29 September 2010

Awas Penipuan Nuffnang!


As-Salam.
Alkisahnya; kegiatan clicks the Nuffnang Ads akhirnya semakin melarat. Saya sebenarnya dah rasa kegiatan ini sebagai salah lama dah; sejak kes dengan Adsense semasa memula buat blog dulu. Biasalah; bila sumber pendapatan dari blog mula menjadi kegilaan - akibatnya ramai yang jadi gila klik iklan Nuffnang untuk dapatkan komisyen yang diingini. Saya kerap kali blogwalking dan terjumpa situasi di mana para pengunjung minta klik iklan mereka di blog masing-masing. Saya pun pernah didatangkan dengan pengunjung yang memaklumkan bahawa mereka klik iklan Nuffnang dan sebagai balasan mereka mahukan saya ke blog yang mereka buat dan klik iklan yang sama.

Ayoo bila dah ada platform untuk buat duit - dah salah guna la pulak. Lama-lama pengiklan pun malas nak beriklan lagi. Nanti sapa yang rugi? kita juga yang rugi. Saya petik pernyataan ini dari blog Nuffnang (malas nak translate - ada blog yang dah buat translation seperti kat blog Arsenal FC ni. :
Original Post.
We take a break from our regular programming to bring you a community service message about something that is rather worrying to us lately.

As you might already know, there are 2 types of Nuffnang campaigns that bloggers may earn from: Metered Cost per Impression (mCPM) Campaigns, which pay according to the number of blog visitors who view the ads running on blogs; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.

We’ve noticed that certain groups have been engaging click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog’s owner. We understand that some of you may just be anxious about earning some side income from displaying the banner ads, but do note that this is in fact a violation of our Terms & Conditions under Section 6.

Among some of the actions which constitute click fraud are;
  1. clicking on other bloggers’ ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back
  2. asking for blog visitors’ help to click on the ads
  3. registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them
  4. repeatedly switching to a different IP to click on own ads

Banner ads spaces are bought by advertisers to promote their advertising campaign. Ads are are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, not for the intention of earning extra money. Merely clicking on banner ads for the intention of earning extra money would jeopardize the effectiveness of a campaign. It may seem harmless, but click fraud benefits no one in the long run because should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as advertisers will be selective to only advertise on blogs with no records of click fraud, reducing the number of ad space available to advertisers.

Our system is capable of tracking these actions mentioned above, which are documented and if necessary, be used as evidence for any legal purposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned various individuals and groups for involved with this offence. However, as the number of bloggers who engage in click fraud has been growing in an alarming rate within our community, we are forced to be more vigilant to bring this to an end. We would take the necessary action to preserve the quality of blogs and ad space available to advertisers so other members of the community are not affected by those who engage in click fraud.

We realize that many Nuffnangers may not be aware that they might unintentionally be involved with click fraud, therefore we ask that you please help us spread the word. If you are aware of any of your friends or other Nuffnangers who have been engaging in such acts, we would appreciate it if you could kindly educate them on the harms of engaging in click fraud activities.

Thank you for your attention. 

Say NO to click Fraud.

28 September 2010

معرض للقطارات ببرلين


أول قطار بخار ألماني يتحرك بسرعة 25 كم/ساعة (الجزيرة نت)

Just testing how this is work for SEO and search engines. Hehehe.. saja je ngengada.. tiada kaitan dengan idup dan yang mati. Kalau sesapa leh translate ni lagi bagus.

Source: Al-Jazeera

25 September 2010

My Wife Dapat Bertukar



Alkisahnya; isteri tercinta kini dapat bertukar kerja ke satu tempat yang jauh (ehh jauh lak) lebih dekat (ehh dekat la pulak) dengan tempat kerja sekarang. Lagi seminggu isteri akan bekerja dekat dengan rumah .. tak sampai 2 minit dah sampai ke tempat kerja jika dibandingkan dengan sekarang yang ambik masa hampir sejam.

Seperti dedulu gak; tentunya akan bersarapan bersama .. lunch pun balik rumah .. dan kalau rajin boleh masak memasak time rehat. Balik sure kul 5.05 petang ... dan dah ada kat umah bersama anak-anak. Setelah hampir 3 tahun berulang-alik dengan penuh sabar; akhirnya dimakbulkan doa kembali bekerja di tempat yang dekat.





Lagi-lagi tahun hadapan anak kami yang sulong - Hasif Amri akan mula bersekolah darjah satu. Tentu sekali ini merupakan kelegaan pada kami sekeluarga.

09 September 2010

Elak Kejadian Pecah Rumah


Musim perayaan seperti Hari Raya memang satu hari yang seronok; bukan setakat seronok kerana kita menyambutnya dengan penuh kesyukuran tetapi bagi satu pihak yang lain; Syawal merupakan lubuk bagi mereka melakukan jenayah .. jenayah yang saya maksudkan ialah jenayah pecah rumah.

Baru-baru ini penduduk di satu kawasan di Ampang telah bekerjasama dengan polis bagi memastikan hari raya tidak mengundang kesedihan akibat kecuaian kita. Berikut adalah sorotan berita yang diambil dari laman web PDRM. Saya juga berikan beberapa tips dan kaedah bagi mengelakkan jenayah pecah rumah ini.


Kempen Balik Kampung Musim Perayaan

Ampang - 3 September 2010. Kegiatan pecah rumah kerap berlaku apabila tiba musim perayaan. Ini kerana rumah yang ditinggalkan tanpa penghuni sehingga beberapa hari.

Oleh itu, satu Kempen Balik Kampung Musim Perayaan telah berlangsung di Padang Bola Sepak, Taman Kosas Ampang, Selangor. Kempen ini telah dirasmikan oleh Ketua Polis Daerah Ampang, YDH ACP Abd Jalil Hassan. Acara dimulakan dengan ucapan salam selamat datang dan penghargaan oleh KPD Ampang Jaya kepada penduduk.

Turut hadir dalam Kempen Balik Kampung Musim Perayaan ini adalah Encik Ee Ah Juan, Pengerusi Rukun Tetangga Taman Putra, Ampang, Encik Yusof Abu Bakar, wakil penduduk Bukit Antarabangsa, Encik Manjit Singh daripada Persatuan Pusaka Hata Industrial Park dan Encik Fauzan bin Ismail dari Pengerusi Persatuan Penduduk Ampang Indah. 

Di sini saya berikan beberapa tips dan kaedah bagi mencegah jenayah pecah rumah ni. Pastikan anda lakukan perkara-perkara ini untuk mengelakkan 'bencana'.


Perlindungan SECARA FIZIKAL:

  • Pasangkan 'door viewer', penyelak pintu utama.
  • Pintu utama perlu diperbuat dari bahan yang kukuh dilengkapi dengan sistem kunci yang berkualiti.
  • Pasangkan pagar besi berkunci pada tingkap rumah anda.
  • Simpan tangga dan alat-alat di tempat yang selamat supaya penceroboh tidak menggunakan ia untuk memasuki rumah anda.
  • Potong ranting-ranting pokok dan semak-samun sepanjang pagar rumah anda yang membolehkan penceroboh menyembunyikan diri di halaman rumah anda.
  • Pasang lampu yang mempunyai alat pengesan untuk mengawal halaman serta boleh mengesan penceroboh.

Langkah berjaga-jaga:

  • Kuncikan pintu dan tingkap apabila meninggalkan rumah anda walaupun untuk masa yang singkat.
  • Jangan sembunyikan kunci di bawah alas kaki, di dalam pasu bunga atau di atas kotak meter elektrik di luar rumah anda.
  • Jangan meninggalkan nota yang menyatakan ketiadaan anda di rumah.
  • Gantikan semua kunci apabila kunci rumah anda hilang atau dicuri.
  • Hentikan hantaran (contoh: surat khabar) apabila anda tiada di rumah untuk beberapa hari.
  • Biarkan radio terpasang di waktu malam untuk mewujudkan suasana rumah yang berpenghuni.
  • Simpan wang tunai di bank dan barang kemas anda dalam peti simpanan keselamatan.
  • Minta tolong jiran sebelah rumah anda untuk tengokkan rumah anda sepanjang ketiadaan anda di rumah.

06 September 2010

Gambar Waja Baru atau Proton P390


Dah lama tak jenguk laman web paultan. Laman web paultan adalah mengenai automotif, saya suka visit laman web beliau kalau nak tahu pasal kereta, baik kereta tempatan mahupun luar negara. Ada review yang baik. Semasa proton nak keluarkan model-model ganti, saya selalu la pergi melepak kat paultan, menunggu foto terbaru daripada mata-mata gelap paultan dan juga readers yang ada terserempak dengan kereta ujian.
Dan sekarang ni, dok heboh pasal model baru Waja yang mirip kepada Mitsubishi Lancer. Photo di atas dipinjam dari laman web paultan.org yang menunjukkan impressi dan lakaran model terbaru Waja yang bakal menjenguk ke dalam pasaran hujung tahun ini. Seperti dalam berita TV3 baru-baru ini; Waja baru yang berwarna merah telah didedahkan dalam Buletin Utama (gambar-gambar dan sorotan berita boleh didapati di laman web paultan).

Sebelum itu; kereta atau model Waja ini pernah dilihat menjalani ujian jalan di sekitar Pulau Pinang. Sorotan gambar seperti dibawah:

Waja Baru - Pandangan Belakang

Waja Baru - Pandangan Depan Sisi
Waja Baru - Pandangan Sisi

Nampak smart dan bergaya. Bagi saya walaupun ada ciri-ciri Lancer, tapi oklah ... kalau Proton kuar sebijik2 pun yang tak serupa .. rakyat kita ni akan tetap juga ubah jadi Lancer; jadi biarlah ada rupa Lancer ... tak adalah teruk sangat nanti nak buat make-up. Tepuk dada tanya selera.

04 September 2010

Little Kittle dot Com

Little Kittle Website

Awal pagi lepas sahur, saya pun check email box saya di cm.mymode@gmail.com untuk tengok email-email berkaitan perniagaan dan program affiliate. Kemudian saya tertarik dengan satu email ini bertajuk "Ramadhan Web Design 2010 (RM199)" dihantar oleh Little Kittle Studio. Antara kandungan email dari Little Kittel Studio: