Langkau ke kandungan utama

Makan Ini Jika Anda Patah Hati

Hati sentiasa bergetaran
Salam kepada mereka yang pernah patah hati ...
Bukan semua perjalanan hidup cinta itu indah dan lancar. Jika hati tak kuat .. maka pasti akan merasa kecundang dan kecewa. Kekecewaan memberi erti anda patah hati .. patah hati bermaksud .. anda gagal dalam percintaan. (Terdengar ada anak dara sebelah nyanyi karok lagu Siti Nurhaliza ..erk ntah apa tajuknya)

Apa kaitan makan dengan patah hati? Hmmm sesetengah dari kita (bukan saya .. hehehee), bila putus cinta ... layan makan sampai tak mampu bangun2 dah. Makan dan makan dan makan .... agaknya sampai kesedihan itu pergi. Kalau betul dan andai anda orang yang cenggini .... marilah makan dengan betul ketika anda patah hati ... jom baca apa yang saya sajikan ini .. tips ni yer .. kalau2 patah hati atau cadang nak patah-patahkan hati orang ... owhhh janganlah begitu yer ...

Memang belum ada studi yang meneliti tentang makanan 'penyembuh' luka patah hati. Tapi, sejumlah ahli gizi berpendapat antara jenis makanan tertentu yang boleh beri kesan ketika patah hati adalah seperti ais krim serta cokelat.... tapi adakah kesannya baik untuk keadaan begini?

"Pascaperpisahan, mengambil makanan yang boleh membuat suasana hati menjadi lebih baik itu seolah menjadi penting," kata ahli gizi Stephanie Clarke, seperti diberitakan dari laman Shine.

Namun, menurut Clarke, makanan dengan kalori ekstra yang memicu kenaikan berat badan seperti ais krim, cokelat, kerepie, adalah pilihan yang salah. "Makanan tersebut hanya membuat suasana hati makin buruk,” ujarnya.

Clarke memberi pilihan sejumlah makanan sehat yang boleh membantu mengembalikan energi positif dalam tubuh. Makanan yang dapat membuat tubuh bersemangat tanpa gemuk itu antara lain ialah:

Makanan Ketika Patah Hati


Sup Sayur
Ini salah satu makanan hangat yang dapat menenangkan suasana hati mereka yang tengah mengalami kesedihan yang melampau. Pengambilan satu mangkuk sup sayur hangat diyakini dapat mengembalikan semangat yang hilang (macam lagu XPDC la pulak!).

Cokelat panas
Campurkan cokelat hitam dalam secawan susu panas tanpa lemak. Susu soya atau susu almond boleh menjadi pilihan karena mengandung protein dan kalsium. Kandungan zat dalam cokelat juga dapat membuat mood lebih stabil.

Cabai Turki
Kandungan protein dan serat dari cabai sangat baik untuk memperbaiki suasana hati. Rasa pedas yang ditimbulkannya boleh menimbulkan kehangatan. (Jauh ni kena pergi Turki nak beli cabai ni..hehehe)

Yogurt
Yogurt boleh menjadi pilihan pengganti ais krim. Campurkan buah dan sirup ke dalam yogurt untuk memancing semangat di awal hari.

Teh
Ubah kebiasaan minum kopi saat stres dengan teh. Penelitian University College London, England, menunjukkan, minum teh hitam empat kali sehari selama enam minggu mengurangi hormon kortisol pemicu stres. Sedangkan teh hijau mengandung theanin, yang meningkatkan relaksasi di otak

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. salam...

    kalo patah hati, apa kata saya cadangkan:

    perbykkan zikir, istighfar, solat2 sunat, mengaji al-quran..sbb dlm salah satu ayat dlm al-quran ada diberitahu dgn membaca al-quran hati boleh menjadi tenang..

    selamat mencuba :-)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …