk ni dah kali ke 4 saya tukar sejak menjadikan blog hasrulhassan suatu blog bicara - sebelum ini ia dikenali sebagai sebuah photo blog (yang kini diletakkan di lensahasrul.blogspot.com). Saya harap lepas ni tak tukar dah ... ... hmm .. kenapa yer?



16 October 2010

Fakta Menarik | Mata Bayi yang Comel


As-Salam.
Seronok bila dapat bermain dengan anak-anak kecil dan bayi yang comel. Pandangan mata mereka sangat bersih dan hening. Tak nampak kelam. Semuanya penuh sinar. Tetapi tahukah anda bahawa bagaimana perkembangan mata pada si comel ini.

Pada saat lahir, bayi hanya melihat dunia dengan warna hitam, putih serta gradasi warna abu-abu (kira mcam warna abu rokok la). Bayi kecil yang baru lahir hanya boleh melihat dengan jelas pada jarak 8-12 inci atau 20-30cm saja; jadi jangan harap la anda nak tunjuk benda2 yang melebihi jarak tersebut. Itu sebab hubungan anak dan ibu sangat akrab kerana mereka sentiasa berada dalam jarak dekat. Apabila usia si comel 8-12 minggu, mata mereka mulai boleh mengikuti orang ataupun objek yang bergerak, dan kalau kita tengok si comel akan gerakkan kepalanya untuk melihat objek bergerak tersebut; walaupun saat itu dia sudah boleh menggerakkan matanya. Pada usia 2-4 bulan, so comel dah boleh menggerakkan matanya dengan tidak menggerakkan badan atau kepalanya. Time ini juga, si comel ini dah boleh dan setidaknya mencuba untuk mencapai objek di depannya.



Pada usia 4-5 bulan, otak bayi sudah boleh belajar mengenali benda yang dilihat oleh mata. Ia akan menjadi gambar yang jelas dan memiliki dimensi. Umumnya pada usia 6 bulan ketajaman penglihatan anak-anak sudah berkembang dengan sempurna.

Hmm Maira dah pun lebih dari sembilan bulan .... dia masih lagi mengisut . .. malah memang ligat menegesot bagai mop lantai bergerak; sedangkan kalau ikut 'kembar' nya - dah boleh merangkak. Ada pendapat mengatakan bahwa bayi yang belajar berjalan lebih cepat dari usia seharusnya, mungkin akan kurang mahir untuk menggunakan kedua matanya sekaligus dibandingkan bayi yang banyak merangkak dan menggunakan matanya untuk melihat objek jarak dekat. Pendapat ini mungkin benar, sebab Maira suka kutip sehalus2 benda yang dia jumpa. Dan dia lebih suka mencapai objek2 kecil daripada objek yang besar.



Yahh .. itu serba sedikit cerita mata bayi comel .... dan selit2 skit pasal baby girl saya - Haseena Humaira. So lepas ini kepada yang minat dengan si comel, agak2 la bila bermain dengan baby kecil, dah ada pengetahuan ttg jarak penglihatannya ni; bolehla anda fikirkan cara terbaik untuk bermanja dengan si comel!


**p.s: Saya tak faham kenapa ada orang sanggup buang bayi?

15 October 2010

18SX: Namawee Bersunat?

Namawee Dikatakan Racism - Foto dari KLUE

Anda pernah dengar nama NAMAWEE? Nama sebenar dia adalah Wee Meng Chee (Chinese: 黄明志; pinyin: Huáng​ Míng Zhì​​​​). Lahir pada 1983 di Muar, Johor. Namawee merupakan warga Malaysia berbangsa Cina Hainan. 

Namawee mula menjadi terkenal kerana kontroversi menyanyikan lagu Negaraku dengan cara dia sendiri. Ia meluas apabila ramai melihat Namawee upload video clip tersebut di YouTube. Dia dilabel sebagai menghina Malaysia dengan cara nyanyiannya. Selain lagu Negaraku .. ada banyak lagi klip video dan lagu yang digubah oleh Namawee yang menjadi kontroversi seperti Kawanku yang secara terus mengkritik kaum Cina dan Melayu menerusi lagu tersebut.

14 October 2010

Award dari Hafidzah Hafidz

trophy lawa

http://hafidzahhafidz.blogspot.com/


Terima kasihlah kepada pemilik blog ini yang sudi menganugerahkan award ... weihh WORLD AWARD tu .. ... syuhh syuhhh Mawi ... gi jejauh. Ingat hang je tau world2 ni .. saya pun bleh gak world2.. hehehe. Tak sangka lak leh dapat award ni sbb tak biasa (memalu kucing parsi)... sib baik la tak dalam bentuk yang tegap dan legap... lau tak tahu nak letak mana dalam umah..almari dah penuh dah.

Sapa dia ... macam mana rupa dia .. nih saya kasik tgk rupa sebenar Hafidzah Hafidz .... jeng jeng .... ehemm .... boleh jenguk blog dia untuk ketahui lebih lagi ttg dia; kat situ ada link ke facebook dia jugak. Terima kasihhhhhh yer .....


Spesifikasi Enjin Proton Waja P390 - Mivec 4B**

Variasi Enjin 4B** Mitsubishi

Alkisahnya, Proton baru P390 bakal menggunakan enjin Mitsubishi dari keluarga MIVEC 4B memang sesuatu yang tak disangka. Enjin ini merupakan enjin berkuasa dan menjadi pilihan bagi penggemar2 kereta tanahair - lebih2 lagi kalau nak tinggkat power kereta yang sedia ada - sah2 kereta Proton cth Wira dan Waja. Dari membiarkan pengguna menambah sendiri atau tukar enjin pada kereta2 Proton, maka Proton pun buat keputusan baik terus pasang je enjin ni kat kereta Waja barunya - yang ramai dok kutuk sbb bukan tempatan - haha .. tapi sendiri tak perasan yang diri itu pun tak tempatan ... :P (macam saya jugaklah kot).

Sekilas seperti gambar di atas - gambaran yang bakal anda nampak bila buka boot enjin kereta P390 nanti. Variasi enjin ini dicipta dan merupakan inovasi hasil kerjasama Mitsubishi, Hyundai and Daimler Chrysler dibawah lesen atau kumpulan Global Engine Manufacturing Alliance (GEMA). Ia merupakan enjin 'double overhead chain driven camshafts' dengan empat injap setiap silinder serta MIVEC pada kedua-dua intake dan injap ezos.

Proton P390a Sedia Untuk Ditempah (Foto Updated)

Proton Waja - P390 Baru (credit to Paultan.org)

Terhangat kini - Proton Waja Baru atau kod nama dia Proton P390 akan dibuka untuk tempahan! Seperti 2 postings saya terdahulu, jelas dan nampak bahawa Proton bakal mengeluarkan kereta untuk menggantikan Waja dan penampilan terbaru ini lebih sinonim dengan penampilan Mitsubishi Lancer terkini.

Gambar-gambar terbaru dan review dari laman web terkemuka PAULTAN.ORG telah mendedahkannya. Menurut Paultan.org; kereta P390 ini akan dikelaskan sebaris atas dari Proton Persona. Sungguh bertuah pihak Paultan.org dapat preview pertama dan melakukan test drive.

12 October 2010

Baby Raya Baby Bergaya Contest


Alkisahnya salah seorang dan antara yang pertama melawat blog ini yang telah meninggalkan jejak di sini (klik) telah menganjurkan satu peraduan di blog beliau. Seperti yang dipaparkan di atas - Peraduan itu bertajuk: "Baby Raya Baby Bergaya Contest". Hadiah memang menarik bagi pandangan mata kasar saya (klik sini untuk lihat hadiah-hadiah).
__________________________________________________________________________
Gambar Zikri dipertandingkan untuk "Baby Raya Baby Bergaya Contest"
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Repost : Bila Sengaja Mengundang Padah!


Anda mengundang padah jika lakukan perkara seperti di atas. Mengapa harus menggadaikan nyawa yang diberi percuma oleh Tuhan? Sayang sekali, ramai antara kita masih lagi dungu dalam hal keselamatan jalanraya. Saya sendiri pernah alami satu peristiwa kehilangan seorang kenalan, juga rakan yang dilanggar disebabkan oleh kes langgar lampu isyarat merah. Kes yang menggemparkan seluruh warga Kampus Kejuruteraan Universiti Sains Malaysia ini pada saya bersifat peribadi kerana saya berada di lokasi - dan alangkah berat hati saya - dengan penuh syahdu terpaksa memaklumkan berita kehilangan kepada semua rakan taulan dan sanak saudara beliau.

Dengan sebab musabab itu, pihak kampus terus melancarkan kempen Keselamatan Jalan Raya dengan menitikberatkan - Patuhi Lampu Isyarat. Saya sendiri terbabit secara langsung (tidak langsung kot!) dalam menjayakan program tersebut.

Saya masih lagi tidak faham mengapa rakyat Malaysia menjadi degil, panas baran dan tidak bertimbang-rasa bila berada di atas jalanraya. Kita dah lancarkan pelbagai program dan kempen namun setiap tahun, statistik kemalangan kita masih tinggi - dan ini melibatkan kehilangan jiwa.

Cute Baby Contest 2010


---------------------------------------------------------------------------------------
Entry ini untuk posting CUTE BABY CONTEST 2010 yang dianjurkan oleh Happy Baby Shop
---------------------------------------------------------------------------------------



11 October 2010

Alkisah Sedapnya Mangga


Saya saja buat entry ni sebagai nak promote blog lensa saya - LENSA HASRUL. Haha .. uhh tamak haloba sampai banyak betul buat blog! Saya saja buat blog khas untuk minat dan hobi saya dalam fotografi di tempat lain. Di situ banyak foto dan gambar berbanding di sini yang banyak merapu.

[Senda Gusi] Surat dari Anak Pak Arab

Rakan-rakan 'Arab' di USM - Foto: HASRULPhoto

As-Salam.
Uhh saja rileks2kan minda lepas baca entry berat dan menyedihkan. Saya fikir anda juga perlu rileks... meh baca lawak ni. Agak-agak la kaya tu kan ... uhh hebat hebat....hehehehe....

Email dari seorang anak Pak Arab yang dok belajar kat Berlin dalam jurusan kedoktoran. Ringkas tapi penuh makna .. hehehee ..

Surat Dari Anak Pak Arab

Jumpa Kawan Lama - Miskhaini Sekon


Hari ini, saya bertemu dengan kawan lama - Miskhaini Sekon - satu sekolah dengan saya dari form 1-3 di Sekolah Menengah Sains Teluk Intan (SEMESTI). Saya jumpa dengan bantuan rakan saya - saudara Zadil Hayat menerusi Facebook. Alhamdulillah, lama saya mencari akhirnya dapat 'bertemu'. Terima kasih.

Photo di atas adalah foto kenangan di zaman sekolah semasa form 3.

**p.s: Satu-satunya kawan lelaki dari sekolah yang cari aku lepas SPM ... walaupun dia sekolah takat form 3.

10 October 2010

Contest Bersama si Kecil


----------------------------------------------------------------------------------------
Entry ini untuk Contest Bersama si Kecil yang dianjurkan oleh CikGayahSpear
-----------------------------------------------------------------------------------------

Ini adalah gambar yang dipertaruhkan untuk contest ini. Ada gambar lain tapi malas nak cari dalam cd, capai mana yang ada dalam hard disk je la. So harapnya cikgayah setuju la dengan entry ini dan membolehkan ia layak.

1- Jadi follower (dah!)
2- Post gambar dengan gambar anak (dah!)
3- Buat link kat sidebar (dah!)

ada apa2 lagi? oh ya .. dah post link kat sini -->http://gayahspears.com/update-senarai-nama-peserta-contest-bersama-si-kecil/

Ok. Terima kasih.

Opps . ... lupa tag 3 orang; yang bertuah adalah:
  1. Miz Mizza
  2. Rapunzel Dada
  3. PuanStoberi


**p.s: adiah contest ni .. RM50!

Lagi Photo Proton Waja Lancer @ Inspira Tersebar!


Alkisah lagi gambar Proton Waja edisi terbaru dispot oleh spy2 yang semestinya ada merata-rata, lebih2 lagi untuk sesuatu yang pastinya sensasi. Saya dapat gambar ini dari satu laman web yang gambarnya dikongsi di satu forum - lowyat.net. Seperti yang digembar-gemburkan, Waja baru ini mengikut rekabentuk (setidaknya luaran) kereta Mitsubishi Lancer.

Bukan setakat itu, Waja versi Lancer ini semakin panas apabila beberapa keping Waja baru dari kilang Proton di Shah Alam juga turut tersebar. Gambar itu menunjukkan bumper depan dan bumper belakang serta sedikit interior kereta Proton Waja baru itu. Difahamkan ia dikenali sebagai Proton Inspira dan akan dikeluarkan dalam 2 versi iaitu 1.8 dan 2.0 liter. Sebelum saya paparkan gambar panas Proton Waja Lancer atau Proton Inspira ini; lihat dulu gambar Mitsubishi Lancer ini yang perghh memang cun meletup kababommm ....  harapnya jangan edisi kali ini hanya lebih kepada rupa atau facelift tetapi bergaya dari segi kualiti pengendaliannya. Dengan ciri-ciri teknikal serta spefikasi yang jitu, apatah lagi dengan sentuhan Lotus - saya percaya keluaran kali ini pasti menambat hati ramai yang skeptikal dengan Proton.


08 October 2010

Proton Panggil Semula Gen 2 dan Satria Neo


Alkisahnya pihak Proton Holdings Berhad telah menarik balik kereta keluarannya iaitu Gen 2 siri 2004-2008 disebabkan masalah yang timbul pada kereta tersebut. Berita ini terkandung dalam akhbar harian utama negara. Suatu tindakan yang saya rasa sangat bijak; seperti juga yang telah dilakukan oleh pengeluar kereta terkemuka sebelum ini seperti Toyota. Pihak Proton telah memanggil semula semua pembeli atau pengguna kereta Gen 2 untuk tindakan susulan. Penarikan ini juga melibatkan satu lagi keluaran Proton Holdings iaitu Satria Neo. Satria Neo seperti mana Gen 2 juga mengalami masalah yang sama.



Copyright 2010-2014 HASRULHASSAN.COM™. Originally by Templateism | Memberi Untuk Bermanfaat | Read Disclaimer