Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Disember, 2010

Saya Ingin ke Sarawak Lagi ..

Salam ... Anda orang Sarawak? Anda dari kaum apa yer? Hmm saya pernah duduk Sarawak selama 5 tahun, tapi time tu kecik lagi. Saya duduk kat kem .. sebab arwah ayah adalah seorang soljar. Best ke duduk Sarawak? Hmmm kalau ikut ingatan yang sedikit ni .. saya boleh katakan memang best .. kalau tak best takkan ada ingatan kan?
Setelah hampir lebih dari 20 tahun, akhirnya saya dapat juga kembali jenguk ke Bumi Kenyalang ni. Saya dapat peluang tu masa saya still kerja dengan USM, dan ia merupakan trip seminggu yang tak dapat saya lupakan. Dan kebetulan pula, saya baru sahaja beli DSLR Sony A200 saya ... hmmm memang best la dapat tangkap gambar cecantik (erkk cantik ke?). 
Dan tempat antara terbaik la saya pergi adalah Perkampungan Kebudayaan Negeri Sarawak di Santubong. Best .. sejukkk je, bawah kaki gunung la katakan. Dan walaupun kawasannya adalah luas ... sampai berpeluh2 jalan jalan tapi ia sangat berbaloi bagi saya .... 
Saya selitkan skit gambar2 yang saya tangkap di sini, nak tengok lag…

Makan Ini Jika Anda Patah Hati

Salam kepada mereka yang pernah patah hati ... Bukan semua perjalanan hidup cinta itu indah dan lancar. Jika hati tak kuat .. maka pasti akan merasa kecundang dan kecewa. Kekecewaan memberi erti anda patah hati .. patah hati bermaksud .. anda gagal dalam percintaan. (Terdengar ada anak dara sebelah nyanyi karok lagu Siti Nurhaliza ..erk ntah apa tajuknya)
Apa kaitan makan dengan patah hati? Hmmm sesetengah dari kita (bukan saya .. hehehee), bila putus cinta ... layan makan sampai tak mampu bangun2 dah. Makan dan makan dan makan .... agaknya sampai kesedihan itu pergi. Kalau betul dan andai anda orang yang cenggini .... marilah makan dengan betul ketika anda patah hati ... jom baca apa yang saya sajikan ini .. tips ni yer .. kalau2 patah hati atau cadang nak patah-patahkan hati orang ... owhhh janganlah begitu yer ...
Memang belum ada studi yang meneliti tentang makanan 'penyembuh' luka patah hati. Tapi, sejumlah ahli gizi berpendapat antara jenis makanan tertentu yang boleh beri …

Petua Lubang Hidung

Salam semua yang terjah2 sini, Saya dapat satu artikel ini mengenai hidung ... erkk actually mengenai lubang idung. Meh sama-sama baca yer ... Kita memiliki hidung berlubang di sebelah kiri dan di sebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas? Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bezanya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin).
Jika sakit kepala, cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, sakit kepala akan sembuh.
Jika anda merasa penat, tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Lakukan bergili-gilir. Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga paling panas, lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin.
Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya mudah sekali dingin. L…

5 Tingkah Laku Glitterati Mendapat BE Nuffnang

As-Salam, Agak lama juga saya tak cerita pasal Nuffnang ni yer. Maybe sebab dah banyak tip dalam blog yang orang lain berikan mengenai Nuffnang ni, so saya diam-diam je. Lagipun, pendapatan saya dari Nuffnang bukan banyak mana pun, malah kurang dari RM10.00 sejak saya letakkan Nuffnang di bangku kosong pada Ogos 2010. Mana taknya, seperti saya katakan sebelum ini menerusi entri ini [Saya Tiada dan Tidak Pernah ada BE], jadi kemungkinan nak dapat pendapatan yang lebat dan hebat seperti ini [Pendapatan Nuffnang RM 7,960.86] susah nak tercapai dalam masa yang singkat ... tapi kalau dekat 10 tahun .. maybe boleh .. hehehee ...
Tapi apapun saya ada satu lima tips penting mengenai nak dapat pendapatan yang best menerusi BE Nuffnang, selama saya selam-menyelam mencari siapa yang pernah dapat BE dari Nuffnang ni, saya dapati mereka yang pernah dapat BE dan punyai pendapatan hebat dari Nuffnang adalah blog yang suka buat benda ini: Hantar tiket soalan kepada Nuffnang mengenai cara-cara nak jan…

Fakta Menarik | 15 Fakta AM Termasuk Tentang Siku Anda

As-Salam. Adehh ... ingatkan pagi nih leh la nampak satu peningkatan, tapi nampak saja je. :( Hmm tak tercapailah kot impian saya untuk blog ini pada tahun ni. Tak apalah .. kalau dah termaktub dalam kamus kehidupannya begitu, jadi biarlah. Nak wat camner ... tak dapat Den nak nulong nye dahhh weihh ... 
Jom kita tengok 15 fakta menarik ni nak ... Saya jumpa dalam ruangan artikel di laman web komuniti VF. Boleh tambah sedikit info pengetahuan am ... dari tak tahu jadi tahu. 
15 Fakta Menarik Rama-rama merasa makanannya dengan kaki.Bunyi itik tidak menghasilkan talun (echo).Dalam tempoh 10 minit, taufan membebaskan lebih banyak tenaga berbanding keseluruhan tenaga yang boleh dibebaskan dari senjata nuklear yang terdapat di bumi.Secara purata, ramai manusia lebih takut labab-labah daripada takut mati.Gajah adalah satu-satu mamalia yang tidak boleh melompat.Satu dari dua billion manusia akan dapat hidup sehingga 116 tahun atau lebih.Tidak mustahil bagi lembu menaiki tangga, tetapi ia tidak …

Fakta Menarik | 10 World Most Sexiest Women Politician

As-Salam.
Wow ..hot hot ... bangku kosong dah panas pepagi ni. Kali ini saya tampilkan 10 Ahli Politik Wanita paling seksi di dunia. Saya saja scramble egg kan semua ni supaya anda pening-pening lalat pepagi ni. Dah pening? Laaa .. baru baca .. lom tengok lagi.
Ramai juga yer ahli politik dunia yang punyai kecantikan. Hmmm .. Malaysia? Sapa agaknya yer? Mari lihat siapa The Most Sexiest Women Politician ini....










Reset BlogList/Blogroll Tahun 2010

Salam, Lagi tinggal 2 3 hari untuk tutup tirai tahun 2010. Dan saya fikir kena buka buku baru. Oleh itu saya nak pelawa mereka yang sudi untuk berkongsi bloglist dengan saya. Saya bercadang nak reset balik bloglist saya dan berikan kepada mereka yang bertindak responsif dengan setiap entri saya. Ini bermakna saya nak buat bloglist/blogroll baru bagi tahun 2011 dalam bangku kosong. Heh .. walaupun tak ramai yang singgah sini dan kurang impak kepada blog-blog lain, saya tak kira .. saya nak buat jugak.
So, sesapa saja yang pernah tinggalkan komen dalam entri2 dalam blog bangku kosong ini, saya akan senaraikan dia dalam bloglist itu nanti. 300 blog dijangka akan saya sediakan tempat .. jadi andai anda fikir saya berbaloi untuk senaraikan blog anda, tinggalkan link anda di ruangan komen dalam mana-mana entri (termasuk entri ini).
Dan selepas itu ... anda juga layak untuk terima award khas dari saya: [Award Kami Blogger Prihatin serta Responsif].
Terima kasih yer .. saya nak susun-susun senara…

Payudara | Aset Wanita yang Boleh Membunuh

As-Salam ... Sesetengah dari anda mungkin mengetahui, mungkin juga tidak. Dan kepada mereka yang sering jenguk blog saya, tentu dah peka yang saya punyai sejarah tersendiri mengenai kanser. Bukan sebagai pesakit, tetapi sebagai rakan kepada mereka yang alami penyakit ini. 
Tahukah anda bahawa ancaman kanser ini semakin serius terhadap kaum wanita di negara ini? Serius sehingga ia antara penyebab utama kematian wanita di Malaysia. Ia penyakit yang memang menyakitkan, malah untuk memulihkan seorang pesakit kanser juga nampak sangat menyakitkan. Pasti - air mata akan mengalir bila melihat penderitaan pesakit kanser yang dah kronik.
Membaca dan mengetahui perjuangan pesakit-pesakit kanser melawan kesan penyakit ini secara luaran dan membendung penyakit ini dari meragut nyawa adalah sesuatu yang ... tak boleh nak digambarkan. Andai terkeluar air mata darah sekalipun tak dapat menandingi perasaan dan kesedihan mereka.... apatah lagi kesengsaraan dan kesakitan yang mereka tanggung.
Sebagai seora…

20 Pertama Setia Sungguh

Salam .... Saya tengah godek-godek followers bangku kosong ni ... dan saya terfikir .. siapa la yang mula-mula jadi follower blog hasrulhassan yer. Yelah .. dulu tema blog ni lain .. skang ni dah lain. Adakah mereka still bersama dengan blog ini lagi? Saya tengok siapa yang ada dalam senarai followers blog hasrulhassan ni, dan saya jumpa mereka. Mereka adalah 20 pertama followers blog ini ... dan masih.
Saya ucapkan banyak terima kasih kepada mereka yang awal-awal lagi sokong blog ini (followw tu tanda sokong ler :)). Pada masa itu .. saya tak ambil kesah pun sapa nak follow blog saya .. dan mereka pun tak kesah pun kalau saya tak follow blog mereka. Biasalah .... blog untuk diri sendiri ..  jika orang lain nak baca dan suka ... mereka follow .. kalau tak .. sekadar singgah nak jerit2 (kini saya lebih suka cakap biasa2 .. tak nak jerit2).
Saya perkenalkan 20 yang pertama .. followers bangku kosong/blog hasrulhassan:

Sihat Sokmo | 3 Makanan Tenaga Segera Ketika Lapar

As-Salam..
Korang semua tentu hebat-hebat belaka. Ada yang asyik dok bizi dengan kerjaya, tetapi masih sempat lagi berblog. Ada gak yang aktif, selalu pergi ke gym tetapi masih sempat menekan keyboard laptop. Ada yang selalu out going ke tempat-tempat best, tetapi masih sempat bertwitter. Jadi .. dalam sesak dan semak seharian, anda pasti akan berasa lapar. So kali ini saya nak kasik satu tip untuk dapatkan tenaga segera ketika lapar. Tip ni sesuai untuk mereka yang nak cecepat ke sini ke sana ke sinun.
3 Tenaga Segera Ketika Lapar
Minum susu atau minuman yang berasaskan susu. Ia bukan sahaja bertindak sebagai pembekal protein sihat di dalam tubuh malah boleh kenyangkan perut untuk sementara waktu.Ambil buah-buahan samada segar atau yang di dalam tin. Selalin kaya dengan serat, ia juga kaya dengan protein.Ambillah coklat, ia merupakan makanan pembekal tenaga segera yang berkesan. Ia bekalkan karbohidrat walaupun tidak secekap susu namun ia satu makanan yang sudah memadai.

Kisah Beruang, Singa dan Babi

Salam semua, Saya ada satu kisah moden mengenai kehebatan 3 binatang yang boleh dikatakan femes gak la di dalam hutan. Binatang yang saya maksudkan ini ialah beruang, singa dan juga babi. Sedang melepak-lepak, mereka pun dok bual-bual tentang kehebatan masing-masing.
Beruang : "Aku hebat .... sekali je aku mengaum, seluruh hutan menggigil. Semua akan lari masuk lubang"

Singa yang memang hebat sangkal dakwaan si beruang, dengan bangga berkata si singa: "Ek eleh, sekali je aku mengaum semua belantara ketakutan. Aku kan raja belantara .. tak ada siapa boleh lawan akulah."

Mendengar kata-kata si beruang dan si singa, si babi yang rileks sambil berkubang lumpur tu dengan selamba berkata:  "Wa la weh, kecoh la lu orang berdua ni ... aku ni tak la hebat nak ngaum2 ni, mungkin aku tak hebat dalam hutan ni tetapi" si babi saja berhentikan percakapan sambil melahap ubi kayu yang ada kat situ.
Si beruang dan si singa pun berkata: "Apa benda .... ko apa ada?"
Dan …

"Abah, ambik gambar .. adik nak mayang"

Salam ... Tengah leka2 saya depan PC ... tetiba Zikri datang. Zikri adalah anak saya no 2 (yang duduk dalam gambar).
"Abah .. mai sini ... ambik gambar adik!" "Ha? Ambik gambar adik? Ambik gambar apa?" tanya saya "Adik mayang ...." kata Zikri "Tangkap gambar adik solat?" tanya saya lagi. "Mama suruh ... abah ambik gambar adik mayang .. adik nak mayang ni .. adik mayang ngan mama ngan abang long"
Uishh dan inilah hasilnya .. ada gambar lain tapi tak leh letak sebab tak lepas Lembaga Tapisan .. hehehe.. Si Zikri leh lak lepak nak posing. Mula elok je ikut. Yang best ... mama ngan abng long dia lom habis .. dia dah paling kiri kanan ... bagi salam ..  siap doa.


Blogging Dengan MMS

Aha. Blogging dengan MMS. Pernah cuba update entri blog guna mms? atau blogging secara terus dengan handphone tanpa perlu bukak blogger.com? Saya dah hampir setahun guna platform mms tu tetapi bukan untuk blog ni. Saya gunakan untuk blog saya yang lain ...

Blog tu saya gunakan untuk backup entri yang saya buat OTS. Selalunya saya tangkap gambar kejadian menggunakan handphone saya - Sony Ericsson 350i dan terus publish. Ada fungsi publish ke blog bila saya tekan send picture. Dan gambar itu akan terus dimasukkan ke dalam mobile blog saya.Yang sebenarnya ia menghantar menggunakan MMS.

Untuk mencuba, anda perhatikan di ruangan dashboard. Tekan gambar handphone dan dia akan berikan code atau alamat untuk hantar MMS bagi tujuan entri dalam blog.

Tahniah Ain Zulaikha

As-Salam, Lepas seharian tak update apa2 dalam blog, kali ini saya tercongok kembali depan PC. Semalaman saya bawak adik dan bonda saya serta anak-anak 2 ketul tu ronda2 Penang. Sempat pergi ke Akuarium, Muzium Perang, Toy's Museum, makan-makan di Padang Kota dan layan Nasi Kandar Kayu (original). Sib baik tak hujan. Oh ya .. saya pergi gak ke Bukit Bendera untuk tahu keadan renovation@pembaik pulih yang dibuat. 
Oh ya, rasa masih belum terlambat saya ucapkan tahniah kepada blog Ain Zulaikha yang berjaya jadi top dalam Blog Pilihan Malaysia kategori blog baru. Tahniah penuh ikhlas ni. :) Moga lepas ni makin rajin menulis blog dan menjadi seorang blogger hebat! Tahniah sekali lagi.
Senarai top 10 yang lain - KLIK SINI.

Apahal Gelakkan Aku Ni?

Salam semua ... Dah lama saya tak kongsi video ehh... hmm kali ini entri saya ada video untuk korang layan. Saya berterima kasih kepada Shidah Mansor yang share video ini dengan saya dalam Facebook. Best video ni .. cute je .. secute dan secantik si pengirim.
Sedikit info tentang Shidah, si manis dari negeri Pahang ini lahir pada 10 Ogos 1989 ... dekat2 ngan saya tu .. saya 9 Ogos tahun 1967 ... ehh tahun dirahsiakan atas sebab2 konspirasi. :P Merupakan bekas pelajar Matrikulasi Penang dan kini sedang menuntut ilmu terbang di Universiti Perlis.

Ada gaya model tak? Okeylah ... meh layan video yang dikirim oleh Shidah ni. Kisah 2 baby comel ... pakaian lombu ... heh .. comel je .. nampak cam kembar rasanya ... dok gelak2 kat 'member' dia .. tapi tak sedar dia pun pakai baju yang lebih kurang sama je .. hehehe.... 


Sihat Sokmo | Bila Anak Anda Demam

As-Salam ... Ada ibu yang tanya saya, apa petua untuk anak yang selalu demam? Saya ni bukanlah pakar mana2 pun. Ada banyak sebab mengapa anak kita ni selalu demam. Antaranya adalah kerana perubahan fisiologi dan juga kerana rendahnya imun badan melawan penyakit.
Anak anda akan demam jika berubah atau mengalami satu perubahan dalam perkembangannya, contohnya tumbuh gigi, mula nak merangkak, mula nak berjalan dan sebagainya. Tubuh badan anak akan cuba menyesuaikan diri dengan tingkah-laku baru yang cuba dipraktikkan oleh anak-anak kita. Jadi, bila ini berlaku, tak perlu anda risau ...cuma ambil perhatian untuk kurangkan demam anak anda. Sebaiknya jumpa doktor terutama jika demam anak anda tak kebah selepas 3 hari.
Anak anda mungkin mudah jatuh sakit dan demam jika sistem imunnya tak berapa kuat. Untuk ini, saya syorkan pengambilan banyak buah-buahan dan sayuran untuk diet anak anda. Jika tak jalan jugak atau anak anda susah nak makan diet seumpamanya, berilah vitamin untuk kanak-kanak.…

Petua Cantik Rupa dan Akhlak

As-Salam. Cantik. Sapa yang tak nak cantikkan? Hampir semua orang nak cantik, baik cantik rupa mahupun cantik budi pekerti. Malah tiada agama dalam dunia yang tak iktiraf perlunya kecantikan. Secara lazimnya, cantik itu bererti bersih. Baik bila dirujuk pada rupa mahupun akhlak.
Jadi, sebagai seorang manusia yang mengiktiraf kecantikan dalam kedua-duanya, maka seharusnya kita sentiasa bersyukur dengan apa yang kita miliki, dan cuba perbaiki menjadi lebih baik atau dalam kata lain ... makin cantik.
Jadi macam mana nak dapat cantik dua2 dalam satu masa sekaligus? Hmm .. apa kata kalau kita amalkan doa berikut:
“Ya Allah, perindahkanlah akhlakku sepertimana Engkau telah memperindah kejadian diriku” 
Amalkan setiap kali anda sedang bercermin. Bila hati senang melihat wajah kita yang tiada cacat cela .. ada baiknya kita memohon agar akhlak kita juga secantik wajah yang telah dikurniakan Tuhan kepada kita. Jangan sesekali menyesali apa yang telah diberikan Tuhan kepada kita .. kerana kita t…

Irine Nadia Marcello yang Cantik

As-Salam ...
Ada yang tertanya-tanya .... kenapa tak ada yang calonkan pemilik nama Irine Nadia Marcello sebagai blogger yang cun? Dia cun dan dia juga pemegang title Blog Pilihan Malaysia 2010 kategori Blog Personal Wanita Pilihan yang dianjurkan oleh Azman Roslan.


Disamping kejayaan dia atas pemilihan dan undian ramai itu, bersama Irine; adalah abangnya Aizul Marcello yang juga seorang blogger yang memegang title Blog Pilihan Malaysia 2010 kategori Blog Personal Lelaki Pilihan.
"Sungguh cantiikkkkk memang cantikkkk .. sunggguhh manisss memang manis .." terus lirik lagu ini terngiang dalam kepala otak saya. Dua-dua hebat dan dua-dua punyai rupa paras yang secukup rasa ... ehhh ... bukan .. lazat gitu. Oppss .. jangan cop saya giler s lak yer .. tak rela yuuuu ... :P

Aizul juga seorang photographer dan cantik gambar-gambar yang dirakamkan, cubalah singgah dan tengok blognya yang penuh dengan gambar syiookkk.

Sapa Kata Blogger Tak Comel?

Salam, Walla ... mereka blogger comel. Samada mereka yang kata, atau orang lain yang kata, mereka comel dalam kategori tersendiri. :) Jom terjah blog mereka ... Mak Dara pun ada tu .. but still maintain comel .. hehehe.
**p.s: Klik je kat header tiap2 blog tu .... terus ke blog mereka.

Fatin Liyana, Gadis Blogger yang Comel

Salam semua, Tengok header je dalam  blog Fatin Liyana ... anda pasti akan terluah .. "ohh comelnya gadis ni!". Begitulah apa yang saya alami. Saya selalu gak terjah blog Fatin Liyana ni. Dan ada jugaklah meninggalkan komen kat entri-entri yang ada.
Dia juga dirujuk sebagai seorang blogger cun oleh si dara ini -- Wirda yang juga cun ... hehehehe.  Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen dan respon pada entri ini [Bloggers Cantik dan Handsome].
Seronok baca entri2 mereka ini. Jika tak percaya, cubalah terjah di sini:
Fatin Liyana Wirda Azurainie

Ini Pokok Berkhasiat

Salam semua, Anda dari blog larian ke? Kenapa ehhh tak tinggalkan link buat saya balas kunjungan anda. Senang je .. tingalkan kat sini yer [Klik Sini].
Tahu tak tu gambar buah apa? Aha ... saya pun baru first time tengok pokok dan buah terbabit. Agak femes gak nama pokok ni. Kalau orang kampung yang biasa tu memang tahu la ... kalau anda tahu, cubalah teka. Saya nak je buat men teka2 contest dan bagi hadiah tapi saya kena pegang pada janji saya .. nak kena bagi untuk 500 followers pertama sahaja...
Pokok dan buah ni saya jumpa kat Loken, Ipoh. Tau tak apa itu Loken? Loken tu pasar karat kat Ipoh, kalau kat Penang .. panggil tempat pasar karat ni Rope Walk. Macam-macam ada dijual kat Pasar Karat. Kalau nak tngok penemuan saya yang lain, leh jamu mata kat blog lensahasrul.
Oh ya .. pokok tu nama dia pokok tunjuk langit!

Dari Blog Larian ke?

Untuk Blogwalking
Salam anda semua di sana ... saya tetap di sini ... hehehe.
Sapa terjah bangku kosong dari BLOG LARIAN?
Hmmm sapa datang terjah blog bangku kosong dari blog larian? Sapa dari sana .. sila angkat tangan .. ohh tak la ramai sangat yer. Hmm saya agak-agak jer. Tapi kalau saya silap, harap maafkan saya...... sebab saya tak tahu dan agak sukar nak tahu.
Kalau boleh nak tahu la siapa datang ke bangku kosong dari blog larian. Hits dari sana maybe boleh tahu cuma saya tak pasti sapa yang mai terjah. Teringin juga nak balas kunjungan blogger2 yang datang dari blog larian ke sini.
Jadi untuk itu, sapa datang dari blog larian, sila tinggalkan link anda, saya nak mai datang singgah balas. Boleh tak? Tak susah pun kan. Okie.

Jom Belajar Bahasa Sabah

Salam semua ... APa khabar? Harap semua ok. Fuhhhh .. .. lega sikit baru lepas buat posting tentang subjek yang agak kontroversi, mengenai GAY. Tak baca lagi? Ishh .. meh baca entri saya mengenainya: [Saya Gay... Saya Ok]. Kali ini, saya nak pomot satu blog ni .. ehh pomot entri dia sebenarnya.
Apa yang best adalah entri tentang belajar bahasa Sabah. Menarik sungguh bagi diri saya sebab saya ada kawan-kawan Sabah, malah banyak juga follower blog saya ni orang Sabah. Anda nak penelitian tentang bahasa Sabah ni .. leh baca di sini: [Bahasa Sabah].

Tahniah Kepada 50 Blog Ini !


Dia ni Bukan Cikgulah

Salam semua yang mai jenguk waktu prime time ni, Ohh saya bukan cikgulah. Haha .. inilah gara-gara posting saya tentang result PMR. Saya cuma ada ramai kawan cikgu, awek lama pun cikgu .. keh keh keh .. pastu saya dulu pun ada cita-cita nak jadi cikgu tapi nak jadi cikgu lukisan. Sebabnya masa saya darjah 4-6; saya memang suka melukis, dan saya pernah wakil sekolah dalam pertandingan melukis..... ngeh ngeh ngeh .. tapi tak pernah menang pun .. pernah kena kritik ada la.
Tahu tak kalau melukis gambar pemandangan, jangan sesekali lukis line atau highlightkan sempadan gambar yang dilukis. Ala.. macam kita lukis kartun la .. guna pen .. ada line hitam tanda melukis. Ia sepatutnya tidak ada nampak sebarang sempadan .. natural blending kata cikgu lukisan saya.
Tapi itu kisah dulu la, zaman sekolah rendah. Memang saya suka melukis. Malah hadiah dapat no 4 dalam kelas pun adalah benda2 untuk melukis. Dan masuk sekolah menengah ni .. i'm sorry .. saya tak pandai dah ... sering saya diminta is…

Bangku Kosong - Beautiful Blog

Salam semua, Alahai alahai terima kasih terima kasih kepada cik Hafidzah Hafidz sebab mentag saya untuk menerima award. Uhhh angerah dari blogger ni bukan senang nak dapat; lagi-lagi cik hafidzah ni ramai follower (lebih ramai dari saya). Satu penghargaan .. .. award "Beautiful Blog". Sekali lagi terima kasih daun keladi.

Untuk mengesahkan award ini, saya perlu jawab soalan (pengesahan penerimaan award):

Hak Anda Kalau Kena Tahan Polis

Anda pernah kena tahan polis? Saya ada cerita saya kena tahan polis ... siap kisah bersambung-sambung lagi... pandai-pandailah korang cari dalam blog saya ni ye .. haha...

Saya nak bagi tentang hak kita sebagai orang biasa bila kena tahan oleh seorang polis (seorang polis?). Apa hak kita? Meh baca entri penuh blog seterusnya ini. Hak-Hak Anda Andai Ditahan Polis Jika polis itu polis berpakaian biasa (preman), sila minta kad kuasa. Guna ayat ini "Sila tunjukkan kad kuasa polis anda!". Kad kuasa polis ada warna-warna tertentu; Merah (gantung tugas) - jangan layan dia tak ada kuasa menahan. Biru - ni pegawai penyiasat Kuning Putih - ini polis simpanan yang macam kat bank atau premis kerajaan. Jika polis pakai baju polis (bukan baju tulis 'P.O.L.I.S'), ambil perhatian nama dan nombor kad kuasa atau no yang ada kat baju seragamnya. Kena tahan ngan polis peronda; catat no kenderaan polis tersebut. Jika ditahan dan ditanya pengenalan diri; cuma berikan dia kad pengenalan, na…

Blog Saya Dilarikan ..

Salam ... Alamak ... blog bangku kosong dilarikan. Abisla ... saya nak duduk mana dah? Ada sesapa nak kasik ganti tak? Hmm kena tukar jadi tikar mengkuang la jawabnya.
Actually, blog bangku kosong ini disenaraikan dalam blog larian. Ternyata dapat juga tempat dalam bloglarian. Kalau tak silap 'ketua' senarai blog 82. Mekasih kepada bloglarian.
Kepada mereka yang singgah sini menerusi lari-lari dalam stadium blog larian, saya ucapkan terima kasih. Tak baca entri pun tak apa sebab tujuan berlari2 dalam bloglarian adalah untuk up kan trafik. So, saya fikir singgah sini dengan naikkan trafik dah cukup best... tapi kalau baca entri lagi best, kasik komen kat entri lagilah saya suka ... dan bila sudi jadi follower, kembang kuncuplah saya.
Terima kasih kepada semua blogger yang sudi. Harap tak serik datang sini lagi.
**p.s: Saya pun berlarian jugak, dah siap 'senjata; dah kat atas tu ruangan menu bar. :)

Saya Tidak Bersalah - Samb. Bila Saya Kena Tahan Polis

Salam semua bloggers dan bukan bloggers. Sebelum ini saya pernah ceritakan pengalaman saya ditahan polis suatu waktu dahulu [Baca sini]. Tapi citer tu lom sempat habis, biasalah; bateri nak kena charge. Kali ini saya sambung entri terdahulu tu.
Lepas dah kena bawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kinta dan diberi sarapan pagi; kami diberi taklimat ringkas. Taklimat tersebut tentang satu kejadian jenayah yang berlaku di Batu Gajah. Dan di akhir taklimat, seorang pegawai polis pun berkata:
"Ok semua, kita akan buat kawad cam" tergamam kejap semua yang kena angkut tu. "Kawad cam ni senang je .. ikut kami, berdiri diam-diam, kalau tak salah, tak perlu takut ... " dengan nada berjenaka; pegawai tu terus membawa kami seramai 8 orang ke bilik tahanan ataupun lokap.
Lokap agak gelap dengan lampu samar-samar. Kami diminta berbaris di tepi longkang kecil membelakangi deretan lokap yang berpenghuni. Dan di depan kami pula ada 2 orang perempuan, sorang muda, seorang tua dan bersama mere…

4 Tips Mudah Hamil

Tips Mudah Hamil. Susulan dengan ramai yang baru mendirikan rumahtangga, tentu sekali langkah seterusnya adalah untuk menambah ahli dalam keluarga. Ia merupakan langkah yang besar bagi pasangan, terutama yang baru sahaja mengecap nikmat bersuami isteri. Nak diikutkan banyak juga perancangan bila dah sah jadi laki bini ni; tapi saya saja highlight tentang mendapatkan zuriat.

Zuriat penting untuk kelansungan salasilah. Malah ia menjadi satu ibadah untuk meramaikan umat. Ramai yang berjaya mendapatkan zuriat selepas beberapa bulan menjadi suami isteri, namun ada yang belum sampai masa menerima anugerah terindah ini. Bila cepat dapat anak, ramai yang akan berkata "waaaa bunting pelamin yer"; tapi sebaliknya berlaku pada pasangan yang belum lagi 'berjaya' memperoleh zuriat.

Ada suami isteri yang lama kawin tapi still tak dapat anak; sehingga mereka jadi tension sebab selalu saja ditanya persoalan: "Bila nak tambah?" .... "Ada isi ke?" dan macam-macam lag…

Fakta Menarik | Foto 'Terbaru' Kejadian Pengeboman Pearl Harbour

As-Salam, Saya menerima kiriman email yang membawa saya ke satu set gambar-gambar 'baru' kejadian Perang Dunia Kedua yang berlaku di Pearl Harbour pada 7 Disember, 1941.
Daripada sedikit info yang didapati menerusi laman web tersebut; gambar-gambar ini baru dicuci dan negatif filem ini tersimpan dalam semua kamera lama berwarna coklat (The Brownie). Gambar ini diambil oleh seorang kelasi The USS Quapaw ATF-11O.
"Pearl Harbor
On Sunday, December 7th, 1941 the Japanese launched a surprise attack against the U.S. Forces stationed at Pearl Harbor , Hawaii By planning this attack on a Sunday, the Japanese commander Admiral Nagumo, hoped to catch the entire fleet in port. As luck would have it, the Aircraft Carriers and one of the Battleships were not in port. (The USS Enterprise was returning from Wake Island , where it had just delivered some aircraft. The USS Lexington was ferrying aircraft to Midway, and the USS Saratoga and USS Colorado were undergoing repairs in the Unit…