Langkau ke kandungan utama

Elak Kejadian Pecah Rumah


Musim perayaan seperti Hari Raya memang satu hari yang seronok; bukan setakat seronok kerana kita menyambutnya dengan penuh kesyukuran tetapi bagi satu pihak yang lain; Syawal merupakan lubuk bagi mereka melakukan jenayah .. jenayah yang saya maksudkan ialah jenayah pecah rumah.

Baru-baru ini penduduk di satu kawasan di Ampang telah bekerjasama dengan polis bagi memastikan hari raya tidak mengundang kesedihan akibat kecuaian kita. Berikut adalah sorotan berita yang diambil dari laman web PDRM. Saya juga berikan beberapa tips dan kaedah bagi mengelakkan jenayah pecah rumah ini.


Kempen Balik Kampung Musim Perayaan

Ampang - 3 September 2010. Kegiatan pecah rumah kerap berlaku apabila tiba musim perayaan. Ini kerana rumah yang ditinggalkan tanpa penghuni sehingga beberapa hari.

Oleh itu, satu Kempen Balik Kampung Musim Perayaan telah berlangsung di Padang Bola Sepak, Taman Kosas Ampang, Selangor. Kempen ini telah dirasmikan oleh Ketua Polis Daerah Ampang, YDH ACP Abd Jalil Hassan. Acara dimulakan dengan ucapan salam selamat datang dan penghargaan oleh KPD Ampang Jaya kepada penduduk.

Turut hadir dalam Kempen Balik Kampung Musim Perayaan ini adalah Encik Ee Ah Juan, Pengerusi Rukun Tetangga Taman Putra, Ampang, Encik Yusof Abu Bakar, wakil penduduk Bukit Antarabangsa, Encik Manjit Singh daripada Persatuan Pusaka Hata Industrial Park dan Encik Fauzan bin Ismail dari Pengerusi Persatuan Penduduk Ampang Indah. 

Di sini saya berikan beberapa tips dan kaedah bagi mencegah jenayah pecah rumah ni. Pastikan anda lakukan perkara-perkara ini untuk mengelakkan 'bencana'.


Perlindungan SECARA FIZIKAL:

 • Pasangkan 'door viewer', penyelak pintu utama.
 • Pintu utama perlu diperbuat dari bahan yang kukuh dilengkapi dengan sistem kunci yang berkualiti.
 • Pasangkan pagar besi berkunci pada tingkap rumah anda.
 • Simpan tangga dan alat-alat di tempat yang selamat supaya penceroboh tidak menggunakan ia untuk memasuki rumah anda.
 • Potong ranting-ranting pokok dan semak-samun sepanjang pagar rumah anda yang membolehkan penceroboh menyembunyikan diri di halaman rumah anda.
 • Pasang lampu yang mempunyai alat pengesan untuk mengawal halaman serta boleh mengesan penceroboh.

Langkah berjaga-jaga:

 • Kuncikan pintu dan tingkap apabila meninggalkan rumah anda walaupun untuk masa yang singkat.
 • Jangan sembunyikan kunci di bawah alas kaki, di dalam pasu bunga atau di atas kotak meter elektrik di luar rumah anda.
 • Jangan meninggalkan nota yang menyatakan ketiadaan anda di rumah.
 • Gantikan semua kunci apabila kunci rumah anda hilang atau dicuri.
 • Hentikan hantaran (contoh: surat khabar) apabila anda tiada di rumah untuk beberapa hari.
 • Biarkan radio terpasang di waktu malam untuk mewujudkan suasana rumah yang berpenghuni.
 • Simpan wang tunai di bank dan barang kemas anda dalam peti simpanan keselamatan.
 • Minta tolong jiran sebelah rumah anda untuk tengokkan rumah anda sepanjang ketiadaan anda di rumah.

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

Popular

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…